cenntrifuga golgi cu refrigerare
Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de ingestia de alimente sau bauturi contaminate de microorganisme patogene. Desi aparent superpozabila cu termentul de gastroenterita acuta, toxiinfectia alimentara este adesea rezultatul ingestiei de alimente sau bauturi contaminate cu agenti patogeni bacterieni, virali, fungici sau parazitari. Gastroenterita este rezultatul oricarui tip de expunere (interpesonala, fecal-orala, suprafete etc) si simptomatologia apare de obicei mai tarziu decat cea din toxiinfectie si are un parcurs mai lung. In cele ce urmeaza vom aborda tabloul si managementul toxiinfectiilor alimentare. De ce vara? In sezonul estival, din cauza zilelor toride, astfel de microorganisme se inmultesc foarte repede in alimentele perisabile, iar consumul acestor alimente tinute in conditii incorecte de depozitare genereaza tabloul clinic de toxiinfectie alimentara. In cazul expunerii la bacterii in produsele alimentare sau apa, anumite specii pot... [continuare]
Cum se manifesta trichineloza
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Trichineloza este o boala comuna omului si anumitor animale, are caracter acut, datorita infestarii pe cale intestinala cu un vierme cilindric de dimensiuni foarte mici, Trichinella spiralis, ale carui larve trec in organism si se inchisteaza indeosebi in masele musculare, dand o simptomatologie caracterizata prin dureri, febra si manifestari alergice. Etiologie si patogenie Boala este data de larva viermelui Trichinella spiralis, de 1,5-4 mm lungime. Ciclul de dezvoltare se petrece in acelasi organism animal, care este infestat atat cu forma adulta, cat si cu larva sa inchistata. Dintre animale, porcul, sobolanul, vulpea, ursul, cainele, pisica si alte animale carnivore reprezinta rezervorul de virus, de unde viermele poate fi transmis la om. Omul ingera carnea, de obicei de porc, infestata cu larve inchistate de trichina, care sunt puse in libertate prin digerarea chistului de catre sucul gastric. Larvele devin libere si se transforma in adulti in 5-7 zile, ... [continuare]
Factori care pot modifica data de expirare a medicamentelor
Autor: SfatulMedicului
Ce inseamna data de expirare a medicamentelor? Data expirarii reprezinta ziua finala in care producatorul unui medicament garanteaza eficienta si siguranta produsului. Data de expirare se gaseste pe majoritatea etichetelor de pe medicamente, atat in cazul celor cu prescriptie, cat si in cazul celor fara, dar si pentru suplimente. Un aspect important de mentionat este acela ca odata deschis recipientul unui medicament, data de expirare se poate modifica. Data inscriptionata pe medicament atunci cand este achizitionat, este valabila pentru medicamentul neinceput, nedeschis. Anumite conditii precum caldura, umiditatea, lumina si alti factori pot afecta stabilitatea termenului de valabilitate. Marea majoritate a medicamentelor sunt valabile timp de 2 pana la 3 ani de la momentul fabricarii. Multe dintre acestea nu expira neaparat dupa depasirea termenului, dar nu mai exista acea garantie a calitatii medicamentului. Se poate folosi un medicament expirat? FDA (Administratia... [continuare]
Ce este intoxicatia cu histamina (scombroidoza)?
Dr. Claudia Adriana Nicolae
Medic primar Alergologie si Imunologie
Ce este scombroidoza Scombroidoza este o reactie toxica alimentara supranumita otravirea cu histamina. Ea apare ca urmare a consumului de peste stricat si este adesea confundata cu o reactie alergica. Termenul provine de la cuvantul grecesc “scombos” adica macrou, fiind descrisa initial in legatura cu consumul de peste apartinand familiei scombridae din care fac parte mcroul, tonul, marlinul, pestele-spada, palamida alaturi de alte 100 de specii. Majoritatea lor au o carne de culoare inchisa. Ulterior reactia toxica a aparut si dupa consumul de hering, sardine, hamsii, lufar sau mahi-mahi, in general specii de peste care sunt congelate sau pastrate inadecvat. Tipuri de peste care contin in mod natural o cantitate foarte mare de histidina Spre deosebire de alte toxiinfectii alimentare scombroidoza nu este produsa de bacterii sau virusuri, ci de asa numitele scombrotoxine, cea mai importanta dintre ele fiind histamina. Multe dintre tipurile de peste contin in mod natural o... [continuare]
Generalitati Fructele si legumele de toamna va vor indemna sa reveniti tot mai des in bucatarie si sa incercati retete noi si delicioase. Chiar daca zilele devin mai scurte si chiar mai reci, toamna ofera o varietate de fructe si legume hranitoare. Merele crocante si perele parfumate sunt o sursa buna de fibre solubile si potasiu, iar ambele fructe sunt gustari dulci si savuroase. Broccoli si varza sunt alimente sanatoase, bogate in calciu, iar conopida este o sursa bogata de vitamina C, vitamina K, acid folic si fibre. Dovleac copt si salata de rodii cu ulei de seminte de dovleac Timp de pregatire: 15 minute Timp de preparare: 30 de minute Ingrediente: 3 cesti dovleac, taiat in cuburi mici 2 linguri de ulei de masline extravirgin 1/4 lingurita sare 1/4 lingurita piper 6 cesti amestec de salate verzi 8 lingurite seminte de dovleac usor prajite 1/4 ceasca branza de capra maruntita Ingrediente pentru sos vinaigrette: 3 linguri... [continuare]
Generalitati Acizii grasi Omega 3 sunt considerati esentiali pentru sanatatea oamenilor. Omega 3 sunt un tip de acizi grasi pe care organismul uman nu este capabil sa ii produca. De aceea este foarte important ca acizii grasi Omega 3 sa fie asimilati din alimente sau suplimente alimentare. Cercetarile arata ca acizii grasi Omega 3 reduc inflamatia si ajuta la scaderea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inima, cancerul si artrita. Acestia contribuie la mentinerea in limite normale a fluiditatii sangelui si previn dezvoltarea celulelor canceroase. Acizii grasi Omega 3 sunt concentrati in creier si, se pare ca imbunatatesc functia cognitiva (memoria si performanta creierului) si comportamentul. De fapt, copiii care nu primesc suficiente cantitati de Omega 3 de la mamele lor in timpul sarcinii sunt mai predispusi sa dezvolte probleme nervoase sau de vedere. Simptomele de deficit de acizi grasi Omega 3 includ oboseala, deprecierea memoriei, uscaciunea pielii, par si unghii... [continuare]
Alimente care inrautatesc indigestia
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Senzatia de arsura localizata in partea inferioara a pieptului, urmata eventual de un gust acru in gura, sunt semnele indigestiei si refluxului de acid gastric. Medicii explica faptul ca aceste simtpome apar atunci cand acidul clorhidric din stomac revine inapoi pe esofag. Manifestarile specifice indigestiei apar ocazional, iar medicul poate determina cauza si tratamentul adecvat. Unele persoane adopta o dieta sanatoasa, ce contine o combinatie potrivita de carbohidrati, grasimi, proteine, apa, saruri, vitamine si fibre - elemenele esentiale in evitarea indigestiei. Daca va privati de oricare dintre aceste elemente, atunci puteti avea probleme de sanatate. Cand suferiti o indigestie care include simptome, cum ar fi greata si balonare, ceea ce mancati si mai ales ceea ce eliminati din dieta zilnica devine extrem de important. Iata care sunt alimentele pe care ar trebui sa le evitati atunci cand aveti indigestie. Alimente de evitat atunci cand aveti indigetie -... [continuare]
Interviu despre alimentatia sanatoasa cu prof. dr. nicolae hancu
Autor: SfatulMedicului
SfatulMedicului.ro: In ultima perioada se vorbeste tot mai des despre alimentele infestate. Sunt acestea un pericol pentru sanatate? La ce trebuie sa se uite un consumator atunci cand alege alimentele? Dr. Hancu: Grija pentru siguranta alimentelor este esentiala in cadrul Alimentatiei Sanatoase. Evident, alimentele infestate reprezinta un pericol major pentru starea de sanatate a consumatorului, deoarece, in functie de agentii patogeni care contamineaza produsul respectiv (bacterii, paraziti, exces de substante chimice) se pot produce infectii sau intoxicatii cu diferite grade de severitate. Din aceasta cauza este obligatoriu sa parcurgem cativa pasi esentiali pentru a reduce la minim riscul de a consuma alimente necorespunzatoare din punct de vedere al sigurantei alimentare: sa ne asiguram ca am cumparat doar produse proaspete sau in termenul de valabilitate alimentele perisabile trebuie transportate rapid spre casa si depozitate imediat in frigider sau congelator ... [continuare]
Generalitati Grasimile mononesaturate sunt considerate a fi cel mai sanatos tip de grasimi alimentare. Grasimile mononesaturate raman stabile la temperaturi ridicate si sunt, prin urmare, recomandate pentru gatit, deoarece exista probabilitati mai scazute sa hidrogeneze sau sa devina saturate. Din punct de vedere chimic, grasimile mononesaturate sunt grasimi ce contin o molecula dubla de carbon. Grasimile mononesaturate isi pastreaza forma lichida la temperatura camerei si pot deveni solide atunci cand sunt refrigerate. Grasimile care sunt solide la temperatura camerei contin uleiuri hidrogenate si pot avea un continut ridicat de grasimi trans. Beneficiile pentru sanatate ale grasimilor mononesaturate - Grasimile mononesaturate reduc riscul aparitiei de boli de inima, accident vascular cerebral si cancer. Atunci cand sunt consumate cu moderatie si folosite pentru a inlocui grasimile saturate si trans din dieta, grasimile mononesaturate pot avea un efect benefic pentru... [continuare]
Lista completa a e-urilor si alimentele in care se gasesc
Autor: SfatulMedicului
Generalitati E-urile sunt codurile oficiale folosite pentru desemnarea substantelor chimice folosite ca aditivi alimentari in industria de consum a Uniunii Europene. Aceste titulaturi se regasesc pe etichetele alimentelor comercializate in cadrul UE, normele de siguranta si aprobarile pentru introducerea pe piata apartinand Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (AESA). Istoria listei oficiale a E-urilor In anul 1962, s-a aprobat publicarea unei liste unice care sa cuprinda toti aditivii alimentari utilizati in industria de consum. La inceput, aceasta lista a fost populata de coloranti, ca in 1964 sa fie completata de conservanti, in 1970 de antioxidanti si in 1974 de emulsificatori, stabilizatori, intaritori si agenti gelifianti. In multe tari europene, termenul de "E-uri" este utilizat cu o conotatie peiorativa, care face trimitere catre ingredientele artificiale nocive din hrana. In realitate, multi compusi naturali ai alimentelor sunt identificati cu un indice E:... [continuare]
De ce sunt necesari acizii grasi esentiali omega-3
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Acizii grasi omega-3 sunt nutrienti importanti pentru organism, in special pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular. Recomandate deseori pentru proprietatile lor antiinflamatorii si anticoagulante, grasimile sanatoase omega-3 reduc in mod considerabil riscul de debut al bolilor cardiace sau al declansarii atacului de cord. Majoritatea oamenilor asociaza beneficiile acizilor grasi omega-3 cu un aparat cardiac sanatos, insa ei au mai multe roluri-cheie in organism sunt importanti pentru functionarea creierului, imbunatatirea starii de spirit, a memoriei, mobilitatii articulatiilor, reducerea inflamatiilor provocate de artrita, protectia sanatatii vederii, intarirea sistemului imunitar si mentinerea parului, pielii si a unghiilor in forma optima. Ce sunt acizii grasi omega-3 Acizii grasi omega-3 au devenit subiectul multor cercetari stiintifice in ultimii ani, in cadrul carora s-a demonstrat ca ajuta la prevenirea unui spectru larg de conditii medicale,... [continuare]
Moduri prin care va puneti in pericol sanatatea fara sa stiti
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista numeroase obiceiuri prin care va puneti in pericol sanatatea si despre care stiti ca sunt nocive. In aceasta categorie intra alegerile alimentare gresite, somnul insuficient, viciile sau lipsa de miscare, factori de risc universal cunoscuti in raport cu efectele negative pe care le pot avea asupra trupului si psihicului. In spatele acestor surse de imbolnavire evidente se ascund si alte moduri prin care va puteti compromite sanatatea fara sa realizati acest lucru. Pericole ascunse pentru sanatate Stilul de viata modern aduce omenirii un plus de confort si optiuni diverse de organizare a activitatilor cotidiene, precum si o serie de obiceiuri inofensive la prima vedere, insa potential periculoase pentru sanatate. Adevarul din spatele lor a iesit la iveala in urma derularii numeroaselor studii stiintifice menite sa evidentieze riscurile ascunse la care se expune populatia intregii lumi. Exemplele de mai jos va ajuta sa elucidati o parte din motivele... [continuare]
Informatii pe care trebuie sa le aflati despre branza
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Branza este un aliment inclus in alimentatia omului inca din anul 2000 i.e.n, potrivit unor picturi murale de morminte descoperite de arheologi. Fie ca este vorba despre Camembert, Gorgonzola sau Cheddar, branza se realizeaza din patru ingrediente principale lapte, o cultura initiala, sare si cheag. Diversele metode de preparare si servire nasc o gama complexa de informatii despre branza si calitatile ei, pe care trebuie sa le aflati! Istoria branzei Alaturi de multe alte descoperiri remarcante ale omenirii, branza a fost inventata accidental. Potrivit legendei, un comerciant de origine araba a decis sa poarte cu sine lapte intr-o calatorie, depozitandu-l intr-un recipient improvizat din membrana stomacala a unei oi. Sub razele fierbinti ale soarelui, caldura a activat enzima din tesutul stomacal, numita renina, care a condus la inchegarea laptelui si la prepararea accidentala a branzei. Data exacta a aparitiei acestui aliment de baza in nutritia omului nu... [continuare]
Ce alimente trebuie sa evitati in timpul sarcinii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista o serie de alimente pe care trebuie sa le evitati in timpul sarcinii, astfel incat sa preveniti contactarea unor microorganisme periculoase sau chiar imbolnavirea fatului aflat in plina dezvoltare. In timp ce dieta unei gravide contine tipuri de hrana consumate in orice dieta echilibrata, pentru un aport optim de nutrienti, vitamine si minerale, este bine sa excludeti din consum cateva alimente cu potential nociv. Alimente interzise in sarcina 1. Branzeturi moi Sortimentele de branza moale, preparate din lapte nepasteurizat, pot transmite bacteria Listeria, ce poate pune in pericol viata fatului si creste riscul pierderii sarcinii. Listeria poate sa patrunda prin placenta si sa infecteze bebelusul, provocand infectii si alte complicatii grave. Branza Brie, Camembert, feta, branza cu mucegai si alte specialitati din aceasta categorie prezinta un anumit grad de risc, daca nu stiti cu siguranta provenienta laptelui si masura in care acesta a fost... [continuare]
Cum sa consumati in siguranta alimentele pe timp de vara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pe timp de vara, toxiinfectiile alimentare sunt diagnosticate mai frecvent, din pricina perisabilitatii crescute a alimentelor pe fondul temperaturilor crescute si a umiditatii. Gratarele in curte sau in natura, picnicurile la iarba verde si pranzurile servite pe plaja sunt moduri placute de manca, insa totodata periculoase. Cateva masuri de precautie recomandate de specialisti va ajuta sa consumati in siguranta alimentele pe timp de vara, indiferent de circumstantele in care luati masa. Consumul si pastrarea alimentelor in sezonul cald Bacteriile din hrana se inmultesc la o rata crescuta atunci cand sunt expuse la temperaturi curprinse intre 5 si 60 de grade Celsius. Odata ce alimentele intra in contact cu caldura si umiditatea, ele se pot altera mai repede decat in alte perioade ale anului. Prepararea si consumul mancarii in spatii deschise, unde nu exista un acces deplin la apa si refrigerare, cresc riscul contaminarii alimentelor. Toxiinfectiile alimentare... [continuare]
Tot ce trebuie sa stiti despre insulina pudra
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Insulina pudra, numita si insulina inhalabila, este o alternativa noua de administrare a insulinei pentru controlul diabetului de tip I si II. Medicamentul este menit sa inlocuiasca tratamentul standard de injectarea intravenoasa a insulinei sau de administrare a acesteia subcutanat. Anumiti pacienti diagnosticati cu diabet ar putea avea nevoie sa utilizeze insulina pudra concomitent cu alte medicamente care contin acest hormon cu actiune indelungata. Insulina pudra este o forma cu actiune rapida a hormonului, contribuind la procesul de metabolizare corecta a zaharului in organism. Istoricul tratamentului cu insulina inhalabila Tratamentul injectabil cu insulina pentru controlul diabetului a fost inventat de doi profesori ai Universitatii din Toronto in anul 1921. Trei ani mai tarziu, cercetatorii germani au adus in discutie posibilitatea conceperii unui medicament de administrare a insulinei sub forma de praf, prin inhalare. Insa aceasta idee a fost urmata de ani... [continuare]
Alimente care nu trebuie tinute in frigider
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unele produse alimentare isi pastreaza o mai buna calitate nutritiva si gustativa daca nu sunt conservate in frigider. Nu puneti orice aliment in frigider, aparatul inventat in 1876 de Carl von Linde. Ati putea crede ca e mai bine astfel, gandindu-va ca veti economisi si ca veti evita risipa prin prelungirea vietii unor produse alimentare. De fapt, nu faceti altceva decat sa le schimbati gustul, ba chiar sa devina imposibil de consumat. Exista o regula destul de simpla pe care sa o urmati (atentie, aceasta nu este intotdeauna valabila, chiar si supermarket-urile se inseala uneori): daca alimentul nu este conservat in frigider in supermarket, atunci acesta nu ar trebui nici acasa asezat in frigider. Oricare ar fi marca frigiderului, niciunul dintre aparatele frigorifice nu poate pastra toate alimentele in stare buna, fara a altera savoarea celorlalte alimente. Legumele cele mai supuse alterarii sunt ceapa, cartofii si rosiile. Acestea au clar un gust mai bun daca... [continuare]
Testul de urina: culoare, ph, prezenta nitritilor si a proteinelor
Autor: SfatulMedicului
Intrducere Un test sau analiza de urina verifica prezenta diferitelor componente ale acesteia, produse reziduale, excretate la nivelul rinichilor. Un test obisnuit de urina poate fi facut pentru a se depista cauzele unor simptome. Investigatia poate oferi informatii despre starea de sanatate sau eventualele probleme ale pacientului. Rinichii elimina produsii de metabolism, minerale, apa, si alte substante din sange, care trec in urina. Urina contine sute de substante reziduale. Alimentatia, ingestia de lichide, efortul fizic depus si cat de bine functioneaza rinichii influenteaza compozitia urinei. Teste de urina Pot fi realizate mai mult de 100 de teste diferite din urina care analizeaza diferite aspecte si in urma carora se poate pune diagosticul unor afectuni: Culoarea. Culoarea urinei poate fi influentata de mai multi factori printre care cantitatea de apa, dieta, diferite medicamente si boli. Intensitatea culorii depinde de cantitatea de apa ingerata si apoi... [continuare]
Generalitati Daca o persoana nu sufera de insomnie grava ori aceasta nu este provocata de o boala, sau daca pur si simplu cineva doreste doar sa elimine somniferele din viata sa, farmacia verde ii poate pune la dispozitie diverse remedii, in acest scop. Uneori fara vreun motiv aparent, somnolenta se instaleaza dupa masa. Consumul de ceapa, o plimbare prin parc, mirosul teilor infloriti sau alte plante au proprietati calmante. Aceste caracteristici pot fi folosite in avantajul oricarei persoane. Conurile de hamei Acestea contin ulei volatil, ester valerianic, rasina, lupulina, humulona, substante minerale, tanin, derivati flavonici, substante estrogene. Beneficiile plantei: - are rol antispastic, - stimuleaza secretia gastrica, - este un excelent diuretic, - este eficienta in lupta impotriva tuberculozei. De asemenea are o actiune pozitiva moderata asupra functionarii optime a organelor genitale. Este recomandata pentru tratarea insomniei dar poate fi si adjuvant... [continuare]
Modul de recoltare, prelucrare, transport si stocare a probelor de sange
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Recoltarea probelor de sange reprezinta una dintre cele mai comune proceduri medicale. Fiecare etapa poate afecta calitatea specimenelor recoltate, cauzand rezultate eronate, prelungirea perioadei de spitalizare, amanarea diagnosticului si, in unele cazuri, utilizarea excesiva si inutila a antibioticelor. Pregatirea pacientului Recoltarea se efectueaza a jeun (pe nemancate), preferabil de dimineata, tinandu-se seama de efortul fizic efectuat si de ritmul circadian, ce pot inflenta anumiti parametri (testosteron, cortizol, dehidroepiandrosteron sulfat seric, catecolamine, melatonina etc.). De asemenea, in functie de analiza efectuata, poate fi necesara recoltarea unei probe unice sau a probelor multiple. Pacientul va fi asezat intr-o pozitie comoda, pregatindu-se zona din care urmeaza a fi recoltate probele. Tehnica recoltarii cu sistem seringa 1. Se recolteaza din venele antecubitale. Se dezinfecteaza plica cotului cu un tampon cu alcool 70% sau tinctura de iod. [continuare]
Beneficiile fructelor si legumelor de vara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pe perioada verii puteti alege dintr-o diversitate de fructe si legume, care mai de care mai atragatoare. Specialistii recomanda sa va bucurati din plin de nutrientii si avantajele oferite de acestea pentru sanatate. Iata mai jos, prezentate principalele beneficii ale fructelor si legumelor pe care le gasiti proaspete in comert, in anotimpul calduros. Pepene verde Experimentati una dintre placerile specifice sezonului estival: luati o muscatura mare dintr-o felie de pepene verde si savurati-o. Parfumat, dulce, pepenele rosu este reconfortant si usor. Aceasta contine per portie mai mult licopen, care lupta impotriva cancerului, decat tomatele: aproximativ 40%. Licopenul prezent in pepenele verde este usor de absorbit, fara sa necesite tratare la temperaturi inalte, spre deosebire de cel din tomate si, este relativ stabil atunci cand fructele sunt depozitate si refrigerate. Pepenele verde este o sursa bogata de vitaminele A si C, contine vitamina B6,... [continuare]
Generalitati Amestecul dintre caldura rezultata in urma prepararii alimentelor si caldura verii nu este deloc placut. In timpul verii, ideea de a petrece timp in bucatarie nu este, probabil, una atragatoare. In plus, alimentele care ar putea fi reconfortante si care incalzesc corpul pe timp de iarna nu sunt ideale pentru o seara fierbinte de vara. In schimb, puteti alege alimente racoroase care necesita putin timp de preparare si care va vor oferi mai mult timp pentru a va bucura de soare si vacanta. Alimentele racoroase si cu mai putine calorii sunt o modalitate potrivita de a va incepe ziua, oferind in acelasi timp organismului energia de care acesta are nevoie pentru un stil de viata activ. Mic dejun sanatos, de vara Atunci cand planificati meniul pentru micul dejun vara, incercati sa includeti alimente din urmatoarele grupe alimentare: cereale integrale, proteine cu putine grasimi, lactate cu un continut redus de grasimi, precum si fructe si legume. Prin consumul... [continuare]
Am intoleranta accentuata la lactoza si voiam sa stiu daca probioticele (vad ca toate) ce contin lactobaillus acidophilus contin lactoza. Din prospecte nu sunt lamurita. Iar cand am luat capsule de gen, desi m-au ajutat oarecum, imi dau o stare destul destul de neplacuta.( Dar asa reactionez eu la orice tratament din cauza problemelor digestive multiple.) Ideea era sa stiu sa nu imi fortez si mai tare organismul. Multumesc! (Doresc un sfat de la un specialist). [continuare]
Salut! am o stare subfebrila de 2 luni...la inceput a debutat dupa ce am mancat mici a 2a zi mi-au aparut urticarie pe mine, am crezut ca e intoxicatie alim apoi m-am simtit mai rau am tinut regim si am luat antihistaminice degeaba.la o saptamana insa am inceput sa fac febra...37,4-38 oscilanta.,am avut dureri de cap puternice de articulatii si muski doar pt cateva zile in sapt a3-a a4-a si diaree cam 1 luna jumate...am fost investigat in 6 spitale si dupa 6 saptamani mi s-a descoperit trichineloza! Am inceput sa iau albendazol 2 sapt timp in care temp mea varia ... dimineata nu aveam apoi cum ma ridicam din pat crestea la 37 si apoi la 37.6,7 primele 5 sapt...apoi sub tratament a inceput sa scada pana la 37.2, dupa ce am lasat albendazole a inceput iar sa creasca pana la 37.6 insa f rar atinge aceasta valoare...am luat si azitromicina ca ma durea capu si mi-a scazut la 37.2-4 acum.Temp creste la efort fizic si scade la repaus si cand dorm.Noaptea de asemenea scade la 37 pana sa... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter