sod natural
Alimentatia copilului
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Nutritia copilului Nutritia pentru copii se bazeaza pe aceleasi idei ca si alimentatia pentru adulti. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestia se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model de alimentatie pentru cresterea si dezvoltarea copilului ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Deficientele nutritionale Din pacate, deficientele nutritionale pot aparea la copii atunci cand dieta lor include un exces de alimente bogate in grasimi, zahar si sare. Acestea sunt adesea sub forma de bunatati (chips-uri, ciocolata, acadele, bauturi racoritoare) sau in alimente care au fost procesate. Copiii care nu consuma o dieta variata care include suficiente alimente proaspete si integrale risca consecinte pe termen lung asupra sanatatii. Semne si simptome Simptomele unei diete proaste pot... [continuare]
Ingrijirea pielii bebelusului: esentialul despre creme, pudre, sapunuri
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Pare imposibil sa ne dezlipim de un bebelus, nu? Degetelele acelea atat de mici, ochii frumosi si pielea atat de fina, transforma fiecare bebelus intr-o adevarata papusa de care nu ne putem desparti, pe care vrem sa o mangaiem tot timpul. Fiecare proaspata mamica primeste, desigur, o serie de sfaturi la inceput de drum: cum sa isi hraneasca bebelusul, cum sa ii faca somnul mai linistit si, de asemenea, cum sa il ingrijeasca bine. Exista multe liste cu ce se poate face si cu ce nu, exista multe recomandari si tocmai de aceea mamicile se pot simti pierdute in atat de multe sfaturi. Care este pana la urma esentialul? Trebuie stabilit acest lucru, deoarece pielea bebelusului este foarte sensibila. Nu putem folosi produsele pentru adulti, ci trebuie sa apelam la produse special adresate lor. In plus, mai trebuie sa tinem cont de un aspect: pe masura ce bebelusul creste, si nevoile pielii de hidratare si ingrijire se vor modifica. Tocmai de aceea, specialistii prezinta... [continuare]
Detoxifierea de primavara
Dr. Constantina Ruxandra
Medic specialist Medicina Familie; Competente: Apifitoterapie
Generalitati Detoxifierea organismului reprezinta un proces deosebit de benefic atat pentru fizic, cat si pentru minte, ajutand la eliminarea toxinelor exo si endogene, imbunatatirea metabolismului, cresterea imunitatii, reglarea tranzitului intestinal si mentinerea unui bun tonus fizic si psihic. Este ideal sa efectuam acest proces la fiecare schimbare de anotimp. In acest sens, detoxifierea de primavara este absolut necesara deoarece, pe parcursul iernii, organismul nostru a fost supus unui stres suplimentar: conditii meteo nefavorabile, alimentatie cu multe proteine si grasimi animale, in dauna unei alimentatii „vii” (legume si fructe proaspete), miscare in aer liber si activitate fizica mult diminuata. Este timpul ca, odata cu venirea primaverii, sa modificam substantial alimentatia, care trebuie sa se bazeze in primul rand pe legume si verdeturi proaspete, specifice acestui anotimp. Fructele proaspete trebuie consumate ca atare sau sub forma de sucuri. Zaharul... [continuare]
Nutritia pe timpul verii
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Vara este anotimpul potrivit pentru adoptarea unei diete sanatoase, hipocalorice, dar diversificate, ideala pentru scaderea in greutate si totodata pentru pastrarea unui echilibru metabolic corespunzator. Vara aduce cu ea o multime de alimente gustoase si hranitoare precum fructele de padure (bogate in antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului), rosiile, ardeii grasi (sursa bogata de vitamina C), pestele si salatele de legume si fructe. Exista mai multe probleme de sanatate sau legate de ingrijirea corporala care pot fi remediate prin adoptarea unei diete corespunzatoare. Pe timpul verii, limonada, sucurile ,frutele si multa apa au devenit parte din dietele de vara pentru a mentine organismul in mod natural racoros. Cu toate acestea , lichidele nu sunt singura solutie pentru a invinge caldura si pentru amentine organismul hidratat. anumite alimente ajuta ,de asemena,la mentinerea corpului in forma si racoare in lunile calde. Pielea uscata si... [continuare]
Alergiile copiilor
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Ce este alergia De cate ori copiii nostri nu s-au confruntat cu suparatoarele alergii! Fie ca erau cauzate de fructele mult dorite, cum sunt capsunile, fie in urma unei plimbari pe un camp sau printr-o livada inflorita, senzatia de mancarime, eruptia si, mai grav, problemele respiratorii stricau toata bucuria zilei. De ce apare alergia si mai ales ce putem face in cazul ei? Acestea sunt cele mai frecvente intrebari care mi se pun ca medic de familie cu privire la alergie si la care voi incerca sa raspund in acest articol. Alergia reprezinta o reactie de hipersensibilitate a organismului capatata la contactul cu anumite substante alergene, care in mod normal sunt inofensive (par, praf, polen, ciocolata, peste, lapte etc.), fie la un produs medicamentos sau la o anumita bacterie. Pot fi intalnite reactii ale organismului dintre cele mai neasteptate, dar cele mai frecvente reactii alergice se produc la nivelul pielii, al mucoaselor si al cailor respiratorii. Cauze Cele mai... [continuare]
Semnificatia simptomelor intalnite zi de zi
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati In fiecare zi corpul dvs. va poate transmite si puteti afla diverse informatii despre starea dvs. generala doar daca acordati atentie anumitor semnale de alarma ale acestuia. De asemenea este foarte important sa cunoasteti semnificatia acestor manifestari. Modificarile prezente la nivelul sclerei sau albului ochiului In cazul in care albul ochiului are culoare gri , este probabil un rezultat al procesului de imbatranire naturala. Sclera se subtiaza in timp, astfel incat tesutul vascular profund poate fi vazut. Specialistii considera ca exista si diverse conditii medicale grave care contribuie la aparitia acestei culori a albului ochiului, inclusiv artrita reumatoida si sindromul oaselor fragile. Pentru inceput, este recomandat sa consultati oftalmologul daca aveti acest simptom. In cazul in care albul ochiului are culoare rosie , cel mai probabil, ochii sunt uscati. Pot fi prezente vase mici de sange care devin mai proeminente atunci cand ochii sunt iritati.... [continuare]
Alergiile copiilor nostri - cauze, simptome, tratament si profilaxie
Dr. Cristina Anca Dascalescu
Medic specialist in medicina de familie, competenta in api-fitoterapie
Generalitati De cate ori nu s-au confruntat copiii nostri cu suparatoarele alergii? Fie ca erau cauzate de fructele mult dorite, cum sunt capsunile, fie dupa o plimbare pe un camp sau intr-o livada inflorita, senzatia de mancarime, eruptia sau, mai grav, problemele respiratorii stricau toata bucuria zilei. De ce apare alergia si mai ales ce putem face in cazul ei? Acestea sunt cele mai frecvente intrebari care mi se pun, ca medic de familie, cu privire la alergie si la care voi raspunde in acest articol. Ce este alergia Alergia reprezinta o reactie de hipersensibilitate dobandita a organismului unei persoane la contactul fie cu anumite substante alergene, care in mod normal sunt inofensive (par, praf, polen, ciocolata, peste, lapte), fie cu un produs medicamentos sau cu o anumita bacterie. Pot fi intalnite reactii ale organismului dintre cele mai neasteptate, dar cele mai frecvente reactii alergice se produc la nivelul pielii, al mucoaselor si al cailor respiratorii. Care... [continuare]
Recomandari dietetice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Ce este hipertensiunea Hipertensiunea apare dintr-o combinatie de factori de mediu si genetici si din interactiunile acestor factori. Studiile epidemiologice, meta-analize si studii controlate randomizate au demonstrat ca anumite tipare alimentare si elemente alimentare individuale joaca un rol decizional in dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Schimbarile in dieta pot scadea tensiunea arteriala, pot preveni dezvoltarea hipertensiunii si pot reduce riscul complicatiilor hipertensiunii arteriale. Strategiile dietetice pentru prevenirea hipertensiunii includ reducerea aportului de sodiu, limitarea consumului de alcool, cresterea aportului de potasiu si adoptarea unui model alimentar general, cum ar fi dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) sau o dieta mediteraneana. Pentru a reduce povara complicatiilor legate de tensiunea arteriala crescuta, sunt justificate eforturile care se concentreaza pe schimbari de mediu si comportamentale individuale care incurajeaza si... [continuare]
Sevrajul alcoolic
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Sevrajul alcoolic se refera la modificarile care au loc in organism cand o persoana intrerupe brusc consumul de alcool dupa o perioada lunga in care a consumat cantitati ridicate de alcool. Simptomele specifice sunt: frisoane, insomnie, anxietate si alte manifestari fizice si mentale. Alcoolul intarzie desfasurarea proceselor de la nivelul creierului (efect deprimant sau sedativ). In randul persoanelor care au consumat cantitati ridicate de alcool pe o perioada lunga de timp, creierul este aproape continuu expus la efectul deprimant al alcoolului. In timp, creierul isi adapteaza productia de substante chimice pentru a compensa efectele alcoolului; acest lucru se realizeaza prin producerea naturala de substante chimice cu rol stimulator (ca serotonina ori norepinefrina - asemanatoare adrenalinei), in cantitati mai mari decat in mod normal. In cazul renuntarii bruste la alcool, creierul reactioneaza ca un vehicul accelerat la care nu mai functioneaza franele. Deloc... [continuare]
Hipertensiunea arteriala
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Circulatia sangelui este datorata unei diferente de presiune intre sistemul arterial cu presiune mare si sistemul venos cu presiune mica. De exemplu in capilarul venos presiunea se apropie de 0 mmHg. Diferenta de presiune este creata de activitatea de pompa a inimii: la fiecare contractie a ventricului stang inima trimite o anumita cantitate de sange (debit bataie) in aorta si arterele mari; crescand presiunea in aceste vase rezulta presiunea maxima sau sistolica. In perioada de repaus a inimii (diastola) sangele ajunge in tesuturi prin intermediul arteriolelor care opun o rezistenta la scurgere: rezulta presiunea minima sau diastolica. Rezistenta la scurgere se explica prin bogatia de fibre musculare ale peretilor arteriolei, care se poate afla in stare de contractie sau dilatatie, "tonusul de baza" al arteriolelor, controlat de sistemul neurovegetativ, de diverse substante metabolice, hormoni. Dilatarea si constrictia arteriolelor este determinata de diverse... [continuare]
Durerea asociata cancerului
Dr. Alexandru Velcescu
Medic specialist in Oncologie
Generalitati Aparitia durerii ca un simptom insotitor al cancerului nu este o regula, insa 1 din 3 pacienti se confrunta cu ea. Daca sunteti unul din pacientii diagnosticati cu cancer intr-un stadiu avansat, sansele ca in viitor sa va confruntati cu dureri, unele chiar intense, sunt crescute. Durerea asociata cancerului Durerea asociata cancerului are foarte multe caracteristici: poate fi acuta, resimtita precum o injunghiere, o taiere, sau poate fi cronica, surda, nu foarte intensa, dar mereu prezenta. Durerea poate sa apara datorita cancerului insine. Uneori acesta se extinde in tesuturile vecine organului in care a debutat si poate chiar sa afecteze si terminatiile nervoase din regiunea aceea. In alte situatii ea apare datorita faptului ca tumora respectiva creste si ajunge sa realizeze un efect compresiv asupra structurilor din jur, inclusiv asupra tesutului nervos, ceea ce clinic se va traduce prin durere. Tumora poate de asemenea sa apese pe vase, oase, sau viscere,... [continuare]
Retentia (retinerea) apei in organism
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Termenul medical folosit pentru retinerea apei in organism este edem. Aceasta conditie apare atunci cand are loc retinerea patologica de lichid in tesuturile organismului, in special in tesutul conjunctiv. In mod normal, lichidul din tesuturi este drenat de sistemul limfatic care actioneaza ca un filtru (preia si inlatura toxinele, reziduurile si deseurile celulare, apa, grasimile, bacteriile, etc.) si apoi limfa este deversata in fluxul sangvin. Retentia de apa devine problematica atunci cand lichidul nu este drenat in mod corespunzator de sistemul limfatic, iar apa ramane la nivelul tesuturilor unde apare inflamatia (edemul). Zonele unde adesea se acumuleaza apa sunt: picioare, maini, cavitate abdominala (ascita) si plamani (edem pulmonar). Clasificare Exista doua tipuri de retentie de apa: edemul generalizat (inflamatia apare in intreg organismul) si edemul localizat (inflamatia apare numai in anumite zone ale corpului). 1. Retentia de apa si cresterea... [continuare]
Meningita - cauze, simptome, tratament
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Ce este meningita Meningita este o infectie a membranelor (meningele) care invelesc creierul si maduva spinarii si uneori si a lichidului cefalorahidian (LCR) care inconjoara creierul si maduva spinarii. Meningita consta in tumefierea (inflamarea) foitelor meningeale ale creierului si in unele cazuri si ale maduvei spinarii, aparand meningita spinala. Atunci cand meningele sunt inflamate, la celulele creierului ajunge mai putin sange si prin urmare mai putin oxigen. Membrana meningeala este formata din 3 foite: duramater, arachnoida si piamater. Daca nu se trateaza, in unele cazuri pot aparea leziuni ale creierului. Infectia apare mai frecvent la copii, la adultii tineri cu varsta cuprinsa intre 15-24 de ani, la adultii in varsta si la persoane care au o afectiune cronica, precum o scadere a sistemului imunitar (sistemul de aparare al organismului). Meningita poate imbraca forme usoare sau severe, ce pot ameninta viata. De regula, severitatea depinde de microorganismul care a... [continuare]
Generalitati Pielea nu poate tolera orice! Reactioneaza si ne avertizeaza daca produsele cosmetice dragi noua ei ii fac rau. Ne ustura, se inroseste, devine pruriginoasa. Este oare pielea noastra mai sensibila, mai iritabila, sau este alergica? Peste 60% dintre femei si, suprinzator, 40% dintre barbati, afirma ca au o piele mai sensibila, intoleranta fata de multe cosmetice si creme, iar uneori chiar si fata de apa de la robinet. Dar ce este de facut cand produsele de ingrijire, cosmeticele, fardurile, deodorantele, parfumurile si sampoanele au devenit indispensabile rutinii noastre zilnice? Oare putem evita ingredientele periculoase, alergenii si substantele cu potential daunator din cosmetice? Specialistii cred ca da! Va prezentam in continuare un ghid de recunoastere si management al alergiilor cosmetice: cum sa le evitam, cum sa le tratam si cum sa ne pastram pielea cat mai frumoasa si sanatoasa. Despre alergii si cosmetice Mediul inconjurator este plin cu... [continuare]
Alimente daunatoare ficatului. alternative sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ficatul este unul dintre organele vitale ale omului. Are un rol esential in curatarea sau detoxifierea organismului de toxine si substante nocive, dar si in transformarea alimentelor ingerate in energie, esentiala pentru executarea activitatilor uzuale (mers, miscat, alergat etc.) Exista o legatura stransa intre alimentele pe care le consumi si ficat, deoarece acesta din urma ajuta extrem de mult in procesul digerarii alimentelor, secretand bila, care contribuie la descompunerea alimentelor. De asemenea, ficatul transforma aminoacizii in glucoza - principala sursa de energie pentru creier. Ficatul actioneaza ca un soi de sita, ajutand la cernerea sau filtrarea toxinelor si a altor substante nocive din sange. Exact asa cum ficatul afecteaza capacitatea de metabolizare a alimentelor, si anumite categorii de produse alimentare pot afecta functionarea lui corecta. Categorii de alimente care afecteaza grav ficatul Fast-food-ul Alimentele de tip fast-food... [continuare]
Generalitati Constipatia este o afectiune a tubului digestiv, relativ frecventa in populatia adulta, care insa ramane greu de definit, deoarece simptomatologia difera foarte mult de la individ la individ. Constipatia nu reprezinta o boala in sine, ci este un simptom ce apare in cadrul unor patologii diverse (digestive sau extradigestive). In general, specialistii inteleg prin constipatie scaderea frecventei de eliminare a materiilor fecale sau eliminarea lor cu efort, datorita consistentei crescute. Fecalele devin dure datorita stagnarii in canalul anal cu deshidratare secundara. Epiteliul colic este capabil sa absoarba o mare cantitate de apa din bolul fecal in cazul in care pasajul acestuia este lent, ceea ce va duce la deshidratarea finala a scaunului. In general, simptomatologia constipatiei este extrem de variata si prezinta particularitati individuale. Specialistii considera ca se poate pune diagnosticul clinic de tulburare de tranzit intestinala daca frecventa de aparitie... [continuare]
Generalitati Beneficiile pentru sanatate ale telinei nu implica doar scaderea tensiunii arteriale. Telina contine cel putin opt tipuri de compusi care lupta impotriva cancerului. Planta face parte din aceeasi familie ca si patrunjelul si feniculul: Umbelliferae. Poate atinge chiar si inaltimea de 30-35 cm. Telina alba este cultivata in zone umbrite, ferita de lumina directa a soarelui. Astfel se explica de ce aceasta are o cantitate mai mica de clorofila in comparatie cu alte plante inrudite. Radacina telinei este crocanta si este deseori utilizata pentru gatit, la supe sau salate. Are gust usor sarat, in functie de soi. De aceea, se recomanda ca sucul de telina sa fie amestecat cu sucurile fructelor dulci. Beneficiile nutritionale ale telinei Frunzele de telina sunt bogate vitamina A, in timp ce tulpinile sunt o sursa excelenta de vitamina B1, B2, B6 si C la care se adauga potasiu, acid folic, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu si aminoacizi esentiali. Sodiul organic... [continuare]
Primul ajutor in cazul hipertermiei (supraexpunerii la cald)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sub denumirea de hipertermie sunt cuprinse manifestari ce apar in contextul expunerii la caldura (nu numai la soare). Sunt mai frecvente vara dar pot aparea in orice anotimp. In urma expunerii prelungite la temperaturi crescute (caldura) pot aparea: arsuri solare, edeme, crampe musculare, deshidratare, sincope si insolatie (socul caloric). Aceste manifestari sunt determinate nu numai de actiunea directa a caldurii, ci apar mai ales ca urmare a declansarii in organism a unor mecanisme adaptative, organismul incercand prin acestea sa restabileasca temperatura normala a corpului. Mecanismele termoreglarii actioneaza pentru pierderea caldurii prin mecanisme centrale si periferice: radiatia, conductia, convectia si evaporarea. Evaporarea se realizeaza prin transpiratie, ceea ce antreneaza in acelasi timp si edeme, deshidratare si hipovolemie (scaderea volumui sangvin) si tulburari hidro-electrolitice. Cresterea temperaturii centrale stimuleaza... [continuare]
Cum sa consumam polivitaminele naturale? Din cele mai vechi timpuri si pana acum, strugurii au ocupat un loc important in alimentatia omului, dar si in vechile tratamente medicale. Initial, vita-de-vie s-a gasit in stare salbatica pe tarmurile Marii Negre si ale Marii Caspice, iar de aici s-a raspandit in Europa (Italia, Grecia, Franta) si in Asia Mica (Israel). Medici renumiti ai Antichitatii, precum Hipocrate si Pliniu, dar si alti celebri invatati, de atunci si pana in zilele noastre, recomandau folosirea strugurilor ca medicament impotriva frigurilor si anginei, iar romanii ii intrebuintau pentru dezintoxicarea organismului. Polivitamine naturale Strugurii contin o serie intreaga de oligoelemente ce intaresc organismul si ii dau vitalitate, de aceea au fost denumiti „polivitamine naturale”. In compozitia lor intalnim: calciul, fosforul, potasiul, sodiul, fierul, dar si vitaminele A, B1, B2 , C, precum si niacina si taninuri. Valoarea energetica a 100g struguri este... [continuare]
Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta echilibrata este cea care contine o cantitate suficienta de bioelemente, vitamine, fibre si trofine, pentru a asigura o buna functionare a organismului, pentru a-l face apt sa lupte impotriva stresului si a factorilor nocivi din mediu. Studii conduse de cercetatorii americani au concluzionat ca majoritatea adultilor nu au integrate in dieta substante nutritive esentiale, incepand cu calciu si terminand cu vitamine complexe. De astfel de substante organismul are nevoie pentru asigurarea energiei necesare desfasurarii proceselor vitale, pentru sintetizarea de substante proprii si repararea uzurii, iar o dieta echilibrata, continand substantele nutritive mentionate, in cantitati optime, este cea mai sigura cale de a evita aparitia dezechilibrelor, cu toate consecintele lor (afectarea cresterii, a capacitatii de munca si a starii de sanatate). Calciu - esential pentru mentinerea sanatoasa a oaselor, muschilor si nu numai... La nastere, scheletul fetal are... [continuare]
Hormonii: efectele asupra organismului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Hormonii sunt substante chimice produse de catre glandele care formeaza sistemul endocrin; eliberati in circulatia sanguina hormonii actioneaza in mod specific pe unul sau mai multe "organe-tinta" cu scopul de a le reglementa functionalitatea. Cuvantul hormon s-a format prin derivarea cuvantului grecesc "hormao" care inseama "a stimula, a pune in miscare". In functie de structura, hormonii se impart in 3 grupe: - peptidici (formati din mai multi acizi aminati); - steroidieni (derivati ai colesterolului); - derivati dintr-un acid aminat (hormonii tiroidieni). Hormonii regleaza diferite functii din organism, printre care: - cresterea si dezvoltarea; - functia si reproducerea sexuala; - metabolismul; - starea psihologica. Sistemul endocrin Sistemul endocrin este compus din mai multe glande; unele dintre acestea sunt controlate de catre hipofiza, la randul ei o glanda endocrina, si de catre hipotalamus, altele au un mod de functionare mai autonom. Asemenea... [continuare]
Generalitati Vorbim despre sare, cafeina, sucuri carbogazoase…Alimentele obisnuite din dieta ne predispun oare riscului de a dezvolta osteoporoza? Osteoporoza inseamna practic 'oase poroase' si descrie situatia patologica in care oasele noastre isi pierd din minerale si saruri si o data cu acestea si din rezistenta si forta si devin sfarmicioase, tasabile si foarte fragile si sunt predispuse riscului de fracturi, microarhitectura lor fiind foarte modificata. Uneri procesul este atat de avansat incat chiar si un traumatism minor le poate rupe. Cauza de baza a osteoporozei ? Pierderea de calciu, fosfor si alte minerale esentiale din os, aceasta fiind determinata de foarte multi factori. De aceea se considera ca etiologia osteoporozei este multifactoriala. Cele mai frecvente complicatii ale osteoporozei sunt fracturile: de sold, de humerus, dar si tasarile vertebrale. Desi se credea ca osteoporoza este o boala exclusiv a femeilor, din ce in ce mai multi barbati sunt... [continuare]
10 sfaturi utile in prevenirea cancerului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cancerul este, poate, boala de care ne temem cu totii. Am auzit atatea lucruri negative despre ea, iar prognosticul este adesea destul de nefavorabil incat sa ne faca sa ne gandim foarte des: cum putem evita o astfel de afectiune, ce putem face sa o prevenim? Datorita interesului crescut in acest subiect, specialistii au considerat utila realizarea unei liste cu recomandari menite sa ne ajute sa evitam aparitia acestei afectiuni. Ea include atatea sfaturi dietetice, cat si referitoare la stilul de viata adoptat. Cele mai importante recomandari medicale 1. Pastrarea unei greutati corporale in limite normale pentru varsta si inaltimea fiecarei persoane, greutate ce trebuie calculata astfel incat sa nu se ajunga nici in extrema de subponderabilitate; 2. Practicarea unor exercitii fizice zilnice, timp de 30 de minute, de intensitate moderata, in incercarea de a evita un stil de viata sedentar; 3. Evitarea bauturilor dulci, ce contin mult zahar si limitarea aportului... [continuare]
Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Gastroenterita este un termen medical destul de nespecific, folosit pentru descrierea unor afectiuni foarte variate ale tractului digestiv. Elementul definitor al bolii este inflamatia epiteliului gastrointestinal, cu aparitia consecutiva a diareei. Daca exista o afectare predilecta a mucoasei gastrice, termenul folosit este cel de “gastrita”, iar daca este afectata mai ales mucoasa intestinala, afectiunea se numeste “enterita”. Inflamatia generalizata poate avea numeroase cauze, cele mai frecvente fiind cele infectioase (bacteriene sau/si parazitare). Acestea sunt adesea prezente in apa sau alimente contaminate, si astfel vin in contact cu organismul. In unele cazuri, agresiunea asupra epiteliului poate fi reprezentata chiar de anumite alimente in sine, iritatia aparand, in general, pe un teren predispozant. Un exemplu sugestiv de gastroenterita alimentara este cea datorata intolerantei la lactoza. Foarte multi dintre pacientii cu episoade diareice,... [continuare]
Sfaturi pentru sanatatea cardiovasculara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Chiar daca un stil de viata sanatos nu va elimina complet riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare, acesta poate diminua posibilitatea aparitiei afectiunilor inimii. Daca va mentineti in forma prin activitate fizica si alimentatie sanatoasa, probabilitatea declansarii conditiilor cardiovasculare va fi mai scazuta prin reducerea nivelului de colesterol rau (LDL), dar si prin micsorarea riscului manifestarii diabetului sau a obezitatii. Iata cateva sfaturi pentru mentinerea sanatatii cardiovasculare. Consumati mai putine grasimi Unele dintre grasimile consumate cresc susceptibilitatea dezvoltarii bolilor de inima. Aceste grasimi se gasesc de obicei in produsele alimentare care provin de la animale, cum ar fi carnea, laptele, branza si untul. Acestea pot fi depistate si in uleiuri de palmier si nuca de cocos. Mancati cat mai putine astfel de alimente. Renuntati la fumat Introduceti in dieta jumatate de ceasca de seminte de floarea soarelui si o ceasca de... [continuare]
Generalitati Chiar daca este bogat in calorii, untul de arahide este un aliment sanatos. In general untul de arahide nerafinat este mai sanatos, intrucat isi pastreaza mai multe dintre substantele nutritive benefice ale arahidelor. In plus, untul de arahide procesat ar putea contine adaosuri de acizi grasi trans (care s-a dovedit ca ar creste riscul de boli cardiovasculare). Un alt risc il reprezinta conservarea incorecta iar untul de arahide ar putea dezvolta mucegai, care ar putea produce aflatoxina (o substanta foarte toxica si cancerigena). De aceea, cea mai buna algere ar fi untul de arahide natural. Proteine Doua linguri de unt de arahide contin 7 grame de proteine. Corpul uman foloseste aminoacizii care se gasesc in proteine pentru a construi si repara tesutul muscular. In plus, fata de rolul metabolismului in dezvoltarea muschilor, alimentele bogate in proteine, cum ar fi untul de arahide, vor contribui la mentinerea pe termen lung a senzatiei de satietate. [continuare]
Sodiu seric sau natriu na
Sodiul este un mineral gasit in majoritatea alimentelor, uneori in cantitati foarte mari. Cea mai mare sursa de sodiu provine din clorura de sodiu (sarea de masa). Sodiul seric are proprietatea de a mentine constant echilibrul apei la exteriorul celulelor, regleaza retentia si excretia de apa la nivel renal. Are si rol de control al echilibrului acido-bazic, regleaza nivelurile de potasiu si clor. Impreuna cu alti electroliti precum potasiul sau dioxidul de carbon contribuie, de asemenea, la buna functionare a sistemului nervos si este important pentru modul in care functioneaza muschii. De obicei, organismul foloseste doar cantitatea necesara de sodiu, iar restul este eliminata de rinichi. Corpul incearca sa mentina sodiul din sange intr-o concentratie scazuta prin: - producerea de hormoni care pot creste (peptide natriuretice) sau scadea (aldosteron) cantitatea de sodiu eliminata in urina; - producerea unui hormon care previne pierderea apei (hormon antidiuretic, ADH, numit... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter