Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Impactul expunerii excesive la ecrane asupra sanatatii

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2023
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Lumina artificiala

Sus
Impactul expunerii excesive la ecrane asupra sanatatii

Desi reprezinta o alternativa eco-friendly, lumina albastra produsa de ecrane poate sa afecteze somnul. Inainte de aparitia iluminarii artificiale, sursa majora era soarele. Acum, insa, accesul la lumina artificiala este garantat aproape in toate colturile lumii, lucru care nu este neaparat unul benefic pentru organism.

Noaptea, in prezenta luminii, ritmul circadian este dat peste cap, somnul are de suferit si, mai mult, studiile arata ca poate chiar contribui la aparitia cancerului, diabetului, bolilor cardiace sau obezitatii.

Cuprins articol

 1. Lumina artificiala
 2. Ce este lumina albastra?
 3. Legatura dintre lumina si somn
 4. Cat de daunatoare este expunerea la lumina albastra seara/in timpul noptii?
 5. Efectele luminii albastre asupra somnului
 6. Lumina albastra si cancerul
 7. Lumina albastra si copiii
 8. Lumina albastra si sanatatea mentala
 9. Metode de protectie impotriva luminii albastre
 10. Concluzii
 11. Citeste pe aceeasi tema

Ce este lumina albastra?

Sus

Lumina albastra este una dintre culorile care alcatuiesc spectrul vizibil al luminii, alaturi de rosu, portocaliu, galben, verde, indigo si violet. Impreuna, stimulate, dau senzatia de alb, aceeasi senzatie produsa de privirea soarelui. De asemenea, dispozitivele emitatoare de lumina fluorescenta si cele ce functioneaza pe baza de LED emit lumina albastra.

Fiecare culoare din spectrul vizibil are o anumita lungime de unda si un anumit nivel energetic. Lumina albastra are o lungime de unda mai scazuta si o energie mai inalta fata de celelalte. Anumite studii indica o legatura intre deteriorarea de la nivel ocular si lumina albastra cu lungime de unda cuprinsa intre 415 si 455 nanometri.

Pe de o parte, lumina albastra are un rol benefic in timpul zilei, pentru ca stimuleaza atentia, timpul de reactie si dispozitia. Pe de alta parte, tot lumina albastra are un rol distructiv atunci cand este folosita in timpul noptii.

Legatura dintre lumina si somn

Sus

Fiecare persoana are propriul sau ritm circadian, insa lungimea medie este considerata a fi de 24 de ore si un sfert. Bineinteles, aceasta valoare variaza, astfel incat oamenii care au tendinta de a merge mai tarziu la somn au cicluri mai lungi, in timp ce aceia care se trezesc dimineata, devreme, au o valoare mai mica fata de cea medie. Dr. Charles Czeisler, profesor la Harvard Medical School, a descoperit, in 1981, ca lumina naturala mentine ceasul biologic al fiecarui individ aliniat cu mediul inconjurator.

Cat de daunatoare este expunerea la lumina albastra seara/in timpul noptii?

Sus

Unele studii au identificat o legatura intre expunerea la lumina albastra noaptea, cum este cazul turelor de noapte, si diabetul, bolile cardiace sau obezitatea. Acest lucru nu inseamna ca ele sunt produse de expunerea la lumina albastra, cum nu este clar nici de ce poate fi daunatoare.

Un studiu realizat la Harvard a reunit 10 oameni al caror ritm circadian a fost modificat. S-a observat o crestere a nivelului glicemiei, lucru definit drept stadiu pre-diabetic, iar nivelurile leptinei, un hormon responsabil de inducerea senzatiei de satietate, au scazut.

De asemenea, expunerea la lumina suprima secretia de melatonina, hormon responsabil de mentinerea ritmului circadian. Expunerea la lumina, noaptea, este unul dintre motivele pentru care oamenii nu se odihnesc suficient. Cercetatorii afirma si faptul ca exista o legatura si intre somnul de scurta durata si cresterea riscului de a dezvolta depresii, precum si diabet sau boli cardiovasculare.

Efectele luminii albastre asupra somnului

Sus

Cu toate ca orice tip de lumina suprima secretia de melatonina, expunerea la lumina albastra in timpul noptii are un efect si mai pronuntat. Cercetatorii de la Harvard au condus un experiment care compara expunerea la lumina albastra timp de 6.5 ore si expunerea la lumina verde. Lumina albastra suprima melatonina pentru o perioada de doua ori mai lunga decat cea verde si decaleaza ritmul circadian cu pana la 3 ore, comparativ cu 1.5 ore (lumina verde).

Timpul petrecut in fata unui ecran, mai ales noaptea, este in legatura cu o calitate precara a somnului. Lumina albastra generata de diferite dispozitive electronice, interfera cu ritmul circadian. Astfel, creierul este semnalizat sa se trezeasca atunci cand ar trebuie sa se relaxeze. Un lucru ce poate fi practicat pentru a minimiza efectele negative produse de lumina albastra este inchiderea oricarui dispozitiv digital cu cel putin 3 ore inainte de culcare.

Lumina albastra si cancerul

Sus

Expunerea la lumina albastra poate fi responsabila pentru cresterea riscului de a dezvolta anumite neoplazii. Un studiu a aratat faptul ca cei care lucreaza in ture de noapte au un risc crescut de a dezvolta cancer de san, prostata sau colorectal.

Lumina albastra si copiii

Sus

Ochii copiilor nu au capacitatea de a filtra lumina albastra la fel de eficient ca adultii. Astfel, timpul indelungat petrecut in fata ecranelor poate creste sansele de a dezvolta ADHD, obezitate si miopie.

De asemenea, poate incetini secretia de melatonina chiar mai mult decat in cazul adultilor. Pentru a le proteja ochii, trebuie limitat timpul petrecut in fata ecranelor, precum si inchiderea acestora cu cel putin o ora inainte de culcare.

Lumina albastra si sanatatea mentala

Sus

Studii realizate pe animale au demonstrat o legatura intre expunerea la lumina albastra, seara, si simptome asociate depresiei. Cu toate acestea, expunerea la acelasi tip de lumina in timpul zilei ar putea avea efecte opuse, fiind folosita pentru a trata tulburararea afectiva sezoniera (forma de depresie legata de schimbarea anotimpurilor).
Studiile arata ca 20 de minute de expunere la lumina diurna de intensitate mare (peste 2.000 lucsi), dimineata, poate imbunatati simptomele tulburarii afective sezoniere.

Metode de protectie impotriva luminii albastre

Sus

In primul rand, folosirea ochelarilor de vedere ce contin un strat special impotriva luminii albastre reprezinta o solutie. Lentilele acestora au o culoare galbena, iar pe suprafata exterioara se pot identifica reflexii albastre.

Astazi, multe dispozitive sunt dotate cu optiunea de a adapta culoarea si luminozitatea ecranului, fiind corelate cu fusul orar. Cand este intuneric afara, acestea blocheaza lumina albastra, conferind ecranului o tenta portocalie. De asemenea, se poate apela la un program care se poate instala pe calculator, cu acelasi efect, numit f.lux.

Un alt sfat ar fi ca dispozitivele cu ecrane emitatoare de lumina albastra sa fie oprite cu cel putin 1-2 ore inainte de culcare. Este indicata expunerea pe timpul zilei la o cantitate cat mai mare de lumina albastra. Daca este posibil, expunerea la soare este foarte recomandata, iar, daca nu, se poate apela la terapia cu lampe emitatoare de lumina albastra.

Concluzii

Sus

Lumina albastra este folosita din ce in ce mai mult in activitatile de zi cu zi, astfel ca o mare parte din populatie este expusa prin utilizarea dispozitivelor cu ecrane. Timpul variaza de la minute pana la ore, mai ales inainte de culcare. Astfel, aceasta inhiba somnul si altereaza ritmul circadian, prin suprimarea secretiei de melatonina.

Pentru a preintampina aceste efecte, este necesar sa se adapteze lumina ecranului, sa se foloseasca lentile adaptate si, cel mai important, sa se limiteze cat mai mult expunerea, mai ales seara, inainte de culcare.

Bibliografie:
https://www.webmd.com/sleep-disorders/news/20170619/is-blue-light-bad-for-your-health
https://www.webmd.com/eye-health/blue-light-health#2
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4734149/
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/blue-light-has-a-dark-side
https://www.healthline.com/nutrition/block-blue-light-to-sleep-better#other-methods


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate