formarea placii de aterom
Dieta pe timp de vara
Dr. Alice Burcea
Medic specialist endocrinologie
Generalitati Dupa o iarna lunga, friguroasa, in care hainele groase au ascuns destul de bine cateva kilograme in plus, a venit vara, cand excesele din timpul iernii trebuie sterse cu buretele. Ce mancam vara pentru a putea slabi sanatos si frumos? Vara este anotimpul potrivit pentru eliminarea kilogramelor in plus, pentru ca, in aceasta perioada, organismul nu mai are nevoie de energia unor alimente bogate caloric. Acest lucru se reflecta intr-un apetit mai scazut, pasul cel mai important catre silueta mult dorita. In plus, pe parcursul verii, este mult mai usor de urmat o dieta echilibrata si diversificata, datorita marii varietati alimentare specifice acestui sezon, mai ales in ceea ce priveste fructele si legumele. Se vor evita in acest mod dietele drastice, care solicita inutil organismul, iar rezultatele pentru silueta si sanatate le vei obtine bucurandu-te in acelasi timp de toate deliciile alimentare ale acestui anotimp. Dieta de vara Recomandari: - Dieta trebuie... [continuare]
Bolile cardiovasculare si impactul lor asupra sanatatii
Dr. Liudmila Frunza
Cardiologie
Generalitati De cele mai multe ori, pentru pacienti, termenul de boala cardiaca este sinonim cu cel de boala coronariana ischemica (aceasta se caracterizeaza prin ingustarea progresiva a lumenului vaselor coronare, cele care asigura perfuzia inimii). Boala cardiaca este insa un termen mai complex ce include boli ce afecteaza mult mai multe structuri si functii ale inimii si include: - boala coronariana ischemica (inclusiv infarctul miocardic acut), - aritmii, tulburari de conducere (atrio-ventriculara si intraventriculare), - insuficienta cardiaca, - valvulopatii congenitale sau dobandite, - malformatii congenitale, - cardiomiopatii, - boli pericardice, - sindrom Marfan si boli ale aortei, - boli vasculare, - boala hipertensiva. Se considera ca bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces in foarte multe tari, cum ar fi Anglia, Canada, Statele Unite, insa si Romania. De aceea specialistii insista asupra importantei recunoasterii simptomelor si... [continuare]
Stenoza aortica
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Inima are patru compartimente: 2 ventricule si 2 atrii. De la nivelul ventriculului stang, pleaca aorta, comunicarea intre ventricul si aorta fiind realizata prin intermediul valvei aortice care se comporta ca o supapa ce permite curgerea sangelui intr-un singur sens. Sangele trece apoi din aorta intr-o vasta retea de artere care strabat intreg organismul. Cand inima este in repaus, intre doua batai succesive, valva aortica se inchide pentru a nu permite sangelui din artera aorta sa se intoarca in ventriculul stang. Stenoza valvei aortice consta intr-o ingustare anormala a acestei valve, care o impiedica sa se deschida cum trebuie. O data stenoza formata, inima trebuie sa faca un efort mai mare pentru a pompa sangele in artera aorta printr-un orificiu ingustat, determinand cresterea presiunii in ventriculul stang. Pentru a compensa acest efort suplimentar, musculatura ventriculului stang se mareste pentru ca inima sa poata pompa sangele mai puternic. Cu... [continuare]
Hipertensiunea arteriala - hta
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Hipertensiunea arteriala , cum se realizeaza tratamentul pentru aceasta, ce inseamna hipertensiunea si cum ne afecteaza ea sunt intrebari la care se pot gasi variante variate de raspuns, insa corectitudinea medicala a acestor tipuri de intrebari se poate regasi concret in acest articol. Tensiunea arteriala Tensiunea arteriala reprezinta din legile fizicii ca orice fluid in interiorul unui recipient si exercita o presiune asupra peretilor acestuia. Fluidul de care vorbim este sangele care se afla intr-o permanenta circulatie in vasele sanguine si exercita permanent o presiune asupra acestora. Tensiunea de care vorbim este tensiunea arteriala (T.A.) adica presiunea exercitata in interiorul vaselor arteriale. Circulatia sanguina are doua tensiuni datorate atat de contractia miocardului (a inimii) dar si de perioada de dupa contractie, ce reprezinta relaxarea cardiaca (diastola), din acest motiv tensiunea arteriala este exprimata in doua seturi de valori : una mai mare... [continuare]
Colesterolul bun vs colesterolul rau
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este o substanta asemanatoare grasimii, care se gaseste in toate celulele corpului. Organismul are nevoie de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D si substante care ajuta la digestia alimentelor. Astfel, corpul uman produce tot colesterolul de care are nevoie. Colesterolul se gasese si in alimente din surse animale, cum ar fi galbenusurile de ou, carnea si branza.Atunci cand nivelul colesterolului este crescut, acesta se poate combina cu alte substante din sange pentru a forma placa de aterom. Placa se lipeste de peretii arterelor, iar procesul este cunoscut sub numele de ateroscleroza. Poate duce la boala coronariana, in care arterele coronare devin inguste sau chiar blocate. Nu orice tip de colesterol este nociv pentru organism. Exista doua tipuri de colesterol - HDL (lipoproteine cu densitate mare sau colesterol bun) si LDL (lipoproteine cu densitate mica sau colesterol rau). In timp ce colesterolul rau provoaca blocaje in... [continuare]
Ateroscleroza cauze, simptome si tratament
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Ateroscleroza este o afectiune caracterizata prin rigidizarea si ingustarea arterelor, in cadrul unui proces lent si progresiv. Boala poate impiedica masiv buna desfasurare a circulatiei sanguine, obstructionand cantitatea optima de sange catre organele vitale ale organismului. Astfel, ateroscleroza poate fi cauza manifestarilor cardiace de tip anginos, atacuri vascular-cerebrale sau afectiuni cardiovasculare. Conditia medicala poate fi prevenita si tratata, daca este depistata la timp. Cauze In esenta, ateroscleroza este rezultatul depunerii lipidelor in peretii vaselor, sub forma unor placi de aterom, care reduc lumenul vascular si micsoreaza aportul de sange la tesuturi. Arterele, vase de sange care transporta fluxul sanguin de la inima catre celelalte organe ale corpului, sunt captusite de un strat subtire de celule, numit endoteliu. Acesta mentine interiorul arterelor tonifiat si incapator, pentru o buna circulatie a sangelui. Ateroscleroza se declanseaza... [continuare]
Ce ar trebui sa stim despre stenoza aortica si cum ne afecteaza sanatatea?
Dr. Sebastian Pale
Medic cardiolog
Generalitati Stenoza aortica reprezinta afectarea valvei aortice ce se caracterizeaza prin obstructionarea fluxului de sange la golirea din ventriculul stang in aorta. Aceasta patologie reprezinta cel mai frecvent tip de obstructie si reprezinta totodata si cea mai frecventa valvulopatie a adultului clasandu-se pe locul al treilea ca frecventa in cadrul bolilor cardiovasculare in Europa si America de Nord. Boala cardiaca ischemica si hipertensiunea arteriala se claseaza pe celelalte doua locuri. Prevalenta stenozei aortice tinde sa fie in crestere, iar acest lucru se datoreaza in special contextului general de imbatranire al populatiei. Fiziologia valvelor Pentru a intelege mai bine manifestarile si semnele unei patologii valvulare trebuie inteles felul in care acestea functioneaza si rolul lor in circulatia sangelui. Este cunoscut faptul ca inima este formata din patru camere: doua atrii si doua ventricule; Separarea intre cele patru camere se face prin intermediul a doua... [continuare]
Accidentul vascular cerebral, dusmanul din umbra
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Generalitati Aproape 17 milioane de oameni din intreaga lume sufera un atac vascular cerebral (AVC) in fiecare an si in jur de 6 milioane isi pierd viata din cauza acestuia. Pe langa bolile de inima, atacul cerebral reprezinta a doua cauza de deces. Riscul de a face un AVC este mai crescut in Europa de Est, Rusia si in Asia de Sud-Est, iar incidenta acestei afectiuni in randul tinerilor este in crestere. Ce este un accident vascular cerebral? Accidentul vascular cerebral survine atunci cand are loc intreruperea alimentarii cu sange si oxigen la nivelul creierului. Acest lucru poate fi cauzat fie de un cheag (ischemic), fie de o artera rupta (hemoragic). Celulele nervoase din zona afectata incep sa moara treptat, iar acea parte a corpului controlata de zona afectata a creierului nu mai functioneaza adecvat. In caz de atac cerebral este esentiala apelarea la tratament de urgenta inca de la primele simptome. Semne si simptome Simptomele care indica un accident vascular cerebral... [continuare]
Cum putem mentine colesterolul in limite normale?
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Un stil de viata echilibrat este reprezentat de o alimentatie sanatoasa, cel putin 30 de minute de exercitii fizice pe zi, renuntarea la fumat si un consum moderat de alcool, de sare si de zahar; toate cele mentionate au rolul de a creste colesterolul bun si, implicit, sunt echivalente cu un organism sanatos. Valoarea colesterolului rau creste de regula din cauza stresului, a dietei nesanatoase, a sedentarismului. La femei, cresterea valorilor colesterolului se inregistreaza in special dupa menopauza. Important de retinut este faptul ca un colesterol marit este principala cauza de aparitie a bolilor cardiace, a accidentului vascular cerebral si infarctului miocardic. HDL vs LDL Concret, colesterolul este o substanta care contribuie la buna functionare a organismului, insa el trebuie sa fie in limite normale. HDL sau „colesterolul bun“ transporta grasimile din diverse parti ale organismului inapoi la ficat, care le metabolizeaza si le inlatura din organism,... [continuare]
Care sunt simptomele infarctului miocardic si cum poate fi acesta prevenit?
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Infarctul miocardic acut se caracterizeaza prin obstructia arterei coronare responsabila de irigarea unui anumit teritoriu coronarian, provocand leziuni la nivelul tesutului respectiv. Infarctul miocardic este, de obicei, rezultatul unui blocaj in una sau mai multe dintre arterele coronare. Infarctul miocardic reprezinta o urgenta ce necesita asistenta medicala imediata, avand o rata mare de deces in absenta tratamentului de urgenta. Simptomatologie Simptomele clasice ale infarctului includ angina severa si dificultati de respiratie. Angina pectorala se refera la senzatia de disconfort din centrul toracelui, descrisa ca o senzatie de greutate, de presiune sau de „gheara”. De asemenea, angina pectorala este caracterizata si prin durere, senzatie de arsura sau de amorteala, ce dureaza mai mult de 20minute si nu cedeaza la repaus sau administrarea de nitroglicerina sublingual. Cu toate acestea, simptomatologia poate varia, iar aceste simptome pot fi insotite si... [continuare]
Grasimile bune si rele prezente in organism. alimentatia cu rol protectiv
Dr. Sebastian Pale
Medic cardiolog
Colesterolul si trigliceridele Cele mai importante doua tipuri de grasimi din organismul uman sunt reprezentate de colesterol si trigliceride. Consumul regulat de mancare sanatoasa (protectiva) va tine concentratiile de colesterol si trigliceride intr-un interval benefic pentru sanatate. Ficatul, intestinele si chiar pielea contribuie la metabolismul colesterolului. Acesta este legat de proteine si transportat in intreg organismul formand astfel complexe numite lipoproteine. Colesterolul participa la o serie de procese din organism cum ar fi - intervine in procesul de formare al membranelor celulare, izoleaza fibrele nervoase, ajuta la formarea unor hormoni, a vitaminei D si a sarurilor biliare. Doua tipuri de colesterol Exista doua tipuri de colesterol. Unul cu potential daunator organismului - LDL colesterolul - si unul cu efecte benefice - HDL colesterol. Rolul colesterolului LDL este acela de a transporta grasimile de la ficat la nivelul intregului organism, unde vor... [continuare]
Fumatul inamicul numarul 1 in afectiunile cardio-pulmonare
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Fumatul consta in aprinderea unei tigari ce creeaza fum, iar in fumul inhalat se gasesc peste 8000 de substante chimice care sunt considerate nocive pentru organismul uman si duc la aparitia unor afectiuni cardiace, pulmonare sau afectiuni oncologice. Printre acesti compusi nocivi se enumera: nicotina, gudron, benzen, monoxid de carbon, arsenic, cianura de hidrogen si diverse tipuri de nitrozamine specifice tutunului. Tigarile sunt daunatoare si dau dependenta? Intrebarea cea mai frecventa este daca toate tigarile sunt daunatoare si daca dau dependenta? Raspunsul este unul simplu:” da ” toate tipurile de tigari fie electronice, fie normale dau dependenta si sunt daunatoare sanatatii. Indiferent de pret, lungime, cu filtru sau fara filtru, cu diverse arome, un lucru este cert si anume ca ele prin ardere elimina substante toxice pe care fumatorul si cei din jur le inhaleaza, crescand riscul de a dezvolta o afectiune in urmatorii ani. Inclusiv fumatul pasiv,... [continuare]
Cum ne afecteaza curele de slabire
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Despre curele de slabire Cea mai importanta componenta a unui program eficient de gestionare a greutatii trebuie sa fie prevenirea cresterii in greutate. Alegerile dietetice bune iti stimuleaza sanatatea, pe cand alegerile dietetice gresite, iti pot afecta sanatatea. Trebuie sa luam decizii corecte cu privire la ce, cat si cum mancam, acestea putand sa stimuleaze nu numai sanatatea si bunastarea proprie ci si sanatatea celor din jur si a planetei. Cum ne afecteaza alimentele corpul? Mancarea poate avea un efect semnificativ, mai ales asupra sanatatii inimii noastre, dar nu numai. Dieta, inactivitatea fizica, stresul, indicele de masa corporala (IMC) pot creste foarte mult riscurile pentru a dezvolta boli cardiovasculare, diferite tipuri de cancer, diabet si alte boli metabolice. Mancarea pe care o consumam, ofera corpului nostru combustibilul de care are nevoie pentru a functiona corespunzator. De exemplu, aportul de sodiu joaca un rol major in afectarea ritmului... [continuare]
Cum iti afecteaza trigliceridele inima?
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Ce sunt trigliceridele? Trigliceridele reprezinta particule lipidice de origine naturala care circula in torentul sanguin. In urma procesului de digestie, acestea sunt scindate in elementele componente, si anume in glicerol si acizi grasi de diferite tipuri (saturati sau nesaturati, cu lant lung sau scurt), proces desfasurat sub actiunea unor enzime specifice. Rolul acestor trigliceride este de a servi drept substrat energetic pentru functiile pe care organismul trebuie sa le defasoare de-a lungul zilei. Din cantitatea de calorii ingerate ca zaharuri si grasimi, cele pe care organismul nu le utilizeaza sunt transformate in trigliceride si depozitate in celulele tesutului adipos, cunoscute sub numele de adipocite. Aceste depozite la nivelul tesutului adipos va fi decelat la analizele medicale prin cresterea valorilor trigliceridelor. Valoarea considerata normala pentru trigliceride este sub 150 mg/dl, ceea ce trece peste aceasta poate fi factor de risc pentru aparitia bolilor... [continuare]
Exercitiul fizic - esential in sanatatea organismului
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Exercitiile fizice Sanatatea reprezinta starea de bine a organismului, atat din punct de vedere fizic, cat si al statusului psihic si al dispozitiei, complex care permite corpului uman sa isi desfasoare activitatile cotidiene in mod adecvat, astfel incat omul sa se poata bucura de calitatea vietii sale. Tuturor ne este cunoscuta sintagma „Mens sana in corpore sano.”, in traducere „Minte sanatoasa in corp sanatos.” Aceasta este emblematica pentru definirea starii de sanatate, facand referire la necesitatea unui echilibru intre binele psihic, buna functionare a corpului fizic si starea generala de bine in care ar fi de preferat sa se afle organismul in fiecare zi. Aceste aspecte ale starii de sanatate se influenteaza reciproc. Astfel starea psihica si buna dispozitie pot depinde de starea fizica in care sa afla corpul. Pentru ca lucrurile sa decurga cat mai bine posibil, corpul uman trebuie sa fie cat mai viguros, puternic, apt sa faca fata oricarei provocari. Pe langa... [continuare]
Solutii pentru imbunatatirea circulatiei sangelui
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Fluxul sanguin – generalitati si rolul acestuia Din punct de vedere anatomic, sistemul circulator este reprezentat de un ansamblu de vase de sange de calibru diferit, conectate intre ele si distribuite pe intreg teritoriul organismului. Prin aceste vase circula sangele incarcat cu oxigen si nutrienti furnizand aceste elemente tesuturilor, urmand ca de la nivelul acestora sa fie preluat sangele neoxigenat si diferite reziduuri ce vor fi eliminate de catre plamani si rinichi. Hemodinamica acestui ansamblu de vase presupune si implicarea functiei de pompa a inimii, impreuna sustinand buna functionare a organismului prin reglarea circulatiei sangelui la nivelul corpului. Viteza de curgere a sangelui poate suferi modificari din diverse cauze. Fluxul sanguin la nivelul extremitatilor apare deficitar, mainile si picioarele nu mai primesc necesarul de oxigen si nutrienti, motiv pentru care vor fi reci, palide sau cu tulburari trofice. Prezenta problemelor de circulatie ar... [continuare]
Facilitati de tratament
Clinici si cabinete medicale
Osteoporoza: cum se poate preveni afectiunea care face oasele fragile
Dr. Bianca-Maia Sablici
Medic Rezident Medicina Fizica si de Reabilitare
Ce este osteoporoza Osteoporoza este o boala a scheletului osos care se caracterizeaza prin pierderea calitatii osului adica prin scaderea masei si rezistentei osoase, ceea ce presupune o crestere a fragilitatii si a riscului de producere a fracturilor la orice nivel. Cum se manifesta O data cu inaintarea in varsta, organismul uman sufera o serie de modifcari adaptative la nivelul tuturor structurilor, iar in ceea ce priveste sistemul osos, acesta se afla in continua dezvoltare de la nastere pana in adolescenta, considerandu-se ca atinge un varf de dezvoltare al masei osoase in jurul varstei de 30 ani. In principiu, dupa varsta de 40 ani are loc o pierdere osoasa in mod progresiv care afecteaza atat femeile, cat si barbatii. Totusi, femeile sunt afectate mai mult fata de barbati mai ales dupa instalarea menopauzei cand se produc schimbari hormonale majore precum deficitul estrogenic. Spre deosebire de osteoartrita (artroza), care presupune afectarea articulatiilor,... [continuare]
Consumul nociv de etanol - implicatii si preventie
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Ce este etanolul? Etanolul reprezinta o substanta chimica apartinand categoriei alcoolilor. Este principalul ingredient activ din bauturile alcoolice, rezultat in urma fermentarii zaharurilor din diverse surse vegetale. Aceasta molecula simpla are capacitatea remarcabila de a traversa bariera hemato-encefalica, ajungand astfel la creier si producand efecte imediate asupra sistemului nervos central. Desi multi considera consumul ocazional ca fiind inofensiv, etanolul ramane o substanta toxica pentru organismul uman, iar efectele sale pot fi devastatoare atunci cand este consumat in cantitati mari sau pe perioade indelungate. Etanolul - prieten versus inamic Imaginati-va un inamic tacut care se ascunde in paharul de la petrecere, in sticla de pe masa restaurantului sau chiar in racoritorul din frigiderul de acasa. Un inamic care, la inceput, pare un prieten ce aduce bucurie, relaxare si socializare, dar care in realitate poate deveni unul dintre cei mai mari dusmani ai... [continuare]
Bolile sistemice determinate de infectiile orale
Autor: SfatulMedicului
Sumar Recent, s-a recunoscut in mediile stiintifice ca infectiile orale, in special parodontita, pot influenta evolutia si patogeneza unui numar de afectiuni sistemice, cum sunt bolile cardiovasculare, pneumonia bacteriana, diabetul zaharat, si greutatea mica la nastere. Scopul acestui articol este de a evalua stadiului actual al infectiilor orale, in special parodontita, ca un factor cauzal al unor boli sistemice. Au fost propuse trei mecanisme patogenice prin care infectiile orale pot influenta bolile sistemice: - raspandirea metastatica a infectiei din cavitatea orala ca urmare a unei bacteriemii tranzitorii; - leziuni metastatice datorate circulatiei sistemice a unor toxine apartinand microoganismelor de la nivel oral; - inflamatia metastatica determinata de leziunile imunologice induse de microorganismele orale. Peridontita, ca infectie orala majora poate afecta susceptibilitatea pacientului la afectiuni sistemice in trei moduri: - prin factori de risc comuni; [continuare]
Ejacularea prematura – shimbari in stilul de viata
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Satisfactia sexuala este un aspect important pentru un barbat, intrucat aceasta contribuie la consolidarea relatiei dintre el si partenera sa. Satisfactia lui sau a partenerei sale reprezinta un motiv de mandrie si autostima. Peste 80% dintre barbati s-au confruntat, insa la un moment dat cu ejacularea prematura - situatia in care el nu este in masura sa mentina erectia pentru a-si satisface partenera sau pana cand aceasta atinge orgasmul. Stilul de viata joaca un rol important in controlul ejacularii premature. Schimbarea acestuia va duce la imbunatatirea vietii sexuale. Faceti exercitii fizice moderate, in mod constant Exercitiile fizice sunt esentiale pentru sanatatea inimii si a fluxului adecvat de sange la nivelul penisului. Prin exercitii fizice scade nivelul de [continuare]
Dieta pentru sanatatea cardiovasculara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Controlul greutatii si exercitiile fizice regulate sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii inimii. Totusi, inclusiv alimentele pe care le consumati conteaza la fel de mult. O dieta sanatoasa pentru inima poate reduce riscul de boli cardiovasculare sau de accident cerebral vascular, cu pana la 80%. Prin cunoasterea produselor alimentare si a metodelor de gatit sanatoase pentru inima dumneavoastra, puteti preveni sau gestiona bolile cardiovasculare si problemele cu tensiunea arteriala. De asemenea, viata dumneavoastra se va imbunatati si va fi mai lunga. Regim alimentar pentru sanatatea inimii Este destul de simplu. Ce mancati va poate afecta inima. Atunci cand corpul digera ceea ce mancati, acesta opreste din nutrienti si vitamine de care are nevoie si, elimina ce nu ii este necesar. Daca mancati prea multe alimente de care corpul nu are nevoie, substantele vor ramane in corp, vor calatori prin sange, iar vasele de sange se vor infunda. Substanta... [continuare]
Usturoiul - produs natural pentru slabit
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Usturoiul este de foarte mult timp cunoscut datorita beneficiilor sale asupra sanatatii, cum ar fi: prevenirea bolilor de inima, cancer sau diabet zaharat. Recent, cercetatorii au descoperit ca usturoiul contribuie la pierderea naturala in greutate, deoarece contine alicina - compus care scade apetitul alimentar si ajuta la pierderea in greutate. In urma mai multor studii finalizate in Israel, s-a demonstrat ca prin consumul regulat de usturoi masa corporala ideala este mentinuta pentru o lunga perioada de timp. Deci, consumarea zilnica a usturoiului nu doar ca este benefica pentru sanatate, dar contribuie si la pierderea kilogramelor in plus. Usturoiul si pierderea in greutate Alicina este cea mai puternica substanta din componenta usturoiului, care influenteaza tensiunea arteriala, nivelul de insulina si trigliceride. Alicina face parte dintr-un grup de compusi numiti tiosulfati, continand tiosulfati in proportie de 70-80%. Alicina nu este prezenta in usturoi... [continuare]
Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Acizii grasi Omega-3 care se gasesc in peste sunt buni pentru sanatatea inimii. Pentru persoanele ingrijorate pentru sanatatea inimii – indiferent daca vor sa le evite sau au deja o afectiune pe care cauta s-o amelioreze – consumul uneia sau a doua mese de peste pe saptamana poate reduce cu o treime riscul de deces prin infarct miocardic. Este cunoscut de mai mult timp faptul ca grasimile nesaturate care se gasesc in peste, numiti acizi grasi Omega-3, par sa reduca riscul de deces prin afectiuni cardiace. De multi ani exista recomandarea ca oamenii sa consume acizi grasi Omega-3 cel putin de doua ori pe saptamana, dar exista si oameni preocupati de faptul ca prezenta mercurului si a altor metale grele in pestele oceanic ar contrabalansa beneficiile pentru sanatate ale inimii. Totusi, cand e vorba de o inima mai sanatoasa, beneficiile consumului de peste depasesc eventualul risc reprezentat de expunerea la contaminanti. Ce sunt acizii grasi Omega-3 si de ce... [continuare]
Ridichile rosii si negre beneficii si informatii nutritionale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ridichile rosii si negre prezinta o serie intreaga de beneficii pentru sanatate. Informatiile nutritionale ale acestor plante leguminoase consumate la nivel global dezvaluie numeroase proprietati importante pentru mentinerea starii de sanatate. Ridichile se remarca prin actiunea lor antibacteriana si antifungica, abudenta de vitamine si minerale (vitamina C, complexul de vitamine B, magneziu, potasiu, sodiu etc.), si continutul redus de colesterol si calorii. Cantitatile importante de fibre alimentare si acid folic recomanda ridichile pentru consumul zilnic in cadrul unei diete echilibrate. Istoric Ridichile sunt consumate inca din cele mai vechi timpuri, fiind mentionate in analele istoriei Chinei inca din anul 2700 i.e.n. Egiptenii cultivau aceste legume anterior perioadei in care au construit piramidele. Grecii si romanii le lasau sa creasca pana isi atingeau dimensiunea maxima, apoi le savurau cu miere si otet. Pana in anul 1500, culturile de ridichi s-au... [continuare]
Durerea de inima – cardiopatia ischemica: angina pectorala, infarctul miocardic
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Angina sau durerea precordiala de etiologie coronariana apare ca urmare a aportului insuficient de oxigen in conditiile unei nevoi crescute ale acestuia. Aceasta se intampla atunci cand arterele coronare (arterele care iriga inima cu sange) sunt ingustate sau blocate complet din cauza procesului de ateroscleroza. In urma acestui proces, pe peretele arterelor se depun placi de grasime calcificata, care vor reduce debitul sangvin la acel nivel. O alta cauza a anginei este reprezentata de situatia in care efortul care se solicita din partea inimii este peste capacitatile pe care ea le are sau de situatiile in care are nevoie de mai mult oxigen decat in conditii normale. Angina mai apare si in cadrul altor boli cum ar fi anemia, bolile valvulare aortice, tulburarile de ritm cardiac sau functionarea exagerata a glandei tiroide. Bolile coronariene Bolile coronariene constituie prima cauza de deces in intreaga lume, deci si in Romania. In S.U.A., de exemplu, anual, peste... [continuare]
Buna ziua. In urma unor analize am descoperit ca am colesterol 297 . Trigliceridele au valori normale, colesterolul bun este la limita, in schimb cel rau este asa marit. Mentionez ca am 38 de ani, greutate medie, nu am tensiune. Cum se explica acest lucru? Va multumesc [continuare]
Se poate sa ai aceasta boala desi tensiunea este normala tot timpul? La EKG mi-au iesit urmatoarele modificari:usoara deviatie stanga a axului QRS la - 30 de grade, subdenivelari si supradenivelari ale segmentului ST, inversari ale undelor T. [continuare]
Placa bacteriana – influenta ei asupra dintilor si gingiilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Placa bacteriana este o comunitate de microorganisme, aflate pe suprafata dintelui sub forma unui biofilm. Ea este considerata cauza principala a aparitiei cariilor, bolilor gingivale si parodontale. Pe de alta parte, placa bacteriana este o componenta naturala a organismului si contribuie la dezvoltarea normala a fiziologiei si imunitatii organismului. Placa bateriana are in compozitia sa milioane de microorganisme, iar structura sa este atat de diferita de la un individ la altul, incat a fost asemanata cu unicitate amprentei digitale. Tipuri Tipurile placii bacteriene si formarea ei: Ea se diferentiaza in doua categorii: 1. Supragingivala - situata deasupra jonctiunii dento-gingivale. Placa bacteriana supragingivala produce efecte negative asupa tesuturilor gingivale si asupra tesuturilor dentare. Neglijarea igienei dentare si neindepartarea placii bacteriene de la acest nivel in mod regulat poate produce inflamatia reversibila a ginviilor, precum si aparitia... [continuare]
Generalitati Placa bacteriana este o pelicula incolora, alba sau galbena care se depune in mod natural pe suprafata dintilor, formata din bacterii colonizatoare care incearca sa patrunda in suprafata fina a dintilor. Neindepartata zilnic, placa dentara cauzeaza carii, boli parodontale si tartru. Exista aproape 25.000 de specii de bacterii implicate in formarea placii bacteriene, un sistem microbian cu o bogata activitate metabolica. Initial, placa este suficient de moale pentru a putea fi indepartata mecanic. In 48 de ore, incepe sa se intareasca, iar in 10 zile se transforma in tartru, mult mai dificil de eliminat. Formarea placii bacteriene Placa bacteriana se diferentiaza in doua tipuri principale, in functie de locul in care se formeaza. Astfel, exista placa bacteriana supragingivala (apare pe suprafata dintilor si pe mucoasa bucala, a cerului gurii si a limbii) si placa bacteriana subgingivala, stabilita in santul gingival si in pungile parodontale. Cand grosimea placii... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Cardiologie , Cardiologie pediatrica , Chirurgie cardio-vasculara .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter