Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimente care contin fibre vegetale

Ce trebuie sa contina pachetul pentru scoala?

Ce trebuie sa contina pachetul pentru scoala?

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2018

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Daca vi s-a intamplat vreodata ca la sfarsitul unei zile de scoala sa despachetati ghiozdanul copilului si sa gasiti pachetelul pentru scoala abia atins, atunci inseamna ca stiti sentimentul de dezamagire, iar daca acest lucru se intampla frecvent, veti gasi ca este chiar exasperarea cea care ia locul dezamagirii. Ce am facut gresit? Ce pot schimba? Gustarea nu numai ca este importanta pentru cresterea fizica a copilului prescolar si scolar, dar si pentru dezvoltarea lui pe plan intelectual, psihic, emotional. O hrana adecvata nu este utila numai pentru corp, ci si pentru minte. Din pacate, pentru multi dintre copii, pachetelul nu numai ca nu este atractiv vizual sau nu este pe gustul lor, dar poate sa le cauzeze mai mult rau decat bine. Este vorba despre un aport crescut de calorii goale, zaharuri si grasimi care vor creste riscul de aparitie a obezitatii infantile, a cariilor dentare si alor boli. Ce trebuie evitat? Grasimile in exces - in general, un copil are... [continuare]

Nutritia de toamna: alimente si suplimente pentru mentinerea sanatatii

Nutritia de toamna: alimente si suplimente pentru mentinerea sanatatii

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Anotimpul si alimentatia Toamna reprezinta o perioada de tranzitie intre caldura verii si frigul iernii, iar organismul nostru resimte aceste schimbari. Temperaturile mai scazute, zilele mai scurte si modificarile stilului de viata pot influenta starea de sanatate, energia si sistemul imunitar. Nutritia joaca un rol esential in adaptarea organismului la sezonul rece, fiind o modalitate naturala de prevenire a afectiunilor si mentinere a vitalitatii. Importanta alimentelor sezoniere Consumul de alimente sezoniere este recomandat in mod special toamna, deoarece acestea contin nutrienti optimi pentru perioada respectiva si ajuta la fortifierea sistemului imunitar. Printre acestea se numara: - Fructe: mere, pere, struguri, gutui si fructe de padure precum afinele si merisoarele. Acestea sunt bogate in vitamine (in special vitamina C) si antioxidanti care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. Merele si perele, de exemplu, contin fibre solubile ce... [continuare]

Ce inseamna cu adevarat intoleranta la gluten – dincolo de boala celiaca

Ce inseamna cu adevarat intoleranta la gluten – dincolo de boala celiaca

Actualizat la data de: 05 Iunie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce este intoleranta la gluten? Intoleranta la gluten presupune existenta unor simptome de tipul balonarii, flatulentei si oboselii dupa consumul de alimente care contin gluten. Glutenul este o proteina care se gaseste in multe alimente si bauturi, precum paste, bere, cereale, vitamine, chiar si in unele cosmetice, insa sursa principala o reprezinta graul. Intoleranta se mai numeste si sensibilitate la gluten non-celiaca si nu reprezinta acelasi lucru cu boala celiaca. Alergia la gluten nu este aceeasi cu intoleranta alimentara. Alergia presupune aparitia mancarimilor, eruptiilor, varsaturilor sau a dificultatii in respiratie. Afectiuni legate de consumul de gluten Cea mai cunoscuta afectiune asociata cu glutenul este intoleranta la gluten, a carei prevalenta globala se estimeaza ca fiind situata intre 0,5-13% din populatie. O alta afectiune este boala celiaca, ce afecteaza pana la 1% din populatia mondiala, cu rate care variaza usor in functie de regiune, astfel... [continuare]

Alergia la soia

Alergia la soia

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este alergia la soia? Alergia la soia determina sistemul imunitar sa reactioneze exagerat la proteinele din soia. Simptomele includ probleme cu stomacul, tuse si mancarime. O alergie severa la soia poate provoca anafilaxie. Un alergolog poate diagnostica o alergie la soia prin teste. Tratamentul include medicamente si evitarea produselor care contin soia. O alergie la soia este un tip de alergie alimentara. Sistemul tau imunitar reactioneaza exagerat la soia pe care ai ingerat-o (mancat sau baut). Pentru multi oameni, ingerarea de soia este inofensiva. Cu toate acestea, daca aveti alergie la soia, sistemul dumneavoastra imunitar considera proteina din soia ca un „invadator” daunator, cum ar fi o bacterie sau un virus. Alergia la soia poate fi mortala. Daca aveti simptome severe de reactie alergica, cum ar fi dificultati de respiratie sau umflare in gat, sunati la 112 sau mergeti imediat la cea mai apropiata camera de urgenta (ER). Pe cine afecteaza alergia la... [continuare]

Alimente sanatoase care iti dau energia de care ai nevoie

Alimente sanatoase care iti dau energia de care ai nevoie

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In ultimul timp, oboseala nu te lasa, chiar daca dimineata bei o ceasca de cafea si la birou inca una? Este posibil ca anumite alimente din dieta ta sa nu te ajute sa-ti recapeti energia necesara pentru intreaga zi. Astfel, desi o persoana considera ca se hraneste sanatos, este posibil ca in dieta sa sa nu fie incluse exact alimentele care au rolul de a asigura organismului energia necesara functionarii optime. Concret, exista anumite alimente delicioase si sanatoase care sunt considerate adevarate baterii de energie pentru organism. Principalele alimente care aduc energie corpului • Fasole . Sunt foarte sanatoase pentru buna functionare a rinichilor, glandelor suprarenale si sistemului nervos. In plus, este considerata o sursa buna de proteine si antioxidanti care ofera organismului energie. • Oua . Galbenusul de ou este excelent, deoarece este bogat in complexul de vitamine B, adica acele vitamine responsabile pentru transformarea alimentelor in energie. In... [continuare]

Cele mai consumate alimente cancerigene

Cele mai consumate alimente cancerigene

Actualizat la data de: 04 August 2015

Autor: SfatulMedicului

Cancerul este una dintre bolile care afecteaza un mare numar de persoane. Unele alimente pe care le consumati zilnic pot creste riscul de cancer din cauza produselor chimice pe care le contin. Pentru a evita cancerul, trebuie sa adoptati o alimentatie sanatoasa, echilibrata si bogata in fructe, legume, fibre si alte produse naturale. Persoanele care abuzeaza de produsele artificiale au un risc din ce in ce mai crescut de cancer. Cu toate substantele adaugate si toti conservantii, nu stiti incotro sa va indreptati pentru a gasi un produs care sa nu afecteze sanatatea. Exista multe alimente delicioase pe care le consumati de obicei, insa despre care este dificil de spus daca sunt bune sau nerecomandate. Exista mai multe alimente care pot conduce la cancer. De fapt, este vorba despre produse alimentare procesate si care contin substante ce le conserva. Declaratia ”totul produce cancerul” a devenit o hiperbola populara, pe care unele persoane o folosesc drept scuza pentru modul... [continuare]

Care sunt cele mai bune surse de antioxidanti?

Care sunt cele mai bune surse de antioxidanti?

Actualizat la data de: 28 August 2019

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt antioxidantii? Antioxidantii sunt nutrienti care ajuta la amanarea sau chiar prevenirea deteriorarii celulelor din organism. Atunci cand sunt consumati in cantitati mari, antioxidantii pot ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi potential nocivi si care duc la aparitia stresului oxidativ. Stresul oxidativ creste riscul de a dezvolta mai multe afectiuni, precum cancerul sau bolile cardiace. Multe alimente sanatoase contin antioxidanti. Cand o persoana consuma in mod regulat alimente sanatoase, aceasta isi creste nivelul de antioxidanti si reuseste sa previna daunele asociate stresului oxidativ. Afinele Afinele sunt bogate in nutrienti, dar sarace in calorii. Specialistii au aratat ca afinele salbatice contin un numar mare de antioxidanti. Studiile de specialitate au aratat ca afinele au efecte benefice ca urmare a continutului lor crescut de antioxidanti. De exemplu, autorii unui studiu efectuat pe animale au concluzionat ca antioxidantii din afine ar... [continuare]

7 moduri prin care sa va pastrati in forma pe timpul iernii

7 moduri prin care sa va pastrati in forma pe timpul iernii

Actualizat la data de: 20 Ianuarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pe timpul iernii, alimentatia si nivelul de miscare fizica se modifica in cazul tuturor fiintelor vii. Daca animalele hiberneaza si au propriul mecanism natural de supravietuire in sezonul rece, oamenii tind sa urmeze diete mai consistente si sa cada prada sedentarismului. Astfel, la sosirea primaverii, kilogramele in plus si nivelul de colesterol ajung in cele din urma sa scape de sub control. Din fericire, exista mai multe moduri prin care sa va pastrati in forma pe timpul iernii, pentru o sanatate de fier pe tot parcursului anului. Ponturi pentru un stil de viata sanatos in sezonul rece Organismul face eforturi pentru a se adapta conditiilor de mediu la schimbarea fiecarui anotimp, insa sezonul rece ii ridica cele mai mari provocari. Temperaturile scazute, cantitatea redusa de lumina, apetitul alimentar crescut si lipsa de miscare isi pun amprenta asupra modului in care functioneaza corpul uman. Din acest motiv, este important sa dati o mana de ajutor... [continuare]

Ce alimente sa evitati daca aveti un nivel ridicat al trigliceridelor

Ce alimente sa evitati daca aveti un nivel ridicat al trigliceridelor

Actualizat la data de: 26 Ianuarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un nivel ridicat al trigliceridelor (hipertrigliceridemia) inseamna un risc crescut de instalare a bolilor cardiace sau a sindromului metabolic (asocierea mai multor afectiuni care cresc riscul de diabet zaharat si boala cardio-vasculara). Desi acest tip de grasimi sunt necesare intr-o anumita cantitate pentru buna functionare a organismului, excesul lor poate deveni o reala amenintare pentru sanatate. Cele mai bune cai prin care puteti sa va reduceti nivelul triglicerilor este sa slabiti si sa va mentineti greutatea optima pe termen lung, sa limitati aportul de grasimi si zaharuri din dieta, sa faceti miscare regulat si sa limitati consumul de alcool sau tutun. O serie de alimente sunt in mod special de evitat in hipertrigliceridemie. Interdictii alimentare pentru nivelul crescut al trigliceridelor Hipertrigliceridemia presupune adoptarea unor schimbari in obiceiurile de viata, care sa ajute la reducerea nivelului trigliceridelor. Este importanta diminuarea... [continuare]

Topul celor mai bogate surse alimentare de proteine

Topul celor mai bogate surse alimentare de proteine

Actualizat la data de: 31 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Proteinele sunt substante organice, formate aproape integral din aminoacizi si prezente in toate celulele vii. Ele indeplinesc in organism functii fundamentale variate, fiind indispensabile vietii. Proteinele provenite din produsele animale (carne, lapte, branza, oua) contin toti cei 25 de aminoacizi existenti si se numesc proteine complete, de mare calitate. Proteinele vegetale nu contin toti aminoacizi, dar sunt mai sanatoase si pot fi combinate intre ele pentru o alimentatie completa. Iata topul celor mai bogate alimente in proteine: Pestele In functie de specie, pestele poate contine pana la 94% proteine, cum este cazul tonului. Somonul, pe de alta parte, contine 46% proteine. Pestele este totodata bogat in grasimi esentiale (Omega 3 si 6), care reduc inflamatiile, fluidizeaza sangele si sustin buna functionare a creierului. Carnea slaba Carnea reprezinta cea mai cunoscuta sursa de proteine, insa trebuie aleasa si preparata cu grija, pentru a nu da peste cap... [continuare]

Surse vegetale de fier

Surse vegetale de fier

Actualizat la data de: 12 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fierul este un mineral esential care are rolul de a transporta oxigen tuturor partilor corpului. Un deficit usor de fier poate cauza anemie (oboseala si slabiciune), iar un deficit cronic de fier poate provoca leziuni grave la nivelul organelor. In schimb, prea mult fier poate determina o crestere a productiei de radicali liberi din organism. Radicalii liberi pot interfera cu metabolismul, declansand leziuni ale organelor. Organismul este capabil de a controla asimilarea fierului, deci supradozajul este rar intalnit sau apare doar atunci cand oamenii iau suplimente cu fier in cantitati prea mari. Sursele naturale de fier, cum sunt cele enumerate mai jos, sunt considerate sigure si sanatoase. Desi fierul este mai bine absorbit din carne, exista numeroase surse vegetale de fier, la fel de sanatoase si la indemana pentru persoanele care nu consuma carne. In mod normal, cantitatea zilnica recomandata de fier este de 18 miligrame. Cele mai bune surse vegetale de fier -... [continuare]

Top 10 alimente alcaline, pentru o sanatate de fier

Top 10 alimente alcaline, pentru o sanatate de fier

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta oamenilor este constituita in cea mai mare parte din alimente alcaline si alimente acide. Primele dintre acestea sunt considerate benefice starii de sanatate, intrucat neutralizeaza elementele nocive pentru organism si protejeaza impotriva aparitiei bolilor grave, precum cancerul. Alimentele alcaline regleaza pH-ul organismului, contribuie la pierderea in greutate si la prevenirea multor afectiuni specifice vietii moderne (artrita, diabetul etc.). Ce indica pH-ul organismului In linii mari, pH-ul masoara cat de alcalin sau acid este organismul nostru. Astfel, un pH egal cu 0 arata ca organismul este complet acid, pe cand un pH de 14 indica faptul ca este in totalitate alcalin. Un pH de 7 este considerat a fi neutru. Un corp sanatos nu este 100% alcalin sau 100% acid. De pilda, stomacul are in mod ideal un pH de 1,35 - 3,5, intrucat trebuie sa fie mai acid, pentru o digestie corespunzatoare. Pe de alta parte, sangele trebuie sa fie mai degraba alcalin,... [continuare]

12 idei de meniuri lacto-ovo vegetariene care nu depasesc 500 de calorii

12 idei de meniuri lacto-ovo vegetariene care nu depasesc 500 de calorii

Actualizat la data de: 04 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Introducerea catorva preparate lacto-ovo vegetariene in dieta, cel putin ocazional, poate fi o strategie buna de a beneficia de numeroase beneficii pentru sanatate, de la pierderea in greutate, pana la reducerea nivelului de colesterol in sange. Alimentele de provenienta vegetala contin foarte putine grasimi saturate, furnizand in schimb cantitati importante de fibre, vitamine si minerale. Un alt avantaj al preparatelor lacto-ovo vegetariene este acela ca rareori depasesc 200 de calorii pentru o portie, insa au o valoare nutritionala superioara. Meniurile lacto-ovo vegetariene de mai jos contin preparate culinare preponderent cu alimente vegetale, care insumeaza un numar mic de calorii, in schimbul unei senzatii accentuate de satietate. Meniuri vegetariene sub 500 de calorii Multe persoane considera ca este mai dificil sa diversifici un meniu folosind in mare parte doar alimente vegetale, insa in realitate, variantele disponibile sunt numeroase si, in egala... [continuare]

Indulcitorii naturali - care sunt cele mai bune optiuni?

Indulcitorii naturali - care sunt cele mai bune optiuni?

Actualizat la data de: 06 Septembrie 2019

Autor: SfatulMedicului

Cei mai folositi indulcitori naturali Indulcitorii naturali provin direct din flori si plante, cu foarte putine procese de prelucrare. Cateva exemple sunt reprezentate de stevie, fructul calugarului si siropul de yacon. Multe persoane se distanteaza de zaharul de masa rafinat si de siropul de porumb bogat in fructoza, cautand optiuni mai naturale si mai sanatoase. De asemenea, pot fi realizate modificari mult mai largi la nivelul alimentatiei, cum ar fi urmarea de diete ketogenice. Pentru toate aceste lucruri se apeleaza la diversi indulcitori naturali. Persoanele cu anumite afectiuni de sanatate, cum ar fi diabetul, trebuie sa fie constiente de tipurile de indulcitori pe care le folosesc, deoarece multe afecteaza glicemia. In timp ce indulcitorii naturali pot fi o alternativa mai buna la zaharurile rafinate, unii sunt mai putin sanatosi decat se crede. Orice persoana care doreste sa realizeze schimbari in alimentatie, inclusiv cu privire la indulcitorii folositi, ar trebui sa... [continuare]

Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate

Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate

Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta echilibrata este cea care contine o cantitate suficienta de bioelemente, vitamine, fibre si trofine, pentru a asigura o buna functionare a organismului, pentru a-l face apt sa lupte impotriva stresului si a factorilor nocivi din mediu. Studii conduse de cercetatorii americani au concluzionat ca majoritatea adultilor nu au integrate in dieta substante nutritive esentiale, incepand cu calciu si terminand cu vitamine complexe. De astfel de substante organismul are nevoie pentru asigurarea energiei necesare desfasurarii proceselor vitale, pentru sintetizarea de substante proprii si repararea uzurii, iar o dieta echilibrata, continand substantele nutritive mentionate, in cantitati optime, este cea mai sigura cale de a evita aparitia dezechilibrelor, cu toate consecintele lor (afectarea cresterii, a capacitatii de munca si a starii de sanatate). Calciu - esential pentru mentinerea sanatoasa a oaselor, muschilor si nu numai... La nastere, scheletul fetal are... [continuare]

Dieta cu calorii negative

Dieta cu calorii negative

Actualizat la data de: 16 Martie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Expresia "alimentele cu calorii negative" face referire la anumite alimente care necesita mai multe calorii pentru procesare decat propriul continut caloric. Consumarea alimentelor cu calorii negative supune organismul unui efort suplimentar si unui consum energetic crescut in procesul de descompunere si digerare, astfel incat numarul caloriilor consumate de organism este mai mare decat numarul celor asimilate. Acest aspect le confera alimentelor cu calorii negative un extraordinar avantaj in arderea naturala a grasimilor. O portie de desert compus din 400 de calorii poate necesita 150 de calorii pentru a fi digerat de organism, de unde rezulta un castig de 250 de calorii adaugat la grasimea corporala. Potrivit teoriei alimentelor cu calorii negative, spre exemplu, daca se consuma 100 de calorii dintr-un aliment ce necesita 150 de calorii pentru a fi digerat, organismul va arde 50 de calorii suplimentare, prin simpla consumare a respectivului aliment. Cum... [continuare]

Boala crohn: regim alimentar

Boala crohn: regim alimentar

Actualizat la data de: 15 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Din cauza programului incarcat si a stilului de viata alert este din ce in ce mai greu unei persoane sa adopte o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Cu toate acestea, din cauza severitatii simptomelor, boala Crohn este un motiv serios pentru reevaluare a obiceiurilor alimentare. Printr-o dieta corecta si prin evitarea alimentelor care declanseaza simptomele afectiunii, puteti controla boala Crohn, va puteti mentine greutatea corporala si va puteti imbunatati starea generala de sanatate. O dieta bogata in substante nutritive este recomandata tuturor persoanele. Pacientii care sunfera de boala Crohn pot manifesta diaree, apetit alimentar scazut, iar absorbtia de vitamine si minerale se realizeaza cu dificultate. Desi nu exista nicio dieta speciala care sa previna sau sa vindece boala Crohn, adoptarea unui regim alimentar cu un nivel ridicat de nutrienti este o parte vitala a managementului medical al bolii. Digestia si boala Crohn Digestia alimentelor are loc in... [continuare]

Carbohidrati benefici si nocivi pentru organism

Carbohidrati benefici si nocivi pentru organism

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Care este diferenta dintre un sandwich care contine paine alba si altul care are in compozitie paine din cereale integrale? Sau care este diferenta dintre cartofii prajiti si salata cu spanac, rosii, morcovi si fasole? Toate alimentele enumerate mai sunt sus sunt carbohidrati. Dar a doua optiune include carbohidratii sanatosi (cereale integrale si legume). Carbohidratii: benefici sau nocivi? In ultima perioada s-au confirmat inclusiv in urma studiilor, efectele benefice asupra organismului obtinute in urma consumului de carbohidrati. In plus, consumul de carbohidrati a fost asociat cu un risc mai mic de aparitie a bolilor cronice. Carbohidratii pot fi atat benefici cat si nocivi Carbohidratii buni pentru organism contin fibre. Acestea sunt absorbite lent, evitandu-se astfel dezechilibrul nivelului de zahar din sange. Printre carbohidratii buni se numara cerealele integrale, legumele, fructele si fasolea. Se pot reduce la minim riscurile... [continuare]

Laxative naturale

Laxative naturale

Actualizat la data de: 22 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Laxativele naturale includ, in general, orice aliment care are un continut ridicat de fibre si apa, cum ar fi cerealele integrale sau fructele. O alta categorie de laxative naturale include alimente precum iaurtul, care promoveaza dezvoltarea de bacterii sanatoase in tractul intestinal. Alte laxative naturale sunt cele care prin actiunea lor determina imbunatatirea contractiilor peretilor intestinali (peristaltismul). Orice fel de remediu utilizat pentru ameliorarea constipatiei si reglarea miscarilor intestinale, chiar daca este de origine naturala, ar trebui sa fie utilizat cu prudenta, pentru a preveni deshidratarea. Moduri naturale de ameliorare a constipatiei - Alimente bogate in fibre. Fibra este o parte a produselor alimentare de origine vegetala, care nu este descompusa in timpul [continuare]

Comunitate medicala

Constipatie sau ... ?

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diverse

Buna ziua. Am 44 ani, 168 cm inaltime, 64 kg. Am probleme cu digestia. Va rog sa-mi recomandati alimente necesare pentru combaterea constipatiei. Sunt perioade in care nici la o saptamana nu evacuez rezidurile alimentare dacat cu ajutorul supozitorului sau pastilei laxative(Sennalax cu aloe). Sunt foarte sedentara la seriviciu, nu prea pot consuma cruditati deoarece ma balonez foarte tare(am colita) si am dureri la balonare. In urma investigatiilor am fost diagnosticata cu colon iritabil(timp de 9 ani am avut probleme cu sistemul nervos). Am avut o perioada destul de lunga(18 ani) probleme cu fierea(lenesa), dar am respectat regimul alimentar propus de medici. Problemele cu fierea sau mai reglat, pot consuma cate putin din anumite alimente care-mi erau interzise. Niciodata nu fac abuz. Nu consum cafea deloc, bauturi carbogazoase, prajeli, mezeluri. Incerc sa consum alimente santoase. Multumesc anticipat! [continuare]

Leguminoasa

Din Dictionar Termeni

Planta dicotiledonata al carei fruct este o pastaie. Sunt comestibile numeroase varietati de leguminoase: bobul, fasolea uscata, lintea, mazarea etc. Acestea sunt legume uscate care se deosebesc de legumele proaspete prin bogatia lor in proteine (25% in medie) si prin valoarea lor calorica mai ridicata (intre 120 si 340 kilocalorii pentru 100 grame). Leguminoasele contin o mare proportie de amidon (intre 55 si 60%) si de fibre vegetale. Aceste fibre pot fi iritante pentru mucoasa intestinala, ceea ce le face nerecomandabile persoanelor cu colon iritabil; piureurile de leguminoase sunt totusi tolerate mai bine. Continutul leguminoaselor in vitaminele grupului B este insemnat, desi acestea sunt partial distruse in cursul gatitului. In plus, ele sunt bogate in fosfor, in iod, in calciu, in fier. absorbtia fierului si calciu lui este totusi de nivel mediocru. Aceste diferite proprietati nutritive fac din ele un aliment indispensabil echilibrului alimentar, mai ales pentru... [continuare]

L-lysine

Din Medicamente

Efecte LIZINA este un aminoacid esential (nu poate fi produs de organism de aceea trebuie obtinut din hrana sau din suplimente alimentare). Participa la formarea tuturor proteinelor. - creste rezistenta la infectii si vindeca leziunile bucale si genitale provocate de virusul herpetic - imunostimulator - previne osteoporoza (amelioreaza metabolismul calciului), stimuleaza cresterea oaselor la copii - stimuleaza refacerea tesuturilor osoase, a pielii, a tendoanelor,... [continuare]

Duphalac, sirop

Din Medicamente

Ce este Duphalac, sirop si pentru ce se utilizeaza Indicatii Tratamentul simptomatic al constipatiei cronice. - Encefalopatia hepatica. - in cazurile in care se considera ca reducerea consistentei scaunului are un beneficiu medical (hemoroizi, dupa interventii chirurgicale pe colon sau regiunea anala). Constipatie: Dozele pentru constipatie pot fi foarte variate, in functie de raspunsul individual. Mod de administrare Urmatoarele doze sunt orientative. Daca rezultatele nu apar in 48 h, doza poate fi marita, iar daca apare diaree, doza trebuie micsorata. Varsta Pozitia 1. Doza initiala (3 zile) Pozitia 2. Doza de intretinere Adulti 10 - 45 ml 10 - 25 ml Copii 7-14 ani 15 ml 10 - 15 ml Copii 1-6 ani 5 - 10 ml 5 - 10 ml Sugari 5 ml 5 ml Se recomanda administrarea in priza unica, la micul dejun, sau fractionat, in doua prize, dimineata si seara. Encefalopatia portala: Doza initiala este de 30-50 ml, de trei ori pe zi si se reduce in functie de nevoile... [continuare]

Bisacodil, drajeuri

Din Medicamente

Ce este Bisacodil si pentru ce se utilizeaza Indicatii Bisacodil 5 mg este un laxativ de contact. Cand se administreaza oral, sub forma de drajeu induce cresterea peristaltismului prin actiunea directa asupra mucoasei colonului, rezultand in mod obisnuit un scaun moale. Produsul este lipsit de efecte secundare severe. Este recomandat in toate formele de constipatie (la pacientii imobilizati la pat, in cazul schimbnarii alimentatiei ori a mediului, datorate bolilor sau tulburarilor digestive), favorizarea evacuarii cand exista dureri ca de exemplu: hemoroizi, pre- si post-operator, pregatirea colonului pentru examene endoscopice. Mod de administrare Adulti: Doza recomandata este de 1-2 drajeuri gastro-rezistente Bisacodil (5-10 mg bisacodil) pe zi (a nu se depasi doza maxima de 10 mg bisacodil pe zi), in scopul de a provoca una sau doua defecatii in dimineata urmatoare sau cu o jumatate de ora inaintea mesei de dimineata pentru un efect in aproximativ 5 ore. Copii de la 6 la... [continuare]

Lactulose, sirop

Din Medicamente

Ce este Lactulose si pentru ce se utilizeaza Indicatii Lactulose-MIP apartine unei grupe de medicamente numita laxative, care stimuleaza miscarile intestinului. Lactuloza este administrata in: - Constipatie care nu poate fi tratata prin regim alimentar bogat in fibre sau alte masuri generale; - Tratamentul pacientilor la care efortul de defecare (eliminarea scaunelor) trebuie evitat; - Prevenirea si tratamentul encefalopatiei portale sistemice (afectiune a creierului datorata unor boli de ficat). Mod de administrare Luati intotdeauna Lactulose-MIP exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Lactulose-MIP se administreaza oral. Dozele indicate pot servi pentru orientare. Doza zilnica trebuie ajustata individual in functie de severitatea bolii si evolutia ei precum si de raspunsul dumneavoastra la tratament. Pentru a masura doza corecta de Lactulose-MIP utilizati masura dozatoare... [continuare]

Pagina 2 din 8 (238 rezultate)