Ardei (capiscum annuum)
Planta anuala cultivata ca planta alimentara sau condimentara in toata tara noastra. Florile sunt de culoare alba, mici ca dimensiune. Ardeiul infloreste din luna iunie pana in septembrie.
Fructul este o baca de culoare verde inchis, portocaliu, galbe-verzui sau rosu. In scop fitoterapeutic se utilizeaza fructele (dulci sau iuti). Ardeiul contine glucide, protide, cumarine, glicoalcaloizi, substante minerale (sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupriu, zinc, fosfor, clor, iod), lipide, tiamina, riboflavina, piridoxina, nicotinamida, acid folic, acid pantotenic, acid ascorbic, tocoferoli, steroli, acizi organici, carotenoizi, compusi flavonici. Ardeiul are actiune vasodilatatoare. Planta are gust iute sau dulce, este folosita atat ca aliment si condiment.
Uz intern:
- dispepsii atone, fermentatii intestinale, diaree, dizenterii, varsaturi, hemoragii uterine, boli reumatice, algii musculare, zona zoster, laringita, tuse - sub forma de infuzie, decoct.
Uz extern:
- nevralgii provocate de boli reumatice, lombalgii, degeraturi - sub forma de bai locale, comprese, cataplasma.
Contraindicatii:
- Nu se recomanda utilizarea ardeiului iute in cazul bolilor gastrointestinale (consum intern).
Efecte adverse:
- Supradozajul poate determina urticarie, iritatii ale esofagului, stomacului, degenerescente neuronale.
Citeste si
Arhiva-
Dereglarile gastrointestinale
Dereglarile gastrointestinale sunt tulburarile care afecteaza unul dintre organele care formeaza tractul gastrointestinal (cavitatea bucala, faringe, esofag, stomac, intestin subtire gros si canalul anal) sau unul dintre organele parenchimatoase (ficat, pancreas si vezica...citeste mai mult
-
11 mituri despre dementa si...
Dementa, un termen adesea asociat cu sentimentul de teama si neintelegere, este intesata de numeroase conceptii gresite. Acest articol isi propune sa patrunda mai adanc in aceste mituri, oferind o intelegere cuprinzatoare asupra dementei, a cauzelor si consecintelor...citeste mai mult
-
Obezitatea la copii
Lumea trece printr-o tranzitie epidemiologica si nutritionala rapida, caracterizata prin deficiente nutritionale persistente, asa cum o evidentiaza prevalenta starii de crestere, a anemiei si a deficientelor de fier si zinc. Obezitatea a atins niveluri epidemice in tarile...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter