Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

aspartat de potasiu

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]

Factori de risc in dezvoltarea cancerului

Factori de risc in dezvoltarea cancerului

Actualizat la data de: 09 August 2023

Dr. Alexandru Velcescu
Medic specialist in Oncologie

Generalitati Conform datelor statistice, in Romania anului 2020, numarul bolnavilor de cancer a crescut simtitor fata de anii precedenti, numarul total de cazuri noi fiind 98 886, iar numarul deceselor in randul pacientilor cu cancer a fost 54 486. In acelasi timp, multumita progreselor in medicina oncologica, si numarul supravietuitorilor cu cancer a crescut, numarul total de cazuri (pe un interval de timp de 5 ani) fiind 260 884. Factori de risc etiologici Prezenta unor factori de risc in dezvoltarea cancerului (etiologici), demonstrata prin stabilirea unei corelatii intre expunerea la unul din acesti factori si aparitia bolii oncologice si, de asemenea, cresterea incidentei (a numarului de cazuri noi) cancerului la nivelul unei populatii expuse fata de o populatia care nu a fost expusa, a determinat la nivel mondial anumite politici de sanatate la nivel national sau international, implementate in scop de preventie primara. Insa, nici cu metode ultraperformante de diagnostic... [continuare]

Carnea de porc: beneficii si riscuri

Carnea de porc: beneficii si riscuri

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Carnea de porc a devenit in ultimul timp unul dintre alimentele cele mai iubite si consumate, in ciuda efectelor daunatoare. Unele persoane considera carnea de porc o alternativa sanatoasa la carnea de vita, insa specialistii avertizeaza ca aceasta optiune culinara solicita precautii speciale: carnea de porc poate dauna starii de sanatate sau poate provoca chiar deces. Asadar, care este realitatea? Este carnea de porc unul dintre alimentele de care trebuie sa ne ferim? Beneficiile nutritive Carnea de porc in stare naturala este saraca in clorura de sodiu si are un continut bogat de proteine. Reprezinta de asemenea o sursa buna de vitamine si minerale, necesare unui organism sanatos: fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc, si o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina. Valori nutritive ... [continuare]

Indulcitorii artificiali - sanatosi sau nu?

Indulcitorii artificiali - sanatosi sau nu?

Actualizat la data de: 27 Noiembrie 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce sunt indulcitorii artificiali Indulcitorii artificiali se gasesc sub diverse forme in comert si ii consumam uneori fara sa ne dam seama deoarece sunt introdusi in majoritatea dulciurilor, alimentelor, sucurilor chiar daca pe ambalaj scrie ca nu contin conservanti, coloranti sau potentiatori de gust. Mai sunt numiti si indulcitori de sinteza sau edulcorantii intensivi deoarece au o putere de indulcire cuprinsa intre 100-600 ori mai mare fata de zaharul obisnuit ceea ce ne duce din start cu gandul ca nu sunt atat de utili organismului, chiar daca aportul lor caloric este nesemnificativ. Ne putem gandi ca sunt sanatosi deoarece folosim o cantitate mai mica pentru a indulci o cana de cafea, comparativ cu 2-3 lingurite de zahar, insa gustul este perceput mult mai dulce, chiar daca nu modifica glicemia in raport cu cantitatea de zahar consumata. Principalii indulcitori artificiali 1. Zaharina Este cel mai vechi indulcitor sintetic, descoperit de un chimist in anul 1880, dar in... [continuare]

Rolul educatiei sanitare in prevenirea bolilor

Rolul educatiei sanitare in prevenirea bolilor

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Ce este educatia sanitara Educatia sanitara a fost, este si va ramane unul din pilonii importanti in ceea ce priveste mentinerea starii de sanatate a populatiei si cuprinde cunoasterea starii de sanatate, abilitatea de predare si invatare alaturi de implicarea activa. Protejarea sanatatii, prevenirea si controlul imbolnavirilor presupune monitorizarea atenta a populatiei sau a comunitatilor dar si identificarea factorilor de risc, a predispozitiei catre dezvoltarea unor epidemiii/ pandemii sau obiceiurile culturale locale. Importanta analizelor de sange Analizele de sange sunt foarte frecvente. Acestea sunt indicate si prescrise de catre furnizorii de servicii medicale avand drept scop: - furnizarea informatiilor despre functionarea anumitor organe, precum rinichii, ficatul, inima sau tiroida; - diagnosticarea bolilor precum cancerul, diabetul, bolile coronariene si HIV/SIDA; - raspunsul orgnismului la tratamentul prescris; - diagnosticarea tulburarilor de sangerare sau... [continuare]

Substituentii zaharului si impactul asupra sanatatii

Substituentii zaharului si impactul asupra sanatatii

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce este zaharul? Zaharul este un carbohidrat precum fibrele sau amidonul, insa nu este esential dietei. Zaharul defineste mai multe tipuri de carbohidrati simpli, precum zaharul de masa (zaharoza), care reprezinta cel mai des intalnit indulcitor din deserturi. Este tot mai populara adoptarea unei diete fara zahar prin utilizarea unui substituent, ale carui efecte nu sunt la fel de nocive precum cele ale zaharului. Zaharoza este doar unul dintre zaharurile intalnite in alimente (fructe, legume, cereale) in mod natural, de asemenea, se mai pot intalni: glucoza, fructoza, maltoza, galactoza si lactoza. Surse de zahar Zaharul in sine nu este nociv, corpul uman avand nevoie de zahar pentru a produce energie, intrucat organismul proceseaza carbohidratii din alimente si il transforma in glucoza. Glucoza este absorbita in sange ulterior si este folosita drept sursa de energie. Daca se elimina complet zaharul si alte surse de carbohidrati din dieta, se priveaza organismul de... [continuare]

Ce boli pot declansa colorantii alimentari?

Ce boli pot declansa colorantii alimentari?

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colorantii sintetici sunt prezenti in sucuri si in majoritatea alimentelor din magazine, iar foarte multi coloranti alimentari sunt in stransa legatura cu boli precum ADHD la copii, diferite alergii, insomnii, astm sau cancer. Printre alimentele cele mai bogate in coloranti se numara: sucurile acidulate, branza si iaurtul. Principalii coloranti si afectiunile pe care le pot determina • Aspartamul - E 951. Este un indulcitor folosit frecvent in industria alimentara, dar responsabil de numeroase tipuri de cancer. Se gaseste in dulciuri, prajituri, guma de mestecat si sucuri. De asemenea, provoca boli pulmonare si infectii urinare. • Glutamatul de sodiu - E 621. Este aditivul alimentar care ofera gustul bun si irezistibil al hamburgerilor, pizzei, pastelor si al shaormei. Desi are capacitatea de a oferi savoare mancarii, acesta este toxic si dauneaza ficatului. • Bromatul de potasiu - E 924. Se gaseste in majoritatea produselor de panificatie. Consumat in... [continuare]

Prescurtari si termeni folositi de catre laboratorul de analize medicale

Prescurtari si termeni folositi de catre laboratorul de analize medicale

Actualizat la data de: 05 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Termeni specifici analizelor medicale Majoritatea termenilor care se gasesc intr-un buletin de analize medicale isi au originea in limba greaca. Acesti termeni se folosesc fie simpli, fie mai ales sub forma combinata de prefixe si sufixe. Pentru a ajuta la o mai buna intelegere si memorare a acestor termeni precum si la o pronuntare corecta a lor, redam mai jos cativa din acesti termeni, care provin din limba greaca si care sunt utilizati in limba romana. Prefixe termeni medicali Cito- = celula. Exemple: leucocite (celule albe), eritrocite (celule rosii), examen citologic (examen al celulelor), monocite (celule cu un singur nucleu) Eritro = rosu. Exemple: eritrocite (celule rosii), eritrocitoza (numar crescut de celule rosii). Gluco, glico - = dulce. Exemple: glucoza, glucide (substante dulci, zaharoase), glicemie (zahar in sange), glicozurie (zahar in urina). Hemo, hem, hemato - = sange. Exemple: hematologie (stiinta care studiaza sangele), hemoragie (scurgere de... [continuare]

Secretele dietei dash

Secretele dietei dash

Actualizat la data de: 28 Martie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta DASH este un regim alimentar menit sa previna bolile cardiace si accidentele vasculare cerebrale, fiind numita la inceputul anului 2014, pentru al patrulea an la rand, cea mai sanatoasa dieta din lume de catre publicatia americana US News&World Report. Astfel, dieta Dash promite sa reduca presiunea arteriala si nivelul de colesterol din sange, pentru o sanatate cardiaca deplina. Initialele D.A.S.H. provin de la Dietary Approaches to Stop Hypertension (n.r. Masuri nutritionale de combatere a hipertensiunii arteriale). Acest regim alimentar se adreseaza tuturor, ajutand si la pierderea in greutate si adoptarea unui stil de viata sanatos. Alimente recomandate de dieta DASH In principiu, dieta DASH permite consumul de alimente deja clasificate ca fiind sanatoase, precum legumele, fructele, lactatele degresate si cerealele integrale. De asemenea, regimul alimentar benefic sistemului cardiovascular descurajeaza consumul de grasimi si dulciuri. Din acest motiv,... [continuare]

8 secrete uimitoare despre zahar

8 secrete uimitoare despre zahar

Actualizat la data de: 17 Martie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista inca multe secrete nestiute despre zahar, un ingredient adaugat in numeroase produse procesate consumate la scara larga de populatia globului. Zaharul este o sursa extrem de bogata in calorii si deficitara in nutrienti, al carui consum in cantitati mari contribuie la cresterea in greutate, dar si la dezvoltarea de boli grave, precum obezitatea, diabetul de tip 2 sau afectiunile cardiace. Statisticile oficiale arata ca doza zilnica recomandata de zahar (37 de grame pentru barbati si 25 de grame pentru femei) este depasita in dieta omului modern, ceea ce explica fenomenul cresterii in greutate constante a copiilor si adultilor de pretutindeni. Informatii utile despre consumul de zahar Consumul de zahar a devenit o problema generala de cand aproape toate alimentele, pana si cele care nu sunt dulci, au inceput sa contina acest ingredient controversat, sub diverse forme. In afara efectelor sale nocive directe asupra starii de sanatate (ingrasare si... [continuare]

Buna ziua. In primul rand imi cer scuze daca nu am postat unde trebuie. Ma numesc Alex am 30 ani iar de aprox 3 saptamani am inceput sa ma duc la sala,instructorul de la sala mi-a recomandat un supliment pe baza de aminoacizi mai exact amino power liquid. Fiecare sticla de 1000 ml de amino power contine 515.000 mg de aminoacizi, portia avand 12.000 mg de aminoacizi din izolat proteic de zer. De asemenea, acest supliment mai contine L-valina si L-leucina. Nu contine aspartam. Intrebarea mea e daca este bine sa iau acest supliment tinand cont ca exercitele pe care le fac sunt pt masa musculara. Mai jos detaliez exacat continutul produsului. per 100 ml % NRV per 15 ml % NRV Aminoacizi per 100 g %... [continuare]

Buna ziua! As dori sa aflu de la dv daca pentru scleroza multipla exista vreun tratament? Un prieten de 31 de ani s-a ales cu aceasta boala in urma cu 6 ani. El pentru a se putea deplasa foloseste cadrul dar are si o slabicuine in mana dreapta.Boala s-a manifestat" USOR SI LENT MI-AM PIERDUT ABILITATILE MOTRICE AJUNGAND LA CADRU SI CARJA DE MERS, IN EXTREMELE VIZUALE S-D VAD DUBLU, OBOSESC REPEDE,UNELE AMORTELI PE CORP" asa si-a descris boala de care sufera. Daca se poate sa-mi dati raspuns cat mai repede.Multumesc [continuare]

Am colesterolul 309 mg/dl si trigliceridele 275 mg/dl. Am tinut regimul prescris de medic timp de 3 luni si nu da rezultate. Medicatia a constat in sinvacard 1 comprimat/zi. Ce ma sfatuiti ? [continuare]

Comunitate medicala

Apple cider vinegar

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

Buna ziua, imi spuneti va rog o parere despre medicamentul de slabit Cidru 100, cica este natural. Capsulele sunt pe baza de otet din cidru de mere. Capsulele pe baza de otet din cidru de mere prezinta riscuri pentru sanatate? [continuare]

Pagina 2 din 2 (46 rezultate)