Clickmed
programare rapida la medic

7 moduri prin care sa va pastrati in forma pe timpul iernii

Actualizat la data de: 20 Ianuarie 2014

Generalitati

Sus
7 moduri prin care sa va pastrati in forma pe timpul iernii

Pe timpul iernii, alimentatia si nivelul de miscare fizica se modifica in cazul tuturor fiintelor vii.

Daca animalele hiberneaza si au propriul mecanism natural de supravietuire in sezonul rece, oamenii tind sa urmeze diete mai consistente si sa cada prada sedentarismului.

Astfel, la sosirea primaverii, kilogramele in plus si nivelul de colesterol ajung in cele din urma sa scape de sub control. Din fericire, exista mai multe moduri prin care sa va pastrati in forma pe timpul iernii, pentru o sanatate de fier pe tot parcursului anului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ponturi pentru un stil de viata sanatos in sezonul rece
  3. Citeste pe aceeasi tema

Ponturi pentru un stil de viata sanatos in sezonul rece

Sus

Organismul face eforturi pentru a se adapta conditiilor de mediu la schimbarea fiecarui anotimp, insa sezonul rece ii ridica cele mai mari provocari. Temperaturile scazute, cantitatea redusa de lumina, apetitul alimentar crescut si lipsa de miscare isi pun amprenta asupra modului in care functioneaza corpul uman.

Din acest motiv, este important sa dati o mana de ajutor organismului sa isi mentina echilibrul si sa ramana in forma pana la sosirea primaverii. Sugestiile de mai jos va ajuta in acest sens.

1. Odihniti-va suficient

Un adult obisnuit doarme, in medie, 6 ore si jumatate pe noapte, mai putin decat cele 7-8 ore recomandate de specialisti. In timpul iernii, organismul cere in mod natural mai mult somn, astfel incat sa isi pastreze imunitatea in parametri optimi.

Astfel, profitati de zilele mai scurte si de noptile mai lungi, pentru a va bucura de un somn nocturn prelungit, de 8-9 ore, astfel incat sa satisfaceti necesitatea organismului de a-si reincarca bateriile la un nivel superior.

2. Consumati mai mult lapte

In sezonul rece, o persoana obisnuita are cu 80% mai multe sanse sa contacteze o raceala sau o gripa, de aceea intarirea sistemului imunitar trebuie sa fie o prioritate pe timp de iarna. Laptele si celelalte produse lactate (branza, iaurt, lapte batut etc.) sunt surse excelente de proteine si vitaminele A si B12. Totodata, furnizeaza din plin calciu, esential pentru oase puternice.

Iar cum un pahar de lapte cald este intotdeauna binevenit intr-o zi geroasa, nu ezitati sa il consumati cat mai des, preferabil in varianta degresata.

3. Urmati o dieta echilibrata

Sezonul rece nu este o perioada potrivita pentru dietele restrictive (intrucat sistemul imunitar slabit va predispune imbolnavirilor), insa nici meniurile hipocalorice nu sunt recomandate. Pentru a pastra un echilibru nutritional in regimul alimentar, este important sa introduceti cat mai multe fructe si legume in retete, care furnizeaza nutrienti de calitate, nu predispun ingrasarii si ajuta organismul sa elimine toxinele din produsele grase sau dulci.

Necesitatea de a consuma dulciuri si bauturi cu mult zahar creste pe timp de iarna, asa ca inlocuiti prajiturile, chipsurile si specialitatile din frisca si cafea, cu citrice racoritoare si fructe uscate.

Legumele de iarna, precum morcovii, pastarnacul sau napii, trebuie sa fie baza preparatelor culinare gatite in casa.

O cale excelenta de a suplimenta aportul de legume si fructe in dieta este sa incercati, cel putin saptamanal, sa pregatiti o reteta care sa includa un produs vegetal pe care nu il mancati de obicei.

4. Bucurati-va de un mic dejun copios

Iarna este anotimpul perfect pentru o masa de dimineata calda si copioasa, bogata in proteine si fibre. Un astfel de mic dejun va energizeaza, va ajuta sistemul imunitar sa ramana puternic si previne foamea accentuata in restul zilei, cand riscati sa exagerati cu gustarile nesatoase si cu cinele pline de calorii.

Ovazul contine o serie intreaga de vitamine importante si minerale, de aceea este recomandat sa il includeti cat mai des in meniul micului dejun. Caisele uscate, stafidele, bananele si citricele sunt alte alimente excelente pentru prima masa a zilei in sezonul rece.

5. Suplimentati aportul nutrientilor de care aveti nevoie

Intrucat varietatea de legume si fructe nu mai este la fel de generoasa in timpul iernii, carentele in vitamine si minerale sunt mult mai frecvente in sezonul rece. Discutati cu medicul dumneavoastra, apelati la un set nou de analize si aflati care sunt acele suplimente alimentare de care aveti nevoie pentru a va mentine in forma optima. O cura cu magneziu, zinc, acizi grasi omega-3 sau vitamina C va poate ajuta sa va mentineti vigoarea fizica si apetitul alimentar sub control.

6. Faceti cat mai multa miscare

Gerul de afara nu este un argument suficient de bun pentru adoptarea unui stil de viata sedentar pe timp de iarna. Multe persoane evita sa isi petreaca timpul in aer liber in sezonul rece, de teama sa nu se imbolnaveasca. In realitate, specialistii spun ca riscul de a contacta un virus sau o bacterie este mult mai mare in mediile inchise, unde temperatura si umiditatea sunt crescute.

Imbracati-va corespunzator si propuneti-va ca zilnic sa faceti miscare cel putin 15 minute, in orice forma va este placuta sau accesibila plimbarile alerte in parc, mersul pe jos, urcatul si coboratul scarilor, gimnastica in aer liber, vizitarea targurilor de iarna etc.

Mai mult decat atat, miscarea este posibila chiar si in casa. Doar 10 minute de gimnastica pe zi va scapa de risul ingrasarii si va intareste imunitatea. Dansul in fata televizorului este o alta varianta excelenta de a face sport in interior.

7. Socializati intens

Poate fi tentant ca, in sezonul rece, finalul de saptamana sa se consume pe canapea, lenevind in fata televizorului (de multe ori, cu gustari crocante, grase si sarate la indemana). Abandonati acest obicei periculos pentru minte si trup si incercati sa socializati mai mult.

Nu refuzati invitatiile in oras ale cunostintelor, largiti-va grupul de prieteni, organizati excursii de o zi la munte (drumetiile au propriul lor farmec pe timp de iarna si va ajuta sa slabiti si sa va eliberati de stres) sau pur si simplu propuneti-va sa desfasurati cat mai multe activitati distractive in familie, care sa presupuna angajarea mintii si a corpului in indeplinirea lor.

Inscrieti-va la un curs (veti avea o motivatie sa iesiti din casa si sa cunoastesti oameni noi) sau dedicati-va mai mult hobby-ului preferat, care sa va ocupe timpul in mod constructiv.


Medici specialisti Medicina alternativa

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate