alcoolul in organism
Tot ce trebuie sa stim despre cancerul rectal
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Generalitati Rectul este parte a sistemului digestiv, reprezentand portiunea terminala a intestinului gros, unde are loc depozitarea provizorie a bolului fecal, inainte de a fi evacuat din organism. Factori de risc - Istoric familial de cancer de colon sau rectal, o ruda de gradul intai (parinte, frate sau copil); - Istoric personal de cancer al colonului, rectului sau ovarului; - Istoric personal de adenoame cu risc crescut (polipi colorectali cu dimensiunea de 1 centimetru sau mai mare sau care au celule care arata anormal sub microscop); - Mostenirea anumitor gene care cresc riscul de polipoza adenomatoasa familiala (FAP) sau sindrom Lynch (cancer colorectal nonpolipozic ereditar). - Istoric personal de colita ulceroasa cronica sau de boala Crohn timp de 8 ani sau mai mult; - Cosumul excesiv de alcool; - Fumatul; - Rasa neagra; - Obezitatea; - Varsta mai inaintata este un factor principal de risc pentru cele mai multe tipuri de cancer. Riscul de a dezvolta cancer... [continuare]
Analize utile pentru afectiunile sistemului urinar
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Sistemul urinar este adesea comparat cu o statie de epurare a apei, motiv pentru care orice reziduu trebuie eliminat din organism prin intermediul urinei. De cele mai multe ori, aceste reziduuri provin in urma unor functii de metabolizare, iar ureea, creatinina si acidul uric sunt printre cei mai importanti parametri ce trebuie masurati, deoarece ofera informatii despre buna functionare a functiei renale si a procesului de filtrare glomerurala. Rolul sistemului urinar Unul din rolurile cele mai importante pe care il au rinichii este capacitatea de a controla resursele de apa si de electroliti din organism, motiv pentru care, in cazul unor dezechilibre din cadrul unor afectiuni renale, sunt importante si alte determinari cum ar fi: greutatea specifica a urinei, a concentratiei de electroliti si valorile tensiunii arteriale. Un alt rol important este secretia de eritropoietina, ce joaca un factor-cheie in productia de celule rosii (hematii), dar daca secretia de... [continuare]
Anhidroza sau lipsa transpiratiei - cand devine periculoasa?
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Anhidroza si hipohidroza reprezinta afectiuni ce se pot caracteriza prin incapacitatea organismului de a transpira atunci cand temperatura este crescuta. Anhidroza se refera la absenta totala a transpiratiei, iar hipohidroza se refera la reducerea cantitatii de transpiratie fata de normal. Prin transpiratie se permite eliminarea caldurii din corp. Astfel, daca oamenii nu pot transpira in mod corespunzator, nu isi pot raci corpul, putand exista consecinte nedorite. In general, daca afectiunea afecteaza doar o portiune mica a corpului nu exista pericole. Cu toate acestea, atunci cand tot corpul este afectat apare supraincalzirea acestuia si creste riscul de pierdere a vietii. O persoana poate sa nu isi dea seama ca sufera de anhidroza pana cand aceasta nu se agraveaza. Cauze Anhidroza si hipohidroza apar atunci cand glandele sudoripare nu functioneaza partial sau total. Motivele posibile ale acestor probleme sunt reprezentate de: -Traumatismele nervilor care... [continuare]
Analize de sange utilizate in patologia hepatica
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Ficatul este capabil sa indeplineasca peste o suta de functii, dintre care cele mai importante sunt productia de bila si proteine, alaturi de stocarea glucidelor si detoxifierea organismului. In situatiile in care din diverse cauze, fie genetice, fie dobandite pe parcursul vietii apare o afectiune la nivel hepatic, intreg organismul este dezechilibrat si, automat, se vor asocia si alte boli. Pentru a depista aceste afectiuni se recomanda controlul anual de rutina cu analizele specifice recomandate de medicul de familie, care cuprind si bilantul sistemului hepatic si o ecografie abdominala pentru a evalua starea de sanatate a organelor interne vizibile ecografic. Daca in urma controlului anual de rutina se depisteaza o eventuala afectiune hepatica sau daca deja aveti o boala hepatica, trebuie sa stiti ce analize va sunt indicate si care este rolul lor. Analize esentiale de laborator Aceste analize cuprind: 1. Amilaza serica si urina Reprezinta identificarea... [continuare]
Arterele - ce rol au si cum sa le protejam?
Dr. Sebastian Pale
Medic cardiolog
Arterele reprezinta vasele de sange care transporta sange oxigenat de la nivelul cordului in intreg organismul pentru desfasurarea proceselor metabolice. Arterele fac parte din sistemul circulator al organismului care indeplineste un rol important atat in metabolism, cat si in detoxifierea organismului prin transportul produsilor reziduali spre a fi eliminati. Exista in organismul uman doua artere care nu se supun regulii de transport a sangelui oxigenat. Aceste doua artere au rolul de a tansporta sange dezoxigenat. Prima artera ce indepineste acest rol este artera pulmonara - transporta sange dezoxigenat de la nivelul ventriculului drept catre plaman pentru a fi oxigenat, iar cea de-a doua artera cu rol in transportul sangelui dezoxigenat este artera ombilicala, care transporta sange dezoxigenat de la fat catre mama. Un rol important in buna functionare a organismului il detin arterele coronare. Acestea au rolul de a transporta sange oxigenat catre inima si astfel furnizeaza... [continuare]
Cand devine sindromul de realimentare o afectiune letala?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Sindromul de realimentare si malnutritia Sindromul de realimentare se dezvolta atunci cand o persoana ce sufera de malnutritie incepe sa manance din nou. Sindromul apare din cauza reintroducerii glucozei sau a zaharului in alimentatie. Odata ce organismul digera si metabolizeaza din nou alimentele, tot acest proces poate provoca schimbari bruste ale echilibrului hidro-electrolitic. Aceste schimbari bruste pot produce complicatii severe, sindromul de realimentare putand fi o afectiune letala. Poate dura pana la 5 zile consecutive de malnutritie pentru ca o persoana sa fie expusa riscului de sindrom de realimentare. Afectiunea poate fi gestionata si impiedicata de catre medici daca detecteaza la timp semnele de avertizare. Simptomele sindromului de realimentare devin, de obicei, evidente in cateva zile de la instituirea tratamentului pentru malnutritie. Care sunt cauzele sindromului de realimentare? Atunci cand o persoana nu mananca suficient pentru o perioada crescuta de timp,... [continuare]
Care este legatura dintre adhd si dopamina?
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Numarul copiilor cu ADHD, ridicat Tulburarea hiperchinetica cu deficit de atentie, prescurtata ADHD, este o afectiune de neurodezvoltare care afecteaza copiii si, de cele mai multe ori, persista chiar si la varsta adulta. Cercetarile sugereaza ca exista o legatura intre evolutia acestei afectiuni si nivelurile de dopamina din organism. Potrivit oamenilor de stiinta din domeniu, numarul copiilor cu ADHD este foarte ridicat. Astfel, doar in anul 2016, in Statele Unite ale Americii traiau 6.1 milioane de copii cu aceasta afectiune. Simptomele sale pot varia de la o persoana la alta, dar cel mai frecvent sunt reprezentate de dificultati de concentrare, deficit de atentie si scaderea capacitatii de control al impulsurilor. Nu sunt clare inca motivele pentru care apare tulburarea hiperchinetica cu deficit de atentie, dar oamenii de stiinta considera ca responsabili sunt factorii genetici si cei de mediu, dar si anumite modificari cerebrale. Cercetatorii investigheaza, de asemenea,... [continuare]
Urgente determinate de caldura - hipertermia
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este hipertermia Termenul de hipertermie include depasirea capacitatii organismului peste valoarea terperaturii ideale(36,5 grade Celsius). Este considerata un proces ce cuprinde un grup de manifestari clinice ce apar in contextul expunerii la caldura nu doar la caldura emisa de soare. Grupele de risc sunt: - persoanele varstnice - copiii - pacientii cu afectiuni cardiopulmonare - sportivii - persoanele supraponderale sau obeze - gravidele Factorii care duc la aparitia hipertermiei Factorii de mediu care duc la aparitia hipertermiei sunt: - expunerea la soare pe o perioada lunga de timp si intre orele nerecomandate - curentii de aer cald - temperatura crescuta - umiditatea - hainele din materiale sintetice Factorii de risc ce pot duce la aparitia urgentelor sunt reprezentati de: - factori fizici ce cuprind: febra, deshidratarea, afectiuni cronice, afectiuni dermatologice, tulburari psihice si hipertermie maligna - consumul de... [continuare]
Retentia de apa - de ce apare si cum o poti trata
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este retentia de apa Hidratarea si aportul zilnic de lichide sunt strans legate de necesitatile fiecarui organism in parte si difera de la persoana la persoana in sensul ca o persoana in varsta se poate deshidrata mult mai repede comparativ cu un adult care poate retine in exces apa si se deshidrateaza mai greu, indiferent daca exista sau nu o afectiune asociata. Desi specialistii recomanda un consum zilnic de lichide in medie la 2 litri pe zi, trebuie retinut faptul ca atat aportul in exces cat si retentia de apa sunt mici semne ce pot ascude o afectiune serioasa la baza si nu trebuie neglijate. Principalele cauze ale retentiei de apa 1.Dieta alimentara si in special consumul unor alimente bogate in sodiu duce la acumularea in exces si in mod automat corpul retine apa.Principala sursa de sodiu o reprezinta sarea de masa, dar si alte alimente procesate precum: conservele, mezelurile, biscuitii, bauturile carbo-gazoase, fast-foodurile contin o cantitate mare de sare pe care... [continuare]
Cum realizam ca imunitatea noastra este scazuta?
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Rolul imunitatii Pentru a intelege cat mai bine ce rol are sistemul imunitar in starea noastra de sanatate zilnica trebuie sa intelegem ca imunitatea este o capacitate sporita a organismului prin care se apara de anumiti agenti patogeni incepand cu bacteriile,virusii si pana la toxine sau paraziti de orice tip. Datorita faptului ca este un sistem foarte complex si greu de inteles chiar si pentru cei ce il studiaza, este de preferat sa stim ca anticorpii ne asigura protectia impotriva agresorilor externi sau interni si sunt secretati ori de cate ori organismul este”bombardat” de agenti patogeni, reusind in majoritatea cazurilor sa ii distruga si sa memoreze tipul de antigen pentru a fi recunoscut si data viitoare cand ataca din nou. Imunitatea, ne nastem cu ea, dar o si dobandim pe parcursul vietii incepand de la nastere cand suntem vaccinati si pana la batranete cand tecem prin tot felul de afectiuni, medii toxice, poluare, polen, etc ce ne supune in mod direct la un contact... [continuare]
Sindromul de fermentatie intestinala. sau atunci cand intestinul produce propria bere
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Ce este sindromul de fermentatie intestinala? Sindromul de fermentatie intestinala este o afectiune rara, in care anumite tuplini bacteriene sau fungi prezenti la nivelul tractului gastro-intestinal produc propriul etanol printr-un proces de fermentatie, de aici si denumirea de "auto-brewery" syndrome. Acest fenomen poate avea loc si la nivelul tractului urinar. Care sunt cauzele sindromului de fermentatie intestinala? Microbiomul intestinal reprezinta un adevarat ecosistem digestiv, continand numeroase tulpini de bacterii, fungi, virusuri sau protozoare. Contrar aparentelor, acestea joaca un rol important nu doar in mentinerea proceselor naturale de digestie, ci si in metabolism, imunitate si modularea intregului organism. In mod normal aceste microorganisme sunt comensale, insa odata cu perturbarea echilibrului la nivelul florei intestinale, este favorizata aparitia sau dezvoltarea agentilor responsabili de fermentatie. Perturbarea microbiomului apare in urmatoarele... [continuare]
Sfaturi nutritionale pentru adulti in perioada covid 19
Farmacist primar Nicoleta Raducanu
Specialist in nutritie clinica
O alimentatie corespunzatoare, echilibrata in nutrienti, are un rol deosebit de important in functionarea adecvata a organismului si de protejare a acestuia impotriva diverselor afectiuni. Alimentele bogate in nutrienti si hidratarea corespunzatoare sunt vitale in aceasta perioada speciala generata de Covid 19. Nu exista alimente “miraculoase” pentru aceasta situatie. Exista insa dovezi stiintifice imbatabile care sustin teoria ca persoanele care adopta o dieta echilibrata isi pot mentine starea de sanatate, beneficiaza de un sistem imunitar mai puternic si prezinta un risc mai mic de a dezvolta boli cronice sau afectiuni infectioase. Ce inseamna o dieta echilibrata? Acea dieta care contine o gama diversificata de alimente proaspete, neprocesate, capabile sa furnizeze vitaminele, fibrele alimentare, proteinele si antioxidantii atat de necesari functionarii organismului nostru. Beti suficienta apa! Evitati consumul de zahar, grasime si sare, pentru a reduce semnificativ... [continuare]
Socul termic, cea mai grava problema din timpul verii. cum poate fi prevenit
Autor: SfatulMedicului
Imunitatea ne poate scadea pe timpul verii Pe timp de canicula, folosirea aparatelor de aer conditionat este indispensabila. Medicii atrag insa atentia ca folosirea necorespunzatoare a acestor aparate si variatiile bruste de temperatura, atunci cand corpul este nevoit sa faca fata trecerii de la o temperatura exterioara de peste 30 de grade Celsius la una de 17 grade din incaperile climatizate, de exemplu, supun organismul unui stres, care determina slabirea imunitatii. Un adevarat pericol in timpul verii il constituie si socul termic, care apare atunci cand intram in apa rece dupa o expunere prelungita la soare! Copiii, persoanele in varsta si cardiacii sunt cei mai afectati de trecerea de la cald la rece sau invers. “Persoanele care au diferite afectiuni cardiovasculare, in mod special, trebuie sa fie atente la variatiile de temperatura pentru ca pot aparea variatii bruste ale tensiunii arteriale, respiratie dificila, cefalee, stare de lesin, AVC; persoanele cu afectiuni... [continuare]
Prezentare generala Cafeaua este o bautura consumata de foarte multe persoane, mai ales dimineata. Aceasta are o aroma minunata, poate fi consumata sub diferite tipuri de bauturi si ofera un impuls energetic organismului. Totusi, efectele cafelei asupra sanatatii cardiovasculare sunt inca discutate, existand numeroase variante cu privire la acest lucru. Studiile de specialitate ce au fost realizate cu privire la consumul de cafea au ajuns la rezultate diverse. Astfel, s-a sustinut in mod diferit ca un consum regulat de cafea poate dauna arterelor, ca protejeaza inima sau ca nu are efecte asupra sanatatii cardiovasculare. Ce spun studiile? Noile cercetari efectuate pe mii de participanti analizeaza din nou legatura dintre aceasta bautura placuta si sanatatea inimii. De ani de zile, oamenii de stiinta incearca sa raspunda intrebarilor formulate cu privire la efectele cafelei asupra sanatatii inimii, deoarece cafeaua este o bautura preferata in intreaga lume. In timp ce unele... [continuare]
Ce este glicemia Glicemia reprezinta valoarea zaharului din sange. Glucoza este cel mai important tip de zahar, fiind principala sursa de energie pentru organism. Aceasta provine din alimente si reprezinta un zahar simplu, adica un monozaharid. Monitorizarea glicemiei este foarte importanta, deoarece nivelurile anormale ar putea indica diabetul. Pancreasul secreta un hormon numit insulina, acesta facand celulele mai sensibile la glucoza. Astfel, impactul pe care zaharul il poate avea asupra organismului poate fi redus. La o persoana cu diabet, fie pancreasul nu produce insulina, fie celulele dezvolta o rezistenta la insulina. Drept urmare, glucoza ramane in sange, mentinand nivelul de zahar constant ridicat. Nivelurile ridicate si persistente ale glicemiei pot produce diferite complicatii corelate cu diabetul zaharat, inclusiv leziuni nervoase, pierderi de vedere, leziuni renale si chiar cresterea riscului de boli cardiovasculare. Pentru a evita toate aceste lucruri, glicemia... [continuare]
Exista vreo legatura intre masa musculara si riscul de boli cardiovasculare
Autor: SfatulMedicului
Masa musculara si bolile cardiovasculare Corpul uman are peste 600 de muschi, acestia reprezentand aproximativ 40% din greutatea corporala. Masa musculara este foarte importanta, avand numeroase functii in organism. De la puterea fizica a corpului si pana la functionarea unor organe importante, muschii sunt elemente fara de care nu am putea supravietui. O masa musculara crescuta este asociata cu o stare optima a sanatatii, dar si cu o speranta de viata mai mare. Conform unor studii de specialitate recente, s-au gasit noi legaturi intre o masa musculara redusa si un risc mai mare de boli cardiovasculare. Totusi, trebuie stiut ca aceste noi cercetari au fost efectuate pe barbati cu varste de peste 45 de ani, iar rezultatele au fost valabile chiar si pentru barbatii fara antecedente de boli de inima. Legaturile ce s-au observat intre nivelul masei musculare si riscul de boli cardiovasculare, dar si cateva dintre cele mai importante metode prin care musculatura poate fi ajutata sa... [continuare]
Cele mai bune alimente care stimuleaza lactatia
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru a produce lapte, organismul matern necesita calorii suplimentare. De asemenea, trebuie stiut ca anumite alimente si bauturi pot sa influenteze cantitatea de lapte produsa de o femeie. Alimente indicate Fulgii de ovaz Potrivit unor studii, fulgii de ovaz reprezinta unul dintre cele mai bune alimente care cresc productia de lapte. Pe langa acest lucru, ovazul reprezinta o sursa excelenta de substante nutritive importante pentru femeile care alapteaza, dar si pentru bebelusii acestora. Cele mai importante substante nutritive regasite in fulgii de ovaz sunt reprezentati de: - Fibre; - Fier; - Magneziu; - Zinc. Cercetatorii afirma ca nivelurile reduse de fier scad cantitatea de lapte produsa, astfel ovazul fiind un aliment foarte importat. Fulgii de ovaz sunt versatili, fiind usor de utilizat in numeroase retete. Drojdia de bere Drojdia de bere este o ciuperca pe care multi producatori o folosesc pentru a produce bere si produse de panificatie. Pe langa... [continuare]
Rolul fosforului in organism Fosforul este un mineral de care organismul are nevoie pentru a realiza numeroase functii esentiale. Acesta este prezent in mod natural in alimente, dar prelucrarea produselor alimentare poate duce la adaugarea unor cantitati si mai mari de fosfor. Corpul uman foloseste fosforul pentru a mentine oasele puternice si sanatoase, dar si pentru a avea o dantura sanatoasa. De asemenea, fosforul ajuta organismul sa elimine deseurile si sa produca proteine speciale ce au rolul de a ajuta la repararea si dezvoltarea celulelor si tesuturilor. Cand este necesar aportul de fosfor? Printr-un aport adecvat de fosfor se contribuie la imbunatatirea unor functii organismului care implica: - sistemul nervos; - functia renala; - contractia musculara; - controlul functiei cardiace. Majoritatea oamenilor obtin suficient fosfor prin urmarea unei diete echilibrate. Cu toate acestea, persoanele cu anumite afectiuni de sanatate, precum cele renale sau diabetul, pot... [continuare]
Ce sunt bataturile? Bataturile sunt formatiuni dure care se dezvolta pe piele, de obicei la nivelul picioarelor. Ele sunt rezultatul organismului la presiune si frecare constanta. Spalarea si razuirea bataturilor cu instrumente speciale pot ajuta la inmuierea si indepartarea excesului de piele. In foarte multe din cazuri, urmarea unor sfaturi simple cu privire la prevenita bataturilor reprezinta cea mai buna solutie. Incaltamintea, principalul factor pentru aparitia batataturilor Incaltamintea este principalul factor care determina aparitia batataturilor. Incaltamintea poate face ca pielea din zona respectiva sa se intareasca odata cu trecerea timpului. Pielea are acest raspuns, deoarece incearca sa protejeze tesuturile delicate de dedesubt. Persoanele care poarta incaltaminte stramta sau de calitate inferioara sunt supuse unui risc mai mare de a dezvolta bataturi. Bataturile sunt similare cu calusurile, dar acestea din urma nu produc sensibilitate sau durere, in timp ce... [continuare]
Spirtul - bun sau nu impotriva noului coronavirus? care sunt cei mai buni dezinfectanti?
Autor: SfatulMedicului
Alcoolul sanitar Alcoolul sanitar, cunoscut si sub denumirea de spirt, reprezinta unul dintre produsele ce se afla la mare cautare in contextul pandemiei de coronavirus. Acelasi lucru este valabil si pentru dezinfectantele pe baza de alcool, dar si pentru dezinfectantele ce nu contin alcool, dar care promit ca distrug 99,99% dintre germeni. Oamenii cumpara aceste produse fara a cunoaste diferentele dintre ele si fara a fi informati corect. Astfel, acest articol are ca scop discutarea eficientei spirtului in cazul noului tip de coronavirus, dar si prezentarea celor mai buni dezinfectanti recomandati de experti. Este bun spirtul? Specialistii din domeniul sanatatii recomanda produsele dezinfectante pe baza de alcool in lupta cu noul tip de coronavirus. Acestia afirma ca cele mai utile dezinfectante pentru maini sunt produsele pe baza de alcool de 60%. Spirtul este un produs ce contine 70% alcool etilic, dar nu are o proprietate importanta, aceea de a fi un produs biocid . Astfel,... [continuare]
Factorii care favorizeaza aparitia cancerului Cancerul reprezinta o boala complexa ce poate avea mai multe cauze, de la factorii genetici si pana la expunerea la anumite toxine. Dieta joaca un rol important si poate avea capacitatea de a influenta aparitia cancerului, chiar si la persoanele fara alti factori de risc. Cercetatorii afirma ca aproximativ 20% dintre cazurile de cancer sunt direct legate de obezitate, sedentarism, alimentatie deficitara, fumat sau consum excesiv de alcool. Alimentele care pot creste riscul de aparitie a cancerului Studiile au aratat ca exista dovezi solide in legatura cu modul in care dieta poate influenta riscurile de aparitie a cancerului. Sunt dificil de descoperit legaturile directe dintre riscul de dezvoltare a cancerului si anumite alimente, deoarece pe piata exista o gama larga de produse, acestea fiind preparate in mai multe moduri. Totusi, cercetatorii au descoperit ca unele alimente pot fi legate in mod direct de riscul de a dezvolta... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina interna , Ecografie , Ecografie pediatrica .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter