sursa
Nutritia pe timpul verii
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Vara este anotimpul potrivit pentru adoptarea unei diete sanatoase, hipocalorice, dar diversificate, ideala pentru scaderea in greutate si totodata pentru pastrarea unui echilibru metabolic corespunzator. Vara aduce cu ea o multime de alimente gustoase si hranitoare precum fructele de padure (bogate in antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului), rosiile, ardeii grasi (sursa bogata de vitamina C), pestele si salatele de legume si fructe. Exista mai multe probleme de sanatate sau legate de ingrijirea corporala care pot fi remediate prin adoptarea unei diete corespunzatoare. Pe timpul verii, limonada, sucurile ,frutele si multa apa au devenit parte din dietele de vara pentru a mentine organismul in mod natural racoros. Cu toate acestea , lichidele nu sunt singura solutie pentru a invinge caldura si pentru amentine organismul hidratat. anumite alimente ajuta ,de asemena,la mentinerea corpului in forma si racoare in lunile calde. Pielea uscata si... [continuare]
Hipertrigliceridemia
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Trigliceridele sunt un tip de grasimi ce se gasesc in sange. Ele constituie o sursa majora de energie, iar in organismul uman grasimile se gasesc cel mai frecvent sub aceasta forma. Dupa luarea mesei, organismul utilizeaza caloriile necesare pentru obtinerea rapida de energie. Caloriile in plus sunt transformate in trigliceride si, ulterior, sunt depozitate in celulele adipoase (celulele ce compun stratul de grasime) pentru a putea fi utilizate mai tarziu. Caloriile in exces sunt depozitate sub forma de grasime, indiferent de tipul de alimente consumate – grasimi, carbohidrati sau proteine. Daca in mod constant sunt consumate mai multe calorii decat necesarul atunci este posibil ca nivelul trigliceridelor din sange sa creasca. In cantitati normale, trigliceridele sunt utile organismului pentru asigurarea starii de sanatate. Nu se stie exact daca atunci cand nivelul trigliceridelor creste se accentueaza in mod direct riscul pentru boli cardiace. Dar... [continuare]
Despre halucinatii
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Halucinatia este un simptom care apare atunci cand o persoana percepe lucruri sau evenimente inexistente, fara ca organele de simt sa fie stimulate in mod real. Halucinatiile implica auzul, vazul, simtul tactil, mirosul si chiar gustul unor lucruri care nu sunt reale. Cea mai comuna forma de halucinatii sunt cele auditive (voci, sau alte sunete care nu au nici o sursa fizica). Halucinatiile sunt asociate cu tulburari de sanatate mintala si cel mai des cu schizofrenia. Totusi, acestea pot fi provocate si de tulburarea bipolara, depresie sau manie, mai ales daca au si caracteristici psihotice. Prezenta halucinatiilor Halucinatiile pot fi, de asemenea, cauzate de alte situatii si conditii, cum ar fi intoxicatii, abuzul de substante sau sevrajul de la anumite medicamente si droguri, precum alcoolul sau benzodiazepinele. De asemenea, pot aparea in cazul unor boli neurologice, precum boala Parkinson, Alzheimer sau epilepsia. Tulburarile de somn, cum ar fi... [continuare]
Generalitati In functie de sursa, o dieta cu alimente crude poate fi calea catre o stare perfecta de sanatate sau poate cauza stare grava de subnutritie. Adevarul este undeva la mijloc. Unii specialisti considera ca o dieta care consta in principal in consumul de alimente nepreparate si neprocesate poate avea ca rezultat un corp mai suplu, o piele mai frumoasa si un nivel mai ridicat de energie. De asemenea, ar putea sa scada riscul aparitiei multor boli. Dieta cu alimente crude Principiul care sta la baza acestei diete este consumul alimentelor in starea lor naturala negatite si neprelucrata - forma cea mai sanatoasa pentru organism. Dieta cu alimente proaspete este un mod de viata, nu este un plan de pierdere in greutate. Urmarea unei astfel de diete nu este usoara. Cele mai multe dintre alimentele specifice acestei diete sunt tocate, amestecate, decojite si deshidratate in bucatarie. Acest lucru se intampla intrucat aceasta dieta presupune in proportie... [continuare]
Ce este o endoscopie? O endoscopie bronsica implica introducerea unui endoscop (instrument care are mai putin de 1 cm in diametru) in interiorul cavitatii bucale. Endoscopul este flexibil si permite examinarea vizuala a traheei si bronhiilor. Prin acest tip de investigatie se pot recolta probe pentru realizarea biopsiilor si se poate identifica, de exemplu, care este sursa unei sangerari pentru a se institui tratamentul adecvat. Cum se realizeaza? Detalii tenice Pregatirea pentru endoscopia bronsica: - Pacientul ar putea fi internat ambulatoriu sau nu va fi internat; - Se va injecta o substanta care are rolul de a mentine uscate caile respiratorii (pentru a se reduce disconfortul cauzat de examinare); - Se va injecta un sedativ; - Se va aplica un anestezic local (cavitatea bucala, gat, corzi vocale si cai respiratorii) prin intermediul unui spray si se va injecta un lichid care contine anestezic in caile respiratorii; - Nu se va introduce nimic in... [continuare]
Generalitati Fluorul reprezinta un microelement mineral ce in organismul uman se localizeaza aproape exclusiv in tendoane, oase si dinti (sub forma de florurat de calciu sau de fluoroapatita). Studiile nu au stabilit daca fluorul are un rol indispensabil vietii, deoarece nu s-a putut realiza o dieta lipsita complet de el. Rolurile sale sunt: - protectie impotriva cariei dentare (aceasta actiune se manifesta chiar si la concentratii reduse); - participa la mentinerea structurii oaselor (fara a influenta insa procesul de crestere in sine); - in vederea prevenirii aparitiei cariilor dentare si pentru promovarea unei dentitii sanatoase, este recomandata fluorizarea� apei (proces cunoscut si sub numele de fluorurare si care consta in suplimentarea cu fluor a apei potabile, daca acesta este in concentratii de sub 0,5 mg/litru). Expertii sunt de parere ca acest risc este redus cu 50-60% in conditiile unui aport corespunzator. Surse alimentare de fluor Alimentele contin in... [continuare]
Generalitati Ischemia arterei mezenterice reprezinta ingustarea pana la obstructie completa a uneia sau mai multor artere mezenterice, din totalul celor 3 care sunt sursa vasculara a intestinului subtire si a intestinului gros. Boala vasculara mezenterica, asa cum mai este numita, reprezinta o cauza destul de rara de prezentare la camera de garda (aproximativ 0,1% din totalul internarilor). In ciuda frecventei relativ mici, diagnosticarea ei este foarte importanta deoarece asociaza o rata mare a mortalitatii. Stabilirea diagnosticului corect de ischemie de artera mezenterica este un lucru anevoios pentru medic deoarece simptomatologia si semnele acesteia sunt nespecifice, difuze si nu de putine ori foarte inselatoare. Cauze Ingustarea lumenului arterial cu scaderea, dramatica si brusca, in unele situatii, a aportului sangvin determina ischemia mezenterica. Reducerea fluxului sangvin poate sa apara in urma mai multor mecanisme. Vasele afectate, arterele mezenterice, sunt... [continuare]
Generalitati Cele mai importante studii realizate recent au fost cele care au descoperit fitochimicalele si beneficiile pe care soia le aduce organismului uman - printre acestea se afla: imbunatatirea functionarii sistemului cardiovascular si osos, prevenirea cancerului si ameliorarea simptomelor de la menopauza. Soia este singura sursa naturala de aminoacizi esentiali – valina, leucina, lizina, treonina, metionina, histidina, izoleucina, triptofanul si fenilalanina. Pe langa acesti amonoacizi, soia mai contine: - calciu, - fier, - zinc, - fosfor, - magneziu, - complexul de vitamine B, - fibre si acizi grasi omega-3. 1. Afectiunile cardiovasculare Laptele din soia are capacitatea de a reduce cantitatea de colesterol din organism. Acest efect asupra afectiunilor cardiovasculare a fost descoperit la mijlocul anilor ’90 cand au fost publicate rezultatele de la 38 de studii clinice, care sustineau ca proteinele din soia reduc nivelul... [continuare]
afectiunile care provoaca durere faciala
Autor: SfatulMedicului
La stomatolog Durerea este un simptom complex si cu multe aspecte. Cea mai intalnita sursa de durere in regiunea maxilarelor si a fetei este pulpa dintilor. Durerea poate sa nu fie in relatie directa cu dintele afectat, fiind posibila si implicarea maxilarului. Afectiunile care provoaca durere faciala sunt urmatoarele: - nevralgiile; - paralizia bell. Nevralgiile Afectiune chinuitoare, nevralgia de trigemen este observata in principal la persoanele in varsta de peste 50 de ani. Este o durere de tip "soc electric" cu debut rapid si durata scurta, fiind stimulata deseori prin atingerea unui punct sensibil din distributia nervului trigeminal. Pacientii refuza sa se mai barbiereasca sau sa se spele pe zona care stimuleaza durerea. Este dificil de pus un diagnostic, deoarece pacientii, in incercarea de a usura simptomele, suporta deseori extractii multiple. Diagnosticul se pune pe baza istoricului, iar medicamentul carbamazepina este util terapeutic si in scop de... [continuare]
Fasolea alba. beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut. Aceasta produce inhibitori de alfa-amilaza care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism dar contine si magneziu, un mineral esential pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Ca si alte tipuri de fasole, fasolea alba este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu si fier. Fierul este un supliment energetic natural si este foarte indicat in special femeilor, care femei manifesta deficit de fier, in special in timpul menstruatiei sau al sarcinii. Un alt avantaj al consumului de fasole alba il reprezinta numarul mic de calorii. O cana de fasole alba poate sa ofere peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de fibre. Desi multe persoane... [continuare]
Ce este diabetul? Diabetul este o tulburare a metabolismului (metabolismul inseamna procesele prin care organismul nostru utilizeaza mancarea digerata pentru crestere si pentru obtinerea energiei). Majoritatea alimentelor pe care le ingeram sunt descompuse pana la glucoza, care este forma sub care exista zaharul in sange. Glucoza este principala sursa de combustibil pentru organism. Dupa digestie, glucoza trece in fluxul sangvin, acolo unde este folosita de catre celule pentru crestere i pentru obtinerea energiei. Pentru ca glucoza sa poata patrunde in interiorul celulelor este nevoie de prezenta insulinei.Insulina este un hormon produs de pancreas, care este o glanda de dimensiuni mari aflata in spatele stomacului. Atunci cand mancam, pancreasul produce in mod automat cantitatea adecvata de insulina pentru a deplasa glucoza aflata in sange, in interiorul celulelor noastre. La persoanele cu diabet, totusi, pancreasul fie produce prea putina insulina sau chiar deloc sau... [continuare]
Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Specialistii in nutritie si dieteticienii nu contenesc in a face urmatoarea recomandare: consumati cat mai multe fibre zilnic. Beneficiile consumului crescut de fibre sunt neindoielnice, insa majoritatea persoanelor nu cunosc exact care este necesarul zilnic si nici ce alimente reprezinta sursa sigura de fibre. Imbogatirea dietei cu fibre vegetale este un proces usor, necostisitor si care se bazeaza doar pe achizitia unor obiceiuri alimentare noi, deloc neplacute. Care este cantitatea necesara? Conform specialistilor, fibrele sunt complexe de carbohidrati provenite din alimentele de origine vegetala pe care organismul uman nu le poate digera si absorbi. Fibrele sunt clasificate, in functie de proprietati, in 2 categorii: solubile (se dizolva in apa) si insolubile (nu se dizolva). Fibrele solubile sau pectinele se gasesc cu preponderenta in fructe, mazare si fasole. Aceste fibre se dizolva in apa, rezultand o substanta cu consistenta gelatinoasa. Astfel de fibre,... [continuare]
Beneficiile pentru sanatate ale orzului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Orzul este un tip de cereala integrala bogata in fibre si proteine care ofera numeroase beneficii pentru sanatate celor care il consuma. Fiert, orzul are o aroma delicioas de alune si textura gumata. in plus, orzul este o sursa excelenta de carbohidrati si poate fi consumat la micul dejun. Orzul este apreciat pentru continutul sau ridicat de fibre si proteine, care stimuleaza sanatatea metabolismului si ajuta la cresterea nivelului de energie. Continut nutritiv Orzul este bogat in mangan, seleniu, fosfor, cupru, magneziu, fier, zinc si potasiu, insa cantitatea de calciu, vitamina C si acid pantotenic din compozitia sa, este destul de redusa. Orzul este bogat in vitamina B6, diamina, niacina, riboflavina si acid folic. Consumul a 100 grame de orz ofera unei persoane 352 calorii. Aceste cereale integrale sunt bogate in proteine, vitamine, minerale si aminoacizi esentiali pentru sanatate. Mai mult, orzul este una dintr [continuare]
Cancerul testicular - autoexaminarea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cancerul testicular este o boala in care celulele devin maligne (canceroase) la unul sau la ambele testicule. Testiculele sau gonadele sunt o pereche de glande masculine. Acestea produc si stocheaza sperma, fiind principala sursa de testosteron la barbati. Acesti hormoni controleaza dezvoltarea organelor reproductive si a caracteristicilor fizice masculine. Testiculele sunt situate sub penis, in scrot. In functie de caracteristicile tumorilor de la nivelul celulelor, cancerul testicular poate avea forma seminomului sau nonseminomului. Seminoamele pot fi clasice, anaplazice sau spermatocitare. Nonsemioamene includ coriocarcinomul, carcinomul embrionar, teratomul si tumorile sacului vitelin. Semne si simptome Unele tipuri de cancere testiculare evolueaza lent iar altele foarte rapid. Exista cateva conditii, care afecteaza testiculele, ce necesita vizita cat mai rapida la me [continuare]
Beneficiile pentru sanatate ale papadiei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Chiar daca multi oameni cred ca papadia (Taraxacum officinale) este o buruiana fara nici o intrebuintare, specialistii considera ca aceasta este o planta valoroasa care poate fi folosita atat ca aliment, cat si ca medicament. Papadia este o sursa bogata de vitamina A, C, D, vitamine din complexul B precum si minerale cum ar fi fier, potasiu si zinc. Frunzele de papadie sunt utilizate la salate, sandwichuri si ceaiuri, pentru a le oferi aroma. Radacinile sunt folosite ca inlocuitori de cafea, iar florile se pot folosi la producerea vinurilor. In mod traditional, radacinile si frunzele de papadie au fost utilizate pentru tratarea problemelor hepatice. Multi oameni trateaza unele boli de rinichi, inflamatia, afectiunile pielii, arsurile stomacale si diareea, cu infuzie si ceai de papadie. Papadia in medicina traditionala chineza In medicina traditionala chineza, papadia este adjuvant pentru vindecarea problemelor stomacale, apendicitei si unora... [continuare]
Generalitati Uneori poate fi destul de greu de diferentiat mitul de adevar in cazul cafeinei. Este atat de folosita de catre noi toti, voit sau mai putin, si este pe piata de foarte mult timp. De aceea, exista riscul ca majoritatea informatiilor pe care le avem despre ea, aflate de la parinti, bunici sau consumatori inraiti, sa fie putin distorsionate. D e aceea, ne propunem sa analizam cu atentie cele mai des intalnite mituri legate de cafeina si efectele ei asupra organismului si sa descoperim care este, de fapt, adevarul. Este oare cafeina capabila sa induca o dependenta puternica, are ea efecte asemanatoare unor droguri, poate altera calitatea si cantitatea somnului - sunt doar cateva din aspectele ce urmeaza a fi abordate. Cafeina este de fapt o substanta psihoactiva, ce se gaseste in foate multe plante: in frunzele de ceai, in boabele de cafea, in cola, in fructele guaranei (utilizate in prepararea bauturilor energizante), in boabele de cacao, pentru a amintit doar cateva... [continuare]
Generalitati
Un test estrogenic masoara titrul celor mai importanti hormoni estrogenici (estradiol, estriol si estrona) dintr-o mostra de sange sau urina.
- estradiolul este hormonul cel mai frecvent masurat in randul femeilor neinsarcinate. Cantitatea de estradiol din sange este variabila de-a lungul ciclului menstrual. Dupa menopauza, sinteza de estradiol scade la un nivel foarte redus, dar constant
- concentratia de estriol este de obicei masurata in timpul sarcinii. Se sintetizeaza in cantitate mare in placenta, tesutul care realizeaza comunicarea dintre fat si mama. Estriolul poate fi decelat precoce din saptamana 9 de sarcina, concentratia sa crescand pe parcursul sarcinii pana la nastere. Estriolul poate fi masurat de asemenea in urina
- estrona poate fi masurata in randul femeilor care au trecut la menopauza pentru a le determina nivelul de estrogen. Poate fi de asemenea masurata la persoanele care prezinta cancer ovarian, testicular sau de suprarenale.
Generalitati Alaptarea si beneficiile ei Alaptarea reprezinta hranirea copilului direct de la san sau cu biberonul dupa extragerea laptelui cu ajutorul unei pompe. Laptele de mama este hrana ideala pentru copil, fiind cea mai completa si mai nutritiva sursa necesara copiilor pana la varsta de 6 luni. De asemenea, alaptarea reduce riscul copilului de a dezvolta: - diverse tipuri de infectii - eczeme si astm bronsic - obezitatea - hipertensiune arteriala - diabet zaharat - dislipidemii Alaptarea este utila mamei pentru: - refacerea dupa stresul sarcinii, travaliului si nasterii - crearea unei legaturi afective cu copilul - reduce riscul de cancer mamar Este cea mai rapida si convenabila masura de a hrani copilul. Durata de alaptare Asociatiile internationale specializate sustin cu tarie alaptarea. Acestea recomanda alaptarea copiilor timp de cel putin un an. Nou-nascutii si copii mici primesc multi nutrienti din laptele de mama, ceea ce sustine continuarea... [continuare]
Pentru orice femeie, propriul corp este o lume aparte, unica, o sursa minunata de senzatii, cunostinte, descoperiri, calatorii linistite, o oaza personala pe care numai ea insasi o cunoaste, si la care doar ea are acces in mod intim si profund. Daca unui numar de o suta de femei li s-ar cere sa vorbeasca despre corpul lor, s-ar primi o suta de raspunsuri, diferite unul de altul, desi corpul uman este unul singur. Din acest motiv, fiecare corp „se poarta” in felul sau, sau mai bine zis, cine il „locuieste“, il poarta in felul sau, facandu-l sa traiasca si percepandu-l intr-o maniera unica, diferita de la individ la individ. Va vom prezenta, modul in care trebuie armonizata aceasta lume interioara cu partea fizica a corpului, in atitudinile sale, reactiile, modul de integrare in cotidian si in relatiile cu ceilalti acolo unde, din diferite motive, armonia intre interior si exterior a fost intrerupta, cu consecinte deja bine cunoscute tuturor, atat estetice cat si... [continuare]
5 motive de a include cartofii in dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea oamenilor consuma in jur de 140 kg de cartofi pe an. Cu toate acestea, cartoful nu este considerat o leguma cu prea multe valori nutritive. Cartofii (gatiti la cuptor) pot fi inclusi in planurile de dieta pentru slabit, intrucat acestia chiar ofera organismului multe beneficii nutritionale. Mult mai importanta pentru sanatate este modalitatea in care acestia sunt gatiti. Atunci cand sunt preparati in mod corect, cartofii reprezinta o sursa relativ ieftina de substante hranitoare esentiale pentru orice persoana. Argumente pro pentru a consuma cartofi Iata cateva motive pentru a introduce cartofii ca parte a unei diete sanatoase: - cartofii sunt bogati in potasiu - potasiul este un electrolit important pentru pastrarea echilibrului apei si fluidelor din celulele organismului. De asemenea, potasiul joaca un rol important in functionarea optima a sistemului nervos si contractia muschilor din corp, inclusiv a inimii. Desi [continuare]
Generalitati Beneficiile pentru sanatate ale telinei nu implica doar scaderea tensiunii arteriale. Telina contine cel putin opt tipuri de compusi care lupta impotriva cancerului. Planta face parte din aceeasi familie ca si patrunjelul si feniculul: Umbelliferae. Poate atinge chiar si inaltimea de 30-35 cm. Telina alba este cultivata in zone umbrite, ferita de lumina directa a soarelui. Astfel se explica de ce aceasta are o cantitate mai mica de clorofila in comparatie cu alte plante inrudite. Radacina telinei este crocanta si este deseori utilizata pentru gatit, la supe sau salate. Are gust usor sarat, in functie de soi. De aceea, se recomanda ca sucul de telina sa fie amestecat cu sucurile fructelor dulci. Beneficiile nutritionale ale telinei Frunzele de telina sunt bogate vitamina A, in timp ce tulpinile sunt o sursa excelenta de vitamina B1, B2, B6 si C la care se adauga potasiu, acid folic, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu si aminoacizi esentiali. Sodiul organic... [continuare]
Dezavantajele alaptarii bebelusului
Autor: SfatulMedicului
Alaptarea ofera copilului o sursa de hrana unica si bogata in elemente nutritive pe care nu le poate primi din laptele praf. Dar tot acesta determina aparitia disconfortului la nivelul sanilor, un libido scazut, instabilitate emotionala, precum si limitarea anumitor alimente in dieta mamei. Toate acestea reprezinta o parte din dezavantajele hranirii la san. Disconfortul si problemele sanilor Exista o serie de inconveniente legate de sani care pot parea greu de indurat pentru mamici. De la simpla durere la craparea sfarcurilor si pana la probleme de ordin medical - blocarea canalelor galactofere, mastita, angorjare - care necesita ingrijire medicala, toate acestea pot constitui piedici in ca [continuare]
Generalitati Colesteatomul reprezinta de fapt un chist cu localizare in urechea medie. De foarte multi ani specialistii il considera un chist cu potential distructiv, deoarece poate eroda in structura osoasa a craniului, distrugand astfel structuri importante localizate in osul temporal. Colesteatomul poate constitui in acelasi timp si o sursa de infectii ale sistemului nervos central, ducand la aparitia abceselor cerebrale, meningitelor, unele avand chiar prognostic rezervat si evolutie grava. Colesteatomul consta in proliferarea tesutului scuamos prins in interiorul bazei craniului. Datorita faptului ca osul nu este deloc o structura flexibila, dezvoltarea chistului se face doar pe masura ce are loc eroziunea structurii osoase in care apare. Din acest motiv, majoritatea complicatiilor induse de prezenta acestui chist se datoreaza unor leziuni mai mult sau mai putin extinse ale structurilor localizate in fosa temporala. Eroziunea osoasa apare in general prin 2 mecanisme... [continuare]
Smart medical solutions
Medicina moderna nu mai poate exista in lipsa echipamentelor inteligente de investigatie si imagistica ori a tehnologiilor de varf incorporate in dispozitive si mecanisme create prin inginerie sofistica si vizionara. Ecograful sau computer tomograful nu mai sunt doar instrumente utile medicului in activitatea sa, ci parteneri de incredere ai acestuia in diagnosticarea si tratarea pacientilor. In fiecare zi mii de vieti sunt salvate gratie acestor computere ultraperformante. Smart Medical Solutions este sursa dumneavoastra de furnizare a solutiilor optime pentru utilarea cabinetelor private sau a clinicilor medicale cu echipamentele cele mai potrivite tehnologic si functional pacienturii si specialitatii dumneavostra. Actul medical de varf este realizat de un sistem medical eficient economic, astfel ca dimensiunea financiara este de o importanta egala cu cea stiintifica in alegerea aparaturii. Smart Medical Solutions, sustinuta de parteneriate puternice cu producatori de... [continuare]
Laparoscopia in obstetrica-ginecologie
Dr. Dan Tutunaru
Medic Primar Obstetrica Ginecologie
Introducere Desi pare neverosimil, laparoscopia nu este o metoda de diagnostic chiar asa de noua, cum ni se pare multora. In fapt, ea a implinit de curand respectabila varsta de 100 de ani, de cand s-a efectuat prima vizualizare a cavitatii peritoneale, folosindu-se un telescop rudimentar si utilizand drept sursa de lumina un bec obisnuit. Inspectarea cavitatii peritoneale era facuta direct, chirurgul privind printr-un capat al telescopului exact ca printr-o luneta. Perfectionarea sistemelor optice cu realizarea de telescoape performante a permis folosirea laparoscopiei ca metoda de diagnostic pe scara mai larga doar de prin anii 50. Este interesant ca la noi in tara s-au efectuat primele laparoscopii diagnostice chiar de la inceputul anilor 60, la spitalul Giulesti. Aparitia si dezvoltarea fibrelor optice si a luminii reci a permis in anii 80 efectuarea unui pas urias in laparoscopie, acest lucru permitand nu numai extinderea procedeelor terapeutice chirurgicale dar si... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter