bol alimentar
Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Riscul cardiovascular poate fi inteles ca posibilitatea ca o persoana sa dezvolte o afectiune cardiovasculara cu potential fatal sau non-fatal intr-un anumit interval de timp. Printre factorii clasici de risc se enumera:varsta, sexul, ereditatea, fumatul, alcoolul, obezitatea, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, factori psihosociali; dintre noii factori de risc enumeram homocisteina, lipoproteina (a), factorii proinflamatori, factorii protrombotici. Factorii de risc majori modificabili Acest articol isi propune sa ofere informatii cu privire la factorii majori de risc modificabili. 1. dislipidemia – dezordini legate de colesterol, trigliceride si lipidele totale din ser 2. fumatul 3. hipertensiunea arteriala esentiala 4.diabetul zaharat 5. sedentarismul 6. obezitatea 7. factorii de risc psihosociali – stresul. Dovezile cele mai puternice de asociere a unor factori de risc cu boala coronariana ischemica (BCI) sunt... [continuare]
Alimentatia si bolile metabolice
Dr. Trut Crina-Daniela
Medic Medicina Generala
Generalitati Alimentatia reprezinta unul dintre principalii factori de sanogeneza. Deoarece modificarile in alimentatie pot determina modificari in schimburile metabolice care concura la mentinerea echilibrului nutritional, masurile dietetice reprezinta mijlocul prin care pot fi contracarate unele tulburari induse de factori patogeni. Caracteristicile unei alimentatii sanatoase Alimentatia trebuie sa asigure: - mentinerea starii de sanatate; - cresterea, dezvoltarea fizica si intelectuala corespunzatoare; - o activitate fizica si intelectuala normala. Ratia alimentara este cantitatea de alimente exprimata in calorii care, consumata in 24 de ore, acopera necesitatile energetice si plastice ale organismului in aceasta perioada. Alcatuirea unei ratii alimentare implica: 1. Stabilirea nevoilor nutritive ale organismului; 2. Stabilirea modalitatii in care se poate realiza acoperirea acestor nevoi. Energia necesara proceselor vitale este furnizata de principiile nutritive... [continuare]
Boli inflamatorii intestinale
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Boala inflamatorie intestinala se refera la un grup de afectiuni ale sistemului digestiv, care au inflamatia ca principal simptom. Pricipalele boli inflamatorii intestinale sunt colita ulceroasa si boala Crohn. Colita ulceroasa se manifesta la nivelul intestinului gros, iar boala Crohn implica orice parte a tractului digestiv, de la gura pana la anus, dar frecvent se manifesta in zona intestinului subtire sau a colonului. Cand inflamatia este severa se consideraca afectiunea se afla intr-un stadiu activ, iar manifestarile sunt evidente. Cand gradul de inflamatie este scazut, bolnavul nu prezinta simptome, iar boala se afla in remisie. Cauze Etiologia bolilor inflamatorii intestinale nu este cunoscuta, din aceasta cauza bolile sunt considerate idiopatice - ale caror cauze nu se cunosc. Un agent necunoscut (sau o combinatie de factori) afecteaza sistemul imunitar al organismului. Rezultatul consta intr-o reactie inflamatorie la nivelul tractului intestinal, care nu... [continuare]
Bolile pancreasului
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Pancreasul, organ esential pentru supravietuire, este localizat in cavitatea abdominala, in etajul superior al acesteia. Fiind un organ cu rol foarte important in digestie, este situat intre ficat (situat in dreapta si deasupra pancreasului), stomac (situat in stanga), coloana vertebrala (situata in spatele pancreasului) si splina (situata in stanga lui). Pancreasul este compus din cap, corp si coada. Capul pancreasului este inconjurat de duoden, care este prima portiune a intestinului subtire Pentru a-si indeplini functia, pancreasul are o structura speciala, fiind format din mai multe insule de celule, cu rol foarte bine stabilit. In interiorul pancreasului, intre aceste insule de tesut, exista mici ducte (canale) care transporta lichidele produse aici, printr-un canal colector numit ductul pancreatic, iar acesta le permite curgerea mai departe, de-a lungul pancreasului, de la coada la cap, catre duoden (intestin subtire). In acelasi timp, de la ficat si... [continuare]
Balonarea, un simptom care nu trebuie ignorat. iata ce boli grave poate ascunde
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Ce este balonarea Balonarea sau meteorismul abdominal este o senzatie pe care pacientul o descrie drept niste gaze intestinale blocate, care poate merge de la un simplu disconfort sau senzatie de presiune pana la durere. Aceasta nu trebuie confundata cu distensia abdominala sau marirea de volum a abdomenului, ce reprezinta o crestere a circumferintei abdomenului si poate fi cauzata atat de balonare insasi, cat si de alte boli subiacente. Care sunt cauzele balonarii? Balonarea poate aparea in urmatoarele conditii digestive: - tranzitor, in urma consumului unor alimente care stimuleaza productia de gaz la nivelul intestinului, cum ar fi broccoli, varza sau fasolea. - constipatia poate genera meteorism abdominal prin stagnarea alimentelor fermentative si imposibilitatea eliminarii regulate a scaunului si gazelor - intolerantele alimentarii, cum sunt cele la lactoza, fructoza, carbohidrati sau gluten pot avea ca simptom frecvent balonarea. Boala celiaca sau... [continuare]
Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Toxiinfectiile alimentare sunt cauzate de consumul de alimente sau bauturi care contin toxine, bacterii, virusuri sau paraziti daunatori. In timp ce multe alimente contin organisme potential daunatoare, acestea sunt de obicei distruse in timpul prepararii termice. Cu toate acestea, depozitarea inadecvata a alimentelor, dar si igiena necorespunzatoare a mainilor pot determina contaminarea. Femeile gravide, copiii, persoanele in varsta si cele care sufera de boli cronice prezinta un risc crescut de a dezvolta intoxicatii alimentare. O toxiinfectie alimentara poate fi inconfortabila dar majoritatea oamenilor se recupereaza in cateva zile fara un tratament medicamentos. Simptome ale toxiinfectiei alimentare Simptomele pot varia in functie de sursa de contaminare. Acestea pot fi de la usoare la severe: - dureri abdominale si crampe abdominale; - diaree; - dureri de cap usoare sau severe; - varsaturi; - febra; - frisoane; - slabiciune si oboseala; - greata; - dureri... [continuare]
Care este legatura dintre anxietate si pierderea apetitului alimentar?
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Ce este anxietatea Anxietatea este o afectiune ce produce schimbari ale apetitului in cele mai multe dintre cazuri. Astfel, unii oameni cu anxietate tind sa consume cantitati prea mari de alimente sau sa manance multa hrana nesanatoasa, in timp ce altii isi pierd semnificativ pofta de mancare atunci cand se simt stresati sau anxiosi. Anxietatea este o tulburare de sanatate mintala care afecteaza un numar foarte mare de persoane la nivel mondial in fiecare an, iar modificarile de apetit completeaza adesea tabloul clinic al acesteia. In continuare sunt prezentate mai multe detalii despre legatura dintre anxietate si pierderea apetitului alimentar, precum si date despre unele remedii si tratamente ce ar putea fi de ajutor. Anxietatea si inhibarea apetitului alimentar Cand o persoana incepe sa se simta stresata sau nelinistita, corpul sau va elibera anumiti hormoni specifici. Acesti hormoni activeaza sistemul nervos simpatic si declanseaza un raspuns de tip „lupta sau... [continuare]
Hemoroizii si regimul alimentar
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Ce sunt hemoroizii? Hemoroizii sunt vase de sange care s-au dilatat in interiorul rectului - ultima parte a tubului digestiv, care se intinde de la colon pana la orificiul anal. Cat de des ii intalnim? La nivelul mondial, prevalenta bolii hemoroidale simptomatice este de 4.4%. Nu sunt diferente de sex in ceea ce priveste aparitia ei, insa, se pare, ca barbatii sunt cei care cauta mai des ajutor medical. Prevalenta hemoroizilor creste odata cu varsta, cu un varf la persoanele cu varsta cuprinsa intre 45-65 de ani. Cum se manifesta? Simptomele intalnite in boala hemoroidala (adica prezenta hemoroizilor) sunt nespecifice si pot fi intalnite si alte situatii. Cel mai des intalnim sangerari rectale, dureri sau prurit (mancarimi). Alte simptome care pot fi intalnite sunt - disconfort sau durere in timp ce stam pe scaun (la birou, acasa, in masina), iritatii si dureri in jurul anusului, mancarime si umflaturi dureroase langa anus, sangerari la defecatie. In cazul in... [continuare]
Botulismul, factori de risc si managementul bolii
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Ce este botulismul Botulismul este o boala rara, dar grava, cauzata de toxinele produse de bacteriile Clostridium botulinum. Aceste bacterii pot fi gasite in sol, apa si alimente contaminate si pot produce o toxina puternica numita toxina botulinica, care poate afecta sistemul nervos si poate duce la deficit motor si chiar la deces. Diseminarea toxinelor botulinice in organism afecteaza fibrele nervoase ale sistemului nervos central si determina simptomele specifice pentru neuropatia periferica. Tipurile A, B si E determina peste 95% dintre cazurile de botulism la om, cele mai severe forme clinice fiind determinate de toxina de tip A. Neurotoxina secretata de tulpinile toxigene ale Clostridium botulinum prezinta capacitate letala extrem de ridicata, determinand aparitia simptomelor specifice botulismului prin activitatea sa asupra terminatiilor neuromusculare. Factorii de risc Exista cativa factori de risc care pot creste sansele unei persoane de a contracta botulismul. [continuare]
Boli diverticulare: diverticuloza si diverticulita
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Un procent ridicat din populatie prezinta de-a lungul cadrului colic mici proeminente saciforme. Acestea sunt de fapt diverticuli colonici, formati prin hernierea mucoasei intestinului gros in afara lumenului. Prezenta acestor diverticuli in numar mare realizeaza ceea ce specialistii numesc diverticuloza. Datele epidemiologice demonstreaza faptul ca diverticuloza este o boala cu mare raspandire in populatia generala, iar frecventa este legata in principal de varsta: 10% din populatia are diverticuli la 40 de ani, 30% la 60 de ani si 65 % la 80 de ani (in Statele Unite procentul tinde spre 90% la 80 de ani). Diverticuloza este o conditie asimptomatica in general, devenind clinic manifesta in momentul in care asociaza complicatii. Diverticulita este situatia in care diverticulii se infecteaza, peretele lor devenind inflamat. Este cea mai frecventa complicatie a diverticulozei, aparand la 10-25% din cazurile de diverticuloza. Diverticuloza si diverticulita formeaza... [continuare]
Generalitati Toamna aduce cu sine fluctuatii de temperatura si umiditate dar si schimbarea presiunii atmosferice. Conform cercetatorilor, presiunea atmosferica poate influenta activitatea mentala umana, cauzand schimbari semnificative la nivelul atentiei si memoriei pe termen scurt. Factorii de mediu: schimbarea umiditatii si a temperaturii, cauzeaza mai mult de jumatate dintre durerile de cap si favorizeaza dezvoltarea virusurilor respiratori, migrenelor, afectiunilor reumatice, insomniei, etc. Racelile comune Ploile, vantul puternic si variatiile de umiditate contribuie la slabirea sistemului imunitar, favorizand contactarea racelilor. Cunoscute si sub denumirea de infectii virale ale tractului respirator superior, racelile pot fi cauzate de peste 200 de tipuri de virusuri si, de regula, nu au acelasi grad de severitate comparativ cu racelile specifice sezonului de iarna. Din cauza numarului foarte mare si in permanenta dezvoltare de virusuri care pot cauza raceala, ... [continuare]
Generalitati Ficatul este cel mai mare viscer conex al sistemului digestiv si este un organ cu rolul de glanda anexa in cadrul acestui sistem. Ficatul are roluri multiple si este poate cel mai polivalent organ al corpului uman, deoarece indeplineste o serie de functii in activitatea homeopatica a organismului. Functionalitatea hepatica Rolul major al ficatului este in tot ce inseamna digestie sau metabolizare si descompunere a nutrientilor, de la forme mai complexe, la forme mult mai simple usor de asimilat si de metabolizat. Din cadrul acestei functii este inclusa functia de a secreta bila , care va fi cumulata in vezica biliara (colecist), avand un rol principal in descompunere si metabolismul lipidic, cu actiune in intestinul subtire. Rol major in circulatia sanguina, si anume la acest nivel prin stocarea de fier, aceasta rezerva de fier este obtinuta din descompunerea hematiilor, mai precis din descompunerea hemoglobinei (care are un bogat continut de fier). Rol in a... [continuare]
Intoleranta alimentara - boala ascunsa declansata de alimentele preferate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Uneori, placerea de a manca se poate transforma intr-un adevarat chin. De ce? Din cauza unei intolerante alimentare pe care nici nu banuiesti ca o ai. La ce poate duce aceasta? Manifestarile pot fi multiple: eruptii cutanate tip urticarie, dureri de cap severe, ameteli, dureri abdominale, diaree sau dimpotriva constipatie, respiratie dificila, stranut, blocaj nazal, hipotensiune, simptome asemanatoare atacului de panica etc. Astfel de reactii de intoleranta iau nastere din incapacitatea sistemului nostru digestiv de a digera anumite alimente. Daca ti s-a inamplat sa observi ca ai simptome ca cele descrise mai sus dupa ce ai consumat in special ciocolata, branza, cafea, vin rosu e posibil sa suferi de intoleranta la histamina. Iar cele enumerate sunt doar cateva din alimentele care iti pot declansa neplaceri in acest caz. Cum se explica acest fenomen din punct de vedere medical? Histamina este principalul mediator eliberat de catre celulele sistemului imun in... [continuare]
Ce sa mananci ca sa nu faci cancer: un nou plan alimentar
Autor: SfatulMedicului
In tara noastra, aproape 80.000 de persoane sunt diagnosticate an de an cu cancer, spun cele mai recente statistici. Unul dintre factorii care duc la aparitia acestei maladii de temut este alimentatia nesanatoasa. De aceea, este important sa invatam sa ne hranim corect sa avem trei mese regulate pe zi, care sa contina mancaruri sanatoase. Exista alimente care, datorita compusilor care intra in alcatuirea acestora, au rol de a preveni cancerul, dar si de a stopa inmultirea celulelor canceroase la persoanele care au deja boala. O combinatie potrivita de alimente poate ajuta la preventia bolii. Un nou plan alimentar conceput in America arata faptul ca o masa ideala este formata din legume (doua treimi) si proteine animale (o treime). Acest plan american este un instrument important in lupta impotriva cancerului, potrivit American Institute for Cancer Research. Iata despre ce este vorba: 1. Alege fructe si legume colorate, dar si verdeturi Fructele si legumele sunt bogate in... [continuare]
Generalitati Deficitul de proteine poate fi cauzat de malnutritie, obiceiuri alimentare nesanatoase, dar si de consumul produselor alimentare care nu contin proteine. Desi, de cele mai multe ori nivelul scazut al acestor substante organice este urmarea unei diete care nu contine o cantitate suficienta de proteine, exista o categorie de persoane care sufera de deficit congenital de proteina C sau S. Proteinele din organism sunt defalcate in aminoacizi, care intra in compozitia muschilor si a sangelui, necesari pentru formarea acestora. Rolul proteinelor Proteinele au un rol important in refacerea tesuturilor - proces important in vindecarea ranilor, leziunilor. Totodata, proteinele contribuie la intretinerea corespunzatoare a sistemului imunitar. Deoarece actiunea acestora este esentiala pentru desfasurarea anumitor functii din organism se recomanda consumarea unei cantitati adecvate de proteine, zilnic. In anumite situatii, deficitul de proteine favorizeaza aparitia mai... [continuare]
Boli care se pot confunda cu alergiile
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Uneori, faptul ca iti curge nasul sau ca iti lacrimeaza ochii nu inseamna neaparat ca ai o alergie, ci este foarte posibil ca, in spatele acestor simptome fie vorba despre o sinuzita nediagnosticata si/sau o conjunctivita. Afectiuni precum sinuzita, migrena sau conjunctivita sunt foarte usor de confundat cu alergiile, deoarece multe dintre simptome sunt comune. Daca doresti insa sa scapi de aceste probleme trebuie sa te prezinti la un control medical pentru un diagnostic de certitudine si un tratament adecvat. Afectiuni care pot fi confundate cu alergiile • Sinuzita . Aceasta este o boala inflamatorie care se manifesta la nivelul mucoasei sinusurilor craniene. Simptomele sinuzitei acute sunt: durere sau senzatie de presiune, de greutate in anumite zone ale fetei (frunte, obraz), de regula durerea apare numai pe o parte (stanga sau dreapta), secretie nazala vascoasa, de culoare galbena sau verzuie, abundenta. Uneori persoana poate sa aiba nasul infundat si sa... [continuare]
Generalitati Gastrita este o afectiune medicala care se defineste prin iritatia mucoasei gastrice si are la baza mai multe cauze, majoritatea lor fiind provocate de un stil de viata dezorganizat sau de un consum irational de medicamente. Principala cauza a gastritei este administrarea prelungita si necontrolata a medicamentelor din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene sau a celor care contin ibuprofen ori aspirina. Si consumul excesiv de alcool, stresul sau infectiile bacteriene pot declansa aparitia gastritei. Simptome si diagnosticare Gastrita este diagnosticata prin numeroase examene medicale, anamneza, adica informatiilor medicale relevante din istoricul personal al pacientului si a stilului de viata pe care il duce, dar si pe baza simptomatologiei manifeste la momentul prezentarii la medic. Investigatia medicala mai poate cuprinde si alte teste, in vederea stabilirii diagnosticului final, precum analize de sange, endoscopie digestiva superioara sau... [continuare]
Cum poate fi evitat excesul alimentar de sarbatori?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pe masura ce se apropie sezonul festiv, atentia majoritatii oamenilor se indreapta catre masa de Craciun, care in Romania este considerata cea mai bogata in calorii si grasimi de pe tot parcursul anului. Aceasta, de obicei, este alcatuita din sarmale, carnati, carne de porc si cozonac. Toate aceste alimente sunt nesanatoase daca sunt consumate in cantitati excesive. Atunci cand se exagereaza in timpul sarbatorilor, nu numai ca se poate castiga in greutate, insa se poate, de asemenea, sa se suprasolicite sistemul digestiv, sa apara tulburarile de somn, dar si pirozisul, adica senzatia de arsura din piept. In perioada sarbatorilor, oamenii au tendinta de a neglija propria sanatate, fara a mai tine cont de obiceiurile sanatoase pe care le aveau inainte de aceasta perioada. In multe cazuri, oamenii sunt mult mai stresati de sarbatori, experimentand anxietatea sau depresia, aceste lucruri putand sa ii faca sa consume in exces alimente nesanatoase, specifice acestei... [continuare]
Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli
Autor: SfatulMedicului
Calciul si osteoporoza Calciul reprezinta unul din cele mai importante elemente minerale, fiind esential in dezvoltarea normala a scheletului (oasele contin peste 90% din totalul calciului din organism), a dentitiei, are roluri importate in conducerea nervoasa, contractia musculara si in procesul de coagulare a sangelui. Necesarul de calciu depinde de varsta, sex si starea metabolica a organismului, fiind mai ridicat in copilarie (pe parcursul formarii si mineralizarii osoase), in cazul femeilor insarcinate, sau in cazul celor care sunt in perioada de menopauza. Specialistii sunt de parere ca aportul dietetic de calciu trebuie sa fie in permanenta cat mai ridicat, organismul asimiland in procente si proportii diferite acest mineral pana la varsta de 30 de ani (inclusiv). In general, doza minima recomandata este de aproximativ 1000 mg zilnic, cu anumite particularitati: - copiii intre 1-10 ani: 800-1200mg - intre 11- 24 ani: 1200-1500mg - femeile la menopauza: 1500mg zilnic. [continuare]
Generalitati Din cauza programului incarcat si a stilului de viata alert este din ce in ce mai greu unei persoane sa adopte o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Cu toate acestea, din cauza severitatii simptomelor, boala Crohn este un motiv serios pentru reevaluare a obiceiurilor alimentare. Printr-o dieta corecta si prin evitarea alimentelor care declanseaza simptomele afectiunii, puteti controla boala Crohn, va puteti mentine greutatea corporala si va puteti imbunatati starea generala de sanatate. O dieta bogata in substante nutritive este recomandata tuturor persoanele. Pacientii care sunfera de boala Crohn pot manifesta diaree, apetit alimentar scazut, iar absorbtia de vitamine si minerale se realizeaza cu dificultate. Desi nu exista nicio dieta speciala care sa previna sau sa vindece boala Crohn, adoptarea unui regim alimentar cu un nivel ridicat de nutrienti este o parte vitala a managementului medical al bolii. Digestia si boala Crohn Digestia alimentelor are loc in... [continuare]
Botulismul - intoxicatie alimentara cauzata de clostridium botulinum
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Botulismul este o afectiune neuromusculara (paralitica) cauzata de o toxina bacteriana (toxina Clostridium botulinum) care actioneaza la nivelul intestinului si determina "otravire" neuromusculara. Exista 3 tipuri de botulism: - botulismul alimentar - botulismul "de plaga" - botulismul sugarilor Botulismul alimentar apare atunci cand toxina botulinica, produsa in alimente contaminate, este ingerata (mancata) sau sporii acestei toxine sunt inhalati. Botulismul "de plaga" este determinat de toxina botulinica care se afla la nivelul unei plagi infectate cu aceasta bacterie. Botulismul su [continuare]
DIETA [continuare]
ce alimete se consuma la insuficienta pancreatica? [continuare]
Sau la medicamente, sau o intepatura de insecta? Acestea sunt intrebarile care ma framanta de o luna, de cand baiatul meu de 4 ani a facut un puseu alergic sever, incat a trebuit sa fim internati. Si acum eruptia pe piele mai apare partial, desi tinem regim si suntem in continuare cu tratament. Si daca reactia alergica a fost provocata de un aliment anume, de ce acum prezinta un pericol si alte alimente, pe care inainte le-a consumat fara probleme? [continuare]
Buna ma numesc Anamaria am 24 de ani.. De 3 luni tot am scaune moi dimineata pot mananca doar orez, cartofi , legume coapte daca adauga altceva in alimentatia mea imi bolborosesc matele si am scaune moi.. Am facut toate analizele posibilie si chiar colonoscopie.. Unde mi a fost gasit un polip ce a fost eliminat.. Am facut si analiza calprotectina din materii fecale unde a iesit o inflamatie de 145 . 3 luni am urmat tratamentul cu normix si ibutin .. am fost ok in acele 10 zile pe luna insa dupa au inceput .. din nou Ba chiar mai multe scaune pe zi ai dureri.. Nu stiu ce sa mai fac cum sa procedez.. am slabit si foarte mult .. Va rog ce as putea sa mai fac pentru a se remedia.. [continuare]
Examinarea pet/ct - o noua speranta in investigatia bolilor oncologice
Sunt impresionata de ceea ce am citit,dar am auzit ca o astfel de investigatie este foarte costisitoare.Imi puteti da cateva detalii referitoare la pretul unei astfel de investigatii? [continuare]
Alimentatia corecta in bolile hepatice
Mi se pare totusi o cantitate foarte mare de alimente, probabil ca se mananca f putin din fiecare. Si ce parere aveti de margarina, nu e mai bine sa folosesti unt , cam 20gr/zi, ca margarina...nu prea are faima buna! [continuare]
in urma cu 4 ani am fost operata si mia fost extirpat rinichiul drept de atunci au inceput si problemele. sunt tot timpul ametita am dureri de cap sunt mereu obosita si irascibila si nu mai pot muncii ca inainte.este normal .astept raspuns de la cei care au trecut prin asa ceva.va multumesc [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter