alimentatia hipotiroidism
Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Inca de la aparitia primelor simptome (nas infundat, dureri de cap, febra, dureri de gat), puteti lua masuri pentru a diminua disconfortul produs de aceste manifestari. Nu va autoadministrati medicamente, mai ales antibiotice, decat la recomandarea medicului, in cazul in care acesta constata ca exista si o infectie. In caz contrar, antibioticele nu numai ca nu au niciun efect asupra virusurilor care cauzeaza guturaiul si gripa, dar pot duce la scaderea imunitatii organismului. Recomandari Medicul iti poate indica, in cele mai dese situatii doar medicamente cu efect antiviral. Odihniti-va suficient (dormiti cel putin 7-8 ore pe noapte) pentru a ajuta organismul sa se refaca. Dormitul adecvat este esential pentru santatea fizica si mentala, dar exista si o legatura stransa intre sistemul imunitar si calitatea somnului. studiile au dezvaluit ca somnul si ritmul circadian au un efect puternic de reglare asupra sistemului imunitar. In cazul gripei, de multe ori se... [continuare]
Complexul vitaminic b - rol si alimentatie
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Vitamina B1 - tiamina Complexul de vitamine B este format din 8 vitamine solubile in apa. Acestea indeplinesc roluri importante in organism., intervenind in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor. Se gasesc in multe alimente neprocesate si in suplimente alimentare. Multe beneficii provin din capacitatea lor de a ajuta organismul sa metabolizeze carbohidratii si sa-i transforme in energie. Deoarece corpul nu poate stoca toate vitaminele B, este important sa le obtinem din alimente. Este cunoscuta si ca "vitamina bunei dispozitii", deoarece are efecte binefice asupra sistemului nervos si a starii psihice. Vitamina mai este cunoscuta si sub denumirea de "vitamina performantei intelectuale", deoarece asigura cresterea randamentului intelectual. Vitamina B1 are un rol important in metabolismul glucidelor si este absolut necesara pentru functionarea normala a musculaturii si a sistemului nervos. Aceasta vitamina aduce o contributie importanta si la mentinerea tonusului... [continuare]
Alimentatia in functie de varsta: 0-6 luni
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Alimentatia bebelusului Primele 6 luni de viata ale unui bebelus sunt cruciale pentru dezvoltarea sa. In aceasta perioada, nutritia joaca un rol fundamental in cresterea si dezvoltarea copilului. Laptele matern este considerat hrana ideala pentru bebelusi. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva in primele 6 luni de viata, urmata de introducerea treptata a alimentelor solide, continuand alaptarea pana la 2 ani sau mai mult. Beneficiile alaptarii 0 - 6 luni - Contine toti nutrientii necesari in proportiile corecte - Se adapteaza la nevoile in schimbare ale bebelusului - Ofera anticorpi care ajuta la protejarea impotriva bolilor - Promoveaza dezvoltarea sistemului digestiv - Poate reduce riscul de obezitate si diabet de tip 2 mai tarziu in viata - Favorizeaza legatura emotionala intre mama si copil - Reduce riscul mamei de a dezvolta cancer de san Frecventa si cantitatea hranirilor 0-1 luna: 8-12 hraniri pe zi, aproximativ 45-90 ml per... [continuare]
Alimentatia in functie de varsta: 6-12 luni
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Fiecare copil este unic, diferit, astfel ca unii dintre ei simt nevoia diversificarii in jurul varstei de 4 luni, altii abia la 6 luni, recomandarea cea mai des intalnita fiind aceea ca diversificarea sa inceapa la 6 luni de viata. Diversificarea alimentatiei bebelusului reprezinta o etapa importanta in dezvoltarea sa. Acest proces implica introducerea treptata a alimentelor solide in dieta copilului, pe langa laptele matern sau formula de lapte praf. Scopul diversificarii este de a asigura nutrientii necesari pentru cresterea si dezvoltarea optima a bebelusului, precum si de a-l obisnui cu diferite texturi si gusturi. Cu toate acestea, bebelusul va continua sa fie hranit ca si pana acum cu lapte, insa parintele ii poate introduce treptat si alte alimente. Conditii de diversificare • Sugarul este sanatos; • Bebelusul trebuie sa-si sustina bine capul; • Introducerea noului aliment se face progresiv si nu se introduc simultan mai multe alimente noi; •... [continuare]
Grasimile bune si rele prezente in organism. alimentatia cu rol protectiv
Dr. Sebastian Pale
Medic cardiolog
Colesterolul si trigliceridele Cele mai importante doua tipuri de grasimi din organismul uman sunt reprezentate de colesterol si trigliceride. Consumul regulat de mancare sanatoasa (protectiva) va tine concentratiile de colesterol si trigliceride intr-un interval benefic pentru sanatate. Ficatul, intestinele si chiar pielea contribuie la metabolismul colesterolului. Acesta este legat de proteine si transportat in intreg organismul formand astfel complexe numite lipoproteine. Colesterolul participa la o serie de procese din organism cum ar fi - intervine in procesul de formare al membranelor celulare, izoleaza fibrele nervoase, ajuta la formarea unor hormoni, a vitaminei D si a sarurilor biliare. Doua tipuri de colesterol Exista doua tipuri de colesterol. Unul cu potential daunator organismului - LDL colesterolul - si unul cu efecte benefice - HDL colesterol. Rolul colesterolului LDL este acela de a transporta grasimile de la ficat la nivelul intregului organism, unde vor... [continuare]
Pasi simpli catre o alimentatie sanatoasa
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Stil de viata sanatos Cu totii poate ne dorim un stil de viata sanatos, o dieta mai echilibrata, dar uneori ne este greu sa facem cateva schimbari in obiceiurile noastre sau pur si simplu nu stim de unde sa incepem pentru a aduce cateva imbunatatiri in viata noastra. Care este psihologia nutritiei? De cand ne nastem si pana ne incheiem cursul vietii, alimentatia reprezinta una dintre activitatile cele mai stridente de care sanatatea organismului nostru depinde si totodata viata noastra. Pentru o buna perioada de timp nu s-a cunoscut relatia dintre alimentele ingerate si starea psihica, insa din ce in ce mai multe studii scot la iveala rolul nutritiei asupra acesteia. De la bun inceput trebuie retinut faptul ca in organismul nostru au loc in permanenta procese de distrugere, regenerare si formare de noi celule. Prin urmare, materialul necesar proceselor de regenerare si formare de noi celule, in mod normal, poate fi obtinut printr-un aport optim, atat din punct de vedere... [continuare]
Alimentatia ultra-procesata: efecte asupra sanatatii
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este un aliment ultra-procesat Termenul de ultra-procesat se refera la alimentele care au fost supuse unui proces extensiv de prelucrare industriala, de obicei pentru a le extinde durata de valabilitate, a le imbunatati gustul sau textura si a le face mai convenabile pentru consum. Aceste alimente tind sa contina aditivi, conservanti si alte ingrediente adaugate pentru a le imbunatati calitatile organoleptice si pentru a creste atractivitatea lor comerciala. Termenul vine din clasificarea internationala a alimentelor pe baza gradului de procesare, clasificare condusa si realizata de catre cercetatorii Universitatii Sao Paulo, Brazilia. Tipologie Acest sistem include alimente impartite in 4 categorii, astfel: 1. Alimente neprocesate sau minim-procesate. Aceasta categorie include fructe si legume proaspete, lapte, peste, oua, nuci si seminte ce nu sunt amestecate cu alte ingrediente, nefiind semnificativ modificata starea lor naturala. 2. Ingrediente procesate. Aici sunt... [continuare]
Reducerea aportului de zahar din alimentatia noastra
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Ce este zaharul? Zaharul este o substanta din “familia” glucidelor sau, cum le mai intalnim, carbohidratilor care da un gust dulce alimentelor in care el este adaugat. Cunoscut si sub denumirea de zaharoza, el este obtinut din trestia de zahar sau din sfecla de zahar si este format dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza. Unde gasim zaharul? Toata lumea il stie sub forma de zahar alb, zahar tos, zahar pudra, zahar vanilinat, zahar brun, zahar fin si il cumparam din magazine. Insa, cand spunem “zahar” ar trebui sa nu uitam de celelalte substante asemanatoare lui, cum sunt: • mult folositul, mai ales de catre americani, sirop de fructoza din porumb; • diferite siropuri naturale - artar, agave, melasa, nuca de cocos, sirop din orez, sirop din malt de orz, sirop de glucozo-fructoza, etc • miere. Multa lume foloseste si zaharul de mesteacan ca alternativa “naturala”, “sanatoasa” la zahar. Acesta este de fapt, un indulcitor (un poliol, adica un... [continuare]
Interviu despre alimentatia sanatoasa cu prof. dr. nicolae hancu
Autor: SfatulMedicului
SfatulMedicului.ro: In ultima perioada se vorbeste tot mai des despre alimentele infestate. Sunt acestea un pericol pentru sanatate? La ce trebuie sa se uite un consumator atunci cand alege alimentele? Dr. Hancu: Grija pentru siguranta alimentelor este esentiala in cadrul Alimentatiei Sanatoase. Evident, alimentele infestate reprezinta un pericol major pentru starea de sanatate a consumatorului, deoarece, in functie de agentii patogeni care contamineaza produsul respectiv (bacterii, paraziti, exces de substante chimice) se pot produce infectii sau intoxicatii cu diferite grade de severitate. Din aceasta cauza este obligatoriu sa parcurgem cativa pasi esentiali pentru a reduce la minim riscul de a consuma alimente necorespunzatoare din punct de vedere al sigurantei alimentare: sa ne asiguram ca am cumparat doar produse proaspete sau in termenul de valabilitate alimentele perisabile trebuie transportate rapid spre casa si depozitate imediat in frigider sau congelator ... [continuare]
Acupunctura in tulburarile de alimentatie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Anorexia si bulimia, tulburari care sunt mult mai frecvente in societatea de azi decat in alte timpuri, se numara insa printre acele boli care nu au beneficiat de pe urmele unor descoperiri stiintifice revolutionare care sa schimbe radical modul in care le intelegem de zeci sau sute de ani. In consecinta nici tratamentele si nici eficienta acestora nu s-a schimbat semnificativ. Frecvent aceste afectiuni sunt insotite de probleme de ordin psihic precum depresie, anxietate, atacuri de panica, etc, si nu in ultimul rand de consecintele fizice ale tulburarilor de alimentatie, respectiv obezitate si casexie. Deoarece medicina clasica nu depisteaza in aceste cazuri nici un fel de modificari pe analize sau alte modificari patologice care sa indice o problema fizica a organismului, nu exista o abordare nici care sa vizeze cauza problemei, si nici macar simptomatica. Pacientului i se va spune pur si simplu fie sa manance mai putin, fie mai mult, in functie de... [continuare]
Cum influenteaza alimentatia sanatatea orala?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unele alimente si combinatii de alimente influenteaza nivelul crescut de bacterii cauzatoare de boli. Cele mai comune boli orale ale civilizatiei moderne, anume cariile (in cazul dintilor) si paradontozele (care privesc gingiile) pot fi prevenite prin folosirea unei diete. Aceste boli apar cand dintii si alte componente ale gurii sunt distruse de produsii acizi din bacteriile de la nivelul cavitatii bucale. Chiar daca nutritia saraca nu cauzeaza direct boli parodontale, cercetatorii cred ca boala progreseaza mai repede si se agraveaza in cazul pacientilor a caror alimentatie nu suplineste nutrientii necesari. Malnutritia afecteaza intregul sistem imunitar, astfel creste susceptibilitatea multor boli. Persoanele cu un sistem imunitar deficitar au demonstrat un risc mai mare de probleme parodontale. In plus, cercetarile au aratat ca exista o legatura intre sanatatea orala si diabetul sau bolile cardiovasculare. Astfel, consumand o varietate de alimente ca fiind... [continuare]
Metode pentru imbunatatirea relatiilor sexuale - alimentatie sanatoasa, exercitii fizice, relaxare si somn suficient
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Un sex mai bun nu implica numai tehnica. Mentinerea sanatatii fizice si psihice poate creste placerea sexuala. Te-ai gandit sa duci o viata mai sanatoasa dar nu ai inceput inca sa schimbi ceva? Iata o posibila incurajare: expertii afirma ca persoanele sanatoase din punct de vedere fizic si psihic au o viata sexuala mai implinita. "Daca ai o parere buna despre sine, e mai mare probabilitatea sa ai relatii interumane mai bune, incluzand si activitatea sexuala", afirma Karen Zager, psiholog. "Cand o persoana este obosita sau nu se simte bine, acest lucru poate avea un impact negativ asupra calitatii vietii sexuale", afirma Saralyn Mark, consilier medical. Toate aceste lucruri pot parea banale, insa, foarte multe persoane considera drumul pentru atingerea sanatatii mintale si fizice foarte anevoios, mai ales daca implica scaderea in greutate, inceperea unii program de exercitii fizice, reducerea stresului sau cresterea orelor de somn. Recompensa consta in... [continuare]
Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Specialistii in nutritie si dieteticienii nu contenesc in a face urmatoarea recomandare: consumati cat mai multe fibre zilnic. Beneficiile consumului crescut de fibre sunt neindoielnice, insa majoritatea persoanelor nu cunosc exact care este necesarul zilnic si nici ce alimente reprezinta sursa sigura de fibre. Imbogatirea dietei cu fibre vegetale este un proces usor, necostisitor si care se bazeaza doar pe achizitia unor obiceiuri alimentare noi, deloc neplacute. Care este cantitatea necesara? Conform specialistilor, fibrele sunt complexe de carbohidrati provenite din alimentele de origine vegetala pe care organismul uman nu le poate digera si absorbi. Fibrele sunt clasificate, in functie de proprietati, in 2 categorii: solubile (se dizolva in apa) si insolubile (nu se dizolva). Fibrele solubile sau pectinele se gasesc cu preponderenta in fructe, mazare si fasole. Aceste fibre se dizolva in apa, rezultand o substanta cu consistenta gelatinoasa. Astfel de fibre,... [continuare]
Ar trebui sa te ingrijoreze nivelul de arsenic din alimentatie?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Arsenicul este un element chimic metaloid (semi-metal) care se poate gasi in natura sau sintetic in diferite forme – organic sau anorganic, forma anorganica fiind mult mai toxica decat cea organica. El este un constituent pentru mai mult de 200 de specii de minerale, cel mai comun fiind arsenopirita, Romania fiind una dintre tarile bogate in acest tip de mineral. Sursele principale de expunere la arsenic pentru populatia Europeana sunt alimentele, in special cele bazate pe procesarea cerealelor cum sunt graul, orezul, dar si produsele lactate sau apa potabila. Alte grupuri de alimente care contribuie la expunerea zilnica la arsenic sunt anumite produse dietetice, apa imbuteliata, cafea, vin, peste si anumite produse vegetale (in special algele marine). Efectele adverse care pot aparea dupa ingestia pe termen lung de arsenic anorganic sunt: leziuni tegumentare, cancer, toxicitate developmentala, neurotoxicitate, boli cardiovasculare, metabolism anormal al... [continuare]
Metode de a reduce cantitatea de sare din alimentatie
Autor: SfatulMedicului
Ce este sarea si ce implicatii are asupra sanatatii? Cantitatea de sare pe care o consumam are un efect direct asupra tensiunii arteriale. Sarea determina organismul sa retina apa. Atunci cand consumam prea multa sare, cantitatea de apa excesiva din corp creste tensiunea arteriala. Astfel, cu cat mancam mai multa sare, cu atat tensiunea va fi mai mare. Cu cat tensiunea arteriala este mai mare, cu atat creste presiunea asupra inimii, arterelor, rinichilor si a creierului. Acest lucru poate duce la infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, dementa si boli renale. De asemenea, consumul unor cantitati mari de sare poate influenta efectul medicamentelor pentru tensiunea arteriala (precum diureticele), astfel incat acestea sa nu mai functioneze asa cum ar trebui. Na - sodiul Sodiul este un electrolit important pentru organism. Multe alimente contin cantitati mici de sodiu in mod natural, insa cea mai mare parte a sodiului din dieta provine din sare. Sarea... [continuare]
Tulburarea bipolara: alimentatia corespunzatoare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tulburarea bipolara este o afectiune complexa, caracterizata prin schimbari extreme si neobisnuite de dispozitie. Astfel, pacientii cu aceasta tulburare se confrunta cu episoade de depresie severa pana la episoade maniace. In cursul episoadelor maniace, pacientii tind sa aiba o dispozitie euforica, sa fie hiperactivi si agitati fara sa simta nevoia de a se odihni. Starea de spirit asociata pacientilor cu tulburare bipolara are stranse legaturi cu tulburarile de gandire, perceptiile distorsionate si abaterile de la normele sociale. Se estimeaza ca tulburarea bipolara afecteaza 1% din populatia globala; insa, potrivit unor cercetatori, prevalenta acestei afectiuni este mult mai mare. Recomandari dietetice Nu a fost stabilita o dieta specifica, insa este indicat sa optati pentru un regim alimentar sanatos, care sa contribuie la mentinerea greutatii corporale. Sfaturi dietetice 1. Evitati consumul de carne rosie, grasimi saturate, trans si carbohidrati.... [continuare]
Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic
Autor: SfatulMedicului
Compozitia laptelui de vaca Specialistii nu incurajeaza si nici nu recomanda introducerea laptelui de vaca in dieta copiilor cu varsta sub 1 an (aflati inca in perioada de sugar). Motivele pentru care laptele integral de vaca nu este agreat se bazeaza pe continutul insuficient in vitamina E, D, C, fier si acizi grasi esentiali, ce caracterizeaza acest tip de lapte. De asemenea, laptele de vaca are un continut excesiv de ridicat in sodiu si potasiu si contine de 3 ori mai multe proteine decat laptele uman, ceea ce presupune o suprasolicitare a activitatii hepatice. Carbohidratii sunt in cantitate mica, acest lucru impunand suplimentarea cu zahar (zaharul prezinta efecte nedorite asupra metabolismului sugarului, stimuland activitatea adipocitelor, cu aparitia obezitatii). Imunoglobulinele se gasesc si ele in cantitate mica si sunt distruse prin actiunea enzimelor proteolitice in procesul de digestie. Sugarii a caror alimentatie se bazeaza pe acest tip de lapte... [continuare]
Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Incheierea sezonului cald aduce cu sine inceperea scolii, apropierea sarbatorilor, dar si sezonul de gripa. Aerul devine mai aspru, mai uscat, vantul este mai rece si zilele sunt tot mai scurte, iar temperatura scade gradual; mai mult, pot aparea schimbari drastice de temperatura. Toate aceste modificari, desi normale, pot avea consecinte negative asupra sanatatii si starii de spirit. Aerul uscat este o problema comuna in sezonul de toamna si poate cauza constipatie, uscaciunea gatului, a pielii, ochilor si parului. Va prezentam cateva sfaturi utile pentru a va mentine starea de sanatate in lunile ce urmeaza. Intariti-va imunitatea Schimbarea vremii si instalarea temperaturilor scazute pot afecta organismul si il pot predispune unor afectiuni mai mult sau mai putin serioase. Una dintre solutiile la indemana oricui pentru prevenirea bolilor de sezon, o reprezinta cresterea imunitatii. Iata cateva sfaturi importante: - Consumati lamai si limonada Lamaile sunt... [continuare]
Alimentatia sanatoasa la persoanele cu intoleranta la lactoza
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Intoleranta la lactoza apare atunci cand corpul nu produce cantitati suficiente dintr-o enzima numita lactaza. Lactaza ajuta la metabolizarea si descompunerea zaharului din lapte, lactoza. Atunci cand lactoza nu este digerata, apar simptome cum ar fi diareea, greata, scaderea in greutate, crampe, gazele abdominale si balonarea. In plus, conditia poate fi periculoasa la persoanele care au o forma mai severa a bolii. Persoanele care sufera de intoleranta la lactoza trebuie sa elimine complet din alimentatia lor laptele natural si preparatele alimentare care contin lapte - in special, de vaca. Pentru a se evita aparitia simptomelor neplacute ale intolerantei la lactoza exista diverse alternative alimentare, dar si reguli pe care trebuie sa le urmati. [continuare]
De ce spui ca este lipsa de informare, daca vrei sa te documentezi gasesti multe articole pe net cat si literatura de specialitate. O fi buna si semipreparata, insa nimic nu e mai sfant fata de ce fierbi tu acolo pentru copil. [continuare]
Din cate stiu eu, tamoxifenul este folosit in terapia hormonala a cancerului de san. Daca esti insarcinata s-ar putea ca acel copil pe care il nasti sa sufere mutatii genetice cu risc de aparitie a celululelor canceroase. Nu sunt in domeniu, dar din cate am citit tamoxifenul este foarte periculos daca esti insarcinata sau alaptezi. Pe curand [continuare]
as vrea sa stiu daca din cauza aceastei boli se ufla mainile si picioarele? [continuare]
BU\\una ziua! Imi spuneti va rog ce trebuie sa contina meniul zilnic al unui copil de 2 ani jumatate si cantitatile corespunzatoare fiecarui tip de aliment? Multumesc din suflet! [continuare]
buna ziua!!!Am un baietel de 1 an si 4 luni si noaptea maninca lapte artificial, in cantitati mici(100-150 ml) de 3-4 ori pe seara, intrebarea mea este pina cind trebuie sa mannce lapte noaptea?????O alta intrebarea este-Sunt sanatoase casutele pe lapte din comert sau cum ar trebui facuta o casuta sanatoasa??laptele de vaca paote fi dat copilului????Cite mese principale are copilul la acesta virsta????multumesc mult [continuare]
Buna ziua ,am si eu o nelamurire daca ma poate ajuta si pe mine cineva,sunt insarcinata in 12 saptamani si acum o saptamana am aflat ca am hipotiroidie,acum iau tratament dar sunt curioasa daca imi afecteaza fatul avand in vedere ca tratamnetu l-m inceput acum cateva zile.Am primit pareri pro si contra in pastrarea sarcinii si sunt foarte ingrijorata si speriata in acelasi timp,va rog sa ma ajutati cu un sfat.va multumesc [continuare]
Buna ,stie cineva sa-mi spuna ce sa mincam sa ajute la vindecarea unei fracturi?Eu am fractura de femur,si as vrea sa-mi scurtez timpul de stat in casa!!Va multumesc anticipat!!!! [continuare]
Buna ziua. As dori sa stiu ce alimente ii pot da fiicei mele in urma unei indigestii. Am fost la farmacie si mi-a spus sa ii fac un regim pentru cateva zile. Ea s-a vaitat ca o doare burtica acum 2 zile si apoi mi-a vomitat tot ce a mancat in ziua respectiva. Va rog ajutati-ma, nu stiu ce sa-i mai dau de mancare in afara de branza de vaci si paine prajita. [continuare]
Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic
buna ziua. fetita mea are 6 luni si de ieri am inceput sa ii dau lapte de vaca, si nu stiu ce sa mai fac cu ea pt ca nu maninca asa de bine dar si cu laptele praf tot il maninca destul de rau deaceea am inceput cu deasta de vaca. ce ar trebui sa fac, sa merg in continuare cu laptele praf sau sa merg cu cel de vaca? [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Endocrinologie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter