Sfaturi pentru sanatatea cardiovasculara
Generalitati
Sus
Chiar daca un stil de viata sanatos nu va elimina complet riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare, acesta poate diminua posibilitatea aparitiei afectiunilor inimii.
Daca va mentineti in forma prin activitate fizica si alimentatie sanatoasa, probabilitatea declansarii conditiilor cardiovasculare va fi mai scazuta prin reducerea nivelului de colesterol rau (LDL), dar si prin micsorarea riscului manifestarii diabetului sau a obezitatii. Iata cateva sfaturi pentru mentinerea sanatatii cardiovasculare.
Cuprins articol
- Generalitati
- Consumati mai putine grasimi
- Renuntati la fumat
- Mentineti ritmul
- Consumati mai putin sodiu
- Mancati cel putin 25 de grame de fibre, zilnic
- Mancati alimente bogate in betacaroten
- Adaugati in dieta usturoi si alimente bogate in acizi grasi esentiali
- Beti ceai de roinita
- Mancati peste de doua ori pe saptamana
- Faceti 30 de minute de exercitii fizice aproape in fiecare zi
- Evitati dietele restrictive
- Sfaturi dietetice pentru o inima sanatoasa
- Citeste pe aceeasi tema
Consumati mai putine grasimi
SusUnele dintre grasimile consumate cresc susceptibilitatea dezvoltarii bolilor de inima. Aceste grasimi se gasesc de obicei in produsele alimentare care provin de la animale, cum ar fi carnea, laptele, branza si untul. Acestea pot fi depistate si in uleiuri de palmier si nuca de cocos. Mancati cat mai putine astfel de alimente.
Renuntati la fumat
SusIntroduceti in dieta jumatate de ceasca de seminte de floarea soarelui si o ceasca de infuzie de urzica sau ovaz zi de zi, timp de 4-6 saptamani, inainte de a renunta. Semintele de floarea soarelui reduc pofta de nicotina a organismului, iar infuziile de plante fortifica vasele de sange si nervii in perioada de sevraj.
Mentineti ritmul
SusDaca sunteti supraponderali si pierdeti intre 5-10% din greutatea corpului, tensiunea arteriala va fi mai mica, la fel ca si riscul declansarii diabetului zaharat, iar nivelul de colesterol se va imbunatati. Eliminarea grasimii stocate este foarte importanta pentru sanatatea cardiovasculara. Greutatea corporala optima, o dieta care va contine alimente proaspete si exercitii fizice realizate regulat, sunt masurile esentiale pentru sanatatea cardiovasculara. Puteti utiliza si suplimente alimentare, recomandate de medic pentru cresterea vitalitatii cardiovasculare.
Consumati mai putin sodiu
SusDaca veti introduce in dieta mai putine alimente cu sodiu, tensiunea arteriala va fi mai scazuta si se va diminua riscul aparitiei bolilor de inima. Sodiul este necesar, dar majoritatea oamenilor il consuma in cantitati prea mari. Aportul de sare se cumuleaza, atat din preparatele culinare pe care le gatim, dar si din semipreparatele si gustarile din comert. De aceea, este indicat sa se evite surplusul de sare la masa.
Mancati cel putin 25 de grame de fibre, zilnic
SusStudiile au asociat o dieta bogata in fibre cu un risc redus de boli de inima. Din pacate, majoritatea oamenilor consuma doar 14 grame de fibre pe zi. Fibrele solubile in ovaz, fasole si citrice, cum sunt cele din compozitia portocalelor ajuta la reducerea nivelurilor de colesterol rau. De preferat ar fi sa consumati cereale integrale, cum ar fi orezul brun, pastele din grau integral, sa cresteti aportul total de fibre si, nivelul de trigliceride va scadea.
Mancati alimente bogate in betacaroten
SusProdusele alimentare care contin betacaroten reduc riscul declansarii accidentelor vasculare cerebrale cu pana la 40%. Alimentele bogate in betacaroten sunt: morcovii, varza, cartofii, cartofii dulci, legumele cu frunze de culoare verde inchis, caisele si algele marine.
Adaugati in dieta usturoi si alimente bogate in acizi grasi esentiali
SusMultiple studii au confirmat calitatile usturoiului. Acesta poate sa scada tensiunea arteriala, sa reduca fosfolipidele si colesterolul, sa consolideze functia inimii, sa creasca imunitatea, sa stabilizeze nivelul de zahar din sange si sa reduca agregarea trombocitelor si coagularea. Consumati mai multi catei de usturoi cruzi sau fierti pe zi. La fel de important este sa consumati alimente bogate in acizi grasi esentiali. Uleiurile presate la rece, de germeni de grau, sau semintele de in sunt deosebit de hranitoare.
Beti ceai de roinita
SusAcest ceai ajuta la consolidare fortei inimii. La fel de sanatos si eficient este si otetul din roinita care poate fi folosit peste salate.
Mancati peste de doua ori pe saptamana
SusActivitatea fizica poate reduce riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare cu pana la 30%. Acizii grasi omega-3 care se gasesc in peste scad trigliceridele si tensiunea arteriala. De asemenea, ajuta la prevenirea ritmurilor neregulate ale inimii. Nu va place pestele? Cereti medicului sa va recomande suplimente cu ulei de peste care au acelasi efect daca sunt administrate zi de zi.
Faceti 30 de minute de exercitii fizice aproape in fiecare zi
SusMiscati-va! Plimbati-va, sariti coarda, inotati sau urcati scarile! Exercitiile fizice regulate sunt foarte importante pentru sanatatea inimii. Nu trebuie sa fiti sportivi profesionisti pentru a beneficia de exercitii fizice. Activitatea fizica moderata va va ajuta sa va pastrati inima sanatoasa.
Evitati dietele restrictive
SusDietele frecvente, lipsa alimentelor sanatoase, postul si tulburarile alimentare dezechilibreaza nivelul electrolitilor din organism, provocand slabirea muschiului inimii si deteriorarea inimii.
Sfaturi dietetice pentru o inima sanatoasa
Sus- Mancati o dieta saraca in grasimi, in special grasimi animale sau uleiuri de palmier si nuca de cocos (ce contin grasimi saturate care cresc colesterolul);
- Alegeti un regim alimentar cu un continut sarac de sodiu;
- Mentineti-va sau imbunatatiti-va greutatea;
- Consumati multe cereale, fructe si legume;
- Introduceti in dieta dumneavoastra laptele cu 1% grasime sau laptele degresat in loc de laptele integral;
- Eliminati alimentele prajite si inlocuiti-le cu cele coapte, preparate la aburi, fierte, fripte sau gatite la microunde;
- Gatiti cu ulei care are un continut scazut de grasimi saturate, cum ar fi cel de porumb, floarea soarelui, soia, seminte de bumbac, masline, canola, arahide si ulei de susan. Stati departe de grasimile animale;
- Carnea de pasare si de peste afumata si conservata este bogata in sare. Mult mai sanatoase sunt alimentele proaspete sau congelate;
- Alegeti carnea slaba in locul celei grase;
- Inlocuiti smantana si maioneza cu produse cu un continut scazut de grasimi cum ar fi iaurtul, branza degresata de vaci sau maioneza cu un continut scazut de grasimi;
- Inlocuiti lactatele procesate cu cele naturale, care au un nivel scazut de grasimi si sodiu;
- Folositi condimente naturale pentru legume si cartofi, in loc de sare si unt;
- Indicat ar fi sa preferati biscuitii din cereale integrale, fara sare, in loc de cei sarati;
- Evitati supele la conserve;
- Consumati paine integrala, orez cu bob lung si cereale integrale;
- Alegeti pentru mesele dumneavoastra cat mai multe fructe si legume.
Medici specialisti Cardiologie
- Medic Primar Cardiolog Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Radu Ciudin - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
Articole recomandate
-
Probleme de sanatate cauzate de...statul pe scaun
-
Totul despre Endoscopia Digestiva Superioara
-
Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii
-
Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant
-
Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?
-
Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica
-
De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?
-
'O inima sanatoasa iubeste mai mult' - program de sanatate si responsabilita ...
-
Bolile cardiovasculare
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Bolile cardiovasculare si canicula
Generalitati Vremea calduroasa poate declansa numeroase conditii, cum ar fi crampele cauzate de caldura, insolatia, epuizarea termica. In plus, temperaturile extreme maresc riscul atacurilor de cord la persoanele cu factori de risc pentru bolile cardiovasculare....citeste mai mult
-
De ce avem doi plamani dar o singura...
Generalitati Inima, care se afla in centrul sistemului circulator, este un organ musculos care pompeaza sange in corpul uman. Sistemul circulator este format dintr-o retea de vase de sange, artere, vene si capilare, care transporta sangele de la si catre toate zonele...citeste mai mult
-
Activitatea fizica in timpul sarcinii
Generalitati Atunci cand viitoarea mamica are o stare buna de sanatate si sarcina se dezvolta normal, poate face exercitii fizice pe tot parcursul sarcinii. Nu exista reguli cu privire la activitatea fizica din timpul sarcinii, dar exista cateva linii...citeste mai mult