dieta diabet zaharat tip 2
Interviu cu dr. cristina blot: hipoglicemia poate pune pacientul diabetic in real pericol?
Dr. Cristina Blot
Medic specialist Endocrinologie, Medic specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice
Dr. Cristina Blot, ne vorbeste despre hipoglicemie Diabetul zaharat de tip 1 se caracterizeaza prin deficit absolut de insulina. Ca urmare, insulinoterapia este recomandata de la debut. Diabetul zaharat de tip 2 se trateaza initial cu dieta si antidiabetice orale, in general (exista si exceptii care necesita insulinoterapie din stadiul initial). Fiind o boala progresiva, care se agraveaza in timp, in cazul diabetului zaharat de tip 2 insulinoterapia poate deveni necesara. Medicul diabetolog, in colaborare cu pacientul, stabileste momentul si necesitatea initierii terapiei cu insulina. Tintele terapeutice glicemice sunt individualizate, in sensul ca la pacientii in varsta si/sau cu multiple boli asociate, aceste tinte sunt mai mari pentru a reduce riscul de hipoglicemie.in general, glicemia de dimineata ar trebui sa fie intre 80 si 120 mg/dl, iar cea la 2 ore dupa mese - sub 160 mg/dl. Glicemiile ce depasesc aceste valori se incadreaza la hiperglicemie. Valorile peste 180 mg/dl... [continuare]
Ce este diabetul insipid? Diabetul insipid este o tulburare mai rar intalnita care provoaca un dezechilibru al fluidelor din organism. Acest dezechilibru determina organismul sa produca mari cantitati de urina. De asemenea, declanseaza o senzatie de sete accentuata, chiar daca pacientul a consumat recent lichide. Marea majoritate a oamenilor au auzit de diabetul zaharat si au tendinta sa creada ca diabetul insipid este asemanator cu cel zaharat, desi aceste doua patologii nu au legatura, deoarece mecanismele de producere sunt total diferite. Diabetul zaharat implica niveluri ridicate de zahar in sange si poate fi de doua tipuri in functie de perioada de aparitie si modul in care afecteaza concentratia de glucoza in sange, fiind mult mai raspandit si mai bine cunoscut. Semne si simptome Cu toate acestea, diabetul insipid are aceleasi semne si simptome cu diabetul zaharat. Cele 2 simptome principale ale diabetului insipid sunt: • sete extrema (polidipsie) • urinare... [continuare]
Zaharul din fructe: bun sau rau?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este fructoza Fructoza, numita si "zaharul din fructe", este un monozaharid (glucid sau carbohidrat simplu) care se gaseste in mod natural in fructe sau in miere. In dieta de tip occidental, cantitatea cea mai mare de fructoza nu provine din fructele proaspete, ci din zaharoza, numita si sucroza, sau zahar, care contine 50% fructoza si 50% glucoza, si din siropul de porumb bogat in fructoza (42-55% fructoza). Siropul de porumb bogat in fructoza a fost pentru prima data introdus in industria alimentara in anul 1972, in Statele Unite, si este metoda cea mai ieftina si cel mai frecvent utilizata pentru indulcirea bauturilor racoritoare. Sunt sucurile nocive? Consumul de bauturi racoritoare a crescut foarte mult in ultimele decenii (de la aproximativ 2 portii/saptamana in 1942 la aproximativ 2 porti/zi in anul 2000) si este asociat cu cresterea aportului caloric, cresterea greutatii corporale si reducerea aportului de nutrienti esentiali. Deoarece atat zaharul, cat si siropul de... [continuare]
Ce este dieta elementara Dieta elementara reprezinta o dieta pe baza de lichide, ce inlocuieste mesele solide, ce ofera un profil nutritional complet, fragmentat in forma sa ,,elementara’’. Proteinele, grasimile si carbohidratii intalniti in dieta zilnica obisnuita sunt fragmentati in componentele lor, si anume in aminoacizi, trigliceride, dextrine, combinate cu vitamine, minerale si electroliti. Aceste solutii nutritionale sunt usor absorbite in tractul digestiv superior, permitant tractului digestiv inferior (intestin subtire, intestin gros, rect). Solutiile vin sub forma de lichid sau pudra ce trebuie mixata cu apa, si se pot administra oral sau enteral. Dieta elementara este utilizata in regimul pacientilor cu leziuni sau boli intestinale. Indicatii Dieta elementara trebuie prescrisa de catre medic, iar pacientii trebuie evaluati sau internati in spital pe durata dietei. Aceasta este indicata pacientilor cu boli gastrointestinale severe sau celor ce se recupereaza... [continuare]
Zaharul in alimentatia copiilor
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Generalitati Produsele alimentare sunt considerate cu continut ridicat sau scazut de zahar daca se situeaza peste sau sub urmatoarele cifre: Ridicat: mai mult de 22,5 g de zaharuri totale la 100 g Scazut: 5 g sau mai putin din totalul de zaharuri la 100 g Daca cantitatea de zaharuri per 100 g se afla intre aceste cifre, este considerat un nivel mediu. Cat zahar putem manca Este recomandat ca zaharurile adaugate in alimente sau bauturi, si zaharurile care se gasesc in mod natural in miere, siropuri si sucuri de fructe si legume neindulcite, smoothie-uri si piureuri – sa nu reprezinte mai mult de 5% din energia (calorii) pe care o obtineti din mancare si bautura in fiecare zi. Acest lucru inseamna: • Adultii nu trebuie sa aiba mai mult de 30 g de zaharuri libere pe zi (aproximativ echivalentul a 7 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 10 ani nu trebuie sa aiba mai mult de 24 g de zaharuri gratuite pe zi (6 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta... [continuare]
Substituentii zaharului si impactul asupra sanatatii
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este zaharul? Zaharul este un carbohidrat precum fibrele sau amidonul, insa nu este esential dietei. Zaharul defineste mai multe tipuri de carbohidrati simpli, precum zaharul de masa (zaharoza), care reprezinta cel mai des intalnit indulcitor din deserturi. Este tot mai populara adoptarea unei diete fara zahar prin utilizarea unui substituent, ale carui efecte nu sunt la fel de nocive precum cele ale zaharului. Zaharoza este doar unul dintre zaharurile intalnite in alimente (fructe, legume, cereale) in mod natural, de asemenea, se mai pot intalni: glucoza, fructoza, maltoza, galactoza si lactoza. Surse de zahar Zaharul in sine nu este nociv, corpul uman avand nevoie de zahar pentru a produce energie, intrucat organismul proceseaza carbohidratii din alimente si il transforma in glucoza. Glucoza este absorbita in sange ulterior si este folosita drept sursa de energie. Daca se elimina complet zaharul si alte surse de carbohidrati din dieta, se priveaza organismul de... [continuare]
Neuropatia diabetica
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Generalitati Neuropatia diabetica reprezinta afectarea nervilor si este de obicei des intalnita in diabet. In timp, hiperglicemia (nivelul crescut al zaharului din sangele pacientilor cu diabet) poate afecta nervii din intregul corp. Exista mai multe tipuri de neuropatie diabetica. Neuropatia periferica rezulta din afectarea sistemului nervos periferic. Aceasta duce la scaderea sensibilitatii dureroase, tactile, termice si vibratorii in anumite parti ale corpului si poate uneori sa afecteze capacitatea de miscare si forta musculara. Cea mai frecventa forma de neuropatie diabetica Cel mai frecvent afecteaza picioarele (laba piciorului si gambele) si poate contribui la aparitia unor probleme serioase cum ar fi ulcerele, infectiile sau deformari osoase si articulare. Este cea mai frecventa forma de neuropatie diabetica. Neuropatia autonoma (vegetativa) este rezultatul afectarii sistemului nervos autonom. Acesti nervi sunt implicati in controlul functiilor involuntare ale... [continuare]
Hemocromatoza - diabet bronzat
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Hemocromatoza este o boala care apare datorita acumularii fierului in organismul uman. Fiziologic, organismul retine si depoziteaza o cantitate mica de fier in maduva osoasa, ficat, rinichi si inima, dar acumularea in exces determina afectarea acestor organe. Organismul necesita fierul pentru a sintetiza hemoglobina care reprezinta carausul oxigenului. Fierul furnizeaza energie necesara muschilor si tesuturilor. Cine poate face diabet bronzat? Barbatii sunt mai susceptibili pentru a face hemocromatoza fata de femei. Femeile elimina excesul de fier prin sangerarea menstruala si in timpul sarcinii. Tipuri de hemocromatoza: Exista 2 tipuri de hemocromatoza: - hemocromatoza ereditara (genetica): este cea mai frecventa forma de hemocromatoza, transmisa genetic si este cea mai frecventa boala genetica la populatia alba, in special la persoanele cu descendenti in Europa de Nord - hemocromatoza secundara (dobandita). Cauzele hemocromatozei secundare sunt: -... [continuare]
Zaharul poate influenta nivelul colesterolului?
Autor: SfatulMedicului
Ce este colesterolul Colesterolul este un tip de lipid esential pentru buna functionare a organismului, fiind prezent in toate celulele corpului. Acesta este implicat in formarea membranelor celulare, sinteza unor hormoni esentiali si producerea acizilor biliari necesari digestiei grasimilor. Rolul colesterolului in organism Una dintre cele mai importante functii ale colesterolului este formarea acizilor biliari, substante esentiale pentru digestia si absorbtia grasimilor. De asemenea, colesterolul joaca un rol esential in sinteza hormonilor steroidieni, inclusiv a hormonilor sexuali (estrogen, testosteron) si a hormonilor corticosuprarenali (cortizol, aldosteron). De asemenea, este un precursor al vitaminei D, care contribuie la sanatatea oaselor si a sistemului imunitar. Colesterolul – prieten sau dusman? Desi colesterolul este vital pentru organism, nivelurile sale trebuie mentinute in limite normale. Excesul de colesterol din sange, in special colesterolul LDL... [continuare]
Dieta cu o singura masa pe zi - riscuri si beneficii
Autor: SfatulMedicului
Plan alimentar Dieta cu o singura masa pe zi reprezinta un plan alimentar ce pretinde ca ii ajuta pe oameni sa piarda in greutate prin post intermitent. Atunci cand urmeaza aceasta dieta, o persoana va manca doar o singura masa pe zi. Aceasta este de obicei cina, nefiind permis consumul altor calorii in timpul zilei. Desi acest plan alimentar poate reprezenta o solutie rapida pentru unii oameni de a pierde in greutate, riscurile pot depasi beneficiile. Afla mai multe detalii despre dieta cu o singura masa pe zi, inclusiv informatii despre posibilele beneficii si riscuri. Ce presupune dieta cu o singura masa pe zi? Dieta cu o singura masa pe zi are ca scop pierderea rapida in greutate. Aceasta dieta presupune luarea unei singure mese pe zi, fiind considerata a fi un tip de post intermitent. Postul intermitent implica perioade lungi in care nu se mananca si nu se bea nimic ce ar putea contine calorii. Totusi, exista ferestre scurte de timp in care mancatul este permis. In... [continuare]
Sfaturi pentru alimentatia bolnavilor de diabet
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Numarul persoanelor care sufera de diabet este in crestere. Totusi, de cele mai multe ori boala poate fi prevenita prin modificari pe care trebuie sa le aduceti dietei dumneavoastra, pentru a fi mai sanatoasa. Acest lucru nu inseamna neaparat ca trebuie sa excludeti din dieta anumite alimente. De exemplu, nu trebuie sa renuntati in totalitate la dulciuri. Respectati urmatoarele sfaturi de baza si va puteti bucura in continuare de alimentele dumneavoastra preferate, fara sa suferiti de foame: - Consumati alimente cu indice glicemic scazut - Includeti in dieta carnea slaba, pestele sau alte surse de proteine - Consumati multe fibre - Incercati sa limitati consumul de sare si grasimi saturate.� Importanta unui aport ridicat de fibre si carbohidrati complecsi Carbohidratii au un impact puternic asupra nivelului de zahar din sange, mai mult decat grasimile si proteinele. Totusi, acestia nu [continuare]
Sfaturi alimentare de sarbatori pentru diabetici
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sarbatorile inseamna, pentru diabetici, numeroase tentatii culinare dificil de gestionat. Dulciurile abunda in meniul meselor festive, la fel si preparatele cu grasimi nesanatoase si carbohidrati simpli. In aceste conditii, controlul glicemiei devine cu atat mai dificil. Urmatoarele sfaturi alimentare pentru persoanele care sufera de diabet ajuta la preintampinarea complicatiilor care ar putea surveni de pe urma unor abuzuri in dieta in perioada sarbatorilor. Reguli de nutritie pentru diabetici Diagnosticul de diabet nu este o sentinta la petrecerea sarbatorilor de iarna intr-o continua privare de preparate gustoase, traditionale. Diabeticii isi pot satisface pe deplin poftele alimentare, cata vreme isi planifica atent mesele si isi asculta cu atentie semnalele transmise de organism. Dulciurile sunt considerate cel mai mare dusman al diabetului, insa controlul acestei boli cronice implica adoptarea de masuri mult mai complexe decat simpla evitare a zaharului.... [continuare]
19 produse alimentare care pot lupta cu pofta de zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pofta de zahar este extrem de frecventa, in special in randul femeilor. De fapt, pana la 97% dintre femei si 68% dintre barbati raporteaza ca sufera de un fel de pofta de mancare, inclusiv pofta pentru zahar. Alimente care va pot ajuta sa va luptati cu pofta de zahar Cei care se confrunta cu o pofta de zahar simt o dorinta puternica de a manca ceva dulce si poate fi greu sa se abtina in jurul hranei. Acest lucru poate duce la consumul exagerat de calorii, uneori in mod regulat. Din fericire, exista lucruri pe care le puteti face pentru a „pacali” pofta de dulce. Fructele Atunci cand majoritatea oamenilor simt o pofta de zahar, ajung sa consume alimente bogate in grasimi, cu continut ridicat de zahar, cum ar fi ciocolata. Fructele sunt un dulce natural, dar contin, de asemenea, o multime de fibre benefice din plante, permitandu-va sa va mentineti sanatosi. Pentru a va asigura ca va linisteste pofta de dulce, mancati fructe care sunt mai putin bogate in... [continuare]
Generalitati Daca va taiati pielitele din jurul unghiilor, zona se va umfla, inrosi si va fi fierbinte. Acest tip de raspuns inflamator acut este reactia organismului la trauma, iar aceest lucru este o parte esentiala a procesului de vindecare, dar inflamatia cronica cauzata de forme mai subtile de traume poate influenta in sens negativ sanatatea dvs. Alimentele consumate pe termen lung, mancarurile foarte procesate si expunerea continua la toxinele din mediu pot duce la inflamatii persistente de grad mic pe care cercetatorii le coreleaza cu imbatranirea prematura, boli de inima, diabet, Alzheimer, psoriazis, artrita reumatoida si cancer. Ce agraveaza inflamatiile Multe alimente din dieta standard pot agrava inflamatiile, incluzand aici faina si zaharul alb rafinat, carnea rosie, produsele lactate, produsele de tip fast-food dar si aditivii alimentari. Cu un astfel de regim alimentar, corpul poate avea de suferit. Nu doar sanatatea dvs. ar putea fi precara, ci va fi... [continuare]
Emc - medici de familie in programul de diabet
Autor: SfatulMedicului
ORDIN Nr. 966 din 29 mai 2007 privind aprobarea Normelor tehnice de organizare a programului de formare prin educatie medicala continua a medicilor de familie care desfasoara activitati in cadrul Programului national de diabet zaharat Informatii privind programul de formare prin educatie medicala continua a medicilor de familie care desfasoara activitati in cadrul Programului national de diabet zaharat. EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 383 din 7 iunie 2007 in conformitate cu prevederile ARTICOLUL 48 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Ordinului ministrului sanatatii publice si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.061/425/2006 privind aprobarea organizarii si desfasurarii Programului national de diabet zaharat, precum si ale Hotararii Guvernului nr. 292/2007 pentru aprobarea programelor nationale de sanatate in anul 2007, cu modificarile... [continuare]
Diabetul poate fi favorizat de obezitate?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Obezitatea reprezinta una dintre cele mai frecvente boli de nutritie din lume, ea avand amploarea unei pandemii, conform raportului OMS 2011, fiind considerata boala secolului XXI. Sedentarismul, alimentatia hipercalorica, consumul excesiv de grasimi saturate si de dulciuri rafinate sunt principalii factori care conduc la obezitate. Daca diabetul zaharat tip 1 nu poate fi prevenit, atunci cel de tip 2 poate, cu ajutorul optimizarii stilului de viata. Excesul ponderal reprezinta un pericol din cauza comorbiditatilor asociate si determinate de obezitate: hipertensiune, diabet zaharat de tip 2, sindrom de apnee in somn. Din pacate, de la obezitate la diabet zaharat distanta este foarte mica. Diabetul zaharat de tip 2 era cunoscut ca o boala care apare preponderent dupa varsta de 40 sau 50 de ani, insa in ultima perioada, alterarea echilibrului glicemic incepe sa-si faca prezenta mult mai rapid, la persoane tinere, inclusiv la adolescenti din cauza instalarii premature... [continuare]
Generalitati A vorbi despre post pare un lucru destul de simplu deoarece acest termen este cunoscut in toate traditiile si culturile lumii. Astfel, stim ca postul se refera la un set de reguli restrictive din punct de vedere moral si spiritual, dar mai ales alimentar. Ce este postul In majoritatea cultelor religioase exista termenul de post, care are aceesi conotatie ca si la noi: repaus alimentar in semn de credinta si penitenta pentru greselile/pacatele facute. Postul ii indeamna pe oameni sa reflecteze asupra propriei starii spirituale, pentru ca sfarsitul acestei perioade sa culmineze cu modificarea spirituala a oamenilor. Cu toate ca nu este nici cea mai practica si nici cea mai simpla dieta sunt persoane care tin postul pentru a pierde in greutate si pentru detoxifierea organismului. Potrivit specialistilor, organismul uman nu are nevoie de cure de detoxifiere, deoarece aceste este construit pentru a elimina singur toxinele prin transpiratie, urina etc. Singurul... [continuare]
Generalitati Oricine poate fi diagnosticat la un moment dat in cursul vietii cu cancer. Acesta este un gand de care majoritatea oamenilor se tem, dar prevalenta sinistra a acestei boli si inabilitatea oamenilor de a gasi o cale sa scape de ea o fac dificil de ignorat. Totusi, exista metode de a reduce riscul dezvoltarii cancerului. Studiile au confirmat in mod repetat legatura puternica dintre riscul aparitiei cancerului si dieta. Legatura dintre dieta si cancer Medicii considera acum ca pana la 30 % dintre cancerele ce apar in tarile in curs de dezvoltare pot fi evitate printr-o nutritie mai buna. Desi nu exista o dieta anume, care sa previna sau sa trateze cancerul, medicii considera ca exista un mod sanatos de hranire, care poate ajuta la prevenirea aparitiei anumitor tipuri de cancer. Se considera acum ca aproape unul din trei cancere este legat de modul de alimentatie. Cancerul si regimul vegetarian In ultimii ani s-au facut mai multe cercetari... [continuare]
Generalitati In ultima vreme se pune din ce in ce mai mult accentul pe scaderea ponderala a barbatilor, astfel, nu doar femeile tin cure de slabire, ci si din ce in ce mai multi barbati. Mai mult, politicienii adopta masuri pentru a incuraja alimentatia sanatoasa, in timp ce vedetele se intrec in a atrage atentia opiniei publice referitor la problemele de sanatate pe care o alimentatie nesanatoasa le poate cauza. Din ce in ce mai multi barbati tin cure de slabire Unul dintre politicienii care sunt partizani ferventi ai alimentatiei sanatoase este Bill Clinton, fostul presedinte al Statelor Unite. El marturiseste insa in autobiografia sa ca inainte de operatia de by-pass pe care a suferit-o in anul 2004 era un adept convins al alimentatiei de tip fast-food, si ca in copilarie a fost un copil durduliu. De asemenea politicianul mai adauga si ca intotdeauna si-a monitorizat indeaproape fluctuatiile greutatii, el insusi incercand sa slabeasca cu ajutorul unei diete... [continuare]
Importanta fierului in organism Fierul reprezinta un macroelement ce se gaseste in toate celulele corpului. Importanta lui in economia organismului deriva din cantitatea in care se gaseste, 2,5-5 grame si din faptul ca peste 65% din total intra in structura hemoglobinei din hematii (proteina cu rol esential in transportul oxigenului catre celule si tesuturi). Organismul uman are nevoie de un aport consecvent si crescut de fier pentru a-si putea indeplini functiile. Fierul trebuie sa existe in permanenta si la un nivel cat mai ridicat deoarece functiile sale sunt multiple si au interesare plurisistemica, de exemplu: transporta oxigenul catre tesuturi, transporta diverse substante chimice implicate in metabolismul energetic, are actiune antioxidanta si este implicat in promovarea cresterii si dezvoltarii armonioase, in mentinerea imunitatii la niveluri optime si asigurarea functiei reproductive. Fierul se gaseste in organism in structura hemoglobinei si mioglobinei (proteina din... [continuare]
Generalitati Copilul se afla intr-un continuu proces de dezvoltare fizica si intelectuala, motiv pentru care unui parinte ii este destul de dificil sa identifice daca micutul sau se confrunta cu un exces de greutate, facand o simpla comparatie cu excesul de greutate in cazul adultilor. Pentru a stabili daca un copil prezinta un surplus de kilograme, medicul specialist face o medie intre inaltimea si greutatea copilului, si raporteaza aceasta medie la varsta copilului. Calcularea indicelui de masa corporala (IMC) reprezinta evaluarea standard a obezitatii in cazul adultilor, iar utilizarea acestui indice in randul copiilor, cu toate ca eficienta este limitata, reprezinta reperul standard pentru identificarea excesului de greutate in cazul copiilor. Astfel, orice copil al carui indice de masa corporala se incadreaza intre 25 si 30 raportat la varsta si sex trebuie sa fie consulta de specialist pentru a preintampina efectele secundare ale obezitatii, cum ar fi aparitia... [continuare]
Dieta recomandata persoanelor cu varice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Venele varicoase sunt venele care se dilata, se ingroasa si a caror elasticitate se diminueaza. O vena varicoasa poate fi afectata partial sau total. Conditia poate fi ameliorata prin imbunatatirea dietei care va reduce presiunea asupra venelor si le va face mai puternice. Este suficient sa adaugati alimentele de mai jos in regimul dietetic zilnic, pentru a scadea riscul dezvoltarii venelor varicoase sau pentru ca acestea sa se diminueze. Mancati alimente cu fibre Daca va incordati sau va tineti respiratia in timpul eliminarii continutului intestinului gros, se va crea o presiune mare asupra venelor rectului inferior. Acestea se vor deteriora si posibil sa dezvoltati hemoroizi si vene varicoase. Exista solutii mult mai simple, pentru a evita petrecerea unor perioade indelungate la toaleta: consumati cat mai multe fibre. Pe masura ce cresteti cantitatea de fibre, trebuie sa consumati cat mai multe lichide, pe tot parcursul zilei. In acest mod scaunul... [continuare]
Ce este menopauza? Post menopauza este sfarsitul ciclului reproductiv al unei femei, situatia in care menstruatia acesteia se opreste. Menopauza apare oficial la 12 luni dupa ce ciclul menstrual al unei femei s-a incheiat, chiar daca aceasta poate experimenta simptomele asociate cu menopauza in anii anteriori. Post menopauza apare in jurul varstei de 50 de ani. Simptome Manifestarile postmenopauzei pot include tensiune arteriala, bufeuri, depresie, uscaciune vaginala, dureri de oase, crampe musculare, riduri etc. Dupa menopauza, unei femei ii poate fi mai dificil sa isi mentina o greutate sanatoasa din cauza scaderii valorilor hormonilor si a masei musculare. Menopauza si cresterea in greutate Cresterea in greutate poate fi daunatoare si va mari riscul aparitiei cancerului de san, a diabetului si a bolilor cardiovasculare. Nivelurile scazute de estrogen ale femeilor care se afla la menopauza, predispun la aparitia osteoporozei si la fragilizarea oaselor. O dieta... [continuare]
Dieta de schimbare a metabolismului - spitalul de stat danez
Am inceput de curand dieta aceasta, recunosc ca mi-e foame, dar ma simt in acelasi timp mai "usor"... as vrea sa stiu daca in cele 13 zile cat dureaza dieta risc afectiuni in organism... beau mai bine de 2 litri de apa pe zi si sunt foarte hotarat sa termin dieta cu bine. [continuare]
cand transpir am un miros urat la subrat e din cauza ca am diabet tip 2 sau hepatita c [continuare]
Buna.Ce ar trebui sa consume o persoana care are acest tip de diabet la oare 10 seara,fiind si ultima masa.As dori sa stiu mai multe variante. [continuare]
Buna,am mai scris pe forum referitor la glicemiile mari si uneori fluctuatiile mari dintre glicemii.Poate fi vorba de o problema psihologica dar nu-mi permit un psihoterapeut in momentul de fata.Am tinut tot postul sa vad ce se intampla si rezultatele au fost uimitoare,am mancat mai mult,chiar si dulce cu zahar si glicemia s-a mentinut aproape tot timpul sub 100.Dupa ce s-a terminat postul si am inceput sa mananc carne glicemiile au crescut la 2 ore dupa masa la 201.Ce se intampla? [continuare]
BUNA ZIUA STIMATI DOMNI SAU DOAMNE DOCTOR VA ROG SA MA INFORMATI CU UN SFAT LEGAT DE DIABET:DACA UN OM ESTE DIAGNOSTICAT IN URMA CU 8 LUNI DE ZILE CU DIABET TIP 1 INSULINO DEPENDENT POATE TRAI FARA INSULINA PANA IN ACEASTA DATA A ANULUI IN CURS.SAU DACA ACEA INSULINA E ESENTIALA PT VIATA LUI.INSULINA ACTRAPID I-A FOST INDICATA IN DOZE MICI DE 4-6 UNITATI DE 3-4 ORI PE ZI.ESTE ACEL OM DIABETIC DACA DE 8 LUNI DE ZILE RESPECTIV SI PANA AZI NU A LUAT NICI UN TRATAMENT PT DIABET SI GLICEMIA ARE VALORI DE:120-140 MAXIM ACESTEA IN CONDITIILE UNEI VIETI NORMALE ADICA FARA DIETA DAR CU CONSUM REDUS DE ZAHAR SAU CHIAR DELOC MENTIONEZ CA A MANCAT SI CIOCOLATA DE CATEVA ORI.VA MULTUMESC ANTICIPAT PT SFATURI [continuare]
Este bun sucul de noni pentru diabet tip2?
te ajuta sucul noni sa te poti lasa de fumat? [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Chirurgie generala , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter