Coronavirus Update

Calculeaza aportul de glucide din racoritoare

Actualizat la data de: 22 August 2016
Autor: SfatulMedicului
Calculeaza aportul de glucide din racoritoare

Pacientii cu diabet pot sa bea sucuri naturale luand in calcul continutul glucidic al sucului respectiv si tipul glucidelor. Daca sunt glucide rafinate, acestea cresc brutal glicemia.

Continutul glucidic pentru un suc de portocale se socoteste la 10%. Portocala contine 10% glucide, iar aici este vorba de sucul de portocale fara zahar! Sucurile de grepfrut sau de rosii, recomandate persoanelor obeze, au un continut glucidic foarte mic. In privinta sucurilor cu inlocuitori de zahar, daca acestea contin si caramel pentru colorare, persoanele cu diabet trebuie sa stie ca, datorita adaosului de caramel, aceste bauturi au, de fapt, un continut glucidic semnificativ.

Consumul exagerat de bauturi indulcite cu zahar este contraindicat nu doar pentru diabetici, ci pentru orice persoana care vrea sa evite obezitatea.

Cand ma intreaba daca pot sa bea sucuri naturale din comert, le spun pacientilor sa-si faca suc de fructe sau legume prin zdrobirea acestora si adaugarea unei parti de apa plata. Este un suc mai bun, pentru ca este o sursa ideala de vitamine (vitamina C, caroten) si potasiu, avand si o actiune diuretica.

De Elena Mircea, medic primar de diabet, nutritie si boli metabolice
Sursa: Revista Alimentatia Corecta


Medici specialisti Endocrinologie-Diabet

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate