ficat gras dieta
Steatoza hepatica non-alcoolica: cauze, factori de risc si preventie
Autor: SfatulMedicului
Ce este steatoza hepatica non-alcoolica? Steatoza hepatica non-alcoolica (SHNA), cunoscuta si sub denumirea de ficat gras non-alcoolic (NAFLD – Non-Alcoholic Fatty Liver Disease), reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni hepatice cronice din lume. Cum se manifesta? Boala este caracterizata prin acumularea excesiva de grasimi (in principal trigliceride) in celulele hepatice, la persoane care consuma fie deloc, fie foarte putin alcool. Spre deosebire de steatoza hepatica alcoolica, aceasta forma nu este determinata de consumul etanolic, ci de un complex de factori metabolici, genetici si de mediu. Conform datelor epidemiologice recente, prevalenta SHNA a crescut semnificativ in ultimele decenii, in paralel cu epidemia globala de obezitate si diabet zaharat de tip 2. Se estimeaza ca intre 25% si 30% din populatia adulta a lumii prezinta forme variabile de steatoza hepatica non-alcoolica, iar in randul persoanelor obeze aceasta cifra poate depasi 70%. [continuare]
Steatohepatita nonalcoolica (nash)
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Steatohepatita nonalcoolica (NASH) reprezinta o inflamatie cauzata de acumularea grasimilor in ficat. Face parte din grupul de boli cunoscute sub numele de hepatopatii nonalcoolice, in care acumularea de grasimi poate determina afectare hepatica, care se agraveaza in timp (afectare hepatica progresiva). Desi cauza este necunoscuta, NASH pare a avea legatura cu anumite boli, incluzand obezitatea, hipercolesterolemia (niveluri crescute de colesterol in sange), hipertrigliceridemia (niveluri crescute de trigliceride, un tip de grasimi, in sange) si diabetul zaharat. Tratamentul NASH include controlarea acestor boli de baza. Cauze Cauza exacta a NASH nu este cunoscuta. Cel mai probabil, este determinata de o combinatie intre factorii genetici si de mediu. Apare cel mai frecvent la persoanele de varsta medie, supraponderale sau obeze, multe dintre acestea suferind de diabet zaharat, hipercolesterolemie sau hipertrigliceridemie. Cu toate acestea, si persoanele fara... [continuare]
Afectiunile hapto-biliare pot fi prevenite prin cateva masuri
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt afectiunile hepato-biliare Bolile hepato-biliare cuprind orice afectiune a sistemului hepato-biliar care ii influenteaza negativ structura si functia. Afectiunea variaza de la infectii minore pana la afectiuni severe cronice, precum cancerul hepatic. Organele sistemului hepato-biliar sunt ficatul, vezica biliara si caile biliare (intrahepatice si extrahepatice). Caile biliare sunt responsabile de transportul bilei (secretia ficatului) catre vezica biliara si mai apoi catre intestinul subtire. Bila este produsul de secretie a celulelor hepatice, avand rol important in procesul de digestie a lipidelor, desfasurat la nivelul intestinului subtire. Vezica biliara este un organ mic, in forma de para, situat imediat sub ficat. Ficatul este unul dintre cele mai mari organe interne, fiind situat in regiunea dreapta superioara a abdomenului. Ficatul este responsabil de cateva functii vitale ale organismului, fiind un organ indispensabil vietii. Factori de risc Desi fiecare... [continuare]
Zaharul din fructe: bun sau rau?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este fructoza Fructoza, numita si "zaharul din fructe", este un monozaharid (glucid sau carbohidrat simplu) care se gaseste in mod natural in fructe sau in miere. In dieta de tip occidental, cantitatea cea mai mare de fructoza nu provine din fructele proaspete, ci din zaharoza, numita si sucroza, sau zahar, care contine 50% fructoza si 50% glucoza, si din siropul de porumb bogat in fructoza (42-55% fructoza). Siropul de porumb bogat in fructoza a fost pentru prima data introdus in industria alimentara in anul 1972, in Statele Unite, si este metoda cea mai ieftina si cel mai frecvent utilizata pentru indulcirea bauturilor racoritoare. Sunt sucurile nocive? Consumul de bauturi racoritoare a crescut foarte mult in ultimele decenii (de la aproximativ 2 portii/saptamana in 1942 la aproximativ 2 porti/zi in anul 2000) si este asociat cu cresterea aportului caloric, cresterea greutatii corporale si reducerea aportului de nutrienti esentiali. Deoarece atat zaharul, cat si siropul de... [continuare]
Nutritia pe timpul verii
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Vara este anotimpul potrivit pentru adoptarea unei diete sanatoase, hipocalorice, dar diversificate, ideala pentru scaderea in greutate si totodata pentru pastrarea unui echilibru metabolic corespunzator. Vara aduce cu ea o multime de alimente gustoase si hranitoare precum fructele de padure (bogate in antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului), rosiile, ardeii grasi (sursa bogata de vitamina C), pestele si salatele de legume si fructe. Exista mai multe probleme de sanatate sau legate de ingrijirea corporala care pot fi remediate prin adoptarea unei diete corespunzatoare. Pe timpul verii, limonada, sucurile ,frutele si multa apa au devenit parte din dietele de vara pentru a mentine organismul in mod natural racoros. Cu toate acestea , lichidele nu sunt singura solutie pentru a invinge caldura si pentru amentine organismul hidratat. anumite alimente ajuta ,de asemena,la mentinerea corpului in forma si racoare in lunile calde. Pielea uscata si... [continuare]
Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Generalitati Orice dieta din care sunt complet excluse grasimile este periculoasa pentru sanatate. Grasimile sau lipidele, joaca un rol esential in biologia celulelor, tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice si mentinerea starii de sanatate. Grasimi de origine vegetala Denumire Acizi grasi % Raport Omega 6/Omega 3 Colesterol mg% Acizi grasi trans % Rezistenta la incalzire/recomandari de utilizare - Saturati Mono-nesaturati Omega 9 (acid oleic) Poli-nesaturati - - - - - - - Acid linolenic (Omega 6) Acid linolenic (Omega 3) - - ... [continuare]
Hipercolesterolemia: principii de baza
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este o substanta grasa, ceroasa, produsa la nivelul ficatului, dar care se gaseste si in anumite alimente de origine animala, precum produsele lactate, ouale sau carnea. Organismul necesita colesterol pentru o buna functionare. Celulele parietale (ale peretelui) vasculare sau membranele celulare au in structura lor colesterol; de asemenea, este nevoie de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D sau acizii biliari, ce ajuta la digestia grasimilor. Dar, organismul are nevoie doar de o cantitate foarte mica de colesterol pentru aceste nevoi. Cand se acumuleaza niveluri crescute din aceasta substanta in organism (hipercolesterolemie) apar problemele medicale, precum bolile coronariene, bolile cerebrale. Cresterea valorilor colesterolului se asociaza cu un risc crescut de a dezvolta un eveniment cardiovascular , potential fatal, intr-un interval de timp. Bolile coronariene Cand in organism se acumuleaza prea mult colesterol se... [continuare]
Alimentatia corecta a copiilor
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Regimul alimentar sanatos al copiilor este cel care furnizeza o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare si care este perfect adaptat etapei de dezvoltare in care se incadreaza copilul. Dar regim alimentar sanatos nu este doar despre calitatea alimentelor pe care le mancam, este si despre: - a acorda timp pentru a servi masa, a constientiza cand iti este foame si cand esti satul; - a planifica ce sa mananci si a implica si pe altii in acest lucru dar si in prepararea mancarurilor; - a te bucura de mancare, traditiile culturale si alimentare putand fi integrate in stilul alimentar sanatos; - a manca impreuna cu cei apropiati. Dieta nou-nascutilor si sugarilor sub 4 luni In primele 4-6 luni de viata, specialistii recomanda ca dieta sugarilor sa fie bazata in special (daca nu chiar in exclusivitate) pe laptele matern (sugarul hranit prin alaptare la san) sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienti care sa se adapteze nevoilor si... [continuare]
Vitaminele
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Vitaminele reprezinta un grup de substante organice naturale, necesare organismului (desi in cantitati mici), pentru realizarea in conditii optime a unor procese metabolice esentiale. Vitaminele, prin moleculele lor, nu elibereaza energie si nu au nici roluri plastice, insa sunt esentiale in generarea acesteia. Deoarece majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de catre organism, acesta trebuie sa le primeasca prin dieta (fie ca atare, fie sub forma de provitamine). Vitamine esentiale Exista 13 vitamine esentiale (lipsa lor afecteaza functionalitatea normala a organismului): A, C, D, E, K, tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic, biotina, vitamina B6, vitamina B12, acidul folic. Functiile vitaminelor sunt complexe, incluzand aici: functie de hormoni sau hormon-like (vitamina D), antioxidanti (vitamina E), rol in cresterea si diferentierea tisulara (vitamina A) si lista poate continua. Vitaminele sunt grupate in doua categorii... [continuare]
Detoxifierea organismului
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Dieta detoxifianta Detoxifierea poate reduce incidenta de aparitie a numeroase probleme de sanatate, cum ar fi oboseala cronica, imunitatea scazuta, alergiile, durerile de cap, scaderea capacitatii de concentrare sau mancarimile pielii. Dietele care contribuie la „curatarea” organismului nu includ decat mancare organica si apa minerala sau filtrata. Alimente Exemple de astfel de alimente: - Sucurile de fructe sau legume; - Supele de legume; - Legumele fierte (cum ar fi: broccoli, spanacul, conopida sau morcovii); - Cerealele; - Leguminoasele; - Orezul brun; - Branza de vaci; - Iaurtul bio; - Pestele; - Carnea de pui. Nu conteaza cantitatea ingerata din aceste alimente, poate fi vorba despre oricat de mult sau de putin. Multe persoane incearca, odata ce initiaza o dieta de detoxifiere, sa si scada in greutate, motiv pentru care isi injumatatesc portiile zilnice de mancare. In timpul dietei de detoxifiere este necesar sa se bea cat mai... [continuare]
Definitie Afectiunile hepatice includ o larga varietate de boli ale ficatului. Ficatul este situat imediat sub cutia toracica in partea dreapta a abdomenului. Fara ficat nu am putea digera mancarea, absorbi substantele nutritive si nu am putea detoxifica organismul: practic nu am putea trai fara ficat. Afectiunile hepatice pot fi mostenite sau dobandite ca urmare a expunerii la substante chimice sau virusuri. Unele boli ale ficatului au un caracter temporar si se vindeca de la sine, in timp ce altele pot dura perioade lungi de timp si pot conduce la aparitia de complicatii redutabile. Simptome Semnele si simptomele afectiunilor hepatice includ: - Modificarea culorii pielii si a albului ochilor, care capata o nuanta galbuie (icter); - Dureri abdominale si marirea in volum a abdomenului; - Mancarimi ale pielii care nu raspund la tratament; - Urina se inchide la culoare; - Scaunul are o culoare alburie sau dimpotriva, este negru ca pacura; - Oboseala cronica; - Lipsa poftei... [continuare]
Generalitati Exista inca multe secrete nestiute despre zahar, un ingredient adaugat in numeroase produse procesate consumate la scara larga de populatia globului. Zaharul este o sursa extrem de bogata in calorii si deficitara in nutrienti, al carui consum in cantitati mari contribuie la cresterea in greutate, dar si la dezvoltarea de boli grave, precum obezitatea, diabetul de tip 2 sau afectiunile cardiace. Statisticile oficiale arata ca doza zilnica recomandata de zahar (37 de grame pentru barbati si 25 de grame pentru femei) este depasita in dieta omului modern, ceea ce explica fenomenul cresterii in greutate constante a copiilor si adultilor de pretutindeni. Informatii utile despre consumul de zahar Consumul de zahar a devenit o problema generala de cand aproape toate alimentele, pana si cele care nu sunt dulci, au inceput sa contina acest ingredient controversat, sub diverse forme. In afara efectelor sale nocive directe asupra starii de sanatate (ingrasare si... [continuare]
Terapia mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Terapia Mayr este de fapt, un program complex de detoxifiere a organismului, adresat in principal persoanelor cu importante probleme de tranzit intestinal. Majoritatea adultilor se plang de faptul ca au un sistem digestiv suprasolicitat printr-o dieta inadecvata, dezechilibrata si prin obiceiuri alimentare nesanatoase. Acestea duc in timp la scaderea eficientei digestiei si procesului de absorbtie, cu instalarea ulterioara a unor carente vitaminice si nutritionale importante. Alimentele ce nu sunt procesate corespunzator in tubul digestiv vor fermenta si efectiv vor putrezi in tractul gastro-intestinal, dand nastere unor produsi metabolici toxici, ce sunt absorbiti in sange si distribuiti apoi in intregul organism. Acest proces de autointoxicare afecteaza functia numeroaselor organe cu rol vital, efectele nocive neintarziind sa apara si manifestandu-se in principal prin modificarea aspectului fizic si scaderea tonusului psihic si emotional. Terapia Mayr... [continuare]
Generalitati Alcoolul este asociat de mult timp cu afectiuni hepatice severe, cum ar fi hepatita – o inflamatie a ficatului, dar legatura dintre consumul de alcool si hepatita alcoolica este complexa. Nu toti bautorii cronici dezvolta hepatita alcoolica si boala poate aparea la persoane care consuma moderat sau au baut mult o singura data. Desi leziunile hepatitei alcoolice deseori pot fi reversibile prin stoparea consumului de alcool, afectiunea poate progresa spre ciroza si insuficienta hepatica daca acest consum nu se opreste. Motivul exact al dezvoltarii hepatitei alcoolice nu este cunoscut cu exactitate. Totusi, un lucru este clar, pacientul cu hepatita alcoolica trebuie sa evite alcoolul si alte substante care pot dauna ficatului. Pentru unii pacienti cu leziuni hepatice severe, transplantul hepatic poate fi o optiune de tratament. Simptome Formele usoare de hepatita alcoolica pot sa nu determine probleme evidente, dar pe masura ce boala avanseaza si ficatul este... [continuare]
Colesterolul este o substanta grasa, ceroasa produsa la nivelul ficatului, dar care se gaseste si in anumite alimente, precum cele de origine animala: produse lactate, oua si carne. Organismul necesita colesterol pentru o buna functionare. Totusi, cresterea colesterolului peste o anumita limita exacerbeaza, implicit si riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. O parte din factorii ce contribuie la cresterea nivelului de colesterol seric pot fi controlati, altii, insa, nu. Factorii de risc necontrolabili includ: - sexul: dupa [continuare]
Generalitati Grasimile hidrogenate, grasimile trans sau cele nesaturate, cum sunt adesea numite, sunt considerate a fi printre cele mai periculoase tipuri de grasimi cu care venim in contact zilnic prin dieta. Ele sunt produse din uleiuri vegetale, printr-un proces numit hidrogenare (de unde si titulatura lor). Pot fi mononesaturate sau polinesaturate. Termenul de “nesaturat” se datoreaza legaturilor chimice din cadrul moleculelor: atomii de carbon sunt legati intre ei prin legaturi duble, ceea ce inseamna ca sunt mai putine legaturi cu atomii de hidrogen. Denumirea de “trans” este data de aranjarea moleculei in spatiu. De retinut! Grasimile hidrogenate au o consistenta mai solida decat uleiurile vegetale, proprietatile chimice diferite conferindu-le si o rezistenta mai mare in mediu. De aceea producatorii le adauga in numeroase alimente procesate industrial, in vederea cresterii duratei de valabilitate. Alte avantaje industriale sunt reducerea senzatiei de uleios a... [continuare]
Generalitati Alimentele de protectie contin o serie de principii nutritive active, care prin proprietatile sale profilactice caracterizeaza spiritul nou al medicinei, acela de a apreveni boala, nu numai de a o trata. Departe de a fi un om bolnav, culturistul este insa o persoana al carui organism este supus la un stres continuu, in consecinta, necesitatea introducerii in dieta a unor alimente cu proprietati protectoare apare ca fiind evidenta Prin continutul ridicat in vitamine, unele alimente de protectie (germeni de grau si porumb, cereale germinate, drojdie de bere, produse din catina si macese) pot reprezenta o sursa importanta in aceste substante nutritive, cunoscand si faptul ca vitaminele naturale sunt mai eficiente decat cele de sinteza. Bogatia in substante biologic active determina un efect de protectie cu actiune benefica la nivel celular. Ele maresc imunitatea naturala a organismului si au efecte fortifiante. Pestele oceanic Numeroase studii epidemiologice au... [continuare]
Alimentatia corecta in bolile hepatice
Autor: SfatulMedicului
Functiile ficatului Ficatul este un organ cu multiple functii in economia organismului. O parte din aceste functii sunt legate de metabolismul energetic (ficatul jucand un rol cheie in transformarea nutrientilor in surse energetice). Bolile hepatice (cum ar fi hepatitele, ciroza) pot influenta in mod dramatic functionarea corecta a organului, acest lucru avand repercusiuni asupra intregului organism (care astfel ajunge sa fie privat de o gama larga de nutrienti esentiali). Ficatul primeste o mare parte din nutrientii absorbiti si vehiculati in sistemul circulator. Acestia sunt depozitati sau sunt transformati astfel incat sa poata fi utilizati imediat de organism (in functie de nevoi). In acelasi timp, ficatul indeplineste si un rol de detoxifiere generala a organismului. Toate aceste functii sunt mult diminuate in prezenta unor afectiuni ale organului. Dieta hepatoprotectoare Prin adoptarea unei diete corespunzatoare, pacientul cu diverse hepatopatii poate evita instalarea... [continuare]
10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vitaminele joaca un rol important in alimentatie si dezvoltarea organismului. Produsele alimentare sanatoase contin o multime de vitamine si nutrienti. Este adevarat, ca oamenii nu primesc suficiente vitamine doar din dieta zilnica. Conform datelor actuale, barbatii ar trebui sa consume cu 350% mai multe legume si cu 150% mai multe fructe decat o fac in prezent. Tipuri de vitamine Exista doua tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi si cele solubile in apa. Absorbtia are loc atunci cand acestea ajung in intestinul subtire. Vitaminele solubile in apa sunt transportate in mod activ pentru absorbtie, ceea ce inseamna ca moleculele din intestine le conduc in intestin de unde acestea pot patrunde apoi in fluxul sanguin. Din moment ce acestea se dizolva in apa, vitaminele sunt eliminate din organism zilnic. Asa cum sugereaza si numele, vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi. Acest lucru se intampla cu ajutorul bilei, adica prin digestia grasimilor in... [continuare]
Diferența mare de tensiune intre brațe reprezintă un pericol?
Bună ziua, In urma cu aproximativ 1 an am inceput sa am pulsul destul de neregulat 160 bpm aprox. când luam anumiți excitanți precum cafeina. Fără cafeina 130 pe acolo. Am fost diagnosticat cu hipotensiune ortostatica in urma testului tilt, mi s a explicat că inima pompează suplimentar că sa nu leșin datorita tensiunii bruște care devină mica. Am făcut și un studiu electrofiziologic nedeclansandu se aceasta tahicardie. Iau în prezent propranolol 10mg și rytmonorm 150mg dimineata și seara dar totuși ceva nu este in regula. Problemele s au diminuat, nu mă mai ia salvarea de 5 ori pe luna ca fără pastile dar zilnic am nod în gat, parca nu pot înghiți bine, durere în piept care uneori pare că doare mai rău și dacă apăs mai tare pe lângă subraț. Și am observat cu mai multe tensiometre destul de profesionale, că în special atunci când am aceste simptome tensiunea sistolica este ceva de genul 134 stânga 119 dreapta, 127 stânga 108 dreapta. Am... [continuare]
Este hepatomegalia un semn sigur al steatozei hepatice?
Nu stiu in ce grup sa adresez intrebarea, dar fiindca are legatura cu o posibila boala de ficat, o voi adresa aici. De 3-4 luni am observat ca ficatul meu este vizibil marit (nu exagerat, dar totusi se observa destul de bine) si simt un oarecare disconfort in partea dreapta a abdomenului, foarte rar durere, dar nu puternica. Am cautat informatii pe internet si din tot ce am citit pana acum, am inteles ca s-ar putea sa am steatoza hepatica (ficat gras), iar hepatomegalia (marirea ficatului) este un simptom al acestei afectiuni. Nu am posibilitatea de a merge la medic pana in luna martie, de aceea nu imi pot face analizele pentru a sti sigur ce problema am. Avand in vedere ca nici acum, nici in trecut nu am consumat alcool, medicamente, suplimente de orice fel, droguri, nu fumez si am o dieta vegetariana, este posibil sa am totusi steatoza sau este vorba de altceva? Multumesc! [continuare]
Buna ziua. Am 28 de ani si am facut ieri un RMN si pana maine cand sunt programat la neurolog as dori sa aud parerea unui specialist despre rezultat RMN.Precizez ca in urma cu 2 luni am fost infectat cu virusul varicella si dupa ce a trecut aprox o saptamana de cand mi-au trecut cosurile acelea, am developat insomnie iar dupa aceea la ceva timp, dureri de cap partea stanga din spate pana in fata . inclusiv durere la ochi. Am facut analize, totul ok in afara de transaminaze din cauza ficatului gras. Dar am schimbat alimentatia si tin si dieta sa slabesc. Va rog daca imi puteti intrepreta rezultatul... Multumesc. Asimetria ventriculilor laterali cu usoara hiperplazie a cavitatilor ventriculare pe partea stanga. Spatii lichidiene intra si extracerebrale de ascpect normal in rest. Structuri cerebrale supra si infratentoriale fara leziuni decelabile la examinarea IRM nativa . Angio-IRM (3d TOF) in limite normale. Hipofiza orbite, piramide temporale si sinusuri ale fetei fara... [continuare]
trigliceride/881,colesterol in limite normale glicemie/117 si un test de alcool la ficat iar marit.Dar eu nu mai beau de 5 ani ,fiindca de 3 ani ma tot chinui sami scad trigliceridele si cum nu mai iau tratament urca iar.Acum iau silimarina si simvacard fiindca cred ca de la liphantil mia crescut acel test de alcool.Nu stiu ca nici doctorul nu ma crezut ca nu beau deloc cand a vazut testul.Ajutatima, va rog. [continuare]
As vrea sa slabesc 10 kg poate chiar mai mult si as dori o dieta cat de cat severa pt a scapa de kg in plus si celulita...Am 18 ani,1,68 si 68 de kg... [continuare]
Buna ziua.Am fost ieri la ecograf si mi-a spus ca am prostata simetrica, dimensiune 4x3,8x5 cm si volum 45 ml. asta ce inseamna ca nu ne-a spus? MI-A MAI ATRAS ATENTIA LA FICAT ca scrie ca ecostructura este hiperecogena LDH nul si prevemol sau ce scrie este 18 cm.zicea ca are culoarea cenusiu -argintiu. Va rog sa imi spuneti ce inseamna ? Multumesc. [continuare]
Sunt de acord cu datele prezentate . Dar sincer, as dori sa aflu mai multe despre dieta in cazul acestui diagnostic . Multumesc . [continuare]
Rog din suflet sa-mi explice si mie cineva rezultatul de ; HEPATOPATIE TOXICA CRONICA-CARENTIALA Cit de grav este afectat ficatul ? Eu ma simt an general bine ( usor slabit ) ,analizele transaminaze, trigliceride,cholesterol glicemie,amilaza,timp de protombina,se afla an limite normale,la hemoleucograma =macrotrombocite P-LCR 23,4 Valoare de referinta 0 20 . Mentionez ca nu am fost consumator de bauturi alcoolice ,doar fumator [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina interna , Ecografie , Ecografie pediatrica .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter