Coronavirus Update

Stevie de munte (astrantia major)

Este o planta din flora spontana specifica Europei. In Romania poate fi intalnita pe campii,  pajisti, la liziera padurilor, dar este si cultivata ca planta decorativa. stevia de munte are in pamant un rizom carnos si ramificat. Tulpina creste pana la un metru inaltime, este puternica si ramificata la varf. Frunzele sunt mari, palmate, alcatuite din trei pana la sapte lobi, crestate pe margini si comestibile. Florile sunt grupate in inflorescenta umbeliforma si sunt albe sau roz pal. Dintre substantele chimice continute de planta amintim: protide, emodine, acid oxalic, mici cantitati de grasimi, vitamina C, saruri minereale. Principalele calitati ale Steviei sunt: astringenta, antianemica, depurativa, digestiva, laxativa, diuretica, purgativa (in functie de doza), remineralizanta. In fitoterapie se utilizeaza frunzele si radacina.


Uz intern:

- afectiuni hepatice, atonie digestiva, blocaj urinar, boli endocrine, diabet, diaree, dizenterie,  hemoptizie, hemoragii uterine, hemoroizi, hernie, icter,  insuficienta hepatica, intoxicatii, laringita, scrofuloza, tuberculoza, tuse,  ulcer gastric si duodenal, varsaturi -  sub forma de frunze proaspete consumate in salate sau ciorbe, praf de planta uscata tinut sub limba si apoi inghitit, infuzie de planta uscata.


Uz extern:

- abces, adenite, erizipel, impetigo, leucoree, reumatism, scabie, ulcer cutanat -  sub forma de frunze fierte sub forma de cataplasme, radacina fiarta in ulei si aplicata ca unguent, comprese cu decoct de radacina.


Efecte adverse:

- Se recomanda ca persoanele care au calculi renali sau biliari si guta sa nu utilizeze aceasta planta, deoarece contine o mare cantitate de oxalati.

Citeste si

Arhiva
  • Intoxicatia cu opioide Intoxicatia cu opioide

    Opioidele sunt substante farmacologice, utilizate ca medicamente antialgice majore, in tratamentul durerii severe. Acestea se elibereaza doar pe baza prescriptiei medicale si se administreaza conform indicatiilor medicului.citeste mai mult

  • Cele mai comune alergii alimentare Cele mai comune alergii alimentare

    Alergiile alimentare sunt foarte comune, afectand 6% dintre adulti si 8% dintre copii, la nivel mondial. Desi este posibil ca orice aliment sa produca alergie, exista cateva alimente, mai exact 8, responsabile de aparitia majoritatii cazurilor de alergie alimentara. citeste mai mult

  • Ptoza palpebrala, cauze, mecanisme, tratament Ptoza palpebrala, cauze, mecanisme,...

    Ptoza palpebrala este o coborare uni sau bilaterala a pleoapei superioare ca urmare a unei leziuni congenital sau dobandite a musculaturii (muschiul elevator parpebrale) sau inervatiei sale, ce determina ingustarea fantei palpebrale (dand aspectul de "ochi mici" ),...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter