Dieta inaintea Sarbatorilor de Iarna
Generalitati
SusA inceput numaratoarea inversa pana la startul Sarbatorilor de iarna, astfel ca trebuie sa ne pregatim temeinic organismul pentru impactul pe care il vor avea asupra sa preparatele hipercalorice specifice Craciunului si Revelionului.
E bine sa eviti dietele care promit slabiri spectaculoase in doar cateva zile si sa mizezi pe un regim hipocaloric.
Este adevarat ca e greu sa rezisti bunatatilor de Craciun si de Anul Nou. De aceea, cel mai bine este sa iti pregatesti bine corpul cu cateva saptamani inainte pentru numarul mare de carbohidrati si grasimi de la mesele de sarbatoare.
Iar cea mai sanatoasa dieta este cea hipocalorica. Potrivit nutritionistilor, acest regim alimentar te ajuta sa si slabesti 2-3 kilograme in cele cateva saptamani cat au mai ramas pana la Craciun, astfel incat sa fii in forma.
Regimul ti-l adaptezi singur, in functie de preferintele tale. Trebuie plecat de la numarul de calorii pe care obisnuiesti sa le asimilezi zilnic. Doza zilnica recomandata este de 2.500 de calorii pentru barbati si de 2.000 de calorii pentru femei. In cazul unei diete hipocalorice, e necesar sa reduci cu 500 numarul caloriilor asimilate zilnic.
Solutia este sa alegi un regim alimentar lejer, bazat pe carne in cantitati echilibrate, pe lactate si fructe. Acestea ii asigura organismului energie si un tonus psihic bun. De asemenea, consuma carbohidrati buni, cu eliberare lenta.
Reguli pentru dieta de dinaintea Sarbatorilor
SusStabileste-ti limite. In cazul oricarei diete, se recomanda consumul unor cantitati mici de mancare, in 5-6 prize, la ore regulate. E de preferat sa mananci putin si des decat o singura masa pe zi foarte consistenta, intrucat organismul nu stie sa gestioneze excesele.
Impune-ti un program clar. Spre exemplu, alege sa nu mai consumi carbohidrati dupa ora 18.00, astfel incat organismul sa aiba mai putine calorii de ars pe timpul noptii. Consuma carbohidrati in principal la micul dejun. Iti vor oferi suficienta energie pentru intreaga zi.
Renunta la produsele junk-food. Produsele zaharoase contin carbohidrati rai. Cel mai bine este sa le inlocuiesti cu fructe si legume in stare cruda. Nucile, semintele si fructele uscate sunt alternative potrivite la chipsuri sau prajituri. Acestea pot fi combinate cu iaurt natural, pentru un desert gustos si sanatos. Daca nu iti poti priva organismul de dulciuri, cel putin redu consumul la jumatate.
Evita alcoolul. Pentru ca Sarbatorile inseamna, de obicei, inclusiv usoare excese de bauturi alcoolice, e bine ca inaintea Craciunului sa existe o mica pauza. Alcoolul este bogat in calorii, deshidrateaza organismul, il oboseste si creste apetitul pentru mancare.
Sustine dieta cu exercitii fizice. Niciun regim alimentar nu ofera rezultatul scontat daca nu este sustinut de miscare regulata. Acest lucru nu inseamna ore intregi de antrenamente zilnice la sala, ci sunt suficiente 15-20 de minute de exercitiu intens acasa ori plimbari de jumatate de ora.
Cele mai eficiente metode pentru arderea caloriilor si pierderea grasimilor sunt exercitiile de aerobic, mersul pe bicicleta, joggingul, mersul pe jos, inotul si dansul. Inaintea antrenamentului, este recomandata cresterea aportului de proteine cu ajutorul unor shake-uri.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?