Clickmed
programare rapida la medic

Sfaturi pentru alimentatia bolnavilor de diabet

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2012

Generalitati

Sus
Sfaturi pentru alimentatia bolnavilor de diabet

Numarul persoanelor care sufera de diabet este in crestere. Totusi, de cele mai multe ori boala poate fi prevenita prin modificari pe care trebuie sa le aduceti dietei dumneavoastra, pentru a fi mai sanatoasa. Acest lucru nu inseamna neaparat ca trebuie sa excludeti din dieta anumite alimente. De exemplu, nu trebuie sa renuntati in totalitate la dulciuri.

Respectati urmatoarele sfaturi de baza si va puteti bucura in continuare de alimentele dumneavoastra preferate, fara sa suferiti de foame:

- Consumati alimente cu indice glicemic scazut
- Includeti in dieta carnea slaba, pestele sau alte surse de proteine
- Consumati multe fibre
- Incercati sa limitati consumul de sare si grasimi saturate.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Importanta unui aport ridicat de fibre si carbohidrati complecsi
  3. Alegeti cu atentie dulciurile
  4. Citeste pe aceeasi tema

Importanta unui aport ridicat de fibre si carbohidrati complecsi

Sus

Carbohidratii au un impact puternic asupra nivelului de zahar din sange, mai mult decat grasimile si proteinele. Totusi, acestia nu trebuie sa fie exclusi complet din dieta. Este nevoie doar sa ii alegeti corect.

In general, este indicat sa se limiteze aportul de carbohidrati rafinati, cum ar fi painea alba, pastele si orezul, precum si sucurile acidulate, bomboanele si snack-urile. Concentrati-va asupra unui continut ridicat de fibre si carbohidrati complecsi.

Acest tip de carbohidrati ajuta la mentinerea nivelului normal de zahar din sange, deoarece sunt digerati mai lent si previn, astfel, productia unei cantitati prea mari de insulina. Carbohidratii complecsi ofera energie pe o perioada mai mare de timp.

O dieta echilibrata, care sa contina o multime de legume preparate cat mai sanatos, va contribui la cresterea aportului de substante nutritive din organism. Includeti in dieta alimente care contin grasimi nesaturate, cum ar fi nucile, avocado si pestele gras. Se recomanda limitarea consumului de alimente procesate si includerea alimentelor proaspete, cat mai naturale, ori de cate ori este posibil.

Alegeti cu atentie dulciurile

Sus

Daca suferiti de diabet, nu inseamna ca trebuie sa eliminati total zaharul din dieta. Va puteti bucura de o portie mica din desertul preferat. Cheia este moderatia. Daca va plac deserturile, limitarea poate suna la fel de rau pentru dumneavoastra ca si eliminarea completa a acestora. Pentru ca obiceiurile alimentare sa devina mai sanatoase, dulciurile rafinate pe care le consumati, pot fi inlocuite cu altele mai sanatoase.

Este recomandata reducerea sucurilor acidulate din dieta. Daca totusi va este pofta de un suc acidulat, il puteti inlocui cu apa minerala, amestecata cu zeama unei portocale.

Reduceti cantitatea de zahar din preparatele culinare. Daca pentru prepararea unei prajituri este necesar sa adaugati o ceasca de zahar, puneti doar 3/4 din aceasta cantitate. Preparatele pot avea un gust mai dulce daca adaugati scortisoara, nucsoara sau extract de vanilie.

Gasiti modalitati sanatoase de a va satisface pofta de dulce. In loc de inghetata, amestecati la blender banane cu putin lapte degresat sau iaurt simplu. Congelati apoi preparatul.

Puteti manca o bucata mica de ciocolata neagra, mai degraba, decat ciocolata cu lapte. Incepeti prin a reduce la jumatate portia de desert. Inlocuiti cealalta jumatate de portie de desert cu fructe.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate