alimente bogate in calciu
Boala de reflux gastroesofagian
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Boala de reflux gastroesofagian este o consecinta a slabirii mecanismelor naturale de anti-reflux ale esofagului si stomacului, rezultand in trecerea continutului gastric (eventual si a bilei) la nivelul esofagului, cu aparitia unor simptome neplacute pentru pacient. In mod normal, la trecerea dintre esofag si stomac se afla un sfincter esofagian inferior, un inel muscular ce se comporta ca o valva, asigurand trecerea continutului intr-un singur sens. Cauze Refluxul continutului gastric in esofag se produce din cauza inchiderii deficitare a valvei ce desparte esofagul inferior de stomac (sfincterul esofagian inferior). In mod normal sfincterul se deschide pentru cateva secunde in timpul inghitirii. In momentul cand relaxarea sfincterului are loc in alt moment decat cel al deglutitiei si pentru o perioada indelungata, continutul gastric reflueaza inapoi in esofag si irita mucoasa de la acest nivel, producand in timp leziuni. Factorii alimentari joaca un rol... [continuare]
Dieta pentru sanatatea rinichilor
Dr. Maria Zarva
Medic specialist medicina generala
Generalitati Dieta este un component important al starii de sanatate. Educatia nutritionala, cat si bunele obiceiuri alimentare sunt esentiale in mentinerea starii de sanatate. O dieta corecta si sanatoasa contribuie substantial la prevenirea bolilor si a mortii premature. Varietatea, echilibrul si moderatia sunt componentele de baza ale dietei sanatoase . Alimentatia unui om sanatos se bazeaza pe necesitatea cresterii consumului de cereale, vegetale si fructe si a scaderii consumului de grasimi, grasimi saturate, colesterol, zahar si sodiu. Rinichii sunt organe pereche, situati de o parte si de alta a coloanei vertebrale, retroperitoneal, cu rol principal de a filtra sangele si a elimina prin urina substantele daunatoare sau inutile organismului. Rinichii regleaza compozitia urinii, iar prin productia hormonala regleaza presiunea sanguina, raportul baze-acizi (pH), mineralizarea osoasa, procesul de formare a globulelor rosii in maduva osoasa. Recomandari Dieta sanatoasa... [continuare]
Spasmofilie - cauze, simptome, tratament
Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Ce este spasmofilia Spasmofilia este o afectiune caracterizata prin spasme involuntare ale muschilor, tetanie, tremor si convulsii. Spasmofilia este o boala cauzata de deficitul de micronutrienti din organism, in special de calciu si magneziu. Deoarece femeile au o predispozitie mai mare catre pierderea de calciu (lactatie, menstruatie etc.), respectiv magneziu si au un aport alimentar mai scazut al acestor minerale (din cauza stresului, dietei etc.), boala este destul de frecvent intalnita in randul femeilor tinere. Cauzele spasmofiliei Principala cauza a bolii este dieta improprie care sta la baza dezechilibrului de calciu si magneziu din organism. Tulburarea poate fi mostenita, in cazul in care unul dintre parinti sufera de aceasta boala. Cea mai comuna forma ereditara a spasmofiliei o reprezinta atacurile de panica. Spasmofilia poate sa apara si ca o conditie secundara a altor patologii, cum ar fi unele disfunctii endocrine, pancreatita, ca efect advers in urma... [continuare]
Dieta pentru menopauza: ce sa mananci pentru a ajuta la gestionarea simptomelor
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati O dieta echilibrata din legume, calciu si soia poate ajuta la gestionarea simptomelor. Menopauza vine cu o multime de suisuri si coborasuri. Pe masura ce nivelul de estrogen scade, lucruri precum temperatura corpului si greutatea pot creste. Deci, cum sa ramai echilibrat pe rollercoaster-ul care este menopauza? In medie, menopauza are loc in jurul varstei 51 - asta inseamna ca ai incetat sa ai menstruatie timp de 12 luni intregi. Dar este posibil sa incepeti sa simtiti simptome mai devreme decat va asteptati. Perimenopauza - perioada cu putin timp inaintea menopauzei - poate afecta femeile incepand de la 40 de ani, desi poate incepe inca de la 35 de ani in a numite cazuri. In acest timp, puteti incepe sa simtiti simptome de bufeuri, schimbari de dispozitie si energie scazuta, in timp ce scaderea estrogenului poate incepe sa va afecteze oasele, masa musculara si metabolismul. Cum influenteaza alimentele simptomele? A avea o dieta bine echilibrata este esentiala in... [continuare]
Ce si cat mancam in sarcina Desi este bine cunoscuta ideea de a ,,manca cat pentru doi’’ atunci cand ramaneti insarcinata, trebuie sa stiti ca acesta este doar un mit. Surplusul caloric pe care ar trebui sa il aiba femeile ce raman insarcinate consta in 500 de kilocalorii, in plus fata de dieta lor obisnuita. Exista o lista de alimente si micronutrienti ce nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica a femeilor insarcinate, precum si cateva tipuri de alimente ce nu sunt recomandate in aceasta perioada. Alimente recomandate Odata ce ramaneti insarcinata, pentru buna dezvoltare a fatului veti avea nevoie de 200 pana la 300 de calorii in plus, obtinute din alimente bogate in nutrienti precum carnea slaba, lactatele cu procent redus de grasime, fructe, legume si cereale integrale. Surplus caloric poate creste pana la 500, pe parcursul sarcinii. Este important sa fiti atenta la alimentele pe care le consumati in fiecare zi si sa evitati, pe cat posibil, produsele procesate,... [continuare]
Alimentatia copilului
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Nutritia copilului Nutritia pentru copii se bazeaza pe aceleasi idei ca si alimentatia pentru adulti. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestia se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model de alimentatie pentru cresterea si dezvoltarea copilului ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Deficientele nutritionale Din pacate, deficientele nutritionale pot aparea la copii atunci cand dieta lor include un exces de alimente bogate in grasimi, zahar si sare. Acestea sunt adesea sub forma de bunatati (chips-uri, ciocolata, acadele, bauturi racoritoare) sau in alimente care au fost procesate. Copiii care nu consuma o dieta variata care include suficiente alimente proaspete si integrale risca consecinte pe termen lung asupra sanatatii. Semne si simptome Simptomele unei diete proaste pot... [continuare]
Acizii grasi omega 3
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Ce sunt acizii grasi omega-3 Acizii grasi omega-3 sunt considerati acizi esentiali, necesari pentru sanatatea umana dar pe care organismul nu poate sa-i produca in mod natural: acestia trebuie furnizati prin intermediul alimentelor. Acizii grasi omega-3 pot fi gasiti in anumite tipuri de peste cum ar fi somnul, tonul, halibut, fructe de mare, unele plante, seminte si nuci. Acizii grasi polinesaturati sau acizii grasi omega-3 joaca un rol important in functionarea creierului precum si in dezvoltarea normala a organismului. Acestia pot reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Consumul de peste se recomanda de cel putin doua ori pe saptamana. Cercetarile au demonstrat ca acizii grasi omega-3 reduc inflamatia si diminueaza riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare, cancerului si artritei. Acizii grasi omega-3 sunt foarte concentrati la nivelul creierului si se pare ca sunt esentiali pentru buna desfasurare a proceselor cognitive (performanta creierului si a memoriei) si a... [continuare]
Nutritia pe timpul verii
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Vara este anotimpul potrivit pentru adoptarea unei diete sanatoase, hipocalorice, dar diversificate, ideala pentru scaderea in greutate si totodata pentru pastrarea unui echilibru metabolic corespunzator. Vara aduce cu ea o multime de alimente gustoase si hranitoare precum fructele de padure (bogate in antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului), rosiile, ardeii grasi (sursa bogata de vitamina C), pestele si salatele de legume si fructe. Exista mai multe probleme de sanatate sau legate de ingrijirea corporala care pot fi remediate prin adoptarea unei diete corespunzatoare. Pe timpul verii, limonada, sucurile ,frutele si multa apa au devenit parte din dietele de vara pentru a mentine organismul in mod natural racoros. Cu toate acestea , lichidele nu sunt singura solutie pentru a invinge caldura si pentru amentine organismul hidratat. anumite alimente ajuta ,de asemena,la mentinerea corpului in forma si racoare in lunile calde. Pielea uscata si... [continuare]
Constipatia
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Desi majoritatea persoanelor catalogheaza drept constipatie absenta tranzitului intestinal pe o perioada mai lunga de o zi, aceasta este caracterizata atat de frecventa, cat si consistenta scaunului. Activitatea normala a tubului digestiv poate varia de la trei scaune pe zi pana la 3 scaune pe saptamana, fara a indica o afectiune subiacenta. De asemenea, aproape fiecare individ poate avea scaune mai rare decat in mod obisnuit si cu caracter temporar, in functie de diversi factori de mediu, precum hidratarea, alimentatia sau schimbarea habitatului. Intelegand cauzele care duc la declansarea constipatiei, pacientii pot prezenta ameliorarea si chiar preventia acesteia pe termen lung. Cauzele constipatiei Pentru a intelege ce inseamna constipatia, trebuie explicat mecanismul prin care functioneaza colonul (intestinul gros). Pe masura ce alimentele semilichide avanseaza in tubul digestiv, pe intreg traiectul intestinal au loc procese de reabsorbtie a apei, astfel... [continuare]
Arsurile gastrice, hernia hiatala si boala de reflux gastroesofagian (gerd)
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Esofagul reprezinta o structura anatomica tubulara, prin intermediul careia alimentele trec din cavitatea bucala in stomac. La nivelul portiunii distale, acesta prezinta un orificiu (cardie) controlat de un muschi denumit sfincter esofagian inferior, cu rol de a preveni refluarea alimentelor si sucului gastric din stomac inapoi in esofag. Boala de reflux gastroesofagian (gastroesophageal reflux disease- GERD) apare in momentul in care sfincterul esofagian inferior, cu rol de valva, nu se mai inchide eficient, continutul gastric patrunzannd la nivelul mucoasei esofagului. Odata intrat in contact cu mucoasa esofagiana, cu structura diferita de cea a stomacului, acidul gastric determina un efect iritativ asupra acesteia, generand pirozisul sau senzatia de arsura localizata in capul pieptului, retrosternal. Prin avansarea acidului de-a lungul lesofagului, acesta poate determina si o senzatie de gust acru la nivelul cavitatii bucale. Simptome Asa cum este... [continuare]
Generalitati Alimentatia sanatoasa nu inseamna o nutritie stricta, mentinerea unei siluete subtiri sau privarea de alimente preferate. O stare generala de bine, mai multa energie, stabilizarea starii de spiri si mentinerea sanatatii organismului - toate aceste lucruri sunt posibile cu o dieta potrivita pentru fiecare persoana. Puteti invata cum sa va extindeti gama de alimente sanatoase si sa cunoasteti felul in care va puteti planifica dieta astfel incat sa se transforme intr-una sanatoasa si gustoasa. Propuneti-va sa atingeti succesul Acest lucru il puteti face prin planificarea unei diete sanatoase cu pasi marunti, si nu prin schimbari nutritionale drastice. Cu schimbari usoare, treptate, dieta dvs. s-ar putea transforma intr-una sanatoasa, mai devreme decat va asteptati. - Simplificati In loc sa va preocupe numaratul caloriilor sau masurarea portiilor, ganditi dieta dvs. in termeni de culoare, varietate si prospetime. Incepeti usor si modificati pe termen lung unele... [continuare]
Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cele mai multe dintre pietrele la rinichi sunt formate din oxalat si calciu. Pietrele la rinichi apar atat la barbati cat si femei din multiple cauze, printre care dieta, genele mostenite etc. Medicii prescriu pentru prevenirea pietrelor la rinichi un regim alimentar cu un nivel scazut de calciu. Aceasta abordare are sens daca este inteles modul in care calciul este gestionat in organism. Nivelul de calciu din sange este mentinut destul de constat, in general, prin dieta. Modificarea cantitatii de calciu din dieta duce la schimbari minore ale nivelurilor de calciu din sange. [continuare]
Generalitati Potasiul este un mineral care se gaseste in multe alimente. Acesta ajuta inima sa bata regulat, contribuie la mentinerea echilibrului de lichide in organism si permite functionarea corecta a muschilor si a nervilor. Corpul uman are nevoie in mod natural de potasiu, pentru a desfasura mai multe functii, printre care si contractia corespunzatoare a muschilor cardiaci. Rinichii sunt principalele organe care se ocupa de controlul nivelului de potasiu din sange. Persoanele care utilizeaza anumite medicamente sau cele care sufera de boli renale cronice, trebuie sub indrumarea medicului, sa limiteze cantitatea de potasiu din dieta lor, pentru a pastra valorile normale ale acestui mineral. De ce trebuie sa reduceti potasiul din dieta? In mod normal, nivelul de potasiu din organism este echilibrat prin consumul de alimente care contin acest mineral. Excesul de potasiu este eliminat prin urina. Totusi, persoanele care au fost diagnosticate cu boli renale cronice nu pot... [continuare]
Generalitati Din cauza programului incarcat si a stilului de viata alert este din ce in ce mai greu unei persoane sa adopte o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Cu toate acestea, din cauza severitatii simptomelor, boala Crohn este un motiv serios pentru reevaluare a obiceiurilor alimentare. Printr-o dieta corecta si prin evitarea alimentelor care declanseaza simptomele afectiunii, puteti controla boala Crohn, va puteti mentine greutatea corporala si va puteti imbunatati starea generala de sanatate. O dieta bogata in substante nutritive este recomandata tuturor persoanele. Pacientii care sunfera de boala Crohn pot manifesta diaree, apetit alimentar scazut, iar absorbtia de vitamine si minerale se realizeaza cu dificultate. Desi nu exista nicio dieta speciala care sa previna sau sa vindece boala Crohn, adoptarea unui regim alimentar cu un nivel ridicat de nutrienti este o parte vitala a managementului medical al bolii. Digestia si boala Crohn Digestia alimentelor are loc in... [continuare]
Generalitati O alimentatie sanatoasa si echilibrata creste sansele unei sarcini usoare, fara complicatii si poate creste sansa de a da nastere unui copil sanatos, putand chiar reduce riscul unor afectiuni cronice ce pot apare in primii ani ai copilariei. Cu toate ca mai exista inca multe persoane care cred in conceptia gresita conform careia fatul poate lua din corpul mamei toti nutrientii de care are nevoie indiferent daca ea are sau nu o alimentatie corespunzatoare, atat studiile efectuate cat si frecventa mare a copiilor dismaturi si cu malformatii congenitale nascuti in timpul foametei din al doilea razboi mondial, au dovedit contrariul. Lipsa sau surplusul unor principii alimentare din dieta are repercursiuni asupra dezvoltarii fatului. De aceea, in timpul sarcinii, mai mult decat oricand femeia trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata; in cazul in care femeia a avut o astfel de alimentatie si inainte de sarcina, sansele de a avea un copil sanatos cresc... [continuare]
Defectele de nastere si dieta mamei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentatia corecta inainte de conceptie si in timpul sarcinii poate ajuta la prevenirea defectelor congenitale. Defectele de nastere, care reprezinta anomalii structurale sau functionale prezente la nastere, determina disabilitati fizice sau mentale. Ele reprezinta, de asemenea, cauza principala de deces la copii cu varsta sub un an. Cu o alimentatie adecvata a mamei sau suplimente alimentare administrate inainte de conceptie si in timpul sarcinii, cateva mii din aceste defecte pot fi prevenite. Dieta materna si defectele congenitale Lipsa vitaminei B9, cunoscuta de obicei sub numele de acid folic, din dieta mamei poate detemina defecte de tub neural la copil. Defectele de tub neural, cum sunt spina bifida si anencefalia, sunt probleme de dezvoltare ale creierului sau coloanei vertebrale, dezvoltare care incepe in timpul primului trimestru de sarcina. La un copil cu spina bifida, coloana vertebrala nu se inchide complet, determinand leziuni ale... [continuare]
Generalitati In functie de sursa, o dieta cu alimente crude poate fi calea catre o stare perfecta de sanatate sau poate cauza stare grava de subnutritie. Adevarul este undeva la mijloc. Unii specialisti considera ca o dieta care consta in principal in consumul de alimente nepreparate si neprocesate poate avea ca rezultat un corp mai suplu, o piele mai frumoasa si un nivel mai ridicat de energie. De asemenea, ar putea sa scada riscul aparitiei multor boli. Dieta cu alimente crude Principiul care sta la baza acestei diete este consumul alimentelor in starea lor naturala negatite si neprelucrata - forma cea mai sanatoasa pentru organism. Dieta cu alimente proaspete este un mod de viata, nu este un plan de pierdere in greutate. Urmarea unei astfel de diete nu este usoara. Cele mai multe dintre alimentele specifice acestei diete sunt tocate, amestecate, decojite si deshidratate in bucatarie. Acest lucru se intampla intrucat aceasta dieta presupune in proportie... [continuare]
Generalitati Alterarea gustului reflecta scaderea capacitatii de a percepe savoarea alimentelor (hipogeuzia), modificarea modului de perceptie al alimentelor (disgeuzie) sau pierderea completa a simtului gustativ (ageuzie). De asemenea, se refera la prezenta unui gust metalic, asemanator cu cel al medicamentelor. Modificarile de gust pot sa apara ca o consecinta a afectiunilor bucale sau chiar cancer. Gustul alterat poate avea un rol important in nutritia unui pacient care are cancer. Pacientii care manifesta aceasta afectiune pot evita anumite alimente, isi pot pierde apetitul (anorexie) si pot scade in greutate. Probleme de alimentatie se pot instala si atunci cand o persoana sufera de xerostomie (gura uscata) sau are o infectie bucala (afte, de exemplu). Cauze Oamenii au capacitatea de a simti gustul amar, sarat, acru, dulce si aromat prin intermediul papilelor gustative. Acestea sunt localizate pe limba, in partea din spate a cerului gurii si la nivelul... [continuare]
10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile
Autor: SfatulMedicului
Atentie la alimentatie O dieta daunatoare pentru inima unui barbat are efect negativ si asupra abilitatii sale de a obtine si mentine o erectie. Cercetatorii au demonstrat ca acele obiceiuri alimentare care pot cauza infarct, prin obstructia fluxului de sange in artera coronara - regim sarac in fructe si legume si bogat in grasimi, prajeli si mancare procesata - pot impiedica vascularizarea penisului, blocand fluxul de sange. Studii recente confirma faptul ca disfunctiile erectile sunt rar intalnite in cazul barbatilor care adopta dieta traditionala mediteraneana, bazata pe fructe, vegetale, cereale, grasimi benefice pentru inima: ulei de masline, alune, peste si vin. Alimente recomandate in prevenirea/ameliorarea disfunctiilor - Pepenele verde Prin continutul bogat in citrulina, pepenele verde ajuta la relaxarea si decontractarea vaselor de sange, sustinand vascularizarea penisului. Odata ajunsa in organism, citrulina se transforma in arginina, eliberand acid nitric. [continuare]
Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta echilibrata este cea care contine o cantitate suficienta de bioelemente, vitamine, fibre si trofine, pentru a asigura o buna functionare a organismului, pentru a-l face apt sa lupte impotriva stresului si a factorilor nocivi din mediu. Studii conduse de cercetatorii americani au concluzionat ca majoritatea adultilor nu au integrate in dieta substante nutritive esentiale, incepand cu calciu si terminand cu vitamine complexe. De astfel de substante organismul are nevoie pentru asigurarea energiei necesare desfasurarii proceselor vitale, pentru sintetizarea de substante proprii si repararea uzurii, iar o dieta echilibrata, continand substantele nutritive mentionate, in cantitati optime, este cea mai sigura cale de a evita aparitia dezechilibrelor, cu toate consecintele lor (afectarea cresterii, a capacitatii de munca si a starii de sanatate). Calciu - esential pentru mentinerea sanatoasa a oaselor, muschilor si nu numai... La nastere, scheletul fetal are... [continuare]
Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli
Autor: SfatulMedicului
Calciul si osteoporoza Calciul reprezinta unul din cele mai importante elemente minerale, fiind esential in dezvoltarea normala a scheletului (oasele contin peste 90% din totalul calciului din organism), a dentitiei, are roluri importate in conducerea nervoasa, contractia musculara si in procesul de coagulare a sangelui. Necesarul de calciu depinde de varsta, sex si starea metabolica a organismului, fiind mai ridicat in copilarie (pe parcursul formarii si mineralizarii osoase), in cazul femeilor insarcinate, sau in cazul celor care sunt in perioada de menopauza. Specialistii sunt de parere ca aportul dietetic de calciu trebuie sa fie in permanenta cat mai ridicat, organismul asimiland in procente si proportii diferite acest mineral pana la varsta de 30 de ani (inclusiv). In general, doza minima recomandata este de aproximativ 1000 mg zilnic, cu anumite particularitati: - copiii intre 1-10 ani: 800-1200mg - intre 11- 24 ani: 1200-1500mg - femeile la menopauza: 1500mg zilnic. [continuare]
Dieta poate ajuta la ameliorarea simptomelor artritei reumatoide?
Autor: SfatulMedicului
Dieta poate ajuta? Persoanele care sufera de artrita reumatoida au auzit de o dieta specifica sau anumite alimente, care pot ameliora durerea, rigiditatea articulara si oboseala. Intr-o zi, alimentatia poate deveni tratament de electie pentru persoanele care sufera de artrita sau de alte afectiuni inflamatorii inrudite. Consumarea anumitor alimente si evitarea altora poate ajuta la ameliorarea simptomelor artritei reumatoide. Totusi, conform specialistilor, nu exista o dieta pentru artrita. Pe de alta parte, daca pacientul observa ca anumite alimente ii agraveaza artrita si altele ajuta la ameliorarea simptomelor, se recomanda ca persoana sa faca anumite modificari in dieta. Potrivit unui studiu realizat recent, 30-40% dintre pacientii cu artrita reumatoida pot beneficia de pe urma excluderii anumitor alimente identificate. O dieta de eliminare ghideaza pacientul in indepartarea alimentelor suspecte din dieta zilnica. Dupa o perioada de timp, pacientul poate reintroduce,... [continuare]
Generalitati Pastele sunt usor de preparat si sunt hranitoare in cazul in care contin ingrediente importante pentru organism. Un fel de mancare ce va contine spaghete va fi bogat in fibre dietetice, vitamine din grupul B si minerale. Pentru o masa sanatoasa se vor alege spaghetele din cereale integrale peste care se vor adauga mai degraba sos de rosii si legume, decat carne tocata si branza. Spaghetele din faina integrala Specialistii recomanda sa se consume spaghete din grau integral pentru a beneficia din plin de substantele nutritive oferite de o portie de paste. Spaghetele care sunt preparate din faina alba rafinata, contin mai multe grasimi si calorii decat cele din grau integral. O optiune pentru consumatorii care nu agreaza textura cerealelor integrale, sunt spaghetele din faina alba imbogatite cu substante nutritive. Insa, in acest caz nu se va beneficia de fibrele continute de cerealele integrale. Carbohidratii Spaghetele sunt un tip de aliment bogat in... [continuare]
Probleme frecvent intalnite Problemele cavitatii orale nu sunt un fapt neobisnuit.Oricine se confrunta cu ele din cand in cand. Astfel de probleme pot implica gingiile, limba, buzele, fata interna a obrajilor, palatul si planseul cavitatii, regiunea orofaringiana sau dintii. Se pot resimti ca senzatii permanente de uscaciune in gura sau gustul alimentelor poate fi perceput altfel, poate sa apara un miros neplacut in gura, sa existe niste pustule la nivelul gingiilor, obrajilor, limbii, are pot ingreuna mancatul sau vorbitul. Astfel de probleme par complicate, numeroase si grave, insa majoritatea se amelioreaza si dispar in prezenta unui tratament adecvat. Probleme ale cavitatii bucale Afte bucale - se prezinta sub forma unor leziuni ulcerative in gura. Cel mai frecvent apar la nivelul limbii, pe fata interna a obrajilor si a buzelor. Nu sunt contagioase insa au tendinta la recurenta. Leziunile sunt dureroase si afecteaza mult vorbitul, mestecatul. Debuteaza in copilarie sau... [continuare]
10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vitaminele joaca un rol important in alimentatie si dezvoltarea organismului. Produsele alimentare sanatoase contin o multime de vitamine si nutrienti. Este adevarat, ca oamenii nu primesc suficiente vitamine doar din dieta zilnica. Conform datelor actuale, barbatii ar trebui sa consume cu 350% mai multe legume si cu 150% mai multe fructe decat o fac in prezent. Tipuri de vitamine Exista doua tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi si cele solubile in apa. Absorbtia are loc atunci cand acestea ajung in intestinul subtire. Vitaminele solubile in apa sunt transportate in mod activ pentru absorbtie, ceea ce inseamna ca moleculele din intestine le conduc in intestin de unde acestea pot patrunde apoi in fluxul sanguin. Din moment ce acestea se dizolva in apa, vitaminele sunt eliminate din organism zilnic. Asa cum sugereaza si numele, vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi. Acest lucru se intampla cu ajutorul bilei, adica prin digestia grasimilor in... [continuare]
Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]
Buna ziua. Ma numesc Georgiana si am 17 ani. Am fost diagnosticata in decembrie cu colica renala stanga si mi s-a spus sa beau multe lichide si ceaiuri. As vrea sa stiu ce alimente nu imi sunt potrivite pentru diagnosticul care il am. Ce alimente influenteaza producerea pietrei la rinichi pentru a sti cum sa mananc sanatos pentru problemele care le am. Va multumesc frumos pentru timpul acordat. [continuare]
Buna ziua.De cativa ani de zile am fost diagnosticata cu spasmofilie...deci nu se mai poate...ma credeti ca noaptea numai este noapte pentru mine,ziua mai putin,dar noaptea e jale.Fac crize de respiratie,..nu am aer....de obicei se intampla cand trebuie sa ploua,cand e ceata,cand trebuie sa imi vina mentruatia,cand ma enervez,cand sunt stresata,mai bine zis intr-un cuvant,mai tot timpul imi este rau.Nu pot respira,ma chinui sa trag aer in piept.De fiecare data daca ies in oras seara ma strange in spate ca stiu ca trebuie sa imi fie rau..e naspa,pentru ca afectez pe cei din jur mai ales pe logodnicul meu care sa saturat.Am avut si atacuri de panica,is cumplite,acum numai am,am invatat sa ma controlez.Am avut iarna trecuta,acum va dati seama cand ma gandesc ca vine iarna ma strange in spate.De exemplu acum la ora asta numai pot de rau,aseara din nou nu am dormit toata noapte.:(.M-am apucat acum sa iau medicamente,cate 2 pe zi,calciu,magneziu si D3,toate acestea intr-o pastila...am 2... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Nutritie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter