Cartoful (solanum tuberosum l.)
Forile sunt de culoare alba sau violeta. tuberculii (cei care se consuma in scop alimentar, mai ales) se formeaza prin ingrosarea varfurilor stolonilor subterani ai plantei. cultivarea cartofului se face din luna martie pana in aprilie, iar recoltarea din luna iulie pana in august.
In scop fitoterapeutic se utilizeaza tuberculul.
Cartoful contine apa, glucide, amidon, glucoza, fructoza, zaharoza, celuloza, protide, lipide, saruri minerale de sodiul, fosfor, fier, calciu, magneziu, mangan, cupru, potasiu, vitamine din complexul b, acid folic, vitamina c, vitamina k.
Cartoful are efect diuretic, emolient, antispasmodic, antiulceros, cicatrizant al mucoasei digestive.
Uz intern:
- boli reumatice, diabet, obezitate, hiperaciditate, stari febrile, guta, astenie, oxiuroza, ulcer, boli hepatice, obezitate, litiaza biliara, glumerulonefrita, sciatica, cefalee, migrena, constipatie, gastrita, dispepsie - sub forma de tinctura, suc, cartof copt sau fiert.
Uz extern:
- hemoroizi, erizipel, arsuri, plagi atone, eruptii, flegmoane, insolatie, riduri - sub forma de cataplasma.
Efecte adverse:
- cartofii fierti isi pierd calitatile nutritive daca sunt pastrati mai mult de 24 de ore. comparativ, cartoful copt isi mentine mult mai bine proprietatile.
Citeste si
Arhiva-
Palpitatiile – cand sunt inofensive si cand pot semnala o problema cardiaca
Palpitatiile sunt perceptia constienta a batailor inimii. In numeroase situatii, palpitatiile nu indica o afectiune grava, ele pot fi uneori semnul unei probleme cardiace care necesita evaluare medicala atenta.citeste mai mult
-
Copiii si infectiile respiratorii repetate – ce este normal si cand trebuie sa ne ingrijoram
Fiecare episod de infectie respiratorie reprezinta, practic, un exercitiu pentru sistemul de aparare al organismului. Spatiile inchise, contactul apropiat cu alti copii si igiena inca imperfecta favorizeaza transmiterea virusurilor respiratorii. Din acest motiv, nu este...citeste mai mult
-
Alcoolul in exces: efecte acute si cronice asupra organismului
Consumul de alcool este larg raspandit si social acceptat in multe culturi, insa abuzul sau consumul excesiv poate avea consecinte grave asupra sanatatii. Alcoolul afecteaza multiple organe si sisteme, in special ficatul, inima si creierul, iar efectele pot fi atat acute,...citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter