Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimentatia zilnica a diabetului tip 2 zaharos

Consumul de carbohidrati la bolnavii de diabet zaharat

Consumul de carbohidrati la bolnavii de diabet zaharat

Actualizat la data de: 08 Mai 2025

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Regimul alimentar din cadrul unui stil de viata sanatos contine macronutrienti ( glucide  sau carbohidrati, proteine si grasimi sau lipide) si micronutrienti (vitamine si minerale). Pentru o persoana care sufera de diabet zaharat se aplica aceleasi reguli ca cele din stilul de viata sanatos adica alimentatia acesteia e bine sa includa portii echilibrate de carbohidrati, proteine si grasimi.  Spre deosebire de proteine si grasimi, carbohidratii determina cresterea nivelurilor de glucoza din sange. Din acest motiv, in cazul bolnavilor de diabet este important sa se cunoasca alimentele care contin glucide (si uneori, chiar sa se calculeze cantitatea acestora) si impactul lor atat asupra glicemiilor (prin folosirea glucometrelor sau a senzorilor de monitorizare continua) cat si asupra starii generale de sanatate (asupra greutatii, tensiunii arteriale, grasimilor din sange, etc). Carbohidratii recomandati Ghidurile privind aportul total de glucide dintr-o zi... [continuare]

Primele semne ale diabetului la copii. ce trebuie sa aiba parintii in vedere

Primele semne ale diabetului la copii. ce trebuie sa aiba parintii in vedere

Actualizat la data de: 01 Februarie 2024

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Cum apare diabetul Diabetul este o afectiune autoimuna, caracterizata prin aparitia hiperglicemiei (nivelul ridicat al glucozei din sange). Hiperglicemia apare fie atunci cand pancreasul produce o cantitate insuficienta de insulina, fie insulina nu poate fi utilizata eficient in organism. Insulina este necesara pentru a transforma glucidele (zaharurile obtinute din hrana) in energie. Diabetul de tip 1, specific copiilor Exista doua tipuri de diabet: diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2. Diabetul de tip 2 este specific adultilor, in timp ce, in cazul copiilor, 98% dintre cazurile de diabet sunt de tip 1. In Romania, peste 3.000 de copii sufera de diabet zaharat tip 1, dupa cum arata datele Ministerului Sanatatii din 2018. Incidenta cea mai mare a diabetului de tip 1 este intre 4-6 ani si intre 10-14 ani. Primele semne si simptome apar brusc, la scurt timp dupa declansarea bolii. Din totalul cazurilor de diabet de tip 1 la copii, 20% sunt depistate pana la varsta de 4... [continuare]

Dr. simona carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! greselile parintilor moderni

Dr. simona carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! greselile parintilor moderni

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Dr. Simona Carniciu
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, doctor in stiinte medicale

Sedentarismul si industrializarea intensa In societatea moderna, sedentarismul si industrializarea intensa care a adus de la sine accesul facil la alimente - de cele mai multe ori alimente hipercalorice, bogate in lipide si zaharuri rafinate - sunt principalii factori care au facut ca obezitatea sa fie considerata boala cronica inca din anul 1997 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Din pacate, obezitatea a luat proportii epidemice, tot mai multe persoane fiind afectate in prezent de obezitate, in diferite grade, atat populatia adulta, dar si populatia tanara, chiar copii. Despre efectele obezitatii asupra sanatatii ne-a vorbit dr. Simona Carniciu, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Cauze SfatulMedicului.ro: Statisticile arata ca 15% dintre copiii romani sunt obezi, iar Romania ocupa locul doi in Europa la obezitate infantila. Care sunt cauzele care au dus la aceasta situatie? Dr. Simona Carniciu: Obezitatea ia proportii epidemice, tot mai multe... [continuare]

Protectia cardiovasculara a pacientului cu diabet zaharat de tip 2

Protectia cardiovasculara a pacientului cu diabet zaharat de tip 2

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2024

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Despre diabet In Romania, ultimele evidente ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, din anul 2015, aratau aproximativ un million de pacienti cu diabet. Acest numar era in crestere cu aproape 9% fata de anul 2014. Se spune ca pentru fiecare pacient nou diagnosticat cu diabet mai este inca unul, care inca nu stie ca sufera de aceasta boala. De ce este nevoie de protectie cardiovasculara la pacientul cu diabet zaharat tip 2? Diabetul se asociaza frecvent cu complicatii atat microvasculare cat si macrovasculare, astfel ca este important ca pacientul sa traiasca o perioada de viata cat mai lunga fara acestea. Complicatiile microvasculare (adica afectarea vaselor mici) sunt reprezentate de afectarea la nivelul ochiului (retinopatie), la nivelul rinichilor (nefropatie si la nivelul nervilor periferici (neuropatie). Complicatiile macrovasculare (leziuni aparute la nivelul vaselor de calibru mai mare) sunt reprezentate de boala coronariana, boala arterelor cerebrale sau boala... [continuare]

Reducerea aportului de zahar din alimentatia noastra

Reducerea aportului de zahar din alimentatia noastra

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2024

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Ce este zaharul? Zaharul este o substanta din “familia” glucidelor sau, cum le mai intalnim, carbohidratilor care da un gust dulce alimentelor in care el este adaugat. Cunoscut si sub denumirea de zaharoza, el este obtinut din trestia de zahar sau din sfecla de zahar si este format dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza. Unde gasim zaharul? Toata lumea il stie sub forma de zahar alb, zahar tos, zahar pudra, zahar vanilinat, zahar brun, zahar fin si il cumparam din magazine. Insa, cand spunem “zahar” ar trebui sa nu uitam de celelalte substante asemanatoare lui, cum sunt: • mult folositul, mai ales de catre americani, sirop de fructoza din porumb; • diferite siropuri naturale - artar, agave, melasa, nuca de cocos, sirop din orez, sirop din malt de orz, sirop de glucozo-fructoza, etc • miere. Multa lume foloseste si zaharul de mesteacan ca alternativa “naturala”, “sanatoasa” la zahar. Acesta este de fapt, un indulcitor (un poliol, adica un... [continuare]

Obiceiuri zilnice care iti pot afecta ficatul fara sa-ti dai seama

Obiceiuri zilnice care iti pot afecta ficatul fara sa-ti dai seama

Actualizat la data de: 10 Noiembrie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Cum se manifesta afectarea ficatului? Afectarea ficatului se produce in momentul in care anumite practici, obiceiuri sau substante dauneaza ficatului. In timp, efectele se sumeaza si pot provoca cicatrici permanente, conducand catre ciroza hepatica. Diagnosticarea si tratamentul precoce pot ajuta la vindecarea leziunilor, daca este instituit intr-un timp cat mai rapid de la debutul afectarii, intrucat ficatul prezinta o mare capacitate de regenerare. Factori de risc Bolile hepatice pot fi provocate de o gama larga de factori, printre care se numara stilul de viata, obiceiurile daunatoare sau factorii genetici. Desi nu resimtim asta decat in stadii avansate, cand se reflecta asupra valorilor parametrilor biochimici ai sangelui, ficatul tine evidenta alegerilor zilnice, intrucat este responsabil de filtrarea toxinelor, productia de energie si digestie. Pornind de la consumul de mancaruri de tip fast-food, gustari prajite si pana la bauturi zaharoase, multe dintre... [continuare]

Alimentatia copilului

Alimentatia copilului

Actualizat la data de: 12 Iulie 2024

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Nutritia copilului Nutritia pentru copii se bazeaza pe aceleasi idei ca si alimentatia pentru adulti. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestia se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model de alimentatie pentru cresterea si dezvoltarea copilului ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Deficientele nutritionale Din pacate, deficientele nutritionale pot aparea la copii atunci cand dieta lor include un exces de alimente bogate in grasimi, zahar si sare. Acestea sunt adesea sub forma de bunatati (chips-uri, ciocolata, acadele, bauturi racoritoare) sau in alimente care au fost procesate. Copiii care nu consuma o dieta variata care include suficiente alimente proaspete si integrale risca consecinte pe termen lung asupra sanatatii. Semne si simptome Simptomele unei diete proaste pot... [continuare]

Colesterolul si trigliceridele Cele mai importante doua tipuri de grasimi din organismul uman sunt reprezentate de colesterol si trigliceride. Consumul regulat de mancare sanatoasa (protectiva) va tine concentratiile de colesterol si trigliceride intr-un interval benefic pentru sanatate. Ficatul, intestinele si chiar pielea contribuie la metabolismul colesterolului. Acesta este legat de proteine si transportat in intreg organismul formand astfel complexe numite lipoproteine. Colesterolul participa la o serie de procese din organism cum ar fi - intervine in procesul de formare al membranelor celulare, izoleaza fibrele nervoase, ajuta la formarea unor hormoni, a vitaminei D si a sarurilor biliare. Doua tipuri de colesterol Exista doua tipuri de colesterol. Unul cu potential daunator organismului - LDL colesterolul - si unul cu efecte benefice - HDL colesterol. Rolul colesterolului LDL este acela de a transporta grasimile de la ficat la nivelul intregului organism, unde vor... [continuare]

Alimentatia si microbiomul intestinal

Alimentatia si microbiomul intestinal

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce este microbiomul intestinal? Microbiomul intestinal este format din intreaga comunitate microbiana care se afla la nivelul tractului gastrointestinal. Este localizat cu precadere la nivelul colonului si se afla intr-o relatie de simbioza cu organismul gazda, prin interactiunea cu epiteliul intestinal si cu sistemul imunitar al mucoasei intestinale, mentinand homeostazia intestinala. Care sunt bacteriile bune din tractul intestinal? Numarul bacteriilor il depaseste pe cel al celulelor gazda, fiind aproximativ 3,8 x 1013 la adult, regasindu-se cel putin 160 din totalul de 1150 de specii posibile care pot coloniza tractul gastrointestinal. Tipurile principale sunt reprezentate de Bacteroides, Firmicutes, Actinobacteria, Proteobacteria si Verrucomicrobiota, iar increngaturile dominante care insumeaza aproximativ 90% din microbiota sunt Bacteroides si Firmicutes. Ce este disbioza? Conform rezultatelor studiilor, o microbiota intestinala diversificata si numeroasa este un... [continuare]

Cele 3 „prafuri albe” care pot favoriza aparitia cancerului

Cele 3 „prafuri albe” care pot favoriza aparitia cancerului

Actualizat la data de: 23 Mai 2019

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Care sunt "prafurile albe" din alimentatia noastra Albul reprezinta, in general, puritatea, nevinovatia, curatenia si prospetimea. Totusi, din punct de vedere alimentar, albul reprezinta o culoare ce se poate asocia cu aparitia cancerului. In foarte multe cazuri, alimentele procesate si rafinate, precum sarea, faina alba si zaharul alb reprezinta doar „prafuri” ce duc treptat la diverse afectiuni de sanatate. Iata riscurile eventuale, deoarece aceste trei ingrediente se gasesc in mod obisnuit in alimentatia zilnica. Sarea si riscul de cancer Sarea, denumita si sodiu sau clorura de sodiu, este folosita pentru a da gust mancarurilor, dar si pentru a le conserva. De asemenea, este o certitudine faptul ca organismul uman are nevoie de sodiu pentru a-si desfasura optim toate activitatile normale. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, necesarul de sodiu se poate obtine in mod natural din alimente, fara a mai fi nevoie de cantitati suplimentare adaugate. Este o idee buna ca... [continuare]

10 pasi simpli de retinut pentru un ficat sanatos

10 pasi simpli de retinut pentru un ficat sanatos

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2017

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Ficatul este un organ parenchimatos, al doilea ca marime din corpul omenesc si poate ajunge la o greutate de 3 kilograme. Se afla localizat in partea dreapta, mai exact in hipocondrul drept, sub rebordul costal (sub coaste) si reprezinta pentru organism “uzina”, fiind responsabil atat pentru metabolizarea unor substante, cat si pentru producerea de energie necesara zilnic. Boala numita steatoza hepatica sau cum se mai spune in popor “ficat gras” este consecinta acumularii grasimii la nivelul celulelor din ficat numite hepatocite. Exista doua tipuri de steatoza hepatica: steatoza alcoolica si steatoza non-alcoolica, diferenta dintre cele doua fiind consumul de alcool si alimentatie bogata in grasimi. Atunci cand steatoza hepatica alcoolica este asociata si cu inflamatie, apare asa-numita steatohepatita alcoolica, ce poate progresa pana la aparitia cirozei hepatice de cauza etanolica si chiar spre hepatocarcinom. Iar cand steatoza hepatica non-alcoolica... [continuare]

Cum sa va personalizati regimul alimentar zilnic

Cum sa va personalizati regimul alimentar zilnic

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca numeroasele diete promovate intens in mass-media va fac dificila alegerea uneia dintre ele, incercati sa va personalizati regimul alimentar zilnic. Cu alte cuvinte, va puteti transforma in propriul nutritionist, alegand cele mai importante principii nutritionale din toate dietele celebre propuse de specialisti. Optarea pentru o cura de slabire sau alta naste numeroase polemici in randul persoanelor care aleg un regim alimentar si incearca sa ii convinga pe toti din jur ca acesta este cel sanatos, corect sau cu adevarat eficient. Vestea buna este ca nu trebuie sa va alaturati neaparat unei tabere anume, ci puteti pune laolalta cateva reguli de nutritie pentru propria dieta zilnica, preluate din mai multe surse. Intocmirea unei diete personalizate Adeptii dietei Dukan acuza dieta Atkins ca ar fi o varianta mult mai extrema si nesanatoasa. Cei care urmeaza o dieta vegana sau vegetariana cred cu tarie ca oricine mananca proteine de origine animala isi... [continuare]

11 schimbari simple pentru o alimentatie mai sanatoasa

11 schimbari simple pentru o alimentatie mai sanatoasa

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Cum poti avea o alimentatie sanatoasa? O alimentatie mai sanatoasa este cheia unei vieti lungi si de calitate, insa urmarea unei diete corecte nu se intampla de la sine. Sunt necesare mici schimbari pe care sa le adoptati treptat, fara sa simtiti ca va privati de hrana preferata sau ca duceti o lupta continua cu senzatia de foame. De altfel, medicii nutritionisti spun ca pana si modificarile minore din alimentatie pot aduce rezultate benefice importante pe termen lung. Simpla inlocuire a painii albe cu cea integrala sau prepararea cafelei cu lapte degresat, in locul celui gras, sunt exemple de modalitati prin care va puteti transforma radical dieta, cu eforturi mici. Moduri usoare de a manca mai sanatos Daca doriti sa va imbunatatiti regimul alimentar, sa va controlati mai bine portiile si sa va hraniti, astfel, mult mai sanatos, trebuie sa creati si circumstantele propice acestor schimbari importante, dar si sa adoptati obisnuinte menite sa se integreze permanent in... [continuare]

Diabetul distruge vasele de sange si imbolnaveste inima

Diabetul distruge vasele de sange si imbolnaveste inima

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diabetul zaharat este cea mai freceventa afectiune endocrina si una dintre cel mai des intalnite boli cronice netransmisibile. Din cauza complicatiilor medicale pe care le produce si a impactului pe care il are asupra stilului de viata, diabetul este o afectiune de temut. Diabetul de tip II, numit non-insulinodependent, este cea mai comuna forma de diabet. Spre deosebire de diabetul de tip I, in care corpul nu produce deloc insulina, in diabetul de tip II, pancreasul produce insulina, dar in cantitati insuficiente, sau corpul nu o poate folosi pentru activitati metabolice, iar acest lucru se numeste rezistenta la insulina. In ambele situatii descrise mai sus, glucoza nu poate patrunde in celule, deci nu poate fi folosita pentru producerea energiei si genereaza numeroase dezechilibre in organism: Deterioreaza nervii si vasele mici de sange de la nivelu ochilor, rinichilor, inimii si acest lucru detrmina ateroscleroza, mai exact depunerea de placi ateromatoase... [continuare]

Necesarul de fibre in alimentatie

Necesarul de fibre in alimentatie

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fibrele sunt elemente de baza in alimentatia omului, cu rol esential in buna functionare a sistemului digestiv. Organismul nu poate digera fibrele alimentare, de aceea ele sunt eliminate cu rapiditate prin intestinul gros. Acesti nutrienti pot fi preluati din fructe, legume si cereale, iar aportul lor insuficient conduce la cresterea in greutate, debutul afectiunilor cardiace sau chiar la instalarea cancerului. O cantitate optima de fibre in dieta contribuie si la un mai bun control al greutatii corporale, intrucat participa la mentinerea starii de satietate o perioada mai lunga de timp. Rolul fibrelor in organism Principalul rol al fibrelor alimentare este acela al reglarii digestiei. Odata ce enzimele metabolizeaza nutrientii din hrana consumata, fibrele si toxinele se ataseaza de reziduurile alimentare si faciliteaza eliminarea materiilor fecale. Respectarea necesarului zilnic de fibre este o conditie de baza pentru sustinerea functiei digestive.... [continuare]

7 beneficii garantate ale renuntarii la zahar

7 beneficii garantate ale renuntarii la zahar

Actualizat la data de: 13 Ianuarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Renuntarea la zahar aduce beneficii garantate starii de sanatate in general, sustin specialistii. Oamenii de stiinta au inceput sa asocieze nevoia de a consuma acest aliment cu dependenta de nicotina, din pricina efectelor sale adictive demonstrate stiintific. Prin evitarea zaharului in dieta zilnica, se pot preveni o serie intreaga de boli grave (obezitate, hipertensiune, diabet de tip II etc.), in virtutea unei vieti indelungate si de calitate. Efectele renuntarii la zahar Zaharul este considerat, in prezent, o adevarata toxina care cauzeaza numeroase boli ale lumii industrializate, de la bolile de inima, pana la diabet sau cancer. Este adaugat in cantitati mari in multe alimente procesate, cauzand rezistenta la insulina si imbolnavirea progresiva a organismului. Aportul de zahar in alimentatia omului modern nu este reprezentat doar de consumul lui ca atare, ci si de produsele nesanatoase comercializate la tot pasul care il contin. Produsele de patiserie... [continuare]

Alimentatia scolarului si a prescolarului

Alimentatia scolarului si a prescolarului

Actualizat la data de: 21 Septembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Copilul aflat la inceputul scolii sau al gradinitei este in crestere continua si are nevoie de o alimentatie cat mai sanatoasa pentru a se putea dezvolta armonios. Este esential ca acesta sa manance cat mai variat: legume, fructe, lapte, peste si carne slaba, cereale integrale, orez, paine integrala, fara zahar in exces si, de preferat, cat mai putine dulciuri din comert. Concret, scolarul are nevoie de o nutritie bogata, variata, echilibrata, care sa fie adaptata varstei. El trebuie sa manance de mai multe ori pe zi, deoarece are nevoie de multa energie pentru a creste, a invata si a se juca sau pentru diverse activitati fizice. Nu trebuie uitat ca performantele scolare sunt influentate de alimentatie, mai exact de structura si distributia meselor. In plus, nu trebuie uitat faptul ca o alimentatie incorecta alaturi de viata sedentara fac ca tot mai multi copii sa sufere de obezitate infantila. Ce trebuie sa manance un copil de varsta scolara Copilul de varsta... [continuare]

Ar trebui sa te ingrijoreze nivelul de arsenic din alimentatie?

Ar trebui sa te ingrijoreze nivelul de arsenic din alimentatie?

Actualizat la data de: 07 Februarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Arsenicul este un element chimic metaloid (semi-metal) care se poate gasi in natura sau sintetic in diferite forme – organic sau anorganic, forma anorganica fiind mult mai toxica decat cea organica. El este un constituent pentru mai mult de 200 de specii de minerale, cel mai comun fiind arsenopirita, Romania fiind una dintre tarile bogate in acest tip de mineral. Sursele principale de expunere la arsenic pentru populatia Europeana sunt alimentele, in special cele bazate pe procesarea cerealelor cum sunt graul, orezul, dar si produsele lactate sau apa potabila. Alte grupuri de alimente care contribuie la expunerea zilnica la arsenic sunt anumite produse dietetice, apa imbuteliata, cafea, vin, peste si anumite produse vegetale (in special algele marine). Efectele adverse care pot aparea dupa ingestia pe termen lung de arsenic anorganic sunt: leziuni tegumentare, cancer, toxicitate developmentala, neurotoxicitate, boli cardiovasculare, metabolism anormal al... [continuare]

Alimentatia sanatoasa in sezonul rece

Alimentatia sanatoasa in sezonul rece

Actualizat la data de: 11 Februarie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vremea rece a iernii aduce multe modificari in viata unei persoane, de la schimbarea garderobei, pana la modificari ale organismului. Corpul experimenteaza schimbari ale metabolismului si ale nivelurilor de energie, alimentatia jucand un rol important pentru acestea. Oamenii pot reactiona frecvent la frigul iernii prin oprirea activitatilor fizice si cresterea aportului de hrana. Cu toate acestea, obiceiurile de acest tip nu sunt sanatoase si pot produce mult disconfort ulterior. De asemenea, temperaturile scazute si perioadele scurte de lumina naturala pot produce chiar si afectiuni psihice, de exemplu astenii de sezon sau chiar tulburarea afectiva sezoniera. Totusi, in ciuda efectelor secundare ale frigului, iarna este un anotimp frumos. Tinand cont de cateva aspecte alimentare usoare, starea de sanatate a unei persoane poate fi mentinuta la nivel optim pe tot parcursul iernii. Alimente indicate pe timp de iarna Legumele Legumele reprezinta alimente extrem... [continuare]

Combateti oboseala prin alimentatie

Combateti oboseala prin alimentatie

Actualizat la data de: 10 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia este una dintre cele mai eficiente cai prin care puteti sa combateti oboseala, mai ales in perioadele in care rezervele de energie par sa se epuizeze in mod inexplicabil. Sindromul de oboseala cronica poate fi tinut sub control printr-o dieta energizanta, care sa alimenteaze celulele, muschii si creierul cu substantele necesare vigorii fizice si psihice. Aflati cum ar trebui sa arate meniul zilnic, astfel incat sa scapati de toate simptomele oboselii diurne! Dieta recomandata in combaterea oboselii Intrucat alimentele sunt combustibilul organismului, modul in care ele sunt alese va avea un impact direct asupra randamentului fizic si psihic. Pana si momentul in care consumati un anumit tip de hrana face diferenta intre o vitalitate crescuta si o stare de epuizare greu de tinut sub control. Influenta dietei asupra nivelului de energie de care beneficiati incepe inca de la primele ore ale diminetii. Micul dejun este o masa usor de sarit, mai ales... [continuare]

Interviu despre alimentatia sanatoasa cu prof. dr. nicolae hancu

Interviu despre alimentatia sanatoasa cu prof. dr. nicolae hancu

Actualizat la data de: 22 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

SfatulMedicului.ro: In ultima perioada se vorbeste tot mai des despre alimentele infestate. Sunt acestea un pericol pentru sanatate? La ce trebuie sa se uite un consumator atunci cand alege alimentele? Dr. Hancu: Grija pentru siguranta alimentelor este esentiala in cadrul Alimentatiei Sanatoase. Evident, alimentele infestate reprezinta un pericol major pentru starea de sanatate a consumatorului, deoarece, in functie de agentii patogeni care contamineaza produsul respectiv (bacterii, paraziti, exces de substante chimice) se pot produce infectii sau intoxicatii cu diferite grade de severitate. Din aceasta cauza este obligatoriu sa parcurgem cativa pasi esentiali pentru a reduce la minim riscul de a consuma alimente necorespunzatoare din punct de vedere al sigurantei alimentare: sa ne asiguram ca am cumparat doar produse proaspete sau in termenul de valabilitate alimentele perisabile trebuie transportate rapid spre casa si depozitate imediat in frigider sau congelator ... [continuare]

Carbohidratii sanatosi pe care ar trebui sa ii consumati zilnic

Carbohidratii sanatosi pe care ar trebui sa ii consumati zilnic

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Carbohidratii fac parte din categoria macronutrientilor de care organismul are nevoie pentru a functiona corespunzator. Daca proteinele si grasimile sunt necesare pentru productia de energie utilizata lent, carbohidratii satisfac necesitatile energetice imediate ale corpului. Prin urmare, excluderea totala a carbohidratilor din alimentatie poate avea consecinte importante asupra sanatatii pe termen lung. Invatati sa ii alegeti pe cei sanatosi, pentru a face fata cu brio unui stil de viata activ. Tipuri de carbohidrati Carbohidratii sunt un tip de macronutrienti preluati din numeroase alimente si bauturi. Majoritatea sunt produsi in mod natural in hrana de origine vegetala, asa cum sunt cerealele. Producatorii de alimente adauga alte tipuri de carbohidrati in alimentele procesate, sub forma amidonului sau a zaharurilor. Printre sursele naturale de carbohidrati se numara - fructele; - legumele; - laptele; - nucile; - cerealele; - semintele; -... [continuare]

Adevarul despre consumul de bauturi dulci si riscul de cancer

Adevarul despre consumul de bauturi dulci si riscul de cancer

Actualizat la data de: 07 August 2019

Autor: SfatulMedicului

Legatura dintre zahar si cancer Consumul de bauturi dulci a crescut la nivel mondial extrem de mult in ultimele decenii. Cercetatorii francezi afirma ca aceste bauturi, inclusiv cele din fructe sau cele carbogazoase, pot creste semnificativ riscul de cancer. Oamenii de stiinta au realizat un studiu pe o durata de 5 ani, care a inclus peste 100.000 de persoane, sustinand ca riscul de cancer apare in urma impactului pe care aceste bauturi il au asupra nivelurilor de zahar din sange. Cu toate acestea, cercetarile acestea nu au adus rezultate si dovezi definitive, iar expertii au solicitat mai multe studii amanuntite. Ce bauturi dulci sunt incriminate? Se considera ca bauturile dulci incriminate sunt cele care contin o cantitate de zahar mai mare de 5%. In studiile realizate au fost incluse diverse sucuri de fructe (chiar si fara adaos de zahar), bauturi racoritoare, milkshake-uri indulcite, bauturi energizante, dar si ceaiuri si cafele ce au fost indulcite cu zahar. Studiile... [continuare]

Adevarul din spatele miturilor despre sanatate

Adevarul din spatele miturilor despre sanatate

Actualizat la data de: 09 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Crusta de la paine este plina de vitamine In urma unor studii, cercetatorii au descoperit ca in procesul de coacere al painii se formeaza un tip de antioxidant care este de 8 ori mai abundent in crusta decat in miezul painii. Totusi este important sa se consume painea cu totul, intrucat aceasta este bogata in substante nutritive si fibre. Esential este ca painea sa contina mai ales cereale integrale. Daca o persoana iese afara cu parul umed, va raci Intr-adevar, o persoana care va iesi afara cu parul umed va simti frigul mai ales la nivelul capului, dar nu se va imbolnavi. In timpul unor experimente, unui grup de voluntari li s-a inoculat un virus al racelii la nivelul cavitatii nazale. Jumatate din grup a ramas intr-o camera incalzita, in tip ce restul au facut o baie si au stat intr-un hol rece jumatate de ora fara sa se imbrace. Dupa ce s-au imbracat, au purtat sosete umede cateva ore. Subiectii din al doilea grup nu au manifestat o forma mai grava a racelii... [continuare]

10 pericole alimentare

10 pericole alimentare

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta ideala, cea care poate pune bazele unei sanatati de invidiat, se bazeaza pe combinarea echilibrata a celor 3 principii alimentare, astfel: carbohidrati 55%, proteine 15%, lipide sub 30%. Un aport de fibre cuprins intre 20- 30 grame/zi este considerat a fi suficient pentru a regla tranzitul intestinal si a evita neplaceri de tipul constipatiei cronice. Recomandarile dieteticienilor nu sunt insa respectate intotdeauna cu strictetea cu care ar trebui si din cauza modului de viata haotic si dezordonat, stresant si mereu contra cronometru, din ce in ce mai multe persoane calca stramb si aleg mancarea de tip fast-food, gustarile in graba, chipsurile sau alte produse din categoria junk-food. Rezultatele sunt vizibile: procentul populatiei obeze este in crestere, problemele de sanatate cu componenta metabolica sunt resimtite de un numar crescand de persoane (fie ca e vorba de diabet zaharat tip II , dislipidemii severe, sindroame metabolice, boli... [continuare]

Efectul uimitor al vitaminei d

Efectul uimitor al vitaminei d

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Dupa cum stim, vitamina D este necesara pentru asimilarea calciului in oase, dar nu numai. Cercetarile au descoperit ca absenta vitaminei D are un rol important in astm, cancer, depresie, boli de inima, diabet si chiar cresterea in greutate. De aceea vitamina D este una din cele mai importante, care nu trebuie sa lipseasca din componenta nutrientilor consumati zilnic. Vitamina D si oasele Vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul. Fara ea, oasele pot deveni fragile. La adulti, lipsa de vitamina D duce la malformatii ale oaselor si osteoporoza. La copii, deficitul de vitamina D, cauzeaza rahitism si alte boli ale oaselor. Consumul de lapte fortificat cu vitamina D poate ajuta la eliminarea acestor tulburari de sanatate. Vitamina D: beneficii pentru inima si creier Studiile au demonstrat ca nivelurile scazute de vitamina D pot avea efecte negative nu doar asupra oaselor, dar pot da nastere si la probleme cardiace si depresie, mai ales la persoanele in varsta.... [continuare]

Buna ziua, Am 32 de ani, mama mea are diabet si se trateaza zilnic cu injectii cu insulina. In ultimele 2 saptamani am observat masurindu-mi glicemia dimineata pe nemincate ca am valori mari. pe 24 dec am avut 113 pe 2 ianuarie am avut 114 in conditiile in care eu consum foarte putine dulciuri, aproape deloc. Am facut un test, excluzind orice dulce/desert timp de 2 zile iar pe 4 ianuarie am masurat din nou glicemia dimineata pe nemincate, valoarea fiind de 110, deci nescazind semnificativ As avea 2 intrebari 1) Este bine daca nu mai maninc nimic dulce sau pot aparea alte dereglari? Daca ar trebui sa mananc dulce, cat anume este recomandat? 2) Ar trebui in acest stadiu sa urmez vreun tratament cu medicamente sau nu e necesar? Va multumesc Sorin [continuare]

buna ziua sotul meu are 45 de ani si are diabet zaharat tip 2 de vreo 2ani.Nu stiu cum as putea sa aflu despre o lista cu ce anume adica un meniu complet pentru o saptamana cel putin,pentru ca nu ami stiu ce sa-i dau sa manance:am incercat sa ii sarvesc numai mancare gatita,si la servici numai mancare gatita primeste dar pur si simplu a scazut mult in greutate si nu era gras nici inainte,dar face mult efort fizic la servici.As dori cat mai multe sfaturi si meniuri. va multumesc Cat de des pot sa-i dau vitamine ptr diabetici? [continuare]

Pagina 2 din 8 (212 rezultate)