salate
Nutritia pe timpul verii
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Vara este anotimpul potrivit pentru adoptarea unei diete sanatoase, hipocalorice, dar diversificate, ideala pentru scaderea in greutate si totodata pentru pastrarea unui echilibru metabolic corespunzator. Vara aduce cu ea o multime de alimente gustoase si hranitoare precum fructele de padure (bogate in antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului), rosiile, ardeii grasi (sursa bogata de vitamina C), pestele si salatele de legume si fructe. Exista mai multe probleme de sanatate sau legate de ingrijirea corporala care pot fi remediate prin adoptarea unei diete corespunzatoare. Pe timpul verii, limonada, sucurile ,frutele si multa apa au devenit parte din dietele de vara pentru a mentine organismul in mod natural racoros. Cu toate acestea , lichidele nu sunt singura solutie pentru a invinge caldura si pentru amentine organismul hidratat. anumite alimente ajuta ,de asemena,la mentinerea corpului in forma si racoare in lunile calde. Pielea uscata si... [continuare]
Dr. csaba salat
Arsurile stomacale: 10 sfaturi pentru sarbatori
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In perioada sarbatorilor, crampele si arsurile stomacale sunt principalele probleme de sanatate, ca urmare a consumului excesiv de alimente. Dupa perioada de post, zilele de sarbatoare ce urmeaza se transforma de regula intr-un festin prelungit, cu felurite tipuri de mancare, salate, fripturi, prajituri etc. Conform specialistilor, meniurile de sarbatoare sunt de regula alcatuite din principalele alimente care cauzeaza arsuri stomacale. Iata cateva sfaturi care sa va ajute sa preveniti aceste probleme, pentru a va putea bucura in liniste de zilele de sarbatoare: 10 sfaturi utile 1. Savurati, nu mancati lacom Volumul de mancare pe care il serviti la o masa este foarte important. Nu umpleti farfuria la refuz; asezati pe farfurie portii mici din fiecare fel de mancare si serviti cu inghitituri moderate si fara graba; astfel, puteti evita senzatia de greata ce apare de regula in urma unui consum excesiv si lacom de alimente si puteti savura cu adevarat gustul... [continuare]
Profitati de vara - imbogatiti-va dieta cu legume proaspete!
Autor: SfatulMedicului
Vara este in toi, iar legumele si fructele parca sunt mai diversificate ca niciodata. Oferta este atat de bogata si tentanta incat nu se poate sa rezistam! Regimul nostru alimentar are numai de castigat daca vom consuma cat mai multe legume si fructe proaspete in aceasta perioada. Pline de vitamine si nutrienti necesari, legumele sunt solutii foarte potrivite si la indemana pentru a ne stimula sanatatea. Nu este greu sa sporim cantitatea legumelor si fructe proaspete pe care o consumam zilnic. Putem combina fructe cu un bol cu cereale, putem adauga morcovi prospeti la un sos de paste sau putem alege drept garnituri salate de vara si ca desert fructe de sezon. Iata cum ne recomanda specialistii sa ne fortificam cu vitamine si sa ne sporim cantitatea de legume [continuare]
Carbohidrati benefici si nocivi pentru organism
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Care este diferenta dintre un sandwich care contine paine alba si altul care are in compozitie paine din cereale integrale? Sau care este diferenta dintre cartofii prajiti si salata cu spanac, rosii, morcovi si fasole? Toate alimentele enumerate mai sunt sus sunt carbohidrati. Dar a doua optiune include carbohidratii sanatosi (cereale integrale si legume). Carbohidratii: benefici sau nocivi? In ultima perioada s-au confirmat inclusiv in urma studiilor, efectele benefice asupra organismului obtinute in urma consumului de carbohidrati. In plus, consumul de carbohidrati a fost asociat cu un risc mai mic de aparitie a bolilor cronice. Carbohidratii pot fi atat benefici cat si nocivi Carbohidratii buni pentru organism contin fibre. Acestea sunt absorbite lent, evitandu-se astfel dezechilibrul nivelului de zahar din sange. Printre carbohidratii buni se numara cerealele integrale, legumele, fructele si fasolea. Se pot reduce la minim riscurile... [continuare]
Generalitati Dieta o2 a fost creata ca o dieta bazata pe antioxidanti care are ca efect pierderea in greutate, stimularea unei stari de sanatate a intregului organism si incurajarea mentinerii frumusetii. Mancarurile recomandate in dieta o2 includ fructe si legume precum mango, rodie, papaya, sfecla de zahar, fructe de padure, salata verde, spanac si avocado. Alte produse aprobate sunt quinoa, leguminoasele, lapte de soia, ovaz, paine din cereale integrale, seminte, nuci, peste, curcan, carne slaba, ulei de masline extravirgin, ceai verde, tofu, vin rosu si ciocolata neagra. Lucruri ce trebuie luate in considerare Daca sunteti interesati de o dieta care sa se concentreze pe consumul de [continuare]
Naturopatie
Totalitatea practicilor care vizeaza ajutarea organismului sa se vindece de la sine prin mijloace exclusiv naturale. Naturopatia se bazeaza pe o teorie dupa care forta vitala a organismului permite acestuia sa se apere si sa se vindece spontan. Ea consta deci in intarirea reactiilor de aparare ale organismului prin diferite masuri de igiena (dietetica, post, dezvoltarea musculaturii prin exercitii fizice, relaxare, masaje, termalism, talazoterapie etc.), ajutate doar de agenti naturali (plante, ape, soare, aer curat etc.), un tratament medical nefiind necesar decat in caz de urgenta. Un naturopat poate recomanda astfel unui pacient sa consume mai mult salate si fructe proaspete, mai putina cafea sau ceai. [continuare]
Galbeaza (a ficatului)
Distomatoza hepatica, sau fascioloza, este o boala parazitara a ficatului, consecutiva infestarii cu Fasciola hepatica (numita si galbeaza mare a ficatului), Ea este prezenta in Franta la ierbivorele domestice (vaci, oi etc.), mai rara la om, ciclul de reproducere al parazitului necesitand prezenta unei mici moluste semi-acvatice, limnea. Omul se contamineaza cu ea consumand salate crude ca cea de papadie, creson sau fetica, culese din fanete. Dupa ingestie, viermele merge din stomac in ficat pana in caile biliare. In saptamanile care urmeaza ingestiei parazitului, subiectul are febra, frisoane di simte dureri ale ficatului. De asemenea, survin pusee de urticarie si uneori umflaturi ale articulatiilor. Trecerea perazitului in caile biliare provoaca un icter, dureri mai acute ale ficatului, colici hepatice si o inflamare a cailor biliare si a veziculei. De la primele simptome, infestarea este diagnosticata prin examene serologice si sangvine, care pun in evidenta o hipereozinofilie... [continuare]
Fascioloza
Distomatoza hepatica, sau fascioloza, este o boala parazitara a ficatului, consecutiva infestarii cu Fasciola hepatica (numita si galbeaza mare a ficatului), Ea este prezenta in Franta la ierbivorele domestice (vaci, oi etc.), mai rara la om, ciclul de reproducere al parazitului necesitand prezenta unei mici moluste semi-acvatice, limnea. Omul se contamineaza cu ea consumand salate crude ca cea de papadie, creson sau fetica, culese din fanete. Dupa ingestie, viermele merge din stomac in ficat pana in caile biliare. In saptamanile care urmeaza ingestiei parazitului, subiectul are febra, frisoane di simte dureri ale ficatului. De asemenea, survin pusee de urticarie si uneori umflaturi ale articulatiilor. Trecerea perazitului in caile biliare provoaca un icter, dureri mai acute ale ficatului, colici hepatice si o inflamare a cailor biliare si a veziculei. De la primele simptome, infestarea este diagnosticata prin examene serologice si sangvine, care pun in evidenta o... [continuare]
Calomfir (tanacetum balsamita)
Planta medicinala sau decorativa care creste sub forma de tufis, cu forma rotunda, intalnita in Europa si Asia, de cultura la noi in tara. Prefera locurile insorite. Este planta din flora spontana, dar poate fi cultivata cu usurinta in soluri cu umiditate medie, dar afanate. Are tulpina acoperita cu perisori fini si creste pana la maxim 80 de cm. Frunzele sunt ovoidale, alternante, si pot prezenta lobi la baza, iar florile au culoarea galben intens si sunt mici si rotunde. Infloreste din iunie pana in septembrie, iar perioada de recoltare este cea a infloririi. Contine ulei volatil (monoterpene intre care predomina cetonele, hidrocarburi, oxizi), flavone, derivati fenil-propanici, carotenoide, taninuri si substante amare (lactone sescviterpenice, intre care specifica este balsamitona). In fitoterapie sunt utilizate partile aeriene si uleiul volatil. Datorita componentelor sale are efect: antispastic, carminativ, cicatrizant, diuretic, anticataral, stomahic [continuare]
Loboda (atriplex hortensis)
Planta este anuala, se inmulteste prin seminte si se cultiva in gradini atat toamna scat si primavara datorita rezistentei la temperaturi scazute, poate aparea si spontan pe la marginea drumurilor, pe locuri virane sau parloage. Creste atat la umbra cat si la soare, este rar atacata de daunatori. Se recolteaza cand este inca tanara si frageda, prin smulgere. Este o planta cu port inalt, prezinta tulpina simpla sau ramificata, frunzele pot fi de culoare verde (var. viridis), rosu-violacee (suber), usor galbui (luteus), sunt mari, de forma trunghiulara si usor catifelate la atingere. Florile sunt de culoare verde sau rosie. Semintele sunt de mici dimensiuni, incapsulate in aceste fructe denumite achene. In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele si uneori semintele. Planta contine glucide, celuloza, proteine, substante minerale, acidul oxalic liber, pigmenti clorofilieni si carotenoizi. Are actiune diuretic-depurativa, remineralizanta si... [continuare]
Telina (apium gravedens)
Planta medicinala si legumicola care poate atinge chiar si un metru in inaltime, Florile sunt de culoare alba. Fructul este o achena. Radacina este de culoare alba, rotunda si tare. telina infloreste in luna septembrie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza ramurile, semintele si radacina. telina este aromata. telina contine vitaminele a, B, C, K, PP, minerale: magneziu, potasiu, zinc, calciu, fosfor, cupru, fier, iod, colina, etc. Planta are calitati afrodisiace, hipontensive, tonic, laxative, tonic, remineralizant, expectorant, depurativ, diuretic, stomahic, antiseptic, emolient, cicatrizant. Telina se foloseste si in gastronomie, in componenta preparatelor culinare, ca atare sau ca si condiment. Uz intern: - sterilitate, hipertenisune, inapetenta, boli hepatice, constipatie, afectiuni ale cailor urinare, astenie, surmenaj, boli reumatice, afectiuni ale cailor respiratorii superioare, boli gastrointestinale, diabet, guta, icter, obezitate - sub forma de salata... [continuare]
Stevie de munte (astrantia major)
Este o planta din flora spontana specifica Europei. In Romania poate fi intalnita pe campii, pajisti, la liziera padurilor, dar este si cultivata ca planta decorativa. stevia de munte are in pamant un rizom carnos si ramificat. Tulpina creste pana la un metru inaltime, este puternica si ramificata la varf. Frunzele sunt mari, palmate, alcatuite din trei pana la sapte lobi, crestate pe margini si comestibile. Florile sunt grupate in inflorescenta umbeliforma si sunt albe sau roz pal. Dintre substantele chimice continute de planta amintim: protide, emodine, acid oxalic, mici cantitati de grasimi, vitamina C, saruri minereale. Principalele calitati ale Steviei sunt: astringenta, antianemica, depurativa, digestiva, laxativa, diuretica, purgativa (in functie de doza), remineralizanta. In fitoterapie se utilizeaza frunzele si radacina. Uz intern: - afectiuni hepatice, atonie digestiva, blocaj urinar, boli endocrine, diabet, diaree, dizenterie, hemoptizie, hemoragii... [continuare]
Brancuta (sisymbrium officinale)
Planta specifica florei din Europa si Africa de nord, face parte din familia Crucifere. In unele zone este cultivata pentru frunzele ce pot fi folosite in salate si pentru semintele comestibile. In Romania se intalneste ades in flora spontana din zonele de deal si campie, pe marginea drumurilor, pe terenurile arabile sau virane. Planta creste nu foarte inalta, are tulpina erecta, terminata cu inflorescenta de culoare galben. Tulpina si frunzele sunt acoperite cu perisori. Daca are conditii bune se va dezvolta sub forma de tufisuri. Componenta chimica cea mai importanta este signigrozida. In fitoterapie sunt intrebuintate semintele si partea aeriana a plantei inflorite, culeasa in perioada de inflorire. Are proprietati antiinflamatoare, diuretice, expectorante, tonice. Uz intern: - afonie, bronsite, cistita, colici abdominale, dureri abdominale diverse, erizipel, faringite, guturai, laringite, litiaza vezicii urinare, raguseli rebele,... [continuare]
Coada racului (potentilla anserina)
Coada racului este o planta medicinala intalnita pe malurile nisioape de pe marginea apelor, in locuri umede, in zone de deal si munte. Planta cu tulpini taratoare, peri rari si o rozeta specifica in punctul de pornire al tulpinilor. In varful tulpinii se afla o singura floare, izolata, cu cinci petale, de culoare galben-aurie. Frunzele au margini zimtate. Coada racului se recolteaza in perioada infloririi, in luna mai pana in luna septembrie. In scop medicinal se utilizeaza partea aeriana a plantei si mai ales rozeta de frunze bazale, florile si rizomii. Planta este bogata in substante amare si tanin, flavone, colina, steroli, mucilagii, saruri minerale, ulei volatil si substante glucidice. Printre proprietatile ei se numara efectul astringent, hemostatic, coagulant. antiseptic, antispastic. Frunzele tinere ale plantei se pot consuma sub forma de salata sau supe de verdeturi. Uz intern: [continuare]
Semen lini samanta de in, fragmente
Administrarea interna a preparatelor pe baza de in In caz de constipatie, semintele de in se iau intern (1-2 linguri) cu apa. in celalalte tulburari in care inul se recomanda, se administreaza un macerat obtinut dintr-o lingura de seminte tinute in apa, timp de o ora, la temperatura camerei. Dupa scurgerea timpului de macerare, lichidul se strecoara si se bea dintr-o data. Se recomanda sa se prepare si sa se bea 3-4 astfel de portii pe zi. Uleiul de in se administreaza ca atare (2-2 lingurite pe zi) sau se foloseste in salatele de cruditati. Contraindicatii, reactii adverse Faina de in (Farina Lini) nu se administreaza intern, caci contine glicozizi care se transforma in acid cianhidric, substanta iritanta si toxica pentru tubul digestiv. Semintele de in folosite in fitoterapie, trebuie sa fie mature (coapte) si in stare buna (semintele rancede sunt toxice). Mucilagiile din semintele de in pot interactiona in mod negativ cu principiile laxative sau purgative ale diferitelor... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter