regim alimentar pentru diabet
Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Generalitati DZ de tip I apare la orice varsta, insa predomina la copii si adultii tineri, motiv pentru care este numit de catre unii autori diabet juvenil. De asemenea, un termen sinonim folosit adesea pentru DZ de tip I este DZ insulino-dependent (DZID). Cauze Aparitia DZ de tip I este determinata de distrugerea autoimuna a celulelor beta-pancreatice care secreta insulina. Nu se cunoaste cauza declansarii raspunsului imun. Ereditatea joaca un rol important in patogenia DZ de tip I. Totusi, un numar mare de pacienti cu DZ de tip I nu prezinta antecedente familiale de diabet insulino-dependent. De aceea, specialistii considera ca pe langa predispozitia genetica, anumiti factori de mediu, cum ar fi infectiile virale au un rol important in declansarea bolii. Unul din factorii de mediu implicati in declansarea diabetului este de obicei, un agent infectios, de tipul virusului Coxackie B. Rata distrugerii celulelor beta-pancreatice secretoare de insulina este variabila: - la... [continuare]
Tratamente naturiste in diabetul zaharat
Dr. Pavel Ghenea
Medic nutritionist
Generalitati Diabetul este o afectiune ce se caracterizeaza prin prezenta zaharului in sange si in urina. Diabetul apare atunci cand secretia de insulina este insuficient produsa de celulele pancreatice sau atunci cand insulina nu-si indeplineste rolul in organism. Diabetul zaharat reprezinta cea mai frecventa boala endocrina inregistrata in ultimii ani. Afectiunea este caracterizata prin valori crescute ale glucozei la nivel sangvin, asa numita hiperglicemie. Cele doua tipuri de diabet zaharat Tipul I este diabetul insulino-dependent, forma cea mai grava a diabetului. El apare datorita faptului ca celulele pancreatice nu mai produc o cantitate suficienta de insulina deoarece sunt distruse, printr-o anomalie, de catre celulele imunitare. Celulele nu mai pot astfel utiliza zaharul din sange, nivelul acestuia crescand, aparand hiperglicemia. Boala apare de obicei inaintea varstei de 35 de ani, mai ales intre 10 si 16 ani. Evolutia bolii este rapida si... [continuare]
Diabetul zaharat non-insulino-dependent (dz de tip ii) la copii
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati DZ de tip II (non-insulino-dependent) este o afectiune cronica care apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau cand modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. La majoritatea pacientilor cu DZ de tip II, rezistenta periferica la actiunea insulinei este mecanismul primar, in timp instalandu-se deficitul secretiei de insulina. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea glucozei de catre celule. Cand secretia de insulina este deficitara sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, glicemia atinge valori mari, iar tesuturile nu o mai pot utiliza pentru producerea de energie. Hiperglicemia extrema este o urgenta medicala ducand la pierderea constientei, coma si, in final, la decesul pacientului. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut, in timp, apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor periferici si rinichilor. Mult timp DZ... [continuare]
Diabetul zaharat insulino-dependent (dz de tip i) la copii
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Generalitati Diabetul zaharat este o afectiune endocrina caracterizata prin deficit al secretiei pancreatice de insulina. Insulina stimuleaza patrunderea glucozei in celule si folosirea acesteia ca substrat pentru producerea de energie. In lipsa insulinei, glucoza nu mai poate fi utilizata de catre celule pentru producerea de energie si se acumuleaza in sange depasind nivelul sanguin normal. Copiii care au diabet si parintii acestora vor face fata mai bine provocarilor acestei boli daca vor fi cat mai bine informati despre aceasta afectiune si evolutia ei. A trai cu diabet Parintii care au un copil cu diabet insulino-dependent trebuie sa fie atenti la dieta zilnica a copilului, la administrarea corecta a insulinei, la respectarea programului zilnic de exercitii fizice cat si la monitorizarea permanenta a glicemiei. Acest ritual zilnic va reprezenta una din partile cele mai importante ale tratamentului; este un proces consumator de timp si energie dar cu efecte benefice, pentru... [continuare]
Neuropatia diabetica
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Generalitati Neuropatia diabetica reprezinta afectarea nervilor si este de obicei des intalnita in diabet. In timp, hiperglicemia (nivelul crescut al zaharului din sangele pacientilor cu diabet) poate afecta nervii din intregul corp. Exista mai multe tipuri de neuropatie diabetica. Neuropatia periferica rezulta din afectarea sistemului nervos periferic. Aceasta duce la scaderea sensibilitatii dureroase, tactile, termice si vibratorii in anumite parti ale corpului si poate uneori sa afecteze capacitatea de miscare si forta musculara. Cea mai frecventa forma de neuropatie diabetica Cel mai frecvent afecteaza picioarele (laba piciorului si gambele) si poate contribui la aparitia unor probleme serioase cum ar fi ulcerele, infectiile sau deformari osoase si articulare. Este cea mai frecventa forma de neuropatie diabetica. Neuropatia autonoma (vegetativa) este rezultatul afectarii sistemului nervos autonom. Acesti nervi sunt implicati in controlul functiilor involuntare ale... [continuare]
Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Diabetul non-insulino-dependent (diabet zaharat de tip II) apare in urma pierderii progresive a secretiei de insulina de catre celulele β din pancreas, pe fondul rezistentei la insulina. Insulina este un hormon care participa la reglarea nivelului de glucoza din sange,facilitand utilizarea eide catre celule. Cand secretia de insulina este insuficienta sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul glucozei din sange creste si valori mai mari de 126 mg/dl definesc diabetul zaharat. Valorile constant crescute ale glicemiei pot duce la aparitia complicatiilor micro sau macrovasculare ale diabetului. Complicatii Complicatiile microvasculare (adica afectarea vaselor mici) sunt reprezentate de afectarea la nivelul ochiului (retinopatie), la nivelul rinichilor (nefropatie sila nivelul nervilor periferici (neuropatie). Complicatiile macrovasculare (leziuni aparute la nivelul vaselor de calibru mai mare) sunt reprezentate de boala... [continuare]
Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Diabetul zaharat de tip II apare atunci cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau celulele organismului prezinta o rezistenta crescuta la actiunea insulinei. Insulina asigura necesarul energetic celular, facilitand introducerea glucozei in celule si mentinand astfel valori normale in sange. Cand secretia de insulina este insuficienta sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul glucozei din sange (glicemia) creste dar in acelasi timp, nici tesuturile nu o pot utiliza pentru producerea de energie. Cand nivelul glicemiei este persistent crescut apar, din cauza efectelor nocive ale hiperglicemiei asupra vaselor sanguine sau a nervilor periferici, complicatii cronice grave. Diabetul zaharat de tip II este o boala caracteristica varstei adulte, insa apar din ce in ce mai multe cazuri si la copii si adolescenti datorita cresterii numarului de pacienti care sufera de obezitate. Deoarece tratamentul DZ de tip II de... [continuare]
Dieta pentru persoanele cu ficat gras
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Simptomele ficatului gras trec, de foarte multe ori, neobservate, o perioada foarte lunga de timp.. Diagnosticul, de cele mai multe ori, se stabileste in urma unor teste medicale. Cauzele unui ficat gras pot fi: consumul excesiv de alcool, consumul de droguri, obezitatea, diabetul, tulburarile metabolice sau malnutritia. Uneori scaderea brusca in greutate (manifestare intalnita in bypass-ul gastric, de exemplu) poate provoca boala. Totusi, cea mai comuna cauza ramane consumul excesiv de alcool. In ultimii ani si in special la varste foarte tinere (copii, adolescenti, adulti tineri), cauza principala este alimentatia nesanatoasa, bazata in special pe alimente foarte procesate, de tip fast-food, junk-food, dulciuri concentrate, sucuri si bauturi energizante hipercalorice. Boala ficatului gras in care NU este implicat consumul de alcool, se numeste steatohepatita nonalcoolica. Nu exista nici un tratament care sa trateze in mod special ficatul gras, dar dieta specifica... [continuare]
Consumul de carbohidrati la bolnavii de diabet zaharat
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Regimul alimentar din cadrul unui stil de viata sanatos contine macronutrienti ( glucide sau carbohidrati, proteine si grasimi sau lipide) si micronutrienti (vitamine si minerale). Pentru o persoana care sufera de diabet zaharat se aplica aceleasi reguli ca cele din stilul de viata sanatos adica alimentatia acesteia e bine sa includa portii echilibrate de carbohidrati, proteine si grasimi. Spre deosebire de proteine si grasimi, carbohidratii determina cresterea nivelurilor de glucoza din sange. Din acest motiv, in cazul bolnavilor de diabet este important sa se cunoasca alimentele care contin glucide (si uneori, chiar sa se calculeze cantitatea acestora) si impactul lor atat asupra glicemiilor (prin folosirea glucometrelor sau a senzorilor de monitorizare continua) cat si asupra starii generale de sanatate (asupra greutatii, tensiunii arteriale, grasimilor din sange, etc). Carbohidratii recomandati Ghidurile privind aportul total de glucide dintr-o zi... [continuare]
Generalitati Copilul se afla intr-un continuu proces de dezvoltare fizica si intelectuala, motiv pentru care unui parinte ii este destul de dificil sa identifice daca micutul sau se confrunta cu un exces de greutate, facand o simpla comparatie cu excesul de greutate in cazul adultilor. Pentru a stabili daca un copil prezinta un surplus de kilograme, medicul specialist face o medie intre inaltimea si greutatea copilului, si raporteaza aceasta medie la varsta copilului. Calcularea indicelui de masa corporala (IMC) reprezinta evaluarea standard a obezitatii in cazul adultilor, iar utilizarea acestui indice in randul copiilor, cu toate ca eficienta este limitata, reprezinta reperul standard pentru identificarea excesului de greutate in cazul copiilor. Astfel, orice copil al carui indice de masa corporala se incadreaza intre 25 si 30 raportat la varsta si sex trebuie sa fie consulta de specialist pentru a preintampina efectele secundare ale obezitatii, cum ar fi aparitia... [continuare]
Generalitati Majoritatea expertilor sunt de parare ca o alimentatie sanatoasa, care ajuta la pierderea kilogramelor in plus, presupune o alimentatie saraca in grasimi si bogata in carbohidrati. Insa, programul de slabit Atkins sustine exact contrariul, adica pentru a slabi o persoana trebuie sa consume cantitati ridicate de grasimi si scazute de carbohidrati. Filosofia dietei Atkins Organismul uman este capabil sa arda atat grasimile cat si carbohidratii pentru a produce energia necesara functionarii adecvate. Carbohidratii, sub forma de glucoza, sunt prima sursa utilizata de organism pentru a produce energie. Dr. Atkins sugereaza ca prin reducerea semnificativa a cantitatii de carbohidrati consumati, organismul uman trece de la arderea carbohidratilor la arderea grasimilor pentru a produce energie. Acest proces este cunoscut sub denumirea de lipoliza, rezultatul secundar al acestui proces fiind cetoza. Cand grasimile sunt dizolvate pentru producerea de energie, prin... [continuare]
Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Un aspect imbucurator pentru pacientii care sufera de diabet zaharat de tip 2 (non-insulinonecesitant) este faptul ca o dieta alimentara sanatoasa poate reduce intensitatea simptomelor si poate incetini progresia bolii. Ceea ce insa nu s-a stabilit cu precizie este cum anume se defineste alimentatia sanatoasa in cazul bolnavilor de diabet: sa fie vorba despre regimul fara dulciuri, cel fara grasimi sau fara carbohidrati? Sau ...sa fie orarul meselor cheia unei alimentatii potrivite? In cele ce urmeaza veti afla raspunsurile la toate aceste intrebari. Diferenta dintre dieta unui diabetic si cea a unei persoane sanatoase Realitatea este ca cele doua tipuri de alimentatii nu difera intr-un mod semnificativ. Recomandarile Asociatiei Americane a Diabetului sunt aceleasi cu cele potrivite in cazul oricarei persoane sanatoase. Toata lumea ar trebui sa manance mai multe cereale integrale, legume si fructe si bineinteles mai putine grasimi saturate – cele care pot afecta... [continuare]
10 mituri despre dieta bolnavilor de diabet
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Este foarte posibil sa fi auzit ca bolnavii de diabet trebuie sa tina o dieta alimentara stricta si extrem de complicata care necesita o atentie deosebita, ca diabeticii nu au voie sa manance dulciuri sau daca mancati foarte multe dulciuri puteti face diabet. In realitate, lucrurile nu stau chiar asa. In cele ce urmeaza va vom prezenta ce este adevarat si ce este fals in ceea ce priveste dieta alimentara a bolnavilor de diabet zaharat. Mitul 1. Daca mancati prea multe dulciuri faceti diabet In realitate cauzele care conduc la aparitia diabetului zaharat nu sunt pe deplin cunoscute; un lucru este insa sigur: alimentatia bogata in dulciuri nu cauzeaza diabet. Diabetul zaharat apare atunci cand se strica acel echilibru fin intre cantitatea de dulciuri ingerata si abilitatea organismului de a transforma aceste alimente in energie. Ce se intampla in organismul uman cand apare diabetul zaharat? Organismul uman transforma cea mai mare parte a dulciurilor din... [continuare]
Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Un pacient cu DZ de tip I poate dezvolta una sau mai multe complicatii cronice. Macrovasculopatia diabetica Hiperglicemia poate determina leziuni ale vaselor care iriga cordul si creierul. De asemenea pot fi afectate vasele periferice ale membrelor inferioare, fluxul sangvin de la acest nivel este blocat sau scade, producand boala arterelor periferice. In conditiile unei irigari deficitare pacientul cu diabet poate suferi atacuri cerebrale sau infarcte miocardice. Complicatii microvasculare - retinopatia diabetica duce la scaderea pana la pierderea vederii - nefropatia diabetica. Progresia leziunii vaselor sanguine renale duce la instalarea insuficientei renale, fiind necesara instituirea dializei sau realizarea transplantului renal - neuropatia diabetica duce la scaderea sensibilitatii tactile, termice si dureroase in special la nivelul picioarelor (laba piciorului si gambele). Neuropatia se poate instala si la nivelul unor nervi implicati in controlul... [continuare]
Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 1
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Diabetul zaharat de tip 1 apare atunci cand sistemul imunitar al organismului distruge celulele pancreasului care produc insulina (celulele beta). Aceste celule formeaza insulina necesara pentru a mentine in cote normale nivelul de zahar din sange. Din fericire, exista cateva modalitati prin care se poate gestiona nivelul de glucoza din sange. Daca veti cunoaste elementele de baza ale acestor strategii va fi mai usor sa controlati fluctuatiile nivelurilor de zahar din organism. Modalitati de gestionare a nivelului de glucoza din sange - Monitorizarea nivelului de zahar din sange - Primul pas in prevenirea complicatiilor diabetului zaharat de tip 1 este de a monitoriza in mod regulat nivelurile de glucoza din sange. Acest lucru implica intepaturi in deget pentru recoltarea unei mostre de sange care se pune pe o banda speciala, iar apoi in tester. Rezultatele ajuta bolnavii de diabet sa optimizeze planul de tratament. Atunci cand [continuare]
Diferentele dintre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2 sunt doua boli diferite, desi impartasesc aceeasi cauza nivelul ridicat al glicemiei in sange. Astfel, incapacitatea organismului de a controla glucoza conduce la aparitia simptomelor ambelor tipuri de diabet. Diferentele intre cele doua afectiuni sunt numeroase si semnificative, iar una dintre cele mai importante este ca diabetul de tip 1 are o rata a incidentei cu mult inferioara diabetului de tip 2. Diferentele intre cauze Diabetul de tip 1 este o boala autoimuna, in care sistemul imunitar ataca celulele pancreatice care produc insulina. Cauzele exacte ale acestuia nu sunt cunoscute, insa de vina poate fi o combinatie de gene cu care pacientul se naste si actiunea unui factor de mediu care activeaza genele responsabile cu declansarea afectiunii. Pe de alta parte, diabetul de tip 2 apare pe fondul mai multor factori. Bolnavii mostenesc o predispozitie genetica, insa factorii legati de stilul de viata (precum... [continuare]
6 ponturi pentru o respiratie mai proaspata
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O respiratie proaspata este ca o carte de vizita pentru imaginea de sine, dar poate fi si o provocare pentru oricare dintre noi. Fie ca este vorba despre un miros neplacut al respiratiei dimineata, fie ca ne referim la halena, toata lumea se confrunta cu momente in care cavitatea bucala emana mirosuri stanjenitoare. Din fericire, exista solutii care sa elimine aceasta problema frecventa, indiferent de severitatea cauzelor care o produc. Cauzele respiratiei urat mirositoare Respiratia urat mirositoare este usor de capatat si dificil de inlaturat. Principala cauza a acestei probleme este acumularea de bacterii in cavitatea bucala, la nivelul dintilor si al limbii, care se multiplica si elimina toxine cu miros neplacut. Depunerea tartrului, afectiunile gingivale si cariile sunt ale cauze ale respiratiei neplacute. Ocazional, halena este declansata de unele afectiuni pulmonare sau gastrointestinale, precum si de unele infectii sistemice. Alte probleme de... [continuare]
Buna ziua, Pentru un pacient 100 kg cu glicemii a jeune mari in general 150 - 180 mg/dl si post prandial la 2h sub 140 mg/dl care este semnificatia?! Daca glicemia a jeune este 360mg/dl si post prandial la 2h este 230mg/dl se recomanda insulina glargin?! i s-a recomandat 20 ui. [continuare]
am diabet de tip I de 18 ani .Am aflat de foarte putin timp ca sunt insarcinata... As vrea sa stiu ce dieta trebuie sa tin, si care sunt riscurile. Va multumesc... [continuare]
Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent)
sotul meu a fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip II in aceasta iarna a facut tratament cu insulina vreo luna si a renuntat pur si simplu nu vrea sa se trateze.Intrebare mea este la ce sa ma astept in conditiile in care sotul consuma zilnic alcool [continuare]
Ce parere aveti despre cartea "Invinge Diabetul Ia-ti Viata Inapoi " Este vorba despre o fetita de 10 ani diagnosticata cu diabet din iunie 2010 [continuare]
Valori crescute pentru colesterol, trigliceride, hemoglobina glucozilata, glicemie
Va rog sa/mi recomandati un tratament pentru revenirea trigliceridelor si colesterolului la valori mai mici. Rezultatele ultimei analize indica valori crescute pentru: colesterolul total = 214 mg/dL, trigliceride=485 mg/dL, hemoglobina glucozilata (HbAlc) 9, 09 % și glicemie = 161 mg/dL. Sunt in evidenta medicului diabetolog si tratamentul pe care il urmez de aproape 1 an cu INSULINA (APIDRA 12-12-12; LANTUS 42 {21,30}, GLUCOPHARGE 3/zi) se pare ca nu este suficient pentru a regla glicemia.Toate cele bune și SANATATE ! [continuare]
Ce tratament recomandati pentru candidoza la barbati ?
Buna ziua , Nu stiu exact daca am Candidoza . Simtomele sunt asemantoare : scurgeri lichid albicios , miros nelacut ..penisul are o culoare inchisa . Am incercat unguente ..au efect pentru o scurta perioada . Imi puteti recomanda un tratament sau trebuie sa merg la Urolog ? Sucurile gen Coca Cola au vreun efect negativ la aceasta ''''boala'''' ? Multumesc. [continuare]
Buna ziua. Ma numesc Mihaela Mirea si am o prietena ,care in urma ultimelor analize,a fost diagnosticata cu diabet zaharat tip 2 si nu a inteles de la medic ce regim sa tina. Va rog,daca se poate sa-mi dati niste informatii in aceasta problema.Mentionez,ca prietena mea este obeza si are 53 ani.Va multumesc anticipat,Mihaela [continuare]
Vreau sa fac un bebe, dar am fost diagnosticata in mai 2009 cu diabet tip 1. Nu stiu ce sa fac...imi este teama [continuare]
eu as avea nevoie de sfatul unui specialist si de o dieta adevarata,sint diabetica si sint si grasa,am luat in greutate in 3 saptamini 6 kg, sint pofticioasa si ma abtin cu greu de la mincare.as vrea din suflet sa slabesc pentruca nu ma simt bine ,am si 2 vertebre tasate de la un accident auto,va rog daca ma puteti ajuta cu un rewgim alimentarcare sa ma ajute sa slabesc. [continuare]
Cum sa eliminati fara durere, pietrele din fiere sau ficat Timp de 6 zile, se bea suc de mere, cate 1 litru pe zi. (Se bea inainte de mese sau la 2 ore dupa mese). In aceasta saptamana sa se evite mancaruri sau bauturi reci. Pentru a se dilata canalele biliare trebuie sa se consume in special mancare si bauturi caldute sau la temperatura camerei. Sa nu se consume nimic prajit si sa se evite, pe cat posibil, produsele de origine animala (Sa se tina post). Sa se evite pe cat posibil, orice medicamente in ziua a 6-a. Daca sunteti racit sau apare o afectiune acuta trecatoare, amanati cura. ZIUA a-6-a: Se mananca de post (Sa se evite orice fel de alimente de origine animala – carne, lapte, branza, unt si orice e prajit - sau va puteti simti rau in timpul eliminarii pietrelor). Dupa ORA 14:00 nu se mai mananca nimic. Doar se mai poate bea apa, in restul zilei. ORA 18:00 – Se bea 200 mililitri apa (aproximativ un pahar) in care s-a amestecat bine, o lingura (aproximativ 20 g) de... [continuare]
Buna seara! Va rog frumos sa-mi dati un sfat legat de urmatoarea stare de sanatate: de la un timp fac destul de des crize de hipoglicemie(frisoane, transpiratii, salivatie si incetosarea vederii, greutate in respiratie, stare de rau care trece cam in decurs de doua ore dupa consumul de alimente).Am facut o serie de analize, printre care glicemia(100), colesterolul(249), trigliceridele(236), hemoglobina glicozilata(6,38), glicemia provocata(96 -initial,interpretare in context clinic-dupa 1h si 120-dupa 2 h).Am fost la consultatie la diabetologie si mi s-a spus sa plec linistita acasa ca nu am diabet. Nu stiu ce sa fac sa previn crizele de rau pentru ca nu le cunosc cauza(am tot timpul la mine cind plec de acasa biscuiti, pentru ca mi s-a intimplat sa-mi fie rau pe strada si sa fiu ajutata de cineva care mi-a dat sa maninc ciocolata pentru a-mi reveni). Va rog frumos, un sfat! Multumesc mult! [continuare]
Bună ziua a m diabet zaharat tip 2, noninsulino dependent, cum pot să fac să am glicemia în limite normale, azi dimineață pe stomacul gol aveam glicemia 260, problema mare este că mi e greu să țin regim, poate cineva să mă ajute cu un sfat? Mulțumesc și vă doresc multă multă sănătate. [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter