intoleranta la
Intoleranta la lactoza versus boala celiaca - diferente si similitudini
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Ce este boala celiaca? Boala celiaca sau enteropatia glutenica este o boala inflamatorie autoimmuna declansata printr-un raspuns imun inadecvat la gluten, o proteina regasita in alimente precum grau, orz sau secara. Acest raspuns imun cauzeaza in timp distrugerea mucoasei intestinului subtire, cu consecinte atat locale, cat si sistemice, secundare deficitelor de absorbtie a nutrientilor la acest nivel. Ce este intoleranta la lactoza? intoleranta la lactoza reprezinta mai degraba un sindrom clinic rezultat in urma consumului de alimente ce contin lactoza, un dizaharid care in mod normal este metabolizat de lactaza, enzima ce se regaseste la nivelul intestinului subtire. Deficitul de lactaza congenital este rar si se obiectiveaza genetic, majoritatea pacientilor prezentand de fapt un declin progresiv al activitatii enzimei odata cu varsta. De asemenea, anumite afectiuni, cum ar fi boala celiaca, bolile inflamatorii intestinale, medicatia chimioterapica sau antibiotica si... [continuare]
Intolerante versus alergii alimentare: cum influenteaza sanatatea digestiva
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Ce este intoleranta alimentara? Intoleranta alimentara este, in general, un raspuns la nivel digestiv, secundar ingestiei unui aliment ce nu poate fi procesat corespunzator. Mecanismele de la baza acestei reactii variaza de la un posibil deficit enzimatic (ex. intoleranta la lactoza) la sensibilitatea individuala la anumiti aditivi sau substante chimice. Ce este alergia alimentara? Spre deosebire de intoleranta alimentara, alergia alimentara este o reactie generalizata, cu posibil impact digestiv, al carei mecanism implica sistemul imunitar. Sistemul imunitar al pacientilor alergici la anumite alimente detecteaza de obicei alergeni (cel mai adesea proteine) din produs ca fiind "straine" organismului, declasand astfel o cascada de reactii inflamatorii in organele din corp. Diferentierea dintre cele doua este extrem de importanta deoarece alergia alimentara poate cauza reactii serioase, inclusiv soc anafilactic, chiar si la ingestia unei mici cantitati din alimentul... [continuare]
Ce inseamna cu adevarat intoleranta la gluten – dincolo de boala celiaca
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este intoleranta la gluten? intoleranta la gluten presupune existenta unor simptome de tipul balonarii, flatulentei si oboselii dupa consumul de alimente care contin gluten. Glutenul este o proteina care se gaseste in multe alimente si bauturi, precum paste, bere, cereale, vitamine, chiar si in unele cosmetice, insa sursa principala o reprezinta graul. Intoleranta se mai numeste si sensibilitate la gluten non-celiaca si nu reprezinta acelasi lucru cu boala celiaca. Alergia la gluten nu este aceeasi cu intoleranta alimentara. Alergia presupune aparitia mancarimilor, eruptiilor, varsaturilor sau a dificultatii in respiratie. Afectiuni legate de consumul de gluten Cea mai cunoscuta afectiune asociata cu glutenul este intoleranta la gluten, a carei prevalenta globala se estimeaza ca fiind situata intre 0,5-13% din populatie. O alta afectiune este boala celiaca, ce afecteaza pana la 1% din populatia mondiala, cu rate care variaza usor in functie de regiune, astfel... [continuare]
Copilul tau are intoleranta la lactoza? cum recunosti semnele
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Ce este intoleranta la lactoza? intoleranta la lactoza este o afectiune digestiva in care organismul nu poate descompune complet lactoza – zaharul natural din lapte si produsele lactate. Aceasta apare atunci cand intestinul subtire produce o cantitate insuficienta de lactaza, enzima necesara pentru digestia lactozei. Desi afectiunea nu este periculoasa, disconfortul provocat poate afecta calitatea vietii. Semne si simptome Semnele si simptomele intolerantei la lactoza incep de obicei la 30 de minute pana la doua ore dupa consumul de alimente care contin lactoza. Semnele si simptomele frecvente includ: - Diaree - Greata si, uneori, varsaturi - Crampe stomacale - Balonare - Gaze Cauze In mod normal, lactaza transforma zaharul din lapte in doua zaharuri simple - glucoza si galactoza - care sunt absorbite in fluxul sanguin prin mucoasa intestinala. Daca aveti deficit de lactaza, lactoza din alimente se deplaseaza in colon in loc sa fie procesata si... [continuare]
Intoleranta la gluten
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Unele persoane au constatat ca dupa ce consuma paste, paine sau biscuiti au o stare generala neplacuta. Graul din cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale este considerat a fi vinovat de dureri abdominale, flatulenta, balonare si diaree. Glutenul din compozitia acestuia irita intestinul. Aceasta proteina se regaseste in grau, secara, orz si este numitorul comun in cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale, consumate zilnic. Intoleranta usoara la gluten poate fi inconfortabila, dar simptomele sunt trecatoare. Vestea buna este ca intoleranta la gluten nu este o alergie alimentara si consumul de gluten nu determina de obicei situatii neplacute, cu exceptia persoanelor care sufera si de boala celiaca. Alimente permise si alimente interzise Cei care sufera de intoleranta la gluten vor evita: - graul sub toate formele sale - secara - orz - tarate de ovaz - germeni de grau - tarate - graham, gluten - faina de cartofi. Este... [continuare]
Intoleranta la gluten
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Glutenul este o combinatie biochimica din clasa proteinelor, sau mai precis in cereale se gaseste sub forma de prolamina si glutelina. Glutelina se regaseste in grau sub forma de glutenina, in orz ca si hordenina, in ovaz ca si avenalina, in orez ca si oricenina, in secara ca si secalinina, iar in porumb ca si zeanina. Insa glutenul la care se face referire cand vorbim despre o intoleranta la gluten este cel din grau adica la glutenina. Glutenul este folosit in produsele de panificatie deoarece confera acestuia elasticitatea. In schimb glutenul se poate regasi si in anumite produse de patiserie precum foietajele la anumite prajituri, sau in anumiti biscuiti pentru a conferi acestor produse fragezimea. Alimente permise si nepermise Din punct de vedere medical, glutenul la persoanele cu intoleranta la gluten se regaseste in produsele cu continut bogat in grau, secara, orz sau ovaz, germenii de grau sau faina de cartofi. Restul alimentelor de tipul quinoa, porumb,... [continuare]
Adevarul despre intoleranta la gluten
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Dietele bazate pe alimente fara gluten reprezinta o necesitate pentru aproximativ doua milioane de americani diagnosticati cu boala celiaca. Pentru ei, consumul de gluten poate declansa un raspuns imun la intestinul subtire si poate duce la slabirea capacitatii acestuia de a absorbi nutrientii. Astfel, apar dureri abdominale, balonare, flatulenta, dar si diaree, dureri de cap, oboseala. Insa pentru multe alte persoane, eliminarea acestei proteine din alimentatie usureaza foarte putin aceste simptome, pentru ca nu sufera de boala celiaca. In anul 2011, Peter Gibson, profesor de gastroenterologie la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, a coordonat o cercetare care sugera ca multi oameni au sensibilitate la gluten, chiar daca nu sufera de boala celiaca. Insa, pentru ca a considerat ca rezultatele nu sunt concludente, a repetat studiul. Rezultatele noii cercetari, la care au luat parte 37 de persoane, au fost cu totul altele. Astfel, la cea de-a doua cercetare,... [continuare]
Cum afli ca ai intoleranta la gluten? 10 indicii clare care arata ca suferi de aceasta afectiune
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Glutenul este o proteina care se gaseste in general in grau, ovaz, paste sau secara. Aceasta afectiune este din ce in ce mai frecventa, insa de cele mai multe ori ea nu este diagnosticata. Potrivit studiilor, peste 85% din persoanele care sufera de intoleranta la gluten nu prezinta simptome alarmante, de aceea multi traiesc cu aceasta boala, denumita si celiaca, fara sa stie ca o au. intoleranta la gluten este o afectiune autoimuna, care, netratata, poate duce la boli grave, precum osteoporoza, infertilitatea, avorturi spontane, anemie prin deficit de fier si anumite forme de cancer. Boala celiaca poate fi insa prevenita si tratata din timp, deoarece exista indicii clare care ti-ar putea arata ca suferi de aceasta afectiune. Principalele simptome ale intolerantei la gluten - Probleme digestive frecvente, precum constipatie, balonare sau flatulenta - Oboseala frecventa si inexplicabila dupa masa, mai ales dupa consumarea de alimente care contin gluten - Stare... [continuare]
Boala celiaca sau intoleranta la gluten
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este boala celiaca Boala celiaca este o afectiune autoimuna inflamatorie a intestinului subtire, care poate prezenta si manifestari sistemice dintre cele mai diverse. Apare la persoanele susceptibile genetic, aproximativ 1% din populatia Europei si a Statelor Unite, ca urmare a raspunsului adaptativ aberant al sistemului imunitar impotriva glutenului din cereale. Factorii participanti la declansarea bolii sunt: bagajul genetic, sistemul imunitar si glutenul. La persoanele cu boala celiaca, ingestia de gluten duce la aparitia enteropatiei, cu afectarea mucoasei si, consecutiv, absorbtia anormala a nutrientilor. Manifestari clinice Boala celiaca prezinta caracteristici deosebite in comparatie cu alte tulburari autoimune, inclusiv recuperarea completa a afectarii mucoasei, precum si reversibilitatea progresiei sale odata cu evitarea total a glutenului. Desi boala celiaca a fost initial interpretata ca o afectiune pediatrica, diagnosticul se stabileste cu frecventa crescuta si... [continuare]
Ce afectiuni ne fac intoleranti la caldura
Autor: SfatulMedicului
Vremea caniculara nu este placuta pentru nimeni, insa cu cateva masuri de protectie cei mai multi dintre noi trecem cu bine peste aceste perioade. Insa pentru anumite persoane, diagnosticate cu boli care nu se "inteleg" bine cu caldura, aceste zile sunt un adevarat cosmar. Iata despre ce afectiuni este vorba: Hipertensiunea arteriala Caldura este unul dintre cei mai mari dusmani al hipertensivilor. De aceea, pentru aceste persoane temperaturile ridicate sunt greu de suportat. Se pot confrunta cu simptome precum oboseala, transpiratie in exces, palpitatii, stari de greata. In perioadele caniculare este important ca hipertensivii sa se hidrateze indeajuns, sa nu ajunga sa le fie sete. Consumul redus de cafea, de bauturi alcoolice, cat si de alimente bogate in grasimi si sare este, de asemenea, o masura care se impune. Alergia la soare Exista unele persoane care fac alergie solara. Astfel, daca se expun mai mult timp la soare, in timpul zilelor calduroase, aceste persoane se... [continuare]
Generalitati Exista persoane care se simt rau de fiecare data cand beau alcool. Si nu este vorba de „mahmureala” de a doua zi ci de aparitia unor simptome de alergie alimentara sau simptome gastrointestinale si fizice ciudate aparute dupa ingestia de alcool. In timp ce alergia adevarata la etanol este rara, bauturile alcoolice includ o serie de ingrediente care pot determina alergii si intolerante. In timp ce unele dintre acestea necesita o abstinenta totala de la alcool, altele pot fi ocolite. Glutenul si graul Glutenul, proteina care declanseaza simptomele celiakiei, se gaseste in malt, din care se obtine berea si unele tipuri de cidru tare. Unele bauturi alcoolice sunt distilate, lucru care inseamna ca au fost concentrate si apoi apa evaporata. Cele mai comune bauturi distilate sunt realizate mai frecvent din grau, orez, si malt si includ vodka, whiskey, gin. Asociatiile internationale considera bauturile distilate sigure pentru pacientii cu... [continuare]
Intoleranta la proteinele laptelui de vaca
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Corpul uman este capabil, din fericire, sa lupte cu afectiuni diferite si substante chimice care ar putea fi periculoase. Totusi, uneori, sistemul de aparare al organismului reactioneaza gresit si apar reactiile alergice la anumite substante, cum ar fi alimentele. Proteinele laptelui de vaca pot determina un set de reactii alergice la unii sugari. Alergia la laptele de vaca sau intoleranta la proteinele laptelui de vaca este de multe ori considerat motivul pentru care copilul nu este sanatos, nici fericit. Aproximativ 1 din 50 de sugari pot prezenta aceasta problema – majoritatea trec peste aceasta problema pana la varsta de 4 ani iar alergia la laptele de vaca se intalneste foarte rar la adult. Semnele si simptomele intolerantei la proteinele laptelui de vaca Exista multe simptome posibile ale alergiei la laptele de vaca: 1. Simptome care apar la scurt timp dupa ce sugarul a fost alimentat: - reactii cutanate (eruptii, eczema); - simptome respiratorii; [continuare]
Suferi de alergii sau intolerante alimentare? cum sa citesti etichetele alimentare!
Autor: SfatulMedicului
Alergenii si etichetele alimentare In primul rand, trebuie sa citesti etichetele alimentare de fiecare data cand cumperi un produs, indiferent daca l-ai mai cumparat pana acum, pentru ca se poate modifica oricand. Orice este posibil in productia unui aliment. Posibil ca producatorul respectiv sa nu mai fi putut el insusi sa achizitioneze una din materiile prime certificate fara un anumit alergen si sa nu mai poata realiza produsul respectiv in conditiile precedente. De obicei, in astfel de cazuri, producatorul este obligat prin lege sa modifice ambalajul sau sa aplice o eticheta suplimentara care sa mentioneze prezenta alergenului respectiv. Ce trebuie sa stim despre alergenii mentionati pe etichete Teoretic, toti cei 14 alergeni legiferati trebuie subliniati pe eticheta tuturor alimentelor, fie ca sunt produse ambalate la raft, fie ca este mancare gatita la un restaurant. Normal ar fi ca in meniul unui restaurant sa se precizeze la fiecare fel de mancare prezenta... [continuare]
De aproximativ 3 luni au inceput sa-mi iasa niste "blande" pe corp, in special pe picioare (maxim 1 cm in diametru) la inceput 5-6, apoi in jur de 20. De vreo 2 luni ma confrunt si cu balonari destul de frecvente. Am fost la o doctorita imunolog / alergolog care mi-a dat sa fac un set de analize (copro, sumar urina, urocultura, hemoleucograma, TGP, Helycobacter, lgA, lgG, lgM, TSH, exudat faringian, nazal...). Toate au iesit ok, mai putin (lg-urile au iesit toate ok, deci nu este alergie): - TGP-44.88 (5-41). Am citit ca parametrii min / max difera de la un laboratorul la altul, iar 44.88 poate fi considerat totusi normal. - Numar eritrocite: 7.16 (3.80-5.80); - Volum mediu eritrocitar: 56.00 (80-103); - Cant. hemoglobina medie: 18.2 (27-35); Dansa mi-a dat sa iau Borenar (antihistaminic) si Hepatoprotect (pt TGP-ul crescut). Tin sa mentionez ca prin eliminare am constatat ca "factorul nociv" este carnea (pui, porc..nu am incercat inca vita, miel). La 2-3 zile dupa ce... [continuare]
Intoleranta polimedicamentoasa vs tratament sinuzita
Buna seara! Imi puteti spune daca antibioticul din compozitia Bioparox este necesar a fi testat alergologic inainte de utilizare? Am facut un soc anafilactic la Zanocin si un soc diskinetic la Zinat, sunt diagnosticata cu boala basedow, sinuzita acuta dar si intoleranta polimedicamentoasa. Astept cu nerabdare un sfat, mentionez ca locuiesc in Craiova. Va multumesc anticipat! [continuare]
UNDE FAC ANALIZE COMPLEXE DACA AM intoleranta la FRUCTOZA ,GLUTEN,LACTOZA [continuare]
Am auzit ca persoanele cu intoleranta la gluten pot primi grad de handicap. Care este acesta, ce ajutor aduce si unde trebuie mers cu diagnosticul? Eu am intoleranta subclinica la gluten, dar am manifeste intoleranta la fructoza (care e mai greu de dus...) și lactoza, deci un regim alimentar mult mai strict decat cel la gluten. Capacitatea mea de munca este limitata din cauza asta, nu am mai putut munci in ultimii ani. Mi s-a spus ca la noi in tara nici nu prea e cunoscuta intoleranta la fructoza, e greu de diagnosticat. Eu am analize facute in afara acum mai multi ani. Daca nu e in categoria asta de boli, ce se poate face? Chiar am nevoie de ajutor, actualmente plătesc asigurarea medicala desi eu ar trebui sa fiu ajutata. Multumesc! [continuare]
Ma pot pensiona de boala daca sufar de intoleranta la histamina?Mentionez ca sunt in campul muncii de 25 de ani. [continuare]
spuneti-mi va rog despre intoleranta ortostatica, simptome, cauze si cum ar putea fi tratata. multumesc [continuare]
este posibil ac un copil sa aiba intoleranta doar la lactate nepasteurizare?si lactate pasteurizate sa poata consuma? [continuare]
Intoleranta la lactoza,sugar 2 luni 3 sapt
buna seara .. as vrea sa stiu si eu ce analize sunt necesare pentru depistarea intolerantei la lactoza la un sugar de 2 luni si 3 saptamani. multumesc [continuare]
Intoleranta, alergie sau ce?!
am uitat sa mentionez ca este foarte constipat, cu greu elimina scaun 1 data pe zi. nu stiu daca este relevant, dar are niste bubite mici si rosii pe fata, uneori cu cap alb, ca niste cosuri, lucru care nu a fost comentat de medicii petriadri care l-au examinat. [continuare]
Intoleranta la histamina. În tratament cu daofood ?
Sunt în tratament cu DAOFOOD. Va rog sa mi spuneți dacă pot sa consum alcool (bere) în timpul tratamentului. Cât timp pot sa iau DAOFOOD? Permanent sau trebuie să fac o pauza? Mulțumesc! [continuare]
Intoleranta, alergie sau ce?!
buna ziua. am un copil prematur, nascut la 32 de saptamani. pana la 2 luni jumatate l-am hranit cu lapte de la mine, numai la biberon. am inceput sa-i dau si lapte praf ca si completare deoarece laptele meu nu mai era suficient. problema este urmatoarea: la fiecare masa de formula, aproape de jumatatea biberonului incepe sa se agite, sa dea din manute si picioruse, sa se inroseasca, sa-i dea lacrimile si sa planga. trebuie sa-l iau in brate, sa-l linistesc si apoi sa continuam masa. de obicei adoarme si nu mai mananca (cand se trezeste eu insist si abia atunci termina de mancat) sau trebuie sa astept sa-i treaca ca sa poata manca. masa dureaza cam 1 h de fiecare data. momentul limita cu fiecare din formulele de lapte praf incercate pana acum este acela ca vomita tot, isi goleste continutul stomacului cu jet, pur si simplu, dupa care refuza laptele respectiv, astfel incat nici nu pot sa fac trecerea la alt tip, deoarece vomita din nou si trebuie sa-i introduc direct noua formula de... [continuare]
Nu suport lactoza,fructoza,car tofii etc.daca le consum cat de putin,a doua zi dim.am stare de voma,ameteli, diaree dureri la colon partea stanga, mai ales dupa ce am scaun.Am facut trat.si ptr.Helycobacter care imi mentine ulcerul,dar fara efect.Suport numai orezul,carne slaba fiarta sau la gratar,morcovii fierti,oua cateodata.Nu pot sa iau medica mente,nici pe baza de plante. Am facut si depresie,am si atacuri de panica!!Poate sa-mi dea cineva un sfat??multumesc anticipat!! [continuare]
Buna ziua, va rog un sfat: mi s-a prescris B complex, il iau dupa mincare si dupa 5 minute imi vine inapoi mirosul si gustul de medicament toata ziua; ce ma sfatuiti ? nu pot sa ma lipsesc de cura cu B comlex; si va rog sa-mi spuneti cit timp se face cura Cu multumiri, Stan R.. [continuare]
Senzatie de greata constanta, intoleranta alcool si mancare?
De doua saptamani am o senzatie de greata constanta la orice tip de alcool sau mancare. Senzatia persista, rareori vomit. Alte simptome dureri sai discomfort nu exista. Sunt si fumator apox 1 pachet la 2 zile. De baut ocazional doar. Barba, varsta 27, 1,70 inaltime 68 kg fara alte pobleme de sanatate, doar stress in ultima vreme. Poate fi din cauza stresului? V-a trece sau trebuie remediata? [continuare]
Intoleranta la gluten
boala ereditara caracterizata printr-o atrofiere a vilozitatilor mucoasei intestinului subtire si favorizata de absorbtia glutenului (proteina prezenta in grau, secara si orz). boala celiaca afecteaza mai ales copiii. simptome - La sugar, simptomele apar la aproximativ 6 luni dupa introducerea glutenului in alimentatie: pierdere in greutate, scaune grasoase, deschise la culoare si dezgustatoare, paloarea si oboseala semnaland o anemie. La adult, boala se evidentiaza progresiv sub forma de diaree cronica si carente diverse, provocand o anemie, dureri osoase (din cauza carentei in vitamina D si in calciu), pierdere in greutate, oboseala, anorexie. Tratament - Tratamentul este dietetic: regim fara gluten, excluzandu-se fainile de grau, de secara si de orz si toate alimentele care le contin (paine, biscuiti, paste fainoase etc.). Acest regim, constrangator, trebuie sa fie urmat toata viata, dar aduce o ameliorare rapida: reducerea diareei in decurs de cateva zile, luarea in... [continuare]
World clinic
Analize de exceptie prelucrate in laboratoare din Germania, Austria, Franta, SUA etc. Specialitati: alergologie-imunologie, genetica, oncologie, gastroenterologie, obezitate-nutritie, diete personalizate stiintific, medicina preventiva, dermatologie, anti-aging WORLD CLINIC este singura institutie din Romania care investigheaza complet alergiile si practic singura clinica care garanteaza prin metode stiintifice- analize de laborator de o fidelitate extraordinara- identificarea alergenilor. WORLD CLINIC are exclusivitate in Romania a analizelor pentru alergii din partea celui mai mare laborator de alergologie din Europa. Motto-ul institutiei World Clinic este "O viata fara alergii !". WORLD CLINIC trateaza pacienti cu varste intre 2 luni si 90 de ani, iar diagnosticele de care se ocupa clinica sunt dintre cele mai variate. De la alergiile alimentare, intolerante la lactoza si fructoza, Boala Crohn, alergii de mediu, urticarie, dermatite pana la obezitate, colon iritabil,... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Alergologie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter