Coronavirus Update

Cartoful (solanum tuberosum l.)

Cartoful se cultiva in majoritatea regiunilor tarii noastre, atat ca aliment dar si ca planta medicinala. tulpina este inalta, dreapta, fructul este o baca de culoare violet-verzuie, toxica.

Forile sunt de culoare alba sau violeta. tuberculii (cei care se consuma in scop alimentar, mai ales) se formeaza prin ingrosarea varfurilor stolonilor subterani ai plantei. cultivarea cartofului se face din luna martie pana in aprilie, iar recoltarea din luna iulie pana in august.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza tuberculul.

Cartoful contine apa, glucide, amidon, glucoza, fructoza, zaharoza, celuloza, protide, lipide, saruri minerale de sodiul, fosfor, fier, calciu, magneziu, mangan, cupru, potasiu, vitamine din complexul b, acid folic, vitamina c, vitamina k.

Cartoful are efect diuretic, emolient, antispasmodic, antiulceros, cicatrizant al mucoasei digestive.


Uz intern:


- boli reumatice, diabet, obezitate, hiperaciditate, stari febrile, guta, astenie, oxiuroza, ulcer, boli hepatice, obezitate, litiaza biliara, glumerulonefrita, sciatica, cefalee, migrena, constipatie, gastrita, dispepsie - sub forma de tinctura, suc, cartof copt sau fiert.


Uz extern:- hemoroizi, erizipel, arsuri, plagi atone, eruptii, flegmoane, insolatie, riduri - sub forma de cataplasma.


Efecte adverse:


- cartofii fierti isi pierd calitatile nutritive daca sunt pastrati mai mult de 24 de ore. comparativ, cartoful copt isi mentine mult mai bine proprietatile.

Citeste si

Arhiva
 • Metabolismul lipidic si dislipidemia Metabolismul lipidic si dislipidemia

  Metabolismul lipidic reprezinta un ansamblu de reactii biochimice cu rolul de a sintetiza si a stoca grasimile in depozite, pentru a fi utilizate ulterior, sau cu rolul de a le descompune pentru a furniza energie. Grasimilie sunt esentiale pentru formarea si regenerarea...citeste mai mult

 • Tulburari dobandite ale metabolismului Tulburari dobandite ale metabolismului

  Metabolismul este responsabil de producerea energiei si de eliminarea subastantelor toxice din organism, prin numeroase reactii chimice complexe ce au loc la nivelul tuturor celulelor din corp. Atunci cand una dintre componentele acestui complex conglomerat de procese...citeste mai mult

 • Tulburari ereditare ale metabolismului Tulburari ereditare ale metabolismului

  Termenul de metabolism este o notiune complexa ce face referire la o multitudine de reactii biochimice cu rol in mentinerea homeostaziei organismului uman. Exista o serie de enzime specifice ce descompun mancarea si anumiti compusi chimici cu scopul de a fi folosite de...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter