Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

cenntrifuga golgi cu refrigerare

Bolile determinate de mediu

Bolile determinate de mediu

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Potrivit unui studiu realizat in 2006 de Organizatia Mondiala a Sanatatii, 24% dintre afectiunile cauzatoare de moarte sunt determinate de factorii de mediu. Aceste afectiuni care au legatura directa cu mediul afecteaza in primul rand copiii din tarile sarace. Dintre cele mai importante astfel de afectiuni, locurile fruntase sunt ocupate de diareea infectioasa, infectiile tractului respirator inferior, malaria si accidentele. In afara de acestea exista mai multe date stiintifice care atesta ca factorii de mediu au un rol foarte important in aparitia unor afectiuni larg raspandite in ziua de astazi: afectiunile cardiovasculare, cancerul, diabetul zaharat, afectiunile obstructive pulmonare. Primavara tacuta In 1962 Rachel Carson publica o carte despre efectele dezastruoase ale pesticidelor asupra mediului. Astfel, primavara nu mai era insotita de cantecele pasarilor, intrucat multe dintre acestea fusesera omorate de folosirea exhaustiva a unui pesticid numit... [continuare]

Operatia de marire a sanilor sau mamoplastia

Operatia de marire a sanilor sau mamoplastia

Actualizat la data de: 16 Iunie 2021

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Ce este mamoplastia Marirea sanilor sau mamoplastia de augmentare reprezinta o procedura cu o popularitate in crestere, avand in vedere promovarea intensa pe retelele de socializare a asa-numitelor "corpuri ideale". Ea se adreseaza femeilor cu sani mici, in vederea corectarii si imbunatatirii volumului si aspectului lor. Numarul femeilor care recurg la acest tip de operatii estetice este in crestere. In Statele Unite, de exemplu, in anul 2017 au fost realizate peste 300.000 de proceduri, in timp ce in 2003 au fost realizate peste 250.000 de astfel de interventii, iar in 1992numai 32.000 . Pregatirea pentru mamoplastie O astfel de operatie presupune riscuri si atentionari speciale care trebuie analizate si discutate cu medical chirurg, fiecare caz avand particularitatile sale. De asemenea, pegatirea operatiei presupune parcurgerea unor etape ce incep cu consultul preoperator. Motivele pentru care asemenea operatii se realizeaza sunt variate si includ urmatoarele situatii: [continuare]

Transfuzia sangvina

Transfuzia sangvina

Actualizat la data de: 06 Mai 2022

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Ce este transfuzia de sange? Transfuzia de sange este un tratament medical ce consta in inlocuirea sangelui sau a unor componente sanguine care s-au pierdut printr-o sangerare (intr-un accident, operatie sau boala). Unele boli, ca hemofilia sau cancerul impiedica organismul sa produca unele componente ce lipsesc din sange. Transfuziile sau administrarea componentelor ce lipsesc din sange sunt folosite in tratamentul acestor boli. Pentru persoanle aflate in stare critica, transfuziile de sange pot salva vieti. Sangele integral este rareori folosit in transfuziile de sange chiar si atunci cand este nevoie de transfuzii pentru hemoragii. De obicei, numai unele componente ale sangelui (preparate de sange) sunt folosite pentru transfuzii. Sangele are multe componente, incluzand eritrocitele (celule rosii), plasma, albuminele (proteine), trombocitele si factorii de coagulare. Cand este necesara o transfuzie de sange? Este nevoie de o transfuzie de sange atunci cand s-a pierdut o... [continuare]

Intoxicatia alimentara

Intoxicatia alimentara

Actualizat la data de: 24 Iulie 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode: - pe parcursul procesului de preparare. In mod normal organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), astfel ca acestea pot contamina persoana care manevreaza carnea - pe parcursul cresterii si anume in cazul fructelor si legumelor, care pot fi contaminate mai ales daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata - in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau in cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina... [continuare]

Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza

Actualizat la data de: 26 Aprilie 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Intoleranta la lactoza reprezinta incapacitatea de a digera cantitati semnificative de lactoza (zaharul predominant din lapte). Diferite etnii si rase sunt mai frecvent afectate decat altele. Pana la 75% dintre adultii afro-americani, mexicani, evrei si americani nativi prezinta intoleranta la lactoza. Aceasta conditie clinica este mai putin frecventa printre adultii de provenienta nord-europeana. Intoleranta la lactoza rezulta dintr-un deficit al enzimei denumite lactaza, produsa in mod fiziologic de celulele care captusesc intestinul subtire. Lactaza digera zaharurile din lapte, reducandu-le la forme mai simple care pot fi absorbite de la nivelul tubului digestiv in sange. Cand nu este o suficienta cantitate de lactaza pentru a digera cantitatea de lactoza consumata, rezultatele pot fi suparatoare, desi, in general, lipsite de pericol. Cauze Unele din cauzele intolerantei la lactoza sunt cunoscute. De exemplu, diferite afectiuni digestive pot reduce cantitatea... [continuare]

Tratamentul echimozelor

Tratamentul echimozelor

Actualizat la data de: 28 Aprilie 2023

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Generalitati Termenul echimoza deriva din cuvantul de origine greaca "ekkhumosis", care inseamna extravazare (scapare) a sangelui. In cazul echimozelor, sangele extravazeaza din vasele lezate in tesuturile inconjuratoare, dand aspectul violaceu la nivel tegumentar. Echimozele, cunoscute popular sub numele de vanatai, reprezinta leziuni tegumentare datorate rupturii vaselor de sange situate imediat sub piele. Acestea sunt, de cele mai multe ori, de culoare rosie-violacee si nu se decoloreaza la digito-presiune (atunci cand se aplica presiune la nivelul acestora). De obicei, sunt mai mari de un centimetru in diametru si se vindeca spontan in aproximativ trei saptamani, trecand prin mai multe stadii de resorbtie a cheagului de sange, care la nivelul pielii se observa prin modificarile de culoare: de la rosu se trece la violet-albastru, apoi albastru-verzui si in final, galben-verzui, vanataia disparand apoi complet. Cauze Cea mai intalnita cauza este reprezentata de traumatisme,... [continuare]

Ce sunt alimentele procesate

Ce sunt alimentele procesate

Actualizat la data de: 27 Martie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele procesate sunt definite de nutritionisti ca fiind hrana procesata in mod deliberat inainte ca ea sa fie consumata, fie din motive de siguranta, fie din convenienta. Metodele de procesare includ conservarea, congelarea, refrigerarea, deshidratarea, procesarea aseptica sau stabilirea unui echilibru corespunzator intre ingredientele si nutrientii pe care ii furnizeaza. Multe persoane cred ca alimentele procesate sunt echivalente cu prajiturile din comert, chipsurile si bauturile carbonatate, insa in realitate aceasta categorie de produse alimentare este mai complexa decat atat. Tipuri de alimente procesate Era procesarii alimentelor a inceput in urma cu aproximativ doua milioane de ani, cand stramosii nostri au invatat sa gateasca hrana cu ajutorul focului. Dupa descoperirea gatitului, oamenii au observat ca mai exista si alte procese biochimice care transforma si conserva alimentele, precum fermentatia, deshidratarea (uscarea), conservarea cu sare... [continuare]

Cum prevenim toxiinfectia alimentara provocata de consumul de oua

Cum prevenim toxiinfectia alimentara provocata de consumul de oua

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ouale trebuie sa fie depozitate in mod corespunzator, in scopul de a se evita aparitia anumitor boli sau a intoxicatiei alimentare. Multe frigidere sunt dotate cu suporturi speciale pentru oua, care se afla pe usa frigiderului. In realitate, aceste rafturile nu sunt recomandate pentru pastrarea oualor, deoarece usa este cea mai calda locatie din interiorul frigiderului. Cele mai bune modalitati de a pastra ouale Uitati de acele dispozitive special concepute pentru depozitarea oualelor in frigider si urmati in schimb, urmatorii pasi: Pastrati ouale in cutia lor de carton originala si asezati-le in cea mai rece parte a frigiderului. Verificati data de expirare. In cazul in care este depasita, este important sa le aruncati. Daca aveti mai multe oua decat stiti ca puteti sa consumati intr-un anumit interval de timp, congelati-le. Ouale se vor pastra pana la un an in cazul in care sunt congelate. Turnati ouale intr-un vas conceput pentru... [continuare]

Preveniti intoxicatiile alimentare

Preveniti intoxicatiile alimentare

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Fiindca in ultima perioada au fost inregistrate mai multe cazuri de imbolnavire din cauza toxiinfectiilor alimentare, in special in focare familiale, Ministerul Sanatatii Publice recomanda populatiei respectarea regulilor de baza ale unui comportament de prevenire a imbolnavirilor prin toxiinfectii alimentare sau alte boli cu transmitere digestiva astfel: - evitarea prepararii alimentelor cu mai mult de 2-3 ore inaintea consumului, in cazul in care nu se pot asigura conditiile de temperatura necesare pastrarii alimentelor preparate; - asigurarea pastrarii alimentelor la temperaturi de 4 – 8 C, in cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2 – 3 ore de la preparare (refrigerare); - consumarea alimentelor pregatite pentru sugari imediat dupa prepararea lor, fara a f [continuare]

Cerinte minime de securitate si sanatate referitoare la asistenta medicala la bordul navelor

Cerinte minime de securitate si sanatate referitoare la asistenta medicala la bordul navelor

Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

CAPITOLUL 1 - Dispozitii generale HOTARARE Nr. 1007 din 2 august 2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate referitoare la asistenta medicala la bordul navelor PUBLICATA IN: MONITORUL OFICIAL NR. 696 din 15 august 2006 In temeiul ARTICOLUL 108 din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare. ARTICOLUL 1 Prezenta hotarare stabileste cerintele minime de securitate si sanatate referitoare la asistenta medicala la bordul navelor. ARTICOLUL 2 In intelesul prezentei hotarari, termenii si expresiile de mai jos se definesc dupa cum urmeaza: a) nava - orice nava maritima sau nava de pescuit care arboreaza pavilionul romanesc, aflata in proprietate publica ori privata, cu exceptia navelor de navigatie interioara, navelor militare, ambarcatiunilor de agreement utilizate in scopuri necomerciale si care nu au echipaj profesionist, precum si a remorcherelor care isi desfasoara activitatea in bazinele si radele portuare; b) lucrator -... [continuare]

Aditivii periculosi din alimente

Aditivii periculosi din alimente

Actualizat la data de: 27 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta care contine prea multe alimente procesate poate provoca multiple probleme in diverse parti ale organismului. Alimentele procesate nu contin prea multi nutrienti, intrucat fie nu contin prea multe vitamine si minerale, ori acestea au fost pierdute in procesul de prelucrare. In al doilea rand, pentru a se satura, oamenii au tendinta de a manca prea multe alimente, cum ar fi chipsurile, prajiturile, alimentele semipreparate si sosuri. In general, senzatia de satietate nu intervine dupa consumul de alimente integrale, fructe si legume cu fibre, asa ca multe persoane au tendinta de a manca in continuare, dar cel mai infricosator aspect, din punctul de vedere al alimentelor procesate, este ca acestea sunt consumate in proportii mai mari. Aditivii alimentari care trebuie evitati Aditivii alimentari au multiple roluri si chiar daca multi oameni nu le acorda atentie, acestia pot avea multe efecte negative asupra sanatatii. 1. Colorantii alimentari ... [continuare]

Tratamentul leziunilor cranio-cerebrale

Tratamentul leziunilor cranio-cerebrale

Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Traumatismele cranio-cerebrale trebuie tratate cu maxim de seriozitate si atentie deoarece au de nenumarate ori implicatii dintre cele mai grave, in literatura de specialitate, peste jumatate din numarul deceselor fiind inregistrate ca urmare a traumatismelor cranio-cerebrale. In functie de gravitate, unele pot fi ingrijite in mod corespunzator si acasa, insa pentru altele se recomanda doar tratament de specialitate. Este foarte importanta evaluarea si tratarea precoce a leziunilor secundare cerebrale, care pot determina agravarea starii generale a pacientului. Tratament la domiciliu Masurile luate imediat dupa incident sunt in functie de localizarea exacta a leziunii, profunzimea si gravitatea ranii, astfel: sangerarile cu localizare strict sub scalp (extracranian) vor determina aparitia de hematoame sau echimoze. De obicei, acestea dispar in timp, pe masura ce rana se vindeca. Aplicarea precoce de pungi cu gheata poate reduce semnificativ din dimensiunile... [continuare]

Echinaceea: prim remediu naturist impotriva gripei!

Echinaceea: prim remediu naturist impotriva gripei!

Actualizat la data de: 26 Noiembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Atat radacinile cat si florile de echinaceea constituie un remediu excelent impotriva virozelor respiratorii, gripei, bronsitelor si a altor infectii. Aceasta planta medicinala, de provenienta americana, este folosita de foarte mult timp datorita proprietatilor sale antifungice si de fortificare a sistemului imunitar, ajutand astfel la scurtarea duratei de manifestare a afectiunilor. Frunzele, florile si radacinile de echinaceea sunt folosite la producerea suplimentelor nutritionale, tincturilor sau ceaiurilor. Planta "echinaceea" creste in SUA si Canada, unde se gasesc 9 specii ale acestei plante, printre cele mai comune fiind: purpurea, angustifolia si pallida. Cu toate ca echinaceea este o planta cu traditie in fortificarea sistemului imunitar, sunt cercetatori care sustin tocmai contrariul, inclusiv ca aceasta nu previne nici macar raceala comuna, dar sa mai ajute la tratarea acesteia. Ii informam pe toti acesti cercetatori ca pana acum nu au fost... [continuare]

Boli ale aparatului genital masculin - generalitati

Boli ale aparatului genital masculin - generalitati

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Patologie traumatica Datorita localizarii lor, organele genitale masculine sunt predispuse riscului de aparitie a unei diversificate patologii, atat de origine infectioasa, cat in special traumatica. Cel mai adesea problemele apar: - in timpul activitatilor sportive: fotbal, ciclism; - in timpul activitatilor legate de locul de munca: expunerea la substante chimice iritante; - ca urmare a unor traumatisme prin cadere. Leziunile sferei genitale determina de obicei dureri intense care insa, in cele mai multe cazuri dispar, fara a lasa sechele. Traumatismele minore sau bolile necomplicate nu necesita spitalizare, ci doar tratament ambulator, insa situatiile complicate cu tumefactie locala, hematoame, echimoze sau prurit impun prezentarea de urgenta la medic si instituirea unui tratament mai complex. Patologie netraumatica 1. Cancerul testicular - e cea mai raspandita forma de cancer printre barbatii cu varste cuprinse intre 15-35 de ani. S-a observat ca apare de aproximativ 4... [continuare]

Testul pentru helicobacter pylori

Testul pentru helicobacter pylori

Actualizat la data de: 28 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Testul pentru Helicobacter pylori se efectueaza pentru depistarea prezentei unei infectii cu Helicobacter pylori la nivelul stomacului si a partii superioare a intestinului subtire (duodenul). H. pylori poate cauza ulcer gastroduodenal; cu toate acestea, majoritatea persoanelor care prezinta infectie cu H. pylori nu dezvolta ulcer. Exista 4 tipuri de teste care pot detecta prezenta infectiei gastrice cu H. pylori Ce fel de pregatire este necesara pentru efectuarea testelor? Testul pentru determinarea anticorpilor anti H. pylori serici sau a antigenului H. Pylori in materiile fecale: nu este necesara pregatire pentru efectuarea acestor teste. Modul de efectuare al testelor Testul anticorpilor serici Medicul specialist va recolta o mostra de sange astfel: - in jurul bratului se va aplica o banda elastica, cu scopul de a impiedica curgerea sangelui la acel nivel; acest lucru determina dilatarea venelor situate sub bandeleta, usurand introducerea acului la nivelul... [continuare]

Dieta pentru hepatita b

Dieta pentru hepatita b

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Virusul hepatitei B este un virus ADN, ceea ce inseamna ca materialul sau genetic este compus din acizi dezoxiribonucleici. Acesta face parte dintr-o familie de virusuri cunoscute sub denumirea de hepadnaviridae. Virusul este localizat in primul rand in ficat dar este prezent si in sange si in fluidele corpului. Virusul hepatitei B este compus din particule, in partea centrala (nucleu) si un invelis inconjurator (in exterior). Nucleul este format din ADN si antigeni de nucleu (HBcAg). Invelisul contine antigeni de suprafata (AgHBs). Acesti antigeni sunt prezenti in sange si sunt makerii folositi in diagnosticul si evaluarea pacientilor suspecti de hepatita virala. Pentru cei mai multi dintre oameni, dieta specifica pentru hepatita B are la baza aceleasi elemente ca o dieta recomandata pentru o persoana sanatoasa. Bolnavii diagnosticati cu hepatita B ar trebui sa consume alimente care stimuleaza sanatatea inimii (fructe, legume, cereale integrale),... [continuare]

Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate

Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 04 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de nuca au fost remarcate inca din 1931 cand cercetatorii au descoperit ca nucile sunt o sursa importanta de vitamina C. Uleiul de nuca este bogat in acizii grasi omega 3, vitaminele B1, B2, si B3, vitamina E si niacina. S-au facut numeroase studii pentru a se evalua efectele si rezultate in urma consumului de ulei de nuca, privind prevalenta bolilor, mortalitatii si factorilor de risc pentru diverse conditii. In prezent, se poate afirma ca un consum regulat de nuci poate preveni mai multe tipuri de boli, dar cel mai important avantaj este ca se va diminua riscul aparitiei afectiunilor cardiace coronariene. Nucile sunt bogate in fitonutrienti si sunt o sursa excelenta de seleniu, fosfor, magneziu, zinc, fier si calciu. Cum se obtine si se pastreaza uleiul de nuci? Uleiul nerafinat de nuci este obinut din fructul lemnos al nucului, dupa uscare si este presat la rece. Un ulei de nuca de calitate va avea gust de nuci si... [continuare]

9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Actualizat la data de: 09 Mai 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia sanatoasa nu inseamna o nutritie stricta, mentinerea unei siluete subtiri sau privarea de alimente preferate. O stare generala de bine, mai multa energie, stabilizarea starii de spiri si mentinerea sanatatii organismului - toate aceste lucruri sunt posibile cu o dieta potrivita pentru fiecare persoana. Puteti invata cum sa va extindeti gama de alimente sanatoase si sa cunoasteti felul in care va puteti planifica dieta astfel incat sa se transforme intr-una sanatoasa si gustoasa. Propuneti-va sa atingeti succesul Acest lucru il puteti face prin planificarea unei diete sanatoase cu pasi marunti, si nu prin schimbari nutritionale drastice. Cu schimbari usoare, treptate, dieta dvs. s-ar putea transforma intr-una sanatoasa, mai devreme decat va asteptati. - Simplificati In loc sa va preocupe numaratul caloriilor sau masurarea portiilor, ganditi dieta dvs. in termeni de culoare, varietate si prospetime. Incepeti usor si modificati pe termen lung unele... [continuare]

Neplacerile sanatatii declansate de caldura

Neplacerile sanatatii declansate de caldura

Actualizat la data de: 05 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii propun 5 strategii de prevenire a celor mai frecvente afectiuni sau situatii care pun in pericol sanatatea unei persoane in anotimpul calduros, care ar putea trasforma perioada vacantei intr-una de cosmar. Iata mai jos cateva dintre masurile de preventie, care alaturi de un pahar de limonada rece, pot face oricui, vara, mai frumoasa. Deshidratarea si insolatia Deshidratarea si insolatia sunt strans legate una de alta si sunt intalnite la persoanele care stau vreme indelungata in soarele torid al verii, fara nici un fel de protectie. Practic din cauza caldurii, oamenii transpira, iar concentratia de electroliti a lichidelor corpului poate fi echilibrata doar cu ajutorul lichidelor. Daca o persoana este deshidratata nu poate transpira suficient, pentru ca transpiratia sa scada temperatura corpului. Iar acest lucru devine periculos, mai ales pe timpul verii, cand exista pericolul insolatiei. Semnale de avertizare: Simptomele de... [continuare]

Ghid de cumparare a alimentelor congelate

Ghid de cumparare a alimentelor congelate

Actualizat la data de: 02 Martie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Printre avantajele cumpararii alimentelor congelate nu se numara doar economia de timp ci si faptul ca unele dintre produsele congelate sunt hranitoare daca sunt bine pastrate dupa achizitionare. Legumele si fructele congelate pot fi, de fapt, mult mai hranitoare decat cele proaspete intrucat acestea sunt ambalate imediat dupa recoltare si sunt bogate in nutrienti. Legumele si fructele, in mod normal, pot fi pastrate in congelator aproximativ 8 luni de zile daca nu sunt decongelate. Legume Cele mai bune sunt legumele simple congelate, fara alte ingrediente. Nu este nici o diferenta nutritiva intre cele care sunt ambalate in cutii si cele ambalate in pungi. Legumele si fructele nu trebuie sa fie inghetate sub forma de bulgari - acesta fiind semnul ca au fost decongelate si recongelate, iar in acest caz alimentele au mai putine vitamine. Se va evita: orice amestec ce contine branza, paste, orez sau este acoperit cu sos. O cana de broccoli simplu... [continuare]

Sarcina: ce alimente trebuie evitate

Sarcina: ce alimente trebuie evitate

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Unele tipuri de branzeturi Consumul de branzeturi moi in timpul sarcinii poate fi riscant. Cele care contin lapte nepasteurizat pot contine bacterii de listeria, afectiune care poate determina avort spontan, nastere prematura si chiar decesul fatului. De aceea, in timpul sarcinii se vor evita branzeturile cu mucegai, brie, camembert, feta, queso blanco, queso fesca, cu exceptia situatiei in care pe eticheta se specifica faptul ca acestea sunt pasteurizate. Daca exista vreun dubiu sau nu se pot obtine informatiile necesare, mai bine se va evita consumul acestora. Carne insuficient gatita Carne gatita in sange poate fi gustoasa, dar pe parcursul sarcinii se recomanda sa se manance doar carne bine gatita. Cea cruda sau insuficient preparata poate contine toxoplasmoza, dar si alte bacterii care pot influenta in mod negativ dezvoltarea fatului. Sucul proaspat Sucul proaspat stors in restaurante si baruri, pentru ca nu este pasteurizat ar putea contine bacterii cum ar... [continuare]

Chimioterapia

Chimioterapia

Actualizat la data de: 30 Martie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati si alte informatii In functie de boala sau de stadiul acesteia, chimioterapia poate fi curativa, adica sa aiba ca finalitate vindecarea organului bolnav sau complementara actului chirurgical sau radioterapiei. Principiul chimioterapiei este de a atinge, pentru a le distruge, celulele susa, care, in interiorul tumorii, sunt singurele capabile sa se reproduca nedefinit. Toate medicamentele anticanceroase care participa la aceasta distrugere au o toxicitate mai mult sau mai putin mare, putand afecta formula sanguina, pielea, parul sau alte organe. Cu cat este mai puternica doza administrata, cu atat sunt mai mari sansele de a distruge un numar mai mare de celule canceroase, dar si riscul de a distruge si celulele sanatoase. Cand nu exista alata posibilitate, se administreaza doze mari de chimioterapie, dar sub acoperirea unei grefe de maduva osoasa, pentru a inlocui celulele sanguine definitiv distruse. Un astfel de tratament se efectueaza in cure sugestive ce... [continuare]

Pagina 2 din 4 (93 rezultate)