Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

piersicile

Masa corporala ideala

Masa corporala ideala

Actualizat la data de: 09 Septembrie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Greutatea ideala este masa corporala pe care un individ o poate dobandi printr-un regim alimentar sanatos, activitate fizica regulata, managementul adecvat al stresului si oprirea fumatului. Schimbarile stilului de viata pot duce la o greutate lipsita de riscuri pe sanatate pentru orice persoana. De ce este importanta greutatea ideala? Masa corporala este una din componentele care definesc starea de sanatate a fiecarei persoane. O persoana care are o greutate ideala se simte mai bine, are mai multa energie si isi reduce riscul de a dezvolta boli asociate cu obezitatea (de exemplu apneea de somn, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, atac vascular cerebral sau afectiuni ale arterelor coronare) daca are un regim alimentar echilibrat si efectueaza regulat efort fizic. De fapt o astfel de persoana poate fi mai sanatoasa decat una cu masa corporala redusa si care are o alimentatie deficitara si nu este activa din punct de vedere fizic. De ce este... [continuare]

27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos

27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos

Actualizat la data de: 23 Iulie 2019

Liana Contiu
Nutritionist-Dietetician Clinic

Generalitati Cand va treziti dimineata, aveti pofta sa serviti un mic dejun gustos si sanatos? O veche zicala spune sa mancati la micul dejun ca un rege si la cina ca un cersator. Adevarul este ca majoritatea oamenilor nu prea mananca un mic dejun adecvat si in nici un caz un mic dejun copios. Masa servita dimineata are rolul de a oferi energie pentru intreaga zi. Un mic dejun ar trebui sa contina cereale integrale, alimente bogate in calciu, proteine si fructe bogate in vitamine si minerale. Importanta micului dejun "Micul dejun este extrem de important pentru ca ne sustine energia din prima parte a zilei si evitam sa avem mici gustari mai mult sau mai putin constiente. Indicate sunt alimentele care contin proteina pentru ca e mentin satietatea de care avem nevoie. Ouale, branza, carnea rece ramasa de la o masa anterioara, iaurt alaturi de legume proaspete reprezinta masa ideala. Incercati sa evitati sa consumati doar carhohidrati simpli (ex. cereale de mic dejun, dulciuri,... [continuare]

Constipatia la copiii mai mari de 12 ani

Constipatia la copiii mai mari de 12 ani

Actualizat la data de: 11 August 2022

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Constipatia apare atunci cand scaunul nu poate fi eliminat. Majoritatea persoanelor sunt ingrijorate de numarul scaunelor, deoarece au fost invatati ca in mod normal trebuie sa se elimine un scaun pe zi. Acest lucru nu este in totalitate adevarat. In mod normal media este undeva intre de trei ori pe zi pana la de trei ori pe saptamana. Daca scaunul este moale si este eliminat usor nu exista constipatie. O persoana este constipata daca are mai putin de doua scaune pe saptamana sau daca prezinta urmatoarele simptome: - senzatie de plenitudine la nivelul rectului; - senzatia ca dupa eliminarea unui scaun nu a golit intestinul complet; - scaunul este eliminat cu dificultate, defecatia se poate face cu durere datorita materiilor fecale intarite care sunt impinse prin rect pentru a fi eliminate. In timpul scaunului poate aparea ameteala. Pot aparea, de asemenea, picaturi de sange in scaunul eliminat datorita sangerarii hemoroizilor sau a unor fisuri anale... [continuare]

Flatulenta

Flatulenta

Actualizat la data de: 26 Aprilie 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Flatulenta apare in urma inghitirii aerului sau din actiunea normala a bacteriilor asupra substantelor nedigerate din colon. Este normal sa treaca gaze de 6-20 de ori pe zi. Gazele intestinale sunt formate din oxigen, azot, hidrogen, dioxid de carbon, hidrogen sulfurat, amoniac si metan. Mirosul gazelor este cauzat de obicei de cantitati mici de hidrogen sulfurat, amoniac si metan. Gazele provenite in urma ingestiei de carne si oua miros m [continuare]

Recomandari dietetice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala

Recomandari dietetice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Ce este hipertensiunea Hipertensiunea apare dintr-o combinatie de factori de mediu si genetici si din interactiunile acestor factori. Studiile epidemiologice, meta-analize si studii controlate randomizate au demonstrat ca anumite tipare alimentare si elemente alimentare individuale joaca un rol decizional in dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Schimbarile in dieta pot scadea tensiunea arteriala, pot preveni dezvoltarea hipertensiunii si pot reduce riscul complicatiilor hipertensiunii arteriale. Strategiile dietetice pentru prevenirea hipertensiunii includ reducerea aportului de sodiu, limitarea consumului de alcool, cresterea aportului de potasiu si adoptarea unui model alimentar general, cum ar fi dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) sau o dieta mediteraneana. Pentru a reduce povara complicatiilor legate de tensiunea arteriala crescuta, sunt justificate eforturile care se concentreaza pe schimbari de mediu si comportamentale individuale care incurajeaza si... [continuare]

Alergiile alimentare

Alergiile alimentare

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Alergia alimentara este un raspuns anormal la un aliment, mediat de sistemul imun. In mod obisnuit, sistemul imun contribuie la mentinerea sanatatii prin apararea organismului impotriva atacului daunator al bacteriilor si virusurilor. In cazul unei alergii alimentare, sistemul imun identifica anumite alimente ca fiind daunatoare si produce o reactie alergica in momentul ingestiei lor. Alergiile alimentare se intalnesc mai frecvent la copii decat la adulti. Un procent cuprins intre 6% si 8% in cazul copiilor, dar doar 2% in cazul adultilor, au astfel de alergii. Alergiile alimentare apar in special la persoanele cu teren atopic, ceea ce inseamna ca au o tendinta mostenita de a dezvolta reactii alergice. Aceste persoane sunt predispuse sa faca astm bronsic, diferite alergii si o afectiunea a pielii, numita dermatita atopica. Cauze Alergiile alimentare apar atunci cand sistemul imun reactioneaza anormal la substantele continute in alimentele ingerate, producand... [continuare]

Alimentatia corecta a copiilor

Alimentatia corecta a copiilor

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Regimul alimentar sanatos al copiilor este cel care furnizeza o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare si care este perfect adaptat etapei de dezvoltare in care se incadreaza copilul. Dar regim alimentar sanatos nu este doar despre calitatea alimentelor pe care le mancam, este si despre: -  a acorda timp pentru a servi masa, a constientiza cand iti este foame si cand esti satul; - a planifica ce sa mananci si a implica si pe altii in acest lucru dar si in prepararea mancarurilor; - a te bucura de mancare, traditiile culturale si alimentare putand fi integrate in stilul alimentar sanatos; - a manca impreuna cu cei apropiati.  Dieta nou-nascutilor si sugarilor sub 4 luni In primele 4-6 luni de viata, specialistii recomanda ca dieta sugarilor sa fie bazata in special (daca nu chiar in exclusivitate) pe laptele matern (sugarul hranit prin alaptare la san) sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienti care sa se adapteze nevoilor si... [continuare]

Constipatia la copii intre 0 si 11 ani

Constipatia la copii intre 0 si 11 ani

Actualizat la data de: 25 Iulie 2024

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Ce este si cum se manifesta constipatia Constipatia apare cand scaunul devine tare si greu de vehiculat. Unii parinti sunt foarte atenti la miscarile intestinale ale copiilor lor. Frecventa miscarilor intestinale nu este la fel de importanta cum este daca copilul poate avea scaun cu usurinta sau nu. Copilul nu este constipat daca scaunul se elimina usor, chiar daca au trecut cateva zile de la ultimul scaun. Un nou nascut poate elimina pana la 4-5 scaune moi pe zi sau doar unul pe zi. Copii alaptati la san pot avea scaune dese, chiar cate un scaun la fiecare alaptare. Pe masura ce copilul creste, numarul scaunelor zilnice scade, la fel ca si volumul scaunului. Frecventa scaunelor difera de la copil la copil. Un copil de 3 ani poate avea un scaun pe zi sau poate avea 3 scaune pe saptamana. Constipatia poate aparea cand copilul este trecut de la alaptarea la san, mai ales in primele 2-3 saptamani. S-ar putea sa fie nevoie de a adauga mai multa apa la... [continuare]

Colonul iritabil - recomandari alimentare

Colonul iritabil - recomandari alimentare

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2025

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Sindromul de intestin iritabil, o tulburare functionala frecventa, in special in randul tinerilor, poate determina, prin natura simptomelor dureroase, balonarii si a modificarilor de tranzit, o afectare semnificativa a calitatii vietii unor pacienti. Studiile arata ca afectarea calitatii vietii si a psihicului acestor pacienti poate fi comparata cu cele ale pacientilor cu boli cronice precum diabetul sau afectiunile cardio-vasculare si renale, motiv pentru care, in afara resurselor medicamentoase, adoptarea unor modificari ale stilului de viata merita tentate in vederea ameliorarii simptomelor. Cauzele alimentare ale sindromului de intestin iritabil Desi inca incomplet elucidati, factorii care contribuie la intretinerea acestei boli includ nu numai modificari in axul intestin-creier, sensibilitatea crescuta la stimuli si neurotransmitatori, ci si factori de natura alimentara sau in legatura cu motilitatea colonului.  Unii pacienti cu sindrom de intestin... [continuare]

Balonarea, eructatia si gazele intestinale: cum pot fi evitate?

Balonarea, eructatia si gazele intestinale: cum pot fi evitate?

Actualizat la data de: 08 Mai 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Introducere Balonarea, eructatia si gazele intestinale pot fi stanjenitoare si inconfortabile pentru orice persoana. Balonarea si eliminarea gazelor continute in stomac sunt procese naturale, provocate de inghitirea aerului sau descompunerea alimentelor prin digestie dupa o masa. Iata care sunt principalele semne si simptome - si cum putem proceda pentru a le preveni Balonarea Balonarea: prin aceasta intelegem acumularea de gaze in stomac si intestine. Atunci cand gazele intestinale nu sunt eliminate prin eructatii sau flatulenta, ele se pot acumula in stomac sau intestin, rezultand marirea in volum a abdomenului, prin destinderea acestuia. Balonarea este adesea insotita de dureri abdominale - de intensitate mica sau severa. Eliminarea gazelor poate duce la disparitia durerii si ameliorarea simptomelor. Balonarea este asociata cu: - Consumarea de alimente grase. Grasimile incetinesc viteza cu care stomacul descompune carbohidratii si cresc senzatia de balonare astfel incat... [continuare]

Tratamentul cancerului de colon - combaterea efectelor secundare

Tratamentul cancerului de colon - combaterea efectelor secundare

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2018

Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog

Generalitati Cancerul de colon este cancerul intestinului gros, partea inferioara a sistemului digestiv. Cancerul rectal este cancerul ultimei parti a colonului. Impreuna, cele doua tipuri de cancere sunt adesea mentionate sub denumirea de cancer colorectal. Cele mai multe cazuri de cancer de colon debuteaza sub forma unor tumori necanceroase sau aglomerari de celule, numite polipi adenomatosi. Cei mai multi dintre acestia, de-a lungul timpului, se transforma in cancer al colonului. Pierderea poftei de mancare Pierderea apetitului alimentar este una din cele mai frecvente probleme asociate cu cancerul de colon si tratamentul acestuia. Nimeni nu stie exact ce anume cauzeaza acest lucru. Poate fi determinata de tratamente sau, chiar de cancerul de colon in sine. Emotiile cum ar fi teama, anxietatea sau depresia pot declansa lipsa poftei de mancare la o persoana. Pentru unii bolnavi, pierderea apetitului alimentar dureaza o zi sau doua, dar in cazul altora este permanenta.... [continuare]

Trei vitamine care iti cresc imunitatea

Trei vitamine care iti cresc imunitatea

Actualizat la data de: 14 Iunie 2021

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Nutrientii care hranesc organismul sunt implicate si in sustinerea imunitatii. In caz de caderi imunitare sau in perioadele in care organismul este mai intens solicitat si isi consuma resursele mai rapid decat in alte perioade, este nevoie de un aport suplimentar pe care ti-l poti asigura prin suplimente alimentare. Aceste suplimente se gasesc atat in farmacii cat si in plafar,dar nu trebuie consumate fara un sfat medical deoarece pot da reactii adverse chiar daca sunt niste banale vitamine.Fie ca vorbim de capsule,plicuri sau picaturi majoritatea au excipienti si potentiatori de gust pentru a fi mai usor de administrat si care pot da alergii. Vitamina C, in topul eficientei Vitamna C este renumita pentru efectul ei de sustinere a imunitatii. Exista mai multe modalitati prin care aceasta actioneaza pentru a sustine sistemul imunitar. Unul dintre mecanisme este acela prin care vitamina C anihileaza virusurile si bacteriile. Se intampla asa, fiindca stimuleaza... [continuare]

Pierderea in greutate: importanta servirii micului-dejun

Pierderea in greutate: importanta servirii micului-dejun

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ce se recomanda la micul dejun - cafea? Dimineata majoritatea oamenilor abia arunca o privire in bucatarie. In general se considera ca pregatirea micului-dejun necesita un timp pretios. Exista dovezi suficiente ca datorita consumarii micului-dejun in fiecare zi se pierde o parte importanta a greutatii corporale. Oamenii omit micul-dejun crezand ca reduc consumul de calorii, dar pe parcursul zilei, la amiaza sau pranz, acestia sunt infometati. Aceste persoane isi inlocuiesc caloriile in timpul zilei in mod incostient rontaind intre pranz si cina, determinandu-si astfel singuri nereusita. Beneficiile micului dejun Consumarea micului-dejun este un obicei zilnic al persoanelor cu "scadere in greutate", aceste persoane mentinandu-si greutatea dupa pierderi in greutate de cate 15 kg sau chiar mai mult pentru cel putin un an si chiar mai mult, pana la 6 ani. Cam 78% din aceste persoane au confirmat ca iau micul-dejun zilnic si aproape 90% au raportat ca iau... [continuare]

Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate

Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 04 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de nuca au fost remarcate inca din 1931 cand cercetatorii au descoperit ca nucile sunt o sursa importanta de vitamina C. Uleiul de nuca este bogat in acizii grasi omega 3, vitaminele B1, B2, si B3, vitamina E si niacina. S-au facut numeroase studii pentru a se evalua efectele si rezultate in urma consumului de ulei de nuca, privind prevalenta bolilor, mortalitatii si factorilor de risc pentru diverse conditii. In prezent, se poate afirma ca un consum regulat de nuci poate preveni mai multe tipuri de boli, dar cel mai important avantaj este ca se va diminua riscul aparitiei afectiunilor cardiace coronariene. Nucile sunt bogate in fitonutrienti si sunt o sursa excelenta de seleniu, fosfor, magneziu, zinc, fier si calciu. Cum se obtine si se pastreaza uleiul de nuci? Uleiul nerafinat de nuci este obinut din fructul lemnos al nucului, dupa uscare si este presat la rece. Un ulei de nuca de calitate va avea gust de nuci si... [continuare]

Mineralele: functii si beneficii

Mineralele: functii si beneficii

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mineralele sunt elemente nutritive necesare organismului pentru a functiona corespunzator si pentru a se mentine puternic. Un numar mare de persoane considera ca vitaminele si mineralele sunt unul si acelasi lucru; insa nu este asa. Mineralele, ca si vitaminele, sunt nutrienti importanti care se gasesc in produsele alimentare; principala diferenta consta in faptul ca vitaminele sunt substante organice (contin elementul carbon) si mineralele sunt substante anorganice. De obicei, mineralele necesare organismului sunt furnizate dintr-un regim alimentar variat format din fructe, legume si oleaginoase. Clasificare Fiecare mineral aduce anumite beneficii organismului, din aceasta cauza nu se va recurge la o clasificare dupa importanta mineralelor. Mineralele sunt esentiale pentru functionarea corecta a organismului, majoritatea fiind implicate in metabolizare, echilibrul apei din organism si sanatatea sistemului osos. Mineralele se impart in doua grupe:... [continuare]

Boli diverticulare: diverticuloza si diverticulita

Boli diverticulare: diverticuloza si diverticulita

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un procent ridicat din populatie prezinta de-a lungul cadrului colic mici proeminente saciforme. Acestea sunt de fapt diverticuli colonici, formati prin hernierea mucoasei intestinului gros in afara lumenului. Prezenta acestor diverticuli in numar mare realizeaza ceea ce specialistii numesc diverticuloza. Datele epidemiologice demonstreaza faptul ca diverticuloza este o boala cu mare raspandire in populatia generala, iar frecventa este legata in principal de varsta: 10% din populatia are diverticuli la 40 de ani, 30% la 60 de ani si 65 % la 80 de ani (in Statele Unite procentul tinde spre 90% la 80 de ani). Diverticuloza este o conditie asimptomatica in general, devenind clinic manifesta in momentul in care asociaza complicatii. Diverticulita este situatia in care diverticulii se infecteaza, peretele lor devenind inflamat. Este cea mai frecventa complicatie a diverticulozei, aparand la 10-25% din cazurile de diverticuloza. Diverticuloza si diverticulita formeaza... [continuare]

8 deserturi care va ajuta sa pierdeti in greutate

8 deserturi care va ajuta sa pierdeti in greutate

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati A avea o talie subtire nu inseamna ca nu va puteti bucura ocazional de dulciuri. A consuma cateva prajituri, cu un continut caloric scazut, dupa o zi grea la birou, este o placere. De fapt, indulgenta ocazionala va poate ajuta chiar sa scadeti in greutate intr-un mod mai eficient decat daca ati evita in totalitate dulciurile. Multe dintre dulciuri au in compozitie ingrediente sanatoase pentru inima. Iata mai jos cateva retete care va vor ajuta sa pierdeti in greutate, bucurandu-va in acelasi timp de gustul placut al unui desert delicios. Retete rapide si sanatoase pentru deserturi - Norisori de bezea si migdale prajite - acestea au un gust placut si au avantajul ca au un continut scazut de grasimi si calorii. Serviti-le cand aveti musafiri fara sa va ingrijorati ca veti acumula in greutate. - Sorbeturi din fructe - va este pofta de inghetata? Incercati un desert preparat in casa. Racoros, fara grasimile pe care le contine inghetata, cu o compozitie din fructe,... [continuare]

 fructele - surse excelente de antioxidanti

fructele - surse excelente de antioxidanti

Actualizat la data de: 18 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Afinele, coacazele, murele, zmeurele sunt considerate a fi cele printre cele mai specifice delicii naturale ale verii. Ele ne inspira in bucatarie, ne indeamna sa preparam cat mai multe prajituri, tarte, shake-uri naturale, inghetate, dulceturi si budinci. Iar daca ati avut placere de a le culege direct din gradina sau din mijlocul naturii, stiti deja cat de minunate sunt fructele proaspete. Ne imbie cu o aroma deosebita si ne amintesc, cu fiecare fructa ca... este vara! Dar acestea minuni colorate sunt mult mai mult decat ingrediente de sezon in preparatele noastre culinare. Ele sunt surse excelente de antioxidanti, de vitamine si minerale, de substante nutritive esentiale care stimuleaza sanatatea organismului si care ne pot ajuta sa cotracaram din timp anumite afectiuni, sa fim mai energici si mai sanatosi si sa ne bucuram din plin de acest sezon. Un studiu efectuat de catre specialistii in nutritie a evidentiat faptul ca doar o cana plina de astfel de fructe... [continuare]

Tratament naturist pentru acnee

Tratament naturist pentru acnee

Actualizat la data de: 19 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Acneea este cea mai comuna afectiune cronica a pielii, care se caracterizeaza prin inflamarea glandelor sebacee si foliculilor pilosi. De regula, leziunile apar pe pielea de pe fata, gat, piept si umeri. Potrivit studiilor , aproximativ 6 din 10 tineri cu varsta cuprinsa intre 12-14 ani sufera de acnee, iar acneea devine o afectiune tot mai jenanta odata ce tinerii incep sa se preocupe de aspectul lor. Desi nu este o afectiune periculoasa, grava, acneea poate deveni suparatoare si poate desfigura, de exemplu, acneea severa poate cauza cicatrici permanente. Cea mai frecventa forma de acnee este cea juvenila, care afecteaza aproximativ 80% din adolescenti, se vindeca singura in jurul varstei de 19 ani, fara a lasa cicatrici. Alte forma de acnee sunt acneea rozaceea, ce se observa mai ales la femeile care au trecut de varsta de 40 ani, dar si acneea neonatala, care afecteaza nou-nascutul, insa nu dureaza mai mult de cateva luni. De asemenea, exista... [continuare]

Cum sa scapati de pungile de sub ochi

Cum sa scapati de pungile de sub ochi

Actualizat la data de: 05 Octombrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Te trezesti aratand mai obosita decat inainte de culcare? Colegii iti spun ca arati ca si cand ar fi timpul sa te duci in vacanta chiar in ziua reintoarcerii la serviciu? Daca raspunsul la aceste intrebari este unul afirmativ, cel mai sigur ai pungi sub ochi, ochii umflati sau ai cearcane. Acestea te pot face sa arati mai obosita si mai in varsta decat in realitate. Expertii in dermatologie si cosmetologie sustin ca nu este un lucru neobisnuit ca o persoana de 20-30 de ani sa aiba aceste probleme; mai mult, ei avertizeaza ca acest aspect se poate inrautati odata cu trecerea timpului. Chiar si specialistii in chirurgie plastica apeleaza la ajutor medical pentru a indeparta acest aspect, uneori chiar foarte devreme, la varsta de 30 de ani, si considera ca acest lucru le imbunatateste considerabil aspectul fizic. Ei spun ca imbunatatirea estetica este atat de clara, incat acum lumea nu ii mai intreaba daca au pierdut o noapte, sau de ce arata obositi cand de fapt... [continuare]

Psoriazisul: alimente permise - alimente interzise

Psoriazisul: alimente permise - alimente interzise

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, care se caracterizeaza prin eruptii de placi eritemato-scumoase (pete rosii acoperite de scuame). Aceste eruptii apar frecvent pe fata anterioara a genunchiului, in coate, la nivelul pliurilor cutanate inghinale sau axiale, la nivelul palmelor sau pe suprafata plantara. Cauzele care conduc la aparitia acestei afectiuni nu sunt cunoscute; deoarece aproximativ 50% dintre cazuri sunt ereditare, considerandu-se ca principala cauza existenta unui factor de risc ereditar. Potrivit studiilor, regimul alimentar este foarte important in ameliorarea manifestarilor bolii. Astfel, oamenii de stiinta sustin ca o dieta bogata in fructe si legume proaspete care contin antioxidanti, beta-caroten, folati, acizi grasi Omega-3, zinc si cupru contribuie la prevenirea psoriazisului si trateaza eruptiile eritemato-scuamoase. Alimente permise 1. Fructe (proaspete) - cirese, fructe de padure, piersici, mere, prune, caise. 2.... [continuare]

Indicele glicemic al alimentelor

Indicele glicemic al alimentelor

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Indicele glicemic (IG) este un sistem de masurare al carbohidratilor, pe o scara de la 0 la 100, in functie de efectul alimentului ingerat asupra nivelului de zahar din sange. Este un indicator care masoara viteza cu care un anumit tip de carbohidrat ajunge in sange si influenteaza nivelul de zahar. Alimentele care au un indice glicemic ridicat sunt usor de digerat si de absorbit in sange, motiv pentru care cauzeaza fluctuatii semnificative asupra nivelului de zahar din sange. Alimentele cu un indice glicemic scazut conduc la cresterea treptata a nivelului de zahar din sange si a nivelului de insulina deoarece sunt greu de digerat si de absorbit in sange. S-a dovedit stiintific ca alimentele cu IG scazut imbunatatesc atat nivelul de glucoza, cat si pe cel lipide in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat (tip 1 si tip 2). Totodata, acestea sunt eficiente in mentinerea greutatii corporale deoarece controleaza apetitul alimentar si ofera senzatia de... [continuare]

Dieta cu pepene verde

Dieta cu pepene verde

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta cu pepene nu a fost prezentata oficial de niciuna dintre Institutiile Europene care promoveaza sanatatea, insa ce rost ar mai avea daca toate dietele care presupun consumul de pepene verde si-au dovedit eficienta in nenumarate randuri?! Pepenele verde, cel mai revigorant fruct al verii, ajuta la mentinerea greutatii corporale, fiind secretul unui abdomen plat si ferm si ofera stralucire pielii. Aceasta dieta ajuta la pierderea in greutate prin inlocuirea alimentelor, care contin cantitati semnificativ mai mari de apa si calorii, cu pepenele. Cantitatea de pepene verde consumata in timpul dietei variaza in functie de numarul de kilograme in plus si de cat de repede doriti sa pierdeti in greutate. Dieta cu pepene Inainte de a incepe aceasta dieta consultati medicul nutritionist! Proprietati nutritive Datorita continutului bogat in vitamine si minerale dieta cu pepene verde este o adevarata sursa de sanatate! Pepenele este neobisnuit de hranitor; contine... [continuare]

Beneficiile fructelor si legumelor de vara

Beneficiile fructelor si legumelor de vara

Actualizat la data de: 24 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pe perioada verii puteti alege dintr-o diversitate de fructe si legume, care mai de care mai atragatoare. Specialistii recomanda sa va bucurati din plin de nutrientii si avantajele oferite de acestea pentru sanatate. Iata mai jos, prezentate principalele beneficii ale fructelor si legumelor pe care le gasiti proaspete in comert, in anotimpul calduros. Pepene verde Experimentati una dintre placerile specifice sezonului estival: luati o muscatura mare dintr-o felie de pepene verde si savurati-o. Parfumat, dulce, pepenele rosu este reconfortant si usor. Aceasta contine per portie mai mult licopen, care lupta impotriva cancerului, decat tomatele: aproximativ 40%. Licopenul prezent in pepenele verde este usor de absorbit, fara sa necesite tratare la temperaturi inalte, spre deosebire de cel din tomate si, este relativ stabil atunci cand fructele sunt depozitate si refrigerate. Pepenele verde este o sursa bogata de vitaminele A si C, contine vitamina B6,... [continuare]

Recomandari alimentare pentru vara

Recomandari alimentare pentru vara

Actualizat la data de: 27 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Amestecul dintre caldura rezultata in urma prepararii alimentelor si caldura verii nu este deloc placut. In timpul verii, ideea de a petrece timp in bucatarie nu este, probabil, una atragatoare. In plus, alimentele care ar putea fi reconfortante si care incalzesc corpul pe timp de iarna nu sunt ideale pentru o seara fierbinte de vara. In schimb, puteti alege alimente racoroase care necesita putin timp de preparare si care va vor oferi mai mult timp pentru a va bucura de soare si vacanta. Alimentele racoroase si cu mai putine calorii sunt o modalitate potrivita de a va incepe ziua, oferind in acelasi timp organismului energia de care acesta are nevoie pentru un stil de viata activ. Mic dejun sanatos, de vara Atunci cand planificati meniul pentru micul dejun vara, incercati sa includeti alimente din urmatoarele grupe alimentare: cereale integrale, proteine cu putine grasimi, lactate cu un continut redus de grasimi, precum si fructe si legume. Prin consumul... [continuare]

Remedii ayurvedice pentru hemoroizi

Remedii ayurvedice pentru hemoroizi

Actualizat la data de: 21 Ianuarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Hemoroizii sunt vene dilatate sau umflate localizate in rect, in zona deschiderii anale. Nu exista o definitie perfecta a hemoroizilor, dar se poate spune ca acestia sunt niste perne de tesut in interiorul canalului anal, care contin vase de sange. Tesuturile de sprijin ale acestora si zonele invecinate sunt realizate din fibre elastice si muschi. Lungimea canalului anal este de cativa centimetri. Fecalele sunt eliminate din organism in exterior prin rect, iar apoi prin anus - una dintre deschiderile corpului, in conformitate cu Ayurveda. Ayurveda si digestia Ayurveda este unul dintre cele mai vechi sisteme medicale din lume - cu o vechime de aproximativ 5000 de ani. Specialistii acestui sistem medical considera ca ayurveda poate vindeca o boala organica prin purificarea corpului, mintii si sufletului, incepand cu sistemul digestiv. Alimentele nedigerate se lipesc de tractul digestiv la fel cum, excesul de colesterol infunda arterele. Consumul gresit de alimente [continuare]

Dieta pentru afectiunile gastrointestinale

Dieta pentru afectiunile gastrointestinale

Actualizat la data de: 10 August 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Persoanele care experimenteaza probleme gastrointestinale, cum ar fi ulcerul gastroduodenal, gastrita cronica, esofagita de reflux sau dispepsia, sunt adesea instruite de catre medic sa urmeze un regim alimentar, o dieta specifica. O astfel de dieta este compusa in principal din alimente moi, cu aciditate scazuta si cu un minim de condimente. Produsele alimentare cum ar fi cafeaua, ciocolata, sucurile carbogazoase, fasolea uscata, carnea prajita, produsele din cereale integrale, fructele si legumele crude sunt total interzise. Cei care vor urma dieta pentru afectiunile gastrointestinale vor consuma alimente precum budinca de gris, piure de cartofi sau orez fiert, in loc de alte surse de amidon (biscuiti, paine, cereale). Portiile sunt controlate in scopul imbunatatirii digestiei alimentelor (care trec prin tractul digestiv) si a miscarilor intestinale, proces denumit peristaltism intestinal. Persoanele care se afla in perioada de convalescenta dupa anumite... [continuare]

Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate

Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate

Actualizat la data de: 06 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Greutatea este un factor important pentru oricine isi doreste o silueta frumoasa si cu siguranta ca o silueta nu va fi perfecta, daca greutatea nu se va afla in conformitate cu necesitatile unei persoane. Este esential ca orice persoana sa se bucure de nutrientii de care are nevoie pentru ca organismul sa functioneze normal. In plus, asa cum foarte multe persoane doresc sa slabeasca, exista unele persoane care intampina dificultati in acumularea kilogramelor, din diverse cauze. Cel mai greu este pentru oricine sa se ingrase fara ca sanatatea sa sa fie afectata de efectele nocive ale acestui proces asupra organismului. Este recomandat ca inainte sa se urmeze indicatiile dietetice expuse mai jos, sa se ceara sfatul medicului. Persoane cu un numar scazut de kilograme ar putea avea colesterolul destul de ridicat sau pot suferi de diabet ori alte boli in care este interzis consumul anumitor alimente. Produsele alimentare care ajuta la cresterea in... [continuare]

Retete pentru detoxifiere

Retete pentru detoxifiere

Actualizat la data de: 25 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generaltati Detoxifierea inseamna curatare. Toxinele patrund in corpul uman prin intermediul aerului, apei, alimentelor, substantelor chimice pentru curatare, plastic si lista poate continua. In timp, toxinele se acumuleaza in tesuturi, organe si sange, mai repede decat le pot elimina organele de detoxifiere naturala (rinichi si ficat). Detoxifierea organismului se poate face eficient cu ajutorul unor planuri nutritionale care pot include o multime de legume si cereale integrale, cu nutrienti care sustin sanatatea organismului si eliminarea toxinelor. In acest scop, se va reduce aportul de proteine, grasimi si produse din faina alba, iar zaharul va fi eliminat. Cereale pentru micul-dejun Ingrediente pentru o portie: 4-5 lingurite fulgi din ovaz integral 1-2 lingurite seminte de floarea soarelui 1-2 lingurite seminte de dovleac 4-5 nuci de Brazilia sau 6-8 nuci fara sare la alegere 1/2 lingurita fructe uscate lapte de soia, migdale sau de orez ... [continuare]

Dieta cu calorii negative

Dieta cu calorii negative

Actualizat la data de: 16 Martie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Expresia "alimentele cu calorii negative" face referire la anumite alimente care necesita mai multe calorii pentru procesare decat propriul continut caloric. Consumarea alimentelor cu calorii negative supune organismul unui efort suplimentar si unui consum energetic crescut in procesul de descompunere si digerare, astfel incat numarul caloriilor consumate de organism este mai mare decat numarul celor asimilate. Acest aspect le confera alimentelor cu calorii negative un extraordinar avantaj in arderea naturala a grasimilor. O portie de desert compus din 400 de calorii poate necesita 150 de calorii pentru a fi digerat de organism, de unde rezulta un castig de 250 de calorii adaugat la grasimea corporala. Potrivit teoriei alimentelor cu calorii negative, spre exemplu, daca se consuma 100 de calorii dintr-un aliment ce necesita 150 de calorii pentru a fi digerat, organismul va arde 50 de calorii suplimentare, prin simpla consumare a respectivului aliment. Cum... [continuare]

Pagina 4 din 10 (293 rezultate)