Ce alimente sa evitati daca aveti un nivel ridicat al trigliceridelor
Generalitati
SusUn nivel ridicat al trigliceridelor (hipertrigliceridemia) inseamna un risc crescut de instalare a bolilor cardiace sau a sindromului metabolic (asocierea mai multor afectiuni care cresc riscul de diabet zaharat si boala cardio-vasculara). Desi acest tip de grasimi sunt necesare intr-o anumita cantitate pentru buna functionare a organismului, excesul lor poate deveni o reala amenintare pentru sanatate.
Cele mai bune cai prin care puteti sa va reduceti nivelul triglicerilor este sa slabiti si sa va mentineti greutatea optima pe termen lung, sa limitati aportul de grasimi si zaharuri din dieta, sa faceti miscare regulat si sa limitati consumul de alcool sau tutun. O serie de alimente sunt in mod special de evitat in hipertrigliceridemie.
Cuprins articol
Interdictii alimentare pentru nivelul crescut al trigliceridelor
SusHipertrigliceridemia presupune adoptarea unor schimbari in obiceiurile de viata, care sa ajute la reducerea nivelului trigliceridelor. Este importanta diminuarea caloriilor provenite din grasimi, proteine, hidrati de carbon (zaharuri sau alcool). Grasimile saturate sunt de evitat in totalitate, pe cat posibil, in favoarea suplimentarii portiilor de fructe, legume si lactatate degresate.
De asemenea, este importanta excluderea zaharului si a dulciurilor din dieta, intrucat hidratii de carbon influenteaza trigliceridele printr-o crestere brusca a productiei de insulina, care la randul ei poate ridica nivelul de trigliceride din sange.
Este recomandat consumul de peste gras (o sursa de grasimi esentiale omega-3, care cresc nivelul colesterolului bun HDL si il scad pe cel al trigliceridelor). Nu consumati mai mult de 300 mg de colesterol pe zi daca suferiti de boli cardiovasculare (cele mai concentrate surse sunt carnea, galbenusul de ou si produsele din lapte).
Alimente de evitat in hipertrigliceridemie
Sus1. Legumele cu amidon
Desi este incurajat de specialisti aportul suplimentat de vegetale in hipertrigliceridemie, unele legume sunt mai periculoase decat altele din prisma reglarii nivelului triglicerilor in sange. Legumele bogate in amidon (porumbul, mazarea, cartofii, fasolea etc.) furnizeaza o cantitate mare de amidon, al carei exces poate fi transformat de organism in trigliceride.
Optati mai degraba pentru legume precum rosiile, castravetii, ardeiul gras, ceapa, usturoiul, vinetele, conopida, broccoli-ul, varza kale sau ciupercile.
2. Fasolea
Fasolea, mai ales in preparate grase (precum iahnia cu ciolan de porc, sunca, carnati etc.), poate fi nociva pentru persoanele cu probleme asociate cu grasimile din sange. Pentru a consuma aceasta leguminoasa in siguranta atunci cand va tratati hipertrigliceridemia, optati pentru fasolea neagra, o sursa excelenta de fibre si proteine, cu un continut redus de amidon si zaharuri. La fel de important este sa o gatiti dietetic (cu legume, sos de rosii si ierburi aromatice), fara carne prajita sau plina de grasimi saturate.
3. Fructele in exces
Fructele fac parte din categoria de alimente considerate a fi sanatoase pentru organism, datorita mineralelor, vitaminelor, fibrelor si antioxidantilor pe care ii furnizeaza. Ele sunt o alternativa buna la o prajitura, de pilda, insa consumul lor poate fi periculos in conditiile unui nivel ridicat al trigliceridelor.
Specialistii recomanda pacientilor cu aceasta problema sa consume maximum 2-3 bucati de fructe pe zi, astfel incat sa nu se comita un exces al zaharului natural din aceste alimente. In cazul fructelor confiate, cantitatea recomandata este si mai mica (doua lingurite de stafide, de pilda).
4. Alcoolul
Alcoolul este in mod deosebit nociv in hipertrigliceridemie, deoarece zaharurile sunt elemente care se regasesc in mod natural in alcool, indiferent ca este vorba despre vin, bere sau coniac. In cazul unui nivel foarte ridicat al trigliceridelor, bauturile cu alcool sunt interzise in totalitate.
5. Pestele conservat in sos de ulei
Pestele este recomandat pentru sanatatea inimii, datorita grasimilor sanatoase din compozitia lui. Insa modul in care este gatit sau conservat poate sa il transforme intr-o optiune alimentara periculoasa in cazul unui nivel crescut de trigliceride. Carnea de peste trebuie sa fie preparata prin fierbere sau coacere.
Daca doriti sa consumati peste la conserva, verificati daca este conservat in sos de ulei si evitati-l. Pestele in suc propriu (apa) este o alternativa permisa.
6. Nuca de cocos
Nuca de cocos poate fi consumata sub mai multe forme, de la lapte de cocos sau apa de cocos, pana la fulgi sau ulei. Desi acest fruct exotic aduce o serie de beneficii starii de sanatate, este o sursa bogata de grasimi saturate, foarte nocive pentru echilibrul triglicerilor in sange.
7. Fainoasele
Pastele sau produsele de patiserie pot fi adevarate bombe de carbohidrati, pe care organismul ii poate transforma in trigliceride. Daca suferiti de hipertrigliceridemie, le puteti consuma, dar cu moderatie: o felie de paine la o masa (cel mult), 100 grame de orez sau paste sau 60 de grame de fulgi de ovaz preparati in orice forma.
8. Bauturile dulci
O cantitate foarte mare de zahar poate sa provina in organism in urma consumului unei bauturi dulci, fie ca este vorba despre ceai, sucuri carbogazoase, suc de fructe, specialitate din cafea sau ciocolata calda.
De vreme ce organismul transforma zaharurile in trigliceride cu o mare rapiditate, bauturile dulci nu sunt recomandate in nicio circumstanta in hipertrigliceridemie. In cel mai rau caz, este permisa maximum o ceasca pe zi, cu un continut cat mai redus de zahar.
9. Mierea si siropurile
Mierea, melasa, siropul de artar sau toppingurile dulci pentru bauturi si deserturi sunt surse sigure de crestere majora a nivelului trigliceridelor in sange. Prin urmare, in hipertrigliceridemie trebuie sa fie evitate in totalitate.
10. Alimentele cu grasimi saturate si trans
Prajelile si produsele de patiserierie furnizeaza cantitati mari de grasimi saturate si grasimi trans, foarte periculoase pentru organism chiar si atunci cand nu exista un exces de trigliceride in sange. Verificati cu atentie eticheta produselor alimentare pe care le cumparati si renuntati la cele care abunda in grasimi rele.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Lucruri surprinzatoare despre colesterol
- Uleiul de cocos - beneficii si riscuri
- Secretul unghiilor frumoase
- Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice
- 5 mituri surprinzatoare despre excesul de greutate
- Steatohepatita nonalcoolica (NASH)
- Dieta si bolile cardiovasculare
- Pancreatita
- Pancreatita acuta