Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Leucocite (numarul de celule albe) sange


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Celulele albe, denumite si leucocite, sunt celule care exista in sange, in sistemul limfatic si in tesuturi, care reprezinta o parte importanta a sistemului de aparare al organismului.

Acestea ajuta la protejarea impotriva infectiilor si, de asemenea, au un rol in raspunsuri alergice si protectia impotriva cancerului.

Sangele este alcatuit din cateva tipuri diferite de celule suspendate in plasma numita fluid: celule albe (leucocite), celule rosii (eritrocite) si trombocite. Toate aceste celule sunt produse in maduva osoasa si ulterior sunt eliberate in sange pentru a circula.

Unele boli afecteaza producerea de celule albe de catre maduva osoasa, rezultand fie o crestere sau o scadere a numarului de celule albe circulante.

Leucocitele provin din maduva osoasa, dar circula in fluxul sanguin. Exista cinci tipuri majore de leucocite: neutrofile, limfocite, eozinofile, monocite, bazofile.

Simptomele unui numar redus de leucocite includ: febra, frisoane, dureri de cap, dureri difuze.
Prezenta unor concentratii crescute poate fi adeseori asimptomatica, desi conditiile medicale care cauzeaza numarul mare pot provoca propriile simptome.

Atunci cand exista o infectie sau un proces inflamator in organism, maduva osoasa produce mai multe leucocite, pe care le elibereaza in sange si printr-un proces complex.

Pe masura ce procesul inflamator dispare, productia de leucocite de catre maduva osoasa se diminueaza, iar numarul acestora scade din nou la niveluri normale.

In plus fata de infectii si inflamatii, exista o serie de afectiuni care pot afecta producerea acestor celule de catre maduva osoasa, precum cancerul sau o tulburare imuna, avand ca rezultat fie cresterea, fie scaderea numarului de leucocite.

Leucopenia reprezinta prezenta unui numar redus de leucocite. Acest apoate fi determinat de:

- HIV/SIDA;
- tulburari autoimune;
- tulburari/deteriorari ale maduvei osoase;
- limfom sau alte tipuri de cancer;
- infectii cronice;
- boli hepatice si de splina;
- lupus;
- deficite nutritionale;
- radioterapie;
- unele medicamente, cum ar fi antibioticele, care distrug leucocitele;
- sarcoidoza.

Leucocitoza este termenul medical folosit pentru a descrie un numar mare de celule albe, lucru care poate sa fie determinat de:

- fumat;
- infectii cum ar fi tuberculoza;
- tumor ale maduvei osoase;
- leucemie;
- conditii inflamatorii, de exemplu: artrita, boli intestinale;
- stres emotional;
- exercitii fizice intense;
- leziuni tisulare;
- sarcina;
- alergii;
- astm;
- unele medicamente, cum ar fi corticosteroizii.

Totodata, unele boli respiratorii precum tusea suieratoare sau tuberculoza pot determina cresterea valorilor leucocitelor in sange.

In majoritatea cazurilor, toate leucocitele sunt afectate, insa unii oameni prezinta boli specifice, in care numai un singur tip de leucocite este afectat.

Recomandari

Leucocitele intra in alcatuirea plasmei sangvine, scopul lor fiind prevenirea si inlaturarea infectiilor din organism.

Acest test este efectuat si pentru a se depista eventualele reactii alergice ale organismului la tratamentul administrat precum si reactia organismului la paraziti si la alte tipuri de infectii. Un pacient recomanda acest test si pentru diagnosticarea diverselor stadii de leucemie.

De asemenea, testul este indicat pentru stabilirea numarului de leucocite si este efectuat ca parte a unei hemograme complete, testul ajutand la diagnosticarea unei game foarte largi de boli si afectiuni.

Acesta este util in diagnosticarea unei infectii sau a unui proces inflamator si poate fi utilizat pentru a determina prezenta altor boli care afecteaza leucocitele, cum ar fi alergiile, leucemia sau tulburarile imune.

Totodata, este util in monitorizarea progresiei unor afectiuni cum sunt cele enumerate mai sus, dar si la monitorizarea raspunsului organismului la diferite tratamente (radioterapia si chimioterapia) si a� functiei maduvei osoase.

Pregatire pacient

Se va recolta a jeun (pe nemancate).

Metoda

Se va folosi metoda citometriei in flux.

Limite si interferente

Pacientii cu splenectomie (indepartarea chirurgicala a splinei) pot prezenta concentratii usor crescute ale leucocitelor.

Exercitiile fizice intense si stresul emotional pot determina cresterea nivelurilor leucocitelor.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter