boala celiaca
Adevarul despre intoleranta la gluten
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Dietele bazate pe alimente fara gluten reprezinta o necesitate pentru aproximativ doua milioane de americani diagnosticati cu boala celiaca. Pentru ei, consumul de gluten poate declansa un raspuns imun la intestinul subtire si poate duce la slabirea capacitatii acestuia de a absorbi nutrientii. Astfel, apar dureri abdominale, balonare, flatulenta, dar si diaree, dureri de cap, oboseala. Insa pentru multe alte persoane, eliminarea acestei proteine din alimentatie usureaza foarte putin aceste simptome, pentru ca nu sufera de boala celiaca. In anul 2011, Peter Gibson, profesor de gastroenterologie la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, a coordonat o cercetare care sugera ca multi oameni au sensibilitate la gluten, chiar daca nu sufera de boala celiaca. Insa, pentru ca a considerat ca rezultatele nu sunt concludente, a repetat studiul. Rezultatele noii cercetari, la care au luat parte 37 de persoane, au fost cu totul altele. Astfel, la cea de-a doua cercetare,... [continuare]
Glutenul poate afecta sanatatea chiar daca nu ai intoleranta?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este intoleranta la gluten? Datele statistice arata ca 1% din populatia globului sufera de boala celiaca, aceasta fiind tradusa si prin alergia la gluten. Exista insa si persoane care au o sensibilitate ridicata la aceasta substanta din cereale, sensibilitate numita intoleranta la gluten. Glutenul insa poate influenta negativ sanatatea, chiar daca nu suferi de boala celiaca si nu esti diagnosticat cu boala celiaca. Cum se manifesta? Este dovedit stiintific ca intoleranta la gluten sta la baza bolii numite celiachie. Persoanele afectate de aceasta maladie dezvolta anticorpi impotriva glutenului. Glutenul denumeste proteinele continute in grau, orz, ovaz, secara. De asemenea, glutenul se regaseste in paine, bere, paste fainoase, diferite produse de patiserie, in cereale, dar si in mezeluri sau in diferite sosuri. Pacientii care sunt afectati de aceasta boala au la dispozitie, din clasa cerealelor, porumbul si orezul, fara continut de gluten. Este important... [continuare]
Intoleranta la gluten si cancerul
Dr. Alexandru Gabriel Berescu
Medic rezident Oncologie medicala
Ce este intoleranta la gluten Intoleranta la gluten mai este cunoscuta si ca boala celiaca. Aceasta este o afectiune mediata imun, inflamatorie, a intestinului subtire, determinata de sensibilitatea la glutenul din alimente si proteine similare acestuia. Cum se manifesta Multe persoane sunt asimptomatice sau nu sunt evaluate pentru aceasta patologie, astfel incat cel mai probabil boala este mult subdiagnosticata. Un studiu a aratat ca persoanele asimptomatice ar putea sa fie de 7 ori mai numeroase ca cele simptomatice. Este mai frecventa la persoanele din Europa, fata de alte etnii. Semne si simptome La ora actuala, boala devine simptomatica intre 10 si 40 de ani, deoarece copiii sunt alaptati perioade mai lungi, iar glutenul este introdus mai tarziu in dieta. Prezinta in principal manifestari gastrointestinale dar pot aparea si manifestari extraintestinale. Manifestarile gastrointestinale clasice sunt diareea cu scaune in cantitate mare, care plutesc in vasul de toaleta,... [continuare]
Generalitati Dieta fara gluten este regimul alimentar care trebuie urmat de persoanele diagnosticate cu boala celiaca sau de cele cu alergii la gluten. boala celiaca este o conditie autoimuna caracterizata prin impiedicarea absorbtiei nutrientilor de catre intestinul subtire. Glutenul este o proteina care se gaseste in numeroase soiuri de cereale: grau, orz, secara, ovaz. Glutenul este un tip specific de proteina care nu se gaseste insa in compozitia carnii sau a oualor. La inceput, o dieta fara gluten poate fi frustranta. Cu rabdare si creativitate, veti descoperi ca exista destul de multe alimente pe care le puteti consuma si de care va puteti bucura. Alimente permise Este important sa va asigurati ca toate aceste produse alimentare nu sunt prelucrate sau amestecate cu gluten, aditivi sau conservanti. Printre alimentele sanatoase, delicioase si care nu contin gluten in mod natural se numara: fasolea, nucile - in forma lor simpla si neprelucrata ouale proaspete ... [continuare]
Generalitati boala celiaca este cunoscuta si sub numele de intoleranta la gluten. Aceasta este o tulburare genetica ale carei simptome pot varia de la diaree, pierdere in greutate, dureri abdominale si malabsorbtie, la deficiente latente izolate de nutrienti. Atunci cand persoanele care sufera de boala celiaca consuma alimente care contin gluten, va avea loc o reactie imuna la nivelul intestinelor mici, care se va solda cu afectarea suprafetei interioare a intestinului subtire si va fi insotita de incapacitatea de absorbitie a anumitor substante nutritive. Ca urmare a sindromului de malabsorbitie care poate fi prezent daca boala celiaca nu este tinuta sub control, ar putea exista un deficit de vitamine care va priva creierul, sistemul nervos periferic, oasele, ficatul si alte organe ale corpului de nutrienti vitali. boala celiaca nu se poate trata. Totusi, aceasta poate fi gestionata eficient prin urmarea unei diete din care se va exclude glutenul. Acesta poate fi regasit in... [continuare]
Generalitati Exista numeroase surse alimentare de gluten, unele dintre ele ascunse sau neasteptate, iar acest lucru poate fi deosebit de periculos pentru persoanele care sufera de boala celiaca (enteropatia glutenica). Aceasta boala autoimuna este caracterizata de aparitia mai multor leziuni la nivelul intestinului subtire, in urma ingestiei glutenului alimentar. Prin urmare, pacientii trebuie sa cunoasca foarte bine toate categoriile de alimente care contin aceasta proteina vegetala regasita preponderent de cereale. Tipuri de alimente cu gluten Excluderea glutenului din alimentatie pentru ameliorarea simptomelor intolerantei la aceasta proteina vegetala poate fi dificila, mai ales in perioada de acomodare cu noul regim alimentar. Regula de baza este destul de simpla alegerea de hrana integrala, neprocesata si evitarea tuturor produselor care au in compozitie grau, orz secara si derivatele acestora. Dificultatea urmarii unei diete lipsite de gluten deriva din sursele... [continuare]
Buna ziua. As vrea sa stiu si eu daca bacteria asta(helicobacter pylori) poate da intepaturi in spate si atunci cand inspir ma inteapa si am senzatia ca mereu am ceva in gat. Tin sa precizez ca am nasul infundat de mai mult de o luna. Am facut endoscopia si mi a zis ca am inflamatie la nivelul intestinului subtire( enteropatie glutenica). boala celiaca poate da asemenea senzatii sau din cauza ca sistemul meu imunitar este la pamant s-au declansat o serie de probleme? La eco total mi s-a zis ca am ovarele f inflamate( tin sa precizez ca menstruatia de luna trecuta a fost de 2 zile cu scurgeri de culoare neagra, asemeni smoalei), la eco intravaginal mi a zis ca am si peretii vezicii inflamati( am fct urocultura de mai multe ori si nu mi a aratat ca as avea vreo infectie). Timp de o luna si jumatate tot organismul meu este dat peste cap si nu stiu unde sa mai apelez. In momentul de fata respiratia greoaie este cea care imi da batai de cap. Rog a-mi raspunde pentru cei care au... [continuare]
am făcut analizele și iga a ieșit cu valoarea 1,3 Ua/ml. positivo>10. doctorul de familie zice că nu am boala celiaca un altul că da. și eu nu înțeleg dacă am sau nu. am și diagnostic de gastrită atrofică cu metaplazie intestinală. simptomele sunt multe și difuze. oboseală,pierdere in greutate,sunt când constipat când ies moale. dureri când de mâini când de picioare,de spate,de cap. iar programare la gastroenterologie am abia spre sfârșitul lunii viitoare. și as vrea sa știu dacă e grav și ar trebui sa grăbesc vizita la medic. va mulțumesc din suflet dacă mă puteți ajuta cu un sfat. [continuare]
Enteropatie
Afectiune a intestinului subtire. Termenul de enteropatie grupeaza boli multiple de origine inflamatorie, infectioasa, tumorala, vasculara etc. De obicei, ea desemneaza, in principal, trei afectiuni: enteropatia la gluten, enteropatia exudativa si enteropatia asociata deficitului de imunoglobuline. - Enteropatia la glulen sau boala celiaca este provocata de intoleranta la gluten - Enteropatia exudativa este consecinta pierderii exagerate, in tubul digestiv, a substantelor (indeosebi proteinele) prezente in mod normal in sange, limfa si lichidul intestinal - Enteropatia asociata cu deficitele in imunoglobuline (indeosebi deficitul in IgA si in gamaglobuline) se traduce cel mai frecvent printr-o diaree consecutiva unei malabsorbtii, cu sau fara atrofiere a mucoasei intestinale. [continuare]
Atrofie vilozitara primitiva
Boala ereditara caracterizata printr-o atrofiere a vilozitatilor mucoasei intestinului subtire si favorizata de absorbtia glutenului (proteina prezenta in grau, secara si orz). boala celiaca afecteaza mai ales copiii. Simptome - La sugar, simptomele apar la aproximativ 6 luni dupa introducerea glutenului in alimentatie: pierdere in greutate, scaune grasoase, deschise la culoare si dezgustatoare, paloarea si oboseala semnaland o anemie. La adult, boala se evidentiaza progresiv sub forma de diaree cronica si carente diverse, provocand o anemie, dureri osoase (din cauza carentei in vitamina D si in calciu), pierdere in greutate, oboseala, anorexie. Tratament - Tratamentul este dietetic: regim fara gluten, excluzandu-se fainile de grau, de secara si de orz si toate alimentele care le contin (paine, biscuiti, paste fainoase etc.). Acest regim, constrangator, trebuie sa fie urmat toata viata, dar aduce o ameliorare rapida: reducerea diareei in decurs de cateva zile, luarea in... [continuare]
Sprue nostras
boala ereditara caracterizata printr-o atrofiere a vilozitatilor mucoasei intestinului subtire si favorizata de absorbtia glutenului (proteina prezenta in grau, secara si orz). boala celiaca afecteaza mai ales copiii. simptome - La sugar, simptomele apar la aproximativ 6 luni dupa introducerea glutenului in alimentatie: pierdere in greutate, scaune grasoase, deschise la culoare si dezgustatoare, paloarea si oboseala semnaland o anemie. La adult, boala se evidentiaza progresiv sub forma de diaree cronica si carente diverse, provocand o anemie, dureri osoase (din cauza carentei in vitamina D si in calciu), pierdere in greutate, oboseala, anorexie. Tratament - Tratamentul este dietetic: regim fara gluten, excluzandu-se fainile de grau, de secara si de orz si toate alimentele care le contin (paine, biscuiti, paste fainoase etc.). Acest regim, constrangator, trebuie sa fie urmat toata viata, dar aduce o ameliorare rapida: reducerea diareei in decurs de cateva zile, luarea in... [continuare]
Steatoree
Prezenta a unei cantitati anormale de grasimi in fecale. O steatoree traduce o malabsorbtie intestinala si se intalneste in diferite boli: insuficienta pancreasului exocrin (cancer, pancreatita), bolile intestinului subtire (boala celiaca, boala lui crohn, sprue tropical), insuficienta a secretiei biliare (ciroza), obstructia cailor biliare (calcul al coledocului, cancer al pancreasului). In general, steatoreea este insotita de o pierdere in greutate. In afara tratamentului cauzei, un regim sarac in grasimi este prescris in toate cazurile. [continuare]
Ovazul (avena sativa)
Planta medicinala si alimentara (cereala) de cultura la noi in tara, fiind intalnita mia ales in zonele cu climat racoros si umed. Fructul este o cariopsa. Frunzele sunt late si lungi, tulpina este de tip pai iar florile cresc sub forma de spic. In scop fitoterapeutic se utilizeaza semintele dar si planta intreaga. Ovazul infloreste in luna iulie sau iunie. Recoltarea se face inainte de coacere sau a maturarii depline a plantei. Ovazul contine saruri si minerale (potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu), vitamine (vitamine din grupul B, carote, vitamina d), polizaharide, flavone, saponozide, steroli. Planta are efect mineralizant, tonic, antidepresiv, stimuleaza activitatea glandei tiroida, emolient, sedativ, nervin, laxativ, depurativ. Ovazul se foloseste in alimentatie pentru continutul ridicat de proteine, vitamine si grasimi ale semintelor. Uz intern: - constipatie, boli renale, oboseala fizica si psihica, convalescenta, nisip la rinichi, insomnie, tuse, bronsita,... [continuare]
Super digestawaytm protein maximizer
Efecte - reduce manifestarile in sindromul de intestin permeabil, anorexie, indigestii, meteorism, colite, enterocolite, dispepsii, boala Crohn, ulcer gastric, reflux gastroesofagian, malabsorbtie, intoleranta la gluten (boala celiaca) - mentine microflora digestiva sanatoasa si nivelul enzimatic optim in insuficienta pancreatica (pancreatita, cancer pancreatic) - antiinflamator, antiedematos prin reducerea sintezei de prostaglandine, leucotriene si prin inhibarea bradikininei in pancreatita, anexita, cistita, cistopielita, prostatita, dermatita atopica, acnee,... [continuare]
Ferro-gradumet, comprimate retard
Ce este Ferro-Gradumet si pentru ce se utilizeaza Indicatii Prevenirea si tratamentul anemiei hipocrome, secundare deficitului de fer determinat de hemoragii cronice (hemoragii digestive din ulcerul gastro-duodenal, varice esofagiene, hemoroizi, colita hemoragica, micro-hemoragii maligne), menoragii si metroragii, carente nutritionale de fer, necesar crescut de fer (sarcina, alaptarea, perioada de crestere). Mod de administrare Doza uzuala pentru adulti si adolescenti este: - tratament preventiv: un comprimat Ferro-Gradumet pe zi; - tratament curativ: 1-2 comprimate Ferro-Gradumet pe zi, in functie de severitatea deficitului de fer, conform indicatiei medicului. Comprimatele trebuie inghitite intregi cu o cantitate mica de lichid, de preferat in conditii de reapus alimentar, pentru a facilita absorbtia. in caz de intoleranta gastrica, comprimatele pot fi administrate in timpul mesei sau dupa masa. Durata tratamentului trebuie sa fie suficient de lunga pentru a corecta... [continuare]
Fosfataza alcalina alp
Fosfataza alcalina (ALP) este o enzima care se afla in sange si care ajuta la descompunerea proteinelor din organism. Aceasta exista in diferite forme, in functie de locul din care provine, ficatul fiind una dintre principalele surse de ALP, dar alte surse sunt si oasele, intestinele, pancreasul si rinichii. La femeile gravide, ALP se produce in placenta. Un test ALP poate fi efectuat pentru a determina cat de bine functioneaza ficatul si vezica biliara sau pentru a identifica afectiunile osoase. Nivelurile serice modificate ale fosfatazei alcaline indica cel mai adesea o afectiune hepatica, sau afectarea vezicii biliare sau afectiuni osoase. Cu toate acestea, ele pot indica, de asemenea, malnutritie, tumori maligne renale, afectiuni intestinale, pancreatice sau o infectie grava. Verificarea nivelurilor de ALP din sange reprezinta o parte de rutina a testelor functiei hepatice si a vezicii biliare. Medicul recomanda acest test daca pacientul prezinta simptome de afectare... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Gastroenterologie , Hepatologie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter