institutul de diabet si boli de nutritie
Diabetul gestational sau diabetul de sarcina
Dr. Nenu Daniela-Elena
Medic rezident diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Generalitati Diabetul gestational este diabetul aparut la unele femei in timpul sarcinii din cauza insuficientei organismului de a secreta insulina in cantitati necesare pentru a mentine o glicemie (cantitatea de glucoza din sange) in tinte. Glicemia creste de obicei intre saptamanile 24 si 28 de sarcina, fiind necesara monitorizarea ei. Diabetul gestational este diferit de celelalte tipuri de diabet, prin faptul ca apare in timpul sarcinii si dispare dupa nastere. Alte tipuri de diabet, tipul I si tipul II, se mentin toata viata, nefiind cunoscut astazi un tratament cu rol de vindecare. Acest tip de diabet este factor de risc pentru aparitia hipertensiunii in timpul sarcinii. Copilul poate avea greutate crescuta la nastere, lucru care complica nasterea naturala. Femeile care au avut diabet gestational in timpul unei sarcini prezinta risc crescut de a dezvolta diabet si la sarcinile urmatoare si de a dezvolta diabet de tip II la mai putin de 5 ani de la... [continuare]
Ghidul pacientului diabetic
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati In mod normal, in cazul unor infectii, organismul elibereaza anumiti hormoni care ajuta organismul in lupta cu boala. Acesti hormoni cresc glicemia (nivelul glucozei in sange), astfel incat sunt necesare cantitati tot mai mari de insulina pentru mentinerea unui echilibru metabolic optim. In cazul persoanelor diabetice, chiar si o infectie sau o afectiune minora pot creste dramatic glicemia, ducand in final la cetoacidoza diabetica sau coma diabetica hiperosmolara. Colaborarea medic- pacient: element important in preventia complicatiilor Este foarte important ca medicul specialist diabetolog sa stabileasca un protocol corect pentru copiii si adultii cu diabet zaharat, pentru evitarea complicatiilor care pot aparea secundar unor afectiuni intercurente. Astfel, medicul specialist diabetolog trebuie sa stabileasca cat mai exact dozele corecte de insulina care trebuie administrate pe parcursul afectiunilor intercurente (de exemplu viroze respiratorii) sau in cazul unor... [continuare]
Rolul mostenirii genetice in dezvoltarea diabetului zaharat
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere in genetica diabetului Daca traiti cu diabet, probabil ca aveti o multime de intrebari. Probabil v-ati intrebat cum ati dezvoltat diabetul. S-ar putea sa va faceti griji ca si copiii dumneavoastra o sa dezvolte. Nu sunteti singurul care pune aceste intrebari si suntem aici pentru a va ajuta. Ce duce la diabet? Diabetul de tip 1 si de tip 2 au cauze diferite, dar exista doi factori care sunt importanti in ambele. Mosteniti o predispozitie la boala, apoi ceva din mediul dumneavoastra il declanseaza. Asa este: genele singure nu sunt suficiente. O dovada in acest sens sunt gemenii identici. Gemenii identici au gene identice. Cu toate acestea, atunci cand un geaman are diabet de tip 1, celalalt face boala, cel mult, doar jumatate din timp. Cand un geaman are diabet de tip 2, riscul celuilalt este de cel mult trei din patru. Diabet de tip 1 - In majoritatea cazurilor de diabet de tip 1, oamenii trebuie sa mosteneasca factorii de risc de la ambii parinti. Credem ca acesti... [continuare]
Hemoglobina glicozilata (hba1c) in diabetul zaharat
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
La ce se refera testul HbA1C? Testul A1C este un test de sange obisnuit utilizat pentru a diagnostica diabetul de tip 1 si tipul 2 si pentru a monitoriza cat de bine va gestionati diabetul la momentul actual. Testul A1C poarta multe alte nume, inclusiv hemoglobina glicata, hemoglobina glicozilata, hemoglobina A1C sau HbA1c. Rezultatul testului A1C reflecta nivelul mediu al zaharului din sange din ultimele doua-trei luni. Mai exact, testul A1C masoara ce procent din hemoglobina - o proteina din celulele rosii din sange care transporta oxigen - este acoperit cu zahar (glicat). Cu cat nivelul A1C este mai ridicat, cu atat este mai scazut controlul glicemiei si cu atat este mai mare riscul aparitiei complicatiilor diabetului. De ce este important sa facem acest test? Testul A1C masoara nivelul mediu al zaharului din sange in ultimele doua-trei luni, dupa cum spuneam si anterior, astfel rezultatele testului ajuta atat medicul, cat si pe dumneavoastra: 1. Identificati... [continuare]
Sportul si preventia bolilor cronice: cat exercitiu e suficient?
Autor: SfatulMedicului
Sportul si afectiunile medicale Sportul poate imbunatati prognosticul multor afectiuni si va poate ajuta sa gestionati patologia atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Patologiile cardiovasculare, depresia, diabetul zaharat si durerile articulare sunt cateva exemple frecvente. Pacientii cunoscuti cu patologii cronice, in limita posibilitatilor fizice, au nevoie de miscare si exercitii fizice diverse. Pe de alta parte, exercitiul fizic are rol important si in preventia instalarii acestor boli, atunci cand este practicat pe termen lung, precum un obicei. Totusi, este intotdeauna bine sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe orice plan de exercitii. Beneficiile sportului Activitatea fizica regulata este dovedita a avea numeroase beneficii in viata practicantilor, fie ca sunt persoane sanatoase fie ca au deja o afectiune cronica. Pentru beneficii complete, planul de sport ar trebui sa includa atat exercitii ce cresc frecventa cardiaca, cat si... [continuare]
Atacul de cord si bolile cardiace
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati La nivel global, aproximativ 200 milioane de oameni sunt diagnosticati cu boala coronariana, iar rata anuala de deces este de aproximativ 9 milioane. Un atac de cord sau infarct miocardic presupune deteriorarea permanenta a muschiului inimii prin moartea tesutului ca urmare a lipsei de alimentare cu sange. Ce se intampla in timpul unui atac de cord? Pentru ca muschiul cardiac sa functioneze normal, trebuie sa i se furnizeze in mod constant, o cantitate de sange bogata in oxigen, care ajunge la inima prin intermediul arterelor coronare. Daca este prezenta o boala coronariana, acestea se ingusteaza si fluxul de sange devine insuficient. Grasimile, calcul, proteina, celulele inflamatorii existente in interiorul arterelor formeaza placi de diverse dimensiuni. Daca un cheag de sange obstuctioneaza complet artera, muschiul inimii va fi privat de oxigen, iar in scurt timp va avea loc moartea miocitelor (celulele muschiului inimii), iar leziunile vor fi permanente. Astfel... [continuare]
Celulele stem in medicina moderna: cat de eficiente sunt in lupta cu bolile?
Dr. Papa Maria Camelia
Medic Specialist Genetica medicala si Medicina de familie
Ce sunt celulele stem? Celulele stem reprezinta o inovatie revolutionara in domeniul medical, oferind noi sperante pentru tratamentul si ameliorarea unor afectiuni grave. Aceste celule au capacitatea unica de a se transforma in diverse tipuri de celule specializate si de a contribui la regenerarea tesuturilor afectate. Celulele stem sunt celule nediferentiate care au potentialul de a se transforma in celule specializate ale organismului, precum cele ale sangelui, pielii, cartilajelor sau organelor interne. Ele sunt esentiale in procesele de regenerare si reparare celulara. Cand se recolteaza celulele stem? Celulele stem pot fi recoltate in mai multe momente ale vietii, dar cea mai valoroasa, eficienta si noninvaziva recoltare se face la nastere. In acel moment, sangele cordonului ombilical contine o concentratie ridicata de celule stem hematopoietice, utilizate in numeroase tratamente medicale. Cine le recolteaza? Recoltarea celulelor stem se realizeaza de catre echipa... [continuare]
Obezitatea
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Obezitatea nu este numai o problema estetica ci este o boala caracterizata prin sporirea greutatii corporale mult peste nivelul greutatii ideale, cu ample consecinte asupra starii de sanatate. Aparitia obezitatii influenteaza aspectul fizic al persoanei dar si starea ei psihica. Excesul ponderal genereaza numeroase complicatii: diabet zaharat, afectiuni cardiace si cerebro-vasculare, hipertensiune arteriala, apnee de somn, tulburari locomotorii, tulburari psihice (depresie, anxietate, stima de sine scazuta, izolare sociala), afectiuni digestive si pulmonare. Indicele de masa corporala Pentru a diagnostica aceasta boala se foloseste indicele de masa corporala (IMC). IMC este un instrument de evaluare a greutatii raportata la inaltime. Pentru ca foloseste inaltimea si greutatea, doi parametri usor de masurat de catre oricine, este foarte simplu si rapid sa afli daca ai probleme de greutate. Formula lui de calcul este urmatoarea: greutatea (masurata in kilograme) se... [continuare]
Obezitatea juvenila. grasut si...frumos?
Dr. Cristina Anca Dascalescu
Medic specialist in medicina de familie, competenta in api-fitoterapie
Generalitati Daca in trecut aproape orice mama isi dorea ca micutul sau sa fie grasut si eventual cu gropite in obrajori, astazi suntem constienti mai mult ca oricand de importanta nociva a excedentului ponderal la copii, adevarata trambulina spre bolile civilizatiei. Da, grasutii de azi sunt precursorii siguri ai diabeticilor, dislipidemicilor sau hipertensivilor de maine. In cadrul programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, depistez, alaturi de colegii medici de familie, copii supraponderali cu un stil de viata ce include o alimentatie predominant rafinata de tipul fast-food, bogata in dulciuri concentrate, bauturi carbogazoase si in grasimi animale, cu un excedent caloric important. Acestea se asociaza in adolescenta, de obicei, cu consumul de alcool, cu fumatul activ sau pasiv, chiar si cu depresia ce conduce de multe ori la inactivitate, antrenand aparitia, in viitorul apropiat sau indepartat, a multor afectiuni de temut. Acesta este si motivul... [continuare]
Impactul expunerii excesive la ecrane asupra sanatatii
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Lumina artificiala Desi reprezinta o alternativa eco-friendly, lumina albastra produsa de ecrane poate sa afecteze somnul. Inainte de aparitia iluminarii artificiale, sursa majora era soarele. Acum, insa, accesul la lumina artificiala este garantat aproape in toate colturile lumii, lucru care nu este neaparat unul benefic pentru organism. Noaptea, in prezenta luminii, ritmul circadian este dat peste cap, somnul are de suferit si, mai mult, studiile arata ca poate chiar contribui la aparitia cancerului, diabetului, bolilor cardiace sau obezitatii. Ce este lumina albastra? Lumina albastra este una dintre culorile care alcatuiesc spectrul vizibil al luminii, alaturi de rosu, portocaliu, galben, verde, indigo si violet. Impreuna, stimulate, dau senzatia de alb, aceeasi senzatie produsa de privirea soarelui. De asemenea, dispozitivele emitatoare de lumina fluorescenta si cele ce functioneaza pe baza de LED emit lumina albastra. Fiecare culoare din spectrul vizibil are o anumita... [continuare]
Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (dz tip 1)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Masurarea carbohidratilor la pacientii care fac tratament cu insulina reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip I de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei (zaharul din sange). Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului. Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat. Aceasta implica ajustarea dozelor de insulina in functie de carbohidratii consumati la fiecare masa principala sau gustare, pentru a mentine valoarea glicemiei in limite normale. Carbohidratii (principala sursa de energie a organismului) influenteaza mai mult decat orice alta substanta nutritiva nivelul glicemiei. Toate tipurile de carbohidrati determina cresterea glicemiei. De retinut! Masurarea carbohidratilor in dieta din diabet ajuta la mentinerea glicemiei la un nivel corespunzator, care impiedica aparitia... [continuare]
6 investigatii pentru orice bolnav de diabet
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Orice bolnav de diabet ar trebui sa fie supus si altor investigatii in afara de cele regulate pentru monitorizarea valorilor glucozei, pentru a detecta si trata inca din faza de debut, eventualele complicatii care pot sa apara. Investigatii Printre acestea se enumera: - Masurarea tensiunii arteriale - hipertensiunea arteriala este des intalnita alaturi de alte simptome la persoanele cu diabet zaharat (peste 50% manifesta hipertensiune). Aceasta combinatie fatala poate creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a accidentelor vasculare cerebrale cu pana la 75%. Prin mentinerea sub control a tensiunii arteriale, diabeticii pot evita complicatii grave cum ar fi: insuficienta cardiaca, accidentele vasculare cerebrale, boli de rinichi si ale ochilor. Verificarea valorilor tensiunii arteriale este recomandata la fiecare vizita la medic. Persoanele cu diabet zaharat ar trebui sa aibe tensiunea arteriala sub 13/80 mmHg. - Profilul lipidic sau lipidograma -... [continuare]
Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece
Autor: SfatulMedicului
Boli in sezonul rece De regula, in anotimpul rece oamenii se confrunta cu gripa, raceala si alte boli respiratorii. Cu toate ca virusurile contagioase sunt active pe tot parcursul anului, toamna si iarna oamenii devin la vulnerabil la actiunea acestora, deoarece se petrece mai mult timp in camere inchise, alaturi de alte persoane. Desi simptomele de raceala si gripa sunt asemanatoare, acestea sunt doua afectiuni total diferite. Raceala Raceala se distinge prin congestie nazala, rinoree, stranut, tuse, disconfort generalizat si ochi umezi. Nu exista vaccin impotriva racelilor, deoarece acestea pot fi cauzate de mai multe tipuri de virusuri. Acestea se declanseaza in urma contactului direct persoanelor bolnave si evolueaza treptat. Gripa Gripa se instaleaza brusc, este mult mai grava decat racela si se manifesta pe o perioada mai lunga de timp. Vestea buna este ca vaccinarea anuala previne infectia cu virusurile gripale. Perioada de vaccinare incepe din luna noiembrie si se... [continuare]
Diabetul zaharat, boala cu incidenta intr-o continua crestere
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Diabetul zaharat este o boala genetica sau declansata, caracterizata prin tulburarea metabolismului glucidic, a celui lipidic si proteic, datorita unei carente absolute sau relative de insulina (hormon produs de pancreas), care are drept consecinta cresterea glicemiei (concentratia glucozei in sange), cu evolutie cronica si complicatii degenerative si infectioase. Cauze Diabetul zaharat primar este determinat genetic si are evolutie stadiala. Diabetul zaharat secundar apare in cursul vietii si se produce prin doua mecanisme: - lezarea pancreasului endocrin prin diversi factori: infectiosi, toxici, medicamentosi etc. - suprasolicitarea functionala a pancreasului endocrin prin exces de glucide sau obezitate. Clasificare A. Diabetul zaharat tip I insulinodependent (juvenil) Apare la copil sau adultul tanar (sub 40 de ani) si exista in acest caz o predispozitie genetica. B. Diabetul zaharat tip II insulinoindependent (de maturitate) Apare la bolnavi deseori... [continuare]
Emc - medici de familie in programul de diabet
Autor: SfatulMedicului
ORDIN Nr. 966 din 29 mai 2007 privind aprobarea Normelor tehnice de organizare a programului de formare prin educatie medicala continua a medicilor de familie care desfasoara activitati in cadrul Programului national de diabet zaharat Informatii privind programul de formare prin educatie medicala continua a medicilor de familie care desfasoara activitati in cadrul Programului national de diabet zaharat. EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 383 din 7 iunie 2007 in conformitate cu prevederile ARTICOLUL 48 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Ordinului ministrului sanatatii publice si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.061/425/2006 privind aprobarea organizarii si desfasurarii Programului national de diabet zaharat, precum si ale Hotararii Guvernului nr. 292/2007 pentru aprobarea programelor nationale de sanatate in anul 2007, cu modificarile... [continuare]
Celulele stem – solutia de viitor a unor boli din prezent
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Celulele stem reprezinta celule nediferentiate din punct de vedere biologic, dar care la un moment dat in functie de necesitati si factori locali se pot diferentia in celule specializate ale organismului indeplinind diverse functii. De exemplu, dintr-o celula stem poate lua nastere un hepatocit (celula heapatica) sau enterocit (celula de la nivelul tractului digestiv) sau orice alta celula cu functie in organism. Celulele stem se gasesc la nivelul organismelor multicelulare (ex. mamifere). O particularitate a celulelor stem, pe langa faptul ca pot lua forma si functia oricarei celule din organism, este aceea ca se divid intre ele dand nastere altor celule stem. Exista doua tipuri de celule stem la mamifere: a) celule stem embrionare – la embrionul in dezvoltare acestea se pot diferentia in toate celulele specializate ale organismului. Astfel se formeaza organele si sistemele fatului. b) celulele stem ale adultului – au rol in repararea tesuturilor. [continuare]
Dureri ale picioarelor, glezne umflate, senzație de picioare grele, furnicături ale degetelor de la picioare, pete dese și roșii pe picioare care nu dispar [continuare]
Sfaturi care va ajuta sa faceti alegeri alimentare sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alegerile alimentare sanatoase au devenit vitale intr-o era in care hrana este procesata cu ingrediente extrem de nocive pentru organism, iar mancarea cea mai accesibila este cea servita in restaurantele de tip fast-food. Bauturile acidulate pot fi cumparate de aproape oriunde, odata cu extinderea automatelor cu gustari nesanatoase in locuri publice si institutii (inclusiv in scoli!). Copiii si adultii isi risca sanatatea zi de zi consumand produse hipercalorice si cu o valoare nutritiva scazuta, promovate intens prin strategii de marketing adresate publicului larg. Cum sa mancati sanatos in fiecare zi Principiile unei alimentatii sanatoase sunt dificil de respectat, daca nu puteti in practica strategii organizate de excludere a alimentelor nocive din meniul zilnic. Nu este suficient sa va doriti sa mancati sanatos, trebuie sa si concretizati intentiile care va pot prelungi viata cu ani buni. Dietele restrictive prezinta un risc crescut de abandon in... [continuare]
Generalitati Exista inca multe secrete nestiute despre zahar, un ingredient adaugat in numeroase produse procesate consumate la scara larga de populatia globului. Zaharul este o sursa extrem de bogata in calorii si deficitara in nutrienti, al carui consum in cantitati mari contribuie la cresterea in greutate, dar si la dezvoltarea de boli grave, precum obezitatea, diabetul de tip 2 sau afectiunile cardiace. Statisticile oficiale arata ca doza zilnica recomandata de zahar (37 de grame pentru barbati si 25 de grame pentru femei) este depasita in dieta omului modern, ceea ce explica fenomenul cresterii in greutate constante a copiilor si adultilor de pretutindeni. Informatii utile despre consumul de zahar Consumul de zahar a devenit o problema generala de cand aproape toate alimentele, pana si cele care nu sunt dulci, au inceput sa contina acest ingredient controversat, sub diverse forme. In afara efectelor sale nocive directe asupra starii de sanatate (ingrasare si... [continuare]
Generalitati Dieta cu pepene nu a fost prezentata oficial de niciuna dintre Institutiile Europene care promoveaza sanatatea, insa ce rost ar mai avea daca toate dietele care presupun consumul de pepene verde si-au dovedit eficienta in nenumarate randuri?! Pepenele verde, cel mai revigorant fruct al verii, ajuta la mentinerea greutatii corporale, fiind secretul unui abdomen plat si ferm si ofera stralucire pielii. Aceasta dieta ajuta la pierderea in greutate prin inlocuirea alimentelor, care contin cantitati semnificativ mai mari de apa si calorii, cu pepenele. Cantitatea de pepene verde consumata in timpul dietei variaza in functie de numarul de kilograme in plus si de cat de repede doriti sa pierdeti in greutate. Dieta cu pepene Inainte de a incepe aceasta dieta consultati medicul nutritionist! Proprietati nutritive Datorita continutului bogat in vitamine si minerale dieta cu pepene verde este o adevarata sursa de sanatate! Pepenele este neobisnuit de hranitor; contine... [continuare]
Obezitatea – cauze, afectiuni si tratament
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Obezitatea este o afectiune cronica, determinata de excesul de tesut adipos total al organismului si apare atunci cand indicele de masa corporala (IMC) depaseste 30kgm2. Indicele de masa corporala reprezinta raportul dintre greutatea si inaltimea organismului la patrat si este cea mai utilizata formula in aprecierea starii de nutritie a organismului. Ex o valoare a IMC intre 20-25 kgm este considerata normala, iar excesul ponderal este la o valoare intre 27-30 kgm. Tesutul adipos este distribuit la nivelul organismului in functie de sex, varsta, gradul activitatii fizice, ingestia unor medicamente i creste odata cu inaintarea in varsta atat la barbati, cat si la femei. Obezitatea poate fi determinata genetic, iar factorii de mediu asociati (afectiuni hipotalamice, boli endocrine, ovare polichistice, medicamente) contribuie la patogeneza obezitatii. Cauze principale Exista trei factori care determina castigul ponderal: - Rata metabolica scazuta... [continuare]
Definitie Dieta cu indice glicemic scazut este o dieta in urma careia nu numai ca se vor pierde kilograme, dar care are si un rol important in prevenirea diabetului intrucat presupune consumul alimentelor si bauturilor care pot preveni cresterile rapide ale cantitatii de zahar din sange. Dieta se bazeaza pe ideea ca reglarea nivelului de zahar din sange duce la scaderea in greutate. Multe dintre dietele cunoscute presupun diminuarea valorilor de zahar din sange: Nutrisystem, dieta Zone si Busters Sugar. Dieta cu indice glicemic scazut ia in calcul valorile indicelui glicemic pentru constituirea unui plan de nutritie care sa contribuie la eliminarea surplusului de greutate, desi a fost initial dezvoltata in scopul mentinerii echilibrului glicemiei in diabetul zaharat. Indicele glicemic masoara carbohidratii transformati prin digestie in glucoza si care au ca rezultat cresterea parametrilor normali de zahar din sange. Planul de dieta presupune o clasificare a alimentelor care... [continuare]
Generalitati Degenerarea maculara este o afectiune ce include o varietate de boli de natura oftalmologica ce se caracterizeaza prin afectarea vederii centrale (exact punctul din mijloc al imaginii), in timp ce vederea periferica ramane functionala. Degenerarea maculara apare in momentul in care retina incepe sa se deterioreze si nu mai poate capta corespunzator imaginile din mediul inconjurator. Retina este tesutul sensibil la lumina care captuseste suprafata interna a ochiului. Aparatul optic al ochiului capteaza imaginile din mediu si creeaza o imagine coerenta a lumii inconjuratoare pe retina. Atunci cand stimulul luminos ajunge la nivelul retinei se declanseaza o serie de cascade de reactii electro - chimice care in final determina aparitia impulsurilor nervoase. Acestea vor fi captate ulterior prin nervul optic, acesta transmitandu-le catre creier. In ciuda acestei schematizari a reactiilor care au loc la nivelul retinei, functiile ei sunt mult mai complexe, iar... [continuare]
Cat de periculoasa este sarea in alimentatie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cele mai noi studii efectuate de cercetatori incearca sa aduca noi raspunsuri despre cat de periculoasa este, de fapt, sarea in alimentatie. Consumul excesiv al acestui aliment a fost asociat ani intregi cu riscul instalarii hipertensiunii arteriale, bolilor cardiace sau a accidentului vascular cerebral. Statisticile medicale arata ca, in Romania, se consuma de doua ori mai multa sare decat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii. Mai nou, oamenii de stiinta sustin ca sodiul nu este atat de periculos pentru organism precum s-a crezut pana acum. Noile concluzii ale expertilor despre consumul de sare Cercetatorii Universitatii Alabama din Birmingham au analizat concluziile a trei studii dedicate consumului de sare si impactului sau real asupra starii de sanatate. In linii mari, expertii in cardiologie implicati in acest demers au ajuns la concluzia ca populatia nu trebuie sa se ingrijoreze atat de mult referitor la cantitatea de sodiu ingerata. Doua dintre... [continuare]
Dr. magda zarojanu
Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO) [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Endocrinologie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter