Calomfir (tanacetum balsamita)
Planta medicinala sau decorativa care creste sub forma de tufis, cu forma rotunda, intalnita in Europa si Asia, de cultura la noi in tara. Prefera locurile insorite. Este planta din flora spontana, dar poate fi cultivata cu usurinta in soluri cu umiditate medie, dar afanate. Are tulpina acoperita cu perisori fini si creste pana la maxim 80 de cm. Frunzele sunt ovoidale, alternante, si pot prezenta lobi la baza, iar florile au culoarea galben intens si sunt mici si rotunde. Infloreste din iunie pana in septembrie, iar perioada de recoltare este cea a infloririi. Contine ulei volatil (monoterpene intre care predomina cetonele, hidrocarburi, oxizi), flavone, derivati fenil-propanici, carotenoide, taninuri si substante amare (lactone sescviterpenice, intre care specifica este balsamitona). In fitoterapie sunt utilizate partile aeriene si uleiul volatil. Datorita componentelor sale are efect: antispastic, carminativ, cicatrizant, diuretic, anticataral, stomahic
Calomfirul mai este utilizat si in gastronomie, in preparatele culinare, sub forma de salate.
Uz intern:
- litiaza biliara, litiaza urinara, dischinezie biliara, tulburari dispeptice, aerofagie, aerocolie/ meteorism, colici digestive, depresii, astenii, bronsita, isterie, tuse spasticacefalee, epilepsie, hemoroizi – sub forma de infuzie sau decoct.
Uz extern:
Citeste si
Arhiva-
Screening non-invaziv pentru cancer colorectal si gastric
Screeningul unei boli presupune efectuarea unor investigatii cu scopul de a detecta o afectiune cat mai devreme in evolutia acesteia, pentru a asigura o sansa mai mare de supravietuire si un tratament eficient. In general screeningul se face la pacienti asimptomatici si...citeste mai mult
-
De ce noile generatii au un risc mai mare de cancer
Incidenta a 14 tipuri de cancer in randul persoanelor sub 50 de ani a crescut, cercetatorii sustinand faptul ca un individ nascut in 1990 are acum un risc de patru ori mai mare de a dezvolta cancer rectal si un risc de peste doua ori mai mare de a dezvolta cancer de...citeste mai mult
-
Legatura intre micul dejun si sindromul metabolic
Sindromul metabolic este un termen-umbrela care descrie asocierea a cel putin trei dintre urmatoarele conditii: obezitate abdominala, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel scazut al HDL-colesterolului si glicemie a jeun ridicata.citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter