Coronavirus Update

Flagyl, comprimate orale

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Flagyl, comprimate orale

Ce este Flagyl si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Acest medicament este utilizat pentru tratamentul anumitor infectii cu micoorganisme sensibile (bacterii, paraziti).

Mod de administrare

Luati intotdeauna Flagyl 250 mg exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Acest medicament se utilizeaza numai la adulti si copii cu varsta peste 6 ani.

Pentru copiii cu varsta sub 6 ani este adecvata forma farmaceutica suspensie orala (Flagyl 4%).

Dozele depind de varsta si de indicatia terapeutica. Dozele uzuale sunt:

- la adulti: 2 comprimate filmate Flagyl 250 mg (500 mg metronidazol) pe zi, pana la 6 comprimate filmate Flagyl 250 mg (1,5 g metronidazol) pe zi;

- la copii: 1 /4 comprimate filmate Flagyl 250 mg (375 mg metronidazol) pe zi, pana la 20 - 40 mg metronidazol/kg si zi.

In anumite cazuri, este absolut necesar ca partenerul dumneavoastra sa fie tratat, indiferent daca are sau nu semne clinice.

Flagyl 250 mg se administreaza pe cale orala, de 2 - 3 ori pe zi, conform recomandarii medicului. Comprimatele trebuie inghitite cu putina apa.

Pentru a fi eficace, acest medicament antiinfectios trebuie utilizat cu regularitate, in dozele prescrise si atat timp cat v-a recomandat medicul dumneavoastra.

Disparitia febrei sau a oricarui alt simptom nu arata ca v-ati vindecat. Eventuala senzatie de oboseala nu se datoreaza tratamentului antiinfectios, ci bolii. Reducerea sau intreruperea tratamentului nu va avea efect asupra acestei senzatii de oboseala si va va intarzia vindecarea.

Cazuri particulare: durata tratamentului giardiazei (infectie cu un parazit) este de 5 zile; durata tratamentului amibiazei (infectie cu un parazit) si al anumitor vaginite (infectii ale mucoasei vaginului) este de 7 zile, iar durata tratamentului tricomoniazei (infectie cu un parazit) este de 10 zile.

Daca luati mai mult decat trebuie din Flagyl 250 mg

In caz de varsaturi, dificultati de coordonare a miscarilor si dezorientare, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra. S-ar putea sa fie nevoie sa va prescrie un tratament.

Daca uitati sa luati Flagyl 250 mg

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu luati Flagyl 250 mg

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la metronidazol sau la oricare dintre celelalte componente ale Flagyl 250 mg.

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la alte medicamente din clasa imidazolilor (clasa de antiinfectioase din care face parte metronidazolul).

Administrarea comprimatelor Flagyl 250 mg este contraindicata la copii cu varsta sub 6 ani, deoarece pot sa apara accidente la inghitire (sufocare). Se recomanda administrarea de forme farmaceutice adecvate varstei.

In general, acest medicament nu trebuie luat in asociere cu disulfiram sau alcool etilic (bauturi alcoolice, medicamente care contin alcool etilic).

Precautii

Aveti grija deosebita cand luati Flagyl 250 mg

- Nu se recomanda consumul de bauturi alcoolice in timpul tratamentului, datorita riscului de reactii adverse cum sunt valuri de caldura asociate cu inrosirea fetei, varsaturi, accelerarea ritmului cardiac.

- Se recomanda sa intrerupeti tratamentul si sa va adresati medicului dumneavoastra daca apar tulburari de coordonare a miscarilor voluntare, ameteli sau confuzie.

- Se recomanda prudenta in administrarea acestui medicament daca aveti tulburari nervoase severe, cronice sau in evolutie.

- Daca aveti creierul afectat datorita unei afectiuni hepatice (encefalopatie hepatica), administrarea metronidazolului se va face cu grija.

- In caz de antecedente de tulburari sanguine, tratament cu doze mari si/sau tratament prelungit, medicul dumneavoastra poate dori sa va controleze periodic numarul de celule albe sanguine, prin teste ale sangelui.

- In caz de tratament prelungit, este important sa spuneti medicului dumneavoastra daca apar tulburari nervoase (furnicaturi, dificultate in coordonarea miscarilor, ameteli, convulsii).

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

In special, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati disulfiram sau consumati bauturi alcoolice.

Medicul dumneavoastra va va supraveghea tratamentul daca utilizati litiu (un medicament utilizat in tratamentul tulburarii afective bipolare), fenobarbital sau fenitoina (medicamente utilizate in tratamentul epilepsiei), medicamente anticoagulante cu administrare orala cum este warfarina (medicamente care subtiaza sangele), busulfan, ciclosporina sau 5-fluorouracil (medicament utilizat in tratamentul cancerului).

Utilizarea acestui medicament poate modifica rezultatele anumitor teste de laborator (testul pentru treponeme); metronidazolul poate determina un rezultat fals pozitiv la testul Nelson-Mayer.

Utilizarea Flagyl 250 mg cu alimente si bauturi

Nu se recomanda consumul de bauturi alcoolice in timpul tratamentului, datorita riscului de reactii adverse cum sunt valuri de caldura cu asociate inrosirea fetei, varsaturi, accelerarea ritmului cardiac.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Se recomanda sa cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului, inainte de a lua acest medicament. Dupa o evaluare atenta, medicul dumneavoastra va decide daca veti lua metronidazol in timpul sarcinii.

Deoarece metronidazolul trece in laptele matern, evitati alaptarea in timpul tratamentului cu acest medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje in timpul utilizarii acestui medicament, daca apar ameteli, confuzie, halucinatii, convulsii sau tulburari de vedere trecatoare.

Informatii importante privind unele componente ale Flagyl 250 mg

Flagyl 250 mg contine amidon de grau insa poate fi administrat pacientilor cu boala celiaca. Pacientii care au alergie la grau (afectiune diferita de boala celiaca) nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Flagyl 250 mg poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Tulburari gastro-intestinale

Foarte rare (apar la mai putn de 1 din 10000 de persoane)

-pancreatita (inflamatia pancreasului), reversibila la intreruperea tratamentului.

Cu frecventa necunoscuta(care nu poate fi estimata din datele disponibile)

- greata, varsaturi, crampe abdominale, diaree;

- inflamatia limbii cu senzatie de uscaciune a gurii, inflamatia mucoasei bucale, afectarea gustului (gust metalic), scaderea apetitului;

Tulburari ale sistemului imunitar

Foarte rare(apar la mai putn de 1 din 10000 de persoane)

-eruptie de vezicule cu lichid tulbure (pustuloasa)

-soc de cauza alergica.

Cu frecventa necunoscuta(care nu poate fi estimata din datele disponibile)

- eruptie pe piele, uneori insotita de febra, mancarime, valuri de caldura cu inrosirea fetei, urticarie (eruptie cutanata asemanatoare cu cea determinata de urzica).

febra, umflare brusca a fetei si gatului, de cauza alergica (edem Quincke).

Tulburari ale sistemului nervos

Foarte rare (apar la mai putn de 1 din 10000 de persoane)

-s-au inregistrat cazuri de encefalopatie (manifestata, de exemplu, prin confuzie)si sindrom cerebelos subacut(manifestat, de exemplu, prin proasta coordonare a miscarilor voluntare, dificultatea de a vorbi, tulburari de mers, miscari ritmice involuntare ale ochilor si tremuraturi).

Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)

- afectarea nervilor membrelor,

- dureri de cap, convulsii, ameteli,

Tulburari psihice

Cu frecventa necunoscuta(care nu poate fi estimata din datele disponibile)

- tulburari psihotice, incluzand confuzie, halucinatii.

- Dispozitie depresiva

Tulburari de vedere

Cu frecventa necunoscuta(care nu poate fi estimata din datele disponibile)

- tulburari de vedere trecatoare, cum sunt diplopia (dublarea imaginii obiectelor), miopia (scaderea vederii la distanta).

Tulburari hematologice si limfatice

Foarte rare (apar la mai putn de 1 din 10000 de persoane)

cazuri foarte rare de valori anormal de mici ale globulelor albe sau plachetelor sanguine.

Tulburari hepatobiliare

Foarte rare (apar la mai putn de 1 din 10000 de persoane)

- cazuri foarte rare de modificari reversibile ale testelor functiei hepatice si hepatita prin obstructia cailor biliare, uneori insotita de colorarea in galben a pielii sau albului ochilor.

Investigatii diagnostice

Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)

- aparitia unei coloratii brun-rosietice a urinii, datorata medicamentului.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Flagyl, comprimate orale

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius.

Nu luati Flagyl 250 mg dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

- Substanta activa este metronidazolul.

- Celelalte componente sunt: Nucleu: amidon de grau, povidona, stearat de magneziu. Film: hipromeloza, macrogol 20000.

Ambalaj

Comprimatele filmate Flagyl 250 mg sunt rotunde, de culoare alba pana la crem.

Cutie cu 2 blistere a cate 10 comprimate filmate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Laboratoire Aventis

Quai de la Rap�e 42-50, Cedex 12, F-75601 Paris, Franta

Fabricanti

FAMAR LYON

29 Avenue du General de Gaulle

69230 Saint-Genis Laval, Franta

SANOFI AVENTIS S.A.

Ctra. C-35 (La Batlloria-Hostalric, Km. 63,09)

Riells i Viabrea, 17404 Gerona, Spania

Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai detinatorului autorizatiei de punere pe piata:

Sanofi-Aventis Romania S.R.L.

Tel: 021 317 31 36 Fax: 021 317 31 34

Acest prospect a fost revizuit in aprilie 2015

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

  Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

Comunitate

 • Flagyl in preconceptie?

  Buna ziua. In urma testului PapaNicolau mi-a reiesit ca am un dezechilibru al florei vaginale, care mi-a provocat o secretie abnundenta. Doctorita mi-a prescris sa iau 10 zile ovule vaginale Flagyl si apoi, nefiind vorba despre un dezechilibru prea mare sau suparator (nu provoaca mancarime, etc)...

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter