sfecla rosie
Alimente bogate in fier
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Cele mai multe dintre alimentele bogate in fier sunt de origine animala. Din acest motiv poate fi dificil pentru vegani, vegetarieni si oamenii care evita consumul de carne rosie, sa asimileze suficient fier pe parcursul unei zile. Din fericire exista multiple suplimente pe care le puteti lua. Totusi ar fi indicat sa obtineti fierul din alimentele pe care le introduceti in dieta dumneavoastra. Importanta fierului in dieta Fierul este important pentru scaderea in greutate , intrucat organismul are nevoie de fier pentru a produce celulele rosii ale sangelui, care sunt necesare pentru oxigenare si arderea grasimilor si caloriilor. Acesta este motivul pentru care dietele care infometeaza nu functioneaza: daca nu mancati alimente bogate in fier nu veti pierde grasimea, ci doar se va modifica masa musculara si organele. Aveti nevoie sa consumati produse alimentare bogate in fier daca doriti sa ramaneti in forma. Daca valorile fierului din organism nu sunt cele... [continuare]
Semne si simptome: ce incearca organismul sa ne transmita?
Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta
Generalitati Printre semnalele organismului cel mai frecvent intalnite sunt stresul, durerea, foamea, oboseala, valorile ridicate de zahar din sange si cresterea in greutate. Cand o persoana este stresata, trebuie sa incerce sa se relaxeze, intrucat in urma stresului prelungit corpul raspunde prin anxietate, insomnie, ulceratii, durere cronica, dureri de cap, slabiciune si diverse maladii sau boli. Stresul este un semnal de alarma al organismului ca urmare a ignorarii nevoilor fizice si emotionale ale unui individ. Durerea este semnul prezentei unor probleme nediagnosticate. Multi oameni sufera de dureri musculare, dezechilibre posturale sau traumatisme rezultate in urma exercitiilor fizice, fara sa consulte un medic. Acestia se obisnuiesc cu disconfortul si in cele din urma ajung sa devina inactivi fizic, dar si afectati emotional. Din pacate, cele mai multe persoane nu acorda nici o importanta multora dintre manifestarile organismului. Senzatia de foame Senzatia de... [continuare]
Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Legumele sunt alimente importante care au rol de protectie impotriva bolilor. Acestea ofera numeroase alte beneficii pentru sanatate. Sucurile extrase din fructe proaspete sunt cele mai indicate pentru consum, deoarece acestea furnizeaza celulelor si tesuturilor organismului toate elementele nutritive si enzimele de care au nevoie. Este adevarat ca organismul poate obtine aceste substante benefice si din fructele consumate intregi, dar sucurile proaspete sunt mai usor de digerat si de asimilat. Deficitul de vitamine si minerale poate fi echilibrat mai repede atunci cand se beau sucuri decat cand se mananca legume crude. Sucuri de legume benefice pentru sanatate Iata o lista cu cele mai bune ingrediente pentru sucurile de legume: Acidoza - morcov, sfecla, castravete si spanac Acnee - morcov, salata verde si spanac Anemie - sfecla, telina si morcov Alergii - morcov, salata verde si spanac Apendicita - morcov, sfecla si spanac ... [continuare]
Rebela acnee
Dr. Cristina Anca Dascalescu
Medic specialist in Medicina de Familie, competenta in Api-fitoterapie
Generalitati Dimineata, adolescenta cu ten de portelan a ramas blocata in fata oglinzii cand un nou Vezuviu i-a aparut pe obrazu-i subtire ... „Cosuri”, iritatii, noduli profunzi, puncte negre sau depozite pultacee… toate poarta acelasi nume: acneea vulgara sau juvenila. Acneea este o afectiune cutanata intalnita frecvent in timpul pubertatii si adolescentei, atat la baieti, cat si la fete. Ea apare cu precadere la baieti, incepand cu varsta de 12-14 ani si poate persista mai multi ani, conducand, uneori, la cicatrici inestetice. Cum se manifesta? Acneea are ca punct de plecare glandele sebacee si pilosebacee, dezvoltandu-se pe fondul seboreic al tenului gras. Acneea este o eruptie foliculara caracterizata prin comedoane si papulo-pustule superficiale sau profunde. De cele mai multe ori, acneea se manifesta prin puncte negre sau albe de grasime sau doar prin cosuri rosii. Acestea apar din cauza suprainfectiei bacteriene si sunt localizate pe fata, gat, umeri,... [continuare]
Constipatia: tratamente alternative
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Tranzitul intestinal normal difera de la o persoana la alta, si se incadreaza in limite largi – de la de 2 ori pe zi la o data la 2-3 zile. Deci, nu este obligatoriu ca in fiecare zi sa avem cate un scaun. Constipatia este definita ca scaderea frecventei scaunului la un numar de 2 ori pe saptamana sau mai putin. De regula, in cazul constipatiei scaunele sunt uscate, de dimensiuni mici si foarte greu de eliminat, motiv pentru care persoanele sunt extrem de incordate si balonate. Totodata, constipatia este un simptom, nu o afectiune, de care majoritatea persoanelor vor fi afectate la un moment dat. Pentru a intelege cum apare constipatia, oamenii trebuie sa stie cum functioneaza intestinul subtire si cel gros. Alimentele ajung in colon, unde este absorbita apa, mineralele etc., transformandu-se in materii fecale sau reziduuri alimentare. Contractiile musculare de la nivelul colonului imping scaunul spre rect. Cand ajunge la nivelul rectului scaunul este solid,... [continuare]
Dieta de 4 zile
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Generalitati Dieta de 4 zile sau cum scapam de cateva kilograme pentru a intra in rochia dorita cu ocazia unui eveniment. De la inceput voi preciza ca astfel de actiuni nu sunt regimuri de slabire si nu sunt indicate decat in situatii speciale! Pot fi repetate doar de cateva ori pe an, putand coincide cu sezoanele in care se recomanda si inceperea unei cure de stimulare a detoxifierii organismului, primavara si toamna. Pentru mentinerea unei siluete frumoase si a sanatatii, intotdeauna vom opta pentru adoptarea unui stil de viata sanatos, activ, cu o dieta echilibrata, diversificata, usor hipocalorica, combaterea sedentarismului si o gandire pozitiva. Acest regim este rezervat doar persoanelor sanatoase! Cei care sufera de diferite boli vor cere neaparat sfatul si acordul medicului! O schimbare de reducere a greutatii cu cateva kilograme, circa 3 kilograme intr-o saptamana, cuprinde urmatoarele etape: 1. Combaterea rapida a balonarii, in aproximativ 24 de ore; 2.... [continuare]
Psoriazisul: alimente permise - alimente interzise
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, care se caracterizeaza prin eruptii de placi eritemato-scumoase (pete rosii acoperite de scuame). Aceste eruptii apar frecvent pe fata anterioara a genunchiului, in coate, la nivelul pliurilor cutanate inghinale sau axiale, la nivelul palmelor sau pe suprafata plantara. Cauzele care conduc la aparitia acestei afectiuni nu sunt cunoscute; deoarece aproximativ 50% dintre cazuri sunt ereditare, considerandu-se ca principala cauza existenta unui factor de risc ereditar. Potrivit studiilor, regimul alimentar este foarte important in ameliorarea manifestarilor bolii. Astfel, oamenii de stiinta sustin ca o dieta bogata in fructe si legume proaspete care contin antioxidanti, beta-caroten, folati, acizi grasi Omega-3, zinc si cupru contribuie la prevenirea psoriazisului si trateaza eruptiile eritemato-scuamoase. Alimente permise 1. Fructe (proaspete) - cirese, fructe de padure, piersici, mere, prune, caise. 2.... [continuare]
Arsurile stomacale: 10 sfaturi pentru sarbatori
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In perioada sarbatorilor, crampele si arsurile stomacale sunt principalele probleme de sanatate, ca urmare a consumului excesiv de alimente. Dupa perioada de post, zilele de sarbatoare ce urmeaza se transforma de regula intr-un festin prelungit, cu felurite tipuri de mancare, salate, fripturi, prajituri etc. Conform specialistilor, meniurile de sarbatoare sunt de regula alcatuite din principalele alimente care cauzeaza arsuri stomacale. Iata cateva sfaturi care sa va ajute sa preveniti aceste probleme, pentru a va putea bucura in liniste de zilele de sarbatoare: 10 sfaturi utile 1. Savurati, nu mancati lacom Volumul de mancare pe care il serviti la o masa este foarte important. Nu umpleti farfuria la refuz; asezati pe farfurie portii mici din fiecare fel de mancare si serviti cu inghitituri moderate si fara graba; astfel, puteti evita senzatia de greata ce apare de regula in urma unui consum excesiv si lacom de alimente si puteti savura cu adevarat gustul... [continuare]
Generalitati Regimul disociat nu este o dieta rapida de slabire. Cu toate acestea, orice persoane il va urma, va pierde in greutate incet, dar constat. De fapt, pentru a avea efectul dorit, regimul disociat trebuie sa devina un stil de viata; in acest mod, greutatea va fi mentinuta fara probleme. Dupa cum se poate observa, chiar si dulciurile sunt permise, dar in cantitati mici. Reguli de baza Iata care sunt regulile de baza: - Doar cate doua grupe alimentare pot fi combinate: A si B, A si C, B si C. Nu se pot consuma alimente din toate cele trei grupe (A, B si C). - In cazul in care o persoana consuma alimente din grupa A (sau C), va trebui sa astepte cel putin trei ore inainte de a manca orice aliment din grupa C (sau A) - Se va bea zilnic un pahar de apa minerala combinata cu sucul de la jumatate de lamaie - Se vor bea 4-5 cani de ceai verde pe zi - Se vor consuma multe [continuare]
Vizualizarea - un alt mod de a combate celulita
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Lucrez intr-un birou 10 ore pe zi, "lipita" de un scaun. Timpul parca nu-mi este niciodata de ajuns pentru cate am de facut. Prea mult stres... Nu prea dorm. Stau in fata calculatorului ore in sir, beau prea multa cafea, fumez, infulec prajituri, sandvisuri, pizza si ciocolata... si m-am pricopsit cu o celulita dizgratioasa... Stiu! Trebuie sa schimb ceva: stilul de viata. Sa fac mai multa miscare, masaj, sa am o dieta echilibrata, bogata in fructe si legume. Nutritionistul mi-a spus ca ar fi bine sa renunt la zahar, pentru ca fixeaza grasimea in corp, asa ca o sa-l inlocuiesc cu miere. Adio combinatii alimentare catastrofale: mezeluri, paine alba, cafea, dulciuri, alcool. "Si ce-o sa mananc?", s-a revoltat pofticioasa din mine. Multe cruditati, alge, fructe (mai ales citrice) si legume (telina, sfecla rosie, castraveti), lactate si carne slaba de peste si pui. Este greu, dar o sa ma obisnuiesc sa mananc mai putin sarat, pentru ca... [continuare]
Generalitati Mineralele sunt elemente nutritive necesare organismului pentru a functiona corespunzator si pentru a se mentine puternic. Un numar mare de persoane considera ca vitaminele si mineralele sunt unul si acelasi lucru; insa nu este asa. Mineralele, ca si vitaminele, sunt nutrienti importanti care se gasesc in produsele alimentare; principala diferenta consta in faptul ca vitaminele sunt substante organice (contin elementul carbon) si mineralele sunt substante anorganice. De obicei, mineralele necesare organismului sunt furnizate dintr-un regim alimentar variat format din fructe, legume si oleaginoase. Clasificare Fiecare mineral aduce anumite beneficii organismului, din aceasta cauza nu se va recurge la o clasificare dupa importanta mineralelor. Mineralele sunt esentiale pentru functionarea corecta a organismului, majoritatea fiind implicate in metabolizare, echilibrul apei din organism si sanatatea sistemului osos. Mineralele se impart in doua grupe:... [continuare]
Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta echilibrata este cea care contine o cantitate suficienta de bioelemente, vitamine, fibre si trofine, pentru a asigura o buna functionare a organismului, pentru a-l face apt sa lupte impotriva stresului si a factorilor nocivi din mediu. Studii conduse de cercetatorii americani au concluzionat ca majoritatea adultilor nu au integrate in dieta substante nutritive esentiale, incepand cu calciu si terminand cu vitamine complexe. De astfel de substante organismul are nevoie pentru asigurarea energiei necesare desfasurarii proceselor vitale, pentru sintetizarea de substante proprii si repararea uzurii, iar o dieta echilibrata, continand substantele nutritive mentionate, in cantitati optime, este cea mai sigura cale de a evita aparitia dezechilibrelor, cu toate consecintele lor (afectarea cresterii, a capacitatii de munca si a starii de sanatate). Calciu - esential pentru mentinerea sanatoasa a oaselor, muschilor si nu numai... La nastere, scheletul fetal are... [continuare]
Generalitati O data cu sosirea primaverii, soseste si momentul pentru curatenia de primavara. In plus, ar fi timpul ca fiecare persoana sa acorde importanta inclusiv curateniei interioare, stimularii metabolismului, optimizarii digestiei si schimbarii modului de a se hrani, pentru a manca sanatos si a pierde in greutate in timp ce isi va pastra energia la cote ridicate. Curatare si detoxifiere In general, postul contribuie la imbunatatirea sanatatii, reduce inflamatia din organism si optimizeaza digestia. Majoritatea persoanelor nu tin sub control nivelul de zahar din sange si astfel, intervin senzatia de ameteala si foamea excesiva, care afecteaza capacitatea de a indeplini corespunzator activitatile zilnice. Intr-o prima etapa, detoxifierea naturala de primavara se va concentra asupra procesului de curatare al organismului, nu pe renuntarea la hrana sau prin post. In esenta, digestia este una dintre cele mai importante procese pentru sanatate si frumusete. Prin urmare,... [continuare]
Ce este artrita? Artrita este o afectiune inflamatorie a articulatiilor, si are diferite forme de manifestare, insa cele mai frecvente sunt artrita reumatoida si osteoartrita. Osteoartrita este o afectiune degenerativa a articulatiilor, care, de regula, apare in randul persoanelor in varsta. Cum se manifesta? Aceasta afectiune se caracterizeaza prin deteriorarea cartilajului care protejeaza si inveleste suprafetele articulare. Deoarece oasele nu mai sunt separate de cartilaj, din cauza frecarii intre acestea apar leziunile tesutului si a osului subiacent, determinand aparitia simptomelor articulare dureroase carcateristice osteoartritei. Artrita reumatoida se caracterizeaza prin afectarea sinovialei (partilor moi) ale articulatiei si nu numai. Astfel sunt afectate articulatiile de la nivelul degetelor, genunchilor, soldurilor, incheietura manii. Totodata, trebuie mentionat ca artrita reumatoida nu afecteaza doar articulatiile ci si musculatura, tendoanele si... [continuare]
Generalitati Supa poate fi ultimul lucru pe care o persoana ar dori sa-l consume intr-o zi torida de vara. Totusi, gratie unor retete delicioase si cu un numar redus de calorii acest mod de a privi lucrurile poate fi schimbat. Important este ca toate cele cinci supe ale caror retete vor fi prezentate mai jos pot fi refrigerate: ca atare ar putea deveni oricand un mod perfect de a racori o persoana atunci cand mercurul termometrelor se ridica. De asemenea, acestea contin produse proaspete de sezon si necesita putin efort pentru gatit. Iar cea mai buna parte este ca fiecare castron de supa este bogat in substante nutritive, fara sa ingrase (sunt mai putin de 240 calorii per portie, astfel incat acestea vor ajuta pe oricine sa isi mentina greutatea). Supa miso cu legume si tofu Tofu este o sursa bogata de calciu, care ar putea ajuta organismul in lupta cu grasimea (mai ales in cazul celei depozitate in jurul burtii). Pentru 4 portii 2 1/2 linguri de miso rosu... [continuare]
Generalitati "Eliminati zaharul pentru a echilibra cantitatea de grasimi din corp", este sloganul pe care il gasim pe coperta acestei carti. Din carte aflam ca zaharul este toxic si ca sloganul de mai sus este principiul de baza al acestui regim de slabit. Trebuie sa eliminam toate dulciurile preparate pe baza de zahar rafinat si anumite fructe si legume cu continut ridicat de glucide, deoarece acestea distrug echilibrul biochimic al organismului. De asemenea, dieta reduce nivelul colesterolului, asigura obtinerea unei sanatati optime, creste energia organismului si contribuie la tratarea diabetului si a altor afectiuni. Cei patru autori ai dietei sunt H. Leighton Steward, un mare director si trei medici de la Big Easy: Dr. Morrison C. Bethea - chirurg cardiovascular, Dr. Samuel S. Andrews - medic endocrinolog si Dr. Luis A. Balart - medic gastroenterolog. Desi autorii sustin ca numararea caloriilor si masurarea cantitatii de alimente ingerate nu este o parte a acestei diete,... [continuare]
Generalitati Detoxifierea sau curatirea limfatica este unul dintre cele mai bune lucruri pe care il poate face o persoana pentru corpul sau, dupa detoxifierea intestinala deoarece puterea ascunsa a sistemului limfatic este destul de neglijata si trecuta cu vederea. Daca o persoana sufera de infectii frecvente, are sinuzita, prostatita, alergii, ganglionii umflati, manifesta oboseala si stres cronic, celulita sau este supraponderala, atunci ar fi indicat sa beneficieze de curatarea sau detoxifierea limfatica. Sistemul limfatic Sistemul limfatic este o retea de vase (tuburi) si organe care preiau si transporta deseurile de la celule si substantele nutritive. Acesta este ca un sistem de filtrare care include ganglionii limfatici, maduva osoasa, amigdalele, splina, timusul si anumite zone din intestin (placile peyer). Acestea produc celule pentru sistemul imunitar care circula in jurul corpului in lichidul limfatic. Sistemul limfatic functioneaza ca un filtru, prin eliminarea... [continuare]
Generalitati Dieta optima de iarna trebuie sa includa un numar scazut de calorii si un continut ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti, care sa sprijine sistemul imunitar si sa tina departe bolile iernii. Scaderea temperaturii exterioare provoaca scaderea temperaturii corpului. Organismul uman reactioneaza la aceasta schimbare prin dorinta de a creste consumul de alimente, energia utilizata pentru digestie ridicand temperatura corpului. Totusi, tendinta naturala de a manca mai mult in timpul iernii, duce la cresterea in greutate; Din acest motiv, multe persoane, in special cele de sex feminin, se opun nevoilor alimentare ale organismului adoptand un regim strict, care are ca rezultat scadearea temperaturii corpului si cresterea vulnerabilitatii fata de raceala si a gripa. Pe de alta parte, supraalimentarea si suprasolicitarea metabolismului fac digestia dificila, in final, obtinandu-se acelasi rezultat ca si in cazul reducerii consumului de alimente. Solutia optima... [continuare]
Generalitati Pentru a intelege cum pot ajuta alimentele la prevenirea ridurilor, este important sa se inteleaga cum anume se formeaza ridurile. Pe masura ce oamenii imbatranesc au loc modificari inclusiv la nivel celular. Procesul de reinnoire celulara incetineste, fibrele elastice nu mai pot sustine pielea la fel de bine cum o faceau in trecut. Astfel pielea devine moale, dermul isi pierde partial din capacitatea sa de a retine umezeala si nutrientii, iar productia de colagen incetineste. Stresul excesiv precum si alti factori de mediu pot influenta negativ productia de colagen, ceea ce ingreuneaza procesul de sinteza al proteinelor de colagen si provoaca imbatranirea prematura. Rezultatul este scaderea elasticitatii pielii, aparitia ridurilor si liniilor fine. Factorii care determina aspectul pielii Hidratarea, expunerea la soare precum si exercitiile fizice sunt factori importanti care pot determina aspectul general al pielii, dar alegerile alimentare... [continuare]
buna ziua! Care sunt alimentele ce NU le pot consuma la aceasta boala(hipertensiune arteriala) ?? De exemplu : ceapa, usturoi, orez, oua, lapte, dulciuri, CARTOFI, varza, fasole, rosii, carne gratar, mezeluri, peste, conserve, icre, pate-uri. In special m-ar interesa ce nu pot consuma !!! VA MULTUMESC ! [continuare]
Vitamina k
vitamina k, numita si antihemoragica, este indispensabila vietii, functia ei de baza fiind aceea de a coagula rapid sangele si de a actiona preventiv asupra sangerarilor si hemoragiilor interne. Este o vitamina liposolubila, care rezista la caldura, dar nu si la lumina in prezenta oxigenului si in mediile alcaline. Se cunosc trei vitamine K: vitamina K1 (fitochinona) este sintetizata de frunzele verzi si se gaseste in vegetalele verzi. Ea micsoreaza permeabilitatea capilarelor si favorizeaza procesul de regenerare a tesuturilor. vitamina K2 (farnochinona) este sintetizata de catre microorganismele de putrefactie. vitamina K3 (menadiona) este un produs de sinteza cu proprietatea ca este hidrosolubil (spre deosebire de celelalte). Dozele mari de menadiona risca sa se acumuleze in organism, generand distrugerea globulelor rosii, avand drept consecinta anemia. Vitamina K este produsa de propria noastra flora intestinala in proportie de 50%. Restul provine din: legume verzi... [continuare]
VA rog sa-mi indicati o publicatie sau un site unde pot gasi retete pentru hipotiroidie, ce alimente sa ocolesc si ce sa folosesc. [continuare]
Buna.ma numesc iulia am 22 de ani si anul trecut am fost operata de glanda tiroida.sa extras jumatate de glanda .(hipertiroidie)dupa operatie am slabit f mult iar dupa cateva luni m-am ingrasat 20kg de la magneziu.eu as putea sa tin cura de slabire cu ceaiuri, siropuri, pastile? ar dauna glanda? [continuare]
Pot sa dau pruna uscata la bebe de 9 luni pentru constipatie??? [continuare]
am reusit sa slabesc relativ usor de la 75kg la 68kg (putin sport si mai atenta la ce mananc), intrebarea este cum sa mentin aceasta greutate, de ceva timp simt ca iar iau proportii... [continuare]
Buna ziua!am un diagnostic pus in ian.2007 la Spit.Jud.Tg.Mures+gastrita cronica cu HP.nu am facut tratament deoarece in 2007 am fost insarcinata,iar in 2008 m+am ocupat de copil.ce tartament trebuie sa iau ca numai pot manca nimic?nu e bine nici cand nu mananc,dar nici dupa.e ceva de groaza.ma doare stomacul de numai pot.trebuie si regim nu?astept o schema de tratament + regim.multumesc.va pup si nu va doresc asa ceva. [continuare]
care poate fi cauza [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter