Informatii surprinzatoare despre oua
Generalitati
SusDe la micul dejun la restul meselor, oul este un aliment important in bucatarie. Exista diverse moduri prin care ouale pot fi incluse in preparatele culinare. Probabil ca stiti ca oul este sanatos, desi multa vreme oamenii de stiinta l-au considerat unul dintre produsele alimentare care contribuie la cresterea colesterolului rau din organism.
Cercetarile au demonstrat ca ouale contin mai putin colesterol decat se raportase initial, iar mineralele si vitaminele din compozitia lor ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. In plus, ouale ar trebui sa faca parte din dieta oricarei persoane, intrucat sunt unele dintre putinele surse alimentare naturale de vitamina D si sunt bogate in antioxidanti. Iata mai jos si alte informatii despre oua, pe care este posibil sa nu le cunoasteti.
Cuprins articol
Detalii nutritionale despre oua
Sus- Oul este compus din aproximativ 12% coaja, 58% albus si 30% galbenus. Ouale contin toate proteinele esentiale, mineralele si vitaminele (vitamine din grupul B, vitaminele D, A, E, calciu etc.) cu exceptia vitaminei C. Ouale sunt bogate in colina, care este necesara pentru pastrarea sanatatii membranelor celulelor din organism.
Colina stimuleaza dezvoltarea si functionarea creierului si contribuie la imbunatatirea memoriei. Ouale sunt benefice pentru mentinerea sanatatii ochilor, deoarece contin luteina, care previne aparitia cataractei si degenerescentei maculare, asociate cu inaintarea in varsta. De fapt, ouale contin mai multa luteina decat spanacul si alte legume verzi.
- Un ou de aproximativ 60 de grame furnizeaza organismului uman 7 g de proteine, 6 g de grasime, 30 mg de calciu, 1.5 mg de fier, 230 mg de colesterol si in jur de 80 kcal. Proteinele existente intr-un ou sunt foarte bine echilibrate cu aminoacizi esentiali, bogati in arginina si sulf.
- Albusul de ou contine aproximativ 36% apa, 13% proteine, 0.25% grasimi si saruri minerale. Prin urmare, albusul de ou este o sursa importanta de proteine si are putin colesterol.
Proteinele existente intr-un albus de ou difera semnificativ de cele din compozitia unui galbenus, ca si structura si functii biologice. Albusul de ou este alcatuit din proteine care actioneaza ca enzime, inhibitori si anticorpi. Advidina din proteinele albusului de ou previne absorbita biotinei, dar advidina poate fi inactivata prin prepararea termica a oului.
- Galbenusul de ou contine aproximativ 51% apa, 16.6% proteine, 31.7% grasimi, minerale 1%, vitaminele, A, D, tiamina si riboflavina. Galbenusul de ou mai are in compozitie lizina si leucina.
- Culoarea cojii de ou nu are legatura cu nutrientii, calitatea, aroma sau alte caracteristici ale oului. Ouale cu coaja alba sunt produse de gaini cu pene albe si lobul urechii alb, iar cele rosii sau maro de gaini cu pene rosii si lobul urechii rosu.
- Cat de mult poate fi pastrat un ou? Cand sunt pastrate in frigider, ouale pot fi consumate in decurs de cel putin trei saptamani de la data la care au fost produse. Este foarte important insa, ca acesta sa nu ramana in exteriorul frigiderului mai mult de o zi.
- Pentru a verifica daca un ou este sau nu proaspat, puneti-l cu tot cu coaja intr-un pahar inalt plin cu apa. In cazul in care pluteste, oul este stricat. Cand se scufunda, oul este proaspat. Care este explicatia? Pe masura ce trece timpul, ouale stricate formeaza pungi de aer in interiorul cojii, care le ajuta sa pluteasca in apa.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua
- Motive pentru care este bine sa mancati oua
- Legile alimentatiei pentru mentinerea tineretii
- Hipercolesterolemia
- Dieta vegetariana si efectele ei asupra sanatatii
- Alergia la proteinele din ou
- Himenolepidoza
- Importanta micului-dejun pentru copilul tau
- 4 alternative inteligente pentru micul dejun
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei