Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimente cu fosfor

Vitamine necesare

Vitamine necesare

Actualizat la data de: 20 Februarie 2023

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Vitamina A Rolul vitaminei A Vitamina A intervine in fotoreceptie, fiind un compus esential al rodopsinei (substanta fotosensibil prezenta in celulele cu bastonase de la nivelul retinei care sunt implicate in vederea nocturna). De asemenea, ea intervine in cresterea si diferentierea celulara, dezvoltarea embrionara a cordului, plamanilor, rinichilor; participa in reglarea functiilor sistemului imun si in reproducere. Diferiti compusi (hormoni tiroidieni, steroizi, prostaglandine, vitamina D) controleaza sisteme metabolice in care sunt implicati receptori pentru acidul retinoic (RAR) si receptorii X retinoizi (RXR) Vitamina A are dou forme active: retinal si acid retinoic. Aceste forme sunt obtinute prin precursori precum retinol, retinilester (forma esterificat a retinolului), carotenoizi (beta caroten, alfa caroten, etc). Atat carotenoizii cat si esterii de retinol sunt intai transformati in retinol din care, prin procese de oxidare, se obtine retinalul si in final acidul... [continuare]

Carnea de porc: beneficii si riscuri

Carnea de porc: beneficii si riscuri

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Carnea de porc a devenit in ultimul timp unul dintre alimentele cele mai iubite si consumate, in ciuda efectelor daunatoare. Unele persoane considera carnea de porc o alternativa sanatoasa la carnea de vita, insa specialistii avertizeaza ca aceasta optiune culinara solicita precautii speciale: carnea de porc poate dauna starii de sanatate sau poate provoca chiar deces. Asadar, care este realitatea? Este carnea de porc unul dintre alimentele de care trebuie sa ne ferim? Beneficiile nutritive Carnea de porc in stare naturala este saraca in clorura de sodiu si are un continut bogat de proteine. Reprezinta de asemenea o sursa buna de vitamine si minerale, necesare unui organism sanatos: fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc, si o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina. Valori nutritive ... [continuare]

Telina: beneficii asupra sanatatii

Telina: beneficii asupra sanatatii

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Beneficiile pentru sanatate ale telinei nu implica doar scaderea tensiunii arteriale. Telina contine cel putin opt tipuri de compusi care lupta impotriva cancerului. Planta face parte din aceeasi familie ca si patrunjelul si feniculul: Umbelliferae. Poate atinge chiar si inaltimea de 30-35 cm. Telina alba este cultivata in zone umbrite, ferita de lumina directa a soarelui. Astfel se explica de ce aceasta are o cantitate mai mica de clorofila in comparatie cu alte plante inrudite. Radacina telinei este crocanta si este deseori utilizata pentru gatit, la supe sau salate. Are gust usor sarat, in functie de soi. De aceea, se recomanda ca sucul de telina sa fie amestecat cu sucurile fructelor dulci. Beneficiile nutritionale ale telinei Frunzele de telina sunt bogate vitamina A, in timp ce tulpinile sunt o sursa excelenta de vitamina B1, B2, B6 si C la care se adauga potasiu, acid folic, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu si aminoacizi esentiali. Sodiul organic... [continuare]

Otetul de mere: remediu natural pentru o viata mai sanatoasa!

Otetul de mere: remediu natural pentru o viata mai sanatoasa!

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Otetul de mere este un eficient agent antibacterian cu un continut ridicat in minerale si oligoelemente vitale pentru un organism sanatos - potasiu, calciu, magneziu, fosfor, clor, sodiu, cupru, fier, siliciu si fluor. Un amestec care contine numai 5% otet de mere elimina pana la 99% dintre bacterii, 82% dintre mucegaiuri si 80% dintre virusuri. Otetul de mere este un produs complet natural, atunci cand este preparat prin fermentarea sucului de mere, urmata de o a doua fermentatie a otetului insusi. Acest produs pastreaza toate proprietatile nutritive specifice merelor; in plus, este imbunatatit cu acizi suplimentari si enzime produse in timpul celor doua etape de fermentatie. Pentru a beneficia de toate proprietatile otetului de mere se recomanda sa achizitionati produse care au pH-ul/aciditatea de 5-7. Timp de secole, otetul de mere a fost utilizat ca produs alimentar si medicament pentru tratarea oamenilor si animalelor. In timpul lui Hippocrate, otetul... [continuare]

Alimentatia in timpul sarcinii

Alimentatia in timpul sarcinii

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O alimentatie sanatoasa si echilibrata creste sansele unei sarcini usoare, fara complicatii si poate creste sansa de a da nastere unui copil sanatos, putand chiar reduce riscul unor afectiuni cronice ce pot apare in primii ani ai copilariei. Cu toate ca mai exista inca multe persoane care cred in conceptia gresita conform careia fatul poate lua din corpul mamei toti nutrientii de care are nevoie indiferent daca ea are sau nu o alimentatie corespunzatoare, atat studiile efectuate cat si frecventa mare a copiilor dismaturi si cu malformatii congenitale nascuti in timpul foametei din al doilea razboi mondial, au dovedit contrariul. Lipsa sau surplusul unor principii alimentare din dieta are repercursiuni asupra dezvoltarii fatului. De aceea, in timpul sarcinii, mai mult decat oricand femeia trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata; in cazul in care femeia a avut o astfel de alimentatie si inainte de sarcina, sansele de a avea un copil sanatos cresc... [continuare]

Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple, pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta pe langa energie si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila, sucuri... [continuare]

Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)

Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sangele omului are o structura extrem de complexa, continand numeroase substante organice (proteine, grasimi, glucoza, enzime, hormoni, vitamine) si substante minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu etc). Analizele biochimice cerceteaza compozitia chimica fie a sangelui total, fie numai a serului sau plasmei sanguine. Zaharurile din sange Exista mai multe feluri de zaharuri in organismul omului: glucoza, fructoza, lactoza etc. Glucoza este cea mai importanta zaharida care se gaseste in mod normal in organele si sangele omului si constituie combustibilul cel mai pretios pentru obtinerea energiei necesare activitatii omului. Din arderea unui gram de glucoza de catre organism rezulta 4 calorii. Glucoza in organism provine din alimentele consumate de catre om. Cele mai bogate alimente in glucoza sunt dulciurile (zaharul, produsele zaharoase, mierea), precum si alimentele care contin amidon (faina de cereale si produsele cerealifere, cartofii etc.), care in... [continuare]

Generalitati Proteinele sunt substante organice complexe ale materiei vii, care contin azot, sulf si fosfor. Ele sunt necesare pentru cresterea organismului pentru refacerea celulelor uzate, precum si pentru producerea de energie calorica, un gram de proteine producand 4 calorii. Majoritatea proteinelor din organismul omului provin din alimente bogate in proteine, fie de origine animala (carne, lapte, branza, oua), fie de origine vegetala (fasole, mazare, soia, linte etc.). Analiza proteinelor se face din serul sanguin. Exista mai multe feluri de analize care exploreaza diferite componente ale proteinelor, astfel: proteine totale, electroforeza, fibrinogenul, teste hepatice etc. Proteine totale Proteinele totale reprezinta cantitatea globala a proteinelor sanguine exprimate in grame la 100 ml ser sanguin. Valorile normale ale proteinelor sanguine sunt: - la adulti = 6,6- 8,6 g la 100ml; - la copii 1-3 ani = 6,0 - 8,6 g la 100ml. Din acestea, circa 60% (3,6-4,8g) sunt... [continuare]

Exprimarea rezultatelor si valori normale ale analizelor medicale

Exprimarea rezultatelor si valori normale ale analizelor medicale

Actualizat la data de: 04 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Analizele medicale au valori ce se incadreaza in anumite limite normale. Cresterea acestor valori sau scaderea lor sub limitele normalului sunt considerate anormale sau patologice. Sunt frecvent intalnite situatiile, exceptand boala in sine, care pot modifica valorile normale ale analizelor. Cunoasterea acestor cauze in scopul eliminarii lor sunt de ajutor atat pacientului cat si medicului care executa sau interpreteaza analizele. Valorile normale ale analizelor trebuie interpretate si in raport de conditiile locale, de obiceiurile alimentare, de factori climatici si geografici si chiar in raport cu factorii genetici. Este foarte important de subliniat ca in majoritatea cazurilor analizele medicale singure nu pot servi la stabilirea unui diagnostic. Acestea sunt doar un instrument ajutator la indemana medicului care corelat cu alte investigatii conduce la stabilirea diagnosticului. In tabelele urmatoare sunt redate valorile normale, cantitative ale analizelor... [continuare]

Probleme ale cavitatii bucale

Probleme ale cavitatii bucale

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Probleme frecvent intalnite Problemele cavitatii orale nu sunt un fapt neobisnuit.Oricine se confrunta cu ele din cand in cand. Astfel de probleme pot implica gingiile, limba, buzele, fata interna a obrajilor, palatul si planseul cavitatii, regiunea orofaringiana sau dintii. Se pot resimti ca senzatii permanente de uscaciune in gura sau gustul alimentelor poate fi perceput altfel, poate sa apara un miros neplacut in gura, sa existe niste pustule la nivelul gingiilor, obrajilor, limbii, are pot ingreuna mancatul sau vorbitul. Astfel de probleme par complicate, numeroase si grave, insa majoritatea se amelioreaza si dispar in prezenta unui tratament adecvat. Probleme ale cavitatii bucale Afte bucale - se prezinta sub forma unor leziuni ulcerative in gura. Cel mai frecvent apar la nivelul limbii, pe fata interna a obrajilor si a buzelor. Nu sunt contagioase insa au tendinta la recurenta. Leziunile sunt dureroase si afecteaza mult vorbitul, mestecatul. Debuteaza in copilarie sau... [continuare]

Vitaminele si mineralele

Vitaminele si mineralele

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Definitie si tipuri Vitaminele sunt substante organice naturale de care organismul are nevoie in cantitati foarte mici, miligrame sau micrograme, dar de care nu se poate lipsi. Pentru ca nu le poate sintetiza singur, organismul trebuie sa si le procure din alimente. Vitaminele nu constituie o sursa de energie si nici nu sunt folosite ca elemente constructive ale materiei vii. Ele joaca un rol indispensabil in functionarea enzimelor, asigurand desfasurarea unor procese vitale. Se cunosc vitaminele liposolubile (care se dizolva in grasimi), si anume: A, D, E si K, si vitaminele hidrosolubile (care se dizolva in apa): C si vitaminele din grupul B. Vitamina A mai este numita si retinol deoarece este indispensabila vederii. Ea conditioneaza functia normala a pielii si a mucoaselor, imunitatea, dezvoltarea oaselor si a dintilor. Vitamina D (calciferol) actioneaza la nivelul intestinului, oaselor, rinichilor si muschilor, stimuland absorbtia calciului si a fosforului din intestin,... [continuare]

Amp

Din Dictionar Termeni

Abreviere pentru acid adenozinmonofosforic. AMP (Acid Adenozinmonofosforic) este un compus chimic organofosforic ce joaca un rol important in multe procese biologice celulare. Este format din adenina, riboza si un grup fosfat, fiecare avand un rol distinct. Adenina este una dintre cele patru baze azotate care se regaseste in acizii nucleici, fiind vitala in structura ADN-ului, ARN-ului si ATP-ului. Riboza este un zahar simplu, cunoscut si sub numele de zahar pentozic, deoarece are cinci atomi de carbon in structura sa. Grupul fosfat este o molecula compusa dintr-un atom de fosfor si patru atomi de oxigen, joaca un rol crucial in stocarea si transferul de energie in celule. In organism, AMP functioneaza ca o cale secundara, transmitand mesaje celulare care afecteaza functiile celulare, inclusiv metabolismul energiei, producerea de hormoni si ADN si functia sistemului nervos. In plus, AMP poate fi transformat in ATP (Adenozintrifosfat). Acest proces este important... [continuare]

Lipid

Din Dictionar Termeni

Substanta care contine acizi grasi. lipidele serului sangvin cuprind acizi grasi liberi, esteri ai glicerolului, sau gliceride, continand unul sau mai multi acizi grasi fixati fiecare pe un grup alcool, colesterol, liber sau esterificat, precum si fosfolipide, lipide complexe care contin acid fosforic. Organismul isi procura lipidele pornind de la alimente, dar le si poate sintetiza prin transformarea glucidelor. El isi constituie rezerve energetice sub forma de trigliceride. Un gram de lipide furnizeaza aproximativ 38 kilojouli, adica 9 calorii de energie. Unele alimente contin lipide "vizibile" (unt, smantana, ulei), altele lipide "invizibile" (carne, peste); ele permit absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K). Intr-o alimentatie echilibrata, energia furnizata de lipide trebuie sa reprezinte maximum 35% din energia totala, cu un aport echilibrat in acizi grasi saturati, mononesaturati si polinesaturati. Pentru aceasta, este recomandata cea mai mare varietate... [continuare]

Malabsorbtie (sindrom de)

Din Dictionar Termeni

tulburare a absorbtiei intestinale a nutrimentelor (glucide, lipide, proteine etc.) determinata de o atingere a peretelui intestinului subtire. simptome si semne - Un sindrom de malabsorbtie se defineste adesea, dar nu in mod obligatoriu, printr-o diaree grasoasa si, intotdeauna, prin mai multe carente cauzate de proasta asimilare a alimentelor. Aceste carente se traduc prin pierdere in greutate, edeme ale membrelor inferioare, anemie, tulburari ale metabolismului fosforului si calciului cu crize de tetanie si dureri osoase si, in sfarsit, prin hemoragii. Tratament - Tratamentul consta in remedierea diferitelor carente nutritionale si in tratarea cauzelor tulburarilor, de exemplu, printr-un regim fara gluten pentru boala celiaca, prin administrarea unui medicament antiparazitar pentru lambliaza si prin chimioterapie in caz de limfom. [continuare]

Leguminoasa

Din Dictionar Termeni

Planta dicotiledonata al carei fruct este o pastaie. Sunt comestibile numeroase varietati de leguminoase: bobul, fasolea uscata, lintea, mazarea etc. Acestea sunt legume uscate care se deosebesc de legumele proaspete prin bogatia lor in proteine (25% in medie) si prin valoarea lor calorica mai ridicata (intre 120 si 340 kilocalorii pentru 100 grame). Leguminoasele contin o mare proportie de amidon (intre 55 si 60%) si de fibre vegetale. Aceste fibre pot fi iritante pentru mucoasa intestinala, ceea ce le face nerecomandabile persoanelor cu colon iritabil; piureurile de leguminoase sunt totusi tolerate mai bine. Continutul leguminoaselor in vitaminele grupului B este insemnat, desi acestea sunt partial distruse in cursul gatitului. In plus, ele sunt bogate in fosfor, in iod, in calciu, in fier. absorbtia fierului si calciu lui este totusi de nivel mediocru. Aceste diferite proprietati nutritive fac din ele un aliment indispensabil echilibrului alimentar, mai ales pentru... [continuare]

Insuficienta renala

Din Dictionar Termeni

Reducere a capacitatii rinichilor de a asigura filtrarea si eliminarea produselor de rebut ale sangelui, de a controla echilibrul corpului in apa si saruri si de a regulariza presiunea sangvina. Insuficienta renala, cronica sau acuta, nu este o boala in sine: ea rezulta din afectiunile care ating rinichii, caracterizata printr-o diminuare a numarului de nefroni, aceste unitati functionale al caror element principal este glomerulul, mica sfera in care se efectueaza filtrarea sangelui si unde se elaboreaza urina primara. insuficienta renala cronica - In aceasta insuficienta renala, atingerea glomerulara este ireversibila; gradul ei de gravitate este totusi variabil. Cauzele sunt multiple: aproape toate bolile care ating rinichii pot evolua spre o insuficienta renala cronica. Ele se pot clasifica in doua categorii: - bolile renale propriu-zise, fie ca ele ating exclusiv rinichii sau nu (diabet); - bolile cailor excretorii (calice, bazinet, uretera, vezica), congenitale... [continuare]

Ardei (capiscum annuum)

Din Plante medicinale

Planta anuala cultivata ca planta alimentara sau condimentara in toata tara noastra. Florile sunt de culoare alba, mici ca dimensiune. Ardeiul infloreste din luna iunie pana in septembrie. Fructul este o baca de culoare verde inchis, portocaliu, galbe-verzui sau rosu. In scop fitoterapeutic se utilizeaza fructele (dulci sau iuti). Ardeiul contine glucide, protide, cumarine, glicoalcaloizi, substante minerale (sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupriu, zinc, fosfor, clor, iod), lipide, tiamina, riboflavina, piridoxina, nicotinamida, acid folic, acid pantotenic, acid ascorbic, tocoferoli, steroli, acizi organici, carotenoizi, compusi flavonici. Ardeiul are actiune vasodilatatoare. Planta are gust iute sau dulce, este folosita atat ca aliment si condiment. Uz intern: - dispepsii atone, fermentatii intestinale, diaree, dizenterii, varsaturi, hemoragii uterine, boli reumatice, algii musculare, zona zoster, laringita, tuse - sub forma de infuzie, decoct. Uz... [continuare]

Cartoful (solanum tuberosum l.)

Din Plante medicinale

Cartoful se cultiva in majoritatea regiunilor tarii noastre, atat ca aliment dar si ca planta medicinala. tulpina este inalta, dreapta, fructul este o baca de culoare violet-verzuie, toxica. Forile sunt de culoare alba sau violeta. tuberculii (cei care se consuma in scop alimentar, mai ales) se formeaza prin ingrosarea varfurilor stolonilor subterani ai plantei. cultivarea cartofului se face din luna martie pana in aprilie, iar recoltarea din luna iulie pana in august. In scop fitoterapeutic se utilizeaza tuberculul. Cartoful contine apa, glucide, amidon, glucoza, fructoza, zaharoza, celuloza, protide, lipide, saruri minerale de sodiul, fosfor, fier, calciu, magneziu, mangan, cupru, potasiu, vitamine din complexul b, acid folic, vitamina c, vitamina k. Cartoful are efect diuretic, emolient, antispasmodic, antiulceros, cicatrizant al mucoasei digestive. Uz intern: - boli reumatice, diabet, obezitate, hiperaciditate, stari febrile, guta, astenie, oxiuroza, ulcer,... [continuare]

Porumbul (zea mays)

Din Plante medicinale

Cereala cultivata atat ca planta alimentara, medicinala, industriala, furajera, intalnita. Porumbul are doua tipuri de flori: masculine si feminine. Florile femeiesti sunt cele care formeaza stiuletele iar cele barbatesti se afla in varful tulpinei. Fructul este o cariposa. Frunzele sunt mari, lineara si ascutite. Porumbul contine amidon, ulei volatil, alantoina, vitamina C, vitamina e, albumine, vitamine din grupul B, saruri de potasiu, saponinehidrocarburi, fier, vitamina k, magneziu, fosfor, zinc, potasiu. In scop medicinal se foloseste matasea de porumb, dar si faina de porumb. Matasea de porumb se recolteaza in perioada de inflorire, din luna iunie pan ain luna august. Porumul are proprietati astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice. Porumul este utilizat in primul rand ca aliment (cereala) si apoi ca planta medicinala. Uz intern: - matasea de porumb - pielocistite acute sau cronice, colecistita, dischinezie biliara, climax. metrorargii, litiaze... [continuare]

Patrunjelul (petroselinum crispum)

Din Plante medicinale

Planta medicinala, aliment si condiment bianuala, cultivat in majoritatea zonelor de relief in tara noastra. Radacina este conica, groasa, de culoare alba. Frunzele sunt aromate, sectate, mici ca dimensiune. Florile sunt de culoare alba, grupate in umbele. Fructul este o dicariopsa, de culoare verde-cenusie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza radacina, fruzele si fructele (semintele).Patrunjelul contine glucide, proteine, vitamine (mai ales vitamina c), minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), ulei volatil, lipide, flavonoizi. Are efect expectorant, diuretic, tonic, antioxidant, stomahic, carminativ, hipotensiv, antispastic.Patrunjelul este folosit si in gastronomie, pentru aromatizarea preparatelor culinare. Uz intern: - edeme, infectii, astenie, tulburari de circulatie sanguina, hipertensiune, boli reumatice, vermifug, intoxicatii cu alcool, anorexie,meteorism si colici abdominale, dismenoree, amenoree, astm bronsic, stimuleaza secretia lactata, litiaza... [continuare]

Graul (triticum vulgare)

Din Plante medicinale

Graul este cultivat mai ales ca aliment, dar si ca planta medicinala. Radacina graului este lunga, frunzele sunt lineare, iar inflorescenta este un spic compus. Fructul graului este o cariopsa de culoare bruna si forma ovala. Planta este cultivat si creste mai ales in zonele de campie si stepa, la noi in tara. Graul infloreste in luna iunie sau iulie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza fructul (boabele). Planta contine: apa, lipide, proteine, glucide, fibre, saruri minerale, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, zinc, fosfor, cobalt, siliciu, iod, vitamina a, vitamina b, vitamina E, vitamina k, vitamina d, fermenti. Planta are calitati mineralizante, tonice, diuretice, antiinflamatorii. Graul este folosit si in industria alimentara si panificatie. Uz intern: - boli hepatice, renale, boli gastrointestinale, hipovitaminoze, stari febrile, dispepsie, acnee, convalescenta, tuse, afectiuni cardiace, tulburari neurovegetative, obezitate, sterilitate, afectiuni... [continuare]

Ce este Concerta si pentru ce se utilizeaza Indicatii Concerta este utilizat pentru tratamentul „tulburarii hiperkinetice cu deficit de atentie" (ADHD). - este utilizat la copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 6 si 18 ani. - este utilizat numai dupa ce au fost incercate tratamente care nu implica administrarea de medicamente, cum sunt consiliere sau terapie comportamentala. Concerta nu este utilizat ca tratament al ADHD pentru copii cu varsta sub 6 ani sau pentru initierea tratamentului la adulti. Atunci cand tratamentul a inceput la o varsta mai mica, poate fi adecvata continuarea administrarii Concerta si la varsta adulta. Medicul dumneavoastra va va sfatui cu privire la acest aspect. Cum actioneaza Concerta imbunatateste activitatea anumitor parti ale creierului care sunt mai putin active. Medicamentul poate ajuta la imbunatatirea atentiei (durata atentiei), concentrarii si la scaderea comportamentului impulsiv. Acest medicament este administrat ca parte a unui... [continuare]

Ferro-folgamma

Din Medicamente

Ce este Ferro-Folgamma si pentru ce se utilizeaza Indicatii Ferro-Folgamma capsule moi este un medicament ce contine trei substante active: fier, acid folic si cianocobalamina (vitamina B12) si este folosit in tratarea starilor de deficienta combinata de fier, acid folic si vitamina B12 de diverse cauze. Deficienta de fier, vitamina B12 si acid folic se poate produce prin pierderi de sange (de la nivelul stomacului, intestinului, vezicii urinare, hemoroizilor, prin menstruatie, la nastere), in timpul sarcinii si alaptarii (atat la mama cat si la copil), deficienta si malnutritie, consum cronic de alcool, malabsorbtie, hemodializa continua si ca o consecinta a terapiei cu anticonvulsivante si contraceptive orale. Deficienta de fier, vitamina B12 si acid folic se poate exprima sub forma de anemie (scaderea numarului de celule rosii din sange), polineuropatie (senzatie de amorteala, furnicaturi, intepaturi), anemie megaloblastica, tulburari neurologice si psihiatrice,... [continuare]

Compozitie vitamina a (acetat) 4000 IU beta caroten (pro-vitamina a) 1000 IU vitamina c (acid ascorbic) 75 mg Vitamina D3 (colecalciferol) 400 IU Vitamina E(dl-alfa tocoferol acetat) 30 IU Vitamina K1 (fitonadiona) 50 mcg Vitamina B1 (thiamina) 2 mg Vitamina B2 (riboflavina) 2 mg Vitamina B3 (niacinamida) 20 mg Vitamina B5 (acid pantotenic) 10 mg Vitamina B6 (pyridoxina) 2 mg Vitamina B12 (cianocobalamina) 6 mcg Inozitol 25 mg Acid folic 400 mcg Biotina 60 mcg Complex bioflavnoid citric 50 mg Hesperidin complex 25 mg Extract de Ginseng coreean 25 mg Selenium (selenat de sodiu) 50 mcg Magneziu (oxid) 50 mg Cupru (sulfat) 1 mg Mangan (sulfat) 1 mg Fier (fumarat) 9 mg Calciu (carbonat si fosfat de calciu dibazic) 100 mg Fosfor (fosfat de calciu dibazic) 20 mg iodura de potasiu 150 mcg zinc (oxid) 15 mg potasiu (clorura) 25 mcg crom (picolinat) 50 mcg molibden (molibdat de sodiu) 50 mcg Vanadium (metavanadat de sodiu) 50 mcg Bor (calciu borgluconat)... [continuare]

Fasconal, comprimate

Din Medicamente

Ce este Fasconal si pentru ce se utilizeaza Indicatii Analgezic si antipiretic prin acidul acetilsalicilic si fenacetina, analgezic prin codeina; sedativ prin fenobarbital, stimulant psihomotor slab si antimigrenos prin cafeina. Fasconal este un analgezic utilizat pentru tratamentul simptomatic de scurta durata al durerilor de intensitate moderata pana la severa, cu diferite localizari: dureri de cap, migrena, nevralgii (dureri pe traiectul unui nerv), mialgii (dureri musculare), artralgii (dureri articulare), dureri dentare sau in sfera ORL, dismenoree (menstruatii insotite de dureri) si tratamentul starilor febrile. Mod de administrare Utilizati intotdeauna Fasconal exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Adultii si adolescentii cu varsta peste 15 ani: un comprimat Fasconal, la nevoie; daca este necesar, doza se poate repeta la intervale de 6 ore. Nu luati mai mult de 4 comprimate... [continuare]

Avastin

Din Medicamente

Ce este Avastin si pentru ce se utilizeaza Indicatii Substanta activa din Avastin, bevacizumabul, este un anticorp monoclonal. Un anticorp monoclonal este un anticorp (un tip de proteina) care a fost creat pentru a recunoaste si a se lega de o structura specifica (numita antigen), care poate fi gasita in anumite celule ale organismului sau care circula in organism. Bevacizumab a fost creat pentru a se lega de factorul de crestere endotelial vascular (FCEV), o proteina care circula in sange si determina cresterea vaselor sanguine. Prin legarea de FCEV, Avastin il impiedica pe acesta sa-si produca efectul. Ca urmare, celulele canceroase nu-si pot crea propria sursa de alimentare cu sange, nu mai primesc oxigen si nutrienti, ceea ce ajuta la incetinirea cresterii tumorilor. Avastin se utilizeaza impreuna cu alte medicamente impotriva cancerului pentru tratarea: - cancerului de colon metastatic (intestinul gros) sau de rect, in asociere cu chimioterapie (medicamente impotriva... [continuare]

Rocaltrol, capsule

Din Medicamente

Compozitie Capsule a 0,25 mg si 0,5 mg calcitriol sintetic (forma biologic activa a vitaminei d3) + excipienti (hidroxianizol butilat, hidroxitoluen butilat, ulei de nuca de cocos fractionat, gelatina, glicerol, produse hidrogenate ale amidonului partial hidrolizat, propilhidroxibenzoat de sodiu, etilhidroxibenzoat de sodiu, bioxid de titaniu E171, cantaxantin E161 g) (cutii cu 30 si 100 buc.); solutie 1 mg/ml calcitriol sintetic + excipienti: hidroxianizol butilat, hidroxitoluen butilat, trigliceride cu lanturi de marime medie (flac. cu solutie + 20 pipete gradate). Actiune terapeutica Calcitriolul este unul din cei mai importanti metaboliti activi ai vitaminei D3. Acest metabolit se formeaza in mod normal in rinichi din precursorul sau, 25-hidroxicolecalciferol (25-HCC). Productia fiziologica zilnica este de 0,5-1,0 mg in conditii normale; este ceva mai mare in perioadele de sinteza osoasa marita (de ex. crestere sau graviditate). Calcitriolul favorizeaza absorbtia... [continuare]

Ce este Cosmo Vit cu Calciu si pentru ce se utilizeaza Indicatii Complex vitaminic natural, bine echilibrat, continand calciu, fosfor si 12 vitamine de prima necesitate, cu functii complexe in metabolismul intermediar al organismului. Prezenta vitaminelor antioxidante (A,C,E) previne si protejeaza de imbolnaviri si de imbatranirea prematura a celulelor. Creste imunitatea organismului. Combinatia calciu cu vitamina D3 reprezinta un factor important in mentinerea sanatatii oaselor si dintilor, previne aparitia osteoporozei si regleaza activitatea aparatului cardiovascular: vitaminele complexului B sunt indispensabile pentru buna functionare a sistemului nervos. Produsul este recomandat in: acoperirea necesitatilor nutritionale in perioada de crestere si dezvoltare, sarcina, alaptare, la varstnici si in convalescenta; tratamentul oboselii, epuizarii fizice si psihice, stresului, asteniei; stimularea rezistentei organismului fata de agentii toxici si infectiosi; scurtarea perioadei... [continuare]

Calibrum 50 plus

Din Medicamente

Ce este Calibrum 50 plus si pentru ce se utilizeaza Indicatii Vitaminele sunt compusi organici ce apar, precum si mineralele, in alimente. Vitaminele si mineralele sunt implicate intr-o serie de reactii biochimice importante care transforma nutrientii din alimente in energie si sunt esentiale pentru mentinerea unor numeroase functii ale corpului si pentru constructia unor tesuturi noi. Un consum mai mare de vitamine si minerale este inregistrat in perioada de crestere, perioade epidemice, de exemplu in caz de raceala si gripa, in convalescenta, traume, dupa interventii chirurgicale, perioade cu probleme psihice sau mentale sau in cazul celor ce locuiesc in orase. Atunci cand sunt utilizate vitaminele si mineralele, organismul este in general mai puternic. Ginseng (extract de Ginseng) este un ajutor in perioadele de slabiciune a organismului cum ar fi convalescenta, varstnici, stare de stress sau greata. Chiar si la pacientii sanatosi, senzatia de bine la nivel mental si... [continuare]

Apisan forte

Din Medicamente

Ce este Apisan Forte si pentru ce se utilizeaza Indicatii Produsul Apisan Forte, prin actiunile sale atat curative, cat si preventive, are urmatoarele roluri benefice: - ajuta dezvoltarea organismului copiilor in perioadele lor de crestere, fiind considerat un aliment perfect, complex, o ,,hrana functionala vie”; - furnizeaza o parte din energia necesara organismului in perioadele de efort fizic sau/ si intelectual deosebit la sportivii de performanta, la elevi si tineri, - intarzie aparitia senzatiei de oboseala si de epuizare fizica, contibuind la refacerea energetica dupa eforturi sustinute; - stimuleaza factorii de imunitate a organismului sportivilor, crescandu-le rezistenta la o serie de infectii virotice sau microbiene. Este indicat si in perioada de convalescenta, dupa boli inflamatorii sau infectioase; - este un bun preparat eubiotic, mentionand echilibrul normal al florei intestinale, iar in cazurile de tranzit intestinal incetinit are un rol laxativ bland; - prin... [continuare]

Pagina 3 din 12 (342 rezultate)