Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

rolul grasimilor in organism

Acizii grasi omega 3

Acizii grasi omega 3

Actualizat la data de: 29 Mai 2024

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Ce sunt acizii grasi omega-3 Acizii grasi omega-3 sunt considerati acizi esentiali, necesari pentru sanatatea umana dar pe care organismul nu poate sa-i produca in mod natural: acestia trebuie furnizati prin intermediul alimentelor. Acizii grasi omega-3 pot fi gasiti in anumite tipuri de peste cum ar fi somnul, tonul, halibut, fructe de mare, unele plante, seminte si nuci. Acizii grasi polinesaturati sau acizii grasi omega-3 joaca un rol important in functionarea creierului precum si in dezvoltarea normala a organismului. Acestia pot reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Consumul de peste se recomanda de cel putin doua ori pe saptamana. Cercetarile au demonstrat ca acizii grasi omega-3 reduc inflamatia si diminueaza riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare, cancerului si artritei. Acizii grasi omega-3 sunt foarte concentrati la nivelul creierului si se pare ca sunt esentiali pentru buna desfasurare a proceselor cognitive (performanta creierului si a memoriei) si a... [continuare]

Detoxifierea de primavara

Detoxifierea de primavara

Actualizat la data de: 06 Martie 2025

Dr. Constantina Ruxandra
Medic specialist Medicina Familie; Competente: Apifitoterapie

Generalitati Detoxifierea organismului reprezinta un proces deosebit de benefic atat pentru fizic, cat si pentru minte, ajutand la eliminarea toxinelor exo si endogene, imbunatatirea metabolismului, cresterea imunitatii, reglarea tranzitului intestinal si mentinerea unui bun tonus fizic si psihic. Este ideal sa efectuam acest proces la fiecare schimbare de anotimp. In acest sens, detoxifierea de primavara este absolut necesara deoarece, pe parcursul iernii, organismul nostru a fost supus unui stres suplimentar: conditii meteo nefavorabile, alimentatie cu multe proteine si grasimi animale, in dauna unei alimentatii „vii” (legume si fructe proaspete), miscare in aer liber si activitate fizica mult diminuata. Este timpul ca, odata cu venirea primaverii, sa modificam substantial alimentatia, care trebuie sa se bazeze in primul rand pe legume si verdeturi proaspete, specifice acestui anotimp. Fructele proaspete trebuie consumate ca atare sau sub forma de sucuri. Zaharul... [continuare]

Cancerul endometrial

Cancerul endometrial

Actualizat la data de: 26 Septembrie 2023

Dr. Alexandru Velcescu
Medic specialist in Oncologie

Generalitati Cancerul endometrial este cresterea rapida si necontrolata a celulelor endometriale care captusesc uterul. Uterul e un organ cavitar in forma de para din organismul femeii. Cancerul endometrial apare de obicei la femei ce au depasit varsta de 50 de ani. Din fericire, este curabil (vindecabil) daca e detectat intr-o faza precoce, cand cancerul e limitat la uter. Majoritatea femeilor cu cancer endometrial sunt diagnosticate intr-o faza incipienta si pana la 93% din acestea sunt declarate vindecate la 5 ani dupa tratament. Cauze Cauzele cancerului endometrial sunt necunoscute. Totusi, expunerea pe durata mai multor ani la hormonul estrogen, fara destul hormon progesteron care sa-l echilibreze pe primul, se asociaza frecvent cu cancerul endometrial. Factori de risc Expunerea pe o durata lunga de timp, la estrogen fara progesteron administrat concomitent, pare sa fie factorul cu riscul cel mai crescut de a determina cancer endometrial. O astfel de... [continuare]

Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala

Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala

Actualizat la data de: 06 August 2021

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Generalitati Cand interventia chirurgicala a luat sfarsit nu inseamna ca toate problemele de sanatate au fost rezolvate. Dupa operatie urmeaza perioada de recuperare, dupa care pacientul trebuie sa revina la cursul normal al vietii. In unele cazuri, perioada de recuperare presupune cateva zile de odihna, timp in care organismul se remonteaza si este capabil sa revina la viata dinainte. In alte situatii, recuperarea se desfasoara pe o perioada de cateva saptamani, in functie de amploarea interventiei chirurgicale. Ingrijirea inciziei Dupa interventia chirurgicala, majoritatea pacientilor sunt preocupati de ingrijirea inciziei. Aceasta actiune nu este dificila, dar este esentiala pentru evitarea infectiei si a altor complicatii. O ingrijire corecta, sustinuta de personalul medical, poate preveni cicatricile inestetice. Dupa externare, pacientul trebuie sa ingrijeasca plaga exact asa cum i-a fost explicat de catre medicul curant, in functie de complexitatea si particularitatile... [continuare]

Artrita reumatoida

Artrita reumatoida

Actualizat la data de: 26 Iulie 2021

Dr. Ciucu Adina
Medic rezident reumatologie

Generalitati Artrita reumatoida este cea mai frecventa boala reumatica de tip inflamator, ce afecteaza in principalarticulatiile, dar nu numai, ea fiind o boala sistemica. In aceasta afectiune se inflameaza membrana sinoviala ce delimiteaza articulatiile ,consecinta acestui proces cronic inflamator fiind distructiile oste-articulare care, netratate, in timp vor inainta ducand la aparitia deficitului functional (articulatia nu mai functioneaza normal). Manifestarile sistemice semnificative si variate care o insotesc si care ,in timp, vor duce la aparitia complicatiilor sunt responsabile de o reducere a sperantei de viata cu 5 pana la 10 ani. Boala afecteaza de obicei femeile cu varsta cuprinsa intre 50-75 de ani. Cauze Cauza bolii nu este cunoscuta in totalitate. La unii poate fi implicata o anomalie genetica (mostenita de la parinti) care creste probabilitatea de a dezvolta afectiunea. Aceasta mostenire genetica face posibil ca sistemul imunitar al bolnavului sa atace... [continuare]

Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului

Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului

Actualizat la data de: 15 Mai 2025

Dr. SUATEAN DIANA-MARIA
Medic specialist Medicina Interna

Ce este colesterolul? Colesterolul reprezinta o substanta necesara organismului fiind produs chiar de catre acesta din acizi grasi, in special din grasimile saturate din alimentatie. Colesterolul este absorbit de asemenea si din produsele alimentare provenite in special de la animale. Valorile serice crescute ale colesterolului sunt deseori asociate cu ateroscleroza si bolile cardio-vasculare. Termenul de colesterol sanguin se refera in pricipal la existenta celor doua tipuri de lipide: LDL- colesterol (low density lipoproteine) proteine cu densitate mica, asa numitul colesterol “rau” si HDL- colesterol (high density lipoproteine) proteine cu densitate mare, asa numitul colesterol “bun”. Ce alimente scad colesterolul? Fractiunea HDL a colesterolului este denumita si fractiunea buna a acestuia deoarece organismul are nevoie de o cantitate din acest tip de colesterol pentru anumite functii importante. De aceea trebuie sa avem in vedere cresterea cantitatii de... [continuare]

Cancerul veziculei biliare

Cancerul veziculei biliare

Actualizat la data de: 26 Septembrie 2023

Dr. Alexandru Velcescu
Medic specialist in Oncologie

Generalitati Cancerul veziculei biliare este o afectiune maligna rara, in care celulele de fenotip malign (canceroase) se formeaza la nivelul epiteliului veziculei biliare (colecistului). Vezicula biliara este un sac mic in forma de para asezat in partea de jos a ficatului. Rolul ei este de a stoca bila secretata de ficat si de a o elimina atunci cand, in procesul digestiei, este nevoie de ea (bila intervine in digerarea grasimilor). Cand bolul alimentar trece din stomac in intestine bila este eliminata din vezicula biliara, prin intermediul canalului biliar comun, care se deschide la nivelul portiunii proximale a intestinului subtire. Peretele veziculei biliare are 3 straturi: - mucoasa (stratul intern) - musculara (stratul mijlociu) - seroasa (stratul extern). Intre aceste straturi se gaseste tesut conjunctiv de sustinere. Cancerele de vezicula biliara se formeaza la nivelul mucoasei si se dezvolta rapid, avand un mare potential de invazivitate si diseminare. Afecteaza... [continuare]

Steatohepatita nonalcoolica (nash)

Steatohepatita nonalcoolica (nash)

Actualizat la data de: 03 Martie 2022

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Steatohepatita nonalcoolica (NASH) reprezinta o inflamatie cauzata de acumularea grasimilor in ficat. Face parte din grupul de boli cunoscute sub numele de hepatopatii nonalcoolice, in care acumularea de grasimi poate determina afectare hepatica, care se agraveaza in timp (afectare hepatica progresiva). Desi cauza este necunoscuta, NASH pare a avea legatura cu anumite boli, incluzand obezitatea, hipercolesterolemia (niveluri crescute de colesterol in sange), hipertrigliceridemia (niveluri crescute de trigliceride, un tip de grasimi, in sange) si diabetul zaharat. Tratamentul NASH include controlarea acestor boli de baza. Cauze Cauza exacta a NASH nu este cunoscuta. Cel mai probabil, este determinata de o combinatie intre factorii genetici si de mediu. Apare cel mai frecvent la persoanele de varsta medie, supraponderale sau obeze, multe dintre acestea suferind de diabet zaharat, hipercolesterolemie sau hipertrigliceridemie. Cu toate acestea, si persoanele fara... [continuare]

Dezechilibrele hormonale

Dezechilibrele hormonale

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Hormonii sunt foarte importanti pentru organismul uman. Acestia joaca un rol important in aproape toate procesele ce tin de corpul uman, de la instalarea unei sarcini sau un somn linistit si pana la senzatia de fericire. In urma procesului de imbatranire, valorile hormonilor sunt fluctuante. Pentru a intelege mai bine aceste modificari este important sa se cunoasca modul in care actioneaza cei mai importanti hormoni din organismul uman. Progesteronul este produs de catre ovare si glandele suprarenale dupa ovulatie si contribuie la sanatatea celulelor care cresc in uter. Estrogenul este creat de ovare, glandele suprarenale precum si de celulele de grasime si pregateste uterul pentru a primi ovulul fecundat in fiecare luna. Testosteronul este creat de catre ovare si glandele suprarenale si regleaza apetitul sexual, iar hormonii tiroidieni (produsi de tiroida) controleaza metabolismul. Gestionarea modificarilor hormonale intre 20-40 de ani Ce se intampla? Acestia... [continuare]

5 reguli de baza in fitness

5 reguli de baza in fitness

Actualizat la data de: 21 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fitness-ul reprezinta activitatea fizica ce ofera organismului posibilitatea de a-si folosi la maximum resursele energetice. Poate fi privit ca o cale spre imbunatatirea sanatatii, aspectului si randamentului fiecarei persoane in parte. Capacitatea unei persoane de a realiza exercitii fizice depinde foarte mult de factori precum varsta, sexul, obiceiurile personale si alimentare, precum si de antrenamentul anterior. Cum primele doua nu pot fi controlate sau influentate, specialistii recomanda adaptarea obiceiurilor alimentare si personale unui mod de viata care sa includa si exercitii de fitness. Fitness-ul poate fi incitant si totodata frustrant. Poate deveni o activitate monotona daca exercitiile nu sunt variate permanent. El implica antrenarea si folosirea muschilor, plamanilor si inimii. De asemenea, s-a stabilit ca exista o influenta intre miscare si functia mentala, in sensul imbunatatirii stabilitatii emotionale. Orice persoana care... [continuare]

Alimentatia corecta pe timp de iarna

Alimentatia corecta pe timp de iarna

Actualizat la data de: 15 Decembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In zilele friguroase de iarna, cand cu greu reusim sa ne incalzim, un bol cu supa cremoasa sau o tocana aburinda sunt extrem de tentante, chiar daca aceste mancaruri nu sunt tocmai sanatoase pentru organismul nostru. Consumam astfel de mancaruri vara? Daca vara nu consumam mancaruri "grele" pentru stomac, de ce am face acest lucru iarna... doar pentru ca afara este frig si intuneric! Astfel, asa cum vara alimentele principale sunt legumele, fructele si salatele, si iarna tot acestea au prioritate, insa adaptate la produsele de sezon disponibile. In plus, alimentatia sanatoasa este obligatorie iarna deoarece gradul de activitate fizica este mult mai scazut, spre deosebire de anotimpul cald. Iarna organismul are nevoie de mai multi nutrienti pentru a mentine constanta temperatura corpului, din acest motiv este indicat sa consumam alimente cat mai sanatoase, preparate prin fierbere sau coacere, pentru a nu se pierde substantele nutritive. De asemenea, se recomanda... [continuare]

Alimentatia si varsta - dieta la menopauza

Alimentatia si varsta - dieta la menopauza

Actualizat la data de: 10 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Instalarea menopauzei implica aparitia unei game diverse de probleme de sanatate, de la afectiuni de ordin psihologic pana la probleme dermatologice, metabolice si osoase (osteoporoza fiind una dintre cele mai frecvente manifestari). Exista unele afectiuni asociate menopauzei care nu pot fi evitate si a caror aparitie este consecinta dezechilibrului hormonal caracteristic perioadei. Alte manifestari insa, pot fi reduse prin adoptarea unei diete corespunzatoare necesitatilor organismului. Principii de baza ale dietei la menopauza In perioada premergatoare instalarii menopauzei, cat si dupa, este esential ca dieta femeilor sa contina o gama cat mai variata de substante nutritive in cantitati optime necesitatilor, in special calciu si fier (dietele femeilor fiind in general sarace in aceste elemente). Iata cateva sfaturi pentru a avea o dieta sanatoasa: Aportul de calciu : in vederea aprovizionarii organismului cu o cantitate suficienta de calciu, se recomanda... [continuare]

Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice

Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Substantele pe care le aplicam pe piele sunt cel putin la fel de importante ca si cele pe care le introducem in organism prin alimentatie. Din fericire, natura ne furnizeaza din abundenta plante, radacini, flori si ierburi bogate in vitamine, enzime, proteine, minerale si alti compusi biologic activi care sunt utilizati de secole in ingrijirea pielii. Cunostintele despre puterea vindecatoare a plantelor si despre efectele acestora asupra pielii sunt utilizate din ce in ce mai mult in industria produselor de ingrijire a pielii. Exista din ce in ce mai multi producatori de cosmetice fabricate din cele mai pure si mai echilibrate ingrediente, compatibile cu pielea si care si-au dovedit eficacitatea. Cosmeticele naturale contin cele mai fine ingrediente care asigura nutrientii atat de necesari pielii si parului. Glosar de cosmetice naturale A Acid carboxilic: un acid organic ce contine una sau mai multe grupari de tip carboxil. Acizi grasi: acizi solubili in... [continuare]

Proteinele in dieta vegana

Proteinele in dieta vegana

Actualizat la data de: 18 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Proteinele au un rol important in mentinerea sanatatii masei osoase, musculare, a sistemului imunitar dar si in prevenirea oboselii. Cei care nu sunt familiarizati cu alimentatia vegetariana presupun deseori ca este foarte dificil sa se obtina suficiente proteine dintr-o dieta vegana, in timp ce altii considera ca plantele nu contin proteine (fapt neadevarat). Dieta vegana Veganii, care sunt mult mai informati in acest sens, au un punct de vedere diametral opus, considerand ca este imposibil pentru oricine adopta o dieta vegana sa nu asimileze suficiente proteine. Adevarul este undeva la mijloc. Se poate obtine o cantitate indestulatoare de proteine dintr-o dieta vegetariana daca din dieta zilnica vor face parte mancaruri preparate cu legume. Daca un vegan consuma preparate care nu contin legume, este dificil pentru acesta sa aiba un nivel normal de aminoacizi lizina. Printre legume sunt incluse chiar si soia si preparatele derivate din acest produs (tofu, lapte... [continuare]

Informatii esentiale despre transplantul de organe

Informatii esentiale despre transplantul de organe

Actualizat la data de: 18 Ianuarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Transplantul de organe este una din cele mai interesante parti ale medicinei. El reprezinta de fapt inlocuirea unui organ care nu isi mai poate indeplini corect functiile (datorita unor procese patologice sau traumatisme) sau care devine chiar periculos pentru organism, cu altul sanatos, care poate prelua rolul celui bolnav. In vederea realizarii transplantului este necesara existenta a doua persoane cheie: primitorul (receptorul) si donatorul. Donatorul poate fi o persoana in viata sau o persoana recent decedata. Trebuie precizat insa ca nu toate organele organismului uman pot fi transplantate. Cele pentru care deja exista o experienta in domeniu sunt: - Rinichii: daca sunt afectati de lupus, boala polichistica renala, sau sufera de nefropatie diabetica in stadiu avansat. Rinichii sunt cei mai des transplantati. Transplantul poate fi realizat de la un donator mort sau viu, rinichii fiind organe pereche, unul putand prelua si functia celuilalt (in anumite... [continuare]

Spaghetele - informatii nutritionale

Spaghetele - informatii nutritionale

Actualizat la data de: 06 Martie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pastele sunt usor de preparat si sunt hranitoare in cazul in care contin ingrediente importante pentru organism. Un fel de mancare ce va contine spaghete va fi bogat in fibre dietetice, vitamine din grupul B si minerale. Pentru o masa sanatoasa se vor alege spaghetele din cereale integrale peste care se vor adauga mai degraba sos de rosii si legume, decat carne tocata si branza. Spaghetele din faina integrala Specialistii recomanda sa se consume spaghete din grau integral pentru a beneficia din plin de substantele nutritive oferite de o portie de paste. Spaghetele care sunt preparate din faina alba rafinata, contin mai multe grasimi si calorii decat cele din grau integral. O optiune pentru consumatorii care nu agreaza textura cerealelor integrale, sunt spaghetele din faina alba imbogatite cu substante nutritive. Insa, in acest caz nu se va beneficia de fibrele continute de cerealele integrale. Carbohidratii Spaghetele sunt un tip de aliment bogat in... [continuare]

Cum putem invinge celulita?

Cum putem invinge celulita?

Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Parerea expertilor legata de cele mai noi tratamente impotriva celulitei Probabil nimic nu este mai atragator decat o pereche de gropite care va pun in evidenta zambetul. Insa nu este la fel de dragut atunci cand gropitele isi fac aparitia pe coapse, fese, burtica sau brate. Problema in acest caz este celulita, pielea incretita sub care depozitele de grasime pot aparea chiar si la cele mai slabe dintre noi. Dermatologii americani sustin ca acest aspect se datoreaza faptului ca afectiunea numita celulita nu este o disfunctie a tesutului adipos, ci este mai degraba o problema a pielii. Ea nu are nimic in comun cu greutatea sau cu numarul kilogramelor pierdute sau adaugate. Specialistii spun ca grasimea care cauzeaza celulita nu are nimic in comun cu grasimea care va face sa va cumparati haine cu cateva numere mai mari. Acest ultim tip de grasime este localizata mai profund fata de piele, aproape de oase si este folosita de organism ca sursa de combustibil... [continuare]

Adevaruri despre sange

Adevaruri despre sange

Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ce este sangele? Sangele este fluidul care mentine viata si circula prin: - inima; - artere; - vene; - capilare. Care este functia sangelui? Sangele transporta la tesuturile organismului: - nutrienti; - electroliti; - hormoni; - vitamine; - anticorpi; - caldura; - oxigen. De asemenea, sangele indeparteaza deseurile si dioxidul de carbon de la tesuturile organismului. Din ce este compus sangele? Sangele uman este format intr-un procent de 22% din substante solide si 78% apa. Componentele sangelui uman includ: 1. Plasma , in interiorul careia se afla celulele sanguine si este compusa din: - celule sanguine rosii sau eritrocitele au rolul de a transporta oxigenul de la plamani catre restul corpului; - celule sanguine albe (leucocite) - care ajuta in lupta contra infectiilor si contribuie la procesul de imunizare. Exista mai multe tipuri de celule albe si anume: - limfocite; - monocite; - eozinofile; - bazofile; -... [continuare]

Cum sa facem fata caniculei?

Cum sa facem fata caniculei?

Actualizat la data de: 23 Iulie 2009

Autor: SfatulMedicului

Manifestari ale organismului in caz de canicula Principalele manifestari in caz de temperaturi ridicate sunt: - stare de rau general; - oboseala; - soc caloric ce se manifesta prin: febra, tegumente uscate, pierderea cunostintei; - soc hipovolemic care se manifesta prin: tegumente reci si palide, hipotensiune arteriala; - crampe musculare la nivelul membrelor superioare si inferioare; - tulburari de ritm cardiac sau in cazuri grave infarct miocardic acut; - insomnii neobisnuite care pot fi cauzate de scaderea melatoninei din creier determinand apatie sau stare de nervozitate; - expunerea prelungita la radiatiile solare asociata cu transpiratia poate conduce la aparitia pe piele a unor bubite rosii, cunoscute sub denumirea de dermatita actinica; - cresterea hormonilor tiroidieni datorita cresterii temperaturii ambientale accentuand starea de iritabilitate si agitatie. Astfel, poate aparea astenia fizica marcata precum si perturbari ale unor procese metabolice sau o agravare... [continuare]

Dieta best life

Dieta best life

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta Best Life este poate printre cele mai simple diete de urmat, deoarece nu este restrictiva, ci presupune un regim alimentar echilibrat si diversificat, care in timp conduce catre un nou stil de viata. Scopul acestei diete este de a constientiza oamenii de rolul crucial pe care regimul alimentar il are asupra vietii. Este bine de stiut ca dieta a fost urmata si de cunoscuta prezentatoarea tv Oprah Winfrey, aceasta marturisind ca dupa ani de zile de lupta asidua cu kilogramele in plus a descoperit o dieta care ii se potriveste ca o manusa si care ii ofera o viata sanatoasa si o silueta perfecta. Dieta Best Life, care in definitiv nici nu poate fi numita o dieta, mai poate fi definita prin sintagma "schimbarea stilului de viata!". Nu poarte fi numita dieta fiindca nu iti impune nimic, nu te restrictioneaza de la ceva ci doar invata oamenii cum sa se hraneasca sanatos si incurajeaza activitatea fizice pentru o viata lunga si fericita. Dupa cum am spus dieta Best... [continuare]

Dieta body for life

Dieta body for life

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta Body for life este un program de alimentatie si exercitii fizice care are rolul de a ajuta oamenii sa adopte si sa mentina un stil de viata sanatos. Totusi, criticii considera ca celor care urmeaza aceasta dieta li se recomanda sa manance prea multe proteine si o cantitate insuficienta de fructe si legume. Dieta Body for life este un program de nutritie si activitati fizice creat de Bill Phillips. Dieta Body for life si suplimentele alimentare Dieta implicata in acest program are un continut ridicat de proteine. Se recomanda ca cei care doresc si au nevoie, sa foloseasca suplimente alimentare pentru a se asigura ca organismului lor le este furnizata o cantitate optima de proteine. Planul nutritional presupune consumul sase mese pe zi, reduse cantitativ, incepand cu un complex de carbohidrati, dimineata. Rolul meselor reduse cantitativ este acela de a men [continuare]

10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor

10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor

Actualizat la data de: 30 Mai 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitaminele joaca un rol important in alimentatie si dezvoltarea organismului. Produsele alimentare sanatoase contin o multime de vitamine si nutrienti. Este adevarat, ca oamenii nu primesc suficiente vitamine doar din dieta zilnica. Conform datelor actuale, barbatii ar trebui sa consume cu 350% mai multe legume si cu 150% mai multe fructe decat o fac in prezent. Tipuri de vitamine Exista doua tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi si cele solubile in apa. Absorbtia are loc atunci cand acestea ajung in intestinul subtire. Vitaminele solubile in apa sunt transportate in mod activ pentru absorbtie, ceea ce inseamna ca moleculele din intestine le conduc in intestin de unde acestea pot patrunde apoi in fluxul sanguin. Din moment ce acestea se dizolva in apa, vitaminele sunt eliminate din organism zilnic. Asa cum sugereaza si numele, vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi. Acest lucru se intampla cu ajutorul bilei, adica prin digestia grasimilor in... [continuare]

Alimente de protectie

Alimente de protectie

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele de protectie contin o serie de principii nutritive active, care prin proprietatile sale profilactice caracterizeaza spiritul nou al medicinei, acela de a apreveni boala, nu numai de a o trata. Departe de a fi un om bolnav, culturistul este insa o persoana al carui organism este supus la un stres continuu, in consecinta, necesitatea introducerii in dieta a unor alimente cu proprietati protectoare apare ca fiind evidenta Prin continutul ridicat in vitamine, unele alimente de protectie (germeni de grau si porumb, cereale germinate, drojdie de bere, produse din catina si macese) pot reprezenta o sursa importanta in aceste substante nutritive, cunoscand si faptul ca vitaminele naturale sunt mai eficiente decat cele de sinteza. Bogatia in substante biologic active determina un efect de protectie cu actiune benefica la nivel celular. Ele maresc imunitatea naturala a organismului si au efecte fortifiante. Pestele oceanic Numeroase studii epidemiologice au... [continuare]

Alimentatia corecta a adolescentului

Alimentatia corecta a adolescentului

Actualizat la data de: 17 Februarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia descrie procesul prin care o persoane consuma alimente din care organismul absoarbe nutrientii de care are nevoie pentru buna functionare. Alimentatia corecta in randul adolescentilor, si nu numai, contribuie la prevenirea anumitor afectiuni, imbunatateste starea generala de sanatate si ajuta la cresterea si dezvoltarea normala a organismului. Asimilarea adecvata de vitamine si minerale este poate cel mai important segment al alimentatiei. Vitaminele sunt substante organice prezente in organism. Organismul necesita cantitati mici de vitamine, deoarece rolul acestora este de a regla metabolismul si de a asigura dezvoltarea si functionarea normala a organismului. Mineralele sunt substante vitale pentru organism, acestea fiind considerate niste "caramizi" cu ajutorul carora se construiesc: sistemul muscular, articulatiile si oasele. De asemenea, aceastea sunt esentiale si pentru activitatea altor sisteme din organism, cum ar fi: hormonii, transportul... [continuare]

Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate

Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate

Actualizat la data de: 06 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Greutatea este un factor important pentru oricine isi doreste o silueta frumoasa si cu siguranta ca o silueta nu va fi perfecta, daca greutatea nu se va afla in conformitate cu necesitatile unei persoane. Este esential ca orice persoana sa se bucure de nutrientii de care are nevoie pentru ca organismul sa functioneze normal. In plus, asa cum foarte multe persoane doresc sa slabeasca, exista unele persoane care intampina dificultati in acumularea kilogramelor, din diverse cauze. Cel mai greu este pentru oricine sa se ingrase fara ca sanatatea sa sa fie afectata de efectele nocive ale acestui proces asupra organismului. Este recomandat ca inainte sa se urmeze indicatiile dietetice expuse mai jos, sa se ceara sfatul medicului. Persoane cu un numar scazut de kilograme ar putea avea colesterolul destul de ridicat sau pot suferi de diabet ori alte boli in care este interzis consumul anumitor alimente. Produsele alimentare care ajuta la cresterea in... [continuare]

Analiza sucului gastric si analiza bilei

Analiza sucului gastric si analiza bilei

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Analiza sucului gastric Sucul gastric este secretat de stomac, fiind compus din apa, acid clorhidric, pepsina (enzima), mucus si minerale. El contribuie la digestia alimentelor din stomac, in special a acelora care contin proteine: carne, lapte, oua. In mod normal sucul gastric este acid. In gastrita cronica, pelagra, in unele anemii, in tumorile stomacului, aciditatea gastrica este scazuta sau chiar lipseste. Scaderea aciditatii gastrice se intalneste si la unele persoane sanatoase, mai ales dupa varsta de 60 ani, dupa un stres care poate opri secretia gastrica etc. Un suc gastric cu aciditate scazuta nu mai are capacitatea de a digera suficient alimentele care contin proteine. Acestea trecand nedigerate in intestin produc o serie de tulburari digestive (enterocolita). Cresterea aciditatii gastrice (hiperaciditate) care se intalneste in gastritele acute, in [continuare]

Importanta fierului in dieta

Importanta fierului in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Importanta fierului in organism Fierul reprezinta un macroelement ce se gaseste in toate celulele corpului. Importanta lui in economia organismului deriva din cantitatea in care se gaseste, 2,5-5 grame si din faptul ca peste 65% din total intra in structura hemoglobinei din hematii (proteina cu rol esential in transportul oxigenului catre celule si tesuturi). Organismul uman are nevoie de un aport consecvent si crescut de fier pentru a-si putea indeplini functiile. Fierul trebuie sa existe in permanenta si la un nivel cat mai ridicat deoarece functiile sale sunt multiple si au interesare plurisistemica, de exemplu: transporta oxigenul catre tesuturi, transporta diverse substante chimice implicate in metabolismul energetic, are actiune antioxidanta si este implicat in promovarea cresterii si dezvoltarii armonioase, in mentinerea imunitatii la niveluri optime si asigurarea functiei reproductive. Fierul se gaseste in organism in structura hemoglobinei si mioglobinei (proteina din... [continuare]

Obezitatea – cauze, afectiuni si tratament

Obezitatea – cauze, afectiuni si tratament

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Obezitatea este o afectiune cronica, determinata de excesul de tesut adipos total al organismului si apare atunci cand indicele de masa corporala (IMC) depaseste 30kgm2. Indicele de masa corporala reprezinta raportul dintre greutatea si inaltimea organismului la patrat si este cea mai utilizata formula in aprecierea starii de nutritie a organismului. Ex o valoare a IMC intre 20-25 kgm este considerata normala, iar excesul ponderal este la o valoare intre 27-30 kgm. Tesutul adipos este distribuit la nivelul organismului in functie de sex, varsta, gradul activitatii fizice, ingestia unor medicamente i creste odata cu inaintarea in varsta atat la barbati, cat si la femei. Obezitatea poate fi determinata genetic, iar factorii de mediu asociati (afectiuni hipotalamice, boli endocrine, ovare polichistice, medicamente) contribuie la patogeneza obezitatii. Cauze principale Exista trei factori care determina castigul ponderal: -  Rata metabolica scazuta... [continuare]

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Actualizat la data de: 28 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tractul gastrointestinal este un tub lung si musculos care functioneaza ca un procesor de alimente pentru organismul uman. Sistemul digestiv este format din cavitatea bucala si glandele salivare, stomac, intestin subtire si intestin gros, ficat, pancreas, colon si vezicula biliara. Iritatia si inflamatia a diverse portiuni ale tractului gastrointestinal sunt indentificate sub forma gastritei (stomac), colitei (colon), ileitei (intestinul subtire sau ileon), hepatita (ficat) si colecistita (vezicula biliara). Sistemul gastrointestinal nu este un sistem pasiv. Acesta are rol senzorial si reactioneaza la materialele care circula prin acesta. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, fiecare persoana are nevoie de tipuri si cantitati diferite de alimente. Procesul digestiei Sistemul gastrointestinal descompune alimentele prin intermediul unor mijloace mecanice (mestecatul) si apoi actioneaza asupra acestora printr-o serie de procese chimice complexe. Aceste... [continuare]

Pagina 5 din 32 (960 rezultate)