Coronavirus Update

Toleranta alterata la glucoza (prediabetul)

Actualizat la data de: 10 Octombrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Toleranta alterata la glucoza (prediabetul) Vezi galerie foto

Prediabetul (toleranta alterata la glucoza, TAG) se caracterizeaza prin valori crescute ale zaharului (glicemiei) din sange, dar nu suficient de mari pentru a defini diabetul.

La persoanele cu toleranta alterata la glucoza riscul de a evolua spre diabet in urmatorii ani este crescut. Majoritatea bolnavilor cu diabet zaharat de tip 2 prezinta un debut al bolii prin alterarea tolerantei la glucoza.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Cauze
 3. Simptome
 4. Mecanism fiziopatogenetic
 5. Factori de risc
 6. Consultul de specialitate
 7. Investigatii
 8. Tratament - Generalitati
 9. Profilaxie
 10. Tratament ambulatoriu
 11. Tratament medicamentos
 12. Alte tratamente
 13. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Prediabetul apare cand organismul raspunde inadecvat la secretia de insulina, neputand mentine nivelul glicemiei sanguine in limite normale. Glicemia este mai mare decat limita superioara admisa dar nu suficient de crescuta pentru a defini diabetul.

Alimentele ingerate sunt transportate in sange sub forma de zahar (glucoza) catre toate celulele organismului care o utilizeaza pentru producerea de energie. In mod normal, pancreasul secreta o cantitate suficienta de insulina, care stimuleaza intrarea glucozei in celule. In cazul in care celulele organismului nu raspund la actiunea insulinei, situatie numita rezistenta periferica la actiunea insulinei, glucoza se acumuleaza la nivel sanguin (hiperglicemie).

Acumularea glucozei in torentul sanguin determina aparitia starii de prediabet. In absenta tratamentului, toleranta alterata la glucoza se transforma in diabet zaharat de tip 2 (DZ tip 2) sau duce la aparitia unor complicatii grave la nivelul cordului si vaselor mari de sange, la producerea de accidente vasculare cerebrale sau la aparitia complicatiilor neurologice si renale.

Simptome

Sus

TAG este adesea clinic asimptomatica. Totusi, anumiti factori de risc, precum obezitatea si sedentarismul pot duce la instalarea prediabetului. Daca acesti factori de risc (comuni cu cei ai diabetului zaharat de tip 2) sunt prezenti, este indicat un control la medic pentru investigatii paraclinice.

Mecanism fiziopatogenetic

Sus

Diagnosticul prediabetului este foarte important, deoarece semnifica risc crescut de aparitie a DZ de tip 2 (4% pana la 9% din cei cu prediabet vor dezvolta DZ tip 2).

Desi prediabetul e lipsit de simptome clinice, nivelul moderat crescut si persistent al glicemiei creste de 10 ori riscul de aparitie a complicatiilor cardio-vasculare comparativ cu populatia ce prezinta valori normale ale glicemiei.

De asemenea, riscul de a dezvolta complicatii neurologice, oculare si renale este mai mare la persoanele cu prediabet. Dieta saraca in carbohidrati, exercitiile fizice si scaderea in greutate reprezinta masuri importante de profilaxie sau de intarziere a instalarii debutului DZ tip 2.

Factori de risc

Sus

Factorii de risc implicati in aparitia TAG sunt aceeasi cu cei ai DZ tip 2.

Factorii de risc ce nu pot fi controlati sunt urmatorii:

- istoric familial (rude de gradul unu: parinte, frate, sora) cu prediabet sau DZ tip 2;

- varsta inaintata creste riscul aparitiei DZ tip 2 sau prediabetului; totusi numarul copiilor cu DZ tip 2 este in crestere, de obicei, acestia fiind obezi, sedentari si cu istoric familial pozitiv de DZ tip 2;

- rasa si etnia - afroamericanii, hispanicii, amerindienii, americanii asiatici si populatia din insulele Oceanului Pacific au risc mai mare de a dezvolta DZ tip 2 fata de populatia caucaziana;

- istoric de DZ gestational sau femeile care au nascut un copil cu greutate mare la nastere (peste 4 kg) au risc crescut de a face prediabet sau DZ tip 2;

- greutatea mica la nastere (sub 2,5 kg) predispune la aparitia DZ tip 2.

Factori de risc care pot fi evitati:

- obezitatea - riscul de a face prediabet sau DZ tip 2 este direct proportional cu greutatea (indexul masei corporale, IMC). Persoanele cu grasimea abdominala (circumferinta) mai mare de 102 cm la barbati si 88 cm la femeie au risc mare de a face DZ tip 2, chiar daca IMC este in limite normale. In plus, un castig in greutate mai mare de 10 kg dupa varsta de 18 ani la femei si de 18 kg dupa varsta de 21 ani la barbati, creste riscul de aparitie a DZ tip 2

- sedentarismul - efectuarea exercitiilor fizice cu o frecventa mai mica de o data pe saptamana creste riscul de dezvoltare a DZ tip 2 de la 20% la 40%. Un studiu efectuat pe femeile sedentare care stau mult timp in fata televizorului, a aratat ca acestea au un risc mult mai mare de a dezvolta obezitate si DZ tip 2

- hipertensiune arteriala mai mare de 140/90 mmHg reprezinta un factor de risc important pentru prediabet si DZ tip 2

- LDL-colesterolul crescut: valori ale HDL-colesterolului (colesterolul "bun") mai mici decat 35 mm/dL sau nivelul trigliceridelor mai mare de 250 mg/L

- dieta necorespunzatoare: bogata in zaharuri si saraca in fibre este un factor de risc pentru prediabet si DZ tip 2. Un studiu clinic realizat pe un lot de barbati care au consumat cantitati crescute de carne rosie, alimente bogate in grasimi, paine si cereale rafinate si dulciuri a arat ca acestia au risc crescut de a face DZ tip 2 comparativ cu cei care au avut o dieta bogata in legume, fructe, peste, carne de pasare si cereale integrale.

Alti factori de risc asociati cu obezitatea si sedentarismul sunt:

- sindromul ovarelor polichistice (dezechilibrul hormonal care perturba ovulatia fiziologica)

- sindromul metabolic (grup de anomalii metabolice).

Persoanele diagnosticate cu prediabet trebuie sa isi mentina nivelul colesterolului in limite normale si tensiunea arteriala sub valorile de 140/90 mmHg pentru a preveni aparitia complicatiilor cardio-vasculare.

Consultul de specialitate

Sus

Conditiile care obliga la efectuarea unui consult de specialitate sunt:

- persoana cu varsta mai mare de 45 ani - in special asociata cu obezitatea - in cazul in care nu a mai fost testata glicemia niciodata sau in ultimii 3 ani;

- persoana cu varsta mai mica de 45 ani, obezitate (IMC mai mare de 25) sau prezenta unuia sau mai multor factori de risc pentru DZ tip2.

Acestia sunt:

- hipertensiune arteriala (tensiune mai mare 140/90 mmHg);

- colesterol crescut: valori ale HDL-colesterolului mai mici decat 35 mm/dL sau nivelul trigliceridelor mai mare de 250 mg/L;

- istoric familial de prediabet sau DZ tip 2;

- istoric de DZ gestational sau femeile care au nascut un copil cu greutate mare la nastere (peste 4 kg);

- rasa - afroamericanii, hispanicii au risc mai mare de prediabet decat rasa alba;

- persoana supraponderala care efectueaza putina sau chiar deloc activitate fizica.

Investigatii

Sus

Medicul specialist se va baza pe istoricul medical al pacientului, pe examenul clinic si pe determinarea glicemiei pentru a stabili daca exista riscul ca prediabetul sa evolueze in DZ tip 2. Determinarea glicemiei se face pe nemancate, dimineata dupa post de 8 ore.

In anumite situatii, este necesara efectuarea unei investigatii suplimentare TTGO (testul de toleranta la glucoza orala): se bea o solutie de glucoza si se masoara nivelul glicemiei la 2 ore de la ingestie.

TTGO este utilizat mai rar decat masurarea glicemiei pe nemancate. Daca in urma acestor testari se obtine unul din urmatoarele rezultate se pune diagnosticul de toleranta alterata la glucoza si risc crescut de a dezvolta DZ tip 2:

- glicemia pe nemancate intre 100-125 mg/dL;

- glicemia dupa TTGO intre 140-199 mg/dL.

Termenii de "aproape de diabet", "diabet la limita" sau "nivelul glicemiei este crescut" sunt neclari si nu trebuie utilizati. In locul lor se pot folosi termenii de prediabet sau diabet. Pe langa determinarea glicemiei, in cazul depistarii prediabetului, trebuie investigat statusul cardiovascular, valorile tensiunii arteriale si ale colesterolului plasmatic.

Tratament - Generalitati

Sus

Daca este pus diagnosticul de toleranta alterata la glucoza scopul tratamentului este de a face reversibila starea de prediabet sau de intarzia progresia catre DZ tip 2.

Scaderea in greutate, dieta corespunzatoare si desfasurarea unui program regulat de exercitii fizice sunt modalitati foarte eficace de a intarzia debutul DZ tip 2 precum si de a scadea riscul dezvoltarii complicatiilor ca boala coronariana ischemica sau accidentele vasculare cerebrale. Aceste masuri pot parea simpliste, insa sunt suficiente pentru a tine nivelul glicemiei in limite normale.

In anumite situatii, medicul poate prescrie medicamente in completarea dietei si a programului de exercitii fizice. Totusi, studii recente au aratat rezultate promitatoare in profilaxia DZ tip 2 doar prin dieta si exercitii fizice.

Un studiu efectuat de Programul de Preventie a Diabetului a aratat ca modificarea stilului de viata este o masura mult mai eficienta decat terapia medicamentoasa.

Rezultatele acestui studiu sunt urmatoarele:

- la cei care pierd in greutate in jur de 5-10% din greutatea totala si fac exercitii fizice riscul de aparitie a DZ tip 2 scade cu 58%;

- la cei care iau tratament medicamentos riscul de a face DZ tip 2 riscul scade doar cu 31%.

Controlul greutatii

Majoritatea pacientilor sunt supraponderali (IMC mai mare de 25). Daca IMC este mai mare de 25, scaderea greutatii corporale cu 5-10% scade riscul aparitiei DZ tip2.

O greutate optima corespunzatoare varstei favorizeaza utilizarea cat mai buna a insulinei. Un studiu recent a aratat ca scaderea in greutate a diminuat rezistenta la glucoza a tesuturilor direct proportional cu greutatea pierduta.

Dieta

Persoanele cu prediabet pot preveni sau intarzia instalarea bolii prin respectarea unei diete echilibrate in care se redistribuie carbohidratii pe parcursul intregii zile astfel incat sa previna cresterile bruste ale glicemiei.

Dintre cele trei principii alimentare (carbohidrati, proteine, lipide) cel mai mare impact pe nivelul glicemiei il au carbohidratii.

Sunt recomandate alimentele sarace in grasimi saturate si bogate in fibre. Cu ajutorul nutritionistului se poate alcatui o dieta echilibrata. Studiile au aratat ca barbatii care au mancat vegetale, peste, cereale nerafinate au avut un risc semnificativ mai mic de a face DZ tip 2 decat cei care au consumat carne rosie, alimente bogate in grasimi, cereale inalt rafinate sau dulciuri.

Un alt studiu a fost efectuat pe un lot de femei a caror dieta a fost bogata in nuci si alune, care desi sunt bogate in calorii si grasimi, au scazut riscul de aparitie a DZ tip 2; alunele si nucile au inlocuit carnea rosie si cerealele rafinate din alimentatie diminuand castigul ponderal.

Alegerea atenta a alimentelor in scopul controlului glicemiei poate schimba modul in care este privita alimentatia. Regimul alimentar trebuie atent intocmit de catre nutritionist in functie de activitatile fizice si stilul de viata al individului.

Exercitii fizice

Efortul fizic este un factor terapeutic important pentru toate formele de diabet; este recomandata desfasurarea unui program de activitate fizica intensa de cel putin 30 minute pe zi. Exercitiile fizice scad nivelul glicemiei in timpul si dupa desfasurarea efortului fizic.

De asemenea, contribuie la scaderea in greutate, scad nivelul LDL-colesterolului, cresc nivelul HDL-colesterolului (colesterolul "bun") si diminua hipertensiunea arteriala.

Prin aceste efecte previn aparitia complicatiilor cardio-vasculare. Activitatea fizica poate fi reprezentata de simplul mers pe jos in ritm moderat pana la jogging, mers pe bicicleta, tenis.

Studiile arata ca activitati ca gradinaritul sau curatatul zapezii pot avea un efect benefic de scadere a glicemiei. Pentru a alege programul de exeritii fizice este indicat sa fie consultat specialistul.

Tratament medicamentos

Medicatia orala hipoglicemianta, adesea reprezentata de Metformin, poate fi prescrisa la pacientii insulino-rezistenti. De asemenea, Metforminul este eficient si la pacientele ce sufera de sindromul ovarelor polichistice.

Intreruperea fumatului

Fumatul poate creste riscul de aparitie a DZ tip 2. De asemenea poate contribui la aparitia precoce a complicatiilor diabetului.

Controlul tensiunii arteriale si al nivelului colesterolului

Persoanele cu TAG prezinta un risc de 10 ori mai mare de a avea afectiuni cardiovasculare decat cei cu un nivel normal al glicemiei. Tensiunea arteriala si colesterolul plasmatic vor fi monitorizate periodic pentru a fi mentinute la valori normale.

Dieta si programul de exercitii fizice scad valorile acestor paramentri, reducand riscul dezvoltarii complicatiilor cardiovasculare.

Profilaxie

Sus

Exista anumiti pasi care pot fi urmati de catre persoanele care prezinta factori de risc pentru TAG care previn nu numai aparitia prediabetului dar si progresia acestuia catre DZ tip 2. Mentinerea constanta a glicemiei la o valoare apropiata de valoarea tinta reprezinta cea mai importanta masura profilactica.

Mentinerea glicemiei in limite normale se poate face prin:

- scaderea in greutate;

- regim alimentar echilibrat;

- program regulat de exercitii fizice.

Tratament ambulatoriu

Sus

Studiile au aratat ca tratamentul ambulator al prediabetului este metoda cea mai eficienta de control a TAG si de profilaxie a aparitiei DZ tip 2. Tratamentul ambulator include:

- monotorizarea greutatii corporale;
- dieta echilibrata;
- program regulat de exercitii fizice.

Monitorizarea greutatatii corporale

Majoritatea persoanelor cu prediabet sunt supraponderali (IMC mai mare decat 25). Scaderea in greutate cu 5-10% previne sau intarzie aparitia DZ tip 2. O greutate corporala in limite normale favorizeaza buna utilizare a insulinei de catre celulele organismului.

Un studiu recent demonstreaza ca pierderea excesului ponderal imbunatateste utilizarea insulinei, diminuand rezistenta organismului la actiunea acesteia, direct proportional cu greutatea pierduta.

Dieta echilibrata

Instituirea unei diete prin care carbohidratii sunt repartizati pe parcursul unei zile astfel incat sa se evite cresterea brusca a glicemiei imediat dupa mese. Dintre cele trei principii alimentare (proteine, lipide, carbohidrati) rolul cel mai important asupra glicemiei il au carbohidratii.

Sunt recomandate consumul de alimente cu continut scazut in grasimi saturate si bogate in fibre. Intocmirea unui regim alimentar sanatos trebuie facuta sub supravegherea atenta a nutritionistului.

Program regulat de exercitii fizice

Activitatea fizica intensa zilnica cu o durata de minim 30 de minute scade glicemia crescand utilizarea acesteia in scopul obtineriii de energie necesara efortului fizic.

Exercitiile fizice favorizeaza pierderea in greutate, scaderea valorilor LDL-colesterolului si cresterea fractiunii HDL (colesterolul "bun") si diminuarea valorilor tensiunii arteriale; se realizeaza si profilaxia complicatiilor cardiovasculare.

In cazul in care persoana nu desfasoara nici o activitate fizica se va adresa medicului care ii va recomanda un program regulat de exercitii fizice. Orice tip de activitate fizica este benefica, inclusiv:

- sportul sau mersul pe jos, jogging-ul, inotul, mersul cu bicicleta;

- activitatile gospodaresti ca gradinaritul sau curatenia cu aspiratorul;

- activitatile fizice de la locul de munca.

Fumatorii trebuie sa renunte la fumat care predispune la dezvoltarea DZ tip 2 si a complicatiilor diabetului.

Tratament medicamentos

Sus

Majoritatea persoanelor cu prediabet nu au nevoie de tratament medicamentos reusind sa-si echilibreze valoarea glicemiei prin schimbarea stilului de viata:

- regim alimentar echilibrat;
- scaderea in greutate;
- depunerea unei activitati fizice intense.

Totusi, specialistii pot prescrie administrarea medicatiei orale de tipul biguanidelor, de obicei, Metforminul, deoarece acesta diminueaza rezistenta la insulina, mai ales la persoanele ce sufera de sindromul ovarelor polichistice. In anumite cazuri, specialistii prescriu tiazolidindione cu scopul de a diminua rezistenta la insulina.

Metforminul este antidiabeticul oral cel mai frecvent utilizat. Medicatia orala este prescrisa in cazul in care dieta si exercitiile fizice nu sunt eficiente si nu reusesc sa scada rezistenta celulelor la actiunea insulinei.

Alte tratamente

Sus

Nu este indicata folosirea unor remedii recomandate prin marturia unor consumatori multumiti care se declara vindecati de prediabet. Aceste tratamente pot fi foarte scumpe si daunatoare. Modalitatea cea mai sigura de tratament a prediabetului este un stil de viata sanatos:

- dieta corespunzatoare;

- program zilnic de exercitii fizice.

Daca se doreste incercarea acestor modalitati de tratament alternativ se recomanda ca mai intai sa fie intrebat medicul de familie sau specialistul despre eficacitatea lor.


Medici specialisti Endocrinologie-Diabet

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate