Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimente bogate in iod

Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2024

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Boala de reflux gastroesofagian este o consecinta a slabirii mecanismelor naturale de anti-reflux ale esofagului si stomacului, rezultand in trecerea continutului gastric (eventual si a bilei) la nivelul esofagului, cu aparitia unor simptome neplacute pentru pacient. In mod normal, la trecerea dintre esofag si stomac se afla un sfincter esofagian inferior, un inel muscular ce se comporta ca o valva, asigurand trecerea continutului intr-un singur sens.  Cauze Refluxul continutului gastric in esofag se produce din cauza inchiderii deficitare a valvei ce desparte esofagul inferior de stomac (sfincterul esofagian inferior). In mod normal sfincterul se deschide pentru cateva secunde in timpul inghitirii. In momentul cand relaxarea sfincterului are loc in alt moment decat cel al deglutitiei si pentru o perioada indelungata, continutul gastric reflueaza inapoi in esofag si irita mucoasa de la acest nivel, producand in timp leziuni. Factorii alimentari joaca un rol... [continuare]

Buna ziua. in urma investigatiilor alergologice efectuate mi-au iesit urmatoarele valori ale analizelor: val DAO 37,9 si val ECP val 127ng/ml. Simptomele mele sunt dureri dinti, amortiala si sensatie de arsura la nivelul varfului limbii, durere in capul pieptului. in cazul meu este vorba de intoreranta la histamina/ deficit dao sau opusul acestuia. Ce alimentatie ar fi recomandata sa adopt? alimente bogate in histamina sau fara histamina. Mi s-au recomansat injectii cu histamin injeel. sunt potrivite situatiei mele? Multumesc. Cristina [continuare]

In primul rand vreau sa va urez Craciun fericit si multa sanatate! Acum sa va zic care e problema mea...si va rog mult de tot sa imi dati un sfat. Dupa cum reiese si din nickname-ul meu am 20 ani. Desi e o varsta atat de frumoasa...de cativa ani ma lupt cu o afectiune, nu stiu daca sa ii zic boala..mi-e frica sa ii zic asa...constipatia..Doar ca e destul de grav, zic eu...defecatia e un chin, am scaune la 7-8 zile, uneori chiar la 9. De 2 ani cam am dureri la defecatie, sangerez. Am fost atunci la un medic, credeam ca am hemoroizi. Mi-a zis doar ca aveam o fisura. Acum de cateva luni, ma doar mai rau..sangerez in continuare si de multe ori ma trezesc noaptea cu o durere surda in zona rectala care trece de la sine. La medic nu am mai fost, stiu ca zic o prostie dar..mi-e frica de operatie..Vreau sa imi raspundeti, sa imi dati un sfat...ce sa fac..ma sperie foarte mult perioada dintre scaune, care e de in jur de o saptamana!!! Ce sa mai mananc nici nu stiu ca parca tot degeaba e...am... [continuare]

Buna ziua. Sunt gravida in luna a 5-a si am o problema in ceea ce priveste consumul de calciu. Daca nu mananc suficiente alimente bogate in calciu (produse lactate, branzaturi) ma dor oasele de nu mai pot. Daca mananc suficiente alimente bogate in calciu nu ma mai dor oasele dar ma dor rinichii. Nu mai stiu cum sa mananc produse care contin calciu astfel incat sa nu ma mai doara nici oasele dar nici rinichii. Sunt o persoana mai predispusa la a face pietre la rinichi dar nici nu pot renunta la calciu in aceasta perioada. Va rog frumos sa imi da-ti si mie un sfat. Multumesc. [continuare]

Comunitate medicala

Ma puteti ajuta?

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Cancer

Buna ziua! Va rog frumos sa-mi spuna cineva, daca un bolnav de cancer tiroidian, are voie sa consume seminte(samburi) de Migdal. Persoana respectiva, nu are voie sa consume nici un aliment care contine iod. De unde as putea lua o lista, cu alimente permise si interzise acestor bolnavi? Va multumesc anticipat, pentru raspunsul, pe care il astept . [continuare]

Buna ziua Va salut cu respect, numele meu este Marius si scriu aici o problema legata de depunere de calciu, cu nadejdea ca voi primi un raspuns Ajutator. In urma cu 13 ani, dupa o fractura cervicala C4-C6, am ramas paralizat, tetrapareza. La operatia cervicala a fost folosit ca grefon o bucatica de os de la sold, iar dupa 6 luni de la operatie a inceput sa se cunoasca o depunere de calciu pe femur, aproape de baza, langa sold de unde a fost luata bucatica de os, iar piciorul nu se mai poate indoi pana la 90 grade. Am investigat problema la medici ortopezi si au spus ca rezolvarea e prin operatie, dar ca dupa eliminarea depunerii de calciu prin operatie poate sa reapara. Mi-au recomandat ca e mai bine sa stau cu ea asa daca nu evolueaza si nu cauzeaza vreo problema afara de cum e deja flexia piciorului. Timp de 11 ani depunerea de calciu a ramas la aceeasi dimensiune, dar de cateva luni se cunoaste o marire a ei, mai pronuntata in exterior, cam de marimea unui ou de... [continuare]

Buna ziua! Ma numesc Cosmin si am 19 ani. De cateva zile am inceput sa am o senzatie ciudata care se manifesta in perioade diferite ale zilei, dar in mare parte apare seara. Simptomele ar fi: -senzatia de greutate a capului -senzatia de ameteala -furnicaturi la palme si maini si scaderea fortei -pierderi usoare de memorie (cand mai vorbesc, uit ce vroiam sa zic sau nu ma pot concentra la ceea ce am facut ieri) -concentrarea scazuta -zbaterea ploapei de la ochiul stang -schimbari ciudate de stari (nervi, depresie, frica) Unele din aceste simptome le-am mai avut si cand incepeam sa am cadere de calciu acum 4 ani. Problema e ca mananc destul de bine, lactate si alimente bogate in calciu, mai iau si suplimente de calciu o data pe an. Tin sa mentionez ca m-am lasat de fumat... [continuare]

buna ziua.am 20 ani si de vreo 5 zile nu am mai facut treaba mare.....nu stiu ce se intampa,probabil constipatie dar nu ma doare absolut nimic si ma simt foarte ok.....cu exceptia faptului ca in anus se simte o mica umflatura probabil hemoroid dar nici acesta nu ma doare deloc......inainte sa sesizez aceasta probabila constipatie am mancat o foarte mare cantitate de carne.....de la asta se trage.......am inceput sa mananca alimente bogate in fibre ,supe si fructe......oare cnd o sa merg la baie sa elimin tot din mine??? [continuare]

Comunitate medicala

Ce fel de anemie

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Boli ale sangelui

Buna seara! Sunt o adolescenta de 17 ani si doresc sa va adresez o intrebare legata de anemie. De o perioada buna de vreme la fiecare analiza facuta valorile mele raman aproape la fel: hematii peste limita (5,47), hemoglobina sub limita (11,10), hematocrit sub limita (33,40), volum mediu eritrocitar sub limita (61,10) si cantitatea de hemoglobina medie sub limita (20,30). In valorile acestea se incadreaza rezultatele ultimelor analize. (Tin sa mentionez ca aproximativ aceleasi valori le are si tatal meu). Pana acum am facut tratament pe baza de fier. Saptamana aceasta medicul din orasul nostru mi-a recomandat sa imi fac analize pentru a-mi vedea nivelul de Feritina. (Valoarea obtinuta m-a socat putin deoarece valorile medii sunt incadrate intre 13-68 ng/mL , iar ceea ce am obtinut eu este valoarea de 190.1 ng/mL). Am dus rezultatul medicului si mi-a prescris tot un tratament pe baza de fier (mi-a explicat ca in organismul meu nu exista o enzima care face legatura si astfel corpul... [continuare]

Buna seara! De ceva timp am observat ca la piciorul stang, in partea laterala interiaoa a genunchiului si putin spre spatele genunchiului, zona pare ca s-a inflamat inauntru. Cand pun mana este ceva tare, osos, nu se observa foarte bine, dar daca pun mana si compar cu celalalt genunchi, exista o diferenta. Nu ma doare, doar rareori cand merg poate prea mult sau daca stau prea mult cu piciorul intins in pat. Am 20 de ani, 52 de kg si 1.67 m inaltime. Lunar, in perioada menstruatiei, iau calciu sau magneziu si consum si alimente bogate in calciu (multe lactate). Stilul de viata este unul normal, nu consum tutun, bauturi carbogazoase sau alcool. Nu imi amintesc sa ma fi lovit, sa fi simtit ca apare asa ceva, nici nu se micsoreaza, nici nu inainteaza, din cate imi dau seama si verific tot timpul. Este ceva acolo clar, de parca osul a suferit o mica deformare. Oare ce as putea face? Cui m-as putea adresa si pentru ce fel de control? Multumesc frumos! [continuare]

Potasiu seric k sau kaliu

Din Analize Medicale

Potasiul este un mineral esential pentru organismul uman. Este un electrolit localizat cu preponderenta intracelular si care sustine buna functionare a muschilor.. 90% din potasiul din organism se gaseste in citoplasma celulelor, in special in musculatura striata. Potasiu se gaseste si extracelular, dar si in plasma. Potasiul echilibreaza efectele sodiului si ajuta la osmolaritatii. Nivelul normal de potasiu in sange variaza de la 3,6 pana la 5,2 milimoli pe litru (mmol/l). O dieta bogata in potasiu ajuta, asadar, la compensarea unor efecte nocive ale sodiului asupra tensiunii arteriale. Potasiul necesar organismului este obtinut din alimentatie. Alimentele bogate in potasiu includ: legume cu frunze verzi, precum spanacul, strugurii, murele, legumele radacinoase, citricele, bananele, avocado, sfecla, dovleacul. Rinichii ajuta la pastrarea cantitatii potrivite de potasiu in organism. Persoanele care sufera de afectiuni renale cronice intampina dificultati in eliminarea... [continuare]

Saturatia transferinei (sange) tfs

Din Analize Medicale

Transferina este principala proteina de transport a fierului in sange. Fiecare molecula de transferina prezinta doua situsuri de legare a fierului. In mod normal, doar 20-50 % din situsurile de legare a fierului sunt saturate. Saturatia transferinei consta intr-un calcul reprezentand procentajul acestui transferin care este saturat cu fier. La persoanele sanatoase, aproximativ o treime din transferina este saturata cu fier. Acest lucru lasa doua treimi ca rezerva pentru legarea suplimentara a transferinei in cazul in care este necesara. Saturatia transferinei se calculeaza din cantitatea masurata de transferina si de fier in sange. In cazurile cunoscute de deficit de fier, cantitatea de saturatie a transferinei este un indicator extrem de bun al cantitatii de depletie a fierului in organism. Saturatia transferinei este utilizata pentru a verifica supraincarcarea cronica cu fier, de exemplu cu aportul excesiv sau cu o boala genetica numita hemocromatoza. Testul este util in... [continuare]

Lipide totale (sange)

Din Analize Medicale

Lipidele sunt substante organice grase si reprezinta cea mai mare sursa de energie pentru organism. Cea mai mare parte a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau in piele, o mica parte circuland in sange sub forma lichida. Doua lipide importante, colesterolul si trigliceridele, sunt transportate in sange prin particule de lipoproteine. Fiecare particula contine o combinatie de molecule de proteine, colesterol, trigliceride si fosfolipide. Lipidele sunt clasificate in functie de densitatea lor astfel: - lipoproteine cu densitate mare (HDL), - lipoproteine cu densitate scazuta (LDL), - lipoproteine cu densitate foarte scazuta (VLDL). Monitorizarea si mentinerea unor niveluri optime ale acestor lipide este importanta pentru sanatate. In timp ce organismul produce colesterolul necesar pentru a functiona corect, sursa pentru o parte din colesterol este dieta. Consumul unei cantitati prea mari de alimente bogate in grasimi saturate si grasimi... [continuare]

Sideremie (fier seric) fe sau si

Din Analize Medicale

Fierul prezinta un rol important in transportul oxigenului catre tesuturi, dar si pentru producerea de energie, pentru buna functionare a muschilor si a organelor. Aproximativ 70% din fierul organismului este legat de hemoglobina in celulele rosii din sange. Restul este legat de alte proteine (transferina in sange sau feritina din maduva osoasa) sau depozitat in alte tesuturi ale corpului. Atunci cand hematiile se degradeaza, fierul este eliberat si transportat prin transferina la maduva osoasa si la alte organe, cum ar fi ficatul si splina. In maduva osoasa, fierul este depozitat si utilizat pentru a produce noi hematii. Sideremia reprezinta nivelul seric al fierului legat de transferina. Alimente bogate in fier sunt: spanacul, urzicile, lintea, fructele uscate, ouale, carnea, ficatul, vinul. Organismul are nevoie de mai mult fier in momentele de crestere (cum ar fi in timpul adolescentei), in perioada de sarcina, in timpul alaptarii sau in momentele cand exista niveluri... [continuare]

Magneziu seric mg

Din Analize Medicale

Magneziul reprezinta un element esential, necesar pentru mentinerea functionalitatii nervoase si musculare a organismului, consolidarea oaselor si intarirea sistemului imunitar. Aproximativ jumatate din cantitatea totala de magneziu din organism se gaseste in oase, o treime din acesta fiind legat de proteine. Absorbtia se produce la nivelul intestinului subtire, fiind favorizata de vitamina D. Eliminarea magneziului se realizeaza prin materiile fecale si pe cale urinara. Alimentele bogate in magneziu sunt legumele cu fructe verzi precum spanacul, varza, varza Kale, nucile si semintele (migdale, caju, seminte de floarea-soarelui, in, pecan), soia, pestele, avocado, bananele si ciocolata neagra. [continuare]

Tratamente eficiente pentru acnee

Tratamente eficiente pentru acnee

Actualizat la data de: 24 Mai 2021

Dr. Hancu Madalina-Florina
Medic rezident dermatovenerologie

Ce este acneea vulgara Acneea vulgara reprezinta o afectiune inflamatorie cronica a pielii, care determina aparitia de puncte albe (comedoane inchise), puncte negre (comedoane deschise) si cosuri pustule), in special la nivelul fetei, umerilor, spatelui, gatului, toracelui si bratelor, deoarece aceste zone prezinta cele mai multe glande sebacee.Acneea constituie o problema dermatologica intalnita atat la adolescenti, cat si la adulti. Semne si simptome Simptomele locale ale acneei vulgare pot include durere, sensibilitate sau eritem (roseata). Simptomele sistemice (generale) sunt cel mai adesea absente in acneea vulgara, insa in cazuri rare, dar severe, acneea vulgara poate duce la acneea conglobata si uneori la acneea fulminans care este mai severa decat acneea conglobata, prezentand simptome sistemice precum febra, dureri articulare si stare generala de rau. In plus, acneea vulgara poate avea un impact psihologic asupra oricarui pacient, indiferent de gravitatea sau gradul... [continuare]

Cancerul tiroidian

Cancerul tiroidian

Actualizat la data de: 26 Septembrie 2023

Dr. Alexandru Velcescu
Medic specialist in Oncologie

Generalitati Cancerul tiroidian apare atunci cand incep sa se dezvolte celule anormale la nivelul glandei tiroide, care are forma de fluture si este localizata in partea anterioara a gatului. Glanda tiroida produce hormoni care regleaza modul de utilizare al energiei si ajuta corpul sa functioneze normal. Cancerul tiroidian este o forma rara de cancer. Majoritatea cazurilor evolueaza favorabil, deoarece cancerul tiroidian se detecteaza timpuriu si se trateaza eficient în acest context.  Cauze Expertii nu cunosc cauza exacta a cancerului tiroidian, dar se stie ca cei expusi la multiple iradieri atat din mediu cat si prin terapii medicale, au un risc mai mare de dezvoltare a acestui tip de cancer. O radiografie dentara nu va creste riscul aparitiei cancerului. Insa tratamente iradiante anterioare ale capului, gatului sau toracelui (mai ales in timpul copilariei) pot creste sansele aparitiei cancerului tiroidian. Iradierea era utilizata intre 1920 si 1950 pentru tratarea... [continuare]

Buna ziua, As vrea sa stiu si eu ce regim se tine inainte de tratament cu iod radioactiv. Mi s-a spus ca nu am voie tot ce contine iod, fructe si legume cu fibra rosie, carne, produse lactate si oua, nuci, peste oceanic si fructe de mare . Dar nu stiu ce mai ramane sa pot consuma. Multumesc! [continuare]

Bolile de tiroida: cauze, prevenire si tratament

Bolile de tiroida: cauze, prevenire si tratament

Actualizat la data de: 22 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tiroida este o glanda endocrina in forma de fluture, situata in zona cervicala anterioara la nivelul gatului, si controlata de hipofiza si hipotalamus. Ea functioneaza pe baza de iod, un mineral gasit in unele alimente si in sarea iodata si produce mai multe tipuri de hormoni, care tin sub control ritmul cardiac si raspund de reglarea temperaturii corpului, precum si de rapiditatea cu care alimentele sunt convertite in energie. In plus, tiroida sintetizeaza calcitonina, o substanta care regleaza cantitatea de calciu din sange. Cancerul de tiroida Aproape 20-30% dintre romani sufera de gusa endemica sau gusa nodulara, o afectiune a tiroidei cauzata de lipsa de iod din alimentatie si manifestata prin aparitia unor micronoduli pe suprafata glandei tiroide. Acesti noduli sunt de cele mai multe ori benigni, insa pot degenera in timp in cancer. Procesul canceros se declanseaza cand anumite celule tiroidiene isi modifica ADN-ul (devin celule mutante) si incep sa se... [continuare]

Dieta pentru hipotiroidism

Dieta pentru hipotiroidism

Actualizat la data de: 05 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Hipotiroidismul reprezinta conditia medicala in care glanda tiroida nu produce destul hormon tiroidian. Tiroida este o glanda in forma de fluture, situata in partea din fata a gatului. Aceasta produce hormoni care controleaza modul in care organismul foloseste energia. Un nivel scazut de hormoni tiroidieni afecteaza intregul corp. Persoanele cu hipotiroidism experimenteaza senzatii de slabiciune si oboseala. Atunci cand afectiunea nu este tratata, este posibil sa apara cresterea nivelului de colesterol. Astfel se maresc riscurile de atac de cord sau accident vascular cerebral. In timpul sarcinii, hipotiroidisumul netratat poate afecta sanatatea copilului dumneavoastra. Cea mai buna dieta pentru gestionarea hipotiroidismului include consumul anumitor produse alimentare si eliminarea altora (chiar daca acestea sunt considerate, in general, sanatoase). Dieta mai trebuie sa contina suplimente naturale specifice si remedii pe baza de plante care ajuta la diminuarea... [continuare]

Comunitate medicala

Regim alimentar hipotiroidie

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

VA rog sa-mi indicati o publicatie sau un site unde pot gasi retete pentru hipotiroidie, ce alimente sa ocolesc si ce sa folosesc. [continuare]

Comunitate medicala

Dieta

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Dezechilibrele hormonale

as dori sa aflu cum se face o dieta daca am fost diagnosticata cu glanda tiroida si am si tensiune oscilanta [continuare]

Comunitate medicala

Noduli la glanda tiroida

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Tiroida

Sucul de noni e eficient pentru noduli tiroidieni? Cam cât timp trebuie sa comsum? Exista și alte tratamente naturiste? [continuare]

Topul celor mai bogate surse alimentare de proteine

Topul celor mai bogate surse alimentare de proteine

Actualizat la data de: 31 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Proteinele sunt substante organice, formate aproape integral din aminoacizi si prezente in toate celulele vii. Ele indeplinesc in organism functii fundamentale variate, fiind indispensabile vietii. Proteinele provenite din produsele animale (carne, lapte, branza, oua) contin toti cei 25 de aminoacizi existenti si se numesc proteine complete, de mare calitate. Proteinele vegetale nu contin toti aminoacizi, dar sunt mai sanatoase si pot fi combinate intre ele pentru o alimentatie completa. Iata topul celor mai bogate alimente in proteine: Pestele In functie de specie, pestele poate contine pana la 94% proteine, cum este cazul tonului. Somonul, pe de alta parte, contine 46% proteine. Pestele este totodata bogat in grasimi esentiale (Omega 3 si 6), care reduc inflamatiile, fluidizeaza sangele si sustin buna functionare a creierului. Carnea slaba Carnea reprezinta cea mai cunoscuta sursa de proteine, insa trebuie aleasa si preparata cu grija, pentru a nu da peste cap... [continuare]

Generalitati Organismul omului, ca si al animalelor, este constituit si din materie neorganica, adica din minerale (electroliti): metale si metaloide (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, iod etc.). Aceste minerale sunt introduse in organism odata cu apa si alimentele. In mod normal exista un echilibru intre cantitatea de minerale introdusa si cantitatea de minerale eliminata din organism prin urina, materii fecale, sudoare, saliva, lacrimi. Perturbarea acestui echilibru, fie printr-un exces fie printr-un deficit, produce tulburari in functia normala a organismului. De obicei, excesul de minerale este rar intalnit deoarece organismul are capacitatea de a regla compozitia in minerale a sangelui, eliminand surplusul de fecale sau urina pe alte cai. Numai in cazul in care functia rinichiului este tulburata de anumite boli, mineralele neputandu-se elimina, se acumuleaza excesiv in organism. Lipsa de minerale in organism este cauza fie a unei alimentatii sarace in... [continuare]

7 alimente fermentate care fac minuni pentru organism

7 alimente fermentate care fac minuni pentru organism

Actualizat la data de: 04 Februarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele fermentate aduc beneficii importante organismului datorita continutului bogat de bacterii probiotice esentiale pentru echilibrul florei intestinale. Gustul lor intepator se datoreaza procesului de transformare a zaharurilor in compusi alcoolici, prin interventia bacteriilor sau a drojdiei. Specialistii spun ca introducerea alimentelor fermentate cat mai des in dieta zilnica are efecte pozitive asupra functionarii intregului organism, inclusiv asupra sistemului imunitar. Ce sunt alimentele fermentate Alimentele fermentate au trecut printr-un proces de lacto-fermentatie, prin care lactoza este transformata in acid lactic. Dezvoltarea lactobacililor confera un gust acru alimentului, facandu-l totodata mai usor de digerat. In acelasi timp, lacto-fermentatia are efect de conservare, produce enzime benefice, vitamine din complexul B, acizi grasi omega-3 si diverse tulpini de bacterii probiotice. Fermentatia naturala a alimentelor s-a dovedit a fi eficienta... [continuare]

Top 5 alimente care indeparteaza durerile

Top 5 alimente care indeparteaza durerile

Actualizat la data de: 06 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ghimbirul, somonul, cafeaua, salvia sau uleiul de masline sunt cateva dintre ingredientele pe care natura le-a inzestrat cu numeroase proprietati benefice pentru organismul uman. Bogate in antioxidanti, acizi grasi omega 3 si compusi chimici naturali, aceste alimente lupta impotriva durerilor si previn imbatranirea prematura. 5 alimente care indeparteaza durerile Ghimbir pentru dureri musculare Ghimbirul este o radacinoasa ideala pentru inlaturarea durerilor stomacale si a racelilor. Este insa si un aliment cu puternice proprietati antiinflamatorii, care reduc durerile produse de [continuare]

Secretele alimentatiei sanatoase si ale portiilor controlate

Secretele alimentatiei sanatoase si ale portiilor controlate

Actualizat la data de: 20 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Printre alimentele preferate ale multora dintre persoane se numara dulciurile, painea, preparatele din carne de pui sau vita, bauturile acidulate, pizza, pastele si orezul. Majoritatea oamenilor nu includ in meniul zilnic fructe sau legume. Ca atare, multe dintre mesele principale ale oamenilor sunt bogate in grasimi si zahar. Modalitati sanatoase de pregatire a meselor Iata mai jos cateva sfaturi si recomandari pentru a avea o alimentatie sanatoasa si pentru a pastra dimensiunea corecta a portiilor de alimente. Ce sa consumati in cantitati mai mici Incercati sa eliminati din dieta dumneavoastra, alimentele bogate in grasimi rele si zaharuri. Limitati produsele de tip fast-food, cerealele rafinate, grasimile saturate si grasimile trans. Folositi mai putina sare, pentru a evita riscul declansarii hipertensiunii arteriale si a bolilor renale. Ce ar trebui sa consumati mai mult Consumati mai multe produse alimentare nutritive: fructe de mare, cereale... [continuare]

Cum sa tineti sub control poftele alimentare din timpul noptii

Cum sa tineti sub control poftele alimentare din timpul noptii

Actualizat la data de: 13 Februarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Poftele alimentare din timpul noptii sunt o cauza frecventa a ingrasarii, deci un dusman atroce pentru sanatate. Deseori, dorinta aprinsa de a consuma o gustare dulce sau bogata in grasimi intre cina si ora de culcare vine pe fondul unui regim alimentar dezechilibrat sau al unui tumult emotional controlat in mod eronat prin mancare. Medicii nutritionisti recomanda o serie de strategii prin care sa eliminati poftele alimentare din timpul noptii, astfel incat sa preveniti probleme de sanatate precum obezitatea, diabetul si depresia. Prevenirea mancatului la ore tarzii Mancatul la ore tarzii poate avea atat cauze fiziologice, cat si cauze psihologice. Asadar, poftele alimentare de seara apar fie din pricina dietei zilnice necorespunzatoare (saraca in nutrienti de calitate), fie din cauza unor dezechilibre hormonale sau de natura psihica. Deseori, apetitul greu de controlat pentru anumite alimente indica nevoi specifice ale organismului (de pilda, pofta de... [continuare]

Pagina 4 din 34 (1000 rezultate)