Tratamentul echimozelor
Generalitati
Sus
Echimozele (sau vanataile) se prezinta clinic sub forma unor pete de culoare rosu-violaceu, cu margini bine conturate si cu intindere variabila (in functie de dimensiunile agentului traumatizant). Echimozele sunt contuzii superficiale, aparute prin lezarea vaselor mici aflate imediat sub tegument si prin extravazarea sangelui in spatiul din jurul lor.
O echimoza netratata se resoarbe spontan in aproximativ 3 saptamani, trecand prin mai multe stadii de resorbtie a cheagului, care la nivelul pielii se observa prin modificarile de culoare: de la rosu se trece la violet-albastru, apoi albastru-verzui si in final, galben-verzui, vanataia disparand apoi complet.
Cuprins articol
Tratament
Sus
Tratamentul echimozelor nu este unul specific, insa exista cateva masuri care, daca sunt luate prompt dupa agresiune, pot reduce din disconfortul cauzat de vanataie in sine. Astfel, sunt indicate:
- aplicarea locala de comprese reci sau pungi cu gheata (chiar si alimente congelate, daca doar acestea sunt la indemana) pentru 20- 30 de minute, cu scopul de a reduce din tumefactia zonei si de a calma durerea; punga cu gheata nu trebuie aplicata direct pe piele, ci este recomandata interpunerea unui prosop la contactul cu tegumentul; trebuie avut grija de asemenea, sa nu se depaseasca timpul maxim recomandat, de 30 de minute; refrigerarea locala se poate realiza de mai multe ori in timpul zilei, daca se respecta pauze de cateva ore intre aplicatii
- in cazul in care echimoza are localizare extinsa la nivelul membrului inferior (coapsa, gamba), acesta trebuie mentinut ridicat pentru o perioada cat mai lunga de timp, mai ales in primele 24 de ore de la traumatism
- ca analgezice sunt indicateparacetamol sau ibuprofen
- dupa 48 de ore, la nivelul zonei se pot aplica comprese cu apa calda; se mentin timp de 10 minute si se pot pune de 2-3 ori pe zi, ele favorizand fluxul sangvin in regiune si astfel grabind vindecarea ranii.
De retinut!
Nu se recomanda administrarea de aspirina datorita efectului sau antiagregant plachetar (manifestat la dozele la care se exercita si efectele analgetice), aceasta prelungind timpul de sangerare.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
-
Tratamentul homeopat in sarcina
-
Schimbarile de culoare ale buzelor - cauze si tratament
-
Fractura osului metacarpian: diagnostic, tratament si recuperare
-
Raluka a recunoscut! Se iubește cu un bărbat cu 20 de ani mai mare: 'Nu-i ușor'
-
Hepatita D: cauze, simptome si tratament
-
Deea și Dinu Maxer au semnat actele de divorț. Ce se întâmplă cu copiii lor după despărțire: „Ne dorim discreție, liniște și pace”
-
Policitemia: cauze, simptome, tratament
-
Splenomegalia sau marirea splinei - cauze, simptome, tratament
-
Prim ajutor in fractura de glezna