alimentatia zilnica a diabetului tip 2 zaharos
Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Alaptarea reprezinta hranirea sugarului cu lapte matern. Alimentatia la san nu include folosirea ceaiurilor, sucurilor, apei (in acest caz se considera ca sugarul este, de fapt, hranit predominant la san). Alaptarea este un proces inlesnit de reflexul de supt al sugarului (astfel copilul este capabil sa suga si sa inghita corect laptele). Alimentatia la san are beneficii atat pentru copil, mama, cat si pentru societate, mediu si sistemul sanitar in general. Recomandarile specialistilor Alegerea tipului de alimentatie precum si stabilirea efectiva a meniului este o decizie importanta pe care mama trebuie sa o ia in deplina cunostinta de cauza, dupa ce a inteles care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de alimentatie in parte. Totusi, expertii recomanda proaspetelor mamici sa isi alapteze bebelusul minim 6 luni, laptele matern fiind considerat cea mai sigura si completa sursa de nutrienti pentru sugar (dupa 6 luni se poate trece la alimentatia... [continuare]
100 moduri prin care putem stimula activitatea creierului
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Nu exista persoana care sa nu isi doreasca sa fie mai creativa, mai sensibila, mai productiva, sa exceleze in tot ceea ce face, insa din cauza haosului si a stresului de zi cu zi, este foarte greu de atins intregul potential de activitate al creierului. Mediul inconjurator Patrunderea in mediul inconjurator se face cu toate simturile, pentru ca persoana sa devina un bun ascultator si sa observa toate detaliile si frumusetile naturii. 1. Ascultarea - devenind un bun ascultator veti reusi sa identificati toate subtilitatile care definesc personalitatea cuiva sau care contribuie la solutionarea unei probleme. Persoana va deveni mai constienta pe mediul in care traieste si de tendintele naturale de evolutie. 2. Pauza - pentru a preveni epuizarea este indicat sa plecati cu cateva ore mai devreme de la serviciu sau sa va luati cateva zile libere pentru a va relaxa si pentru a va recapata linistea interioara. 3. Vizualizarea ghidata - aceasta tehnica de... [continuare]
Vegetarianismul
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Vegetarianismul reprezinta un stil de viata si o practica alimentara curenta, in care individul are o dieta ce exclude complet sau partial consumul de carne de orice tip (inclusiv peste, pasare), precum si al altor produse animale, meniul fiind alcatuit din produse vegetale. Tipuri de vegetarianism Exista mai multe tipuri de vegetarianism, in functie de permisivitatea meniului: - Vegan: este cel mai drastic, exclude total din alimentatie produsele de origine animala (lactate, oua, carne si derivatele lor), permitand doar consumul de vegetale; - Lacto-vegetarian: meniul se bazeaza pe fructe, legume si pe produse lactate; - Lacto-ovo-vegetarian: sunt permise in dieta zilnica produse vegetale, lactate, dar si oua si miere; - Semi sau partial vegetarian: acest regim alimentar contine pe langa vegetale, lactate, oua si carne alba in cantitati reduse (pui si peste, in special). Carnea rosie, este, insa, exclusa. O varianta de regim partial vegetarian este... [continuare]
Masa corporala ideala
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Greutatea ideala este masa corporala pe care un individ o poate dobandi printr-un regim alimentar sanatos, activitate fizica regulata, managementul adecvat al stresului si oprirea fumatului. Schimbarile stilului de viata pot duce la o greutate lipsita de riscuri pe sanatate pentru orice persoana. De ce este importanta greutatea ideala? Masa corporala este una din componentele care definesc starea de sanatate a fiecarei persoane. O persoana care are o greutate ideala se simte mai bine, are mai multa energie si isi reduce riscul de a dezvolta boli asociate cu obezitatea (de exemplu apneea de somn, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, atac vascular cerebral sau afectiuni ale arterelor coronare) daca are un regim alimentar echilibrat si efectueaza regulat efort fizic. De fapt o astfel de persoana poate fi mai sanatoasa decat una cu masa corporala redusa si care are o alimentatie deficitara si nu este activa din punct de vedere fizic. De ce este... [continuare]
Toleranta alterata la glucoza (prediabetul)
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Prediabetul (toleranta alterata la glucoza, TAG) se caracterizeaza prin valori crescute ale zaharului (glicemiei) din sange, dar nu suficient de mari pentru a defini diabetul. La persoanele cu toleranta alterata la glucoza riscul de a evolua spre diabet in urmatorii ani este crescut. Majoritatea bolnavilor cu diabet zaharat de tip 2 prezinta un debut al bolii prin alterarea tolerantei la glucoza. Cauze Prediabetul apare cand organismul raspunde inadecvat la secretia de insulina, neputand mentine nivelul glicemiei sanguine in limite normale. Glicemia este mai mare decat limita superioara admisa dar nu suficient de crescuta pentru a defini diabetul. Alimentele ingerate sunt sursa de energie (de glucoza) pe care celulele organismului o utilizeaza pentru a functiona. In mod normal, pancreasul secreta o cantitate suficienta de insulina, care stimuleaza intrarea glucozei in celule. In cazul in care celulele organismului nu raspund la actiunea insulinei, situatie numita... [continuare]
Hipertrigliceridemia
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Trigliceridele sunt un tip de grasimi ce se gasesc in sange. Ele constituie o sursa majora de energie, iar in organismul uman grasimile se gasesc cel mai frecvent sub aceasta forma. Dupa luarea mesei, organismul utilizeaza caloriile necesare pentru obtinerea rapida de energie. Caloriile in plus sunt transformate in trigliceride si, ulterior, sunt depozitate in celulele adipoase (celulele ce compun stratul de grasime) pentru a putea fi utilizate mai tarziu. Caloriile in exces sunt depozitate sub forma de grasime, indiferent de tipul de alimente consumate – grasimi, carbohidrati sau proteine. Daca in mod constant sunt consumate mai multe calorii decat necesarul atunci este posibil ca nivelul trigliceridelor din sange sa creasca. In cantitati normale, trigliceridele sunt utile organismului pentru asigurarea starii de sanatate. Nu se stie exact daca atunci cand nivelul trigliceridelor creste se accentueaza in mod direct riscul pentru boli cardiace. Dar... [continuare]
Obezitatea
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Obezitatea nu este numai o problema estetica ci este o boala caracterizata prin sporirea greutatii corporale mult peste nivelul greutatii ideale, cu ample consecinte asupra starii de sanatate. Aparitia obezitatii influenteaza aspectul fizic al persoanei dar si starea ei psihica. Excesul ponderal genereaza numeroase complicatii: diabet zaharat, afectiuni cardiace si cerebro-vasculare, hipertensiune arteriala, apnee de somn, tulburari locomotorii, tulburari psihice (depresie, anxietate, stima de sine scazuta, izolare sociala), afectiuni digestive si pulmonare. Indicele de masa corporala Pentru a diagnostica aceasta boala se foloseste indicele de masa corporala (IMC). IMC este un instrument de evaluare a greutatii raportata la inaltime. Pentru ca foloseste inaltimea si greutatea, doi parametri usor de masurat de catre oricine, este foarte simplu si rapid sa afli daca ai probleme de greutate. Formula lui de calcul este urmatoarea: greutatea (masurata in kilograme) se... [continuare]
Alzheimer
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Boala Alzheimer este o boala degenerativa ce afecteaza zone ale creierului ce controleaza memoria, inteligenta, capacitatea de judecata, limbajul si comportamentul. Aceasta boala reprezinta forma cea mai comuna de declin mental sau dementa la persoanele in varsta. Boala Alzheimer este o afectiune mai grava decat pierderea moderata a memoriei care apare la persoanele in varsta. Aceasta boala se asociaza si cu tulburari de comportament, de personalitate, pierderea abilitatii de a gandi corect si abilitatii de a efectua activitatile zilnice. Persoanele apropiate, de obicei membrii familiei observa modificarile la inceput, desi aceste modificari pot fi sesizate si de catre bolnavi. Factori de risc Varsta inaintata este factorul de risc cel mai important. Alti factori de risc pentru dezvoltarea bolii Alzheimer sunt: - istoricul familial de Alzheimer, in special daca boala a aparut la rudele de gradul I (mama, tata, frati) si a aparut la mai multi membrii ai familie; -... [continuare]
Dieta pentru persoanele cu ficat gras
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Simptomele ficatului gras trec, de foarte multe ori, neobservate, o perioada foarte lunga de timp.. Diagnosticul, de cele mai multe ori, se stabileste in urma unor teste medicale. Cauzele unui ficat gras pot fi: consumul excesiv de alcool, consumul de droguri, obezitatea, diabetul, tulburarile metabolice sau malnutritia. Uneori scaderea brusca in greutate (manifestare intalnita in bypass-ul gastric, de exemplu) poate provoca boala. Totusi, cea mai comuna cauza ramane consumul excesiv de alcool. In ultimii ani si in special la varste foarte tinere (copii, adolescenti, adulti tineri), cauza principala este alimentatia nesanatoasa, bazata in special pe alimente foarte procesate, de tip fast-food, junk-food, dulciuri concentrate, sucuri si bauturi energizante hipercalorice. Boala ficatului gras in care NU este implicat consumul de alcool, se numeste steatohepatita nonalcoolica. Nu exista nici un tratament care sa trateze in mod special ficatul gras, dar dieta specifica... [continuare]
Generalitati Grasimile hidrogenate, grasimile trans sau cele nesaturate, cum sunt adesea numite, sunt considerate a fi printre cele mai periculoase tipuri de grasimi cu care venim in contact zilnic prin dieta. Ele sunt produse din uleiuri vegetale, printr-un proces numit hidrogenare (de unde si titulatura lor). Pot fi mononesaturate sau polinesaturate. Termenul de “nesaturat” se datoreaza legaturilor chimice din cadrul moleculelor: atomii de carbon sunt legati intre ei prin legaturi duble, ceea ce inseamna ca sunt mai putine legaturi cu atomii de hidrogen. Denumirea de “trans” este data de aranjarea moleculei in spatiu. De retinut! Grasimile hidrogenate au o consistenta mai solida decat uleiurile vegetale, proprietatile chimice diferite conferindu-le si o rezistenta mai mare in mediu. De aceea producatorii le adauga in numeroase alimente procesate industrial, in vederea cresterii duratei de valabilitate. Alte avantaje industriale sunt reducerea senzatiei de uleios a... [continuare]
Legile alimentatiei pentru mentinerea tineretii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Rolul alimentatiei nu se rezuma doar la satisfacerea papilelor gustative - o alimentatie sanatoasa si echilibrata induce o stare de bine, ajutand doamnele sa se simta si sa ramana vesnic sexy. O alimentatie sanatoasa presupune consumarea a diferite alimente: carne, oua, lactate, fructe si legume, cereale, grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un program de slabit adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in dieta o varietate de alimente. In cele ce urmeaza va prezentam cele 5 legi ale alimentatiei, care asigura mentinerea frumusetii si sanatatii corpului decenii intregi! Legea 1 - Culoarea alimentelor Antioxidantii sunt acele substante care dau culoare alimentelor - rosu pentru tomate,... [continuare]
Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ouale sunt consumate mai ales la micul dejung, insa sunt utilizate si la prepararea mai multor rete culinare. Aceste produse alimentare au un continut bogat de vitamine, proteine dar si grasimi. Un singur ou contine peste 6 g proteine si mai multi nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului, insa, din nefericire, tot un singur ou contine aproximativ 212 mg colesterol. Deoarece cantitatea zilnica de colesterol din organism nu trebuie sa depaseasca 300 mg, majoritatea persoanelor renunta sa mai includa ouale in meniul zilnic. Cu toate acestea, specialistii ne sfatuiesc sa nu renuntam la oua, deoarece cea mai mare parte a colesterolului din organism este produs la nivelul ficatului, iar colesterolul provenit din alimentele consumate nu are un impact major asupra vaselor sanguine, asa cum cred oamenii. Totodata, acestia sustin ca oamenii pot consuma un ou in fiecare zi, fara sa se inregistreze o crestere a colesterolului din sange. Deoarece... [continuare]
Generalitati Alaptarea si beneficiile ei Alaptarea reprezinta hranirea copilului direct de la san sau cu biberonul dupa extragerea laptelui cu ajutorul unei pompe. Laptele de mama este hrana ideala pentru copil, fiind cea mai completa si mai nutritiva sursa necesara copiilor pana la varsta de 6 luni. De asemenea, alaptarea reduce riscul copilului de a dezvolta: - diverse tipuri de infectii - eczeme si astm bronsic - obezitatea - hipertensiune arteriala - diabet zaharat - dislipidemii Alaptarea este utila mamei pentru: - refacerea dupa stresul sarcinii, travaliului si nasterii - crearea unei legaturi afective cu copilul - reduce riscul de cancer mamar Este cea mai rapida si convenabila masura de a hrani copilul. Durata de alaptare Asociatiile internationale specializate sustin cu tarie alaptarea. Acestea recomanda alaptarea copiilor timp de cel putin un an. Nou-nascutii si copii mici primesc multi nutrienti din laptele de mama, ceea ce sustine continuarea... [continuare]
Generalitati Bolile ochiului afecteaza deseori activitatea zilnica a pacientului. Pentru a mentine sanatatea ochilor, uneori este nevoie doar de un efort foarte mic. Desi nu toate afectiunile oftalmologice pot fi prevenite, exista nenumarate masuri care ajuta la stoparea evolutiei afectiunii. In primul rand, trebuie subliniata importanta unei alimentatii sanatoase, urmand: protectia ochilor impotriva razelor soarelui, controlul medical periodic, purtarea ochelarilor de protectie daca lucrati foarte mult la calculator. Exista mai multe tipuri de probleme oculare si tulburari de vedere, printre care se regasesc: vedere incetosata, halouri, pete oarbe, flocoane etc. Vederea incetosata consta in pierderea claritatii acesteia si incapacitatea de a observa micile detalii. Petele oarbe sau scotoamele sunt "gauri negre" in campul vizual, care conduc la limitarea partiala a campului vizual, perceputa sau nu de catre pacient. Daca prezentati tulburari de vederea (devine neclara, ... [continuare]
Ce spune dantura despre starea de sanatate?
Autor: SfatulMedicului
Care este legatura dintre starea de sanatate a unei persoane si dantura sa? Nu doar bacteriile sunt cele care cauzeaza boli gingivale. Unele studii specifica faptul ca gingiile rosii, inflamate si care sangereaza indica probleme de sanatate de la boli de inima la diabet. Uneori, bacteriile de la nivelul gurii pot trece in sistemul circulator, declansand o reactie inflamatorie in alta parte a corpului unei persoane. Netratate, bolile gingiilor pot creste riscul dezvoltarii diverselor boli inflamatorii. De asemenea, anumite afectiuni, dar si utilizarea anumitor medicamente pot cauza diverse neplaceri ale cavitatii bucale. Bacteriile din cavitatea bucala pot afecta sanatatea inimii? Unele studii au demonstrat ca persoanele cu boli ale gingiilor sunt mult mai predispuse la declansarea bolilor de inima decat cei cu gingii sanatoase. Cercetatorii nu pot oferi, cu exactitate, explicatia stiintifica pentru aceasta asociere. Una dintre teorii ar putea fi ca bacteriile din... [continuare]
Generalitati Painea este un aliment de baza, pe care il consuma zilnic oamenii din intreaga lume. Painea este folosita la fiecare masa, in diverse feluri. La micul dejun painea se mananca prajita, face parte din sandwichuri si se serveste la pranz alaturi de diverse preparate culinare. De-a lungul timpului, painea a fost o sursa principala de hrana. Cu toate acestea, putini oameni stiu ce contine painea sau ce produse de panificatie trebuie sa aleaga pentru o sanatate si nutritie optima. Multe produse de panificatie care sunt promovate ca fiind naturale sau sanatoase contin ingrediente si aditivi care pot fi daunatori pentru sanatatea unei persoane. Cei mai multi oameni consuma aceste produse fara sa citeasca informatiile nutritionale sau ingredientele de pe eticheta acestora. Prin consumul excesiv de produse de panificatie, in lipsa altor produse alimentare, organismul este privat de multe vitamine si minerale, inclusiv fier si acid folic. Painea si... [continuare]
Generalitati Ovazul a inceput sa castige din ce in ce mai mult teren in alimentatia persoanelor care isi doresc sa siba grija de sanatatea lor, sa slabeasca si sa previna sau sa trateze anumite afectiuni. Din punct de vedere nutritional, ovazul este unul dintre cele mai complexe alimente, deoarece contine carbohidrati cu absorbtie lenta din fibre, proteine, substante minerale si vitamine. Aport nutritional ovaz Ovazul este o cereala integrala care se gaseste in aproape orice magazin cu produse alimentare, insa persoanele care vor sa consume ovaz trebuie sa fie atente la ceea ce scrie pe eticheta produsului. Intrucat cererea de tarate si fulgi de ovaz este in continua crestere, unii producatori comercializeaza cereale care trec printr-un proces de rafinare si sunt imbogatite cu zahar. Intotdeauna este bine sa alegeti doar ovazul care nu contine aport suplimentar de zahar si care este rafinat cat mai putin, intrucat acesta isi pastreaza mai bine proprietatile. O ceasca de... [continuare]
Imunizarea organismului in sezonul rece
Autor: SfatulMedicului
Cea mai usoara cale spre o viata sanatoasa o reprezinta un sistem imunitar activ, care lucreaza la eficienta maxima. Omul modern duce o viata haotica, derulata intr-un ritm alert si intr-un mediu impropriu; prins in stresul zilnic, in probleme ce trebuie solutionate repede, acesta neglijeaza constant alimentatia, fie sarind peste orele de masa, fie alegand produse de tip fast-food, sucuri carbogazoase si medicamente, de cele mai multe ori scumpe si ineficiente, la cel mai mic simptom de boala. Este important nu doar cat traim, ci si cum traim! Fiindca o longevitate marcata de boli si neputinte nu este lucrul cel mai dezirabil pentru un om ajuns la varsta senectutii. Pentru a putea trece cu bine peste perioadele solicitante sau peste anotimpul friguros, organismul uman are nevoie de ajutor prin intarirea sistemul natural de aparare. Fara sistemul imunitar am fi mult mai vulnerabili i, implicit, mult mai fragili in fata oricarui factor extern. Pe langa imunitatea... [continuare]
Generalitati Ciocolata ramane un aliment controversat, considerat de unii specialisti benefic pentru sanatate si de altii un desert care ar trebui sa se regaseasca rar in meniul zilnic. Efectele pozitive ale ciocolatei asupra organismului sunt puse pe seama flavonoizilor pe care ii contine, antioxidanti care protejeaza celulele organismului impotriva radicalilor liberi. Studiile efectuate in vederea cuantificarii beneficiilor ciocolatei in alimentatie ofera suficiente rezultate care recomanda consumul acestui aliment indragit de adulti si copii deopotriva. Alegerea sortimentelor sanatoase de ciocolata Posibilele beneficii pentru sanatate aduse de ciocolata deriva din substantele ragasite in planta de cacao, bogata in flavanoli, un tip de flavonoizi fitochimicali regasiti si in frunzele de ceai, struguri, grapefruit sau vin si considerati a avea proprietati benefice in raport cu sanatatea cardiovasculara si cerebrala. Asadar, cel mai important criteriu in alegerea... [continuare]
Sfaturi care va ajuta sa faceti alegeri alimentare sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alegerile alimentare sanatoase au devenit vitale intr-o era in care hrana este procesata cu ingrediente extrem de nocive pentru organism, iar mancarea cea mai accesibila este cea servita in restaurantele de tip fast-food. Bauturile acidulate pot fi cumparate de aproape oriunde, odata cu extinderea automatelor cu gustari nesanatoase in locuri publice si institutii (inclusiv in scoli!). Copiii si adultii isi risca sanatatea zi de zi consumand produse hipercalorice si cu o valoare nutritiva scazuta, promovate intens prin strategii de marketing adresate publicului larg. Cum sa mancati sanatos in fiecare zi Principiile unei alimentatii sanatoase sunt dificil de respectat, daca nu puteti in practica strategii organizate de excludere a alimentelor nocive din meniul zilnic. Nu este suficient sa va doriti sa mancati sanatos, trebuie sa si concretizati intentiile care va pot prelungi viata cu ani buni. Dietele restrictive prezinta un risc crescut de abandon in... [continuare]
Cum sa urmati corect un regim alimentar vegetarian
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In cazul in care va doriti sa adoptati un regim alimentar vegetarian, este important sa stiti ca acest mod de viata nu inseamna doar sa excludeti complet carnea din alimentatie. Dietele vegetariene sunt de mai multe tipuri, au reguli si principii distincte, dar si efecte resimtite diferit de persoanele care le urmeaza. Numerosi oameni de stiinta considera ca regimul vegetarian este o alegere sanatoasa, deoarece este mai sarac in colesterol, grasimi saturate si zahar, contribuind la prevenirea bolilor de inima si a diabetului de tip 2. Dietele vegetariene si semi-vegetariene Primul aspect de care trebuie sa tineti cont in schimbarea radicala a regimului alimentar este distinctia dintre dieta vegetariana si alte variatiuni ale sale. Un regim alimentar vegetarian exclude in mod complet carnea, inclusiv pe cea de peste. Un regim lavo-ovo-vegetarian permite consumul de lactate si oua, insa nu si pe cel al carnii de orice tip. O dieta lacto-vegetariana presupune... [continuare]
Tahicardie, pierderi de echilibru, tremuraturi ale mainilor, amorteli
buna ziua. pentru inceput, vreau sa va spun ca apreciez ideea forumului si va multumesc pt timpul acordat. eu nu mai stiu unde sa caut un raspuns, de aproape un an sunt terminat, atat fizic cat si psihic. toata chestia asta a inceput la sfarsitul verii trecute cand, intr-o plimbare prin oras am inceput sa-mi simt muschii mai slabiti si sa-mi tremure mainile. cum mi se mai intamplase, nu prea am dat atentie. dar am inceput sa ma simt tot mai rau si am luat autobuzul pana acasa. crezand initial ca am hipoglicemie am incercat sa mananc niste biscuiti. am incercat doar, nu prea am reusit. pe langa ca imi tremurau mainile, nu puteam nici sa mestec sau sa inghit, decat foarte greu.imi erau amortite unele parti ale fetei. partea urata a fost cand sa ma dau jos din autobuz. atunci chiar am crezut ca voi cadea. picioarele imi tremurau, nu aveam stabilitate, mainile parca nu le mai simteam deloc. mi-am revenit acasa, stand linistit. mai avusesem stari de oboseala, tremuraturi ale... [continuare]
Buna ziua, doresc sa adresez o mare rugaminte oricarei persoane care a mai intampinat o astfel de problema: tatal meu, in vasrta de 65 ani, sufera de diabet zaharat tip II, insulini dependent, de 10 ani. Problema este ca face ZILNIC episoade de hiperglicemie alternate cu episoade de hipoglicemie. Daca dimineata glicemia este ft mare, are valori care ajung si la 400 sau chiar peste, ei bine, seara si mai ales noaptea glicemia scade si la 35, facand come diabetice. Acelasi lucru se inatmpla si invers, cu valori ft mari, care nu mai pot fi inregistrate de glucometru, peste 600. Culmea este ca aceste valori NU AU ABSOLUT NICI O LEGATURA cu regimul, din contra...Daca mananca , ocazional, mai multe glucide/carbohidrati si zaharuri, glicemia este ft mica, peste noapte ajunge la 35-45-50, din contra, respecte intocmai regimul, face si efort fizic si peste zi inregistreaza valori ft mari, peste 450. Insulina face de 3 ori pe zi, dimineata si la pranz rapida, seara lenta. A schimbat si... [continuare]
Salutare tuturor, de cateva luni ma confrunt cu niste stari zilnice greu de dus in spate, redau simptomele mai jos in speranta ca poate cineva se recunoaste si poate a gasit si o solutie la aceste probleme. Tin sa mentionez ca parca starea mea de sanatate s-a degradat odata cu aparitia copilului (primavara 2013) a unor griji in plus, responsabilitati, samd insa starea asta pe care o mentionez mai jos este cam de la inceputul anului. simptome fizice: - furnicaturi (curios mai nou doar in zona scrotului), intepaturi, urzicaturi (mai rare in ultimele zile) - spasme musculare (mai dese seara) - presiune intracraniana (dinauntru spre afara, nu stiu sa va explic, dar apasa cumva dinauntru spre timpane si ochi) - senzatie de caldura la tampla dreapta, dureri de cap difuze, persistente si care nu trec cu nimic (ieri si alaltaieri au fost unele din zilele in care nu am avut parte de asa ceva insa azi le am iar si inca de dimineata de obicei se amplificau dupa-amiaza sau spre... [continuare]
Obezitate
Exces de greutate prin cresterea masei tesutului adipos. Masa adipoasa reprezinta in mod normal intre 10 si 15% din greutatea totala a barbatului, intre 10 si 25% din cea a femeii. Se vorbeste de obezitate atunci cand ea atinge nivelul de mai mult de 15-20% din greutatea totala a barbatului si mai mult de 25-30% din cea a femeii. indicele de masa corporala (I.M.C.) - exprima corpolenta, acesta este raportul dintre greutate (in kilograme) si patratul inaltimii (in metri patrati). I.M.C. ideal se situeaza intre 10 si 25 kilograme pe metrul patrat (intre 20 si 27 dupa 50 ani). Se vorbeste de obezitate atunci cand acest indice este mai mare de 30. Metoda cea mai cunoscuta pentru calcularea greutatii ideale este formula lui Lorentz: greutatea ideala (in kilograme) = inaltimea (in centimetri) - 100 [sau (inaltimea 150/x)]. valoarea pentru x fiind 4 pentru barbat si 2 pentru femeie. Totusi, aceste notiuni privind greutatea ideala trebuie nuantate prin prisma criteriilor personale... [continuare]
Fosinopril, comprimate
Ce este Fosinopril si pentru ce se utilizeaza Indicatii Fosinopril apartine unei clase de medicamente numite inhibitori ai ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei). Fosinopril se leaga de ACE in organism, inhiband astfel formarea de angiotensina II, o substanta care creste tensiunea arteriala. De asemenea, angiotensina II are un efect vasoconstrictor, determinand ingustarea vaselor de sange. Prin inhibarea acestei substante, se produce o scadere a presiunii in interiorul vaselor de sange si functia inimii poate fi imbunatatita. Fosinopril Aurobindo este prescris daca aveti tensiune arteriala mare sau in cazul in care inima nu lucreaza suficient, lucru cunoscut sub numele de "insuficienta cardiaca". Mod de administrare Luati intotdeauna Fosinopril Aurobindo exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza initiala recomndata de 10 mg nu a fost studiata la pacientii cu... [continuare]
Byetta
Ce este Byetta si pentru ce se utilizeaza Indicatii Byetta se utilizeaza pentru tratarea diabetului de tip 2 in asociere cu alte medicamente antidiabetice (metformina si/sau derivati de sulfoniluree) la pacientii a caror concentratie de glucoza (zahar) in sange nu este controlata adecvat cu dozele maxime tolerate ale celorlalte medicamente. Diabetul de tip 2 mai este cunoscut si sub numele de diabet non-insulinodependent. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta. Diabetul de tip 2 este o boala in care pancreasul nu produce suficienta insulina pentru a controla nivelul de glucoza in sange sau in care organismul nu mai poate utiliza insulina in mod eficace. Substanta activa din Byetta, exenatida, este un „mimetic al incretinei”. Aceasta inseamna ca actioneaza la fel ca incretinele (hormoni produsi in intestin) prin cresterea cantitatii de insulina eliberata de pancreas ca raspuns la alimentatie. Aceasta ajuta la controlarea nivelurilor de glucoza in... [continuare]
Coaprovel, comprimate filmate
Ce este CoAprovel si pentru ce se utilizeaza Indicatii CoAprovel este o asociere a doua substante active, irbesartan si hidroclorotiazida. Un comprimat de CoAprovel 300/12,5 mg contine irbesartan 300 mg si hidroclorotiazida 12,5 mg. CoAprovel comprimate este conditionat in cutii cu blistere a cate 14, 28, 56 sau 98 comprimate. De asemenea, pentru spitale sunt disponibile cutii cu 56 comprimate in blistere perforate unidoza. Este posibil sa nu se comercializeze toate marimile de ambalaj. Irbesartanul apartine grupei de medicamente denumite antagonisti ai receptorilor angiotensinei II. Angiotensina II este o substanta produsa in organism, care se leaga pe receptorii din vasele sanguine, producand ingustarea vaselor. Aceasta are ca rezultat o crestere a tensiunii arteriale. Irbesartanul impiedica legarea angiotensinei II pe acesti receptori si determina relaxarea vaselor sanguine, cu scaderea tensiunii arteriale. Hidroclorotiazida apartine unui grup de medicamente (denumite... [continuare]
Lantus, solutie injectabila
Ce este Lantus si pentru ce se utilizeaza Indicatii Tratamentul diabetului zaharat la adulti, adolescenti si copii cu varsta de 2 ani si peste. Mod de administrare Doze Lantus contine insulina glargin, un analog al insulinei, si are durata de actiune prelungita. Lantus trebuie administrat o data pe zi, oricand in timpul zilei, insa la aceeasi ora in fiecare zi. Schema de administrare a dozei (doza si momentul administrarii) trebuie ajustata in mod individual. La pacientii cu diabet zaharat de tip 2, Lantus poate fi administrat si in asociere cu medicamente antidiabetice orale. Potenta acestui medicament este exprimata in unitati. Aceste unitati sunt valabile exclusiv pentru Lantus si nu sunt identice cu UI sau unitatile utilizate pentru a exprima potenta altor analogi de insulina. Grupe speciale de pacienti Pacienti varstnici (≥65 ani) La varstnici, deteriorarea progresiva a functiei renale poate duce la o scadere constanta a necesarului de insulina. Insuficienta... [continuare]
Minidiab, comprimate
Compozitie Minidiab este un nou agent antidiabetic, care prezinta o buna actiune hipoglicemianta si o toxicitate extrem de redusa. Principiul activ, glipizida, este rezultatul mai multor studii efectuate la Institutul de Cercetare al Farmitalia si constituie un progres in tratamentul oral al diabetului zaharat. Actiune terapeutica Minidiab se absoarbe rapid si in totalitate la nivelul intestinului, asigurand o actiune rapida si constanta. In prima jumatate de ora dupa administrare se observa o scadere evidenta a glicemiei. Medicamentul se elimina prin urina sub forma de metaboliti inactivi. Atunci cand este administrat inaintea fiecarei mese, Minidiab controleaza hiperglicemia postprandiala fara riscul aparitiei episoadelor de hipoglicemie tardiva datorate acumularii. Uz clinic: numeroase studii efectuate in mai multe tari au aratat eficacitatea si siguranta Minidiab in controlul diabetului zaharat aparut la maturitate. Chiar si dupa multi ani de tratament, Minidiab isi... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Gastroenterologie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter