bucataria greceasca
Generalitati Amestecul dintre caldura rezultata in urma prepararii alimentelor si caldura verii nu este deloc placut. In timpul verii, ideea de a petrece timp in bucatarie nu este, probabil, una atragatoare. In plus, alimentele care ar putea fi reconfortante si care incalzesc corpul pe timp de iarna nu sunt ideale pentru o seara fierbinte de vara. In schimb, puteti alege alimente racoroase care necesita putin timp de preparare si care va vor oferi mai mult timp pentru a va bucura de soare si vacanta. Alimentele racoroase si cu mai putine calorii sunt o modalitate potrivita de a va incepe ziua, oferind in acelasi timp organismului energia de care acesta are nevoie pentru un stil de viata activ. Mic dejun sanatos, de vara Atunci cand planificati meniul pentru micul dejun vara, incercati sa includeti alimente din urmatoarele grupe alimentare: cereale integrale, proteine cu putine grasimi, lactate cu un continut redus de grasimi, precum si fructe si legume. Prin consumul... [continuare]
Generalitati Fructele si legumele de toamna va vor indemna sa reveniti tot mai des in bucatarie si sa incercati retete noi si delicioase. Chiar daca zilele devin mai scurte si chiar mai reci, toamna ofera o varietate de fructe si legume hranitoare. Merele crocante si perele parfumate sunt o sursa buna de fibre solubile si potasiu, iar ambele fructe sunt gustari dulci si savuroase. Broccoli si varza sunt alimente sanatoase, bogate in calciu, iar conopida este o sursa bogata de vitamina C, vitamina K, acid folic si fibre. Dovleac copt si salata de rodii cu ulei de seminte de dovleac Timp de pregatire: 15 minute Timp de preparare: 30 de minute Ingrediente: 3 cesti dovleac, taiat in cuburi mici 2 linguri de ulei de masline extravirgin 1/4 lingurita sare 1/4 lingurita piper 6 cesti amestec de salate verzi 8 lingurite seminte de dovleac usor prajite 1/4 ceasca branza de capra maruntita Ingrediente pentru sos vinaigrette: 3 linguri... [continuare]
Generalitati Daca sunteti intr-o stare buna de sanatate, celelalte lucruri vor veni de la sine. Aceasta cunoscuta si inteleapta zicala greceasca rezuma intr-un mod laconic si concis importanta pe care o are sanatatea (sau ar trebui sa o aiba) in viata unei persoane. Si in timp ce intelepciunea populara spune ca sanatatea trebuie sa fie o prioritate, majoritatea persoanelor pot fi neglijente, intr-o anumita masura, cu aspectul sanatatii. De obicei, oamenii urmeaza sfaturi de la prieteni si rude si se bazeaza pe ceea ce spun acestia, daca sfaturile sunt destul de convingatoare. Dureaza 7 ani pana cand guma iese din tractul digestiv Dependentii de guma se pot relaxa. Desi corpul nu poate digera guma de mestecat, aceasta nu ramane in stomac. Guma este eliminata atunci cand mergeti la baie, la fel ca orice aliment nedigerat. Supozitoarele sunt mai eficiente decat pastilele Acest lucru este destul de absurd, deoarece absorbtia supozitoarelor de catre organism este mai mica... [continuare]
Generalitati De la micul dejun la restul meselor, oul este un aliment important in bucatarie. Exista diverse moduri prin care ouale pot fi incluse in preparatele culinare. Probabil ca stiti ca oul este sanatos, desi multa vreme oamenii de stiinta l-au considerat unul dintre produsele alimentare care contribuie la cresterea colesterolului rau din organism. Cercetarile au demonstrat ca ouale contin mai putin colesterol decat se raportase initial, iar mineralele si vitaminele din compozitia lor ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. In plus, ouale ar trebui sa faca parte din dieta oricarei persoane, intrucat sunt unele dintre putinele surse alimentare naturale de vitamina D si sunt bogate in antioxidanti. Iata mai jos si alte informatii despre oua, pe care este posibil sa nu le cunoasteti. Detalii nutritionale despre oua - Oul este compus din aproximativ 12% coaja, 58% albus si 30% galbenus. Ouale contin toate proteinele esentiale, mineralele si vitaminele (vitamine din... [continuare]
Care este cel mai bun ulei pentru gatit
Autor: SfatulMedicului
Generalitati De cand nutritia sanatoasa a devenit o preocupare importanta pentru multi dintre noi, tipurile de ulei pentru gatit folosite in bucatarie au inceput sa fie impartite in doua tabere principale cele bune si cele rele. Primele nu doar ca predispun mai putin ingrasarii, ci aduc si o serie de beneficii sanatatii, precum un aport bogat de acizi grasi esentiali omega-3, antioxidanti sau proteine. Tipuri de ulei recomandate pentru gatit Regula generala este sa optati pentru uleiul lichid de gatit, o varianta mai buna decat untul sau margarina (surse de grasimi trans, considerate foarte periculoase pentru sanatate). Dar si in randul uleiurilor lichide pentru gatit, se remarca tipuri mai benefice decat altele. Ceea ce face un ulei comestibil sa fie sanatos sau nesanatos este cantitatea si calitatea grasimilor continute. Astfel, cu cat un ulei de gatit contine un nivel mai ridicat de grasimi mononesaturate, cu atat este el mai bun pentru consum (grasimile mononesaturate... [continuare]
10 ponturi pentru a gati in siguranta de sarbatori
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Gatitul de sarbatori este mai dificil, mai indelungat si mai complex decat in orice alta perioada a anului. De altfel, statisticile mondiale arata ca de Craciun se inregistreaza cele mai multe cazuri de incidente gospodaresti, precum incendiile in bucatarie. Presiunea timpului, numarul mare de ustensile si electrocasnice folosite, atentia distrasa de ceilalti membri ai familiei si alt tip de neglijente stau la baza pericolelor pe care gatitul de sarbatori le ridica in general. Urmatoarele ponturi utile va pot fi de ajutor in bucatarie, odata ce incepeti pregatirile culinare de sarbatori. Preventia este intotdeauna cea mai sanatoasa alegere! Masuri de precautie in gatitul de sarbatori 1. Pregatiti cateva preparate in avans Pierderea controlului asupra sigurantei in bucatarie se poate datora nevoii de a gati, in contratimp, foarte multe feluri de mancare odata. Intre cumparaturile necesare achizitionarii ingredientelor, curatarea legumelor si asezarea mesei, se... [continuare]
7 preparate culinare care sunt mai sanatoase gatite in casa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele procesate au devenit o reala amenintare pentru sanatate, de aceea ar trebui sa optati doar pentru preparate culinare facute in casa, pe cat posibil. Dintre diversele optiuni alimentare disponibile, exista cateva feluri de mancare si gustari cu adevarat periculoase in forma lor procesata. Din acest motiv, este mai sigur pentru intreaga familie ca ele sa fie savurate doar prin prepararea lor in propria bucatarie. Pericolele alimentelor procesate Medicii nutritionisti avertizeaza populatia, de cativa ani incoace, ca pericolele alimentelor procesate sunt reale si stau la baza numarului crescut de imbolnaviri cronice, mai ales in randul populatiei tinere. Printre cele mai importante efecte nocive ale produselor de acest tip se numara: - Riscul de dependenta. Alimentele rafinate industrial stimuleaza in exces productia de dopamina, neurotransmitatorul placerii, de aceea cresc riscul dezvoltarii unei dependente. - Continutul de fosfati. Alimentele... [continuare]
Condimente si ierburi aromatice pe care merita sa le incercati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe condimente si ierburi aromatice mai putin familiare celor care respecta retetele traditionale romanesti merita sa fie incercate, atat pentru aroma lor speciala, cat si pentru proprietatile benefice pentru organism pe care le detin. Acestea permit, totodata, inlocuirea cantitatilor mari de sare sau zahar din preparate, oferind un plus de gust, fara sa puna sanatatea in pericol. Gatiti cu condimente si ierburi aromatice noi, pentru o experienta noua in bucatarie si mai putine calorii in fiecare farfurie! Ierburi aromatice si condimente sanatoase Mancarea poate fi gustoasa si fara sare, ulei si zahar utilizate in cantitati generoase. Secretul sta in gustul special oferit de numeroase ierburi aromatice si condimente folosite de alte popoare in bucataria lor traditionala. Rozmarinul Rozmarinul este o iarba aromatica cu aroma proaspata, asemanatoare pinului, care condimenteaza excelent carnea de pui, miel, porc sau somon. Versatilitatea rozmarinului este... [continuare]
Ghimbirul si beneficiile sale pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ghimbirul este apreciat inca de acum doua milenii pentru beneficiile sale importante pentru sanatate, in special in mentinerea functionalitatii digestive. Aromata intens si revigoranta, radacina de ghimbir nu este doar un condiment potrivit preparatelor din bucataria asiatica, ci un adevarat izvor de substante cu efect terapeutic. Tulpina subterana (rizomul) poate fi utilizata in stare proaspata, sub forma de pulbere, uscata sau sub forma de ulei sau suc. Ghimbirul face parte din familia Zingiberaceae, impreuna cu cardamomul, curcuma si galangalul. Beneficii Ghimbirul este folosit in alimentatie, dar si in medicina traditionala. Iarna, acest condiment special face mancarea mai usoara si mai usor digerabila, este revigorant, vasodilatator, are efect de linistire, regleaza echilibrul intern al organismului si contribuie la mentinerea sanatatii scalpului, fiind un remediu excelent pentru matreata. Chinezii considera ghimbirul drept unul dintre cele cinci... [continuare]
Beneficiile apei asupra detoxifierii ficatului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Detoxifierea ficatului se numara printre cele mai importante beneficii ale apei asupra organismului. O hidratare corespunzatoare este esentiala pentru eliminarea toxinelor din organul supranumit bucataria corpului, cu peste 500 de functii complexe. Dupa ingestia alimentelor, acestea sunt prelucrate in tubul digestiv si metabolizate pana la forma nutrientilor diferentiati, care sufera o serie intreaga de transformari inainte sa ajunga la tesuturile beneficiare. Adaugarea sucului proaspat de lamaie intr-un pahar de apa plata stimuleaza procesul detoxifierii ficatului, cea mai importanta cale prin care toxinele sunt evacuate din corp. Rolul apei in functionarea ficatului Organismul este constituit in proportie de 67%-70% din apa, de aceea numeroase probleme de sanatate survin pe fondul deficientei in acest compus esential. In afara de beneficiile aduse diverselor tesuturi, organe si sisteme, apa sustine si sanatatea ficatului. Apa este responsabila pentru... [continuare]
Ce sunt antibioticele Este binecunoscut faptul ca antibioticele, cu ajutorul medicinei extrem de avansate, sunt constituite din amestecuri care contin o cantitate mica de compusi chimici naturali. Pentru fiecare produs de acest fel, este recomandat sa consultati un medic inainte de a utiliza respectivele medicamente. De ce sa inghititi capsule cand puteti consuma cateva ingrediente naturale pe care e posibil sa le aveti in bucataria dumneavoastra si sa va tratati durerea acasa? Pe de alta parte, in ceea ce priveste analgezicele, medicamentele sintetice nu sunt singurele de acest gen care v-ar putea inceta durerea. Fitoterapia, o alternativa la antibiotice Exista tratamente naturale, cum ar fi fitoterapia, care devine din ce in ce mai cunoscuta. De fapt, din ce in ce mai multe persoane se incred in fitoterapie. Pentru acesti oameni, utilizarea plantelor medicinale poate ajuta la vindecarea multor boli. Expertii spun ca reducerea inflamatiei si a nivelului de toxine din corp... [continuare]
Cele mai bune remedii naturale pentru pielea iritata si mancarimi
Autor: SfatulMedicului
Stiai ca unele dintre cele mai eficiente medicamente naturale care sa te scape de iritatii, roseata a pielii si mancarimi se gasesc chiar la tine in bucatarie? Sunt ingrediente pe care, de obicei, le folosesti ca sa prepari o salata delicioasa sau cereale cu lapte. Iar lista poate sa continue. Iata cum te pot ajuta ele ca sa scapi de problemele cu pielea: Musetelul Cunoscut pentru efectele calmante asupra sistemului nervos, ceaiul de musetel poate fi folosit si pentru ingrijirea pielii. Inmoi putina vata sau o discheta demachianta in ceai de musetel neindulcit si aplici pe zonele cu probleme. Este eficient daca suferi de eczeme, mancarimi ale pielii, arsuri solare, dar si in cazul micilor taieturi, caci grabeste vindecarea, avand si rol antibacterian. Lasi compresa sa actioneze timp de 10 – 15 minute. De asemenea, poti pune si cateva picaturi de ulei esential de musetel in cada, cand faci baie. Studenita Planta medicinala erbacee, studenita (Stellaria Media) are proprietati... [continuare]
De ce uitam? afla cum iti poti imbunatati memoria
Autor: SfatulMedicului
Probabil ti s-a intamplat sa intri in bucatarie cu gandul sa faci ceva, insa dupa ce ai trecut pragul incaperii ai uitat complet de ce esti acolo. Oare sa iei un pahar cu apa? Sa rontai ceva? Sau sa adaugi ceva pe lista de cumparaturi pentru a doua zi? Cine stie? Mintea ta este complet goala! "Desi, de multe ori ne referim in gluma la aceste momente ca semne ale batranetii, ele se pot intampla la orice varsta: de la copii, pana la varstnici", spune dr. Adam Gazzaley, director fondator al Centrului de Neurostiinta de la Universitatea din California, San Francisco. Gazzaley a petrecut ani de cercetare pe probleme de memorie, folosind tehnologia imagisticii. "Creierul uman functioneaza ca o serie de retele, cu zone diferite, care comunica intre ele in orice moment", spune el. "Cand un om incearca sa isi aminteasca un lucru, creierul stabileste o noua retea. Scapari de memorie apar atunci cand exista o ruptura in retea", spune medicul, citat de webmd.com Care sunt cauzele?... [continuare]
Locuiesc la parterul unui bloc si in fata apartamentului este multa verdeata , chiar si putina vie.De ceva vreme a aparut pe casa scarii ,iar azi chiar la mine in bucatarie niste paianjeni care pana acum nu i-am mai vazut.Am reusit sa-l prind si am intrat pe internet si seamana cu araneus diadematus(paianjan cu cruce).Sunt periculosi acesti paianjeni si daca da unde sa ma adresez pentru ca toti vacinii am tot dat cu spray pentru insecte dar ei tot apar. [continuare]
o parere sincera din partea dumneavoastra va rog! Sufar de epilepsie, aceasta boala m/a rapus pt ca au fost momente cind am avut crize si in public si la locul de munca. unii au reactionat cu frica, alti cu teroare etc. meseria care o am, e cea de bucatar, imi place aceasta meserie, am 7 ani vechime in spate, dar mai toti doctori neurologi au spus ca nu e buna aceasta meseria din cauza focului, din cauza ca lucrez cu obiecte ascutite, etc, si oricind ma pot rani, si de aceea au spus sa schimb meseria. dumneavoastra ce parere aveti? ce meseria credeti ca mi s/ar potrivi? exista vreo meserie pt epileptici? va multumesc!!!!!!!!!! CU RESPECT! Claudiu [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter