salviasept fara zahar zdrovi
Alimentatia scolarului si a prescolarului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Copilul aflat la inceputul scolii sau al gradinitei este in crestere continua si are nevoie de o alimentatie cat mai sanatoasa pentru a se putea dezvolta armonios. Este esential ca acesta sa manance cat mai variat: legume, fructe, lapte, peste si carne slaba, cereale integrale, orez, paine integrala, fara zahar in exces si, de preferat, cat mai putine dulciuri din comert. Concret, scolarul are nevoie de o nutritie bogata, variata, echilibrata, care sa fie adaptata varstei. El trebuie sa manance de mai multe ori pe zi, deoarece are nevoie de multa energie pentru a creste, a invata si a se juca sau pentru diverse activitati fizice. Nu trebuie uitat ca performantele scolare sunt influentate de alimentatie, mai exact de structura si distributia meselor. In plus, nu trebuie uitat faptul ca o alimentatie incorecta alaturi de viata sedentara fac ca tot mai multi copii sa sufere de obezitate infantila. Ce trebuie sa manance un copil de varsta scolara Copilul de varsta... [continuare]
Benadryl, capsule
Ce este Benadryl si pentru ce se utilizeaza Indicatii Reactii de hipersensibilitate. Rau de miscare (administrat doar PO). Parkinsonism (postencefalitic, arteriosclerotic, idiopatic, indus medicamentos / chimic). Facilitator al somnului (doar PO). Antitusiv (doar sirop / lichid). Antihistaminic. sedativ puternic, anticolinergic si antiemetic. Mod de administrare Capsule, capsule softgel, tablete masticabile, elixir, lichid, solutie, sirop, tablete: Antihistaminic, antiemetic, impotriva raului de miscare, parkinsonism: Adulti: 25-50 mg de 3-4 ori/zi, maxim 300 mg/zi. Copii, 6-12 ani:12,5-25 mg de 3-4 ori/zi, maxim 150 mg/zi. Inducerea somnului: Adulti si copii peste 12 ani: 50 mg la culcare. Antitusiv (doar sirop): Adulti: 25 mg la 4 h, maxim 150 mg/zi. Copii, 6-12 ani:12,5 mg la 4 h, maxim 75 mg/zi. Copii 2-6 ani: 6,25 mg la 4 h, maxim 25 mg/zi. IV, IM profund: Rau de miscare, parkinsonism: Adulti: 10-50 mg, pana la 100 mg la nevoie (maxim 400 mg/zi). Copii: 1,25... [continuare]
Fawar lemon, granule efervescente
Ce este Fawar Lemon si pentru ce se utilizeaza Indicatii FAWAR LEMON, granule efervescente cu gust placut, fara zahar, se administreaza chiar in momentul efervescentei. FAWAR LEMON asigura o mai buna performanta a tractului gastro-intestinal fiind in acelasi timp si o sursa de vitamina B2. Nu contine cofeina. Mod de administrare Adulti: se toarna continutul unui pliculet la o jumatate de pahar de apa potabila si se bea in timpul efervescentei, dupa masa. Copii (3-12 ani): jumatate din doza adultului. Supliment alimentar sub forma de granule efervescente, cu aroma de lamaie. Indulcit cu zaharina. Se prepara cu apa potabila. Doza zilnica recomandata: Adulti: 1 - 3 pliculete pe zi, dupa mese. Copii (3-12 ani): jumatate din doza adultului Ambalaj de carton continand 6 pliculete a cate 5 g Fawar Lemon. Atentionari si precautii Precautii A nu se depasi doza zilnica recomandata. suplimentele alimentare nu trebuie sa inlocuiasca un regim alimentar variat. A nu se lasa la... [continuare]
Colonul iritabil - recomandari alimentare
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Sindromul de intestin iritabil, o tulburare functionala frecventa, in special in randul tinerilor, poate determina, prin natura simptomelor dureroase, balonarii si a modificarilor de tranzit, o afectare semnificativa a calitatii vietii unor pacienti. Studiile arata ca afectarea calitatii vietii si a psihicului acestor pacienti poate fi comparata cu cele ale pacientilor cu boli cronice precum diabetul sau afectiunile cardio-vasculare si renale, motiv pentru care, in afara resurselor medicamentoase, adoptarea unor modificari ale stilului de viata merita tentate in vederea ameliorarii simptomelor. Cauzele alimentare ale sindromului de intestin iritabil Desi inca incomplet elucidati, factorii care contribuie la intretinerea acestei boli includ nu numai modificari in axul intestin-creier, sensibilitatea crescuta la stimuli si neurotransmitatori, ci si factori de natura alimentara sau in legatura cu motilitatea colonului. Unii pacienti cu sindrom de intestin... [continuare]
De ce nu pot consuma fructe și alimente cu zahar sau miere?
Bună ziua! De câțiva ani mă confrunt cu un permanent disconfort digestiv. Nu pot consuma fructe și nici produse cu zahăr sau miere, deoarece mi se face rău, am usturimi la nivelul stomacului, diaree imediata și apoi constipație, senzație de leșin, amețeală, tremur, tulburări de somn/vedere și stări de anxietate, flatulenta excesiva, borborisme, alimente nedigerate in scaun. In urma cu 3 ani am urmat un regim fara zahar și fără fructe și am slăbit 25 de kg in 4 luni. M-am simțit bine o perioada. Am reintrodus fructele și produse cu zahăr, dar nu în exces, iar simptomele au reapărut, mult mai agresiv. Vara trecuta am fost la mai multi gastroenterologi, am urmat tratamente, însă starea e aceeași. Mai mult decât atât, după o zi plina, simt nevoia sa iau ceva dulce sau un fruct dulce și starea de rău revine cu o agresivitate crescuta. Aș vrea să știu de ce manifestările acestea apar atunci când consum fructe sau zahar. Precizez că nu am diabet,... [continuare]
Buna seara,,as avea si eu o intrebare mai bine zis pentru sotul meu,care are diabet tip 2 si as vrea sa stiu de are glicemia marita dimineata la prima ora?Spuneti-mi va rog nu este mai sanatos sa foloseasca mierea de albine (sigur in cantitate foarte mica la un (1 L ) termos de ceai de afine o lingurita si jumatate),stiu ca nu este indicat dar cred ca este mult mai sanatos decat zaharina .Ce stim despre Siofor 1000,pentru ca in afara de faptul ca are prescris dimineata 1\\2,la pranz 1,si seara 1 nu poate folosi decat la pranz si seara,pentru ca are diaree.Ce facem in acest caz?Este a doua oara ca medicul diabetolog prescrie asa medicamentul,dar daca are aceste probleme nu ar trebui sa se schimbe medicatia?Nu prea avem retete pentru diabetici,stiu ca trebuie tinuta dieta,dar este foarte greu pentru ca lucreaza munca fizica face mult efort,si are nevoie de mancare consistenta,Incercam sa tinem dieta dar cateodata pur si simplu nu mai stiu ce sa gatesc sau sa-i pun la pachet.Stiu... [continuare]
Poate acesti nervi se datoreaza stresului sau poate esti obosita. O vacanta intr-un mediu placut si linistit cred ca ti-ar face bine, sau poti rezolva problema pe care o ai prin autocontrol. I-ti recomand sa-ti faci prgrmare la un psiholog, el isi va da seama de cauza problemei tale. Am citit ca nucile refac celulele nervoase, deci mananca zilnic cateva nci si sa bei cate un ceai de tei si unul de sunatoare pe zi dar fara zahar. Sau intreaba la farmacie de medicamentul coaxil. Poate iti va face bine. Numai bine si fii tare, sa ne tii la curent cu starea ta. Pe curand. [continuare]
problema este la incisivii superiori. La inceput dintii au avut smaltul ca si cum ar fi frecat cineva dintele , era mancat mai ales aproape de gingie . De un an i-am scos zaharul , bea ceaiul fara zahar dar dintii tot s-au mancat , iar acum cel din dreapta si cel din stanga s-au mancat pana la gingie si o dor . Stiu ce o sa-mi spuneti de ce nu am dus-o pana acum nicaieri dar am avut probleme cu baietelul cel mare care are nisip la rinichi si va dati seama banii nu imi prisosesc si in plus nu s-a plans mititica pana acum si am crezut ca nu o deranjeaza , ma gandeam ca nu este dantura definitiva si ii vor creste altii sanatosi . Va rog sa ma iertati si va multumesc ! [continuare]
Ma lupt cu o candidoza bucala de 2 luni. In prima luna nu eram acasa si am putut merge la doctor. Dar apoi am facut candidoza vaginala si mi-am dat seama ca si petele albele de pe limba tot candidozei se datoreaza. Am facut tratament cu nistatina, glicerina si gargara cu bicarbonat. Intr-o sapt mi-a trecut. dar la doua zile dupa terminarea tratamentului mi-a reaparut. De data asta pe langa depunerile albe si cateva basici in capatul limbii , inspre gat. Am facut tratament cu fluconazol 50mg , una pe zi, plus o solutie preparata la farmacie, propolis c, tinctura de propolis, ceai de galbenele. Plus regim alimentar ( fara zahar - nici macar din fructe, fara lactate , fara paine - fara drojdie, fara cartofi etc) Dar nu cedeaza deloc. Nu stiu ce as mai putea lua [continuare]
Aveam 53 de kg si am ajuns la 56 iar acum tin o dieta a mea spun a mea pentru ca e facuta de mine(am scos pastele painea alba cola si dulciurile de tot)mananc mai multe ciorbe supe legume si preparate la cuptor mananc o cantitate mult mai mica decat mancam inainte iar dimineata pe stomacul gol beau un suc din zeama de lamaie iar dupa o jumatate de ora mananc ceva tot nesimnificatic ..ceva fara zahar si grasimi ...voiam sa stiu daca e buna dieta mea sau nu, gimnastica nu fac dar in schimb lucrez si is mai tot timpul in miscare problema mea e burtica si vreau sa ajung sa ma 50-52 kg ...va multumesc [continuare]
Buna ziua. Am 30 de ani si timp de 4 saptamani am urmat un regim alimentar bazat pe cereale integrale si legume (crude,fierte sau coapte) fara zahar (si miere), sare, paine, fructe, lactate si carne. In ultimele 2 saptamani am putut consuma si ulei de masline presat la rece (extra virgin), peste, lamaie si otet de mere. In aceasta perioada am urmat un tratament cu complexul de vitamine B. Conform recomandarilor, dupa aceasta perioada, pot include in alimentatie si sarea neprocesata, fructele, mierea, painea de casa, iaurtul si carnea fiarta sau fripta. Intrebarea mea este - cum imi recomandati sa fac trecerea la acest nou regim, avand in vedere ca pana la Paste (cand as putea manca din toate cele enumerate mai sus) mai este o saptamana de post ? [continuare]
buna ziua! am citit pe un site ca ceaiul verde nu este indicat ptr osteoporoza! eu am osteopenie -1,1 (-11%) T-score! in urma unei operatii de histerectomie facuta acum 10 ani, beau ceai verde la plic vara cam 3 litri/ zi, iarna cam 1 litru/zi! la 1 litru apa pun un plic ceai verde, unul de ceai zmeura si o felie de lamaie! fara zahar, fara miere! cumpar un ceai ieftin, deci slab! este recomandat daca am osteopenie sa beau ceai verde in continuare, avand in vedere ca este un ceai slab? precizez ca am spondiloza(asta stiu de acum 2 ani in urma unei biorezonante) si "ciocuri" pe coloana-asta am aflat acum 2 saptamani in urma unei radiografii! multumesc anticipat ptr raspuns! sanatate tuturor! [continuare]
Bună seara, tot chinul începe când m-am trezit cu o candidoza vaginala pe care am suspectat-o, având ceva idee despre aceasta afectiune. Acest lucru s-a intamplat la cateva săptămâni după prima experienta sexuală si am crezut în prim plan ca se datoreaza prezervativului deoarece ma deranja oricum. Nu exista situația sa o fi luat de la prietenul meu pentru ca amândoi am fost virgini. Am tratat cu canesten ovule si crema dar a recidivat pentru ca nu stiam ca se transmite si ca i-am dat si iubitului meu, apoi el mie inapoi. Am fost la ginecolog si am urmat tratament cu diflucan si cotrimazol amândoi. A recidivat, bineinteles. Apoi am mai tratat de cateva ori, insa fara rezultat. Am schimbat lenjeria intimă, chiar si cea de pat, insa continua sa reapară. La un moment dat, am renuntat la a mai trata-o pentru ca mancarimile disparusera, iar simptomele nu erau deranjante. Au trecut luni de zile si acum, cred ca este la nivel oral. Nu practicam niciunul din noi sex oral,... [continuare]
Cum stim ca am scapat de borellia?
Acum un an baietelul meu a fost muscat de o cspusa si a iesit analiza pozitiv. Am.urmat un tratament cu antibiotic 28 de zile , trei luni de suplimente ptr imunitate si regim alimentar fara zahar, carne rosie si lactate. Dupa un an , analiza ptr borellia a iesit negativa. Mentionez cs nu a avut niciun simptom in afara de eritem dipa muscatura. Ce ar trebui sa mai fac? [continuare]
Consumul de carbohidrati la bolnavii de diabet zaharat
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Regimul alimentar din cadrul unui stil de viata sanatos contine macronutrienti ( glucide sau carbohidrati, proteine si grasimi sau lipide) si micronutrienti (vitamine si minerale). Pentru o persoana care sufera de diabet zaharat se aplica aceleasi reguli ca cele din stilul de viata sanatos adica alimentatia acesteia e bine sa includa portii echilibrate de carbohidrati, proteine si grasimi. Spre deosebire de proteine si grasimi, carbohidratii determina cresterea nivelurilor de glucoza din sange. Din acest motiv, in cazul bolnavilor de diabet este important sa se cunoasca alimentele care contin glucide (si uneori, chiar sa se calculeze cantitatea acestora) si impactul lor atat asupra glicemiilor (prin folosirea glucometrelor sau a senzorilor de monitorizare continua) cat si asupra starii generale de sanatate (asupra greutatii, tensiunii arteriale, grasimilor din sange, etc). Carbohidratii recomandati Ghidurile privind aportul total de glucide dintr-o zi... [continuare]
Tulburarile gastrointestinale care apar in cazul diabetului zaharat
Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Cele mai frecvente tulburari gastrointestinale Diabetul zaharat de tip 1 sau de tip 2 poate afecta functionarea tractului digestiv prin intermediul neuropatiei diabetice. Aproximativ 75% din persoanele cu diabet zaharat vor manifesta tulburari gastrointestinale dupa o perioada mai indelungata de evolutie a diabetului. Cele mai des intalnite manifestari sunt constipatia, durerea abdominala, greata, varsaturile, diareea si incontinenta fecala. Aceste afectiuni asociate diabetului scad in mod semnificativ calitatea vietii persoanelor cu diabet. Cauzele tulburarilor gastrointestinale Disfunctia sistemului digestiv poate sa apara ca o cauza directa a diabetului zaharat, dar mult mai des ca o complicatie asociata – neuropatia diabetica – cu rol in motilitatea tractului digestiv si in secretia sucurilor la acest nivel. Complicatiile vasculare ale diabetului pot juca un rol in patogeneza ischemiei intestinale, a colecistitei si a gastroenteropatiei. Disfunctii ale sistemului imun... [continuare]
Zaharul in alimentatia copiilor
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Generalitati Produsele alimentare sunt considerate cu continut ridicat sau scazut de zahar daca se situeaza peste sau sub urmatoarele cifre: Ridicat: mai mult de 22,5 g de zaharuri totale la 100 g Scazut: 5 g sau mai putin din totalul de zaharuri la 100 g Daca cantitatea de zaharuri per 100 g se afla intre aceste cifre, este considerat un nivel mediu. Cat zahar putem manca Este recomandat ca zaharurile adaugate in alimente sau bauturi, si zaharurile care se gasesc in mod natural in miere, siropuri si sucuri de fructe si legume neindulcite, smoothie-uri si piureuri – sa nu reprezinte mai mult de 5% din energia (calorii) pe care o obtineti din mancare si bautura in fiecare zi. Acest lucru inseamna: • Adultii nu trebuie sa aiba mai mult de 30 g de zaharuri libere pe zi (aproximativ echivalentul a 7 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 10 ani nu trebuie sa aiba mai mult de 24 g de zaharuri gratuite pe zi (6 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta... [continuare]
Substituentii zaharului si impactul asupra sanatatii
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este zaharul? Zaharul este un carbohidrat precum fibrele sau amidonul, insa nu este esential dietei. Zaharul defineste mai multe tipuri de carbohidrati simpli, precum zaharul de masa (zaharoza), care reprezinta cel mai des intalnit indulcitor din deserturi. Este tot mai populara adoptarea unei diete fara zahar prin utilizarea unui substituent, ale carui efecte nu sunt la fel de nocive precum cele ale zaharului. Zaharoza este doar unul dintre zaharurile intalnite in alimente (fructe, legume, cereale) in mod natural, de asemenea, se mai pot intalni: glucoza, fructoza, maltoza, galactoza si lactoza. Surse de zahar Zaharul in sine nu este nociv, corpul uman avand nevoie de zahar pentru a produce energie, intrucat organismul proceseaza carbohidratii din alimente si il transforma in glucoza. Glucoza este absorbita in sange ulterior si este folosita drept sursa de energie. Daca se elimina complet zaharul si alte surse de carbohidrati din dieta, se priveaza organismul de... [continuare]
7 moduri simple sa mancati mai putin zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Medicii nutritionisti spun ca o dieta echilibrata nu trebuie sa contina zahar intr-o proportie mai mare de 5% din totalul caloriilor consumate in fiecare zi, pentru mentinerea greutatii normale si prevenirea bolilor provocate de abuzul acestui aliment. Insa respectarea acestei reguli esentiale de nutritie este dificila, de vreme ce zaharul este adaugat in numeroase alimente procesate, de la paine si condimente, pana la sosuri. Apelati la cateva moduri simple de a manca mai putin zahar, astfel incat sa va tineti sub control numarul de kilograme si starea de sanatate. Excesul de zahar si efectele sale Statisticile americane arata ca populatia continentului de peste Ocean consuma peste 22 de lingurite de zahar zilnic, atat in forma lui naturala, cat si prin preluarea acestuia din bauturi si alimente. Aceasta cantitate, ingerata zilnic, inseamna un consum de 25 de kilograme de zahar anual, respectiv o crestere in greutate substantiala. Un aport exagerat de... [continuare]
7 beneficii garantate ale renuntarii la zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Renuntarea la zahar aduce beneficii garantate starii de sanatate in general, sustin specialistii. Oamenii de stiinta au inceput sa asocieze nevoia de a consuma acest aliment cu dependenta de nicotina, din pricina efectelor sale adictive demonstrate stiintific. Prin evitarea zaharului in dieta zilnica, se pot preveni o serie intreaga de boli grave (obezitate, hipertensiune, diabet de tip II etc.), in virtutea unei vieti indelungate si de calitate. Efectele renuntarii la zahar Zaharul este considerat, in prezent, o adevarata toxina care cauzeaza numeroase boli ale lumii industrializate, de la bolile de inima, pana la diabet sau cancer. Este adaugat in cantitati mari in multe alimente procesate, cauzand rezistenta la insulina si imbolnavirea progresiva a organismului. Aportul de zahar in alimentatia omului modern nu este reprezentat doar de consumul lui ca atare, ci si de produsele nesanatoase comercializate la tot pasul care il contin. Produsele de patiserie... [continuare]
19 produse alimentare care pot lupta cu pofta de zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pofta de zahar este extrem de frecventa, in special in randul femeilor. De fapt, pana la 97% dintre femei si 68% dintre barbati raporteaza ca sufera de un fel de pofta de mancare, inclusiv pofta pentru zahar. Alimente care va pot ajuta sa va luptati cu pofta de zahar Cei care se confrunta cu o pofta de zahar simt o dorinta puternica de a manca ceva dulce si poate fi greu sa se abtina in jurul hranei. Acest lucru poate duce la consumul exagerat de calorii, uneori in mod regulat. Din fericire, exista lucruri pe care le puteti face pentru a „pacali” pofta de dulce. Fructele Atunci cand majoritatea oamenilor simt o pofta de zahar, ajung sa consume alimente bogate in grasimi, cu continut ridicat de zahar, cum ar fi ciocolata. Fructele sunt un dulce natural, dar contin, de asemenea, o multime de fibre benefice din plante, permitandu-va sa va mentineti sanatosi. Pentru a va asigura ca va linisteste pofta de dulce, mancati fructe care sunt mai putin bogate in... [continuare]
Timpul pentru masa Pentru a slabi fara dieta, una dintre reguli este ca mesele sa fie luate incet, nu in graba, iar mancarea sa se mestece bine. Acesta este unul dintre aspectele de baza ale slabirii fara un plan complicat de dieta. Fiecare muscatura va fi savurata. Ideal ar fi ca portiile sa fie mici. In scurt timp, hormonii vor fi cei care vor declansa senzatia de satietate. Mancatul pe fuga blocheaza semnalele acestor hormoni, iar sentimentul de saturatie va fi amanat, fapt ce va cauza supraalimentarea. Somnul si numarul scazut de kilograme Persoanele care consuma in mod constant 2500 de calorii si dorm o ora in plus ar putea slabi aproximativ 7 kilograme pe parcursul unui an, conform studiilor. Rezultatele variaza de la un individ la altul, dar exista dovezi clare ca somnul insuficient creste apetitul. Mai multe portii de legume Daca o persoana consuma trei portii de legume pe parcursul unei seri, va manca mult, se va satura, fara sa se ingrase. Majoritatea modurilor... [continuare]
Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (dz tip 2)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Masurarea carbohidratilor reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip II de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei. Aceasta metoda ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului. Alimente bogate in carbohidrati Alimentele bogate in carbohidrati sunt: - fructe si legume - lapte si iaurt - fainoase (ca de exemplu paine, cereale si legume cum ar fi cartofii si porumbul) - dulciuri (cum ar fi bomboane sau prajituri). Alimentele care au in compozitie zahar, au de obicei, pe portie o cantitate de carbohidrati mai mare decat alimentele care au in compozitie amidon (fainoasele). Contrar informatiilor vehiculate,... [continuare]
Generalitati Alimentele bogate in zahar sunt un adevarat pericol pentru persoanele bolnave de diabet, dar si pentru persoanele sanatoase si cele care doresc sa slabeasca, deoarece ficatul si pancreasul se suprasolicita, nivelul de colesterol creste, iar glicemia nu mai poate fi tinuta sub control. Prin urmare, adoptarea unei diete bazate pe alimente cu un continut scazut de zahar este o necesitate. Gustarile din timpul zilei pot fi o sursa excelenta de substante nutritive, dar si de glucide reduse la minim. Albusuri fierte Albusul de ou nu contine colesterol, grasimi saturate sau zahar. In schimb, furnizeaza organismului proteine pure, alaturi de o cantitate mica de vitamine din complexul B, potasiu si sodiu. Pentru o gustare sanatoasa intre mese, puteti consuma albusuri fierte, intrucat nu va afecteaza nivelul glicemiei. Sunca si salata verde O gustare cu un continut scazut de zahar poate fi compusa dintr-o felie de sunca de pui sau curcan, invelita intr-o frunza de salata... [continuare]
Cum putem renunta la fumat fara a creste in greutate?
Autor: SfatulMedicului
Renuntarea la fumat si riscul de ingrasare Conform studiilor, persoanele care renunta la fumat castiga in greutate, in medie, 4 kilograme; cu cat numarul tigarilor consumate zilnic este mai mare, cu atat creste numarul de kilograme castigat dupa renuntarea la fumat. Factorii cresterii in greutate Cresterea in greutate ce urmeaza abandonarii tutunului este cauzata de 4 factori principali: - nicotina scade apetitul alimentar; deasemenea, invioreaza organismul atunci cand acesta inregistreaza un nivel scazut de energie cauzat de senzatia de foame. Din aceste motive, renuntarea la nicotina poate determina aparitia mai frecventa a senzatiei de foame si consumarea unei cantitati mai mari de alimente; - nicotina deterioreaza papilele gustative; astfel, odata cu renuntarea la fumat, gustul alimentelor este perceput diferit, iar alimentele dulci devin mult mai atractive; - in lipsa tutunului, se obisnuieste cautarea unor inlocuitori; dependenta gestului de a avea ceva in mana sau... [continuare]
am ciroza de 4 ani,acum analizele sunt bune,sub control,nu am mai consumat alcool de 4 ani,dar in ultima perioada am mai baut bere fara alcool ....este periculoasa ,am voie ?...am avut odata senzatie de balonare vreo 3 zile....daeci va rog este permisa daca da e bine daca nu din ce cauza ....va multrumesc din suflet [continuare]
Indulcitorii artificiali: zaharina, aspartamul, sucraloza
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Indulcitorii artificiali sunt substante chimice sau compusi naturali care asigura alimentelor gustul dulce fara a transmite organismului un numar ridicat de calorii. Deoarece inlocuitorii au gust mai intens decat zaharul este suficient sa utilizati o cantitate mica pentru a obtine acelasi rezultat. Produsele alimentare care au in compozitie indulcitori artificiali au mai putine calorii decat cele cu zahar, din aceasta cauza deseori sunt recomandate in timpul dietelor pentru slabit sau pentru mentinerea greutatii corporale. Pacientii cu diabet zaharat pot utiliza indulcitori artificiali, deoarece acestia asigura alimentelor gustul dulce, fara sa creasca nivelul zaharului din sange. Totodata, este bine de stiut ca unele alimente (prajituri, biscuiti, ciocolata), pe a caror eticheta apare informatia "fara zahar", pot contine indulcitori precum sorbitol sau manitol, care contin un numar mare de calorii, favorizand cresterea in greutate si nivelul de zahar din... [continuare]
Condimente si ierburi aromatice pe care merita sa le incercati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe condimente si ierburi aromatice mai putin familiare celor care respecta retetele traditionale romanesti merita sa fie incercate, atat pentru aroma lor speciala, cat si pentru proprietatile benefice pentru organism pe care le detin. Acestea permit, totodata, inlocuirea cantitatilor mari de sare sau zahar din preparate, oferind un plus de gust, fara sa puna sanatatea in pericol. Gatiti cu condimente si ierburi aromatice noi, pentru o experienta noua in bucatarie si mai putine calorii in fiecare farfurie! Ierburi aromatice si condimente sanatoase Mancarea poate fi gustoasa si fara sare, ulei si zahar utilizate in cantitati generoase. Secretul sta in gustul special oferit de numeroase ierburi aromatice si condimente folosite de alte popoare in bucataria lor traditionala. Rozmarinul Rozmarinul este o iarba aromatica cu aroma proaspata, asemanatoare pinului, care condimenteaza excelent carnea de pui, miel, porc sau somon. Versatilitatea rozmarinului este... [continuare]
Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista opinii contradictorii cu privire la beneficiile si efectele adverse ale dietelor pentru slabit. Acestea presupun consumul de alimente care au mai putine grasimi si mai putin zahar, dar si anumite substante chimice adaugate pentru a le imbunatati gustul. Au fost realizate diverse cercetari care au studiat acesti aditivi chimici controversati si s-au analizat efectele pozitive ale acestora pe termen lung. Dieteticienii recomanda, in cazul in care nu este prezenta o alta boala - cum este diabetul - sa se manance portii mici de alimente naturale pentru a se evita orice substanta chimica adaugata. Sorbitol Sorbitolul (E 420) este un substitut pentru zahar folosit pentru diminuarea cantitatii de zahar dintr-o dieta alimentara. Spre deosebire de zahar, care contine 4 calorii per gram, sorbitolul contine aproximativ 2.6 calorii per gram. Acesta este utilizat pentru prepararea bauturilor, inghetatei dietetice, siropurilor pentru tuse, bomboanelor... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter