Cele mai bune alimente care stimuleaza lactatia
Generalitati
SusPentru a produce lapte, organismul matern necesita calorii suplimentare. De asemenea, trebuie stiut ca anumite alimente si bauturi pot sa influenteze cantitatea de lapte produsa de o femeie.
Cuprins articol
Alimente indicate
SusFulgii de ovaz
Potrivit unor studii, fulgii de ovaz reprezinta unul dintre cele mai bune alimente care cresc productia de lapte.
Pe langa acest lucru, ovazul reprezinta o sursa excelenta de substante nutritive importante pentru femeile care alapteaza, dar si pentru bebelusii acestora.
Cele mai importante substante nutritive regasite in fulgii de ovaz sunt reprezentati de:
- Fibre;
- Fier;
- Magneziu;
- Zinc.
Cercetatorii afirma ca nivelurile reduse de fier scad cantitatea de lapte produsa, astfel ovazul fiind un aliment foarte importat. Fulgii de ovaz sunt versatili, fiind usor de utilizat in numeroase retete.
Drojdia de bere
Drojdia de bere este o ciuperca pe care multi producatori o folosesc pentru a produce bere si produse de panificatie. Pe langa aceste lucruri, multe persoane o consuma pentru efectele sale probiotice si pentru efectele benefice pe care le are asupra starii de sanatate a intestinelor.
Drojdia de bere este o sursa bogata de proteine, vitamina B, fier si minerale. Din acest motiv, multe persoane afirma despre aceasta ca are proprietati galactogene, adica promoveaza lactatia. In general, drojdia de bere este sigura in a fi consumata in timpul alaptarii.
Cu toate acestea, se indica solicitarea sfatului unui medic inainte de consum.
Semintele de schinduf
Aceste seminte sunt frecvent folosite in retetele asiatice. Ele sunt folosite, de asemenea, ca remediu popular pentru stimularea productiei de lapte.
Astfel, rezultatele unui studiu din 2011 au sugerat ca o cantitate de trei cesti de ceai de schinduf pe zi duce la o crestere semnificativa a productiei de lapte matern, comparativ cu un ceai placebo.
Cu toate acestea, trebuie stiut ca semintele de schinduf pot produce si efecte secundare, precum:
- Diaree;
- Agravarea simptomelor de astm;
- Miros de artar al laptelui matern, al urinei si al transpiratiei.
Medicii recomanda, de asemenea, evitarea ceaiului de schinduf in timpul sarcinii, deoarece ar putea afecta contractiile uterine.
Usturoiul
Consumul de usturoi, indiferent de forma, poate sustine lactatia femeilor. Desi nu exista studii care sa arate eficienta, unele persoane din India folosesc usturoiul ca agent galactogen.
Totusi, excesul consumului de usturoi poate duce la schimbarea mirosului laptelui matern. Acest lucru nu este pe placul copiilor si poate duce la refuzul acestora de a mai manca.
Semintele de fenicul
Semintele de fenicul reprezinta un ingredient comun in ceaiurile si suplimentele care ajuta la cresterea productiei de lapte matern. Pe langa acest beneficiu, semintele de fenicul pot ajuta la diminuarea flatulentei si a balonarii.
Unele studii arata ca un consum regulat de fenicul pe perioada alaptarii poate creste volumul si continutul de grasimi din lapte, ajutand copilul sa castige mai mult in greutate.
Alimente bogate in proteine
Proteinele sunt esentiale pentru producerea laptelui matern si sunt transferate prin acest mod de la mama la fat pentru o hranire optima care sa sustina cresterea si dezvoltarea.
In mod normal, femeile care alapteaza au nevoie de 25 de grame de proteine suplimentare in fiecare zi, iar pentru a asigura o productie constanta de lapte este esential consumul de alimente bogate in proteine.
Cele mai bune surse sunt reprezentate de:
- Carne slaba;
- Oua;
- Fasole si linte;
- Tofu;
- Nuci si seminte.
Pestele reprezinta o alta sursa bogata de proteine. Cu toate acestea, se recomanda ca femeile insarcinate si care alapteaza sa evite pestii care contin niveluri ridicate de mercur. Acestia sunt reprezentati de:
- Rechin;
- Peste spada;
- Macrou;
- Ton.
Legume cu frunze verzi
Potrivit oamenilor de stiinta din domeniu, multe fructe si legume pot ajuta la cresterea lactatiei. Cele mai bune exemple includ:
- Sfecla, inclusiv frunzele;
- Papadia;
- Napii;
- Patrunjelul;
- Spanacul;
- Macrisul.
Consumul unei varietati largi de legume pe durata alaptarii are si alte beneficii pentru mame si copii. De exemplu, copiii alaptati de mame care consuma legume proaspete au sanse mult mai crescute de a urma aceeasi alimentatie odata cu inaintarea in varsta.
De asemenea, o dieta variata poate contribui la prevenirea deficientelor de substante nutritive din timpul sarcinii si alaptarii, precum:
- Deficitul de magneziu;
- Deficitul de vitamina B6;
- Deficitul de acid folic si calciu.
Aceste vitamine si minerale sunt prezente in cantitati crescute in legumele cu frunze verzi.
Germeni de lucerna alfalfa
Acesti germeni incoltiti de lucerna pot fi consumati in salate, in ceaiuri sau ca suplimente alimentare. Totusi, trebuie cunoscut faptul ca studiile clinice nu sustin utilizarea germenilor de alfalfa ca agenti galactogeni, dar multe femei afirma ca acestia au ajutat la cresterea productiei de lapte matern.
Seminte de susan
In Mexic, multe femei care alapteaza consuma prajituri cu seminte de susan pentru a creste productia de lapte. Aceste seminte sunt bogate in calciu, acest lucru putand explica efectele asupra productiei lactate.
Consumul de calciu este deosebit de important in timpul sarcinii si alaptarii pentru sanatatea osoasa a femeii si a copilului. Aportul prea redus de minerale in timpul alaptarii poate duce la scaderea continutului de calciu din lapte.
Pentru femeile care alapteaza, doza zilnica recomandata de calciu este de 1000 de miligrame. Doar 3 linguri de seminte de susan furnizeaza mai mult de un sfert din aceasta valoare.
Alimente de evitat
SusAnumite studii au raportat ca femeile care consuma anumite alimente sau bauturi isi reduc secretia de lapte sau fac ca bebelusul sa fie agitat. Astfel, alimentele care provoaca frecvent efecte negative sunt reprezentate de:
- Produsele pe baza de cofeina, inclusiv cafeaua, ceaiul si ciocolata;
- Lactatele;
- Ierburile, inclusiv menta si cimbrul;
- Citrice, kiwi, prune si ananas.
Totusi, fiecare femeie este diferita, productia de lapte fiind individuala. Pastrarea unui jurnal alimentar si cautarea unor modele reprezinta o metoda ce poate ajuta la identificarea alimentelor problematice.
Sfaturi pentru o lactatie sanatoasa
SusOptiunile dietetice pot sustine lactatia, dar exista si alte modalitati prin care aceasta poate fi sustinuta. Aceste metode includ:
- Alaptarea imediat dupa nastere;
- Hidratarea optima, mai ales cu apa;
- Odihna suficienta;
- Reducerea stresului prin meditatie si exercitii fizice;
- Purtarea unui sutien special;
- Evitarea alcoolului si a nicotinei;
- Solicitarea de informatii de la cadrele medicale atunci cand este nevoie;
- Administrarea de medicamente doar cu permisiunea medicului, deoarece unele pot reduce productia de lapte;
- Masarea sanilor pentru a stimula secretia de lapte;
- Utilizarea unor pompe pentru san atunci cand copilul nu mananca suficient.
Concluzii
SusCand alaptarea la san se opreste mai devreme, principalul motiv consta in productia insuficienta de lapte. Adesea, femeile pot stimula productia de lapte printr-o combinatie de schimbari in ceea ce priveste dietele si stilul de viata.
Consumul unor alimente speciale poate ajuta la stimularea secretiei de lapte matern. Totusi, atunci cand exista preocupari legate de cantitatea de lapte secretata sau atunci cand alimentele nu produc efectele dorite, mamele ar trebui sa discute cu specialistii din domeniu.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Alimente care inrautatesc indigestia
- Sindromul de Intestin iritabil
- Recuperarea unghiei: abordari moderne in gestionarea onicomicozei
- Dieta de vara - alimente secrete
- Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? Cum? Si de ce? Este bin ...
- Alaptarea
- Dificultati de alaptare
- De ce este bine sa-ti alaptezi copilul?
- Avantajele alaptatului prelungit