Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

fructe goji

Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate

Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate

Actualizat la data de: 20 Martie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Legumele sunt alimente importante care au rol de protectie impotriva bolilor. Acestea ofera numeroase alte beneficii pentru sanatate. Sucurile extrase din fructe proaspete sunt cele mai indicate pentru consum, deoarece acestea furnizeaza celulelor si tesuturilor organismului toate elementele nutritive si enzimele de care au nevoie. Este adevarat ca organismul poate obtine aceste substante benefice si din fructele consumate intregi, dar sucurile proaspete sunt mai usor de digerat si de asimilat. Deficitul de vitamine si minerale poate fi echilibrat mai repede atunci cand se beau sucuri decat cand se mananca legume crude. Sucuri de legume benefice pentru sanatate Iata o lista cu cele mai bune ingrediente pentru sucurile de legume: Acidoza - morcov, sfecla, castravete si spanac Acnee - morcov, salata verde si spanac Anemie - sfecla, telina si morcov Alergii - morcov, salata verde si spanac Apendicita - morcov, sfecla si spanac ... [continuare]

Nutritia pe timpul verii

Nutritia pe timpul verii

Actualizat la data de: 27 Mai 2022

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Vara este anotimpul potrivit pentru adoptarea unei diete sanatoase, hipocalorice, dar diversificate, ideala pentru scaderea in greutate si totodata pentru pastrarea unui echilibru metabolic corespunzator. Vara aduce cu ea o multime de alimente gustoase si hranitoare precum fructele de padure (bogate in antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului), rosiile, ardeii grasi (sursa bogata de vitamina C), pestele si salatele de legume si fructe. Exista mai multe probleme de sanatate sau legate de ingrijirea corporala care pot fi remediate prin adoptarea unei diete corespunzatoare. Pe timpul verii, limonada, sucurile ,frutele si multa apa au devenit parte din dietele de vara pentru a mentine organismul in mod natural racoros. Cu toate acestea , lichidele nu sunt singura solutie pentru a invinge caldura si pentru amentine organismul hidratat. anumite alimente ajuta ,de asemena,la mentinerea corpului in forma si racoare in lunile calde.  Pielea uscata si... [continuare]

Alergiile copiilor

Alergiile copiilor

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2023

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Ce este alergia De cate ori copiii nostri nu s-au confruntat cu suparatoarele alergii! Fie ca erau cauzate de fructele mult dorite, cum sunt capsunile, fie in urma unei plimbari pe un camp sau printr-o livada inflorita, senzatia de mancarime, eruptia si, mai grav, problemele respiratorii stricau toata bucuria zilei. De ce apare alergia si mai ales ce putem face in cazul ei? Acestea sunt cele mai frecvente intrebari care mi se pun ca medic de familie cu privire la alergie si la care voi incerca sa raspund in acest articol. Alergia reprezinta o reactie de hipersensibilitate a organismului capatata la contactul cu anumite substante alergene, care in mod normal sunt inofensive (par, praf, polen, ciocolata, peste, lapte etc.), fie la un produs medicamentos sau la o anumita bacterie. Pot fi intalnite reactii ale organismului dintre cele mai neasteptate, dar cele mai frecvente reactii alergice se produc la nivelul pielii, al mucoaselor si al cailor respiratorii. Cauze Cele mai... [continuare]

Cancerul colorectal - generalitati

Cancerul colorectal - generalitati

Actualizat la data de: 20 August 2025

Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog

Generalitati Tumora maligna, neoplazica sau canceroasa, se formeaza prin inmultirea necontrolata a unui grup de celule cu formarea unui tesut anormal si caractere maligne - dezvoltare accelerata, invazie, metastazare, etc. In cazul cancerului de colon sau rect tumora se dezvolta in structura peretelui colic sau rectal. Este posibil ca o perioada indelungata (6-12 luni) sa nu fie sesizate semne sau simptome ale bolii neoplazice, pentru ca ulterior simptomele sa apara diferit in functie de localizarea la nivelul diferitelor segmente: - colonul drept - manifestandu-se prin durere discreta, dar persistenta si neinfluentata de calmante, localizata in flancul sau fosa iliaca dreapta, balonare abdominala, diaree, cu scaune de putrefactie, rezistenta de asemenea la tratament, pierdere in greutate, astenie, dinamie, starea subfebrila, sangerari si mai tarziu anemia - colonul stang - manifestate prin jena in partea stanga, cu balonare si gaze, durerea crescand progresiv in... [continuare]

Alergiile copiilor nostri - cauze, simptome, tratament si profilaxie

Alergiile copiilor nostri - cauze, simptome, tratament si profilaxie

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Dr. Cristina Anca Dascalescu
Medic specialist in medicina de familie, competenta in api-fitoterapie

Generalitati De cate ori nu s-au confruntat copiii nostri cu suparatoarele alergii? Fie ca erau cauzate de fructele mult dorite, cum sunt capsunile, fie dupa o plimbare pe un camp sau intr-o livada inflorita, senzatia de mancarime, eruptia sau, mai grav, problemele respiratorii stricau toata bucuria zilei. De ce apare alergia si mai ales ce putem face in cazul ei? Acestea sunt cele mai frecvente intrebari care mi se pun, ca medic de familie, cu privire la alergie si la care voi raspunde in acest articol. Ce este alergia Alergia reprezinta o reactie de hipersensibilitate dobandita a organismului unei persoane la contactul fie cu anumite substante alergene, care in mod normal sunt inofensive (par, praf, polen, ciocolata, peste, lapte), fie cu un produs medicamentos sau cu o anumita bacterie. Pot fi intalnite reactii ale organismului dintre cele mai neasteptate, dar cele mai frecvente reactii alergice se produc la nivelul pielii, al mucoaselor si al cailor respiratorii. Care... [continuare]

Dieta pritikin

Dieta pritikin

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Oricine a adoptat vreodata un regim de slabire, probabil ca a auzit despre dieta Pritikin: o dieta saraca in grasimi, nu una vegetariana, dar bazata in special pe vegetale, cereale si fructe. Proportia grasimilor reprezinta circa 10% din totalul alimentelor. Inca din 1976, mai mult de 70.000 de persoane au fost tratate in cadrul Centrului Pritikin, invatand care alimente trebuie consumate, sa prepare meniuri si diferite gustari sarace in grasimi si combinand toate acestea cu exercitiul fizic si cu alte principii pentru o viata sanatoasa. Numeroase carti scrise de Nathan Pritikin au transmis principiile dietei. Acestea promovau starea de sanatate prin scaderea nivelului colesterolului si ajutau pacientii bolnavi de diabet sa isi normalizeze nivelul glicemiei, fara a mai fi necesara administrarea insulinei. Fiul sau, Robert, a preluat si a imbunatatit conceptul. Principiile de baza erau constituite tot de catre alimentele vegetale, iar cantitatea de grasimi cat... [continuare]

Alimente usoare de vara

Alimente usoare de vara

Actualizat la data de: 13 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Soarele straluceste, temperaturile sunt in crestere. Vara este sezonul in care dam jos din straturile de haine, dar poate fi si o buna oportunitate sa dam jos din kilogramele in plus. Acum este timpul sa obtinem greutatea pe care ne-o dorim, iar natura ne poate ajuta din plin. Desigur, putem alege o dieta drastica, foarte restrictiva in speranta ca astfel vom arde caloriile in plus, dar nu ar fi mai bine sa alegem o dieta bazata pe diversitatea de fructe si legume ce caracterizeaza vara? Kilogramele se vor reduce, iar sanatatea organismului nu va avea deloc de suferit, dimpotriva: vitaminele si minerale esentiale ii vor stimula functiile vitale si vor face minuni pentru intregul dumneavoastra corp. Este un trend natural ca vara sa mancam mai putin si mai sanatos, iar acum aceasta tendinta generala poate fi urmata foarte usor, fara sa apara senzatia de deprivare sau restrictie. Daca urmati recomandarile specialistilor si veti consuma zilnic echivalentul a... [continuare]

Profitati de vara - imbogatiti-va dieta cu legume proaspete!

Profitati de vara - imbogatiti-va dieta cu legume proaspete!

Actualizat la data de: 22 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Vara este in toi, iar legumele si fructele parca sunt mai diversificate ca niciodata. Oferta este atat de bogata si tentanta incat nu se poate sa rezistam! Regimul nostru alimentar are numai de castigat daca vom consuma cat mai multe legume si fructe proaspete in aceasta perioada. Pline de vitamine si nutrienti necesari, legumele sunt solutii foarte potrivite si la indemana pentru a ne stimula sanatatea. Nu este greu sa sporim cantitatea legumelor si fructe proaspete pe care o consumam zilnic. Putem combina fructe cu un bol cu cereale, putem adauga morcovi prospeti la un sos de paste sau putem alege drept garnituri salate de vara si ca desert fructe de sezon. Iata cum ne recomanda specialistii sa ne fortificam cu vitamine si sa ne sporim cantitatea de legume [continuare]

Igiena orala

Igiena orala

Actualizat la data de: 20 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Igiena orala implica spalatul pe dinti si folosirea atei dentare cu regularitate, vizite la medicul stomatolog pentru controale de rutina, curatarea dintilor si o alimentatie optima pentru sanatatea cavitatii bucale. O astfel de alimentatie include alimente bogate in seminte de cereale, fructe si legume si produse lactate. Metode Metodele folosite pentru a mentine sanatatea dintilor Mentinerea sanatatii dintilor si a gingiilor necesita o alimentatie optima si spalarea dintilor cu regularitate. - se foloseste ata dentara cel putin o data pe zi si se spala dintii dupa fiecare masa sau gustare si inainte de culcare. Aceste lucruri inlatura depunerile ce pot determina distrugerea dintilor, gingiilor si a oaselor cavitatii bucale. - folosirea unei paste de dinti ce contine fluor si previne aparitia cariilor. Se mai pot utiliza: apa de gura ce contine fluor sau pasta de dinti ce inlatura tartrul. - se evita alimentele cu cantitate crescuta de zahar. Zaharul... [continuare]

Alimente care previn cancerul de colon

Alimente care previn cancerul de colon

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Broccoli, usturoi, soia sau ton sunt alimente care lupta impotriva cancerului de colon, eliminand celulele canceroase din organism. O alimentatie echilibrata, bazata pe consumul de legume crucifere, fructe si legume proaspete, lactate si peste este cheia unei vieti sanatoase. Ce alimente previn cancerul de colon 1. Usturoi Usturoiul contine antioxidanti, care previn imbatranirea prematura si inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Ajuta la eliminarea substantelor nocive din organism si stimuleaza sistemul imunitar. [continuare]

Dieta anti-imbatranire

Dieta anti-imbatranire

Actualizat la data de: 10 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ce putem manca pentru a imbatrani frumos? Se pare ca toti incercam sa gasim secretul magic al imbatranirii sanatoase. Sa atasam o eticheta antiimbatranire pe aproape orice produs si vom vedea cum se golesc rafturile. Daca incerci sa arati bine, fara a apela la chirurgia estetica, un ingredient secret il putem gasi chiar sub nasul nostru. Unii experti afirma ca secretul unei imbatraniri sanatoase il vom gasi intr-o bacanie: in fructe, legume, ceai verde si intr-o varietate de alte alimente sanatoase care sunt bogate in antioxidanti si alti compusi antiimbatranire. Ce este fenomenul de imbatranire? Semnele imbatranirii cuprind nu numai aparitia ridurilor, ci si pierderi ale memoriei, scaderea activitatii cerebrale si cresterea riscului de aparitie a bolilor cronice ca boli de inima, osteoporoza si cancer. Imbatranirea sanatoasa inseamna si a trai mai mult, mai sanatos. Foarte multe studii au aratat legatura dintre o dieta sanatoasa si prevenirea bolilor cronice sau a... [continuare]

Semnificatia informatiilor de pe etichetele alimentelor

Semnificatia informatiilor de pe etichetele alimentelor

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aflati care dintre alimentele pe care le achizitionati sunt sanatoase si care sunt mai putin benefice pentru sanatate. Majoritatea oamenilor incearca sa manance cat mai sanatos si opteaza pentru fructe si cereale organice, de exemplu. Totusi aceste tipuri de produse sunt intr-adevar inteligente sau sunt doar efectul publicitatii false? Inscriptiile de pe anumite etichete, cum ar fi organic sau bio pot sugera ca produsul este sanatos si v-ati putea dori sa-l achizitonati, dar alegerea acestuia nu este, de cele mai multe ori, decat rezultatul efectului de halou. Pericolul este ca oamenii chiar au incredere in informatiile scrise pe etichetele care insotesc produsele alimentare. Cei susceptibili de a fi indusi in eroare de continutul etichetelor sunt mai ales persoanele care urmeaza diferite tipuri de diete. Pentru a va ajuta sa identificati produsele alimentare cu adevarat sanatoase, va prezentam sapte termeni intalniti pe eticheta si... [continuare]

Alimente care imbunatatesc nivelul de concentrare

Alimente care imbunatatesc nivelul de concentrare

Actualizat la data de: 08 Mai 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ginseng, peste, fructe de padure sau cofeina? Care dintre suplimente nutritive sau alimente pot creste nivelul de concentrare, imbunatatesc memoria, atentia si stimuleaza functionarea creierului? Nu exista nicio indoiala ca, pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, corpul sau imbatraneste. Vestea buna este ca pot fi sporite sansele de a mentine sanatatea creierului doar prin adaugarea unor alimente si bauturi "inteligente" in dieta. Alimente recomandate Cofeina creste nivelul de energie Nu exista niciun stimulent magic care sa creasca IQ-ul sau sa faca o persoana mai inteligenta decat este, dar anumite substante cum fi cofeina, ar putea sa-i ofere vitalitate si i-ar putea mari capacitatea de concentrare si de atentie, chiar daca acest lucru se intampla doar pe termen scurt. Cofeina se gaseste in ciocolata, cafea, bauturi energizante si in unele medicamente. In cazul acestei substante, deseori, mai putin, inseamna mai mult: consumul excesiv de cofeina poate... [continuare]

10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile

10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Atentie la alimentatie O dieta daunatoare pentru inima unui barbat are efect negativ si asupra abilitatii sale de a obtine si mentine o erectie. Cercetatorii au demonstrat ca acele obiceiuri alimentare care pot cauza infarct, prin obstructia fluxului de sange in artera coronara - regim sarac in fructe si legume si bogat in grasimi, prajeli si mancare procesata - pot impiedica vascularizarea penisului, blocand fluxul de sange. Studii recente confirma faptul ca disfunctiile erectile sunt rar intalnite in cazul barbatilor care adopta dieta traditionala mediteraneana, bazata pe fructe, vegetale, cereale, grasimi benefice pentru inima: ulei de masline, alune, peste si vin. Alimente recomandate in prevenirea/ameliorarea disfunctiilor - Pepenele verde Prin continutul bogat in citrulina, pepenele verde ajuta la relaxarea si decontractarea vaselor de sange, sustinand vascularizarea penisului. Odata ajunsa in organism, citrulina se transforma in arginina, eliberand acid nitric. [continuare]

Suplimentele de acid folic previn malformatiile congenitale

Suplimentele de acid folic previn malformatiile congenitale

Actualizat la data de: 08 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Anumite malformatii congenitale apar datorita inchiderii incomplete a tubului neural care formeaza canalul vertebral, in timpul primelor patru saptamani de viata embrionara. Acestea reprezinta grupul de malformatii de tub neural (MTN). Tubul neural se inchide initial la mijloc, apoi in partea superioara si in ultimul rand in partea inferioara. Cand fuziunea este incompleta, rezulta malformatii ale maduvei spinarii sau ale creierului. Malformatiile tubului neural apar in proportie de aproximativ 1-2 la o mie de copii nascuti vii. Daca mama are ea insasi o malformatie de tub neural sau are deja un copil nascut cu o astfel de malformatie, riscul de recurenta este de 10 ori mai mare. Formele grave, cum ar fi anencefalia (lipsa creierului), nu sunt compatibile cu supravietuirea. Formele mai putin grave, compatibile cu supravietuirea, necesita numeroase interventii chirurgicale pentru a fi corectate si determina invaliditati semnificative, cum ar fi paralizia membrelor... [continuare]

Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta

Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii in nutritie si dieteticienii nu contenesc in a face urmatoarea recomandare: consumati cat mai multe fibre zilnic. Beneficiile consumului crescut de fibre sunt neindoielnice, insa majoritatea persoanelor nu cunosc exact care este necesarul zilnic si nici ce alimente reprezinta sursa sigura de fibre. Imbogatirea dietei cu fibre vegetale este un proces usor, necostisitor si care se bazeaza doar pe achizitia unor obiceiuri alimentare noi, deloc neplacute. Care este cantitatea necesara? Conform specialistilor, fibrele sunt complexe de carbohidrati provenite din alimentele de origine vegetala pe care organismul uman nu le poate digera si absorbi. Fibrele sunt clasificate, in functie de proprietati, in 2 categorii: solubile (se dizolva in apa) si insolubile (nu se dizolva). Fibrele solubile sau pectinele se gasesc cu preponderenta in fructe, mazare si fasole. Aceste fibre se dizolva in apa, rezultand o substanta cu consistenta gelatinoasa. Astfel de fibre,... [continuare]

Regimul puterea proteinelor

Regimul puterea proteinelor

Actualizat la data de: 18 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati "Puterea proteinelor" este una dintre dietele cu continut scazut in carbohidrati, bogata in proteine, foarte populare in ultimile decenii. Dr. Michael Eades si Dr.Mary Dan Eades, in cartea "Protein Power", publicata de New York Times, care mai bine de un an s-a mentinut pe lista celor mai bine vandute carti, promoveaza ideea ca nu carnea grasa, ouale si produsele lactate sunt responsabile de aparitia obezitatii, ci carbohidratii ce se gasesc in cantitate mare in anumite fructe, legumele si cereale. Autorii cartii sintetizeaza toate datele despre dietele sarace in carbohidrati si influenta majora pe care aceste diete le-a avut in schimbarea stilului alimentar. Sunt prezentate explicatii stiintifice privind rolul jucat de hormonii implicati in metabolism, insulina si glucagonul, cat si recomandari practice, de tipul: "ce meniu sa fie ales intr-un restaurant frantuzesc sau intr-un fast-food". Alimente permise Iubitorii de friptura, oua si branza pot sta... [continuare]

Topul celor mai bune surse alimentare de proteine

Topul celor mai bune surse alimentare de proteine

Actualizat la data de: 18 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Cele mai bune modalitati pentru un aport proteic corespunzator Nu mai este nici o indoiala asupra efectelor favorabile ale proteinelor, inclusiv cel de stimulare a pierderii kilogramelor in plus. Pentru obtinerea rezultatelor durabile este important a se consuma cantitatile si tipurile corespunzatoare [continuare]

Dieta cu orez

Dieta cu orez

Actualizat la data de: 07 Decembrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Cum functioneaza Dieta cu orez are la baza consumul de carbohidrati sanatosi. Legumele bogate in fibre, fructele si cerealele sunt principalele alimente care vor fi consumate alaturi de orez. De asemenea, mesele zilnice vor avea un continut scazut de sare si grasimi. Inca din prima faza a dietei se va pierde in greutate, intrucat caloriile consumate vor fi de aproximativ 800 pe zi, ceea ce inseamna foarte putin. In mod normal, pentru o nutritie optima sunt necesare zilnic, aproximativ 1600 calorii. Dupa etapa de dezintoxicare, meniul va cuprinde 1000 de calorii pe zi, pana cand se va atinge numarul de kilograme dorit. Faza finala este cea de mentinere a greutatii. Numarul de calorii va creste putin, dar planul de dieta va cuprinde in continuare o cantitate scazuta de grasimi si sare. De asemenea, se vor putea consuma fara mari restrictii fructe, cereale si legume. Exemplu de meniu Dieta pe baza de orez contine alimente cu amidon, fructe, legume si lactate. In acest exemplu... [continuare]

Caria dentara: mit si adevar

Caria dentara: mit si adevar

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Doar una dintre urmatoarele afirmatii este adevarata. Stiti care...? • Cariile sunt cauzate de alimente cu un grad ridicat de aciditate, cum este lamaia. • Daca aveti o carie, cu siguranta, o veti observa. • Dupa tratarea cariei, dintele nu se va mai deteriora. Raspunsul corect il veti afla din randurile urmatoare. Zaharul este principala cauza de aparitie a cariilor Mit si adevar. In realitate, acidul ajuta la dezvoltarea bacteriilor din cavitatea bucala si este responsabil de formarea cariilor. Bacteriile se hranesc cu glucide iar zaharul este unul dintre acestea. Orezul, painea, cartofii si fructele sunt de asemenea carbohidrati. In urma consumului de zaharuri, bacteriile produc acidul care ataca dintele, astfel, in interiorul acestuia se formeaza o cavitate la care nu ajunge nici periuta de dinti, nici ata dentara. Deoarece bacteriile metabolizeaza continuu carbohidratii si produc acid, cavitatea se mareste treptat. Atentie! Nu conteaza cantitatea... [continuare]

Mituri si adevaruri despre cafeina

Mituri si adevaruri despre cafeina

Actualizat la data de: 07 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Uneori poate fi destul de greu de diferentiat mitul de adevar in cazul cafeinei. Este atat de folosita de catre noi toti, voit sau mai putin, si este pe piata de foarte mult timp. De aceea, exista riscul ca majoritatea informatiilor pe care le avem despre ea, aflate de la parinti, bunici sau consumatori inraiti, sa fie putin distorsionate. D e aceea, ne propunem sa analizam cu atentie cele mai des intalnite mituri legate de cafeina si efectele ei asupra organismului si sa descoperim care este, de fapt, adevarul. Este oare cafeina capabila sa induca o dependenta puternica, are ea efecte asemanatoare unor droguri, poate altera calitatea si cantitatea somnului - sunt doar cateva din aspectele ce urmeaza a fi abordate. Cafeina este de fapt o substanta psihoactiva, ce se gaseste in foate multe plante: in frunzele de ceai, in boabele de cafea, in cola, in fructele guaranei (utilizate in prepararea bauturilor energizante), in boabele de cacao, pentru a amintit doar cateva... [continuare]

Vitamine si substante nutritive pentru cresterea parului

Vitamine si substante nutritive pentru cresterea parului

Actualizat la data de: 17 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta sanatoasa, bogata in proteine, apa, fructe si legume proaspete este esentiala pentru a mentine aspectul sanatos si lucios al parului. Parul este alcatuit in principal din proteine (97%); deci, daca adoptati un stil sanatos de viata, nu doar organismul ci si parul dvs. va beneficia de acest lucru. Cand in organism exista un deficit de vitamine, implicate direct in sanatatea parului, acesta va arata lipsit de stralucire si degradat indiferent cat de des il spalati, daca folositi sau nu balsam, produse de ingrijire profesionale etc. Suplimentele nutritionale care contin vitaminele necesare pentru cresterea si stralucirea parului pot fi achizitionate din farmacii si din magazinele specializate. Stimularea cresterii parului Combinatia dintre proteine si o dieta bogata in vitamine va permite organismului sa produca si sa pastreze aspectul sanatos si lucios al podoabei dvs. capilare. Alimentatia de baza compusa din proteine va face firul de par mai gros, mai... [continuare]

Noua dieta beverly hills

Noua dieta beverly hills

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Noua dieta Beverly Hills se bazeaza pe "combinarea inteligenta a alimentelor" - a manca mancarea potrivita la momentul potrivit. Dieta clasica consta dintr-o faza foarte severa care se intindea pe 42 de zile. Noua dieta nu mai cuprinde faza restrictiva si se bazeaza pe o alimentatie echilibrata pe parcursul intregii saptamani. A se nota expresia "dieta echilibrata saptamanal". Dieta consta in adoptarea unui plan format din 3 mese pe zi, in care nu trebuie sa combinam carbohidratii cu proteine si invers, iar fructele trebuie consumate separat. "Nu conteaza ceea ce mananci sau cat mananci, explica Mazel, un consilier pe probleme de viata si dieta, conteaza cand mananci si cum sunt combinate alimentele". Cei care sunt adeptii dietelor revigorante, carora le plac fructele si care reusesc atunci cand sunt inarmati cu explicatii, vor putea adopta acest tip de dieta. Alimente permise In cadrul noii diete Beverly Hills, proteinele pot fi combinate... [continuare]

Hipercolesterolemia: alimente sanatoase pentru inima

Hipercolesterolemia: alimente sanatoase pentru inima

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Mai jos sunt redate cateva alimente de baza ce fac parte dintr-un regim sanatos pentru inima. Fructe si legume proaspete Fructele de sezon cum ar fi portocalele, merele, perele si strugurii, precum si legume ca ardei, broccoli, napi, conopida, rosii, telina ar trebui sa fie nelipsite din frigiderul pacientului. Produse lactate si inlocuitori - lapte 1%; - lapte de soia (simplu, neindulcit, cu vanilie sau cacao); - unt degresat total sau partial; - smantana degresata partial sau total; - branza degresata partial sau total (sub forma de felii, cuburi sau framantata); - branza din soia (sub forma de felii, cuburi sau framantata); - crema de branza degresata partial sau total; - branza de casa 1% grasimi sau degresata; - iaurt 1% grasime sau degresat ( simplu, cu fructe sau vanilie); - iaurt din soia; - sour cream (smantana fermentata) degresata total; - inlocuitori de oua, albus de ou. Carne, pui, peste si inlocuitori - piept de pui sau curcan... [continuare]

Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor

Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor

Actualizat la data de: 22 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Beneficiile oferite de condimente si mirodenii Condimentele sunt utilizate de secole nu numai pentru a da gust si savoare mancarurilor ci si pentru proprietatile lor medicinale. Studii realizate recent sustin ca mirodeniile promoveaza sanatatea si bunastarea organismului printr-o serie de actiuni care inhiba dezvoltatea bolilor degenerative. Despre condimente si mirodenii se stie ca au un continut mai ridicat de antioxidanti in comparatie cu fructele si legumele. Antioxidantii ajuta la prevenirea cancerului, bolii Alzheimer, bolilor cardiovasculare dar se implica si in pastrarea fermitatii si elasticitatii pielii. Condimente si mirodenii Adaugarea condimentelor poate suplimenta gustul oricarui tip de mancare. De exemplu, daca pregatiti piure de cartofi sau orez puteti adauga ardei iute, chimen sau sofran; la salate se pune maghiran sau rozmarin. Daca gatiti preparate din carne adaugati cat mai multe condimente, nu aveti nimic de pierdut, ci numai de castigat: mancare ... [continuare]

Pagina 6 din 34 (1000 rezultate)