alimentatia zilnica a diabetului tip 2 zaharos
Din ce cauze apar variatii ale glicemiei
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere Glicemia, adica nivelul de zahar din sange, are valori normale cuprinse intre 70 si 99 mg/dL daca nu ai mancat timp de opt ore si mai putin de 140 mg/dL la doua ore dupa ce ai luat masa. Daca sunt mai mari sau mai mici, acest lucru poate fi pus pe seama mai multor factori, de la alimentatie si pana la anumite boli. Cei care sufera de diabet reactioneaza diferit la mancarurile si bauturile pe care le consuma, de aceea este bine sa tina cont de masuratorile glicemiei si sa evite produsele care duc la cresterea glicemiei. Cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar Iata care sunt cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar. Cafeaua - Nivelul de zahar din sange poate sa creasca dupa ce bei o cafea, chiar si una neagra, care nu are calorii, din cauza cofeinei. Acelasi lucru este valabil si in cazul ceaiului negru, a celui verde si a bauturilor energizante. Mancarea chinezeasca -In... [continuare]
Sfaturi pentru mentinerea glicemiei in limite normale
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Glucoza joaca un rol important in mentinerea functiilor organismului. Dezechilibrele zaharului din sange sunt asociate cu o serie de simptome si probleme de sanatate, incluzand diabetul de tip 2, oboseala inexplicabila, cresterea in greutate si schimbarile de dispozitie. Cum mentinem glicemia in limite normale? Glicemia se mentine in limite normale printr-o alimentatie echilibrata, bogata in fibre si saraca in zaharuri rafinate. Activitatea fizica regulata si monitorizarea periodica ajuta organismul sa foloseasca eficient glucoza si sa evite fluctuatiile. Iata cateva sfaturi utile, mai jos: Exercitiile fizice regulate Sportul, miscarea ajuta nu doar la slabit, ci si la cresterea sensibilitatii la insulina. Astfel, organismul este capabil sa utilizeze zaharul din sange. Miscarea ajuta, de asemenea, muschii sa foloseasca glucoza din sange pentru a efectua contractia musculara si pentru a obtine energia necesara. Exercitiile cele mai potrivite in acest caz... [continuare]
Sfaturi nutritionale pentru adulti in perioada covid 19
Farmacist primar Nicoleta Raducanu
Specialist in nutritie clinica
O alimentatie corespunzatoare, echilibrata in nutrienti, are un rol deosebit de important in functionarea adecvata a organismului si de protejare a acestuia impotriva diverselor afectiuni. Alimentele bogate in nutrienti si hidratarea corespunzatoare sunt vitale in aceasta perioada speciala generata de Covid 19. Nu exista alimente “miraculoase” pentru aceasta situatie. Exista insa dovezi stiintifice imbatabile care sustin teoria ca persoanele care adopta o dieta echilibrata isi pot mentine starea de sanatate, beneficiaza de un sistem imunitar mai puternic si prezinta un risc mai mic de a dezvolta boli cronice sau afectiuni infectioase. Ce inseamna o dieta echilibrata? Acea dieta care contine o gama diversificata de alimente proaspete, neprocesate, capabile sa furnizeze vitaminele, fibrele alimentare, proteinele si antioxidantii atat de necesari functionarii organismului nostru. Beti suficienta apa! Evitati consumul de zahar, grasime si sare, pentru a reduce semnificativ... [continuare]
Sindromul metabolic: sindromul x metabolic; sindromul de rezistenta la insulina
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Definitie, semne si simptome, investigatii, diagnostic Sindrmul metabolic este o afectiune cu multiple cauze ce consta din asocierea mai multor factori de risc in care rezistenta la insulina se insoteste de o depunere si o functie anormala a tesutului gras. El cuprinde o combinatie de afectiuni care, prezente impreuna la aceeasi persoana, reprezinta factori de risc pentru boala coronariana ischemica (angina pectorala, infarct miocardic acut, fibrilatie atriala cronica, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, moarte subita etc), pentru diabet zaharat, pentru ficat gras si pentru unele forme de cancer. Semne si simptome • Hipertensiune arteriala (valori crescute ale TA 140/85 mm Hg) • Hiperglicemie (valori ale glucozei sanguine 100 mg/dl) • Hipertrigliceridemie (valori ale trigliceridelor serice 150 mg/dl) • Valori scazute ale HDL-colesterol (colesterol “bun”, cu efect protector)(valori scazute • Obezitate de tip abdominal • Semne sugestive pentru... [continuare]
Afectiunile secolului xxi
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Stil de viata sanatos Beneficiile urbanizarii si cresterea dezvoltarii pe plan economic si social s-au asociat si cu modificarea in ceea ce priveste stilul de viata si factorii de risc pentru sanatate dar si cu dezvoltarea a noi factori de protectie in randul populatiei aflata la risc. Printre cele mai des intalnite afectiuni, se regasesc depresia, obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, cancerul, afectiunile respiratorii etc. Depresia Depresia reprezinta o afectiune medicala des intalnita in randul populatiei, iar nediagnosticata si/ sau netratata determina afectarea intregului organism prin declansarea unei instabilitati fizice sau emotionale. Amprenta acestei afectiuni se reflecta in incapacitatea de concentrare, pierderea interesului fata de activitatile preferate, tristete, izolare sociala. Pentru stabilirea diagnosticului de sindrom depresiv, este obligatorie eliminarea altor afectiuni ce pot avea simptome similare cu cele ale depresiei (de exemplu,... [continuare]
Rolul vitaminei d in controlul autoimunitatii
Dr. Stefania Grigore
Medic rezident Reumatologie
Ce este vitamina D Vitamina D este un nutrient esential pentru organismului uman. Aceasta este o vitamina liposolubila, cunoscuta si sub denumirea de calciferol. Vitamina D poate fi obtinuta din alimentatie sau din suplimentele alimentare, insa cea mai mare parte a acesteia se obtine prin expunerea solara. Cum se manifesta deficitul de vitamina D In ultimele decenii, cercetarile s-au axat pe rolurile vitaminei D in bolile autoimune, pe langa principalele efecte asupra metabolismului calciului si sistemului osteomuscular. O boala autoimuna este rezultatul unui sistem imun care isi ataca structurile proprii in mod accidental, in loc sa le protejeze. Bolile autoimune, precum artrita reumatoida, scleroza multipla, boala Crohn, diabetul zaharat de tip I, etc. sunt rezultatul unei activari aberante a sistemului imunitar, in care raspunsul imunitar este indreptat impotriva unor antigene proprii inofensive. Acest lucru are ca rezultat inflamatia, deteriorarea tesuturilor si... [continuare]
Ce este postul intermitent si cum functioneaza
Dr. Stefania Grigore
Medic rezident Reumatologie
Ce este postul intermitent Postul intermitent sau fastingul este un model de alimentatie in cadrul caruia se alterneaza ciclic perioadele in care mancati cu perioadele in care postiti. Restrictia calorica este o abordare populara pentru a trata obezitatea si bolile cronice asociate acesteia, dar este dificil de mentinut pentru o perioada lunga de timp. Mai mult, postul intermitent are efecte benefice echivalente cu cele ale restrictiei calorice in ceea ce priveste controlul greutatii corporale, imbunatatirea homeostaziei glucozei si a profilurilor lipidice, precum si efecte antiinflamatorii. Diferenta dintre restrictia calorica si fastingul intermitent Obezitatea reprezinta un risc pentru sanatatea publica la nivel mondial din cauza asocierii sale cu dereglarea metabolica, cum ar fi rezistenta la insulina, hipertensiunea arteriala, dislipidemia si ateroscleroza. Restrictia calorica fara malnutritie este piatra de temelie pentru tratamentul obezitatii si al factorilor de risc... [continuare]
Deficitul de vitamina d si afectiunile endocrine
Autor: SfatulMedicului
Ce este vitamina D? Vitamina D este un nutrient liposolubil esential pentru numeroase procese biologice din organism, avand un impact direct asupra sanatatii osoase, musculare si endocrine. Este produsa de piele sub influenta razelor ultraviolete (UVB) si poate fi obtinuta din alimentatie sau suplimente. Rolul vitaminei D in organism Cele doua forme principale sunt vitamina D2 (ergocalciferol), derivata din surse vegetale, si vitamina D3 (colecalciferol), sintetizata de organism sau obtinuta din surse animale. Dupa absorbtie, vitamina D este convertita in ficat in 25-hidroxivitamina D [25(OH)D], forma sa circulanta, iar ulterior in rinichi este transformata in forma activa, calcitriolul. Aceasta ultima etapa este critica pentru functiile metabolice, incluzand absorbtia calciului si fosforului, modularea sistemului imun si influenta asupra glandelor endocrine. Cauze ale deficitului de vitamina D Deficitul de vitamina D este o problema globala, cu prevalenta ridicata in... [continuare]
Afectiunile hepatice si impactul consumului crescut de grasimi
Autor: SfatulMedicului
Legatura dintre alimentatie si sanatatea ficatului O alimentatie bogata in grasimi nesanatoase, precum cele saturate si trans, poate afecta grav sanatatea ficatului. Excesul de grasimi se depune in celulele hepatice sub forma de trigliceride, ducand la aparitia steatozei hepatice (ficat gras). Daca dezechilibrul alimentar persista, ficatul se poate inflama, ceea ce favorizeaza aparitia steatohepatitei non-alcoolice (NASH), iar in timp, aceasta evolutie poate duce la fibroza, ciroza si chiar cancer hepatic. Cum se manifesta ficatul gras? Ficatul este cel mai mare organ din corp, fiind situat in cadranul drept al abdomenului. Ficatul are roluri esentiale pentru organism, in sinteza proteica, filtrare si detoxifiere. O mare parte din sangele ce dreneaza intestinul va ajunge intai in ficat. Astfel toate componentele dietei zilnice ajung sa fie metabolizate, intr-o masura variabila, in tesutul hepatic. Ficatul gras non-alcoolic sau steatoza hepatica reprezinta... [continuare]
Legatura dintre deserturile frecvente si oboseala cronica
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Oboseala cronica si consumul de zahar Tot mai multe persoane se plang de oboseala in lumea moderna, din cauza progresului extrem de rapid al tehnologiei si cumulului de informatii care asalteaza zi de zi indivizii. Se pare ca oboseala cronica nu este cauzata doar de stres si de lipsa de somn sau de un somn insuficient, ci si de obiceiul de a consuma frecvent dulciuri. Prea mult zahar promoveaza inflamatia, perturba functia creierului si provoaca acumularea de grasime in organism. In timp, acest lucru creste riscul de boli legate de stilul de viata, cum ar fi obezitatea, diabetul, bolile de inima si problemele de sanatate mintala. Semne si simptome Deserturile frecvente si consumul crescut de zahar este cauzator al oboselii cronice daca experimentati urmatoarele simptome: - Somnolenta sau senzatie de ameteala dupa mese, - Nevoie crescuta de cofeina sau de dulciuri pentru a va putea continua activitatea dupa-amiaza, - Senzatie de moleseala la scurt timp dupa... [continuare]
6 pericole la care te expui daca adormi tarziu
Autor: SfatulMedicului
Te culci dupa ora 23.00 aproape zilnic? Acest obicei poate sa aiba consecinte grave asupra sanatatii tale, pe termen lung, sustin specialistii. In primul rand, te vei simti obosit a doua zi, insa asta nu este tot. Afla care sunt pericolele la care te expui daca te culci, in mod constant, tarziu: 1. Favorizeaza depunerea de kilograme in plus Studiile au aratat ca fiecare ora de somn pierduta contribuie la cresterea indicelui de masa corporala (IMC). Astfel, pe termen lung, IMC poate sa aiba o crestere de pana la 2 puncte, in cazul in care te culci tarziu, in mod regulat, timp de cinci ani de zile. Aceasta crestere se produce chiar si la persoanele care au activitate fizica in mod regulat sau care dorm mai mult de opt ore pe noapte (se culca tarziu si se trezesc tarziu). Acest lucru se intampla deoarece este afectat ritmul circadian al organimsului, ceea ce duce si la dereglarea altor functii importante. 2. Scade puterea de concentrare Daca mergi la culcare dupa ora 23.00, ai... [continuare]
Turele de noapte si impactul lor negativ asupra metabolismului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Turele de noapte influenteaza major functionarea normala a metabolismului, potrivit celor mai noi descoperiri aduse in atentia publicului larg de catre cercetatori. De ani intregi, oamenii de stiinta au sesizat o asociere clara intre programul de lucru nocturn si riscul crescut de afectiuni cardiace, fracturi osoase, cancer, diabet si obezitate. Unul dintre efectele majore ale turelor de noapte asupra organismului pare sa fie incetinirea proceselor metabolice, pe fondul afectarii ritmului circadian biologic. Programul de noapte si incetinirea ratei metabolice Un studiu recent efectuat de profesorii Universitatii Florida de Sud a descoperit ca persoanele care fac tranzitia catre un program de lucru pe timpul noptii si unul de odihna in timpul zilei incep sa arda caloriile provenite din hrana la o rata mai scazuta. Cercetatorii au observat ca, odata ce au supus 14 voluntari unui experiment de simulare a muncii in ture de noapte, organismul acestora a inceput... [continuare]
Ce inseamna setea excesiva si senzatia de foame?
Autor: SfatulMedicului
Setea excesiva si senzatia de foame resimtita in mod exagerat de o persoana poate anunta primele semne ale diabetului zaharat. Mai exact, aceste simptome pot sa apara atunci cand nivelul zaharului (glucozei) atinge valori anormal de mari. Diabetul zaharat este o boala complexa, in care exista o dereglare in metabolismul glucidelor, dar si in nivelul metabolismelor lipidelor si al proteinelor. Deficitul porneste de la alterarea productiei sau a capacitatii de utilizare a insulinei, care se sintetizeaza la nivelul pancreasului. Cele mai des intalnite simptome ale diabetului sunt: senzatie intensa de sete, senzatie intensa de foame, oboseala excesiva, urinari dese noaptea (poliurie nocturna), vedere incetosata. Polifagia este termenul medical folosit pentru a descrie foamea excesiva sau apetitul crescut si reprezinta unul dintre principalele trei semne ale diabetului. De asemenea, o senzatie de foame intensa poate sa fie si un raspuns la lucrurile normale, precum practicarea... [continuare]
De ce trebuie sa respecti mesele principale?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea specialistilor in nutritie sustin ca pentru un organism sanatos este indicat sa respecti cele trei mese principale si doua gustari compuse, de preferat, din fructe si legume. Mai mult, persoanele care respecta aceasta regula a meselor sanatoase prezinta un risc mai scazut de a dezvolta, in timp, diabet zaharat sau anumite tipuri de cancer. De asemenea, s-ar feri de obezitate. Legatura dintre alimentatie si boli Cert este ca alimentatia deficitara sta la baza multor boli. De exemplu, atunci cand un om, fie din lipsa timpului, fie din orice alt motiv sare pentru mese si are tendinta de a manca haotic poate prezenta un risc de imbolnavire. Explicatia consta in faptul ca organismul intra in stare de panica, incepand sa stocheze in celulele adipoase tot ceea ce se ingereaza. Cinci mese pe zi pot controla senzatia de foame Respectarea celor cinci mese pe zi poate ajuta la controlul senzatiei de foame. Pe cand, daca se omite o masa, insa se mananca... [continuare]
Carnea procesata. de ce reprezinta un pericol
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea oamenilor consuma fie la micul dejun, fie la masa de pranz, conserve de carne, mezeluri, carnati, hot dog, mancare tip fast-food sau carne procesata. Insa nu toti cunosc pericolele care se ascund in astfel de alimente pe care de multe ori le include si in alimentatia celor mici. In repetate randuri, Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului (IARC) din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a atras atentia prin diferite raportate date publicitatii, faptul ca produsele alimentare procesate sunt cancerigene asa cum este tutunul, alcoolul sau azbestul. Specialistii de la IARC sustin chiar ca un consum regulat de doar 50 de grame de carne procesata duce la cresterea riscului de a dezvolta cancer colorectal cu 18%. Acest risc creste in functie de cantitatea de carne procesata consumata. Mai mult, acest obicei alimentar de a consuma carne procesata este asociat cu o multime de probleme de sanatate, de la obezitate, boli cardiovasculare, diabet... [continuare]
Moduri surprinzatoare de a scadea colesterolul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru a scadea colesterolul, exercitiile si consumul de alimente sarace in grasimi saturate sunt perfecte. De cate ori ati auzit aceste sfaturi? Cu totii am constatat ca o alimentatie ce contine alimente grase va bloca arterele cu colesterol. Cu siguranta ca ati auzit de multe ori ca zaharul poate afecta nivelul colesterolului. Si acest lucru este foarte adevarat. Zaharul poate afecta trigliceridele. Trigliceridele - ce sunt si cum ne afecteaza Cei mai multi dintre noi stim ca exista doua tipuri de colesterol, si anume: HDL (colesterolul bun) si LDL (colesterolul rau). In afara de acestea, sangele nostru contine o alta grasime, numita triglicerida. Aceste grasimi sunt stocate in celule pentru a va oferi energie intre mese. Un nivel normal este de 150 de mg/dl sau mai putin. Daca nivelul depaseste 200 de mg/dl, el este considerat ridicat. Aproape o treime din adulti au niveluri foarte ridicate de trigliceride, ceea ce inseamna ca se depaseste 500... [continuare]
Modalitati utile de obtinere a unui abdomen plat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea persoanelor cu un indice al masei corporale mare acumuleaza grasimi in zona abdominala. Tesutul adipos acumulat in aceasta zona reprezinta un factor de risc extrem de important pentru multe afectiuni de sanatate, inclusiv bolile cardiace si diabetul de tip 2. De multe ori, in ciuda exercitiilor fizice facute si a dietei urmate, abdomenul pierde ultimul din grasimile acumulate. Cu toate acestea, exista multe metode pe care o persoana le poate utiliza atat pentru a reduce nivelul general al grasimii corporale, cat si pentru a-si tonifia abdomenul. Metode prin care se poate obtine un abdomen plat 1. Exercitiile cardio Exercitiile cardiovasculare sau aerobice reprezinta modalitati excelente prin care caloriile sunt arse rapid, iar starea de sanatate a inimii este imbunatatita. De asemenea, alergatul, inotul si ciclismul sunt activitati extrem de eficiente in arderea grasimilor. Exista numeroase metode prin care aceste exercitii pot fi introduse in rutina... [continuare]
Ciresele au un continut bogat in vitamine. ce beneficii nestiute au fructele verii
Autor: SfatulMedicului
Ciresele, cocktail de vitamine, minerale si antioxidanti In lume exista peste 1.000 de soiuri de cirese. Indiferent de tipul lor - amare, salbatice, negre, obisnuite etc.- ciresele au un continut bogat in vitamine, minerale si antioxidanti, care stimuleaza imunitatea, lupta cu radicalii liberi si protejeaza celulele organismului fata de actiunea nociva a acestora, prevenind aparitia bolilor grave, cum este cancerul, de exemplu. Proprietatile nutritionale ale cireselor Ciresele sunt sarace in calorii, aproximativ 59 de calorii la 100 grame. In schimb, consumul a 100 de grame de cirese acopera 20% din necesarul zilnic de vitamina C si 25% de vitamina A. Aproximativ 100 grame cirese contin: Apa 83.8 g Proteine 1,16 g Lipide 0,25 g Acizi grasi saturati 0,055 g Zahar ... [continuare]
Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca sunteti unul dintre pacientii diagnosticati cu poliartrita reumatoida, ati auzit cu siguranta ipoteza conform careia simptomele si suferinta indusa de aceasta boala pot fi ameliorate printr-o dieta adecvata. Redoarea matinala specifica bolii, imobilitatea si durerea articulara sunt printre cele mai importante simptome care va pot scadea semnificativ calitatea vietii daca va confruntati cu aceasta afectiune. Poliartrita reumatoida poate fi tinuta sub control terapeutic, insa adesea pretul este destul de scump: tratamentul, chiar daca este eficient impotriva simptomelor, are numeroase reactii adverse care poate determina unii pacienti sa il evite, sa nu il administreze conform recomandarilor medicului. Complianta scazuta la tratament este cea care permite bolii sa avanseze si sa fie cauza de aparitie a unor deformari locale si a anchilozei. In evolutie sunt prinse din ce in ce mai multe articulatii de procesul degenerativ si apar chiar si complicatii... [continuare]
Generalitati Pana nu de mult numai tarile din Asia beneficiau de proprietatile curative ale ceaiului verde, cunoscand acest remediu naturist de peste 4000 ani. Acum, toate lumea a auzit de acest ceai si a inteles ca nu este o simpla bautura care poate fi savurata intr-o dupa-amiaza fara activitate, ci este o bautura care detine multiple beneficii medicale. In acest articol vom incerca sa trecem in revista toate proprietatile si beneficiile ceaiului verde, justificand astfel, de ce l-am numit elixirul sanatatii. In ultima perioada, ceaiul verde se bucura de o atentie semnificativa si din partea tarilor din Occident, iar majoritatea companiilor producatoare de medicamente au creat o serie de suplimente nutritionale care au la baza extractul de ceai verde. Origini Ceaiul verde provine din planta de ceai Camellia sinensis din care se mai prepara si ceaiul negru si oolong, diferenta fiind la nivelul modului de procesare. Aceasta planta isi are originile in partea de sud-est a... [continuare]
Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale
Autor: SfatulMedicului
Beneficiile cerealelor integrale Consumul constant de cereale integrale constituie o modalitate simpla de a va asigura o viata sanatoasa, pe termen lung. Cerealele integrale contin o serie de substante nutritive esentiale: proteine, fibre, vitamine din complexul B, antioxidanti dar si minerale (fier, zinc, cupru, magneziu). O dieta bogata in cereale integrale reduce riscul de boli cardiace, diabet zaharat de tip 2 (au un indice glicemic mic), obezitate, dar si unele forme de cancer. De asemenea, adoptarea acestui obicei alimentar imbunatateste digestia, usureaza miscarile propulsive regulate intestinale (imbunatatind digestia) si creste nivelul bacteriilor bune din colon. Potrivit studiilor doar un procent mic de persoane consuma trei portii de cereale integrale pe zi. De ce se intampla acest lucru? Nu este usor sa recunoasteti cerealele integrale, nici macar daca analizati cu atentie painea, diverse tipuri de sortimente de cereale sau snackuri. Teoretic, fiecare produs... [continuare]
Generalitati Menopauza este "piatra de hotar" in viata fiecarei femei ce marcheaza sfarsitul perioadei reproductive. La un an dupa ultima menstra se considera ca femeia a ajuns la menopauza. Media de varsta pentru instalarea menopauzei este de aproximativ 50 de ani, dar corpul fiecarei femei are propriul ritm si timp limita. Unele femei ajung la menopauza in mijlocul decadei a patra, iar altele au menstruatii chiar si in decada a cincea. Perimenopauza cuprinde perioada de instalare a menopauzei si cea care urmeaza menopauzei. Se refera la cei 2-8 ani de modificare a nivelului hormonal, incluzand si simptomatologia asociata, pana la instalarea menopauzei. Cel mai frecvent semn de premenopauza este menstruatia abundenta, adesea neregulata, cauzata de dereglarile hormonale. Majoritatea femeilor au perimenopauza intre 39-51 de ani. Unele femei prezinta modificari ale menstruatiei si sindrom premenstrual la sfarsitul decadei a treia, cand nivelul hormonal se modifica si fertilitatea... [continuare]
Generalitati Daca nu stiti inca de ce sunteti obositi majoritatea timpului, informatiile de mai jos v-ar putea fi utile sa aflati cauza. Majoritatea oamenilor au tendinta de a considera oboseala rezultatul unui stil de viata alert si deseori au dreptate. Nu trebuie sa ignorati oboseala permanenta. Faceti unele modificari in stilul dvs. de viata, dormiti mai mult timp, mancati mai multe alimente sanatoase, beti mai multe lichide, consumati multivitamine si diminuati consumul de cofeina si alcool. Daca simptomele de oboseala persista si dupa aceste modificari, atunci aveti nevoie de ajutorul unui medic. Epuizarea ar putea fi semnul unei afectiuni destul de grave care ar putea fi tratata daca este depistata timpuriu. Iata care ar putea fi cele mai frecvente motive ale oboselii. Anemia Aceasta conditie este deseori intalnita la femeile care au menstruatii abundente, prelungite sau care nu consuma suficient fier. Oboseala cauzata de anemie este rezultatul lipsei de celule... [continuare]
La penultima masea de sus am avut o lucrare de 2 lei. Mi-a fost plombata si maseaua s-a macinat din interior, ramanand din ea numai un perete care si ala e sub orice critica. De curand mi-a aparut pe gingia de langa falca un super abces. Nici maseaua nici abcesul nu ma dor decat daca le zgandaresc. ce as putea face ? [continuare]
Buna ziua! As dori sa aflu de la dv daca pentru scleroza multipla exista vreun tratament? Un prieten de 31 de ani s-a ales cu aceasta boala in urma cu 6 ani. El pentru a se putea deplasa foloseste cadrul dar are si o slabicuine in mana dreapta.Boala s-a manifestat" USOR SI LENT MI-AM PIERDUT ABILITATILE MOTRICE AJUNGAND LA CADRU SI CARJA DE MERS, IN EXTREMELE VIZUALE S-D VAD DUBLU, OBOSESC REPEDE,UNELE AMORTELI PE CORP" asa si-a descris boala de care sufera. Daca se poate sa-mi dati raspuns cat mai repede.Multumesc [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Endocrinologie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter