poluarea alimentelor
Cand trebuie administrata vitamina d?
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Vitamina D este o vitamina extrem de importanta pentru organismul uman, dar se gaseste in foarte putine alimente, fiind greu de obtinut doar prin dieta. Deoarece un procent mare din populatia lumii este expus riscului de deficit de vitamina D, aceasta se regaseste in foarte multe suplimente nutritive. Chiar si atunci cand sunt administrate suplimente de vitamina D, acestea nu dau intotdeauna randamentul dorit, deoarece exista multi factori ce le pot influenta eficacitatea, inclusiv perioada si modul de administrare a dozei zilnice. De ce trebuie utilizate suplimentele? Vitamina D se distinge de alte vitamine deoarece poate fi considerata si hormon. Aceasta este produsa de piele ca urmare a expunerii la lumina soarelui. Obtinerea unei cantitati optime de vitamina D este esentiala pentru sanatatea generala a unei persoane, deoarece joaca un rol foarte important in functia imuna, in sanatatea osoasa, in prevenirea cancerului, dar si in multe alte scopuri. In ciuda... [continuare]
Mentinerea statusului optim al vitaminei d poate asigura protectie impotriva covid-19?
Farmacist primar Nicoleta Raducanu
Specialist in nutritie clinica
Generalitati Vitamina D este termenul generic pentru ergocalciferol (vitamina D2) - sintetizat predominant in plante sub actiunea luminii ultraviolete (UV) si colecalciferol (vitamina D3) – sintetizat la nivelul pielii (in stratul profund al epidermei si in derm). Istoric, oamenii au primit cea mai mare parte a vitaminei D din expunerea la soare in lunile de vara, dieta contribuind doar cu cantitati modeste in raport cu nevoile organismului. Pe masura ce expunerea noastra la soare a scazut in ultimele decenii, am devenit tot mai dependenti de surse alimentare inadecvate pentru a raspunde de cerintele noastre fiziologice de vitamina D. Sursa principala de vitamina D este pielea, sinteza vitaminei D la nivelul tegumentelor fiind dependenta de o serie de factori geografici (latitudine, anotimp, gradul de insorire si de poluare) si personali (timpul petrecut in aer liber, varsta, compozitie corporala, gradul de pigmentare a pielii, factori genetici). Sursele de vitamina D din... [continuare]
Cum combatem depresia prin alimentatie?
Dr. Minodora Andreea Cotea
Medic specialist endocrinolog
Expresia „esti ceea ce mananci” din medicina ayurvedica poate fi inlocuita in societatea occidentala cu „simti ceea ce mananci”. Stresul zilnic, viata agitata si competitia excesiva duc la simptome de surmenaj, depresie si anxietate. In cautarea solutiilor pentru o stare emotionala mai buna, obiceiurile alimentare sanatoase sunt o modalitate simpla, dar adesea ignorata. In ultimii ani, numeroase studii au aratat ca simptomele moderate ale depresiei pot fi atenuate prin abordarea unei alimentatii sanatoase. Participantii la aceste studii au observat o imbunatatire a starii lor mentale, iar unii dintre ei au raportat disparitia simptomelor depresive. Ce componente ale dietei ne pot proteja de depresie? Seleniul Seleniul este un mineral cu proprietati antioxidante si antitumorale, protejand organismul de efectele radicalilor liberi. Nutritia saraca in seleniu a fost asociata cu tulburari de dispozitie, posibil din cauza intreruperii activitatii neurotransmitatorilor... [continuare]
Cresterea cazurilor de alergii la copii: de ce sunt mai frecvente si cum le recunoastem
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt alergiile? Alergiile la copii au devenit un fenomen tot mai vizibil in ultimii ani. Tot mai multi parinti observa reactii neobisnuite la alimente, praf, polen sau chiar la medicamente, iar numarul consultatiilor pediatrice pentru suspiciuni de alergii este in crestere constanta. Specialistii vorbesc despre o adevarata „epidemie” de alergii in randul copiilor, fenomen explicat printr-o combinatie de factori de mediu, stil de viata modern si predispozitie genetica. De ce sunt alergiile mai frecvente la copii? Factorii de mediu Poluarea aerului: expunerea la noxe, fum de masina sau particule fine creste sensibilitatea cailor respiratorii. Alimentatia procesata: dietele bogate in aditivi, conservanti sau coloranti pot favoriza aparitia intolerantelor si alergiilor alimentare Expunerea redusa la natura: copiii petrec mai putin timp in aer liber, ceea ce influenteaza dezvoltarea sistemului imunitar. Ipoteza igienei Sistemul imunitar al copilului are nevoie sa fie... [continuare]
Ficatul
Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta
Generalitati Ficatul ocupa locul doi ca greutate, dupa piele, intre organele corpului uman, la adult acesta putand ajunge sa cantareasca aproximativ 1,5 kg. El este situat in cadranul drept superior al abdomenului, imediat sub diafragm (muschiul care delimiteaza cutia toracica de abdomen). Ficatul este o parte componenta a sistemului digestiv, participarea sa la procesul digestiei realizandu-se prin intermediul venei porte, care colecteaza substantele absorbite din intestin si prin intermediul bilei, secretata de catre celulele hepatice si depozitata in colecist (vezica biliara). Functiile ficatului Pana in prezent au fost identificate mai mult de 500 de functii, realizate de catre ficat. Putem enumera cateva dintre acestea: - prin intermediul bilei, care ajunge in intestin, sunt eliminate substante reziduale din organism sub forma materiilor fecale - bila participa in metabolismul lipidelor, scindandu-le in substante mai simple, ce pot fi absorbite in sange - sinteza... [continuare]
6 cauze principale ale cancerului
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Cancerul reprezinta principala cauza a mortii la nivel mondial. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul de plamani, de stomac, ficat, colon si san cauzeaza cele mai multe decese anual. Se estimeaza ca, in 2020, atunci cand populatia lumii va ajunge la 7,5 miliarde de persoane, aproximativ 15 milioane vor suferi de cancer. Ce este cancerul Cancerul reprezinta o grupa de boli cauzata de cresterea necontrolata a celulelor. Aceasta dezvoltare este declansata de mutatii, de schimbari la nivelul AND-ului, care afecteaza genele, astfel incat determina inmultirea celulelor canceroase. O alta cauza care declansaza cancerul o reprezinta factorii de mediu: dieta, radiatiile, infectiile etc. Exista peste 100 de tipuri de cancer. Tumori maligne vs. tumori benigne Celulele se divid in mod normal atunci cand organismul are nevoie. Insa, atunci cand ele se inmultesc fara sa fie necesar, se formeaza o masa de tesut suplimentara numita tumora. Tumora... [continuare]
Tipurile de cefalee
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Tipuri de cefalee Cefaleea incadreaza toate durerile si algiile localizate la nivelul extremitatii cefalice. In cazul cefaleei este necesara determinarea localizarii, calitatii, severitatii, duratei si evolutiei sale in timp cat si a situatiilor care o produc, factori ce exarcebeaza sau amelioreaza durerea. Principalele sindroame cefalalgice primare sunt migrena, cefaleea tensionala si cefaleea tip cluster. Acestea avand caracter cronic si avand tendinta de recurenta. Durerea de cap sau cefaleea se manifesta la nivelul boltei craniene, pe o perioada de cateva ore sau cateva zile. Pana in prezent medicii au stabilit aproximativ 150 de tipuri de cefalee. Cefaleea de tip tensiune Numita si cefalee cronica zilnica sau cefalee non-progresiva cronica, cefaleea de tensiune este cel mai frecvent tip de cefalee printre adulti si adolescenti. Aceasta este determinata de contractura musculara si conduce la aparitia unei dureri moderate. Totodata, trebuie mentionat faptul ca acest tip... [continuare]
Cand sunt necesare suplimentele pentru ficat?
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Indiferent ca o persoana manifesta in prezent afectiuni hepatice cronice, este usor supraponderala sau doar traieste in societatea moderna de astazi, mentinerea unui nivel normal al functiei ficatului devine o necesitate. Responsabil pentru aproximativ 500 din functiile corpului, ficatul este esential pentru viata. Suplimentele alimentare au intrat in rutina multora dintre romani in special in ultimii ani. In plus, mass-media contribuie la promovarea unor astfel de produse si, in general, acesta nu este un lucru rau. Nu trebuie, totusi, sa ignoram faptul ca, fiind eliberate fara prescriptie medicala, exista riscul unui supraconsum si, uneori, pot chiar sa dauneze (de ex sa produca alergii), pe langa costurile lor care, de multe ori, nu sunt negijabile. Mai mult decat atat, exista tendinta promovarii unor astfel de "medicamente minune" care sunt creditate cu puteri "miraculoase". Din pacate, insa, unele dintre ele nu au niciun efect benefic sau... [continuare]
Virusul sincitial respirator
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Date generale Virusul sincitial respirator este un virus care determina infectii ale plamanilor si tractului respirator. Este atat de frecvent incat majoritatea copiilor se infecteaza inainte de implinirea varstei de 2 ani. Acest virus poate infecta si adultii. La adulti, la varstnici si la copiii sanatosi simptomele infectiei cu virus sincitial respirator sunt usoare si mimeaza simptomele racelii. Masurile de autoingrijire sunt de obicei suficiente pentru ameliorarea simptomelor. Infectia cu virus sincitial respirator poate fi severa in unele cazuri mai ales la bebelusii prematuri si la copiii care au si alte afectiuni. VSR poate fi de asemeni periculos la persoanele varstnice si la adultii cu afectiuni pulmonare si cardiace. Precautiile de bun simt pot preveni raspandirea infectiei cu virus sincitial respirator. Semne si simptome Semnele si simptomele infectiei cu virus sincitial respirator apar in mod obisnuit dupa 4-6 zile de la expunerea la virus. La adulti si copiii... [continuare]
Factori de risc in dezvoltarea cancerului
Dr. Alexandru Velcescu
Medic specialist in Oncologie
Generalitati Conform datelor statistice, in Romania anului 2020, numarul bolnavilor de cancer a crescut simtitor fata de anii precedenti, numarul total de cazuri noi fiind 98 886, iar numarul deceselor in randul pacientilor cu cancer a fost 54 486. In acelasi timp, multumita progreselor in medicina oncologica, si numarul supravietuitorilor cu cancer a crescut, numarul total de cazuri (pe un interval de timp de 5 ani) fiind 260 884. Factori de risc etiologici Prezenta unor factori de risc in dezvoltarea cancerului (etiologici), demonstrata prin stabilirea unei corelatii intre expunerea la unul din acesti factori si aparitia bolii oncologice si, de asemenea, cresterea incidentei (a numarului de cazuri noi) cancerului la nivelul unei populatii expuse fata de o populatia care nu a fost expusa, a determinat la nivel mondial anumite politici de sanatate la nivel national sau international, implementate in scop de preventie primara. Insa, nici cu metode ultraperformante de diagnostic... [continuare]
Cum trebuie sa prepari orezul pentru a nu te intoxica cu arsenic?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Arsenicul este un element toxic, prezent in mod natural in mediul inconjurator. Se imparte in doua grupe, arsenic organic si arsenic anorganic, cel din urma fiind cel mai nociv. De-a lungul timpului, arsenicul s-a infiltrat in lantul alimentar, fiind gasit acum intr-o serie de alimente. Problema devine tot mai grava, pe masura ce poluarea generalizata duce la cresterea nivelului de arsenic in alimente, ceea ce reprezinta un risc major pentru sanatate. Studiile recente au detectat niveluri ridicate de arsenic in orez, care reprezinta hrana de baza pentru mare parte din populatia lumii. Ce este arsenicul? Arsenicul este un oligoelement toxic, notat cu simbolul As. De obicei, este legat de alte elemente din compusii chimici. Arsenicul se imparte in doua mari categorii: - Arsenic organic: se gaseste in principal in tesuturile vegetale si animale; - Arsenic anorganic: gasit in roci si sol sau dizolvat in apa. Aceasta este forma mai toxica. Arsenic se gaseste in... [continuare]
Generalitati Articolul trateaza riscurile expunerii femeii insarcinate la metilmercur. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului specialist. Ce este metilmercurul? Metilmercurul este o forma de mercur care exista in apa, sol, plante si animale. Metilmercurul (mercurul organic) este diferit de mercurul elementar (care se gaseste in termometru, amalgam dentar). Surse de metilmercur De unde provine metilmercurul? Mercurul se gaseste in aer si provine dintr-o serie de surse naturale si artificiale (poluare industriala). Atunci cand mercurul strabate lacuri, rauri sau izvoare, se transforma in metilmecur. Cum pot fi expus la metilmercur? Se poate produce contaminare cu metilmercur prin consumul de peste contaminat. Pestele absoarbe metilmercur prin intermediul apei de-a lungul branhiilor si prin intermediul hranei. Majoritatea pestilor contin cel putin cantitati... [continuare]
Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Acest subiect informeaza parintii si baby-sitterii in legatura cu modurile de a preveni aparitia bolilor si traumatismelor accidentale la sugari si copiii mici. Aceasta expunere nu are scopul de a acoperi fiecare risc la care este expus un copil. Totusi, subiectul trateaza majoritatea riscurilor frecvent intalnite, in scopul minimizarii probabilitatii aparitiei infectiilor si traumatismelor si identificarii zonelor si situatiilor care pot fi periculoase pentru un copil in varsta de pana la 2 ani. De ce sunt sanatatea si siguranta importante pentru sugari si copiii mici? Copiii in varsta de pana la 2 ani nu sunt inca in masura sa inteleaga si sa recunoasca multe pericole care ameninta sanatatea lor fizica. Parintii trebuie sa ia masuri in vederea ocrotirii sugarilor si copiilor mici de riscurile de zi cu zi, intalnite atat in cadrul cat si in afara caminului. De asemenea, sugarii si copiii mici sunt expusi continuu unei varietati de germeni.... [continuare]
Creierul, cel mai solicitat organ al omului contemporan
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Desi creierul primeste prin intermediul vascularizatiei sale foarte bogate o mare cantitate de substante plastice si energetice, materia prima a creierului o reprezinta totusi informatia. Spre deosebire de toate celelalte aparate si organe, care s-au specializat in prelucrarea substantelor si a energiei, creierul s-a specializat in prelucrarea informatiilor, care sunt absolut necesare pentru reglarea organelor interne si a comportamentului uman intr-un mediu foarte variabil. Organele de simt si receptorii interni s-au specializat in sesizarea si receptionarea informatiilor; creierul s-a specializat in prelucrarea informatiilor primite si in transmiterea deciziilor rezultate, spre diferite aparate si organe. Astfel, intregul organism a devenit de fapt un extrem de complicat sistem de comunicatii, de-a lungul caruia circula o cantitate foarte mare de informatii necesare reglarii tuturor organelor si a comportamentului uman. Cu toate ca prin sistemul de comunicatii al... [continuare]
6 nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din dieta copiilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O nutritie adecvata si obiceiuri sanatoase pot sustine sanatatea copilui dvs. in anii preadolescentei, adolescentei si maturitatii. Majoritatea parintilor au cunostinte de baza despre ceea ce ar trebui sa manance copilul lor pentru a avea un organism puternic care sa se dezvolte normal, dar s-ar putea ca acestia sa nu cunoasca si sa nu introduca in dieta micutilor unele dintre substantele nutritive importante. Daca doriti sa va asigurati ca includeti toti nutrientii esentiali, trebuie sa va asigurati urmatoarele substante nutritive se regasesc in alimentele din dieta copilului dvs. Calciul un nutrient important pentru dezvoltarea oaselor Calciul este binecunoscut pentru rolul sau in optimizarea cresterii oaselor si pentru faptul ca ar contribui la evitarea fracturilor in timpul copilariei dar si zeci de ani mai tarziu. In mare parte, cantitatea de calciu din organism este depozitata in tesutul osos, iar o alta parte circula in sange. Calciul din sange... [continuare]
Generalitati Emfizemul este un factor care contribuie la progresul bolilor pulmonare obstructive, o boala care limiteaza fluxul de aer expirat. Emfizemul apare atunci cand saculetii de aer din componenta bronhiolelor sunt treptat, distrusi. Fumatul este principala cauza a emfizemului. Pe masura ce se agraveaza, ca urmare a bolii, sacii de aer care au forme sferice (grupati ca ciorchinii de struguri) se largesc si se transforma in niste buzunare mari, neregulate, ai caror pereti interiori sunt perforati. Din cauza acestui lucru, se reduce numarul saculetilor cu aer fapt ce nu permite oxigenului sa intre in plamani si sa ajunga in sistemul respirator. In plus, multe dintre fibrele elastice sunt distruse, treptat. De aceea, aerul va trebui evacuat in mod constient din plamani. Una dintre caracteristicile bolii pulmonare obstructive este blocarea cailor respiratorii care contribuie la aparitia emfizemului. Combinatia dintre emfizem si obstructia cailor respiratorii... [continuare]
Manifestari ale organismului in caz de canicula Principalele manifestari in caz de temperaturi ridicate sunt: - stare de rau general; - oboseala; - soc caloric ce se manifesta prin: febra, tegumente uscate, pierderea cunostintei; - soc hipovolemic care se manifesta prin: tegumente reci si palide, hipotensiune arteriala; - crampe musculare la nivelul membrelor superioare si inferioare; - tulburari de ritm cardiac sau in cazuri grave infarct miocardic acut; - insomnii neobisnuite care pot fi cauzate de scaderea melatoninei din creier determinand apatie sau stare de nervozitate; - expunerea prelungita la radiatiile solare asociata cu transpiratia poate conduce la aparitia pe piele a unor bubite rosii, cunoscute sub denumirea de dermatita actinica; - cresterea hormonilor tiroidieni datorita cresterii temperaturii ambientale accentuand starea de iritabilitate si agitatie. Astfel, poate aparea astenia fizica marcata precum si perturbari ale unor procese metabolice sau o agravare... [continuare]
Generalitati Desi cei mai multi dintre noi asteptam cu entuziasm vara, pentru a ne bucura de vremea calda, de soare si de natura, in general, persoanele alergice sunt foarte rezervate. Ele privesc vara din alta perspectiva. Pentru ele, sezonul cald nu inseamna altceva decat nas curgand, ochii rosii, prurit tegumentar, stranut! Alergiile ne dau mult de furca: apar primavara, vara, toamna! Din 4 anotimpuri, 3 sunt corelate cu alergii. Specialistii au observat ca, din pacate, viata pacientilor cu diverse alergii este semnificativ afectata minim 8 luni pe an, in fiecare an. Chiar daca, de cele mai multe ori suntem tentati sa asociem primavara debutului alergiilor, vara nu trebuie nici ea uitata. Pe timpul verii persista majoritatea triggerilor alergenici cu care organismul se confrunta inca din timpul lunilor de primavara, insa, apar si alti factori agresivi. Caldura, umiditatea, praful si poluarea excesiva sunt esentiali pentru intretinerea simptomelor alergiilor, dar si... [continuare]
Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Acizii grasi Omega-3 care se gasesc in peste sunt buni pentru sanatatea inimii. Pentru persoanele ingrijorate pentru sanatatea inimii – indiferent daca vor sa le evite sau au deja o afectiune pe care cauta s-o amelioreze – consumul uneia sau a doua mese de peste pe saptamana poate reduce cu o treime riscul de deces prin infarct miocardic. Este cunoscut de mai mult timp faptul ca grasimile nesaturate care se gasesc in peste, numiti acizi grasi Omega-3, par sa reduca riscul de deces prin afectiuni cardiace. De multi ani exista recomandarea ca oamenii sa consume acizi grasi Omega-3 cel putin de doua ori pe saptamana, dar exista si oameni preocupati de faptul ca prezenta mercurului si a altor metale grele in pestele oceanic ar contrabalansa beneficiile pentru sanatate ale inimii. Totusi, cand e vorba de o inima mai sanatoasa, beneficiile consumului de peste depasesc eventualul risc reprezentat de expunerea la contaminanti. Ce sunt acizii grasi Omega-3 si de ce... [continuare]
Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta echilibrata este cea care contine o cantitate suficienta de bioelemente, vitamine, fibre si trofine, pentru a asigura o buna functionare a organismului, pentru a-l face apt sa lupte impotriva stresului si a factorilor nocivi din mediu. Studii conduse de cercetatorii americani au concluzionat ca majoritatea adultilor nu au integrate in dieta substante nutritive esentiale, incepand cu calciu si terminand cu vitamine complexe. De astfel de substante organismul are nevoie pentru asigurarea energiei necesare desfasurarii proceselor vitale, pentru sintetizarea de substante proprii si repararea uzurii, iar o dieta echilibrata, continand substantele nutritive mentionate, in cantitati optime, este cea mai sigura cale de a evita aparitia dezechilibrelor, cu toate consecintele lor (afectarea cresterii, a capacitatii de munca si a starii de sanatate). Calciu - esential pentru mentinerea sanatoasa a oaselor, muschilor si nu numai... La nastere, scheletul fetal are... [continuare]
Nichel in plasma si urina
Nichelul (Ni) este un metal de culoare alb-argintie, utilizat pe scara larga in multe domenii, cum ar fi inginerie electrica, medicina, bijuterii sau industria de automobile. Nichelul este parte importanta a alimentatiei de zi cu zi, acesta regasindu-se in apa si in alimente (fructe uscate, oleaginoase, cereale integrale, legume verzi si legume uscate). Nivelurile crescute de nichel in natura sunt cauzate de poluarea umana: colorantii pentru sticla, ceramice si textile, robinetii placati cu nichel, vesela din aliaj nichel-otel, fumul de tigara. O forma mai rara a expunerii cronice este prin hemodializa, deoarece ionii de nichel pot ajunge in plasma ca urmare a actiunii chelatoare a albuminei. Vreme de cateva decenii, nichelul a fost considerat drept un mineral esential pentru organism. Desi nu exista dovezi stiintifice, se presupune ca nichelul are rol in absorbtia fierului, calciului si a zincului. Nichelul are potential toxic in forma sa gazoasa, tetracarbonilul de nichel.... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter