Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Telina (apium gravedens)

Planta medicinala si legumicola care poate atinge chiar si un metru in inaltime, Florile sunt de culoare alba. Fructul este o achena. Radacina este de culoare alba, rotunda si tare. telina infloreste in luna septembrie.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza ramurile, semintele si radacina. telina este aromata. telina contine vitaminele a, B, C, K, PP, minerale: magneziu, potasiu, zinc, calciu, fosfor, cupru, fier, iod, colina, etc.

Planta are calitati afrodisiace, hipontensive, tonic, laxative, tonic, remineralizant, expectorant, depurativ, diuretic, stomahic, antiseptic, emolient, cicatrizant. Telina se foloseste si in gastronomie, in componenta preparatelor culinare, ca atare sau ca si condiment.

Uz intern:


- sterilitate, hipertenisune, inapetenta, boli hepatice, constipatie, afectiuni ale cailor urinare, astenie, surmenaj, boli reumatice, afectiuni ale cailor respiratorii superioare, boli gastrointestinale, diabet, guta, icter, obezitate - sub forma de salata (consumata ca atare), suc, fiarta, supa.

Uz extern:

- dermatita, plagi, ulceratii bucale - sub forma de cataplasma, bai sau spalaturi locale, gargara.

Efecte adverse:

- Consumul de telina poate determina alergii, de aceea se recomanda introducerea unei cantitati treptate din planta, in alimentatie.

Citeste si

Arhiva
 • Caracterizarea moleculara a tumorilor

  Testarea moleculara si genetica a probelor dintr-o tumora devine din ce in ce mai importanta dar si mai accesibila, trecand in destule cazuri granita dintre cercetare si practica curenta. Aceste teste au rol diagnostic, prognostic, de apreciere a raspunsului la terapie,...citeste mai mult

 • Roseola Infantum

  Roseola Infantum este o boala virala ce afecteaza in principal sugarii si copiii mici, cu varsta intre 3 luni si 3 ani, cu incidenta maxima intre 6 luni si 2 ani. Este cunoscuta si sub numele de exantem subit, pseudo-rubeola, exantem critic, „a sasea boala a...citeste mai mult

 • Lipsa poftei de mancare la copii - cauze si solutii

  Problemele legate de alimentatie sunt destul de frecvente la copii si pot fi o sursa de stres pentru parinti. Desi de multe ori lipsa poftei de mancare e ceva normal si trecator, alteori poate ascunde afectiuni mai serioase. citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter