Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

acid gras

Ce beneficii ne ofera suplimentele cu omega 3 si omega 6

Ce beneficii ne ofera suplimentele cu omega 3 si omega 6

Actualizat la data de: 14 Octombrie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce sunt acizii grasi Acizii Omega 3 si Omega 6, precum si Omega 9, sunt cu totii acizi grasi importanti in dieta zilnica. Acestia au fiecare anumite beneficii pentru sanatate, insa este important sa obtineti un echilibru bun intre acestia, in special intre Omega 3 si Omega 6. Dezechilibrul acizilor grasi din dieta zilnica poate contribui la o varietate de boli cronice. Acizii Omega 3 Acizii grasi Omega 3 sunt grasimi polinesaturate si nu pot fi sintetizati in organism, fiind numiti si grasimi sau acizi grasi esentiali. Omega 3 este un acid gras specific regasit in peste, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alegerea pestelui gras ca sursa primara de Omega 3, introdus in dieta de cel putin 2 ori pe saptamana. In functie de structura lor chimica, exista mai multi acizi grasi Omega-3, insa cei mai cunoscuti sunt: • Acidul eicosapentanoic sau EPA : functie principala in reducerea inflamatiei • Acidul docosahexanoic sau DHA: acesta constituie pana la 8%... [continuare]

Importanta tipului de colesterol in bolile cardiace

Importanta tipului de colesterol in bolile cardiace

Actualizat la data de: 23 Septembrie 2025

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Colesterolul face parte dintr-o anumita categorie de lipide insolubile in apa, necesar functionarii optime a organismului. Datorita caracterului insolubil, acesta nu se dizolva si are nevoie de proteine transportoare catre celulele organismului. In functie de densitatea proteinelor transportoare, colesterolul prezinta doua fractiuni, LDL-colesterol si HDL- colesterol. HDL- HDL HDL-colesterol( colesterolul bun) are proprietatea de a impiedica ateromatoza( depunerea lipidelor la nivelul vaselor si formarea placii de aterom), iar o valoare scazuta se asociaza cu un risc cardiovascular crescut de boala cardiovasculara. LDL-colesterol (colesterolul rau) favorizeaza procesul de ateromatoza si nivele crescute se asociaza cu un risc mare de boala cardiovasculara. Intr-un studiu finlandez realizat pe 1551 subiecti de sex masculin si de varsta medie, au fost evaluate efectele unei diete bogate in grasimi "bune"- acizi grasi omega-3 (acidul linoleic de exemplu) si... [continuare]

Nutritia pe timpul verii

Nutritia pe timpul verii

Actualizat la data de: 27 Mai 2022

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Vara este anotimpul potrivit pentru adoptarea unei diete sanatoase, hipocalorice, dar diversificate, ideala pentru scaderea in greutate si totodata pentru pastrarea unui echilibru metabolic corespunzator. Vara aduce cu ea o multime de alimente gustoase si hranitoare precum fructele de padure (bogate in antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului), rosiile, ardeii grasi (sursa bogata de vitamina C), pestele si salatele de legume si fructe. Exista mai multe probleme de sanatate sau legate de ingrijirea corporala care pot fi remediate prin adoptarea unei diete corespunzatoare. Pe timpul verii, limonada, sucurile ,frutele si multa apa au devenit parte din dietele de vara pentru a mentine organismul in mod natural racoros. Cu toate acestea , lichidele nu sunt singura solutie pentru a invinge caldura si pentru amentine organismul hidratat. anumite alimente ajuta ,de asemena,la mentinerea corpului in forma si racoare in lunile calde.  Pielea uscata si... [continuare]

Scorbutul - deficitul de vitamina c

Scorbutul - deficitul de vitamina c

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2025

Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta

Generalitati Scorbutul mai este cunoscut si sub numele de boala lui Moeller, sau malafdia lui Cheadle. La copii, scorbutul mai este numit si boala lui Barlow, dupa Sir Thomas Barlow, medicul britanic care a descris-o prima data. Scorbutul este afectiunea cauzata de existenta unui nivel scazut de vitamina C (acid ascorbic) in organism. Denumirea provine din latina, fiind o afectiune cunoscuta inca din timpurile antice grecesti si egiptene. Scorbutul este frecvent asociat cu povestiri despre marinarii din secolele al XVI-lea si al XVIII-lea care navigau in curse lungi, vreme indelungata, fara sa ofere organismului suficienta vitamina C, fapt ce a dus la deteriorarea starii lor de sanatate. In prezent, cazurile de scorbut sunt destul de rare. Pacientii cu aceasta afectiune nu sintetizeaza vitamina C (necesara pentru producerea de colagen si absorbtia fierului) in mod natural, motiv pentru care trebuie sa asimileze aceasta vitamina din surse externe (cum ar fi citricele). Orice... [continuare]

Hepatita cronica cu virus b - cum se pune diagnosticul?

Hepatita cronica cu virus b - cum se pune diagnosticul?

Actualizat la data de: 31 Iulie 2024

Dr Alecse Valerian Ditoiu
Medic specialist Medicina Gastroenterologie si Hepatologie, Doctor in Stiinte Medicale

Generalitati si alte informatii De multe ori, cercetarea existentei unei hepatite cronice cu virus B porneste de la descoperirea intamplatoare a cresterii transaminazelor; la un om fara simptome. Alteori (mult mai rar) in hepatita cronica cu virus B se intalnesc unele simptome: - astenie (oboseala) nejustificata; - scaderea capacitatii de munca; - aparitie de vanatai pe piele; - curgeri de sange din nas (epistaxis); - simptome datorate afectarii imunologice a altor organe in cadrul hepatitei cronice; - daca se asociaza si poliarterita nodoasa, pacientul are oboseala musculara, dureri musculare, ulcere ale pielii, proteine in urina si uneori insuficienta renala, hipertensiune arteriala; - daca se asociaza glomerulonefrita, pot sa apara edeme si modificari de analize in urina (hematii, proteine, cilindri). Cele mai frecvente cauze de crestere a transaminazelor fiind virusurile hepatitice, alcoolul si ficatul gras, se recomanda pacientului cu transaminaze crescute sa... [continuare]

Uleiul de in

Uleiul de in

Actualizat la data de: 19 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Uleiul din seminte de in se obtine din semintele plantei numita linum usitatissimum sau in. Acesta contine, atat acizi grasi omega-3, cat si omega-6, care sunt benefici pentru sanatate. Uleiul din seminte de in contine acidul gras esential alfa-linolenic (ALA) pe care organismul il transforma in acid eincosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA), acizi grasi omega-3, care se gasesc in uleiul de peste. Unii cercetatori considera ca uleiul din seminte de in ar putea avea unele dintre beneficiile uleiului de peste, dar organismul nu reuseste sa converteasca in mod eficient ALA in EPA si DHA. In plus, in acest caz, beneficiile ALA, EPA si DHA nu sunt aceleasi. Acizii grasi omega-3, care provin din uleiul de peste, s-a dovedit ca reduc inflamatia si ajuta la prevenirea anumitor boli cronice, cum ar fi bolile de inima si artrita. Rezultatele studiilor privind efectele benefice ale uleiului de in pentru aceleasi conditii sunt impartite. [continuare]

Ce efecte are uleiul de peste asupra sanatatii mintale?

Ce efecte are uleiul de peste asupra sanatatii mintale?

Actualizat la data de: 15 Februarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Uleiul de peste este un supliment popular pe baza de suplimente extrase din pestii grasi cum ar fi: sardinele, hamsiile, macroul si somonul. Uleiul de peste contine in principal doua tipuri de acizi grasi, care sunt cunoscute pentru beneficiile lor de sanatate a inimii si a pielii: - Acidul eicosapentaenoic (EPA) - Acidul docosahexaenoic (DHA) Cu toate acestea, uleiul de peste are, de asemenea, un impact incredibil asupra creierului, mai ales atunci cand vine vorba de pierderea usoara a memoriei si depresia. Ce sunt acizii grasi Acizii grasi din Omega-3 sunt grasimi polinesaturate, responsabile pentru majoritatea beneficiilor asupra creierului si a sanatatii mintale datorate uleiului de peste. Uleiul de peste contine in principal doua tipuri de acizi grasi omega-3 – EPA si DHA. Acesti doi acizi grasi sunt componente ale membranelor celulare si au functii antiinflamatorii puternice in organism. Ele sunt, de asemenea, bine cunoscute pentru rolul lor critic in... [continuare]

Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate

Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 04 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de nuca au fost remarcate inca din 1931 cand cercetatorii au descoperit ca nucile sunt o sursa importanta de vitamina C. Uleiul de nuca este bogat in acizii grasi omega 3, vitaminele B1, B2, si B3, vitamina E si niacina. S-au facut numeroase studii pentru a se evalua efectele si rezultate in urma consumului de ulei de nuca, privind prevalenta bolilor, mortalitatii si factorilor de risc pentru diverse conditii. In prezent, se poate afirma ca un consum regulat de nuci poate preveni mai multe tipuri de boli, dar cel mai important avantaj este ca se va diminua riscul aparitiei afectiunilor cardiace coronariene. Nucile sunt bogate in fitonutrienti si sunt o sursa excelenta de seleniu, fosfor, magneziu, zinc, fier si calciu. Cum se obtine si se pastreaza uleiul de nuci? Uleiul nerafinat de nuci este obinut din fructul lemnos al nucului, dupa uscare si este presat la rece. Un ulei de nuca de calitate va avea gust de nuci si... [continuare]

Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.)

Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.)

Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Acid vanil mandelic Acid Vanil Mandelic (AVM sau VMA)urinar - valori normale: 1.7-7.4 mg/24h. In neuroblastom sau ganglioneuroni prezinta valori mai mari de 10mg/24h. Intre 26-66 exista certitudine de feocromocitom. Aglutinine, aglutinogene Aglutininele - anticorpi prezenti in unele seruri, capabili sa aglutineze microorganismele sau globulele rosii ce contin aglutinogenul (un antigen) corespunzator. Grupele sanguine - reprezinta o categorie in care se situeaza fiecare persoana dupa varietatea aglutininelor din sange, care ii sunt proprii, fiecare categorie apartinand unui sistem bine definit. Sistemul clasic al grupelor sanguine eritrocitare (dependent de aglutininele situate pe globulele rosii) este sistemul ABO, ce cuprinde 4 grupe: - A (prezenta de aglutinogen A) - B (prezenta de aglutinogen B) - AB (ambele aglutinogene) - O (absenta aglutinogenelor). Alanin-amino-transferaza Alanin-amino-transferaza (glutam-oxalacetica) TGO, AST - transferare in forma activa,... [continuare]

Omega 3

Omega 3

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista multe beneficii pe care acizii grasi Omega 3 le ofera sanatatii. In urma cercetarilor au rezultat dovezi solide ca acizii grasi EPA si DHA pot stimula sanatatea inimii si, pot sa scada valoarea trigliceridelor. Exista si studii care arata ca acizii grasi Omega 3 pot avea efect benefic in cazul a diverse afectiuni, cum ar fi artrita reumatoida, depresia si multe altele. Mai jos sunt trecute bolile sau simptomele care indica necesitatea suplimentarii acizilor grasi Omega 3 prin alimentatie: Depresia Bolile cardiovasculare Diabetul de tip 2 Oboseala Pielea uscata insotita de mancarimi Parul si unghiile fragile Incapacitatea unei persoane de a se concentra Durerile articulare Veti afla mai departe informatii cu privire la ce sunt mai exact acizii grasi Omega, care este cantitatea de care are nevoie organismul uman si ce inseamna abrevierile EPA, DHA, ALA. Rolul acizilor grasi Omega 3 In prezent, se pretinde ca tot... [continuare]

Cresterea aportului de omega 3

Cresterea aportului de omega 3

Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Acizii grasi Omega 3 sunt considerati esentiali pentru sanatatea oamenilor. Omega 3 sunt un tip de acizi grasi pe care organismul uman nu este capabil sa ii produca. De aceea este foarte important ca acizii grasi Omega 3 sa fie asimilati din alimente sau suplimente alimentare. Cercetarile arata ca acizii grasi Omega 3 reduc inflamatia si ajuta la scaderea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inima, cancerul si artrita. Acestia contribuie la mentinerea in limite normale a fluiditatii sangelui si previn dezvoltarea celulelor canceroase. Acizii grasi Omega 3 sunt concentrati in creier si, se pare ca imbunatatesc functia cognitiva (memoria si performanta creierului) si comportamentul. De fapt, copiii care nu primesc suficiente cantitati de Omega 3 de la mamele lor in timpul sarcinii sunt mai predispusi sa dezvolte probleme nervoase sau de vedere. Simptomele de deficit de acizi grasi Omega 3 includ oboseala, deprecierea memoriei, uscaciunea pielii, par si unghii... [continuare]

Cele mai bune surse de omega-3

Cele mai bune surse de omega-3

Actualizat la data de: 06 Iunie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia bogata in acizi grasi Omega-3 contribuie la mentinerea sanatatii inimii, creierului, a sistemului circulator, scade riscul de inflamatii si amelioreaza starile depresive. Acizii grasi Omega-3 se gasesc si in alimentele de origine vegetala, dar si in cele de origine animala, insa corpul uman nu ii poate produce. Cea mai importanta sursa o reprezinta pestele gras, iar in peste se gasesc cei trei acizi - DHA, EPA si ALA. Principalele alimente care contin o cantitate mare de acizi grasi esentiali Omega-3 sunt pestii (somon, sardine, hering, ton si hamsii), dar si uleiul de krill. O sursa pretioasa de acizi DHA este galbenusul. Semintele si uleiul de in contin o cantitate mare de acid gras ALA, inclusiv semintele de dovleac, de mac si susan contin Omega-3, dar in cantitate mai mica. Este important de retinut ca atunci cand din alimentatie lipsesc aceste grasimi polinesaturate, ne putem confrunta cu: diminuarea procesului de crestere, leziuni ale ficatului... [continuare]

Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii

Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Acizii grasi Omega-3 care se gasesc in peste sunt buni pentru sanatatea inimii. Pentru persoanele ingrijorate pentru sanatatea inimii – indiferent daca vor sa le evite sau au deja o afectiune pe care cauta s-o amelioreze – consumul uneia sau a doua mese de peste pe saptamana poate reduce cu o treime riscul de deces prin infarct miocardic. Este cunoscut de mai mult timp faptul ca grasimile nesaturate care se gasesc in peste, numiti acizi grasi Omega-3, par sa reduca riscul de deces prin afectiuni cardiace. De multi ani exista recomandarea ca oamenii sa consume acizi grasi Omega-3 cel putin de doua ori pe saptamana, dar exista si oameni preocupati de faptul ca prezenta mercurului si a altor metale grele in pestele oceanic ar contrabalansa beneficiile pentru sanatate ale inimii. Totusi, cand e vorba de o inima mai sanatoasa, beneficiile consumului de peste depasesc eventualul risc reprezentat de expunerea la contaminanti. Ce sunt acizii grasi Omega-3 si de ce... [continuare]

Fructe si legume de iarna. conditii de depozitare si moduri de preparare

Fructe si legume de iarna. conditii de depozitare si moduri de preparare

Actualizat la data de: 22 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia din sezonul de iarna a fost intotdeauna mai saracacioasa in legume si fructe proaspete, si nu pentru ca nu exista oferta, ci din cauza obiceiurilor de a se consuma mai multe conserve, carne grasa si mancare gatita. Exista insa o multime de fructe si legume care se gasesc toata iarna in galantare si care sunt valoroase din punct de vedere nutritional pentru sanatate. Merisor - afine rosii Merisorul este un fruct de padure frecvent intalnit in lunile octombrie-noiembrie si are o multime de proprietati nutritionale unice pentru organism. O jumatate de cana de afine rosii proaspete contine - 2 g de fibre (majoritatea insolubile); - 9% din DZR (doza zilnica recomandata) de vitamina C. Depozitare. Afinele atent selectionate se pun in pungi de plastic si se tin in frigider pana la 7 zile. Pentru o depozitare pe termen mai lung se baga la congelator. Mod de preparare. Merisorul se consuma in stare naturala, proaspata, ca orice alt fruct. Insa... [continuare]

Grasimi polinesaturate

Din Dictionar Termeni

Tipuri de grasimi care detin mai mult de o legatura chimica dubla in cadrul lantului de carbon. In functie de geometria legaturii duble, acizii grasi polinesaturati isi pot insusi o conformatie "cis" si "trans". Surse alimentare de grasimi polinesaturate: oleaginoase, branza, peste, fructe de mare. Acestea isi pastreaza proprietatile nutritive chiar si in timpul prelucrarii produselor. Sinonime: acid gras polinesaturat [continuare]

Grasimi mononesaturate

Din Dictionar Termeni

grasimile mononesaturate cu acizi grasi care au o singura legatura chimica dubla in cadrul lantului de carbon. Aceste grasimi sunt lichide la temperatura camerei dar se solidifica la temeperaturi scazute. Grasimile mononesaturate contribuie la scaderea nivelului de colesterol din sange, prevenind astfel, bolile cardiovasculare sau accidentul vascular cerebral. De regula, acest tip de grasime se gaseste in: uleiul de masline, uleiul de rapita, uleiul de arahide, uleiul de susan, avocado, unt de arahide si o varietate de oleaginoase. Sinonime: acid gras mononesaturat [continuare]

Grasimi nesaturate

Din Dictionar Termeni

Un tip de grasime lichida la temperatura camerei, care provine din plante, precum: masline, arahide, porumb, floarea-soarelui, soia, sau din peste. Un aport adecvat de grasimi nesaturate contribuie la scaderea colesterolului din sange. Sinonime: acid gras nesaturat [continuare]

Sapun

Din Dictionar Termeni

Substanta utilizata datorita puterii sale de curatare, obtinuta prin actiunea unei substante bazice (alcaline), ca soda caustica sau potasa caustica, asupra unui corp gras. sapunul este o sare a unui acid gras, rezultata in urma reactiei de saponificare. Diferite tipuri de sapun - Sapunurile antiseptice contin, in afara unei substante bazice si a unui corp gras, o substanta de sinteza care distruge germenii patogeni: formol, alcool. - Sapunurile supragrase sunt obtinute pe baza de lanolina sau de acizi grasi liberi. - Sapunurile acide sau pseudo-sapunurile sunt constituite din emulsii apoase pe baza de alcooli grasi sulfonati, acidifiati, continand uleiuri naturale sau gliceride. Sapunurile acide, ca si sapunurile supragrase, sunt bine suportate si evita proliferarea bacteriana. - Sapunurile de uz dermatologic contin o substanta cu efect detergent, nefiind bazica. Ele sunt utilizate pentru toaleta persoanelor cu pielea delicata sau iritata de o afectiune. Unele sapunuri... [continuare]

Lecitinaza

Din Dictionar Termeni

enzima care catalizeaza hidroliza fosfolipidelor. Dupa modul de actiune si specificitatea fata de substrat, se deosebesc 4 tipuri: a) lecitinaza A, care elibereaza una din moleculele de acid gras din lecitina. b) lecitinaza B, care actioneaza asupra lizolecitinei, eliberand cea de-a doua molecula de acid gras. c) lecitinaza C, care hidrolizeaza legatura fosforica libera a lecitinei ce uneste colina de glicerol. d) lecitinaza D, care elibereaza baza organica din lecitina. [continuare]

Nizoral, comprimate

Din Medicamente

Indicatii Infectii ale pielii, parului si unghiilor, induse de dermatofite si/sau levuri (dermatofitoze, onicomicoze, Candida perunghiale, pitiriazis versicolor, Pitiriazis capitis, foliculita cu Pityrosporum, candidoza mucocutanata cronica), daca aceste infectii nu pot fi tratate topic (din cauza pozitiei sau extinderii leziunii, a afectarii profunde a pielii) sau cand aceste infectii nu raspund la tratament local. Micoze ale tractului gastrointestinal. Candidoza vaginala cronica recurenta, daca aceasta infectie nu poate fi inlaturata prin terapie locala. Infectii fungice sistemice: candidoza sistemica, paracoccidioidomicoza, histoplasmoza, coccidioidomicoza, blastomicoza. Tratament profilactic la pacienti cu mecanism imunitar deficitar (congenital sau cauzat de boli si/sau medicamente), cu risc crescut la infectii fungice. Ketoconazol nu patrunde bine la nivelul sistemului nervos central si de aceea, meningitele fungice nu pot fi tratate oral cu ketoconazol. Doze si mod de... [continuare]

Ce este Evening Primrose Oil si pentru ce se utilizeaza Indicatii "Primula De Seara" este o planta originara din America de Sud, raspandita ulterior in America de Nord, chiar pana pe creasta estica a Canadei. Indienii americani o utilizau in tratamentul bolilor dermatologlce, al plagilor, al astmului si al virozelor. Cunoscuta in Anglia inca din secolul al XVII-lea, primeste ulterior denumirea de "leacul bun la toate". Uleiul extras din "Primula De Seara" contine doi acizi grasi nesaturati: acidul alfa-linoleic si acidul gamma-linoleic, cunoscuti si sub denumirea de Vitamina F. Primul este un acid gras esential, care nu poate fi sintetizat in organism, pe cand acidul gamma-linoleic este produs de catre organism, constituind materia prima pentru sinteza prostaglandinelor. Prostaglandina E1 este cea mai importanta componenta, avand un rol primordial in combaterea arterosclerozei, hipertensiunii arteriale, obezitatii, trombozelor, fiind un slimulent al imunitatii si al functiilor... [continuare]

Pure dha

Din Medicamente

Efecte DHA este un acid gras esential pentru dezvoltarea si functionarea normala a creierului fatului, copilului mic si pe durata intregii vieti. DHA este o componenta esentiala a fosfolipidelor membranei celulare umane. In primul an de viata creierul isi tripleaza dimensiunea. DHA (acid docosahexaenoic) este unul dintre cei doi principali acizi grasi esentiali din uleiul de peste, cunoscuti ca acizi grasi polinesaturati omega 3. Acizii grasi polinesaturati se numesc esentiali pentru ca nu pot fi sintetizati de catre organism si trebuie adusi prin suplimente... [continuare]

Ominiclinic

Din Clinici/Firme medicale

Omini Clinic este primul și singurul HUB medical multidisciplinar de chirurgie estetică din România, dedicat exclusiv intervențiilor plastice, reconstructive și procedurilor estetice minim-invazive. Situat în nord-estul țării, Omini Clinic aduce la un loc chirurgi plasticieni de top, o echipă internă completă de anestezie, un bloc operator propriu dotat la standarde internaționale și servicii de recuperare post-operatorie monitorizată medical, într-un mediu sigur, steril și controlat. Specializari: Chirurgie Estetică & Estetică Corporală – www.ominiclinic.ro Chirurgie plastică Chirurgie vasculară Rejuvenare medicală nechirurgicală ORL Dermato-venerologie Cardiologie Ortopedie Radiologie De ce să alegi Omini Clinic? - Primul HUB de chirurgie estetică din NE României – expertiză centralizată - Echipă de chirurgi specializați în estetică și reconstrucție - Bloc operator propriu cu tehnologie medicală... [continuare]

Pagina 2 din 25 (747 rezultate)