Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

boala celiaca

Boala celiaca sau intoleranta la gluten

Boala celiaca sau intoleranta la gluten

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este boala celiaca boala celiaca este o afectiune autoimuna inflamatorie a intestinului subtire, care poate prezenta si manifestari sistemice dintre cele mai diverse. Apare la persoanele susceptibile genetic, aproximativ 1% din populatia Europei si a Statelor Unite, ca urmare a raspunsului adaptativ aberant al sistemului imunitar impotriva glutenului din cereale. Factorii participanti la declansarea bolii sunt: bagajul genetic, sistemul imunitar si glutenul. La persoanele cu boala celiaca, ingestia de gluten duce la aparitia enteropatiei, cu afectarea mucoasei si, consecutiv, absorbtia anormala a nutrientilor. Manifestari clinice boala celiaca prezinta caracteristici deosebite in comparatie cu alte tulburari autoimune, inclusiv recuperarea completa a afectarii mucoasei, precum si reversibilitatea progresiei sale odata cu evitarea total a glutenului. Desi boala celiaca a fost initial interpretata ca o afectiune pediatrica, diagnosticul se stabileste cu frecventa crescuta si... [continuare]

Intoleranta la lactoza versus boala celiaca - diferente si similitudini

Intoleranta la lactoza versus boala celiaca - diferente si similitudini

Actualizat la data de: 10 Aprilie 2025

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Ce este boala celiaca? boala celiaca sau enteropatia glutenica este o boala inflamatorie autoimmuna declansata printr-un raspuns imun inadecvat la gluten, o proteina regasita in alimente precum grau, orz sau secara. Acest raspuns imun cauzeaza in timp distrugerea mucoasei intestinului subtire, cu consecinte atat locale, cat si sistemice, secundare deficitelor de absorbtie a nutrientilor la acest nivel. Ce este intoleranta la lactoza? Intoleranta la lactoza reprezinta mai degraba un sindrom clinic rezultat in urma consumului de alimente ce contin lactoza, un dizaharid care in mod normal este metabolizat de lactaza, enzima ce se regaseste la nivelul intestinului subtire. Deficitul de lactaza congenital este rar si se obiectiveaza genetic, majoritatea pacientilor prezentand de fapt un declin progresiv al activitatii enzimei odata cu varsta. De asemenea, anumite afectiuni, cum ar fi boala celiaca, bolile inflamatorii intestinale, medicatia chimioterapica sau antibiotica si... [continuare]

Boala celiaca si dieta fara gluten 

Boala celiaca si dieta fara gluten 

Actualizat la data de: 15 Martie 2024

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Ce este glutenul Glutenul, o proteina gasita in cereale precum graul, ovazul, orzul, secara si are rolul principal de a lega ingredientele, contribuind astfel la cresterea aluatului pentru paine. Desi nu este bogat in valori nutritive, glutenul este esential in panificatie. boala celiaca Cand o persoana cu predispozitie genetica consuma alimente ce contin gluten, aceasta poate declansa o reactie imunitara in intestinul subtire, provocand inflamatie cronica. Aceasta inflamatie poate duce la deteriorarea vilozitatilor intestinale, esentiale pentru absorbtia nutrientilor, si poate declansa o gama variata de simptome. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de boala celiaca. Simptome Simptomele bolii celiace pot varia semnificativ de la o persoana la alta, afectand diferite sisteme ale corpului si pot include: Simptome Digestive: Diaree cronica sau constipatie Balonare si gaze Dureri abdominale Greturi si varsaturi Steatoree (scaune deschise la culoare, lipicioase si cu... [continuare]

Ce inseamna cu adevarat intoleranta la gluten – dincolo de boala celiaca

Ce inseamna cu adevarat intoleranta la gluten – dincolo de boala celiaca

Actualizat la data de: 05 Iunie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce este intoleranta la gluten? Intoleranta la gluten presupune existenta unor simptome de tipul balonarii, flatulentei si oboselii dupa consumul de alimente care contin gluten. Glutenul este o proteina care se gaseste in multe alimente si bauturi, precum paste, bere, cereale, vitamine, chiar si in unele cosmetice, insa sursa principala o reprezinta graul. Intoleranta se mai numeste si sensibilitate la gluten non-celiaca si nu reprezinta acelasi lucru cu boala celiaca. Alergia la gluten nu este aceeasi cu intoleranta alimentara. Alergia presupune aparitia mancarimilor, eruptiilor, varsaturilor sau a dificultatii in respiratie. Afectiuni legate de consumul de gluten Cea mai cunoscuta afectiune asociata cu glutenul este intoleranta la gluten, a carei prevalenta globala se estimeaza ca fiind situata intre 0,5-13% din populatie. O alta afectiune este boala celiaca, ce afecteaza pana la 1% din populatia mondiala, cu rate care variaza usor in functie de regiune, astfel... [continuare]

Boala hepatica grasa non-alcoolica

Boala hepatica grasa non-alcoolica

Actualizat la data de: 04 Aprilie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce este boala hepatica grasa non-alcoolica? Boala hepatica grasa non-alcoolica (NAFLD) este cea mai comuna boala hepatica la nivel mondial. Aceasta reprezinta o afectiune care se intalneste cu precadere la persoanele care fie nu consuma alcool, fie consuma cantitati mici si presupune incarcarea grasa a ficatului, fiind intalnita mai frecvent la persoanele supraponderale sau obeze. In evolutie, boala hepatica grasa non-alcoolica poate progresa catre steatohepatita nonalcoolica (NASH), ce poate evolua catre ciroza sau chiar formatiuni tumorale la nivelul ficatului. Cum se manifesta? In general, boala hepatica grasa non-alcoolica este asimptomatica, insa printre simptome se pot numara ocazional durerea sau disconfortul in hipocondrul drept, fatigabilitate si stare generala de rau. In momentul evolutiei catre steatohepatita nonalcoolica sau ciroza, tabloul clinic cuprinde: prurit, scadere in greutate inexplicabila, slabiciune, distensie abdominala, ascita, edeme la nivelul... [continuare]

Boala celiaca (enteropatia glutenica)

Boala celiaca (enteropatia glutenica)

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. Cauze Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu). Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite... [continuare]

Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale

Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale

Actualizat la data de: 17 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati boala celiaca mai este cunoscuta si sub denumirea de enteropatie gluten sensibila, sprue celiac sau nontropical. Este o afectiune de natura autoimuna a intestinului subtire ce apare la persoanele cu o anumita predispozitie genetica, putand-se manifesta la orice varsta. Evolutia bolii este caracterizata prin perioade de exacerbare si acalmie. Procesul patogen este cauzat de intoleranta la gluten (proteina prezenta in cereale precum grau, orz, secara si uneori ovaz), fractiunea proteica toxica fiind mai ales gliadina. Atunci cand o persoana cu intoleranta la gluten consuma produse ce il contin (alimente, suplimente nutritionale sau medicamente), sistemul imunitar al gazdei sa autoactiveaza si sintetizeaza anticorpi antigliadina pe care ii secreta la nivel intestinal, determinand aparitia unei reactii inflamatorii la nivelul mucoasei. Modificarile ce apar vor interfera cu functia normala a epiteliului intestinal, determinand o scadere a absorbtiei... [continuare]

Am fost diagnosticata cu boala celiaca, dupa regiml fara gluten ma simt mult mai bine, ce parere aveti despre aparitia edemelor palpebrale inferioare- se datoreaza tot acestei intolerante la gluten? [continuare]

Bună ziua. Am fost diagnosticat cu gastrită atrofică cu metaplazie intestinală. e posibil sa am boala celiaca? Am făcut și IGA dar rezultatul a ieșit 1.3 ua/ml. Eu mă simt rău. Simptomele sunt multe: greutate oscilanta, flatulență,dureri articulare,migrene,dureri de spate,de stomac,căderi de glicemie,ceata mentala,amețeli, iritabilitate,diaree,constipatie. Acum as vrea sa vă rog să îmi zică cineva poate confirma cineva boala celiaca doar cu rezultatul de gastrită atrofică cu metaplazie intestinală ? Menționez că am făcut toate analizele posibile. Totul a ieșit ok. Și e greu pentru că simptomele apar și dispar.Multumesc din suflet oricui îmi poate da un sfat pentru că sunt disperat că am 2 ani de când sunt plimbat de la un doctor la altul,de la o analiză la alta. Și nimeni nu îmi zice nimic [continuare]

boala celiaca este o boala autoimuna caracterizata de raspunsul imun la gluten, o proteina gasita in grau, secara si orz. Atunci cand o persoana este expusa la gluten, organismul produce anticorpi care actioneaza impotriva vilozitatilor intestinale, astfel incat toate elementele nutritive, mineralele, vitaminele nu mai sunt absorbite corespunzator, persoana in cauza incepand sa dezvolte simptome asociate cu malnutritia si malabsorbtia. Aceasta se poate manifesta la orice varsta, aceasta prezentand perioade de agravare si amelioare. De obicei, debutul se instaleaza dupa varsta de 6 luni, odata cu introducerea alimentelor fainoase in alimentatie, si se manifesta prin: - scaune diareice si apoase; - malnutritie; - varsaturi; - balonare, meteorism, disconfort abdominal; - scadere in greutate. Diagnosticul bolii celiace este deseori confundat cu cel al altor afectiuni precum boala Crohn, intoleranta alimentara, diverticulita, sindrimul de colon iritabil. Testarea pentru aceasta... [continuare]

Boala celiaca

Din Dictionar Termeni

Boala ereditara caracterizata printr-o atrofiere a vilozitatilor mucoasei intestinului subtire si favorizata de absorbtia glutenului (proteina prezenta in grau, secara si orz). boala celiaca afecteaza mai ales copiii. Simptome - La sugar, simptomele apar la aproximativ 6 luni dupa introducerea glutenului in alimentatie: pierdere in greutate, scaune grasoase, deschise la culoare si dezgustatoare, paloarea si oboseala semnaland o anemie. La adult, boala se evidentiaza progresiv sub forma de diaree cronica si carente diverse, provocand o anemie, dureri osoase (din cauza carentei in vitamina D si in calciu), pierdere in greutate, oboseala, anorexie. Tratament - Tratamentul este dietetic: regim fara gluten, excluzandu-se fainile de grau, de secara si de orz si toate alimentele care le contin (paine, biscuiti, paste fainoase etc.). Acest regim, constrangator, trebuie sa fie urmat toata viata, dar aduce o ameliorare rapida: reducerea diareei in decurs de cateva zile, luarea in... [continuare]

Comunitate medicala

Boala celiaca

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Boli intestinale

buna seara as dori sa stiu daca mai are cineva boala celiaca si ce tratament a urmat,am pierdut foarte mult un greutate si as dorii sa stiu daca mai recuperez,am intra in panica [continuare]

Vreau sa iau legatura cu un nustritionist cu experienta in crearea unui regim pt.o persoana cu boala celiaca.. [continuare]

Buna ziua! Trebuie sa incep dieta fără gluten. Am înțeles ca e necesară o completare cu anumite vitamine, minerale. Mie nu mi le-a recomandat medicul, le-am găsit pe net, dar voiam să întreb dacă știți un produs, pastile/capsule care să le reuneasca pe toate cele necesare, special pentru cei cu entorpatie glutenică.O singura problemă ar fi, să nu conțină magneziu, dacă se poate, am dureri mari de richi de la el. Multumesc! [continuare]

interesata de tratament baza neptun.Rog info [continuare]

Buna ziua!Am intoleranta la gluten(boala celiaca)de cand eram mica.Eu am 25 de ani si am auzit ca as putea beneficia de pensie sau de un ajutor,este posibil asa ceva? [continuare]

buna seara sunt mirela am 44 de ani si traiesc in spania de 2 ani acum 2 luni mai exact 10 martie am avut diaree si de atunci si pana cum nu se mai opreste scaunele au ajuns si 10-12 pe zi sunt cu mucus si fara sangerari dupa orice masa trebuie sa ajung la baie am scazut in greutate 8 kg in decurs de 2 luni am facut toate analizele posibile nu apare nimik am urmat un regim alimentar totul fiert dar niki o ameliorare ma simt slabita am dureri de spate si crampe abdominale la un interval de 15 minute zilnik am o galagie infernala in stomac imi da impresia se se rup intestinele adaug sunt fumatoare si nu ma abtin deloc numai stiu unde sa merg si ce sa fac niki macar nu sunt in tara mea ,,nu mi s-a recomandat niki un tratament medical decat regim alimentar ce as putea sa mai fac si unde sa ma duk ce ar putea sa ma ajute ?,,,multumesc tuturor celor care poate sa ma jute cun un sfat...deja am programarea pentru a face colonoscopia oare sa fie bine sau de rau? [continuare]

Nu ma mai ingras de mult timp, energie nu mai am ,simt oboseala [continuare]

Malabsorbtie (sindrom de)

Din Dictionar Termeni

tulburare a absorbtiei intestinale a nutrimentelor (glucide, lipide, proteine etc.) determinata de o atingere a peretelui intestinului subtire. simptome si semne - Un sindrom de malabsorbtie se defineste adesea, dar nu in mod obligatoriu, printr-o diaree grasoasa si, intotdeauna, prin mai multe carente cauzate de proasta asimilare a alimentelor. Aceste carente se traduc prin pierdere in greutate, edeme ale membrelor inferioare, anemie, tulburari ale metabolismului fosforului si calciului cu crize de tetanie si dureri osoase si, in sfarsit, prin hemoragii. Tratament - Tratamentul consta in remedierea diferitelor carente nutritionale si in tratarea cauzelor tulburarilor, de exemplu, printr-un regim fara gluten pentru boala celiaca, prin administrarea unui medicament antiparazitar pentru lambliaza si prin chimioterapie in caz de limfom. [continuare]

Intoleranta alimentara

Din Dictionar Termeni

Reactia patologica ce se produce in cursul consumului anumitor alimente. Sub termenul generic de intoleranta alimentara sunt grupate un anumit numar de reactii patologice ca diferitele alergii alimentare sau de intolerante la anumite nutrimente din cauza unui deficit enzimatic al aparatului digestiv sau unor tulburari metabolice. - intoleranta la gluten, constituent al graului, secarei, orezului si orzului, este responsabila de boala celiaca - intoleranta la lactoza este consecinta unui deficit, congenital sau dobandit, intr-o enzima specifica mucoasei intestinale, lactaza, necesara hidrolizei lactozei (transformarea ei in glucoza si galactoza), principalul glucid din lapte. Ea se manifesta printr-o diaree lichida siprin dureri abdominale in urma consumului de lapte sau de produse care contin lactoza. tratamentul consta in excluderea lactozei din alimentatie. [continuare]

Intoleranta la gluten

Din Dictionar Termeni

boala ereditara caracterizata printr-o atrofiere a vilozitatilor mucoasei intestinului subtire si favorizata de absorbtia glutenului (proteina prezenta in grau, secara si orz). boala celiaca afecteaza mai ales copiii. simptome - La sugar, simptomele apar la aproximativ 6 luni dupa introducerea glutenului in alimentatie: pierdere in greutate, scaune grasoase, deschise la culoare si dezgustatoare, paloarea si oboseala semnaland o anemie. La adult, boala se evidentiaza progresiv sub forma de diaree cronica si carente diverse, provocand o anemie, dureri osoase (din cauza carentei in vitamina D si in calciu), pierdere in greutate, oboseala, anorexie. Tratament - Tratamentul este dietetic: regim fara gluten, excluzandu-se fainile de grau, de secara si de orz si toate alimentele care le contin (paine, biscuiti, paste fainoase etc.). Acest regim, constrangator, trebuie sa fie urmat toata viata, dar aduce o ameliorare rapida: reducerea diareei in decurs de cateva zile, luarea in... [continuare]

Gluten

Din Dictionar Termeni

proteina prezenta in anumite cereale (ovaz, grau, orz, secara) ce contine un acid aminat, glutamina, in proportie de 40%. Vezi: boala celiaca. [continuare]

Dietetica

Din Dictionar Termeni

Studiu al alimentatiei. Dietetica include cunoasterea valorii nutritive a alimentelor si a transformarii lor in decursul gatirii si conservarii. Ea permite sa se stabileasca regimuri alimentare adaptate necesitatilor subiectilor sanatosi sau bolnavi. Astfel, un copil atins de boala celiaca (intoleranta la gluten) va trebui sa primeasca aporturile energetice necesare cresterii sale, tinand cont de alimentele care ii sunt interzise (ovaz, grau, orz, secara). In cadrul ingrijirii subiectilor obezi sau care prezinta o supraincarcare ponderala, dietetica va permite stabilirea unui regim hipocaloric, dar echilibrat, care sa nu provoace carente. [continuare]

Imovane, comprimate filmate

Din Medicamente

Ce este Imovane si pentru ce se utilizeaza Indicatii Imovane 7,5 mg contine zopiclona 7,5 mg. Imovane 7,5 mg face parte din grupa medicamentelor hipnotice si sedative si este inrudit cu benzodiazepinele. Imovane 7,5 mg este recomandat pentru tratamentul insomniei. Mod de administrare Luati intotdeauna Imovane 7,5 mg exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul, daca nu sunteti sigur. Doza uzuala la adult (sub 65 ani) este de un comprimat filmat Imovane 7,5 mg (7,5 mg zopiclona) pe zi. Nu depasiti doza de un comprimat filmat Imovane 7,5 mg (7,5 mg zopiclona) pe zi. Luati Imovane 7,5 mg seara, chiar inainte de culcare. Administrarea medicamentului chiar inainte de culcare scade riscul de aparitie a efectelor nedorite. Durata tratamentului Tratamentul trebuie sa fie cat mai scurt posibil si nu trebuie sa depaseasca 4 saptamani (vezi pct Aveti grija deosebita cand luati Imovane 7,5 mg). Daca insomnia... [continuare]

Indicatii Tratamentul carentei de vitamina E. Ca tratament profilactic in afectiunile care necesita un aport suplimentar de vitamina E: - sindrom de malabsorbtie asociat cu insuficienta pancreatica, fibroza chistica sau cu alte afectiuni - afectiuni ale tractului hepato-biliar (colestaza cronica, ciroza hepatica, atrezie biliara, icter de cauza obstructiva) - tulburari digestive (boala celiaca, sprue tropical, enterite regionale) - gastrectomie - abetalipoproteinemie - acantoza - necesitati crescute de vitamina E, precum: persoane care lucreaza in medii toxice si poluate, alte situatii ce duc la scaderea capacitatii de aparare a organismului. Actiunea terapeutica vitamina e (acetat de di-alfa-tocoferol) este un element nutritiv esential. vitamina e este un antioxidant biologic pentru o serie de elemente nutritive, metaboliti, vitamina a, hormoni si enzime. In acest sens, vitamina e mentine functionarea organitelor intracelulare, cum sunt mitocondriile si lizozomii si... [continuare]

Isoprinosine, comprimate

Din Medicamente

Ce este Isoprinosine si pentru ce se utilizeaza Indicatii Comprimatele Isoprinosine sunt indicate pentru tratamentul pacientilor cu: - infectii respiratorii virale, gripa, herpes sau ulceratii ale mucoasei bucale (produse de Herpes simplex), herpes genital, herpes Zoster, varicela severa sau complicata, rubeola severa sau complicata, hepatita virala acuta, hepatita B cronica activa, panencefalita sclerozanta subacuta (PESS) – o complicatie rara a rubeolei, pre-SIDA, molluscum contagiosum, papiloame virale. - rezistenta imunologica scazuta, ca terapie adjuvanta. Mod de administrare Cum trebuie administrate comprimatele Isoprinosine? Urmati instructiunile medicului dumneavoastra despre cum si cand se administreaza comprimatele Isoprinosine. Doza uzuala este de: - 2 comprimate Isoprinosine de 3 ori pe zi pentru adulti si varstnici, inca 1-2 zile dupa ameliorarea simptomelor; - 50 mg/kg si zi la copii. Comprimatul poate fi zdrobit si dizolvat intr-un lichid, de exemplu... [continuare]

Imovane, comprimate

Din Medicamente

Ce este Imovane si pentru ce se utilizeaza Indicatii Imovane 7,5 mg contine zopiclona 7,5 mg. Imovane 7,5 mg face parte din grupa medicamentelor hipnotice si sedative si este inrudit cu benzodiazepinele. Imovane 7,5 mg este recomandat pentru tratamentul insomniei. Mod de administrare Luati intotdeauna Imovane 7,5 mg exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul, daca nu sunteti sigur. Doza uzuala la adult (sub 65 ani) este de un comprimat filmat Imovane 7,5 mg (7,5 mg zopiclona) pe zi. Nu depasiti doza de un comprimat filmat Imovane 7,5 mg (7,5 mg zopiclona) pe zi. Luati Imovane 7,5 mg seara, chiar inainte de culcare. Administrarea medicamentului chiar inainte de culcare scade riscul de aparitie a efectelor nedorite. Durata tratamentului Tratamentul trebuie sa fie cat mai scurt posibil si nu trebuie sa depaseasca 4 saptamani (vezi pct Aveti grija deosebita cand luati Imovane 7,5 mg). Daca insomnia... [continuare]

Essiac

Din Medicamente

Ce este Essiac si pentru ce se utilizeaza Indicatii Essiac este un amestec de patru plante, realizat in 1922 de Rene M. Caisse in Canada si folosit in ameliorarea simptomelor unei game mari de afectiuni cronice. Longevitatea produsului original este o marturie a proprietatilor lui curative. Plantele folosite sunt cultivate, recoltate si prelucrate conform unor standarde stricte ce garanteaza calitatea exceptionala a produsului. - antitumoral: antioxidant, creste nivelul de oxigenare celulara, reduce neo-angiogeneza, creste sensibilitatea celulelor tumorale la chimio si radioterapie, antimutagenic, stimuleaza productia limfocitelor T, antiinflamator - detoxifica sangele, limfa, ficatul, plamanii, pielea, rinichii - ajuta la eliminarea lichidului in exces din cavitatile corpului (ascita, hidrotorax, edeme cerebrale, pulmonare) - reduce acumularile de metale grele (aluminiu, plumb, mercur, cadmiu, arsen) din organism, in special cele periarticulare, micsorand inflamatiile si... [continuare]

5-htp

Din Medicamente

Efecte 5-HTP (l-5-Hidroxitriptofan) este o substanta naturala extrasa din semintele plantei medicinale Griffonia simplicifolia. 5-HTP este un aminoacid precursor al neurotransmitatorului serotonina numita si "substanta fericirii”. Vitaminele C si B6 sunt cofactori importanti in bioprocesul de conversie a 5-HTP in serotonina. - antidepresiv: induce calm, siguranta de sine, relaxare, incredere, dorinta si capacitate de comunicare in depresia reactiva cauzata de un eveniment de viata traumatic, depresia endogena cauzata de dezechilibrele... [continuare]

Flagyl, comprimate orale

Din Medicamente

Ce este Flagyl si pentru ce se utilizeaza Indicatii Acest medicament este utilizat pentru tratamentul anumitor infectii cu micoorganisme sensibile (bacterii, paraziti). Mod de administrare Luati intotdeauna Flagyl 250 mg exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Acest medicament se utilizeaza numai la adulti si copii cu varsta peste 6 ani. Pentru copiii cu varsta sub 6 ani este adecvata forma farmaceutica suspensie orala (Flagyl 4%). Dozele depind de varsta si de indicatia terapeutica. Dozele uzuale sunt: - la adulti: 2 comprimate filmate Flagyl 250 mg (500 mg metronidazol) pe zi, pana la 6 comprimate filmate Flagyl 250 mg (1,5 g metronidazol) pe zi; - la copii: 1 /4 comprimate filmate Flagyl 250 mg (375 mg metronidazol) pe zi, pana la 20 - 40 mg metronidazol/kg si zi. In anumite cazuri, este absolut necesar ca partenerul dumneavoastra sa fie tratat, indiferent daca are sau nu... [continuare]

Pagina 1 din 10 (285 rezultate)